Nya punktskriftsböcker mars 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 2 huvuddelar: Litteratur för vuxna och Litteratur för barn. Dessa ligger på rubriknivå 1. Litteratur för vuxna är uppdelad på Skönlitteratur och Facklitteratur. Dessa ligger på rubriknivå 2. Litteratur för barn innehåller underrubriken Skönlitteratur, som också ligger på rubriknivå 2.

Listan omfattar 66 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Erkännande

av Magnus Hörnqvist och Johan Lindgren. Fronesis.

11 vol., 982 s. tryckt punktskrift.

Nummer 74 - 75 av tidskriften Fronesis vill fördjupa förståelsen av erkännande som filosofiskt begrepp och nyckel till politiken.

MediaNr: P33682

En hamn i stormen

av Birgitta Bergin. Piratförlaget, 2022.

8 vol., 784 s. tryckt punktskrift.

Sju gäster anländer till Pater Noster-skärgården en helg i oktober. Kenneth och Marina, som driver hotellet på den lilla karga ön, känner direkt att något ligger i luften: detta är inga sorglösa weekendgäster, utan människor som av olika skäl kommit för att lösa knutar i sina liv. Nya förbindelser uppstår, gamla löses upp och när orkanen slår till finns ingen återvändo. Kommer alla ens att lämna ön levande? Relationsroman med spänningsinslag.

MediaNr: P33983

Du är inte längre min dotter

av Frida Boisen. Bookmark, 2021.

8 vol., 794 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Berätta aldrig det här. Som vuxen ser Frida tillbaka på sin barndom och relationen till pappan. I jakten på sanningen hittar Frida elva dammiga dagböcker och gamla brev, där hon ställs öga mot öga med sitt eget vittnesmål som barn. Berättelse om att bli förnekad som barn och om en uppväxt kantad av våld, missbruk och övergrepp. Men även om ett barns oförtrutna sökande efter kärlek och vikten av att aldrig ge upp.

MediaNr: P34066

Alla förlorade platser

av John Boyne. Översatt av Maria Nääs. Norstedts, 2023.

10 vol., 934 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Pojken i randig pyjamas. Paris 1946. Femtonåriga Gretel har flytt med sin mamma från Tyskland och de försöker tillsammans bygga ett nytt liv i Paris, med en ny identitet och med hopp om en ny framtid. London nutid. Gretel Fernsby är en pigg 92-åring som bor i London. Hon lever ett lugnt liv och dörren till det förflutna hålls noga stängd. Men sedan händer det något som gör att Gretel konfronteras med sin historia.

MediaNr: P34052

Medborgarna

av Henrik Bromander. Weyler, 2023.

7 vol., 628 s. tryckt punktskrift.

Novellsamling med medborgarna i centrum. En kvinna går med i ett medborgargarde, en minkfarmare går vakt, två knarkare driver in en skuld. I berättelsen ”Döda hund” bryts det fiktiva mönstret för ett minne ur barndomen. I den avslutande novellen ”Baskiskt efterspel” reser en desillusionerad man till målet för hans frihetsdröm, bara för att finna någonting annat.

MediaNr: P34005

I gryningen andas inget

av Marianne Cedervall. Lind & Co, 2023.

7 vol., 650 s. tryckt punktskrift.

Sjätte delen i serien som börjar med Av skuggor märkt. I cosy crime-serien med den pensionerade kriminalaren Tryggve och hans bästa vän, den pensionerade läraren Anki, har dessa denna gång anordnat en tredagarsritt med islandshästar för ett större sällskap. En kvinna från Hjo, som Tryggve träffat via kontaktannons, kommer på besök till Gotland men den romantiskt uttänkta ridturen får dessvärre en mörk upplösning, i form av mord och spårlöst försvinnande.

MediaNr: P33980

Melancolia

av Mircea Cărtărescu. Översatt av Inger Johansson. Albert Bonniers förlag, 2023.

6 vol., 554 s. tryckt punktskrift.

Med ett sagoaktigt berättande utforskar författaren tidens gång. Poesin såväl som det reella och det mystiska tar självklar plats i denna berättelse om separation, det trauma som präglar vår födelse och därefter var och en av våra metamorfoser. Prologen och epilogen omfamnar bokens kärna som består av tre längre historier som länkas samman, skrivna ur en femårings, en åttaårings och en femtonårings perspektiv. Roman.

MediaNr: P34004

Göra mig förtjänt

av Alice Dadgostar. Albert Bonniers förlag, 2022.

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift.

Darya är 29 och har hoppat av ekonomiutbildningen. I väntan på att den rätta platsen för henne ska uppenbara sig arbetar hon som vikarie. Nu har hon fått ett fast vikariat på Höjdens förskola, med blöjbyten, trasiga tvättmaskiner, överarbetade kollegor, understimulerade barn och vårdnadshavare vars ansikten strålar av förakt. På det en pandemi. Medan tiden tycks rinna henne ur händerna ligger Darya sömnlös och grubblar över sin plats i tillvaron.

MediaNr: P33986

Sorgehögtid

av Sīmīn Dānishvar. Översatt av Johanna Jellback. Ordfront förlag, 2022.

10 vol., 974 s. tryckt punktskrift.

Andra världskriget går mot sitt slut men ockupationen av Iran splittrar landet. Trebarnsmamman Zari i Shiraz gör allt i sin makt för att bevara vardagens rutiner men när släkt och vänner ger sig in i storpolitiken blir allt komplicerat. För att skydda sin familj från alla upptänkliga hot tvingas hon att agera utanför ramarna för den strikta kvinnorollen. Utkom 1969 och var den första romanen på persiska skriven av en kvinna. S.D., 1921-2012.

MediaNr: P34001

Ormens år

av Ulrika Ewerman. Bookmark, 2022.

5 vol., 466 s. tryckt punktskrift.

Judiths kringflackande och trassliga uppväxt har gjort att hon har svårt att lita på någon. När hon träffar syskonen Valter och Vera tänds ett hopp om trygghet och gemenskap. De blir oskiljaktiga genom barndomen men så bryter Valter och Vera utan förklaring kontakten och Judith lämnar byn. Tolv år senare återvänder hon och tvingas att konfrontera sin trasiga barndom och sina känslor för Valter. En roman om kärlek, mörka familjeband och syskon.

MediaNr: P33971

Där döden väntar

av Karin Fossum. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Forum, 2023.

9 vol., 832 s. tryckt punktskrift.

Femtonde fristående delen i serien som börjar med Evas öga. Den förmodade mördaren presenterar sig redan i inledningen, utan att avslöja sitt namn. En försvunnen 16-årig flicka, Gritt, hittas strypt i ett skogsområde. En kort tid senare blir ytterligare en 16-åring mördad, en pojke, men tillvägagångssättet skiljer sig markant från föregående mord. Kommissarie Konrad Sejer är brydd men steg för steg nystas olika dolda familjerelationer upp som pekar på en - eller två? – seriemördare.

MediaNr: P34029

Strandflickan

av Lisa Förare. LL-förlaget, 2023.

1 vol., 78 s. tryckt punktskrift.

Lotta sörjer fortfarande sin sjuåriga dotter som dött tre år tidigare. Hon springer varje kväll runt Långsjön och en kväll ser hon en flicka som påminner om dottern. Hon träffar också på en ung grabb som letar efter ett rum att hyra, och Lotta låter honom bo i sin dotters gamla rum. Sakta återvänder livet och kontakten med människorna. Samtidigt blir den ensamma flickan alltmer lik hennes dotter - för att till sist försvinna. Lättläst.

MediaNr: P34020

Död mans skugga

av Hans Gunnarsson. Albert Bonniers förlag, 2023.

8 vol., 756 s. tryckt punktskrift.

En författare med skrivkramp blir inlagd på psyket. Där träffar han en journalist vid namn Per Boman som har spektakulära saker att berätta. Författaren tänker att det här finns stoff till en bok, men efterforskningarna för honom snart långt ut i tillvarons sankmarker. Till sist leder de allt farligare spåren till en semesteranläggning på Guadeloupe, där cirklar sluts och frågor föds: vad är sanning och vad är vansinne i Bomans värld? Roman.

MediaNr: P34010

Den orörda platsen

av Ernest Hemingway. Översatt av Christian Ekvall. Bakhåll, 2017.

5 vol., 442 s. tryckt punktskrift.

Innehåller nio noveller med författarens alter egot Nick Adams i huvudrollen. Den inledande titelnovellen, Den orörda platsen, är aldrig tidigare publicerad på svenska. Övriga noveller är Tio indianer, Världens ljus, Proffsboxaren, Hämnarna, Sådan du aldrig blir, I ett annat land, Den dubbelhjärtade floden 1 & 2 och Tredagarsstormen. Efterord och fotnoter av översättaren.

MediaNr: P34026

Försvunnen. Död?

av Peter James. Översatt av Reine Mårtensson. HarperCollins, 2023.

13 vol., 1196 s. tryckt punktskrift.

Del 17 i serien som börjar med Levande begravd. Niall och Eden Paternoster börjar sin söndag på samma sätt som alltid – med en biltur och ett stopp i den lokala stormarknaden på vägen hem. Men Eden dyker aldrig upp när Niall väntar utanför affären. Hon är spårlöst försvunnen och det dröjer inte länge förrän Niall misstänks för mord. När kriminalintendent Roy Grace kallas in inser han dock att ingenting är som det verkar.

MediaNr: P34021

Dödens snabba vingar

av Anna Jansson. Norstedts, 2023.

9 vol., 870 s. tryckt punktskrift.

Del 25 i serien som börjar med Stum sitter guden. Två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby och finner De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden som enligt rykten varit en hemlig mötesplats för klostrens munkar. Trettiofem år senare hittas en kvinna död vid en husvisning. Hon identifieras som den försvunna Märta Silverängen, en 34-årig arkeolog som utforskade och kartlade tunnlarna under Visby. Maria Wern tar sig an mordutredningen.

MediaNr: P34056

Systrarna

av Anna Jörgensdotter. Albert Bonniers förlag, 2022.

9 vol., 818 s. tryckt punktskrift.

På balkongen samsas mynta, pioner, penséer och katter med berättelser från olika tidsplan och platser. Här samtalar Anna med sin farmor, med Kathy Acker och vännen Adela, med Sonja Åkesson, Sara Lidman, Frida Kahlo, Molly Johnson och många fler. En roman om skapande, kärlekslängtan, kropp, kamp och depression - och om systrarna som livlina i patriarkatet.

MediaNr: P33416

Mirakelkammaren

av Angie Kim. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2022.

11 vol., 1038 s. tryckt punktskrift.

I en småstad i Virginia driver de koreanska immigranterna Young och Pak Yoo företaget Mirakelkammaren, vars patienter får medicinsk syrgasbehandling i en tryckkammare som alternativ terapi för olika åkommor. När kammaren exploderar och dödar två personer skakas samhället i grunden. Vem eller vad orsakade explosionen? Påföljande rättegång avslöjar en väv av hemligheter, missförstånd, intensiv rivalitet och dolda lojaliteter. Thriller.

MediaNr: P34003

En saga

av Stephen King. Översatt av John-Henri Holmberg. Albert Bonniers förlag, 2022.

21 vol., 2034 s. tryckt punktskrift.

Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle Howard Bowditch, har fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

MediaNr: P33974

Anomalin

av Hervé Le Tellier. Översatt av Cecilia Franklin. Éditions J, 2022.

8 vol., 714 s. tryckt punktskrift.

I juni 2021 hamnar en brokig skara människor på ett flyg från Paris till New York och deras öden vävs samman. Här finns bland annat en yrkesmördare, en popstjärna, en berömd arkitekt och en självmordsbenägen författare som oväntat fått enorma framgångar. Något fullständigt ofattbart händer, något som tvingar dem alla att konfrontera delar av sitt inre som de inte velat kännas vid. En thrillerliknande roman som utforskar det mänskliga psyket.

MediaNr: P33884

Ett bloss i Barcelona

av Malin Letser. Louise Bäckelin förlag, 2022.

8 vol., 726 s. tryckt punktskrift.

Lydia kliver på flyget till Barcelona. Ett avskedsbrev väntar på hennes mans skrivbord där hemma och deras dotter är överlämnad till sin farmor. Från och med nu ska Lydia lägga noll procent energi på att vara till lags och hundra procent energi på att söka efter sin förlorade lust, även om hon vet att det hon gör är oförlåtligt. Philip försöker förstå varför Lydia försvunnit och ser till sist ingen annan utväg än att följa i hennes fotspår.

MediaNr: P33954

Alla måste söderut

av Marie Lundström. Wahlström & Widstrand, 2023.

7 vol., 660 s. tryckt punktskrift.

I romanens centrum står Eva, som vid nitton års ålder gjorde ett uppbrott från sin hemstad Luleå. När hon senare i livet mister sin far innebär det ett nytt uppbrott, den här gången från det som var hennes trygghet och fasta punkt i tillvaron. Utöver sorgen ska hon också hantera alla praktiska bekymmer, inte minst skötseln av farföräldrarnas gård. Ett rörigt förhållande med en nyligen frånskild man bidrar också till den existentiella kris hon nu kastas in i.

MediaNr: P34016

Under falkens vingar

av Anton Marklund. Norstedts, 2022.

8 vol., 790 s. tryckt punktskrift.

Socialarbetaren Ramona har en särskild förmåga att få en skymt av människors liv och innersta hemligheter. Det är både en välsignelse och en förbannelse som hon helst vill hålla för sig själv. Men när hon kommer hem och möts av polisen vet hon redan vad som väntar. En okänd tonårsflicka ligger mördad i en båt på andra sidan sjön. I brist på ledtrådar tar polisen hjälp av Ramona som måste använda sin förmåga djupare än någonsin tidigare.

MediaNr: P33996

De tysta satelliterna

av Clemens Meyer. Översatt av Ebba Högström. Ellerströms, 2022.

6 vol., 528 s. tryckt punktskrift.

Novellsamling uppdelad i tre delar med berättelser om möten, kärlek, invandring och minnets betydelse från östra sidan av Tyskland efter murens fall. Utgångspunkten för berättelserna är möten mellan människor, ofta slumpartade, på platser som en öde tomt vid motorvägen, en halvt förstörd stationsbyggnad, badorter, flygplatser och snabbmatsrestauranger där nuet och det förflutna flyter samman drömmar.

MediaNr: P33818

Andra kvinnors liv

av Jojo Moyes. Översatt av Helen Ljungmark. Printz Publishing, 2023.

11 vol., 1054 s. tryckt punktskrift.

Fyrtiofemåriga Nisha Cantor lever ett glamouröst liv i överflöd. Fyrtiosjuåriga Sam Kemp försöker hela tiden få ekonomin att gå ihop för sig och sin familj. Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt.

MediaNr: P34054

Barfotakvinnan

av Scholastique Mukasonga. Översatt av Maria Björkman. Bokförlaget Tranan, 2022.

4 vol., 312 s. tryckt punktskrift.

Självbiografisk roman om författarens mamma som var en av de närmare en miljon människor som dog under folkmordet på tutsierna i Rwanda 1994. I episod efter episod målas bilden upp av en saknad människa, en förlorad barndom och en utplånad kultur. Språket har hämtat inspiration från den muntliga berättartradition som författaren växte upp med och slutresultatet blir en både personlig och allmängiltig berättelse om livet och döden.

MediaNr: P33953

Blodmåne

av Jo Nesbø. Översatt av Per Olaisen. Albert Bonniers förlag, 2023.

13 vol., 1260 s. tryckt punktskrift.

Del 13 i serien om Harry Hole som börjar med Fladdermusmannen. Efter att Harrys liv slagits i spillror i Norge har han nu begett sig till Los Angeles för att ta livet av sig med alkoholens hjälp. Han plan förstörs dock av en fastighetskung i Oslo som hyr in honom som privatspanare, allt för att bevisa dennes oskuld i ett fall rörande två mystiska kvinnomord. Omständigheterna kring morden blir alltmer invecklade och brutala och endast en grupp av vinddrivna existenser är Harrys stöd i jakten på sanningen. Thriller.

MediaNr: P34017

Stockens färd mot havet

av Vibeke Olsson. Libris, 2023.

7 vol., 620 s. tryckt punktskrift.

Del 8 i serien som börjar med Sågverkskungen. Andra världskriget rasar. Tyskarna har blivit inringade i Stalingrad och kanske håller kriget på att vända. Sågverket på Svartvik har lagts ner och Bricken har fått veta av doktorn att hon är på den sista resan. Bricken och Elvira bor kvar i sitt järnspisrum. Men det förflutna kommer närmare för Bricken och hon samtalar inom sig med de människor som format hennes liv.

MediaNr: P33969

Timmar av sammet

av Alyson Richman. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Polaris, 2022.

9 vol., 838 s. tryckt punktskrift.

Marthe de Florian lämnade sin fattiga barndom i Montmartre bakom sig och byggde upp ett liv bland konst och vackra ting. När Europa står inför ett världskrig väljer hon att berätta sin historia och sina innersta hemligheter för sondottern Solange. I berättelsen om Marthes liv är tingen viktiga, särskilt ett vackert pärlhalsband och ett porträtt av henne själv, målat av en italiensk konstnär. Historisk roman, inspirerad av verkliga händelser.

MediaNr: P34019

De som överlevde

av Kelly Rimmer. Översatt av Jessica Hallén. LB, 2022.

10 vol., 986 s. tryckt punktskrift.

Den unga Emilia ser hur tyskarna systematiskt tillfångatar judar och förflyttar dem till ett närliggande ghetto under våren 1942 i Warszawa. Ingen på utsidan vet vad som händer innanför ghettots murar men av rädsla döljer Emilia sin sanna identitet. Hennes granne Sara arbetar som sjuksköterska i ghettot och en dag följer Emilia med för att assistera henne – och för första gången ser Emilia krigets mest brutala verklighet. Historisk roman.

MediaNr: P34018

Jack

av Marilynne Robinson. Översatt av Niclas Nilsson. Natur & Kultur, 2021.

9 vol., 808 s. tryckt punktskrift.

Den fjärde och sista romanen i Gilead-sviten. I centrum för handlingen står Jack, hopplös drinkare, vagabond och lika älskad som begråten ”förlorad son” till en presbyteriansk präst i Gilead, Iowa. Här gestaltas Jacks kärlekshistoria med Della Miles, en självständig och generös afrikansk-amerikansk high school-lärarinna och prästdotter. Deras relation är dömd på förhand av flera skäl och ändå tycks den bara växa.

MediaNr: P33061

Kvinnorörelse

av Helene Rådberg. Ordfront, 2022.

6 vol., 578 s. tryckt punktskrift.

Året är 1884, Hilda är sjutton år och Frälsningsarmén har precis öppnat sin eld i Norrköping. Hon dras in i en ny rörelse som låter kvinnor predika, och hon blir snart en av de första kvinnliga officerarna som utbildas på Krigsskolan i Stockholm. Men allt förändras 1893 när Hilda hotas av fängelse för att armén överträtt mötesförbudet. Historisk roman som skildrar hur kvinnor kring förra sekelskiftet kämpade för kunskap och lika villkor.

MediaNr: P33997

Åh William!

av Elizabeth Strout. Översatt av Helena Hansson. Forum, 2022.

5 vol., 472 s. tryckt punktskrift.

Tredje boken där läsaren får möta karaktären Lucy Barton. Lucy har nyligen blivit änka och navigerar i den nya tillvaron som ensamstående mor till två vuxna döttrar. Efter många år isär hör hennes exman William plötsligt av sig och ber henne följa med på en resa för att gräva i en sedan länge dold familjehemlighet. En historia om rädsla och osäkerhet, om enkla nöjen och de tysta krafter som binder människor samman, även när de har vuxit isär.

MediaNr: P33982

Cellen

av Linda Sundgren. Lind & Co, 2022.

7 vol., 682 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Ondska utan ånger. Vaxholm drabbas av en serie villainbrott, men det dröjer innan polisen lyckas skönja ett mönster. En natt tar en äldre kvinna tjuvarna på bar gärning i sitt hem och lämnas bunden och skadad åt sitt öde. Skärgårdstidningens chefredaktör, Angelica Moe, följer inbrotten med intresse. Det gör även hennes sons pappa Karl, inifrån anstalten där han avtjänar ett långt fängelsestraff.

MediaNr: P33985

Blind vrede

av Malin Thunberg Schunke. Piratförlaget, 2022.

7 vol., 690 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Ett högre syfte. En våg av våldsbrott drabbar platser runt om i Europa och på varje brottsplats återfinns en märklig symbol. På Eurojust i Haag tillsätts en utredningsgrupp med den svenska åklagaren Esther Edh i spetsen. Spåren leder södra Sverige. Men är det en eller flera gärningsmän? Samtidigt får den italienska åklagaren Fabia Moretti dödshot från maffian och hennes förflutna kommer ifatt henne.

MediaNr: P33542

Polisen som vägrade ta semester

av Gösta Unefäldt. Carlsson, 1985.

8 vol., 764 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Polisen som vägrade svara. För första gången sedan han kom till Strömstad packar polischef Gustav Jörgensson fiskespöna för en sommarsemester. Men innan han hinner avresa förbyts sommaridyllen till en mardröm. Två unga flickor mördas. Misstänksamheten gror. Polisen översvämmas av anmälningar men famlar i blindo. Kriminalroman från 1985.

MediaNr: P34035

Cirkelns fyra hörn

av Jerker Virdborg. Albert Bonniers förlag, 2023.

5 vol., 440 s. tryckt punktskrift.

Per, berättaren, får en oväntad present av sin pappa. Överraskningen visar sig leda långt ner i Stockholms okända historia. Men gradvis framgår det att spåren från det förflutna inte helt stämmer. Samtidigt avslöjar pappan en privat och skakande berättelse som tvingar sonen att spetsa öronen till det yttersta. Overklighetskänslorna kommer krypande, vad mer finns dolt under ytan? Klaustrofobisk roman om minne, historieskrivning och arv.

MediaNr: P34063

I det vilda

av Lisa Zetterdahl. it-lit, 2022.

3 vol., 242 s. tryckt punktskrift.

Ester är 10 och provsmakar livet. Det smakar jordgubbsyoghurt, blockchoklad, smutsiga bröst. Men i villasamhället rycker det gränslösa närmare och det har en större aptit än så. Ester söker gemenskap och sammanhang men det är någonting som inte stämmer. Uppväxtskildring som sakta övergår i ren skräck. Drifterna och det vilda rör sig mellan trädgårdarna, mot huset vid barndomens slut. Romandebut av Lisa Zetterdahl, 1983-.

MediaNr: P34002

Facklitteratur

Skolor i Ljuder 1850-1965

av Kerstin Fejde. Ljuders hembygdsförening, 2004.

2 vol., 186 s. tryckt punktskrift.

Skrift om skolväsendets framväxt och samhällspåverkan i Ljuder socken. Utgiven av Ljuders hembygdsförening.

MediaNr: P33967

Draken

av Tobias Andersson Åkerblom. Mondial, 2022.

8 vol., 756 s. tryckt punktskrift.

Med boken vill författaren påvisa hur Kina arbetar för att utöka sitt inflytande i Sverige. Genom diplomatiska kanaler, genom att köpa upp företag – och genom att placera underrättelseagenter på svensk mark för att bedriva spionage. Medan Sverige prioriterat löften om jobb har vår ekonomi blivit så sammantvinnad med kinesiska intressen att frågan, enligt författaren, blivit oundviklig: vad kommer egentligen först, demokratin eller pengarna?.

MediaNr: P34024

Fåglar från hela världen

av Paul Barruel. Översatt av Lars Silén. Forum, 1956.

5 vol., 486 s. tryckt punktskrift.

Fågelbok, franskt original från 1953, som förtecknar fåglar över hela världen. Boken är uppdelad i kapitel med rubriker som verksamheten under dygnet, sången och reviret, fåglarnas vandringar. I varje kapitel beskrivs först vad som är gemensamt för alla fåglar och sedan följer exempel på vad som utmärker olika fågelarter. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P33998

Lasse Brandeby

av Anna Brandeby Harström. Lindelöws bokförlag, 2022.

7 vol., 636 s. tryckt punktskrift.

Biografi över komikern, journalisten och skådespelaren L.B., 1945-2011, som blev mest känd som alter egot Kurt Olsson. Efter att ha varit en kultfigur i lokalradion i Göteborg blev Kurt Olsson känd över hela landet genom en egen tv-serie på SVT. Sedan snurrade berömmelsen snabbt vidare med flera tv-serier, en julkalender, krogshower och turnéer tillsammans med Damorkestern. Boken är skriven av hans dotter i samarbete med journalisten Lasse Råde.

MediaNr: P33963

Min son Love

av Örjan Gruden. Visto förlag, 2022.

9 vol., 826 s. tryckt punktskrift.

Arton år gammal tog Love sitt liv. Det visade sig att han hade höga halter av ecstasy i blodet. Frågan om vad som ledde fram till att Love valde att avsluta sitt liv fick hans pappa att börja kartlägga hans sista tid i livet. I boken varvas minnen, drömmar och beskrivningar av händelser med reflektioner från tiden innan Loves död. Det blir en personlig berättelse om kärleken till ett barn och om vikten av att prata om det som är svårast.

MediaNr: P34025

Au pif!

av Emma Hamberg. Piratförlaget, 2022.

4 vol., 384 s. tryckt punktskrift.

Vi träffade Agneta i Je m'appelle Agneta när hon flyttade till Provence och blev hushållerska åt Einar. I Au pif! lagas maten från romanen, och vi får lära känna verklighetens Einar och Armand. Recepten varvas med berättelser om landet, människorna och maten. Recepten funkar även i Sverige. Det viktigaste är att leva mer, njuta mer, använda massor av smör och våga ta det lite au pif, på en höft, såväl i livet som i matlagningen. Illustrerad.

MediaNr: P34022

I huvudet på din katt

av Susanne Hellman Holmström. Bokfabriken, 2015.

4 vol., 394 s. tryckt punktskrift.

Författarens tredje bok om katter och deras beteenden. Här får man lära sig att läsa av kattens kroppsspråk, får tips om hur man undviker kattproblem och löser redan existerande. Varför vägrar katten äta? Varför går den inte på lådan? Varför blir katten inte min vän? Både för den nyblivne kattägaren och den som haft katt länge. Även kuriosa som om man har koll på om ens katt är höger- eller vänstersvansad.

MediaNr: P34014

Glukosrevolutionen

av Jessie Inchauspé. Översatt av Carina Nunstedt. Yourlife Books, 2023.

7 vol., 676 s. tryckt punktskrift.

Glukosrevolutionen handlar om att undvika glukos-toppar och de hälsoproblem de kan medföra. Med stöd i forskningen delar författaren med sig av erfarenheter och tips som de flesta kan pröva i vardagen utan risk. Till exempel effekten av att övergå till att äta kolhydraterna sist i en måltid och välja matigare mellanmål. Innehåller fallbeskrivningar och illustrationer. Avslutas med referenser. Författaren är biokemist och driver @glucosegoddess.

MediaNr: P34006

Bernadotte

av Herman Lindqvist. Albert Bonniers förlag, 2018.

14 vol., 1318 s. tryckt punktskrift.

Det här är berättelsen om ätten Bernadottes färgstarka män och kvinnor, om framgångar och fiaskon, om fest och vardag. Herman Lindqvist berättar underhållande om vår kungaätt som år 2018 har suttit 200 år på Sveriges tron. Den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte kom från enkla förhållanden och blev kung av Sverige och Norge. Resten är historia. Den tryckta boken är rikt illustrerad.

MediaNr: P34055

En våldsam kärlek

av Jessica MacDowall. Forum, 2023.

9 vol., 812 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Jessica MacDowall, författare och tv-producent, där hon beskriver hur hon under många år blev misshandlad av sin man. Jessica och Sebastian är till synes det perfekta paret men bakom ytan döljer sig en tillvaro präglad av våld och kamp för Jessica och hennes barn att överleva. Hon blottar en spiral av våld, medberoende, skam och skuld, och berättar hudlöst om kampen för att finna en väg ut, inte minst för barnens skull.

MediaNr: P34065

Bakteriekriget

av Erik Martiniussen. Översatt av Joachim Retzlaff. Louise Bäckelin förlag, 2021.

13 vol., 1284 s. tryckt punktskrift.

Reportagebok som handlar om den avgörande roll för liv som bakterier intar, både de hälsosamma och de sjukdomsframkallande. Boken beskriver hur djur- och köttindustrin driver utveckling av antibiotikaresistens och hur resistens kan överföras mellan olika typer av bakterier och mellan djur och människa. Författaren, en norsk journalist, menar att en hälsokatastrof hotar världen men han ser också ljusglimtar i mörkret.

MediaNr: P33922

Elizabeth

av Andrew Morton. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Polaris fakta, 2022.

13 vol., 1202 s. tryckt punktskrift.

Journalisten Andrew Morton skildrar den brittiska drottningen Elizabeths liv, från tillvaron som blyg prinsessa till bortgången hösten 2022. Det blir en både underhållande och insiktsfull berättelse om hennes tid som överhuvud i en familj som både beundrats och ifrågasatts. Under sina 70 år som drottning välkomnade Elizabeth femton premiärministrar, från Winston Churchill till Liz Truss, och av vissa har hon kallats vår tids sista stora ikon.

MediaNr: P33981

Väntesorg

av Anna Pella. Libris, 2022.

5 vol., 444 s. tryckt punktskrift.

Uppföljare till När du ler stannar tiden. Bygger på dagboksanteckningar till dottern Agnes. Agnes som föddes med en svår hjärnskada och flerfunktionsnedsättning har blivit tonåring. Hon är beroende av assistenter och bor periodvis på korttidsboende. Vardagen kräver planering och koordination och innebär en ständig oro för att något ska hända. Illustrerad med fotografier. Författaren är journalist och har skrivit barnböckerna om Funkisfamiljen.

MediaNr: P33909

Allt jag lärt mig av träden

av Suzanne Simard. Översatt av Joachim Retzlaff. Natur & Kultur, 2022.

11 vol., 1102 s. tryckt punktskrift.

Från författarens uppväxt i en skogshuggarfamilj, genom den akademiska karriären och kampen för att bli tagen på allvar i skogsindustribranschen får vi följa med på såväl skogsutflykter som forskningsexperiment. Dessutom får vi massor av fakta om skog, träd och inte minst trädens förmåga att kommunicera med varandra under jord genom ett nätverk av svamptrådar. Innehåller källförteckning och personregister. Författaren är professor i skogsekologi.

MediaNr: P33984

Fågelguiden

av Lars Svensson. Bonnier fakta, 2009.

23 vol., 2272 s. tryckt punktskrift.

Fågelguide som beskriver fåglar som kan ses i Sverige, övriga Europa, Nordafrika och delar av Mellersta Östern. Cirka niohundra arter behandlas med beskrivningar av storlek, biotopval, kännetecken, variation och läte. Kartor visar arternas aktuella utbredning när de häckar, flyttar och övervintrar. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Andra omarbetade och utökade upplagan från 2009.

MediaNr: P34013

Krymplingskortet

av Annika Taesler. Albert Bonniers förlag, 2023.

5 vol., 466 s. tryckt punktskrift.

Journalisten Annika Taesler var 24 år när hon kastades av en häst, bröt nacken och blev totalförlamad. Hon berättar hur en funktionsnedsättning ger en identitet som påverkar alla delar av livet, inte bara den rent medicinska. Sex, näthat, Hollywoodfilmer, LSS, inspirationsporr, politiska beslut, rädsla, kroppshets: boken täcker högt och lågt och blottlägger hur personer med kroppar som går utanför normen fortfarande ses som mindre värda.

MediaNr: P34015

Ett budskap från Ukraina

av Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj. Översatt av Mikael Nydahl. Fri tanke, 2023.

3 vol., 252 s. tryckt punktskrift.

2019 valdes Volodymyr Zelenskyj till Ukrainas president. När landet i februari 2022 invaderades av Ryssland ändrades förutsättningarna för hans uppdrag. De 19 personligt utvalda talen som hållits mellan presidentinstallationen 2019 och Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti 2022 är uppdelade efter teman och riktas till såväl inhemska som internationella åhörare. Förord av journalisten Arkady Ostrovsky. Inledning och fotnoter till varje tal.

MediaNr: P33990

Älskade bror

av Lisa dos Santos. Forum, 2022.

7 vol., 606 s. tryckt punktskrift.

Med utgångspunkt i ett uppmärksammat mord på Årstabron i Stockholm gestaltar åklagaren Lisa dos Santos verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. När FBI:s krypterade tjänst Anom gjorde gärningsmännens kommunikation tillgänglig kunde Lisa och hennes kollegor följa brottsplaneringen i tusentals meddelanden, som senare också kom att användas som central bevisning i rättegången.

MediaNr: P34007

Böcker för barn

Skönlitteratur

Böghög

av Ebba Berg. Bokförlaget Hedvig, 2022.

2 vol., 122 s. tryckt punktskrift.

Frej har insett att han tycker mer om killar än om tjejer men han har bara berättat för sina föräldrar. Nu ska han gå på sitt livs första dejt med en kille han fått kontakt med via nätet, Teo. Teo är allt det Frej inte är cool, självsäker och öppen med att han är gay. Frej faller handlöst men vågar han också att visa vem han är i skolan? Och varför börjar Teo bli konstig, har han någon annan? Lättläst.

MediaNr: P33994

Det främmande landet

av Kristin Cashore. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Semic, 2021.

14 vol., 1318 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien De utvalda som börjar med Tankeläsaren. Den unga drottning Bitterblue regerar i Monsea. Hon försöker läka landet efter sin fars nedbrytande styre. Hon har inga planer på att lämna sitt rike men när flera av hennes sändebud som skickats för att utforska nya länder hittas drunknade bestämmer hon sig för att själv resa i väg och ta reda på vad som har hänt. En mängd intriger som pågått i det främmande landet nystas upp. Fantasy.

MediaNr: P33976

Himmel

av Aaron Ehasz. Översatt av Lena Jonsson. Bonnier Carlsen, 2023.

7 vol., 658 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien The Dragon Prince som börjar med Måne. Drakägget som prinsarna Ezran och Callum försvarade tillsammans med deras tidigare dödsfiende alven Rayla har kläckts. Nu måste de föra draken till drakdrottningen – endast då kan freden mellan prinsarnas rike och drakarnas Xadia bevaras. Men det blir svårare än de trott och när människobarnen Claudia och Soren dyker upp vet de inte vem de kan lita på. Fantasy.

MediaNr: P33992

Börja rida med Sigge - rida lätt

av Lin Hallberg. Bonnier Carlsen, 2019.

1 vol., 44 s. tryckt punktskrift.

När man är ny i stallet och precis börjat rida möter man många nya ord och saker som man kanske inte riktigt förstår. Vad innebär det att rida lätt? Varför finns det bokstäver runt om hela ridbanan? Hur styr man ens en häst? Saga och Harry kommer till Brobygården för att lära sig rida. Elina och Mattis är mer vana och hjälper dem till rätta, naturligtvis med hjälp av de snälla shetlandsponnyerna Sigge och Sam.

MediaNr: P33927

Soluppgång

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023.

8 vol., 760 s. tryckt punktskrift.

Del 6 i Warriors-seriens tredje svit Maktens arvtagare som börjar med Visionen. Hemligheten bakom Svartblads, Blåfjäders och Lejonflammas sanna identiteter har avslöjats, men en chockerande fråga är fortfarande obesvarad. Nu kommer klanmedlemmarna att vända sig mot varandra, och ytterligare en krigare kan gå förlorad för alltid.

MediaNr: P33959

Källarspöket

av Ewa Christina Johansson. B Wahlströms, 2017.

1 vol., 102 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Spökfångarna som börjar med Tornspöket. Ebbas klasskompis Tor är försvunnen igen. Klassen ska till simhallen och det brukar Tor verkligen gilla, så något måste vara fel. Senast såg hon Tor i slöjdsalen, Ebba måste alltså börja leta där. Problemet är bara att slöjdsalen ligger i källaren. Och vaktis har sagt att det finns ett ensamt spöke där nere. När det låter i rören så är det spöket som kryper omkring och letar efter sällskap.

MediaNr: P34038

Bibbi passar Lasse

av Ingrid Olsson. Lilla Piratförlaget, 2022.

1 vol., 21 s. tryckt punktskrift.

Tänk att mammor så ofta tror att man inte kan göra vissa saker bara för att man är liten. Att hålla i busiga hunden Lasses koppel till exempel. Fastän Bibbi vet att hon visst kan säger mamma nej och knyter i stället fast kopplet i barnvagnen. Tur då att Bibbi är påhittig och Lasse nyfiken, så att de kan roa sig på egen hand när mamma absolut måste stanna och prata med någon i en hel evighet.

MediaNr: P33960

Var är alla barnen på förskolan Valen?!

av Emma Virke. Lilla Piratförlaget, 2021.

1 vol., 12 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok. När det inte kommer några barn som vanligt till förskolan börjar personalen undra vad som har hänt. En efter en ringer föräldrarna och berättar om olika orsaker till barnens frånvaro. Det är både vanliga och ovanliga anledningar till att barnen inte är närvarande. Berättelsen är skriven på rim.

MediaNr: P33158

Lilla molnet

av Emma Virke. Lilla Piratförlaget, 2022.

1 vol., 12 s. tryckt punktskrift.

Det är sommar. Himlen är alldeles klar och så där knallblå. För alla moln har tagit semester. Alla utom ett litet moln, som de visst råkat lämna kvar. Men jag kan klara mig ändå, tänker Lilla molnet. På badstranden finns säkert någon som behöver skugga. Men riktigt så enkelt är det inte att få nya vänner. Ingen vill veta av molnet, inte ens ekorren som inte vill bli våt. Då stänger Lilla molnet in all gråt och blir alldeles mörkt. Bilderbok.

MediaNr: P33926

För bra för att dö

av Christina Wahldén. Rabén & Sjögren, 2021.

3 vol., 272 s. tryckt punktskrift.

Stella är en överviktig, mobbad och självmordsbenägen tjej i gymnasiet.. Hon utsätts för råa övergrepp av skolans "drottning" och hennes hov som ingen vuxen uppmärksammar. På en självmordssajt blir hon bekant med Joel, en homosexuell kille som visar sig gå på samma skola som Stella. Tillsammans planerar de en självmordspakt. Välskriven och stark berättelse om det svåra ämnet mobbning.

MediaNr: P33977