Nya talböcker maj 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 176 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Odjuret

av Mats Ahlstedt. Bokfabriken, 2023. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

10 tim, 41 min. Talbok.

Femte fristående delen i serien som börjar med Den sista vilan. Fatima Wallinder, kriminalkommissarie vid Grova brott i Göteborg, får ett fall med en mördad kyrkoherde – och kort därefter även en kyrkovaktmästare - där talet 666, odjurets tal, skrivits bredvid kropparna. Wallinder med medhjälpare får så småningom spår på en förövare men samtidigt har de konkurrerens om avslöjandet från en privat undersökning, Kyrkoherdens dotter vill nämligen själv ta reda på sanningen om sin far. Thriller.

MediaNr: CA65067

Lejon och lamm

av Duraid Al-Khamisi. Weyler, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

05 tim, 57 min. Talbok.

Baba har tröttnat på att sitta och invänta ålderdomen så han och hans familj tar över en kiosk i en svensk förort. Den tidigare ägaren överlåter ett lager av godisnappar, rizzlapapper och snusstockar. Men de känner inte till vilka motsättningar som finns på orten. Bråk utmynnar snart i en blodig gängstrid. Det eskalerande våldet utmanar invånarnas moraliska kompass. Vad kostar det att välja sida, och vad kostar det att låta bli?.

MediaNr: CA65205

Sanningar och skogspromenader

av Anna Alemo. Historiska Media, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

06 tim, 32 min. Talbok.

Del 2 i serien Boklyckan som börjar med Hemligheter och hängmattor. Efter tjugofem års äktenskap avslöjar Carolines man en hemlighet som förändrar livet för dem båda. Förvirrad och nedbruten behöver hon komma bort och lånar ett hus i fritidshusområdet Boklyckan. I grannhuset finns två labradorer och Caroline erbjuder sig att rasta dem. Hon tänker att promenader i höstskogen kommer att göra hennes sargade själ gott.

MediaNr: CA65215

Minnen och månsken

av Anna Alemo. Historiska media, 2023. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 55 min. Talbok.

Del 3 i serien Boklyckan som börjar med Hemligheter och hängmattor. Klara hånglar med en känd skådespelare på nyårsfesten och blir påkommen av sin sambo. Hon inser att hon har gjort bort sig och flyr till sommarstugeområdet Boklyckan för att slippa möta allas föraktfulla blickar. Fritidshuset är ännu bara en byggarbetsplats, så Klara flyttar in i gäststugan tillsammans med sin katt Polly. Vem vill hon egentligen dela sin framtid med?.

MediaNr: CA65216

När livet har andra planer

av Anna Alemo. Historiska media, 2021. Inläst av Ina Ekelund.

11 tim, 26 min. Talbok.

Första delen i serien om Frida och Mårten. När Frida börjar misstänka att hennes sambo är otrogen rämnar hennes värld. Hon flyr hem till sina föräldrar, där mammans seanser och pappans modelljärnvägar snart gör tillvaron olidlig. Privatliv och sovmorgnar är plötsligt ett minne blott. Att hitta ett eget krypin i Lund är inte lätt, och när Frida till slut finner en egen bostad får hon den irriterande grannen Mårten på köpet. Feelgood.

MediaNr: CA64924

En bättre plats

av Annika Alm. Bazar förlag, 2022. Inläst av Linda Norgren.

13 tim, 58 min. Talbok.

En 14-årig flicka hittas död på klipporna nedanför en flott kursgård på Lidingö. Kvällen innan anordnade tankesmedjan Arbitrium sin årliga sommarfest. Näringslivstoppar minglade med unga framtidshopp och champagnen flödade. Var flickan med på festen? Har hon ramlat eller blivit utsatt för ett brott? Kriminalinspektör Mikaela Friis, gruppledare för Nackapolisens avdelning för grova brott i skärgården, får ett komplicerat fall på sitt bord.

MediaNr: CA64943

Ek

av Frida Andersson Johansson. Modernista, 2020. Inläst av Cecilia Ljung.

11 tim, 27 min. Talbok.

Disa arbetar på Vasamuseet och får i uppdrag att restaurera en skulptur av en vildman i snidad ek som förvarats i museets magasin. Hon börjar känna sig konstig och blir alltmer besatt av skulpturen. När mörka krafter med koppling bakåt i tiden till de ekar som fälldes för att bygga regalskeppet Vasa väcks till liv sker mystiska och skrämmande händelser på museet. Skräck- och kriminalberättelse med mytologiska, övernaturliga och historiska inslag.

MediaNr: CA65068

Dominoeffekten

av Carolina Angelis. Stellar förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 16 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Tunn is. Sverige skakas av oförklarliga strömavbrott, sabotage och datahaverier i samhällsviktiga system. Handlar det verkligen bara om slumpen? Jackie Philipsson håller sig gömd för världen i en hyrd lägenhet i Visby men då hennes chef ber henne leda operation Vit Snö har hon inget val. Den ryska underrättelsetjänsten har en plan där Sverige och Gotland bara är en bricka i spelet om kontrollen av hela Östersjöområdet.

MediaNr: CA65110

Mitt namn är Oliva Denaro

av Viola Ardone. Översatt av Ida Andersen. Brombergs, 2022. Inläst av Marika Bergström.

09 tim, 18 min. Talbok.

Året är 1960. Oliva Denaro är sexton år och bor i en liten siciliansk stad. Hon älskar att springa tills lungorna brister, och att i hemlighet kopiera filmstjärnor i sin dagbok. Hon älskar också att plocka snäckor med sin pappa men hon gillar inte tanken på att bli kvinna, eftersom hon vet att hon då måste kunna försvara sig mot män. Roman om en ung kvinna som slåss för sin frihet i en värld begränsad av traditioner, religion och fördomar.

MediaNr: CA65201

Ur blod och aska

av Jennifer L. Armentrout. Översatt av Sabina Söderlund. Akademius förlag, 2021. Inläst av Toya Westberg.

22 tim, 25 min. Talbok.

Poppy har varit utvald redan från födseln för att inleda en ny era men livet som jungfru är ensamt. Kungadömets framtid vilar på Poppys axlar, en roll hon inte ens är helt säker på att hon vill ha. För även en jungfru har ett hjärta, en själ och en längtan. Poppy är inte bara på väg att förlora allt och bli ansedd som ovärdig av gudarna, hon riskerar också sitt liv när varenda bloddränkt tråd som håller samman hennes värld börjar nystas upp. Fantasy.

MediaNr: CA65053

Ond tro

av Anna Bailey. Översatt av Boel Unnerstad. Modernista, 2022. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 16 min. Talbok.

Den unga Abigail är försvunnen efter en fest i skogen utanför småstaden Whistling Ridge. Försvinnandet skapar sprickor i fasaden – såväl i Abigails familj som på andra ställen där det under ytan bubblar av bittra fejder och motsättningar. Vad som helst kan hända i Whistling Ridge, denna krutdurk av småstadsilska. Det enda som behövs är en gnista - till exempel sanningen om vad som hände i skogen den där kvällen ute vid Tall Bones.

MediaNr: CA64843

Sakerna vi såg

av Hanna Bervoets. Översatt av Johanna Hedenberg. Volante, 2023. Inläst av Sara Losten.

02 tim, 48 min. Talbok.

När Kayleigh får ekonomiska problem söker hon jobb som innehållsmoderator på en online-plattform. Jobbet består av att bedöma kränkande material och välja vad som ska plockas bort. Det är ett tufft jobb och Kayleigh och hennes kollegor tvingas se hemska saker. Dessutom är plattformens riktlinjer ofta svåra att förstå och ändras ständigt. Men Kayleigh trivs, hon hittar både vänner och flickvän. Allt är bra, eller verkar det bara så? Roman.

MediaNr: CA65178

Vit som snö

av Samuel Bjørk. Översatt av Niklas Darke. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Lotta Lundberg.

14 tim, 22 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Det hänger en ängel ensam i skogen. Två pojkar hittas mördade på en norsk åker, med en räv mellan sig. Den makabra upptäckten påminner om ett olöst mordfall i Sverige långt tidigare. Holger Munch har just anställts som chef för en ny mordenhet i Oslo. Tillsammans med polisstudenten Mia Krüger dras han in i jakten på en cynisk mördare. Samtidigt tillbringar Mia nätterna åt att leta efter sin försvunna tvillingsyster.

MediaNr: CA65048

Gammal kärlek rostar alltid

av Kristin Brorsson. Lind & Co, 2021. Inläst av Ulla Näslund.

06 tim, 52 min. Talbok.

Relationsroman som utspelas i Stockholm. Julie är mamman som är föräldraledig med sina två små barn. Hon är trött, ställer höga krav på sig själv och känner sig vilse i sin nya roll. Ebba är singeln som desperat längtar efter det trygga familjelivet. För några år sedan trodde hon att hon träffat den rätte, men fick i stället hjärtat krossat och har sedan dess inte gett kärleken en chans. Snart kommer Ebbas och Julies vägar att korsas.

MediaNr: CA65140

Konungens ultimatum

av Tua Burlin. Lind & Co, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

09 tim, 58 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Konungens sändebud. Riddare Trond har sänts till Klippvreta för att storma fogdeborgen. Ett farligt uppdrag, men Trond är mer oroad över sin älskade Matilda, allmogeflickan som kung Gustav tvingat honom att förskjuta och som är anhållen för ett överfall på fogden. Anteckningsboken som kan rentvå henne och därmed rädda hennes liv är försvunnen och Trond rider mot Stockholm för att vädja till kung Gustav om nåd.

MediaNr: CA64967

Fiende ur skuggan

av Marc Cameron. Översatt av Jan Risheden. Bookmark, 2022. Inläst av Dan Bratt.

17 tim, 16 min. Talbok.

Den hänsynslösa miljardären Harjit Malhotra har byggt sin förmögenhet genom att översvämma den globala marknaden med förfalskade läkemedel. Det enda som står i hans väg framåt är USA:s president Jack Ryan, vars avsikt är att få igenom en ny läkemedelslag. De falska medicinerna skördar allt fler människoliv och för att stoppa president Jack Ryan planerar Malhotra en kidnappning av nationens första dam.

MediaNr: CA64748

Levande och döda

av Christoffer Carlsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 52 min. Talbok.

1990-talet går mot sitt slut och en grupp pojkar i halländska Skavböke är på väg att ta klivet ut i vuxenlivet. Men så inträffar någonting, och en av dem bestämmer sig för att lämna bygden, en annan hittas ihjälslagen och snart mister ännu en livet. Poliserna återvänder ständigt till två namn: Sander Eriksson och Killian Persson. Tjugo år senare sker ett nytt mord i Skavböke. Porten mellan de levande och döda har öppnats. Roman om ett brott.

MediaNr: CA65385

Ökenstjärna

av Michael Connelly. Översatt av Patrik Hammarsten. Norstedts, 2023. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 54 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Nattskiftet. Renée Ballars leder en grupp som jobbar med ”kalla fall” - eller ”cold cases” - och undersöker just nu ett gammalt olöst fall kring våldtäkt och mord i Los Angeles. Förre polisen Harry Bosch bistår utredningen, som sakta och omsorgsfullt börjar finna en länk till ett annat olöst fall med en mördad familj. Människors motsättningar och korruption försinkar gruppens arbete men även engagemang och civilkurage glimtar till ibland.

MediaNr: CA65051

Råttjakten

av M. W. Craven. Översatt av Gabriel Setterborg. Modernista, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

12 tim, 21 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Brännaren. Kriminalinspektör Washington Poe hotas av vräkning och måste i domstol försvara sin rätt att bo kvar i sitt älskade torp. Samtidigt kallas han till den lilla nordengelska staden Carlisle, där en man misshandlats till döds. Poe förstår inte varför man kopplar in honom. Han är specialist på att jaga seriemördare, ändå vill brittiska underrättelsetjänsten MI5 ha just honom till att leda mordutredningen.

MediaNr: CA64866

Leva lite till

av Cecilia Davidsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

04 tim, 56 min. Talbok.

I arton noveller tecknar författaren en bild av normalitet som gränsar mot det bisarra: någon ägnar sig åt experiment när hon ska hålla i stegen åt sin man, en mor fantiserar om att ta fram hagelbössan när sonen kommer på besök, kvinnor rensar döda möss under den allt varmare solen. Det sköra livet tar plats mellan nu och då, bland minnen och eftermiddagskaffe. Relationerna som gestaltas är fyllda av sorg, envishet och tystnad.

MediaNr: CA65055

En av fyra

av Jessika Devert. Printz, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

13 tim, 49 min. Talbok.

På ett bibliotek i staden Blomdala jobbar fyra kvinnor med olika härkomst, familjeförhållanden och syn på livet. En bär på en livsfarlig hemlighet, men hur ska man veta det när hon inte vågar berätta om sina mörka hemförhållanden? Det kan vara vem som helst av de fyra. Relationsroman om fördomar och vänskap, som också belyser samhällsproblemet med kvinnomisshandel och våld i nära relationer.

MediaNr: CA64852

Inte som vanligt

av Ann-Charlotte Ekensten. LL-förlaget, 2023. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 11 min. Talbok.

Sam bor på ett gruppboende och trivs som regel med sitt liv. Inte minst gillar han när Mira jobbar där. Ibland är hon dock lite jobbig, som när hon vill att han prövar nya saker. Han vill ju att allt mest ska vara som vanligt. När han – som vanligt – ska gå och köpa pizza tycker Mira att han ska testa någonting nytt. Han får huvudvärk av tanken och blir dessutom av med sin plånbok. Lättläst med ett par meningar per sida och illustrerad av Jonna Fransson.

MediaNr: CA65118

Välgöraren

av Caroline Engvall. Southside Stories, 2021. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 18 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Ärren vi bär. Lovisa har rekryterats till skivbolaget Starsome records, som ansvarig för lanseringen av nya artister. Ulrika är hemma med deras dotter utan att kunna koppla av jobbet som polis. När en av skivbolagets unga lovande artister hittas död på ett hotell börjar Ulrika i hemlighet gräva i fallet. Samtidigt dras Lovisa in i en farlig sida av en bransch där jakten på stjärnstatus och pengar styr.

MediaNr: CA63719

Offerträdet

av Per Faxneld. Volante, 2020. Inläst av Qina Hermansson.

03 tim, 33 min. Talbok.

Fyrtiofyra förtätade små skräckberättelser, som tar utgångspunkt i norrländsk allmogemiljö och folktro. Bland förfallna gårdar och i djupa granskogar finns blodstämmare, hämndlystna häxor och mordiska bondbarn. Det fantastiska förenas med kärvhet och etnografisk exakthet – att rysa åt och förtrollas av.

MediaNr: CA64912

Röda korset

av Saša Filipenko. Översatt av Mikael Nydahl. Ersatz, 2021. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 29 min. Talbok.

Aleksandr har just flyttat till Minsk och genomgår en stor livskris. I lägenheten intill bor Tatiana Aleksejevna, en 91-årig gumma som lider av alzheimer. För sin nya granne berättar hon sin livshistoria som spänner över hela det sovjetiska 1900-talet med alla dess fasor. Dag för dag djupnar deras förståelse för varandra och en osannolik vänskap uppstår, i en pakt mot glömskan. Sasja Filipenko, 1984- , belarusisk författare.

MediaNr: CA64848

Den sjunde kretsen

av Tony Fischier. Lind & Co, 2023. Inläst av Björn Muda.

17 tim, 38 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Mannen som försvann. En man försöker ta sitt liv, men räddas i sista stund. En högt uppsatt polisman hittas mördad. En tredje man dör under fasansfulla former i centrala Göteborg. Och det är bara början. Niklas Ragnvik och hans kollegor hinner knappt börja utreda ett mordfall förrän nästa påträffas. Vad är det som pågår och vad är det för ett märkligt ordenssällskap som dyker upp i flera av vittnesmålen?.

MediaNr: CA64844

Släpp mig fri

av Stina Flodén. Bokfabriken, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

09 tim, 15 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Nu dör vi. Camilla Stensjö lever i ett inferno. Hennes man har mördats och hennes dotter är utsatt för utpressning. När polisen Maj-Lis ber Camilla om hjälp att fånga en man misstänkt för kidnapping tvekar hon ändå. Hennes komplicerade bakgrund gör att hon inte vill blanda sig i men till slut ger hon ändå med sig. En roman som belyser problem med våld och kontroll i nära relationer och även barns utsatthet. Spänningsroman.

MediaNr: CA65112

Greyhound

av C. S. Forester. Översatt av Oscar Krokstedt. Nona, 2020. Inläst av Björn Muda.

11 tim, 02 min. Talbok.

Sjöroman som utspelar sig mitt under det andra världskrigets mest kritiska skeenden. Kommendörkapten Krause ska leda en amerikansk konvoj över Atlanten mot Europa med livsviktiga förnödenheter. Likt en fåraherde ska han föra sin oskyddade flock får över vatten som bevakas av vargar i form av tyska ubåtar. Ett spännande och farligt uppdrag som ställer Krause inför många svåra beslut. Tidigare utgiven som ”Den gode herden”.

MediaNr: CA64775

Nord & syd

av Elizabeth Cleghorn Gaskell. Översatt av Anna-Karin Malmström-Ehrling. Modernista, 2022. Inläst av Toya Westberg.

22 tim, 05 min. Talbok.

Margaret växer upp på landet i södra England. När hennes far säger upp sig från sin kyrkoherdetjänst flyttar familjen till en stad i norra England. I den smutsiga industristaden är klassgränserna hårda och på gatorna drabbar arbetare och fabriksägare samman. För Margaret är det lätt att välja sida. Trots sina olika ståndpunkter dras hon och fabrikören John Thornton till varandra. Nyöversättning av Elizabeth Gaskells (1810 – 1865) bok från 1854.

MediaNr: CA64949

Jag vet en hemlighet

av Tess Gerritsen. Översatt av John-Henri Holmberg. Jentas, 2021. Inläst av Ulla Näslund.

11 tim, 19 min. Talbok.

Tolfte delen i serien som börjar med Dubbelgångare. Mordutredaren Jane Rizzoli tar med hjälp av rättsobducenten Maura Isles sig an ett spektakulärt mordfall i Boston. Efter ytterligare ett mordoffer med pilar i bröstet inser man att man står inför en seriemördare med förkärlek för katolska helgonmartyrer. Fler offer följer, vilka så småningom kan knytas till en liten flickas försvinnande många år dessförinnan. Mitt i mordkaoset tampas Rizzioli och Isles med det egna privatlivets rysare.

MediaNr: CA64948

Bokhandeln i fyrtornet

av Sharon Gosling. Översatt av Birgitta Karlström. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 51 min. Talbok.

I en avlägsen by nära Aberdeenshirekusten i Skottland står ett fyrtorn. Det byggdes för 200 år sedan av en excentrisk markägare och inhyser traktens enda bokhandel. När ägaren till bokhandeln i fyrtornet dör tar Rachel hand om den. Hon upptäcker en väl dold hemlighet i tornet och inser att här finns en hemlighet begravd. Kommer hon att upptäcka sanningen om fyrtornets första ägare? Och kan hon hindra att byns invånare får reda på den?.

MediaNr: CA65015

Inget ska växa över mig

av Elin Grelsson Almestad. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Toya Westberg.

07 tim, 38 min. Talbok.

Jenny flyttar direkt efter gymnasiet till Stockholm, bort från landsort och arbetarklass. I huvudstaden är dock livet hårt och trots storstilade planer står hon efter ett par år med en andrahandsetta och ett vikariat. Hon tappar alltmer kontakten med sin hembygd, som har svårt att förstå hennes liv. I akademikern Sebastian ser hon kärlek och framtid, men är han mer intresserad av hennes arbetarbakgrund än av henne själv? Roman om identitet, sammanhang och att tappa bort sig själv.

MediaNr: CA65060

Fenix

av Leffe Grimwalker. Bokfabriken, 2023. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

08 tim, 49 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med En perfekt storm. Alex Storm är tillbaka i Stockholm och han anar det värsta. Antingen är hans dotter Frida och Lily Rose döda, eller så har Lily Rose bestämt sig för att hon och Frida aldrig mer ska komma tillbaka. När polisen Bella Stasi tar kontakt inser Alex motvilligt att han måste välja mellan att samarbeta med henne eller förtvina i fängelset. Att en kallblodig mördare har honom i siktet vet han inget om.

MediaNr: CA65113

Eventuellt uppsåt - att döda ortens gangsters

av Jan Guillou. Piratförlaget, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

12 tim, 22 min. Talbok.

Erik Ponti åldras men pensionerar sig inte. Tillsammans med den likaledes åldrande Carl Hamilton har han ett helt militärt högkvarter i gårdshuset på landet, där de kan infiltrera de kriminella gängen via dator- och mobiltrafik och till och med manipulera dem till att förinta varandra. Det moraliska med det sistnämnda bekymrar Ponti men Hamilton är mindre nogräknad. En kriminalroman med en blandning av självbiografisk realism och fabulerande agenthistoria.

MediaNr: CA65115

Ärans pris

av Marianne E. Gunve. Whip Media, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 08 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Fina flickor. Andra världskriget slut och för Brunos del betyder det att hans nederlag är ett faktum. Föreningen där han kände sig både hemma och sedd är sedan länge nedlagd och ingen vill längre kännas vid de tidigare sympatierna med nationalsocialisterna. I tillbakablickarna på hur livet blev konfronteras Bruno även med Clary, hans livs kärlek som han gång på gång svek. Den här sista gången ska han inte göra det.

MediaNr: CA64867

Sopa ihop löv mot vinden

av Christina Hesselholdt. Översatt av Ninni Holmqvist. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Britt Ronström.

06 tim, 03 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Sällskapet. Camilla och Charles, Edward, Alma, Kristian och Alwilda - sex personer som är vänner, makar eller exmakar. I rösterna som flätas kring varandra träder livsvalen, fixeringarna, sorgerna och stämningarna fram. I flödet av tal som är ömsom roligt, oroande, drabbande finns det som aldrig går att nå fram till eller säga, det som glider oss ur händerna men ändå utgör förutsättningarna för våra liv.

MediaNr: CA65262

Syn

av Stina Hwatz. Lava Förlag, 2022. Inläst av Britt Ronström.

06 tim, 25 min. Talbok.

Trettonåriga Agnes bor i Göteborg med sin överbeskyddande mamma. Agnes bär på en hemlighet, hon kan se in framtiden. En dag får hon en mycket obehaglig syn om hur tre barn blir mördade i den mytomspunna sjön Sävelången. Hon inser att hon måste stoppa mördaren innan det är för sent, men hur? I smyg tar hon kontakt med sin morbror Felix som arbetar som polis och för första gången någonsin berättar Agnes om sin förmåga. Kommer han att tro på henne?.

MediaNr: CA65188

Sömmerskan och friheten

av Karin Härjegård. Printz Publishing, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

12 tim, 57 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kallbaderskan på fjället. Livet har blivit ljusare för Helena, som tog sin tillflykt till Härjedalen när hennes liv kraschade. Nu gräddar hon våfflor i det mysiga våffelbruket om dagarna. Hon blir nyfiken på Hilda – kvinnan som förr i tiden drev våffelbruket. Hilda som på 1970-talet drömmer om att sy kläder. Och så en dag dyker det upp ett filmteam som inte har någon sömmerska. Feelgood.

MediaNr: CA65200

Döden och Kerstin

av Sebastian Johans. Nirstedt/litteratur, 2023. Inläst av Björn Muda.

08 tim, 24 min. Talbok.

Kapten Rönner ligger i en villa på Åland och dör. Han hör sin hustru och hennes gäster skvallra i salongen, medan minnena tränger på i allt febrigare visioner. Det är 1960-tal och färjetrafiken på Östersjön har precis börjat växa till ett fenomen. Och det är till havet tanken ständigt återvänder, till däck och kommandobryggor. I fragmentariska hågkomster bryts moderniteten mot det gamla livet och en mans självbild mot det som kunde ha varit.

MediaNr: CA64950

Mörkt paradis

av Magnus Jonsson. Forum, 2023. Inläst av Marie-Thérèse Sarrazin.

18 tim, 15 min. Talbok.

Krypteringsexperten Linn Ståhl har överlevt en uppgörelse med nazister men hon är svårt traumatiserad. När hennes moster Louise Sjöstedt, enhetschef på Citypolisen, upptäcker att Linn försvunnit är hon övertygad om att något hänt. Samtidigt flyttar Linns kusin Astrid till en kursgård som verkar dölja ett mörker bakom sin inbjudande fasad. Louise försöker hjälpa sina båda familjemedlemmar vilket startar en utredning med många förgreningar.

MediaNr: CA65050

Den sista vakten på Ellis Island

av Gaëlle Josse. Översatt av Maria Björkman. Elisabeth Grate Bokförlag, 2019. Inläst av Ove Ström.

04 tim, 09 min. Talbok.

November 1954, Ellis Island håller på att stängas för immigranter på väg in i USA. Ensam kvar är föreståndaren, John Mitchell. Många människor har passerat genom åren. Några har fått honom att lyssna till sitt samvete framför regelverket han som tjänsteman är satt att följa. Deras livsöden och de val han gjort har präglat honom för alltid. De sista timmarna på ön skriver han ner de minnen av sorg och skuld, kärlek och längtan som hemsöker honom.

MediaNr: CA64932

Bröst & ägg

av Mieko Kawakami. Översatt av Yukiko Duke. Bokförlaget Tranan, 2022. Inläst av Linda Norgren.

19 tim, 33 min. Talbok.

Natsuko är en ensamstående kvinna med författardrömmar och en intensiv längtan efter att bli mamma. Hon ägnar alltmer tid åt att läsa om donatorsassisterad befruktning men kommer även i kontakt med en man som vittnar om hur traumatiskt det var att som donatorsbarn växa upp utan en pappa. Berättelsen får hennes tidigare beslutsamhet att vackla samtidigt som hennes syster och systerdotter krisar. En berättelse om tre kvinnor som alla försöker finna sin roll i det moderna, urbana Japan.

MediaNr: CA64637

Hypnotisören

av Lars Kepler. LL-förlaget, 2013. Inläst av Dan Bratt.

03 tim, 43 min. Talbok.

För tio år sedan lovade Erik Bark att aldrig mer hypnotisera. En av hans patienter hade försökt ta livet av sig. Sedan dess har Erik Bark inte hypnotiserat någon. Nu tvingas han bryta sitt löfte. En familj har attackerats brutalt men två av barnen lever: 15-årige Josef, som ligger i koma och hans syster Evelyn som är försvunnen. Kan Josef förhöras genom hypnos? Återberättat till lättläst av Johan Werkmäster. Lättläst.

MediaNr: CA65211

Mirakelkammaren

av Angie Kim. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

15 tim, 20 min. Talbok.

I en småstad i Virginia driver de koreanska immigranterna Young och Pak Yoo företaget Mirakelkammaren, vars patienter får medicinsk syrgasbehandling i en tryckkammare som alternativ terapi för olika åkommor. När kammaren exploderar och dödar två personer skakas samhället i grunden. Vem eller vad orsakade explosionen? Påföljande rättegång avslöjar en väv av hemligheter, missförstånd, intensiv rivalitet och dolda lojaliteter. Thriller.

MediaNr: CA64712

De ensamma

av Anna Kuru. Modernista, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

06 tim, 46 min. Talbok.

En familj i Kirunatrakten 1975. Ute i skogen bor mamman, som helst vill sova bort dagen, den ständigt arbetande pappan som månar om sin fru och deras två döttrar där dem äldre, Carina, får ta hand om den yngre, Sandra. Stämningen är hotfull och i nutida återblickar ser man tillbaka på tiden som var. Badandet och fisket på midsommaraftonen kommer snart att övergå i någonting fruktansvärt. Spänningsroman.

MediaNr: CA65109

Stöld

av Ann-Helén Laestadius. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 59 min. Talbok.

Lättläst bearbetning. Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid. Familjen och släkten kämpar för rättvisa i en bortglömd del av landet där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten.

MediaNr: CA64629

Ett bloss i Barcelona

av Malin Letser. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

08 tim, 55 min. Talbok.

Lydia kliver på flyget till Barcelona. Ett avskedsbrev väntar på hennes mans skrivbord där hemma och deras dotter är överlämnad till sin farmor. Från och med nu ska Lydia lägga noll procent energi på att vara till lags och hundra procent energi på att söka efter sin förlorade lust, även om hon vet att det hon gör är oförlåtligt. Philip försöker förstå varför Lydia försvunnit och ser till sist ingen annan utväg än att följa i hennes fotspår.

MediaNr: CA64567

Sig själv närmast

av Marianne Lindberg De Geer. Kaunitz-Olsson, 2021. Inläst av Charlie Haldén.

05 tim, 35 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med På drift. Mitt i graviditeten blir Mona lämnad av sin pojkvän Johnny, en samhällsengagerad göteborgsmusiker som inte lever som han lär. Han beskrivs i pressen som den mest turnerande artisten i landet och hans närvaro hos Mona och dottern Sarah är högst sporadisk. Som ensamstående mamma under det skenbart fördomsfria 1980-talet slits Mona mellan kraven från omvärlden och behovet av egentid.

MediaNr: CA65071

Morgondagen är vår

av Eva Ludvigsen. Lind & Co Förlag, 2021. Inläst av Sara Losten.

12 tim, 14 min. Talbok.

Cassandra lämnar sin värmländska hembygd och trygghet för att läsa till läkare i Uppsala. Hon får snabbt nya vänner och i romanen följer vi deras liv genom studier, festande, penning- och bostadsproblem. Inte minst står kärleken i centrum och i förhållandet med överklasskillen Fredrik möter Cassandra kärlekens båda ytterkanter av glädje och smärta. Utvecklingsroman om när man står på tröskeln till vuxenlivet.

MediaNr: CA64964

Det sista konstverket

av Sofia Lundberg. Forum, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

10 tim, 22 min. Talbok.

När den världsberömda konstnären Hanna Stiltje ska avtäcka sitt senaste verk på Moderna museet går besvikelsen som ett sus genom publiken. I stället för de utsökta tavlor och statyer hon har blivit känd för, visar hon upp en byrå som är sammanfogad av diverse bråte. Men det är inte vilket bråte som helst. Bit för bit avtäcks en gripande berättelse om föräldrars svek mot sina barn och myndigheternas blindhet inför vad som är bäst.

MediaNr: CA65102

Den underjordiska solen

av Andrea Lundgren. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 40 min. Talbok.

Skogen är Melas värld. Där finns de tysta tallarna och den mjuka mossan, fåglarna och alla myllrande småkryp, där finns berget som en gång slukade henne, sedan lät henne gå. Ett barn som försvann men kom tillbaka. Som vuxen tvingas Mela tillbaka till det barndomslandskap som aldrig slutat kalla på henne. Kvar bor hennes enstöriga mamma Katja och den lugna Tatu. Personer som alltid funnits på samma plats men ändå vet så lite om världarna inom henne.

MediaNr: CA64467

Sarahs val

av Marie H Lundh. Polaris, 2023. Inläst av Britt Ronström.

09 tim, 26 min. Talbok.

Del 2 i Nordmyrserien som börjar med Sarahs lag. Domarstuderande Sarah Modér ska sitta ting under två år i Nordmyr, en lite ort i Norrland. Här hittar hon kärleken i Erik och vågar närma sig minnena från ett trauma i det förflutna. När Sarah kallas tillbaka till Stockholm ställs hon inför flera svåra val. Ska hon lämna Erik och Nordmyr eller ska hon stanna och ge upp drömmen om att bli domare?.

MediaNr: CA65056

Lektioner

av Ian McEwan. Översatt av Meta Ottosson. Brombergs, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

22 tim, 30 min. Talbok.

Året är 1986 och den 38-årige Roland Baines har blivit lämnad av sin fru och är nu ensam med deras sju månaders gamle son. Han minns sin egen barndom och speciellt minnet av hur han som elvaåring kom under sin pianolärarinnas beskydd och hur deras relation utvecklades genom åren. Romanen ställer frågor om hur stora historiska händelser formar våra liv och minnen. Och vad kan vi lära av trauman i det förflutna?.

MediaNr: CA65004

Väntar du på mig?

av Sara Mofasser Johansson. Ordfront, 2023. Inläst av Tamborini Tamborini.

07 tim, 32 min. Talbok.

Sara flyr med sin familj från Iran när hon är sex år, till 1980-talets Sverige. Där sticker de ut från allt och alla. Sara och hennes syster Shirin kastar sig ut i tonårens alla äventyr medan deras far grämer sig allt mer - över språket han inte lärt sig, sitt slitsamma fabriksjobb och hur mycket sämre livet i Sverige blivit. Hans lynnighet lägger sig som ett mörker över familjen och påverkar precis allt. Tills det onämnbara händer. Roman.

MediaNr: CA65134

Tabita

av Iben Mondrup. Översatt av Helena Hansson. Modernista, 2023. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 30 min. Talbok.

Efter flera år på Grönland återvänder Eva och Berthel till Danmark med två adopterade barn. Det är i mitten av 60-talet och förhållandet mellan Eva och Berthel är ansträngt. Tabita och Vitus, de två barnen, måste lära sig leva i en familj där det förflutna helst ska glömmas. Barnens mamma, Abelone, är kvar på Grönland. Hon jobbade som hushållerska åt Eva och Berthel och tvingades av omständigheterna att skicka i väg sina yngsta barn till Danmark.

MediaNr: CA65135

Nattvarelser

av Leila Mottley. Översatt av Amanda Svensson. Norstedts, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

10 tim, 09 min. Talbok.

17-åriga Kiara är en ung svart kvinna utan vare sig högstadiebetyg eller pengar till hyran. Hennes sociala skyddsnät är begränsat, föräldrarna är sedan länge ute ur bilden, och för att klara brödfödan börjar hon sälja sex. Hon hamnar snart i klorna på poliser, som gärna utnyttjar sina maktpositioner och när en av dem tar livet av sig sätts också en juridisk process i gång. Utvald både till Oprah's Book Club och Bookerprisets långlista. Debutroman.

MediaNr: CA65014

Hemsökelse

av Khashayar Naderehvandi. Norstedts, 2022. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 24 min. Talbok.

Rakel ser en pojke hoppa mot sin död. Det är ett ögonblick som förändrar allt, hon kan sedan inte göra sig kvitt en känsla av undergång. Hon blir besatt av pojkens pappa och börjar förfölja honom och kartlägga hans liv. Så en dag sitter de mittemot varandra. Men vad säger man till någon som har förlorat sin son? Hur lyckas man bli kvitt ljudet av någon annans skrik? Och vad gör man med tre hemlösa barn som plötsligt dyker upp från ingenstans?.

MediaNr: CA64933

Där askan blommar

av Phan Quê Mai Nguyên. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023. Inläst av Björn Muda.

14 tim, 54 min. Talbok.

Vietnam 1969: Systrarna Trang och Quynh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot. 2016: Den föräldralöse Phong söker sin amerikanske far för att ta sig till USA. Samtidigt i USA fattar Vietnamveteranen Dan beslutet att resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna. Dåtid och nutid flätas samman.

MediaNr: CA65386

Tvekan är för veklingar

av Ulrika Norberg. Historiska media, 2022. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 22 min. Talbok.

Lilian Oxenborn är snart 80 år och trött på att inget nytt händer i hennes liv. En gång i tiden hade hon ett liv med exotiska resor, överdådiga middagar och en garderob av drömkreationer från de stora modehusen. Men så stöter hon på chefredaktören Vera Claesson vars tidskrift Siv håller på att bortrationaliseras. Lilian bestämmer sig att hjälpa Vera och tillsammans med den uppsagda sekreteraren Sally förenas de i kampen för tidningens framtid.

MediaNr: CA65290

Kanotklubben

av Sara Paborn. LL-förlaget, 2023. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 48 min. Talbok.

Om Elvira som nyss flyttat till Stockholm och efter mycket bävan anmäler sig till en kanotklubb. Här får hon konfronteras med sina egna rädslor för att lära sig nya saker, både att paddla och komma i kontakt med nya människor. Tack och lov så finns det flera som är i samma situation som hon. Lättläst. Sara Paborns tidigare roman Tistelhonung nominerades till Årets bok 2020.

MediaNr: CA65392

En förlorad sommar

av Victor Pavic Lundberg. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

14 tim, 04 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Den som överlever. Journalisterna Loa Bergman och Danijela Mirkovic tittar på ett 30 år gammalt fall när de oavsiktligt råkar få lite tid över. Loa åker till sin barndomsstad för att skriva om ett försvinnande och Daniela blir påkörd och hamnar på sjukhus. För att fördriva tiden studerar hon ett trettio år gammalt fall som verkar påminna om försvinnandet hennes vän Loa undersöker. Kriminalroman.

MediaNr: CA65059

Demokratins styvbarn - Funktionshinderrörelsen under 150 år

av Margareta Persson. Hjalmarson & Högberg Bokförlag, 2023. Inläst av Kristina Bäckman.

12 tim, 09 min. Talbok.

En historisk exposé över funktionshinderrörelsen, som idag har drygt 450 000 medlemmar. För första gången beskrivs den utveckling som skett, kopplat till tidsanda och tidsepoker och hur en grupp människor på undantag kämpat för och fått igenom bättre villkor för funktionshindrade i samhället. Författaren har en lång erfarenhet i frågorna och har även varit riksdagsledamot under åren 1983-1991.

MediaNr: CA65238

Sabotören

av Mikael Ressem. Lind & Co, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

09 tim, 32 min. Talbok.

Del 14 i serien som börjar med Levande död. Ett larm om en gasläcka sätter Gävle i skräck. Ambulanssjuksköterskan Erik Sandström och kollegan Ulla rycker ut till platsen och inser snart att det är något som inte stämmer. Snart saboteras fler samhällsviktiga funktioner och flera människor dör. Vill gärningsmannen belysa sårbarheter i samhällets beredskap? Eller handlar det om någonting helt annat? Spänningsroman.

MediaNr: CA64925

Slottsmorden

av Erika Rockborn. Hoi förlag, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim, 46 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Författarmorden. Under en visning på Tjolöholms slott utanför Göteborg hittas en av guiderna död. Har hon hoppat eller har någon knuffat henne? Av en tillfällighet befinner sig kriminalinspektör Alicia Lundberg och hennes nya kollega Elsa på slottet och snart har deras team för grova brott kopplats in. Lite senare sker ett nytt mord, även detta på ett slott. Är det verkligen en slump?.

MediaNr: CA64777

Fältet

av Robert Seethaler. Översatt av Linda Östergaard. Ersatz, 2022. Inläst av Jesper Annell.

07 tim, 20 min. Talbok.

Huvudrollsinnehavare i denna bok är den lilla fiktiva staden Paulstad. En gammal man besöker varje dag stadens kyrkogård. Han är övertygad om att han kan höra de dödas röster som berättar om sin stad, sina liv och ibland om hur de dog. Deras berättelser är olika långa, från flera sidor till en enda mening, ibland hänger de ihop, andra är fristående. Det är berättelser om vardagen, livet, och döden genom olika tider.

MediaNr: CA64809

Stjärna 111

av Lutz Seiler. Översatt av Aimée Delblanc. Norstedts, 2022. Inläst av Ove Ström.

16 tim, 18 min. Talbok.

Två dagar efter Berlinmurens fall, hösten 1989, bestämmer sig paret Bischoff för att lämna livet i en östtysk småstad och söka lyckan i väst. Kvar lämnar de den utflugna sonen Carl. Han ska ta hand om huset och alla föräldrarnas saker – som pappans ryskbyggda bil. Men Carl bestämmer sig snart för att åka till Berlin. Där lär han känna ett löst sammansatt gäng som sysslar med svarta affärer och driver en bar i en ockuperad källarlokal. Roman.

MediaNr: CA64739

Återseende

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

05 tim, 32 min. Talbok.

Del 10 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Året är 1894. Det blåser upp till storm under Prinsessens färd mot Hammerfest och skeppet går på grund. Flera passagerare saknas, däribland Andreas, och hans blivande hustru Helene på Solgård är utom sig av oro. Ellen har blivit mor till en liten flicka, något som fullständigt förändrar henne. Solveig gläder sig åt att få besök av Kalle, mannen som räddade henne från Ole Martin på ön.

MediaNr: CA64930

Farliga krafter

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

05 tim, 24 min. Talbok.

Del 9 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Året är 1893. Solveig är på flykt och springer tills hon får blodsmak i munnen, livrädd för att Ole Martin ska komma i kapp henne. Kalle ser att hon flyr och försöker rädda henne. På Solgård planeras inför julen. Allas största önskan är att familjen ska vara samlad till jul, men Solveig är fortfarande försvunnen, och ett nytt slag drabbar familjen när Björg blir allvarligt sjuk.

MediaNr: CA64929

Cirkeln är sluten

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

05 tim, 39 min. Talbok.

Del 11 i serien Solgård som börjar med Ankomst. Mannen som räddat Solveig dyker upp på Solgård. Det blir stor uppståndelse när det visar sig vem han egentligen är. Nu ska det bli bröllop på Solgård. Äntligen får Helene sin Andreas men bröllopsdagen ska visa sig bli mer dramatisk än förväntat. Advokat Mortensen är fortfarande försvunnen och Helene och Hildegunn är utan bevis när det gäller deras barndomshem. Kommer de någonsin att få tillbaka Gimle?.

MediaNr: CA64931

Nattdjur

av Camila Sosa Villada. Översatt av Linnea Rutström. Prosak, 2021. Inläst av Charlie Haldén.

06 tim, 37 min. Talbok.

Berättelsen tar avstamp i den lille Cristians förvandling till Camila. Som tonåring lämnar Camila den argentinska landsbygden och beger sig till Córdoba för att studera. En natt går hon till en park där hon träffar en grupp transpersoner, ledda av matriarken Tía Encarna och sammanförda av prostitution, våld, och kärlek. Levnadsöden och fabler flätas samman i en historia om rätten att älska, älskas och kampen om att få vara sig själv. Roman.

MediaNr: CA64893

Jag är inte här

av Lize Spit. Översatt av Anna Rosenqvist. It-lit, 2022. Inläst av Annika From Borg.

17 tim, 00 min. Talbok.

I tio år har Brysselborna Leo och Simon varit tillsammans. De har båda genomlevt en orolig barndom och behöver inte mycket mer än varandra. Då förändras allt: Simon kommer hem mitt i natten med en tatuering bakom örat och verkar från det ögonblicket vara en annan. Bit för bit faller Leos minutiöst uppbyggda tillvaro isär, så till den grad att den börjar bli farlig. En berättelse om hängivenhet och svek, om att bli sedd och älskad. Roman.

MediaNr: CA64935

Kroppens återkomst

av Maria Stepanova. Översatt av Ida Börjel. Nirstedt/Litteratur, 2021. Inläst av Åsa Ekberg.

01 tim, 14 min. Talbok.

I fyra sviter, där poesin, "ett mångögt absurt / Väsen med många munnar", lever samtidigt i många kroppar, inventerar författaren världen på samma gång som hon frambesvärjer eller försöker hålla kvar den. Historia och minne vävs in i vanliga människoliv, som en hemsökelse, men också lekfullt, genom poesins omförhandling av tid, kropp och rum. Minnet blir en ensam plats, men också befolkad och gemensam. Maria Stepanova, 1972- , rysk författare.

MediaNr: CA64897

Systrarna Nyströms begravningsbyrå

av Eva Stilling. Lava Förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

14 tim, 15 min. Talbok.

Vännerna Meta Bergman och Liz di Fardo startar en annorlunda begravningsbyrå i Strängnäs. De har en dröm om en mötesplats med tid för samtal, både om ljus och mörker. I tolv kapitel, ett för varje månad under byråns första år, beskrivs deras verksamhet. Det är året när pandemin bryter ut och Meta och Liz tar sig an helt väsensskilda begravningsuppdrag som inte bara utmanar deras kompetens utan också ställer relationer och livspussel på prov.

MediaNr: CA64845

Inget kvar att förlora

av Göran Sällqvist. Lind & Co, 2023. Inläst av Björn Muda.

14 tim, 01 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Efter så många år. Ett brutalt mord sker i Göteborg. Polisen misstänker att det är ett isolerat brott med rasistiskt motiv, men när en död man hittas i en bil i Stockholm blir det tydligt att fallen hänger ihop. Jenny Wallin ansvarar för polisutredningen i Göteborg och hon tar hjälp av vännen Rickard Ander som efter åren som polis driver ett säkerhetsbolag. Snart står mer än deras vänskap på spel. Kriminalroman.

MediaNr: CA65058

Hälsningar från den grekiska honungsgården

av Jo Thomas. Översatt av Mary Stanley. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Annika From Borg.

10 tim, 54 min. Talbok.

För arton år sedan mötte Nell kärleken i bergen på Kreta och hennes liv tog en oåterkallelig vändning. Men deras vägar skildes åt, och Nells dotter Demi har aldrig träffat sin pappa. När Nell får chansen att återvända till den lilla bergsstaden Vounoplagia där allt en gång började åker hon dit för att söka efter mannen som förändrade hennes liv. En honungsgård som söker volontärarbetare blir för Nell den perfekta utgångspunkten i sökandet.

MediaNr: CA65199

Bara pest

av Ljudmila Evgenʹevna Ulickaja. Översatt av Mikael Nydahl. Ersatz, 2022. Inläst av Toya Westberg.

03 tim, 16 min. Talbok.

Moskva vintern 1939: en vaccinforskare råkar bli smittad under arbetet i laboratoriet och insjuknar på ett hotell i huvudstaden, dit han kallats för att avlägga en rapport. Myndigheterna beslutar att alla han träffat på vägen måste sättas i karantän. På nätterna dyker säkerhetstjänstens svarta major upp på gatorna och stannar utanför bostadshusen. Skräckslagna människor förs bort. Pesten har kommit till staden. Roman byggd på en sann historia.

MediaNr: CA64871

Ljus i mörkret

av Erik Wijk. Celanders förlag, 2022. Inläst av Ove Ström.

09 tim, 17 min. Talbok.

Utifrån klassiska tänkare som Voltaire och Rousseau och personliga erfarenheter som systern Katarinas död i barnsängsfeber har författaren Erik Wijk, 1963- , skrivit en vindlande essä kring jämlikhet. Han granskar hur några intellektuella både inspirerats av och svikit jämlikhetstanken - alltifrån upplysningens guldålder till idag.

MediaNr: CA64805

Kärlek i det nya årtusendet

av Can Xue. Översatt av Anna Gustafsson Chen. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

15 tim, 46 min. Talbok.

En grupp kvinnor lever i ett samhälle där konspirationerna och paranoian lurar bakom varje hörn, liksom magin. På traktens bomullsfabrik utnyttjades många men lyckades fly, för att nu arbeta på en bordell. En ung änka reser ut på landsbygden, där nätterna innebär en tillvaro nära de döda. Andra uppsöker en plats där traditionell kinesisk medicin kan omskapa jaget. Alla försöker de navigera mellan olika kärlekar och begravda hemligheter.

MediaNr: CA64760

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Litteraturens kraft

av Henrik Wig. BTJ förlag, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

04 tim, 32 min. Talbok.

Shared reading är en läsfrämjande metod för högläsning i grupp som på senare tid vunnit mycket erkännande. Hur är det att leda en shared reading-grupp och vad kan det innebära att delta - på till exempel biblioteket, i kriminalvården eller inom psykiatrin? Henrik Wig, läsledare och utbildare i shared reading, visar med många exempel på vilken betydelse, och kraft, litteraturen kan ha.

MediaNr: CA65063

Allmänt och blandat

Svenska begreppshistorier

av Jonas Hansson. Fri tanke, 2022. Inläst av Marika Bergström.

41 tim, 15 min. Talbok.

Samlingsverk där forskare förklarar begreppshistoria, metoden för att få en ökad förståelse av den historiska process där våra vardagliga och vetenskapliga begrepp tagit form. Tydligt blir att ord vars innebörder kan verka självskrivna i själva verket utgör historiska spelfält för oväntade betydelseförändringar och överlagringar, som gör sig påminda idag. Genom en kartläggning av 55 olika begrepp skildras vår samtida kultur i en brokig mosaik.

MediaNr: CA64487

Religion

I mina skor

av Daphne Arbouz. Hjalmarson & Högberg, 2022. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 42 min. Talbok.

Antologi med personliga berättelser om livet som ung jude och ung muslim i dagens Sverige. Måste en svensk jude alltid tona ner sin bakgrund och identitet? Kan en svensk muslim fråga sin chef om tillgång till bönerum utan att bli misstänkt som islamist? Måste man se ut på ett visst sätt för att få ingå i en religiös gemenskap? Tre av de frågor som ställs i boken, som är indelad i tre tematiska delar: minnespolitiken, motståndskraften och gränslinjerna.

MediaNr: CA64808

Filosofi och psykologi

Våga våga

av Frida Boisen. Mondial, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

07 tim, 09 min. Talbok.

Livet sipprar som sand mellan våra fingrar och drömmarna förvandlas till stoff. Författaren och mångsysslaren Ida Boisen diskuterar varför vi är bättre på uppfylla andras drömmar än våra egna. Hon sammanfattar det i ett verb med fyra bokstäver: att våga. Med över 200 konkreta tips som hjälp anmodar texten oss att sluta grubbla och i stället handla. Allt handlar om att ta kontroll över ens eget liv. Skriven tillsammans med föreläsaren med mera Kristina Hagströmer Ilievska.

MediaNr: CA64388

Fantasi

av David Bäckström. Fri Tanke, 2022. Inläst av Hampus Åberg.

08 tim, 56 min. Talbok.

Det här är en bok om den mänskliga fantasin. En förmåga att reflektera över framtiden och annat som är bortom den plats där vi befinner oss och som får oss att utforska, lära oss, planera och tänka abstrakt. Något som har sitt ursprung i hur vår frontala hjärnbark fungerar. I boken presenteras vetenskapliga undersökningar och exempel från neurologin, psykologin och kognitionsvetenskapen. Innehåller referenser. Författaren är läkare.

MediaNr: CA64813

Omgiven av energitjuvar

av Thomas Erikson. Bookmark, 2022. Inläst av Felix Rehnquist.

10 tim, 04 min. Talbok.

Med termen energitjuvar åsyftar författaren personer som är ”besvärliga” på olika sätt och hur man helt enkelt ska kunna hantera dem. Utifrån den så kallade DISC-modellen ser han fyra personlighetstyper och med dessa som grund identifierar han sex olika ”energitjuvar”. Han beskriver hur de beter sig i olika situationer, hemma och på arbetet och ger förslag på hur man ska bemöta dem utan att bli dränerad på sin egen energi. En inblick i varför vi har så svårt att förstå och stå ut med varandra.

MediaNr: CA65024

Öppet sinne

av Adam Grant. Översatt av Sanna Arvidsson Milton. Akademius förlag, 2021. Inläst av Örjan Blix.

13 tim, 28 min. Talbok.

Den amerikanske organisationspsykologen Adam Grant formulerar idéer kring hur vi kan välkomna glädjen över att ha fel, hur man kan nyansera laddade samtal och skapa skolor, arbetsplatser och gemenskaper där man lär livet ut. Hans budskap är att inte tro på allt vi tänker eller internalisera allt vi känner; våga släppa taget om åsikter som inte längre gagnar oss och värdera mental flexibilitet, ödmjukhet och nyfikenhet högre än tvärsäkerhet.

MediaNr: CA64835

Skepticism

av Henrik Lagerlund. Översatt av Manne Svensson. Fri tanke, 2022. Inläst av Annika Denke.

17 tim, 04 min. Talbok.

Boken går igenom skepticism som filosofisk problemställning från pyrrhonisterna i antikens Grekland fram till idag. En resa på 2 300 år med filosofiska betänkligheter och tvivelsmål som haft betydelse för hur vårt sätt att tänka utvecklats. För de problemställningar samtiden innebär är skepticismen fortsatt ett viktigt förhållningssätt. Kapitlen avslutas med sammanfattning, referenser och tips på läsning. Författaren är professor i filosofi.

MediaNr: CA64811

Livssorg

av Janette Røseth. Översatt av Maria Andersson. Ego förlag i Stockholm, 2023. Inläst av Annika Denke.

02 tim, 45 min. Talbok.

Livssorg kan vara en beteckning för många olika sorters perioder i livet. Det kan vara nära och kära som blir sjuka eller andra tragiska händelser. Som livssorg kan man också benämna personliga besvikelser över drömmar som aldrig uppfyllts och sorg över att man förlorat en tidigare uppskattad tillvaro. Med andra ord: när livet inte blev som du hade tänkt.

MediaNr: CA65202

En del av livet

av Sandra Signarsdotter. Verbum, 2022. Inläst av Kristina Bäckman.

04 tim, 06 min. Talbok.

Sandra Signarsdotter är präst och möter många människor i sorg. Hon återger tio personers berättelser om förlust av en närstående, om deras sorg, om hur de funnit vägen vidare och vad som ger hopp och tröst. Sorgeprocesserna är olika och perspektiven skiljer sig beroende på relation till den döde. Tanken är att boken ska kunna ge läsaren en hjälp att bearbeta sin egen situation och vara ett stöd i sorgeprocessen.

MediaNr: CA65006

Den hälsosamma gemenskapen

av Peter Strang. Libris bokförlag, 2021. Inläst av Måns Westling.

06 tim, 18 min. Talbok.

Varför mår vi bra av gemenskap och samhörighet, oavsett om det handlar om ett parförhållande, körsång, goda middagar, idrott eller om en vandring i naturen? Och kan gemenskapen och samhörigheten också sträcka sig till våra husdjur, till naturen och till något större? Peter Strang, cancerläkare, professor och författare, väver ihop vetenskapliga fynd om gemenskapens välgörande effekter med personliga reflektioner.

MediaNr: CA64945

Uppfostran och undervisning

Söka jobb

av Moa Candil. LL-förlaget, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 57 min. Talbok.

Jobbet är en viktig del i de flesta människors liv men att söka jobb kan vara svårt. Moa Candil, journalist och författare, går pedagogiskt och tydligt igenom saker som är bra att veta. Var hittar man jobb att söka, hur skriver man en ansökan och hur brukar en intervju gå till. Innehåller också ett avsnitt om vad som är bra att veta när man har fått ett jobb - lön, pension och vad som händer om man blir sjuk. Lättläst.

MediaNr: CA64938

Börja plugga

av Moa Candil. LL-förlaget, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 51 min. Talbok.

Som är vuxen finns det många möjligheter om man vill börja plugga - heltid eller deltid, på plats eller på distans, på komvux, SFI, folkhögskola eller universitet. Det är spännande med alla valmöjligheter, men det kan också vara förvirrande. Vem kan söka vad? Vad innebär behörighet? Hur får jag pengar när jag pluggar? De här och många andra frågor besvarar Moa Candil, journalist och författare, tydligt och pedagogiskt i boken. Lättläst.

MediaNr: CA64937

Språkvetenskap

Maten i vårt språk

av Carl Ahlstrand. Carlssons, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

12 tim, 34 min. Talbok.

Varför säger vi att någon är het på gröten? Vad är en chipskostym? Hur länge har vi pratat om ketchupeffekten? Var ligger Gurkstan? I boken finns närmare 800 ordspråk, talesätt, slangord och andra bildliga uttryck från matens och dryckens värld. Uttrycks betydelse och historik beskrivs; här finns även på en hel del extra fakta och kuriosa om både språk och mat. Carl Ahlstrand är examinerad språkkonsult i svenska, författare med mera.

MediaNr: CA64944

Den odödliga sagan

av John Yorke. Översatt av Niklas Darke. Volante, 2019. Inläst av Hans Sandquist.

13 tim, 04 min. Talbok.

Den brittiske dramaturgen John Yorke förklarar vad våra mest populära sagor, böcker, filmer och teveserier har gemensamt. Med exempel från antika dramer och teveserier som The wire och True detective visar han hur dramaturgin från de klassiska myterna ständigt går igen och varför berättelserna berör oss. Det är också en grundkurs i berättande där ett dramas alla beståndsdelar gås igenom och förklaras.

MediaNr: CA64823

Litteraturvetenskap

En författares dagbok 2010-2020

av Suzanne Brøgger. Översatt av Nina Wähä. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

12 tim, 48 min. Talbok.

Suzanne Brøgger berättar i enkel vardagsprosa om tidsperioden 2010-2020; människor hon träffar, resorna till Paris och ett ständigt reflekterande över världens tillstånd. Hon känner stolthet över att stått i frontlinjen för den feministiska revolutionen, efterkrigstidens viktigaste händelse. Stort utrymme får också konflikterna med Det Danske Akademi som hon slutligen avgick ifrån, i kölvattnet av skandalen kring den svenska akademien.

MediaNr: CA64846

Solitär

av Anna Hedenmo. Mondial, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 57 min. Talbok.

Biografi över Annette Kullenberg, 1939-2021, svensk författare och journalist. I decennier var Kullenberg en ständig del av svensk offentlighet. Hon chockerade och imponerade, hon bråkade och bröt ny mark. Vare sig det handlade om närgångna studier av överklassen, de mest utsattas villkor i Latinamerika, eller kampen mot kvinnoförakt. Biografin skildrar hennes komplexa personlighet: briljans, halsbrytande perspektiv, humor och mörker.

MediaNr: CA65292

Vårt kvarter

av Horst Krüger. Översatt av Anne-Marie Odstedt. Weyler, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 57 min. Talbok.

Det är tidigt 1930-tal och i Eichkamp, sömnig förstad till Berlin bor lägre medelklassfamiljer som strävar på för att sköta sig. Fäderna, familjeförsörjarna, tar varje morgon pendeltåget in till stan. Men steg för steg, i takt med Hitlers framgångar, börjar allt fler göra små markeringar. Som att sätta en liten svastika på barnens trehjulingar. Det är säkrast så. Memoar av den tyske författaren Horst Krüger, 1919-1999. Utkom på tyska 1966.

MediaNr: CA64963

Käre Strix! Broder Lars!

av Björn Meidal. Bakhåll, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

14 tim, 08 min. Talbok.

Kommenterad sammanställning av en brevväxling mellan August Strindberg och Carl Larsson. De var samtida svenska giganter, men det är svårt att föreställa sig mer olika personligheter och konstnärstemperament. De flyttade runt i världen men höll kontakt per brev. De blottade sina problem, de tröstade varandra, de omväxlande skällde på varandra och lyckönskade varandra, de blev ovänner och de blev vänner igen.

MediaNr: CA64730

Illuminerade detaljer

av Péter Nádas. Översatt av Daniel Gustafsson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

28 tim, 42 min. Talbok.

Andra delen i ett självbiografiskt verk av ungraren Péter Nádas. Nu skildras hans tid som vuxen och föräldralös, efter moderns bortgång och faderns självmord, i ett Ungern efter andra världskriget som utvecklas mot ett kommunistisk totalitärt styre. Moral, skuld och längtan är ledord i en tid efter diktatur och tysk ockupation där landet aldrig fick se en demokratisk utveckling.

MediaNr: CA64751

Diktarhjärtat

av Anna Williams. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

28 tim, 52 min. Talbok.

Biografi över Lotten von Kraemer, 1828–1912. Hon var en välbeställd ogift kvinna, under det patriarkala 1800-talssamhällets slut, som intresserade sig för tidens frågor och engagerade sig djupt i kvinnosaken. Det fick också konsekvenser för hennes privatliv. Genom hennes testamente grundades Samfundet De Nio, där varannan ledamot ska vara kvinna och vars uppgift är att främja den svenska skönlitteraturen.

MediaNr: CA64056

Konst, musik, teater och film

Hidden places

av Sofia Vusir Jansson. Bookmark, 2019. Inläst av Ingrid Gustafsson.

05 tim, 03 min. Talbok.

Handbok för vuxna med massor av tips på hur man kan får inspiration från barnens magiska värld. Författarna utgår från årstiderna och för varje årstid finns förslag på pyssel, recept, lekar, inredning och mycket annat. Med enkla steg-för-steg instruktioner visar de på hur man kan skapa fantastiska dekorationer och miljöer med stort fokus på hållbarhet och hur det går att använda det som redan finns hemma.

MediaNr: CA64832

Historia

Turbulent Centralasien söker nya vägar

av Johan Engvall. Utrikespolitiska institutet, 2022. Inläst med talsyntes.

01 tim, 20 min. Talbok.

Efter drygt 30 år som egna stater är utvecklingen i de centralasiatiska länderna turbulent och framtiden oviss. De toppstyrda politiska systemen ifrågasätts och inre spänningar växer samtidigt som Rysslands krig mot Ukraina har ställt mycket på ända. Samarbete med den sanktionsdrabbade ryska grannen har blivit mindre självklart och dess imperialistiska ambitioner väcker oro. Som en motvikt söker sig Centralasiens regeringar närmare Kina.

MediaNr: CA64242

Kalmarkriget 1611-1613

av Katarina Harrison Lindbergh. Historiska media, 2022. Inläst av Ove Ström.

04 tim, 48 min. Talbok.

Kriget 1611-1613 är ett av de vid den tiden otaliga krig som utkämpades mellan Sverige och Danmark. Striderna var, trots namnet, mest koncentrerade till Bohuslän, Halland och Jämtland. Genom att använda brev som källmaterial kommer författaren flera aktörer i kriget nära, inte minst i korrespondensen mellan ländernas kungar. Andra historiska nedslag är Kalmar slotts öde samt folkliga minnen och berättelse. Innehåller bildförteckning, käll- och litteraturförteckning och ett fåtal noter.

MediaNr: CA65165

Kungen

av Mikael Holmqvist. Natur & kultur, 2023. Inläst av Ove Ström.

28 tim, 31 min. Talbok.

I Mikael Holmqvist tredje del om svenska maktens innehavare har nu turen kommit till Kungen. Texten baserar sig på en studie från 2022, som skildrar Kungens regeringstid fram till nu. Hur konstrueras Kungen som statschef, är en av frågorna författaren ställer sig. Utifrån hans relationer till allmänheten, hans uttalanden, såväl till allmänhet som till media och faktumet, att han inte omfattas av offentlighetsprincipen, dras intressanta slutsatser om Kungens maktutövning.

MediaNr: CA64920

Kärlek i hatets tid

av Florian Illies. Översatt av Jesper Festin. Norstedts, 2023. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

17 tim, 15 min. Talbok.

I sitt freskmåleri över en epok återuppväcker författaren 1930-talet. Han för oss tillbaka till skeendena för den enskilt största politiska katastrofen i vår tid sker genom att berätta om de mest omtalade kärleksparen i kulturhistorien. I Berlin, Paris, Tessin, franska rivieran och på andra platser får man möta dessa par som lever och älskar mot en bakgrund av en framväxande fascism. Tyske Florian Illies har tidigare blivit uppmärksammad för Århundradets sommar - året före första världskrigets utbrott.

MediaNr: CA64863

Hitlers sista sekreterare

av Traudl Junge. Översatt av Annika Gegenheimer. Historiska media, 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

12 tim, 11 min. Talbok.

Traudl Junge var 22 år 1942 då hon avbröt sina studier till dansös för att bli sekreterare åt Adolf Hitler. Fram till Hitlers självmord 1945 fanns hon alltid vid hans sida. 1947 skrev T.J. ner sina upplevelser från tiden hos Hitler. Hon var oskuldsfull och ointresserad av politik. Skuldkänslor präglade sedan resten av hennes liv. Läsvärt om vardagsliv och personer runt Hitler.

MediaNr: CA64654

Vi for åt skogen som fåglarna

av Anita Kärrman. Mandatus, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 33 min. Talbok.

Att bo under en gran, ha vitmossa till blöjbarn och ekorrkött som föda kunde ännu in på 1900-talet vara verklighet för en del familjer i södra Lapplands skogsbygder. När människorna i den lilla byn Pauträsk tvingades böja sig för skogsbolag och stat var tidigare generationers kunskap i överlevnad det som räddade dem. Författaren Anita Kärrman berättar, med fokus på kvinnorna, om livet för kronotorpare i södra Lapplands skogsbygder.

MediaNr: CA64868

Vändpunkt för Tyskland

av Therese Larsson Hultin. Utrikespolitiska institutet, 2022. Inläst med talsyntes.

01 tim, 22 min. Talbok.

När Olaf Scholz tillträdde som Tysklands förbundskansler i december 2021 anade han knappast vilka omvälvningar som väntade. Rysslands anfall mot Ukraina ett par månader senare ställde mycket på ända. Satsningar på försvaret har spikats, av ett slag som tidigare inte har funnits på kartan. Koleldningen har ökat och kärnkraftsstoppet skjutits upp för att klara energiförsörjningen när den ryska gasen inte längre levereras som vanligt.

MediaNr: CA64243

Ödesåret 1809

av Leif Lewin. Daidalos, 2022. Inläst av Eric Linderholm.

04 tim, 14 min. Talbok.

1809 är ett ödesår i svensk historia. Sverige förlorade kriget mot Ryssland och fick avstå Finland. Kungen avsattes och en ny ätt besteg tronen, familjen Bernadotte. Som en konsekvens av nederlaget och statskuppen kom en ny grundlag som skulle utgöra det statsrättsliga ramverket för Sveriges utveckling till en modern demokrati. Författaren gör en kontrafaktisk historieskrivning. Hur hade Sverige utvecklats om händelseförloppet varit annorlunda?.

MediaNr: CA64161

Motståndet i Myanmar

av Kristina Simion. Utrikespolitiska institutet, 2022. Inläst med talsyntes.

01 tim, 17 min. Talbok.

Militärkuppen i Myanmar i februari 2021 möttes av starkt motstånd från stora grupper i befolkningen. Idag har massdemonstrationerna mattats av men strejker och mindre protester fortsätter. Intensiva försök görs för att länder ska erkänna den regering som motståndsrörelsen bildat vid sidan av militärstyret med främst företrädare från NLD, partiet segrade stort i valet 2020 strax innan militären grep makten.

MediaNr: CA64241

Cypernfrågan vid vägs ände?

av Elisabeth Özdalga. Utrikespolitiska institutet, 2022. Inläst med talsyntes.

01 tim, 21 min. Talbok.

Sedan 1974, då Turkiet invaderade norra Cypern, har ön varit delad i den grekcypriotiska Republiken Cypern och en turkcypriotisk republik som bara har erkänts av Ankara. Men redan före invasionen rådde motsättningar mellan grekcyprioter och turkcyprioter. Att Cypern blev EU-medlem 2004 komplicerade läget ytterligare. På senare år har upptäckten av olja och gas i området skapat nya spänningar mellan länderna.

MediaNr: CA64240

Biografi med genealogi

Otto Nordenskjöld genom kameran

av Claes Göran Alvstam. Votum, 2021. Inläst av Jens Malmkvist.

06 tim, 09 min. Talbok.

Otto Nordenskjöld, 1869-1928, var en av Sveriges mest kända upptäcktsresande och polarforskare under åren kring det förra sekelskiftet. Mest bekant är han för den spektakulära Antarctic-expeditionen 1901-1903, under vilken hans fartyg blev fastskruvat i isen och sjönk. Han fotograferade flitigt under sina resor. Här återges några av de bästa bilderna tillsammans med historien om Otto Nordenskjölds spännande forskarliv.

MediaNr: CA64776

Mitt liv och mina hundar

av Anders Bagge. Forum, 2018. Inläst av Anders Mathlein.

04 tim, 27 min. Talbok.

Kompositören och musikproducenten Anders Bagge berättar här sitt livs historia. Det blir inblickar i den framgångsrika karriären inom musikbranschen och i rollen som jurydeltagare i tv-programmet Idol, men han skildrar också de kriser som han har gått igenom, som faderns död. Framför allt berättar han om kärleken till Saga, Esther, Iris, Sonja och de andra hundarna i hans liv. Hundar som har hjälpt honom genom både ljusa och mörka stunder.

MediaNr: CA65114

Guldmunken

av Carl Cederström. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

10 tim, 18 min. Talbok.

Efter att ha skilt sig hamnar Carl Cederström i ett kristillstånd. Han värjer sig när vännerna försöker para ihop honom med kvinnor och stannar hellre hemma och städar. Och han identifierar sig som en guldmunk, en man som inte haft sex på ett år. Men just som han fått ordning på sitt liv blir han kontaktad av K. Hon presenterar sig som hans städsjälsfrände och en omtumlande vänskap växer fram. Carl är snart beredd att ge sig hän igen.

MediaNr: CA65198

Nazisternas barn

av Tania Crasnianski. Översatt av Kristina Ekelund. Historiska media, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

09 tim, 18 min. Talbok.

Boken handlar om några av barnen till åtta ledande nazister. De växte upp i skuggan av andra världskriget i priviligierade familjer och visste inget annat. När de vuxit upp och kriget är över blir de medvetna om vad deras fäder har gjort. De måste hantera konsekvenserna av sina arv och navigera mellan skuld och stigmatisering, kärlek till sina föräldrar och förträngning. Hur de än valde att hantera sin historia kom den att prägla deras liv.

MediaNr: CA64810

Satan från Borlänge

av Anders Karlsen. Forum, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

07 tim, 14 min. Talbok.

Anders ”Satan” Karlsen, 1966- , är född och uppvuxen i området Tjärna ängar i Borlänge. Tidigt inledde han ett drogmissbruk som han finansierade med skuldindrivning, droghandel och inbrott. Genom sin gränslöshet gjorde han karriär i den undre världen som ökänd knarklangare och indrivare. Han kom att bli mentor åt gänget Familjen som härjade i Dalarna på 1990- och 2000-talet. Här berättar han om tiden som en av Sveriges mest fruktade brottslingar.

MediaNr: CA65181

Felix Kersten - Himmlers massör

av François Kersaudy. Översatt av Cecilia Franklin. Éditions J., 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

15 tim, 46 min. Talbok.

Felix Kersten var Himmlers massör och lyckades få honom att benåda uppemot 100 000 människor. Under åren för andra världskriget var han den ende som kunde lindra SS-chefens magsmärtor. Något han använde till att påverka beslut och samla information åt de allierade. Bygger på arkivmaterial och Kerstens memoarer och ger en inblick i Himmlers drivkrafter. Innehåller sidnoter, slutnoter med referenser och källförteckning. Författaren är historiker.

MediaNr: CA64676

En våldsam kärlek

av Jessica MacDowall. Forum, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 40 min. Talbok.

Självbiografi av Jessica MacDowall, författare och tv-producent, där hon beskriver hur hon under många år blev misshandlad av sin man. Jessica och Sebastian är till synes det perfekta paret men bakom ytan döljer sig en tillvaro präglad av våld och en kamp för Jessica och hennes barn att överleva. Hon blottar en spiral av våld, medberoende, skam och skuld, och berättar hudlöst om kampen för att finna en väg ut, inte minst för barnens skull.

MediaNr: CA64987

En bok för Ingen

av Isabella Nilsson. Ellerströms, 2022. Inläst av Marika Bergström.

09 tim, 05 min. Talbok.

Brevskrivaren i Isabella Nilssons nya bok låter tankarna löpa fritt och egensinnigt. I dialog med 275 rubriker i Friedrich Nietzsches berömda aforismsamling Den glada vetenskapen dyker hon ner i enskilda författarskap, reflekterar över mänsklighetens egenheter och brottas med sina egna tvångstankar. En bok för Ingen är en bok för alla som någon gång känt sig som en underpresterande övermänniska.

MediaNr: CA64870

Allt jag lärt mig av träden

av Suzanne Simard. Översatt av Joachim Retzlaff. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Toya Westberg.

18 tim, 44 min. Talbok.

Från författarens uppväxt i en skogshuggarfamilj, genom den akademiska karriären och kampen för att bli tagen på allvar i skogsindustribranschen får vi följa med på såväl skogsutflykter som forskningsexperiment. Dessutom får vi massor av fakta om skog, träd och inte minst trädens förmåga att kommunicera med varandra under jord genom ett nätverk av svamptrådar. Innehåller källförteckning och personregister. Författaren är professor i skogsekologi.

MediaNr: CA64638

Min tid är nu

av Rasmus Troedsson. Libris bokförlag, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 47 min. Talbok.

Rasmus Troedsson är skådespelare och journalist som bland annat har arbetat som programledare, reporter och redaktör på SVT, TV4 och SR och spelat hovmästare Bellan Roos i tv-serien Vår tid är nu. Biografin handlar huvudsakligen om hans liv utanför scenen och redaktionerna. Den berättar om en trasslig barndom, om hans senare missbruk och om vägen till att bli en mindre trasig människa. Skriven tillsammans med journalisten Elin Liljero Eriksson.

MediaNr: CA65129

Gretas resa

av Alexandra Urisman Otto. Bokförlaget Polaris, 2021. Inläst av Åsa Ekberg.

05 tim, 34 min. Talbok.

Journalisten Alexandra Urisman Otto och fotografen Roger Turesson har följt Greta Thunberg sedan hennes nionde vecka av skolstrejk utanför Sveriges riksdag, hösten 2018 fram till våren 2020. De har följt med Greta på hennes resor över världen - på tåg i Tyskland, i elbil genom Nebraska, till havs i den portugisiska gryningen. En berättelse som både fångar Greta som person, vad klimatkrisen handlar om och vilka konsekvenser som väntar.

MediaNr: CA65175

Stulet barn

av Catrin Villaume Fägerstrand. Norstedts, 2022. Inläst av Lo Tamborini.

06 tim, 30 min. Talbok.

Maria Jung Yoon adopterades från Sydkorea till Sverige 1968. En flicka på två och ett halvt år och ett äldre, barnlöst par i Norrköping, det kan väl bara sluta lyckligt? Men i själva verket är hon över fyra år gammal och kvar i Seoul finns hennes biologiska föräldrar som undrar vart Jung Yoon tagit vägen. Hon hade blivit stulen och förd ut ur landet. Marias historia skildrar hur svenska myndigheter blundade för att det förekom handel med barn.

MediaNr: CA64894

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Folktrons väsen

av Tora Wall. Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål, 2021. Inläst av Martin Lindberg.

08 tim, 12 min. Talbok.

Folkloristen Tora Wall berättar om den nordiska folktrons många olika väsen. Här finns lockande skogsrån med ihåliga ryggar, irrande lyktgubbar, svarta hundar från Bohuslän, asagudar, maror, spöksvin, lindormar, gastar, troll, rå, vättar, vittror, näcken, gengångare och många fler. Det är berättelser om väsen med anor från bondesamhällets folktro samt vikinga- och medeltidens föreställningsvärldar.

MediaNr: CA64841

Geografi

Drömmen om en ö

av Per J. Andersson. Ordfront, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

10 tim, 44 min. Talbok.

Öar har en dragningskraft på oss människor likt drömmen om den perfekta paradisön. På tio öar runtom i världen gör författaren och journalisten Per J. Andersson nedslag. Han intervjuar och iakttar såväl infödda som inflyttade öbor och utforskar bland annat för- och nackdelar med öarnas isolering och vad ö-mentalitet egentligen innebär. En mer praktisk avdelning följer på slutet med tips på tio svenska öar att besöka samt lite fakta och lästips om öar i allmänhet.

MediaNr: CA64946

Samhälls- och rättsvetenskap

Socialismens själ

av Stefan Arvidsson. Arkiv förlag, 2021. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 13 min. Talbok.

Socialdemokraterna delades 1917 i tre huvudsakliga inriktningar. Genom den socialistiska arbetarrörelsens kulturpolitiska historia argumenterar författaren för en humanistisk socialism där samhället präglas av humanistiska idéer och aktiviteter, miljömedvetenhet, demokratisk kontroll av ekonomin och ett liv av hälsa, njutning, frihet, rättvisa och gemenskap. Författaren är professor i religionshistoria och vänsterdebattör.

MediaNr: CA64806

En bra dag att dö

av Carina Bergfeldt. Forum, 2023. Inläst av Pia Kristoffersson.

08 tim, 43 min. Talbok.

Fängelsepastor Jim Brazzil har suttit i dödens väntrum 276 gånger, tillsammans med dömda mördare, anhöriga till mördaren eller med offrens anhöriga. Han berättar här om sitt liv och sitt arbete vid fängelset. I regel handlar det för fångarnas del om konflikter, drogpåverkan, rån, överfall och tillgång till vapen. Många gånger har han omvänt de dömda till en tro på Gud, Jesus och ett evigt liv. En intervjubok om det amerikanska dödsstraffets utformning och dess konsekvenser för de inblandade.

MediaNr: CA65078

Kvinnomanualen

av Anna Björklund. Bazar, 2022. Inläst av Lena Elisabet.

05 tim, 42 min. Talbok.

Vad har Evas bett i äpplet med ätstörningar att göra? Varför ser catwalkmodeller så sura ut? Anna Björklund granskar det kvinnliga, från begynnelsen i paradiset, till vår tid. Ömsom ägnar hon sig åt lustfyllda detaljer inifrån tjejkulturen, ömsom åt iskalla analyser av stora politiska idéer och filosofiska teser. Anna Björklund, 1990- , startade den prisbelönta podden Della Q och är numera bland annat skribent i Aftonbladet och GP.

MediaNr: CA65052

Det lilla landet som ångrade sig

av Jens Ganman. Mondial, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

05 tim, 31 min. Talbok.

I en roadtrip från Lycksele till Uddevalla försöker författarna Jens Ganman, författare/skribent och Mustafa Panshiri, författare, föreläsare och före detta polis, förstå sig på det de kallar Sverige. I mötet med bland annat mogna hippies, gated communities i fjällvärlden, religiöst omvända homosexuella får de även konfronteras med sina egna fördomar. En uppföljare till den populära ”Det lilla landet.”.

MediaNr: CA64966

Närhet trots avstånd

av Johanna Olsson. Liber, 2022. Inläst av Anna Westberg.

07 tim, 24 min. Talbok.

Den här boken handlar om distanssamarbetet bortom tekniken. Om hur vi kan bli bättre på att samarbeta och leda distanssamarbete. Boken inleds med en översikt av hur distansarbetet växt fram och vad det är som ibland gör det svårt. Nästa del handlar om hur man kan arbeta med relationella frågor och skapar närhet trots avstånd. Avslutningsvis finns praktiska råd och metoder för hur samarbetet på distans kan se ut.

MediaNr: CA64750

Det ekonomiska könet

av Carl Johan von Seth. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Westberg.

09 tim, 19 min. Talbok.

Hur ser den ekonomiska jämställdheten mellan män och kvinnor ut idag och vad återstår att göra innan det målet är nått? Med denna fråga som utgångspunkt tar författaren och nationalekonomen avstamp i Ester Boserups forskning. Hon visar på fenomen i historien som har haft betydelse för mäns och kvinnors skilda arbetsvillkor, varav föräldraskapets är en företeelse som alltjämt innebär en starkt försämrad ekonomi för kvinnor. Avslutas med några kortare kapitel för att vidga perspektiven.

MediaNr: CA64606

Ekonomi och näringsväsen

Mälaren runt

av Lo Bäcklinder. Isaberg förlag, 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

03 tim, 15 min. Talbok.

Här presenterar författarna vad de anser vara de bästa smultronställena runt Mälaren, alltifrån överdådiga kakbufféer, surdegspizzor utan motsvarighet och gårdsbutiker som är svåra att åka ifrån. Största avtrycket får de dock av mötet med alla engagerade människor som skapat platserna där andra kan hämta ny energi.

MediaNr: CA61105

Militärväsen

Sjömakt och sjöfolk

av Lars Ericson Wolke. Nordic Academic Press, 2022. Inläst av Toya Westberg.

25 tim, 52 min. Talbok.

I boken får läsaren följa den svenska flottans utveckling under de senaste 500 åren. Det är en berättelse om fartyg och besättningar i krig och i fred. Här skildras såväl klassiska sjöslag som konvojer, transporter och patrulleringar. Fartygstyper passerar revy: linjeskepp, monitorer, ubåtar och kustkorvetter. Berättelsen inrymmer även de människor som levt och verkat inom flottan som befäl, sjömän, varvsarbetare, lotsar eller kartografer.

MediaNr: CA64118

Medicin

Mönstersökare

av Simon Baron-Cohen. Översatt av Lisa Sjösten. Fri tanke, 2022. Inläst med talsyntes.

17 tim, 01 min. Talbok.

Utifrån särdrag som utmärker autism utvecklar Simon Baron-Cohen, klinisk psykolog och professor i utvecklingspsykopatologi, teorier bakom förmågor att söka mönster och strukturer i tillvaron. Autistiska personer har ofta en stor förmåga att särskilja och systematisera; förmågor som varit avgörande för vår utveckling. Därför anser författaren att vi måste se autistiska personers läggning som en möjlighet i stället för ett hinder.

MediaNr: CA64694

Vaccinjägaren

av Richard Bergström. Bazar förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 27 min. Talbok.

Våren 2020 står världen handfallen inför en pandemi utan motstycke i modern tid. Regeringen utser Richard Bergström till nationell vaccinsamordnare och han får till uppgift att säkra Sveriges tillgång till de covid-19-vaccin som ännu bara fanns på papperet. Han berättar om spelet bakom kulisserna när han och EU-förhandlarna, genom en väl avvägd vetenskaplig helgardering, säkrade vaccin till Sverige, Europa och stora delar av den övriga världen.

MediaNr: CA65260

Hudnära

av Elin Fagerberg. Bazar förlag, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

11 tim, 29 min. Talbok.

Guide till en friskare hud med fakta och råd om huden och dess skötsel. Beskriver hudens funktion och vad som händer vid obalans, sjukdom eller störningar av olika slag. Bland annat tas akne, torrhet, åderbråck, hårväxt och olika sorters eksem upp liksom förändringar vid mens och klimakteriet. Olika behandlingar och deras syfte beskrivs och en hel del myter avlivas. Innehåller illustrationer och ordförklaringar. Författarna är hudterapeuter.

MediaNr: CA64842

Haja havre

av Emma Lindblom. Polaris fakta, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

05 tim, 13 min. Talbok.

Havrens historia och egenskaper kan man ta del av i denna faktabok av författaren, som är dietist och idrottsnutritionist. Resan från fattigmanskost till ett klimatsmart gryn, som sänker både blodtryck, kolesterol, blodsocker och ibland även vikten, kompletteras av vidimerande forskningsrapporter och ett antal recept, med havre som huvudingrediens. Boken vänder sig till en bred läsekrets.

MediaNr: CA65081

Sånt är livet

av Mikael Sandström. Bazar förlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

06 tim, 34 min. Talbok.

Mikael Sandström, läkare som har varit expert på TV4:s Nyhetsmorgon där han blev känd som ”soldoktorn”, skriver om livet på akut- och intensivvårdsavdelningar, personliga erfarenheter och möten med patienter som har berört honom utöver det vanliga. Det har handlat om att skapa förtroende mellan läkaren och patienten som gör att patienten klarar av att ta emot ett svårt och oväntat besked. Läkaryrket är omväxlande och samtidigt oerhört givande.

MediaNr: CA65049

Böcker för barn

Skönlitteratur

Farligt uppdrag

av Johan Anderblad. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

02 tim, 24 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Motorsågsstölderna. Dusty och Amir blir nästan prejade av vägen av en lastbil som kör långt över hastighetsgränsen. När de kommer hem inser killarna att de vårdslösa förarna anlitats av Dustys pappa att gräva en vändplan. Snabbt inser Dusty och Amir att det är någonting mystiskt med personerna som gräver i skogen. De gräver misstänkt djupt och verkar väldigt måna om att ingen ska komma för nära.

MediaNr: CA64887

Farligt på en fredag

av Emelie Andrén. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 23 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Mystiskt på en måndag. Den här fredagen känns allt farligt! Hugos och Vilmas klass är på besök på ett museum som ligger i en gammal borg. Det sägs att det spökar där. Hugo har till och med läst det i en bok. Redan kvällen innan tycker Hugo att det känns läskigt att åka till borgen, och inte blir det bättre när Vilma och Amir föreslår att de ska smita från klassen och gå på egen upptäcktsfärd.

MediaNr: CA64779

Ödets svärd

av Victoria Aveyard. Översatt av Katarina Falk. Modernista, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

20 tim, 48 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Hotat rike. När Coryane strider tillsammans med sina osannolika bundsförvanter lär hon sig acceptera sin uråldriga släkttavla. Och hon lär sig att svinga sin fars kraftfulla svärd. Trots att hon redan lyckats stänga portalen till en värld är resan långt ifrån slut. Drottning Eridas armé marscherar över Allvard tillsammans med hennes gemål, Taristan, och öppnar nya portaler till mardrömslika världar.

MediaNr: CA64957

Tolv hemligheter

av Katja Brandis. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

05 tim, 05 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Farlig sommar. Woodwalkers kan skifta gestalt mellan människa och djur. I tolv berättelser möter vi puman Carags vänner och följer med dem på spännande äventyr som både människor och djur. Som när ekorren Holly fixar en julfest, Jeffrey måste hålla sin varggestalt hemlig på människoskolan, när katten Dorian går på bio med musvandraren Nell och när bisonkillen Brandon råkar illa ut under en resa på Hawaii.

MediaNr: CA64399

Det främmande landet

av Kristin Cashore. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Semic, 2021. Inläst av Pia Kristoffersson.

19 tim, 31 min. Talbok.

Del 4 i serien De utvalda som börjar med Tankeläsaren. Den unga drottning Bitterblue regerar i Monsea. Hon försöker läka landet efter sin fars nedbrytande styre. Hon har inga planer på att lämna sitt rike men när flera av hennes sändebud som skickats för att utforska nya länder hittas drunknade bestämmer hon sig för att själv resa i väg och ta reda på vad som har hänt. En mängd intriger som pågått i det främmande landet nystas upp. Fantasy.

MediaNr: CA64621

Himmel

av Aaron Ehasz. Översatt av Lena Jonsson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

09 tim, 40 min. Talbok.

Del 2 i serien The Dragon Prince som börjar med Måne. Drakägget som prinsarna Ezran och Callum försvarade tillsammans med deras tidigare dödsfiende alven Rayla har kläckts. Nu måste de föra draken till drakdrottningen – endast då kan freden mellan prinsarnas rike och drakarnas Xadia bevaras. Men det blir svårare än de trott och när människobarnen Claudia och Soren dyker upp vet de inte vem de kan lita på. Fantasy.

MediaNr: CA64665

Min vilda, vackra Granis

av Lena Furberg. Egmont Story House, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

01 tim, 59 min. Talbok.

Del 5 i serien Stallgänget på Tuva som börjar med Du och jag, Rejsab. Det är nog inte många som fått se sin egen häst födas men det hade Bea. Granis hade fötts hemma i Tuvastallet. Hon skulle egentligen bli kallblodstravare, men fick så småningom i stället bli Beas ridhäst. Beas vilda, vackra och ibland alldeles odrägliga ridhäst. Som ibland fick Bea att vilja sälja Granis för en hundring eller ge bort henne gratis. Men så hände den där olyckan.

MediaNr: CA65034

Vägen hem

av Pia Hagmar. B Wahlströms, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

04 tim, 12 min. Talbok.

Del 2 i serien Evighetens hus som börjar med Flykten. En fantastisk upptäckt gör att Mikas familj återvänder till Irland och byn Lisdoonvarna för att söka sanningen. Vad hände egentligen flickan Caitlin Ó Conchobhair och hennes familj under svältkatastrofen på 1800-talet? Och hur kan hennes historia hänga ihop med Mikas? Sökandet leder till en hisnande resa genom tid och rum, på jakt efter en förklaring till allt märkligt som händer.

MediaNr: CA64787

Spökkullen

av Linda Hjerth Axelsson. Idus förlag, 2018. Inläst av Camilla Eriksson.

03 tim, 56 min. Talbok.

När Linnea tvingas flytta in i Floras gamla stuga inser hon att det spökar både i huset och på den märkliga kullen på andra sidan åkern. Men vad är det egentligen för ett ljussken som lyser mellan träden och varför är det bara Linnea som märker att stället är hemsökt? Linnea vill inget hellre än att flytta därifrån, i alla fall tills hon upptäcker att hon bor granne med Alexander, världens sötaste kille. Han kanske kan hjälpa henne.

MediaNr: CA64519

Mörka skuggor

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2022. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 19 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Visionen. De tre katterna Svarttass, Blåtass och Lejontass är övertygade om att de är de tre, omnämnda i en profetia, men om det är sant vet varken de eller läsarna. När en pandemi bryter ut bland katterna har samtidigt en annan kattklan blivit övertygad om att pratet om förfäders andar är nys. Det råder en allmän oreda och en katt är i hemlighet på väg att avslöja en hemlighet som kommer att förändra Åskklanen i grunden. Fantasy för läsåldern 9-12 år.

MediaNr: CA64954

Bara början

av Anna Knutsson. Opal, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

04 tim, 14 min. Talbok.

Del 3 i serien Trustville som börjar med Kom ensam. Jill bort i Trustville, en liten håla i norra USA. Året är 1986. Spöket Carla är äntligen borta och porten till de döda stängd. Men i ett svagt ögonblick önskar Jill att hon kunde få Carlas hjälp. Det får hon inte men porten till de döda öppnas och en läskig man gör entré. Samtidigt kämpar Jill med sitt utanförskap i klassen och hon förstår snart att det är fler än hon som bär på hemligheter.

MediaNr: CA65031

Svinet

av Anna Knutsson. Opal, 2022. Inläst av Britt Ronström.

03 tim, 19 min. Talbok med text.

Del 2 i serien Trustville som börjar med Kom ensam. 12-åriga Jill känner sig utanför i skolan men det blir bättre när hon hittar en vän i Amber och blir förälskad i Justin. Jill blir återigen kontaktad av spöket Carla som vill ha hennes hjälp att hämnas den som mobbade Carla och orsakade hennes död för 14 år sedan. En eleverna som var pådrivande i den tragiska olyckan har flyttat tillbaka till Trustville. Det visar sig vara Justins storebror.

MediaNr: CA62252

Fällan

av Camilla Lagerqvist. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

04 tim, 12 min. Talbok.

Del 3 i serien Hemmet för bortrövade barn som börjar med Planen. På Adams gård bor det nu fem barn som han, Lilly och Kati rövat bort, eller snarare befriat, från hemska levnadsförhållanden. Adam och Lily bestämmer sig att rädda en flicka de träffar på ett hospital för sinnessvaga. Problemet är att hon är syskonbarn till Lage Johansson, polisen som vill sätta dem bakom galler. Vågar de riskera gårdens trygga tillvaro för ett enda barn?.

MediaNr: CA65195

Vackra lögner

av Madelene Lundvall. Everlasting Publisher Int., 2020. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 59 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Och mörkret föll. Snön föll tätt och älvan såg knappt sina egna händer framför sig. Hon vred på huvudet för att se om hon kunde upptäcka några förföljare. Niwyn visste att det skulle var omöjligt att passera det höga tornet utan att vakterna såg henne. Nu gällde det bara att vara snabb och att inte tveka. Om hon åkte fast skulle straffet säkert bli oerhört strängt. Detta är sista delen i serien.

MediaNr: CA64571

Mästaren

av Magnus Nordin. Berghs, 2022. Inläst av Martin Halland.

09 tim, 22 min. Talbok.

Året är 1994. Alex Costa är 16 år och har en trasslig bakgrund med småbrott och en alkoholiserad mamma. Han ska bo på ett familjehem på Gotland som drivs av Emmy. Emmy verkar schysst och lagar god mat, men det är något som skaver. Vad hände egentligen med Rasmus som bodde hos Emmy förra sommaren? Alex försöker förstå vad det egentligen är som sker i den lilla byn och snart är han indragen i en mörk kamp på liv och död. Och vem kan han lita på?.

MediaNr: CA62251

Stjärntecknarna

av Vanna Rosenberg. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 01 min. Talbok.

Det är krig i Europa och Dora och Franz med respektive familjer har blivit förflyttade till en ny stad. De lever där ett utsatt liv medan föräldrarna jobbar och sitter mest på vinden eller är ute på de öde gatorna och leker. De skapar sin alldeles egna värld med hjälp av koder, kartor och spännande planer som ger dem förtröstan inför oviss framtid. Författaren och skådespelaren Vanna Rosenberg ger här ut sin andra barnbok med illustratören Cecilia Heikkilä. För åldern 9-12 år.

MediaNr: CA64452

Hejdå Humlan Hansson

av Kristina Sigunsdotter. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Marika Bergström.

01 tim, 21 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Humlan Hanssons hemligheter. Humlan Hansson fyller tretton år och längtar efter tonårsliv och äventyr. Tillsammans med bästisen Nour gör hon en magisk ritual för att lämna barndomen bakom sig och sedan bär det av mot Stockholm och Faster Fannys kollektiv i Rågsved. Där öppnar sig världen och dagarna fylls av konstupplevelser, kvällarna av upptäckter som får magen att pirra.

MediaNr: CA64622

Kärlek, svek och (väldigt tjocka) kaniner

av Siri Spont. Rabén & Sjögren, 2021. Inläst av Marika Bergström.

05 tim, 31 min. Talbok.

Två avslutande böckerna – Lova att jag får och Vägrar fega ur – om Tilda. Tilda bor på landet och älskar djur. Hon har en shetlandsponny som aldrig gör som hon vill, en bästis som tyvärr är kär i killen Tilda hatar och en lärare som verkar älska att mörda djur mer än något annat. Om vänskap och hemlig förälskelse, om att bli sviken av sin bästis, hata friluftsliv och det jobbiga och alldeles underbara med att få en valp i familjen.

MediaNr: CA64520

Vattnets lockelse

av Tanya Stewner. Översatt av Anna Lindberg. Tukan förlag, 2021. Inläst av Cecilia Ljung.

07 tim, 35 min. Talbok.

Första delen i serien Alea Aquarius. Alea har under hela sitt liv blivit varnad för att komma i kontakt med kallt vatten. Hon lider av vattenallergi, och hon minns väl de varnande ord hennes mamma sa innan hon försvann spårlöst. Samtidigt känner hon sig på något märkligt vis dragen till havet och de lockande vågorna. För att få reda på mer om sitt ursprung ger hon sig tillsammans med gänget Alpa Cru iväg på en segelbåt. Under en storm kastas hon över bord, och efter den dagen är ingenting sig längre likt.

MediaNr: CA64108

Silverspegelns hemlighet

av Ingrid Tosteberg. Darkness Publishing, 2020. Inläst av Linda Norgren.

03 tim, 56 min. Talbok.

Del 2 i serien Sagan om Evlonien som börjar med Stendrottningens hemlighet. Lugnet i Grönskande Slottet är över när Oliver och Rosali finner ett förtrollat rum. Där upptäcker de ett magiskt föremål som visar dem en jämngammal flicka i fångenskap. Vem är hon? Hur har hon hamnat där? Äventyret tar sin början när Oliver och Rosali bestämmer sig för att försöka rädda flickan. Det blir en lång resa med många farliga hinder.

MediaNr: CA64783

Stendrottningens hemlighet

av Ingrid Tosteberg. Darkness Publishing, 2020. Inläst av Linda Norgren.

03 tim, 27 min. Talbok.

Del 1 i serien Sagan om Evlonia. Föräldralöse Oliver bor hos sin farmor och farfar. Plötsligt händer det märkliga ting på deras vind. Lådor flyttas omkring, som om någon är rädd att Oliver ska avslöja en hemlighet som göms där uppe. När han hittar en magisk sten öppnar sig en helt ny värld. Varför söker Kung Ziron Oliver? Magi, äventyr, vänskap, spänning och en kamp mellan det onda och det goda.

MediaNr: CA64718

Spiritus

av Linda Åkerström. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 13 min. Talbok.

Del 2 i serien Bloksberg som börjar med Dödsdansen. Heddy, Rachel och Eli befinner sig på flykt i Bloksbergs förrädiska vildmark. De har som mål att rädda de ungdomar som fortfarande befinner sig i Vivarum homeus, tyrannen Lucaz mänskliga zoo. Lucaz har ingått ett förbund med den mörkaste av alla varelser och för att stoppa honom från att ta över världen måste Heddy bryta förbundet. Fantasy.

MediaNr: CA65042

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

American dirt

av Jeanine Cummins. Tinder Press, 2020. Inläst av Simon Linter.

17 tim, 26 min. Talbok.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Men som hämnd för ett avslöjande reportage har hans män dödat Lydias journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den 8-årige sonen Luca undkommer. De flyr, först på måfå, sedan norrut. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Roman om en mor och en son på flykt - från Acapulco i Mexiko mot USA.

MediaNr: CA64679

Fairy tale

av Stephen King. Hodder & Stoughton, 2022. Inläst av David Rubenstein.

23 tim, 45 min. Talbok.

Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle Howard Bowditch, har fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64800

The lost metal

av Brandon Sanderson. Gollancz, 2022. Inläst av Sarah White.

19 tim, 39 min. Talbok.

Del 7 i serien The Mistborn saga som börjar med The final empire. Waxillium Ladrian har i åratal jagat den skugglika organisationen Set som kidnappar människor med kraften Allomancy i sitt blod. När detektiv Marasi Colms och hennes partner Wayne upptäcker en vapentransport på väg till staden Bilming blir det en ledtråd till den korruption i Elendelsenaten de försöker avslöja. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64801

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

av Mary Ann Shaffer. Dial Press Trade Paperbacks, 2009. Inläst av Sarah White.

07 tim, 38 min. Talbok.

London 1946. Livet börjar långsamt återgå till det normala. Författaren Juliet Ashton funderar på sitt nästa bokprojekt. En dag får hon ett brev från en Dawsey Adams på Guernsey. Han berättar om livet och människorna på ön och om tyskarnas ockupation. Och han berättar om öns speciella läsecirkel: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Berättelse om vänskapen, kärlek och böcker. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64992

Puuvillatehtaan varjossa

av Ann-Christin Antell. Gummerus, 2021. Inläst av Pinja Flink.

08 tim, 43 min. Talbok.

Första delen i en romanserie som utspelar sig i 1800-talets Åbo. Jenny är pastorsdottern som i unga år blev änka. I industrialiseringens Åbo är hon en engagerad kvinna som samlar in pengar till välgörenhet och folkbiblioteksstiftelsen. Privat blir hon bekant med två män med diametralt olika bakgrunder, en relation som blir grogrunden till ett triangeldrama. En berättelse om en självständig kvinna i en tid då både arbetar- och kvinnorättsrörelsen börjar ta fart. Inläst på finska.

MediaNr: CA65413

Spisok korabliv

av Sergij Zhadan. Meridian Czernowitz, 2021. Inläst av Larysa Fenenko.

02 tim, 36 min. Talbok.

Sextio dikter om minnet, som fötts ur kärlek, och om lågan, i vilken ömheten finns kvar. Sextio försök att förklara världen och berätta om luften över staden. Sextio utdrag av främmande samtal, sextio röster som fyller vårens solnedgångar. ”Spisok korablej” (Lista över fartyg) är en lista över det förgångna, men över sådant vi aldrig får glömma bort. Detta är kanske författarens mest intima verk. Teckningar av Katerina Kos’janenko. Inläsning på ukrainska.

MediaNr: CA64287

Böcker för barn

al-Ughniyah al-shabaḥ

av Katarina Genar. Översatt av Flora Majdalawi. Fenix Bokförlag, 2021. Inläst av Yousef Alkabbani.

00 tim, 18 min. Talbok.

Greta älskar sin mystiska skola. Nästan varje dag händer det något spännande. I dag ska det komma en ny flicka till klassen. Men när deras lärare ska skriva flickans namn på tavlan slutar pennan att fungera. Greta och Malte måste hämta nya hos vaktis. Inifrån aulan hörs en svag sång. Sången är otäck och vacker på samma gång. Som en spöksång från en annan värld. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65299

al-Kalb al-shabaḥ

av Katarina Genar. Översatt av Flora Majdalawi. Fenix, 2018. Inläst av Yousef Alkabbani.

00 tim, 15 min. Talbok.

På Gretas, Maltes och Teos mystiska skola finns både en rektor som spökar och en Skrattfröken som visar sig i spegeln på toa. När Greta ser att det är bitmärken på skrivpappret och hör hur något morrar och krafsar, så förstår hon att det bara kan betyda en sak: Spökhunden har vaknat. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65273

Nādī al-arānib

av Lin Hallberg. Översatt av Flora Majdalawi. Fenix Bokförlag, 2021. Inläst av Yousef Alkabbani.

00 tim, 20 min. Talbok.

Sjätte delen i serien om Tiger Anderssons djurskola. Tiger har inte tid att ta hand om fler djur just nu, men Lo och Levi hoppas att det snart ska dyka upp något nytt djur att rädda. En rävunge kanske! Eller en apa. En dag hittar de en korg utanför ladan. Den är fylld av hö och spån och något mer. Passar nybörjarläsaren. Inläsning på arabiska.

MediaNr: CA65274

al-Saṭw ʿalá al-mujawharāt

av Jens Lapidus. Översatt av Fatma Almassri. Fenix Bokförlag, 2021. Inläst av Yusef Alkabbani.

02 tim, 14 min. Talbok.

Fjärde boken om Clara Dickens detektivbyrå. Här hjälper tvillingarna Svana och Svante Brodin den annorlunda och supersmarta detektiven att lösa ett klurigt fall. Juveler för stora summor försvinner när stadens guldsmedsbutik rånas och Dickens detektivbyrå får i uppdrag att lösa problemet. Mycket står på spel och spårhunden Safir riskerar nästan livet för att klara uppdraget. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65157

Tām wa-intifaḍat al-tinnīn

av Jo Salmson. Översatt av Fatma Almassri. Fenix Förlag, 2021. Inläst av Yousef Alkabbani.

01 tim, 25 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Tām, al-fatá al-mutasawwil (Tam, tiggarpojken). När adelsfamiljerna upptäcker att kungen har givit Tam och magister Taftar tillåtelse att "låna" en av deras drakar utbryter fullt tumult. Revolutionen är nära och oron sprider sig snabbt ner i staden. Men just som allt håller på att spåra ur visar drakarna åter sin kraft. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65276

Krīkīt Kārlisūn wa-asrārihā

av Kristina Sigunsdotter. Översatt av Sukainah Ibrahiem. Dār al-Muná, 2022. Inläst av Yusef Alkabbani.

01 tim, 46 min. Talbok.

Humlan, 11 år, skriver dagbok om sin vardag i skolan och hemma. Humlan ska bli konstnär precis som faster Fanny som älskar ost och konst och alltid säger vad hon tycker. Inte alls som Humlans mamma som går på stenåldersdiet och suckar åt allt. Men nu har faster Fanny tappat livsgnistan och slutat att skapa. Dessutom har Humlans bästa vän övergivit henne för hästtjejerna. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65156

Firekeeper's daughter

av Angeline Boulley. Rock the boat, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

17 tim, 03 min. Talbok.

Daunis Fontaine är oregistrerad stammedlem av blandad härkomst. Hon har svårt att passa in och känna sig hemma, vare sig i sin hemstad eller i närliggande Ojibwa-reservatet. Efter ett mord i Daunis närhet går hon motvilligt med på att jobba under täckmantel för FBI som vill undersöka den lokala tillverkningen och försäljningen av droger. Succesivt tvingas hon att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa och göra upp med familjehemligheterna.

MediaNr: CA64797

Archenemies

av Marissa Meyer. Square fish, 2021. Inläst av Camilla Bard.

13 tim, 52 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Renegades. Novas dubbelliv är komplicerat. Under namnet Insomnia är hon medlem av the Renegades, ett syndikat av kraftfulla och älskade superhjältar. Men under namnet Nightmare tillhör hon gruppen Anarchist, en grupp skurkar som är inriktade på att förgöra the Renegades. Nova vill ha hämnd för det tillfälle när de så kallade hjältarna misslyckades med att hjälpa henne när hon behövde det som mest. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64734

Supernova

av Marissa Meyer. Square Fish, 2021. Inläst av Camilla Bard.

15 tim, 43 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Renegades. Nova och Adrian kämpar för att hålla sina hemliga identiteter dolda. Samtidigt fortsätter striderna att rasa mellan deras alter egon och deras allierade. Deras värsta mardrömmar verkar besannas när hemligheter, lögner och svek uppdagas och anarki ännu en gång hotar att förgöra Galton City.

MediaNr: CA64784

Cytonic

av Brandon Sanderson. Gollancz, 2022. Inläst av Camilla Bard.

12 tim, 49 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Skyward. Rymdpiloten Spensa och hennes kamp mot intergalaktiska fiender fortsätter. Nu har kampen förflyttats till det märkliga Nowhere, en plats i en annan dimension, där tiden fungerar annorlunda och där fragment av olika planeter flyter omkring likt öar. På en dinosaurie kommer den mystiske piloten Chet ridande och hjälper Spensa loss från ett gäng pirater. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64454

Keybanuya firinde

av Ford Madox Ford. Översatt av Omer Dilsoz. Delal yayinlari, 2020. Inläst av Sarihan. Bedia.

02 tim, 38 min. Talbok.

En ung drottning satt för länge sedan i sin trädgård. Hon styrde över ett stort och mäktigt land men var mycket ensam, hon tittade på rosorna och pratade med en fladdermus som hängde med huvudet nedåt. Drottningens tjänare ville inte att hon skulle gå ut i skymningen. Men en kväll tog fladdermusen med henne på en flygtur ut ur trädgården. Saga från 1894 av den amerikanske författaren Ford Madox Ford, 1873-1939. Inläst på kurdiska kurmanji.

MediaNr: CA62573