Nya talböcker mars 2024

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Böcker för vuxna, Böcker för Barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Böcker för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Böcker för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelade i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 140 titlar.

Böcker för vuxna

Skönlitteratur

Dotterdottern

av Susanna Alakoski. Natur & Kultur, [2023]. Inläst av Louise Ryme.

10 tim., 38 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Bomullsängeln. Kathrines mamma flyttade från Finland till Sverige, hamnade i Skellefteå och upplevde textilindustrins framgångsår. När sjuttiotalet övergår i åttiotal går Kathrine på gymnasiet och vet i alla fall en sak: hon ska inte jobba i textilen. Hon längtar bort från småstaden, bort från modersarvet, Finland och klädindustrin. Hon påbörjar en planlös resa som tar henne till Göteborg och vidare ut i världen.

MediaNr: CA67683

Mitt namn ditt blod

av Lina Arvidsson. Lind & Co, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

12 tim., 16 min. Talbok.

25-åriga Sonja har växt upp i en familj med psykisk ohälsa som vägrar prata om det förflutna. När Sonja börjar studera på den lokala folkhögskolan förändras allt. Hon blir mer självständig och vän med musikstudenterna Matilda och Linn. Mitt i allt slår olyckan till och avslöjar att något i hennes förflutna inte stämmer, något som hennes föräldrar försökt dölja. Familjen verkar förföljas av något som vill dem illa. Thriller.

MediaNr: CA67712

Mörka vrår

av Lina Arvidsson. Lind & Co, 2024. Inläst av Dan Bratt.

13 tim., 1 min. Talbok.

Annie Ädel arbetar som väktare i Stockholm och drömmer om att komma in på polishögskolan. När hon och pojkvännen Wille får erbjudandet att ta över Willes barndomshem i Hälsinglands skogar tackar de ja. Annie börjar lägga märke till att något inte stämmer. Varför är Willes mamma så tyst och vart försvinner Wille om kvällarna? Mörka hemligheter börjar komma upp till ytan och tillvaron känns allt annat än idyllisk för Annie.

MediaNr: CA67881

Kniven i elden

av Ingeborg Arvola. Albert Bonniers förlag, 2024. Översatt av Marianne Mattsson. Inläst av Qina Hermansson.

10 tim., 28 min. Talbok.

Första delen i en planerad trilogi. Norska författaren Ingeborg Arvola (f. 1974) skildrar Brita Caisas skidtur, vintern 1859, då hon stakar sig över gränsen från Finland till Norge med sina två ”oäkta” barn. Hon flyr sitt skamfilade rykte för att i norska Finnmarken kunna skapa sig en ny och bättre tillvaro. Till sin hjälp har hon sina kunskaper i helande, som kan appliceras på både människor och djur, turbringande i fiske samt en erotisk utstrålning som lämnar få män oberörda. Roman, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

MediaNr: CA67785

Kallt nog för snö

av Jessica Au. Weyler, 2024. Översatt av Amanda Svensson. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

3 tim., 36 min. Talbok.

En kvinna besöker Japan med sin åldrande mor. De går på konstmuseer, äter middagar och tar skydd undan regnet. De samtalar om livet, om banala saker, och mellan samtalen råder en svårtolkad tystnad. Under ytan tar en annan berättelse form, om migration, avstånd och den eviga gåta som en familj oundvikligen innebär. Roman.

MediaNr: CA67713

När vi var fåglar

av Ayanna Lloyd‏ Banwo. Albert Bonniers förlag, 2023. Översatt av Eva Åsefeldt. Inläst av Mallika Giarimi.

7 tim., 40 min. Talbok.

Darwin och Yejide lär känna varandra på kyrkogården i Port Angeles, Trinidad. Båda har något som den andra behöver, och båda bär på familjehemligheter som de måste befria sig från. Darwin har vuxit upp som rastafari och lärt sig att döden måste undvikas till varje pris, Yejide har ärvt förmågan att hjälpa döende själar till andra sidan. Nu tvingas de möta både det förflutna och framtiden samtidigt som staden håller på att explodera. Debutroman.

MediaNr: CA67732

Kickoff

av Lena Berglin. Nona, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

12 tim., 39 min. Talbok.

Två år har gått sedan Connys dotter dog i en smitningsolycka och han började drabbas av ett alkoholberoende och hämndbegär. Han får en ledtråd om olyckan som leder honom till hembyn i Dalarna och en lärarkonferens. Där finns läraren Lisa som är i en känslomässig kris och har blivit utkastad av sin man. Inte blir det bättre av att hon är där med sina kollegor. Skulden hos henne väcks till liv och människorna runt omkring verkar allt mer hotfulla.

MediaNr: CA67703

Den orörda platsen

av Ernest Hemingway. Översatt av Christian Ekvall. Bakhåll, 2017. Inläst av Anna Döbling.

05 tim., 31 min. Talbok.

Innehåller nio noveller med författarens alter egot Nick Adams i huvudrollen. Den inledande titelnovellen, Den orörda platsen, är aldrig tidigare publicerad på svenska. Övriga noveller är Tio indianer, Världens ljus, Proffsboxaren, Hämnarna, Sådan du aldrig blir, I ett annat land, Den dubbelhjärtade floden 1 & 2 och Tredagarsstormen. Efterord och fotnoter av översättaren.

MediaNr: CA64774

De utvalda

av Helena Kubicek Boye. Norstedts, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

10 tim., 4 min. Talbok.

En välkänd man i Malmö hittas mördad med munnen sönderbränd i ett nybyggt lägenhetshus. Gulte från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är först på plats. Samtidigt har Stockholmspolisen Truls Reimer blivit förvisad till specialgruppen i Malmö efter att ha fått allt för många klagomål. Psykologen Kattis Olsson har slutat som profilerare men hoppar in igen och hjälper polisen med att hitta gärningsmannen som brännmärker män i Malmö.

MediaNr: CA67758

Röd vinter

av Marc Cameron och Tom Clancy. Bookmark, 2023. Översatt av Jan Risheden. Inläst av Hans Sandquist.

14 tim., 6 min. Talbok.

Thrillerförfattaren Tom Clancy (1947-2013) har skrivit många böcker, varav ett antal i en serie som skulle ta vid efter författaren Marc Camerons död. Denna roman, tillkommen under kalla kriget under 1980-talet, skildrar hur östtyska stasi-agenter vill få reda på hemligheter om ett kraschat amerikanskt stridsflygplan bakom järnridån. Den unge Jack Ryan skickas dig för att minimera skadorna. Thriller.

MediaNr: CA67914

En månad på landet

av J. L. Carr. Modernista, 2023. Översatt av Ragnar Strömberg. Inläst av Hans Sandquist.

4 tim., 46 min. Talbok.

Tom Birkin, krigsveteran efter första världskriget, anländer till en liten by i Yorkshire för att restaurera en medeltida muralmålning. Kriget och ett sprucket äktenskap förmörkar hans tillvaro men arbetets långsamma och upprepande karaktär har en terapeutisk inverkan på honom. Den vackra naturen och en välvillig lokalbefolkningen gör att detta blir en minnesvärd sommar för Tom, där han både kan reflektera över det förgångna och se framtiden försiktigt an. En ”minor classic”, ffg på svenska.

MediaNr: CA67872

Himmelriket

av Emmanuel Carrère. Pequod Press, 2017. Översatt av Lotta Riad. Inläst av Örjan Blix.

17 tim., 53 min. Talbok.

Kristendomen startade blygsamt, som en liten religiös sekt under tiden för kejsar Tiberius romarvälde, anförd av två idoga missionärer. Paulus och Lukas. Vad gjorde att denna lilla spillra så småningom skulle ha kraften att undergräva hela det romerska riket och senare erövra en stor del av världen? Författaren, en tidigare devot katolik, målar upp dess uppgång inom ramen för en historisk kontext och frågar sig vad som gjorde just kristendomen så framgångsrik.

MediaNr: CA67794

Anmäld saknad

av Linda Castillo. Bokförlaget Polaris, 2022. Översatt av Sofi Rydell. Inläst av Anna Döbling.

10 tim., 11 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Tvingad till tystnad. Vi befinner oss i ett Amish-samhälle i Ohio och det är tid för den så kallade Rumspringa då Amish-ungdomar kan utforska världen utanför, innan de bestämmer sig för att fullt uppgå i menigheten. Olyckligtvis försvinner under denna tid den ena efter den andra Amish-tonåringen och kriminalinspektör Kate Burkholder, själv ex-Amish, och hennes kollega Tomasetti kallas in för att komma försvinnandena på spåret. Kriminalroman.

MediaNr: CA67556

Till hamnen

av Jenny Clevström. HarperCollins, 2024. Inläst av Åsa Ekberg.

11 tim., 41 min. Talbok.

Första delen i serien Livet i Skärvik. En storm sveper in över det lilla kustsamhället Skärvik på Öland. Fiskaren Torsten saknas och kaféägaren Rosie kastas tillbaka till den där natten för länge sedan då havet förändrade hennes liv för alltid. Inez ska å sin sida inte stanna länge på ön. Så fort bouppteckningen efter hennes mamma är uppklarad ska hon ge sig av, men när stormen bedarrat är det tydligt att hon har djupare band till ön än hon anat.

MediaNr: CA67833

Under en rosa himmel

av Jenny Colgan. Norstedts, 2024. Översatt av Birgitta Karlström. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim., 48 min. Talbok.

Morag MacIntyre är tredje generationens pilot men efter en olycka vågar hon inte längre flyga. Med den nye pojkvännen Hayden försöker hon börja forma sina framtidsplaner. Men så måste hon resa hem till norra Sutherlands örike för att hjälpa familjeföretaget och sin farfar som blivit sjuk. Under en storm tvingas hon söka skydd på en enslig ö där ornitologen Gregor bor. Han och ön visar sig gömma fler överraskningar än vad Morag först trott. Feelgood.

MediaNr: CA67736

Vintagebutiken i Primrose Hill

av Annie Darling. Historiska media, 2023. Översatt av Ingmar Wennerberg. Inläst av Helena Gripe.

13 tim., 8 min. Talbok.

Sophy Stanton är nybliven singel. Hon planerar att lämna London och flytta till släktingar i Australien. För att tjäna ihop till flygbiljetten tar hon motvilligt jobb i pappans klädbutik och snart börjar en häftig förälskelse till vintagekläder vakna till liv. Men det är inte bara de avlagda plaggen som får Sophys hjärta att bulta. Även ädelstensspecialisten Charles Rivenhall tycks ha den effekten. Feelgood.

MediaNr: CA67775

Vuxen på låtsas

av Lucy Dillon. Bokförlaget Forum, 2024. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Inläst av Anna Godenius.

13 tim., 56 min. Talbok.

Lillasystern Robyn är kaotisk och slarvig medan storasystern Cleo är hennes raka motsats och gör allting perfekt. När Robyns mäklarkarriär kraschar tvingas hon arbeta i Cleos städfirma. Genom sitt nya jobb möter hon människor som får henne att fundera över sitt stökiga liv och omvärdera sina ideal. Feelgoodroman som innehåller familjehemligheter, adhd-diagnoser, nya chanser och kärlek.

MediaNr: CA67831

Villovägar

av Lilly Emme. Historiska media, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

7 tim. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Utloggad. Jade Love är Storbritanniens med uppskattade romanceförfattare. Hon är i färd med att fira sin bästsäljande riddarserie om sir Drake och Lady Cecilia på en bokturné runt om i landet. Bakom fasaden har hon ett katastrofalt kärleksliv och hemligheten hon gör allt för att dölja är på väg att avslöjas. Om sanningen kommer fram är Jade säker på att hennes karriär är över. Feelgood.

MediaNr: CA67923

Det brinnande bladet

av Katrine Engberg. Bokförlaget Forum, 2024. Översatt av Mia Ruthman. Inläst av Varja Berg.

10 tim., 2 min. Talbok.

Obehagliga omständigheter tvingar brottsutredaren Liv Jensen att lämna sitt jobb i Ålborg och flytta till Köpenhamn. Hon flyttar in i ett källarrum hos pensionären Jan Leon och hans vuxna dotter. I väntan på ett jobb på mordroteln börjar hon frilansa som privatdetektiv. En dag får hon ett fall via sin gamla vän och mentor Petter Bohm – ett ”cold case” som leder till ett av de mörkaste kapitlen i Danmarks historia. Spänningsroman.

MediaNr: CA67753

Château vid vägens slut

av Jessica Eriksson och Stefan Holm. HarperLove, 2024. Inläst av Toya Westberg.

7 tim., 31 min. Talbok.

Första delen i serien Romantiska äventyr i Värmland. Ellinor har bott i Paris i hela sitt liv. När hennes svenska mamma går bort bestämmer hon sig för att börja om i Sverige, och väl där får hon veta att hon ärvt ett hus i Värmland. Hon kan absolut inte se sig själv i ett hus på landet, så hon anlitar den karismatiske mäklaren Andres som tar sig an uppdraget att sälja. Men när Ellinor får se den förfallna egendomen blir hon förälskad. Romance.

MediaNr: CA67834

Sista ordet

av Edvard Fenvik. Lind & Co, 2022. Inläst av Helena Gripe.

10 tim., 25 min. Talbok.

Andra delen i en serie som börjar med Blodsband. Oscar Bodfors får inte fallet med en mördad man i Stockholms skärgård. En av de mördades affärskumpaner var Oscars bror och han anses därför jävig. Han och kollegan Sasha Blagojevic får emellertid ett annat fall där en sönderbränd kvinnokropp snart visar sig ha en koppling till mordet i skärgården. Dessemellan ges en inblick i Oscars privatliv, som visar sig var nog så nervpirrande. Kriminalroman.

MediaNr: CA67917

Änkan

av Helene Flood. Bokförlaget Polaris, 2023. Översatt av Leo Gefvert. Inläst av Malin Halland.

8 tim., 48 min. Talbok.

Erling segnar ner på cykeln och hittas avliden. Ensam i det stora huset sitter Evy, hans fru sedan fyrtiofem år. Det är något som inte stämmer med makens dödsfall. Föremål försvinner från huset, de vuxna barnen döljer saker för henne och källardörren som alltid är låst står plötsligt på glänt. En gammal vän från Erlings ungdomstid dyker plötsligt upp och har något att berätta. Fanns det personer som ville skada Erling? Spänningsroman.

MediaNr: CA67711

Nattsköterskan

av Anna Fredriksson. Bokförlaget Forum, 2024. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

9 tim., 45 min. Talbok.

Elsa är en ensamstående sjuksköterska som lever för sitt arbete som nattsköterska på en avdelning för människor i livets slutskede. Det hon inte får utlopp för i sitt torftiga vardagsliv får hon i omvårdnaden av sina patienter. Ett undantag är dock hennes tioårige brorson Ture, som hon hoppas snart kunna få adoptera. När en av patienterna berättar en väl dold hemlighet hamnar Elsa i en stark lojalitetskonflikt och hon inser att både hon och brorsonen befinner sig i fara. Thriller.

MediaNr: CA67792

Där hjärtat slår rot

av Sharon Gosling. Louise Bäckelin förlag, 2024. Översatt av Birgitta Karlström. Inläst av Linda Norgren.

12 tim., 9 min. Talbok.

Framgångsrika landskapsarkitekten Luisa har äntligen fått grönt ljus för att sätta igång ett välgörenhetsprojekt som hon och hennes bortgångne make arbetat på i flera år. Hon vill involvera hela samhällen i att skapa vackra trädgårdar på tomma jordlotter runt om i landet. När hon anländer till en sliten kuststad inser hon att det finns en stor risk att projektet inte kommer att bli av. Men hon är fast besluten att förverkliga sin dröm. Feelgood.

MediaNr: CA67786

Det fladdrar till i en tyllgardin

av Siri Gustafsson. Printz Publishing, 2023. Inläst av Varja Berg.

6 tim., 45 min. Talbok.

Första delen i serien Kalla mig Rosemary. Rose-Marie är en helt vanlig kvinna. Alldeles för vanlig, faktiskt. I sina fantasier är hon någon annan, Rosemary, en kvinna vars liv är som en feelgoodberättelse. Den fiktiva Rosemary jobbar inte alls som städerska, och hasar inte omkring i gympaskor. En dag hittar Rose-Marie en annons med sommarbete för hennes älskade häst och beger sig till en liten by i Östergötland. Och snart ändras allt. Feelgood.

MediaNr: CA67828

Alla vet

av Jordan Harper. Southside Stories, 2023. Översatt av Cecilia Falk. Inläst av Hans Sandquist.

11 tim., 5 min. Talbok.

Mae Pruett hjälper de rika och skrupelfria i Los Angeles att hålla sina övertramp utanför pressen. Det är ett jobb som kräver vassa armbågar, jurister och ibland inhyrt våldskapital. Men när hennes chef mördas på öppen gata tvingas Mae göra ett val. Tillsammans med sin tidigare pojkvän Chris, en före detta polis som jobbar för ett privat säkerhetsföretag, ger hon sig ut på ett korståg mot sådana individer som hon tidigare skyddat. Spänningsroman.

MediaNr: CA67801

De omärkta gravarna

av Jonas Helgesson. Libris, 2024. Inläst av Åke Lindgren.

11 tim., 59 min. Talbok.

Sommaren 2010 hittas en äldre man brutalt mördad i naturområdet Skrylle utanför Dalby i Skåne. Lundapolisen blir ansvarig för mordutredningen och den 44-årige småbarnspappan Jörgen Kvist får ett invecklat fall på sitt bord. Och snart sker ännu ett mord. Parallellt får Lundapolisen oväntat en ny anställd, Emil, som har en cp-skada. Och sjukskrivna kollegan Anna brottas samtidigt med sorgen efter sin mans tragiska död. Spänningsroman.

MediaNr: CA67770

España por favor

av Åsa Hellberg. Bokförlaget Forum, 2024. Inläst av Anni Bernhard.

11 tim., 19 min. Talbok.

Tre saker händer samtidigt i Fjällfors: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Bostäder ska säljas på en övermättad marknad, där elpriserna skjutit i höjden och räntekostnaderna är svindlande till och med för ett hus i Norrlands inland. Hur går det nu med de tre bästisarnas dröm om Spanien? Skulle inte livet bli bättre efter 60? Feelgood.

MediaNr: CA67708

Mörkret under isen

av Morten Hesseldahl. Bokfabriken, 2023. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Inläst av Ingrid Gustafsson.

8 tim., 29 min. Talbok.

Pipaluk är en före detta elitsoldat, till hälften grönländsk inuit och till hälften dansk, som lever i misär i Köpenhamn. Hon har blivit sparkad från sitt jobb men vill inte återvända till barndomens Grönland. När den danska underrättelsetjänsten kontaktar henne med ett uppdrag får hon dock anledning att omvärdera sitt beslut. Under ett smältande istäcke på Grönland döljer sig nämligen en kärnvapenbas från kalla krigets dagar. Romanen fick 2022 pris, både som bästa danska och bästa nordiska kriminalroman.

MediaNr: CA67575

Förrädaren

av Jørn Lier Horst. Wahlström & Widstrand, 2024. Översatt av Marianne Mattsson. Inläst av Ove Ström.

9 tim., 5 min. Talbok.

Den 17:e boken om kommissarie William Wisting. Larvik har drabbats av ett jordskred. När en man hittas död visar det sig att han blivit mördad. Den döde mannen är en svensk polis som infiltrerat ett gäng som sysslar med kidnappningar. När mannens fästmö kommer till Larvik hittas även hon mördad. Samtidigt kidnappas hustrun till en rik affärsman. När även Wistings barnbarn kidnappas tvingas han att göra saker som han inte borde göra som polis.

MediaNr: CA67856

Hyper

av Agri Ismaïl. Albert Bonniers förlag, 2024. Inläst av Qina Hermansson.

14 tim., 4 min. Talbok.

I skydd av natten flyr Rafiq Kermanj från Teheran med sin fru Xezal och deras tre barn. Rafiq försöker bygga ett nytt liv åt sin familj i London, men förlamas av allt han förlorat. I vuxen ålder går de tre syskonen skilda vägar. Äldste sonen Mohammed söker sig till finansbranschen. Dottern Siver försvinner in i ett olyckligt äktenskap i Bagdad. Och i en lägenhet på Manhattan utvecklar yngsta sonen algoritmer som ska hacka hela systemet. Roman.

MediaNr: CA67750

De ovärdiga

av Roy Jacobsen. Norstedts, 2024. Översatt av Staffan Söderblom. Inläst av Dan Bratt.

10 tim., 53 min. Talbok.

Norske Roy Jacobsens (f. 1954) senaste roman, översatt till svenska, där några barn och tonåringar står i centrum under tiden för den tyska ockupationen. Vardagen är tuff och barnen får mest klara sig själva, då deras föräldrar är fullt upptagna med att klara livhanken. Barnens bus går över i stölder och lurendrejerier, speciellt i de finare kvarteren, varifrån de kan avyttra stöldgods till den svarta marknaden. I denna brytningstid tvingas de bli vuxna tidigt och ställs samtidigt inför moraliska frågor kring motstånd och ansvar.

MediaNr: CA67783

Inte vilken festival som helst

av Barbara Kjellström. Lind & Co, 2023. Inläst av Örjan Blix.

13 tim., 46 min. Talbok.

Tredje delen i serien Trädgårdsgatan som börjar med Inte vilken håla som helst. Charlotta Silverstake är tillfreds med sitt liv i sekelskiftesvillan, även om ekonomin är skral och inkomsterna från grönsakslandet dröjer. Desto mer bubblande är livet i Stallarholmen, både för henne själv och byns invånare. Med en något obetänksam iver tar Charlotte på sig att arrangera ett bröllop och en musikfestival. Nu återstår bara att få tag på musiker, enorma högtalare och bajamajor. Feelgood.

MediaNr: CA67922

De förbjudna böckernas bibliotekarie

av Brianna Labuskes. HarperCollins, 2024. Översatt av Susanne Nobel. Inläst av Mallika Giarimi.

10 tim., 11 min. Talbok.

Berlin 1933: Efter framgångarna med sin debutroman får den amerikanska författaren Althea James en inbjudan att delta i ett kulturutbytesprogram i Tyskland. För Althea är Berlin en möjligheternas stad, men den föreställningen förändras snabbt. Paris 1936: Hanna Brecht har flytt Tyskland och förföljelsen där. Paris är inte den fristad hon tänkt sig, men på De förbjudna böckernas bibliotek fylls hennes liv sakteliga med ny mening. Roman.

MediaNr: CA67875

Källorna

av Marie-Hélène Lafon. Elisabeth Grate bokförlag, 2023. Översatt av Anna Säflund-Orstadius. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

2 tim., 30 min. Talbok.

Självbiografisk berättelse med tre tidsplan och tre familjemedlemmar i fokus. En mammas skräck och utsatthet i en våldsam relation, en pappas ensamhet och tynande tillvaro i en tid som han inte förstår sig på, och den sedermera vuxna dottern som söker upp platsen där hon och modern var fjättrade under ett antal år. Boken utspelar sig i centrala Frankrike, i författarens hembygd i Cantal.

MediaNr: CA67760

Det hemliga sällskapet

av Camilla Lagerqvist. Bazar, 2024. Inläst av Annika From Borg.

7 tim., 39 min. Talbok.

Första delen i serien om detektiv Tillman. Året är 1920 och den unga Ester Tillman är nybliven änka i Uppsala. Äktenskapet var olyckligt och äntligen är hon fri att styra över sitt liv. Hon drömmer om att arbeta som privatdetektiv, men vet inte om hon vågar ta steget. När hon följer med sin mamma på seans och en av deltagarna under mystiska omständigheter faller från en balkong, får Ester möjlighet att ta sig an sitt första fall. Spänningsroman.

MediaNr: CA67773

Passera

av Nella Larsen. Albert Bonniers förlag, 2022. Översatt av Klara Lindell. Inläst av Patrik Hont.

5 tim., 5 min. Talbok.

En sommardag 1927 möts två kvinnor på en hotellterrass i Chicago. Irene Redfield märker att någon stirrar på henne och tror först att hon blivit avslöjad. Så känner hon igen kvinnan vid bordet intill som Clare Kendry, barndomsvännen från en helt annan del av staden. Båda kvinnorna passerar som vita på en plats där de egentligen inte har tillträde. Mötet mellan dem leder in på en väg som obönhörligen slutar i tragedi. Roman.

MediaNr: CA67731

Av mitt blod

av Ruth Lillegraven. 2023. Översatt av Niklas Darke. Inläst av Ylva Törnlund.

9 tim., 32 min. Talbok.

Del 2 i spänningsserien som börjar med Allt är mitt. Kort efter att hennes man Haavard dött, utnämns Clara Lofthus till Norges nya justitieminister. Hotbilden mot henne är skyhög, men hon säger ändå nej till förstärkt personskydd. En månad efter utnämningen kommer Clara hem till ett tomt hus och sönerna är spårlöst borta. Hon hittar en lapp: om hon pratar med polisen kommer pojkarna att dö. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA67694

Hästen

av Axel Lindén. Tankekraft förlag, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

3 tim., 58 min. Talbok.

Författaren Axel Lindéns bok Hästen handlar dels om en häst, dels om en konflikt om en kraftledning som ska dras genom skogen där bokens jag och hästen arbetar. Författaren lämnar staden och tar över familjens släktgård. Han skaffar en häst som han lär upp till att bli en arbetshäst. Axel Lindén har fått Aftonbladets litteraturpris 2020 för Tillstånd – varannan gran, varannan tall och andra orimligheter.

MediaNr: CA67706

Låsta dörrar

av Marianne MacDonald. Boknöje, 2023. Översatt av Ingela Olofsson. Inläst av Ylva Törnlund.

6 tim., 23 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med I glädje och sorg. Amalie trivs bra som guvernant för Alette och Ferdinand, men hon undrar vad det är för ljud hon hör från vinden. Vad är det som försiggår där uppe? En fruktansvärd misstanke slår henne. Samtidigt lever Emmeline i sus och dus på Eide gård, men hon står inte ut med Tobias, som bara blir mer och mer försupen och otrevlig. Hon tänker ut en plan för att hämnas systern, men kommer den att lyckas?

MediaNr: CA67685

Mörkt förflutet

av Marianne MacDonald. Boknöje, 2023. Översatt av Ingela Olofsson. Inläst av Mallika Giarimi.

5 tim., 15 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med I glädje och sorg. När Emmelines födsel börjar innan det är beräknat, måste Brock och Amalie hals över huvud resa till Grevenfeldt. Kommer de hinna fram i tid? För Emmeline blir det en kamp på liv och död. För Brock väcker födseln många och svåra minnen, och äntligen anförtror han sig till Amalie. Historisk romantik.

MediaNr: CA67870

Fel tid, fel plats

av Gillian McAllister. Albert Bonniers förlag, 2023. Översatt av Katarina Jansson. Inläst av Lo Thorsdotter.

12 tim., 18 min. Talbok.

En kväll ser Jen sin tonårsson knivmörda en okänd man på öppen gata. Hon somnar i förtvivlan men när hon vaknar igen är det dagen före mordet. Tidshoppet upprepas, varje morgon är ytterligare en dag före mordet. Det kräver att hon behöver omvärdera sitt liv, gång på gång. Jen försöker söka efter svar, ändra på framtiden, till sist stoppa mordet och på så sätt rädda sin son. Thriller.

MediaNr: CA68026

Åtta dagar med dig

av Jean Meltzer. Lovereads, 2022. Översatt av Christina Mansicka. Inläst av Annika From Borg.

11 tim., 46 min. Talbok.

Trots sin judiska bakgrund älskar Rachel julen. Hon har ett låst arbetsrum fullt av julpynt och skriver romantiska julromaner under pseudonym. När förlaget vill att hon skriver en romantisk chanukkaroman bestämmer hon sig i jakt på inspiration för att försöka få biljetter till årets mest omtalade matzahfest på chanukkas åttonde och sista dag. Även om det innebär att hon måste träffa Jacob som krossade hennes tonårshjärta. Debutroman. Feelgood.

MediaNr: CA67857

Hemkomsten

av Kate Morton. Bokförlaget Forum, 2023. Översatt av Åsa Brolin. Inläst av Linda Norgen.

20 tim., 56 min. Talbok.

En hel familj hittas död på julafton i australiensiska Tambilla . Året är 1959 och utredningen blir en av de största för sin tid men man kommer aldrig gåtans lösning något närmare. Sextio år senare kallas Jess hem till Sydney då hennes mormor har hamnat på sjukhus varvid hon upptäcker ett samband mellan hennes familj och den dödade familjen Turner. Ett nystan av kärlek och lögner börjar så småningom tråcklas ut och Jess ställs inför svårartade moraliska dilemman. Kriminalroman.

MediaNr: CA67644

Hellre tålamod än missmod

av Ulrika Norberg. Historiska media, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

9 tim., 38 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Tvekan är för veklingar om Lilian, Vera och Sally. I Marbella arbetar Vera med att spåra upp de rättmätiga ägarna till det stöldgods som Lilian ärvt efter sin osympatiska make Rune. Spårandet visar sig leda till en större härva än förväntat och till en juvelsamling som stals från en filmstjärna 1960. Parallellt berättas historien om stölden av juvelsamlingen som varit spårlöst försvunnen sedan dess.

MediaNr: CA67853

Arnes julhelvete

av Christina Olséni, Micke Hansen. Bokfabriken, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim., 4 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Ester Karlsson med K. När en av körmedlemmarna i Herrens Bönor hittas död i Lunds domkyrka är Ester med K snabb på att ta hennes plats för att försöka lösa mordet. Detta gör att hennes svåger, hypokondrikern Arne motvilligt måste ta hand om Esters kakadua Roland. Förutom detta tvingas Arne ut i julhandeln, han måste övningsköra med ett barnbarn på glashala gator och dessutom hinna till sina inbokade läkarbesök.

MediaNr: CA67567

Vickys värdshus

av Sara Paborn. LL-förlaget, 2024. Inläst av Malin Halland.

41 min. Talbok.

Vicky har ett värdshus. Det ligger mitt i skogen och har funnits i familjen i generationer. Förut var det ett populärt ställe, nu är det tyst och nästan tomt. Utöver några enstaka gäster kommer bara pensionären Gunnarsson, som är stammis och Vickys vän. Men en dag ersätts lugnet av dånet från grävskopor. Det ska byggas en ny folkhögskola på andra sidan vägen och Vicky bestämmer sig för att förvandla värdshuset till en modern pizzeria. Lättläst.

MediaNr: CA67705

Pestnätter

av Orhan Pamuk. Norstedts, 2023. Översatt av Mats Andersson. Inläst av Anna Godenius.

28 tim., 47 min. Talbok.

April 1901. Ön Minger ligger idylliskt i östra Medelhavet. Hälften av invånarna är muslimer, den andra hälften är grekisk ortodoxa. En natt lägger ett kungligt skepp till vid ön. Ombord finns prinsessan Pakize, dotter till den avsatte sultanen, tillsammans med sin make, doktor Nuri, och sultanens personlige kemist. De har alla ett viktigt uppdrag men alla kommer inte att överleva den kommande veckan: pesten är på väg att lamslå hela ön.

MediaNr: CA67508

Kodnamn Hades

av Mikael Ressem. Lind & Co Förlag. Inläst av Dan Bratt.

9 tim., 37 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kodnamn Styx. Det har gått ett år sedan Sverige utsattes för terrorangreppet. Både Carolin och Peter har lämnat sina uppdrag som ministrar och ser framemot en kärlekssemester som nygifta. Så blir det inte när nya hot om terrorangrepp kommer. Sjukvårdens nationella insatsgrupp behöver aktiveras än en gång när terrorhoten visar sig bli verklighet. Spänningsroman.

MediaNr: CA66044

Tranorna flyger söderut

av Lisa Ridzén. Bokförlaget Forum, 2024. Inläst av Martin Lindberg.

7 tim., 56 min. Talbok.

Bo lever ensam sedan hans fru flyttat in på demensboende. Hunden Sixten är hans enda sällskap förutom besöken från hemtjänsten. Ensamheten ger honom möjlighet att reflektera och kanske lösa den haltande relationen till sonen. När sonen vill omplacera Sixten väcks känslor hos Bo och han minns tillbaka på sitt liv och sitt faderskap. Romandebut som utforskar manlighet och känslor på landsbygden i Norrland.

MediaNr: CA67668

Plågoanden

av Sofia Rustan. Polaris, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

9 tim., 28 min. Talbok.

Del 2 i serien Morden i Sundsvall som börjar med Skadedjuret. Det är midsommarfirande på festplatsen i Juniskär och kriminalinspektör Amanda Junisson dukar upp picknicken i väntan på att hennes sambo Patrik ska dyka upp. Dagen efter påträffas en ung man död i närheten, liggandes intill en nygrävd grav. Amanda och kollegorna påbörjar utredningsarbetet men snart inträffar ännu ett mord, en ung kvinna hittas skjuten i ryggen på en strand.

MediaNr: CA67769

Kungen av Nostratien

av Tony Samuelsson. Wahlström & Widstrand, 2024. Inläst av Mårten Edman.

12 tim., 16 min. Talbok.

John Forsman erbjuds att i hemlighet slutföra en roman av Göran Frid, uppburen bästsäljarförfattare som drabbats av en stroke. John anar snart att det finns en dold historia bakom manuskriptets tillblivelse. Spökskrivandet korsklipps med Johns hågkomster av uppväxten. Genom sin mamma lärde han känna Ivar Lo-Johansson. John minns nu sin barndoms lekar med den berömde författaren och dennes dröm om att hitta ett mer ursprungligt språk. Roman.

MediaNr: CA67827

Närsök

av Josefin Schygge. Bokförlaget Forum, 2024. Inläst av Helena Gripe.

15 tim., 11 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Allt för dig. Efter en traumatisk händelse har Martina lämnat politiken. Hon och hennes familj har startat en gårdsbutik på Visingsö. Där odlar hon och kämpar med relationen till den särbegåvade tonårsdottern Lilly. Plötsligt är Lilly försvunnen. Har hon rymt hemifrån eller är hon kidnappad? Finns det en koppling till vad som fick Martina att lämna politiken eller ligger förklaringen i Martinas uppväxt?

MediaNr: CA67855

De föräldralösa barnens ö

av Max Seeck. Albert Bonniers förlag, 2024. Översatt av Bo Samuelsson. Inläst av Charlie Haldén.

11 tim., 58 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Den trogne läsaren. Jessica Niemi har tvingats ta paus från jobbet som polis och reser till ett pensionat på Åland för att hitta balans i sitt liv – eller avsluta det. Men väl där dras hon in i den lokala sägnen om en ung flicka som försvann från ett barnhem på ön för sjuttio år sedan. Gränsen mellan fantasi och verklighet tycks suddas ut och Jessica dras allt längre in i öns hemska berättelser. Spänningsroman.

MediaNr: CA67832

Ledstjärnor

av Dani Shapiro. Brombergs, 2023. Översatt av Manni Kössler. Inläst av Annika From Borg.

8 tim., 53 min. Talbok.

1985 leder en rad dåliga beslut av tonårssyskonen Theo och Sarah till en bilolycka, där en av deras kamrater dör. Theo och Sarah överlever, märkta av skuld, men familjen kommer överens om att inte tala om händelsen. Berättelsen rör sig mellan slutet av 1900-talet och 2020. Olyckan ingen nämner men alla minns påverkar deras liv på olika sätt och trasar sönder familjen. Kan grannpojken Waldo, som ser saker på ett sätt som inte andra gör, hjälpa dem?

MediaNr: CA67646

Floden sjunger ditt namn

av Eleanor Shearer. Historiska Media, 2024. Översatt av Annika Sundberg. Inläst av Aminata Grut.

12 tim., 37 min. Talbok.

Året är 1834 och den brittiska kungen beslutar att slaveriet ska upphöra i Karibien. Beskedet tas emot med glädje bland slavarna på plantagen Providence. Lyckan blir kortvarig då husbonden i nästa andetag förkunnar att de först måste arbeta som hans lärlingar i sex år. Men slaven Rachel vill inte vänta. Hon är fast besluten att ta reda på vad som hänt de fem barn som tagits ifrån henne och sålts vidare till andra plantager. Så hon flyr.

MediaNr: CA67791

Skilaki

av Elisabeth Sjöberg Strand och Dag Öhrlund. Stellar förlag, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

9 tim., 37 min. Talbok.

En feeldog-roman skriven ur en hunds perspektiv. Hunden Skilaki och hans bror Skye simmar i land på Kreta efter att ha blivit kastade i havet från en flyktingbåt. En amerikan tillfångatar Skye och för med honom till USA. Skilaki blir kvar och behöver anpassa sig till livet som gatuhund men slutar aldrig drömma om att återförenas med sin bror. Han bestämmer sig för att ta sig från byn på Kreta till Hollywood där lillebrodern finns.

MediaNr: CA67887

Vildsvinet

av Adam Svanell. Mondial, 2023. Inläst av Dan Bratt.

8 tim., 22 min. Talbok.

Gustavs bästa vän tar oväntat sitt liv. När Gustav träffar Julia på begravningen förenas de i sorgen och han blir hopplöst förälskad. Hon är en kicksökande teaterstudent med två intressen: Palmemordet och sex. Gustav har aldrig haft en flickvän och han har knappt några sexuella erfarenheter. Ändå verkar hon gilla honom. Men Gustav känner ingen ro i deras relation och han upplever att Julia döljer saker. Kan han lita på henne? Roman.

MediaNr: CA67891

Att hitta hem

av Caroline Twamley. Historiska Media, 2023. Inläst av Toya Westberg.

9 tim., 8 min. Talbok.

Irland, 1960. Hunger och smuts är 16-åriga Colleens ständiga följeslagare, bara den unge Billy kan få henne att glömma misären. När Colleen blir gravid är skammen så stor att den överskuggar både faderns alkoholproblem och hans våld. Sextio år senare är Irland drömresmålet för nyskilda Inga. Hon har tidigare alltid förlitat sig på sin make men under resan växer hennes självförtroende. Samtidigt i Sverige sörjer Malin sin bortgångna mamma. Roman.

MediaNr: CA67803

Kusinerna

av Aurora Venturini. Prosak, 2023. Översatt av Hanna Nordenhök. Inläst av Mallika Giarimi.

3 tim., 58 min. Talbok.

Berättelse om en märklig familj i argentinska staden La Plata på 1940-talet, med fokus på några flickor som alla lider av antingen kognitiva eller motoriska svårigheter. Berättarjaget Yuna har exempelvis språkstörningar. Lillasystern Betina har ännu grövre tal- och rörelsesvårigheter, och kusinen Petra är ”dvärginna”. Trots försöken att leva ett liv så nära normen som möjligt präglas deras historia av diverse svårigheter och olyckor. Roman.

MediaNr: CA67737

Sammanflätning

av Pia Mariana Raattamaa Visén. Albert Bonniers förlag, 2024. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

6 tim., 52 min. Talbok.

Anna och Lis-Mari möts i mamma Fridas lägenhet i ett litet samhälle i södra Norrland. Frida närmar sig livets slut och de vuxna döttrarna anar tystade berättelser i släktens minnen. Som en fladdrande oro bär Frida mörka fragment från sin mormor Ingas öde. Hon som fördes från Karesuandotrakten söderut, till Piteå och Furunäsets sjukhus och levde där till sin död 1928, men vars grav aldrig har återfunnits. Roman.

MediaNr: CA67709

Med liv och lust

av Karin Wahlberg. Albert Bonniers förlag, 2024. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

13 tim., 52 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Än finns det hopp. Det har hunnit bli 1963 i Ekstad och en ny tid står för dörren. Hos barnmorskan Stina och hennes kolleger har männen börjat vilja vara med vid förlossningarna. Läkarfrun Nancy, numera reporter på Ekstad-Tidningen, bevakar den senaste tidens bränder som skapar oro bland ortsborna. Är det en pyroman som är i farten? För syster Greta vankas snart pensionen efter ett långt yrkesliv. Roman.

MediaNr: CA67874

Sinuhe egyptiern

av Mika Waltari. Översatt av Ole Torvalds. Inläst av Östen Engström.

33 tim., 1 min. Talbok.

Roman byggd på historiska fakta om människor och händelser i det gamla Egypten och de angränsande medelhavsländerna under farao Echnatons tid, på 1300-talet f.Kr. I centrum för berättelsen finns den egyptiske läkaren Sinuhe som på sin ålders höst skriver ner historien om sitt händelserika liv. Han minns hur han tagit del av läkarvetenskapen, alla länder han har genomkorsat, de sköna kvinnor han älskat och alla grandiosa äventyr han varit med om.

MediaNr: CA68035

Tidsmaskinen

av H. G. Wells. Fafner förlag, 2017. Översatt av Oskar Källner. Inläst av Örjan Blix.

3 tim., 40 min. Talbok.

En nyöversättning av vad som allmänt omtalas som den första science-fiction romanen. Fyra män är samlade i ett rum i Richmond utanför London. Huvudrollsinnehavaren berättar för sina skeptiska gäster att han har uppfunnit en tidsmaskin. Dagen efter är både värden och tidsmaskinen borta. Nedblodad och tilltufsad återvänder värden och hävdar att han att han med sin maskin färdats 800.000 år framåt i tiden. Vad han skådat i mänsklighetens framtid var inte en upplyftande åsyn.

MediaNr: CA67915

Ingen väg tillbaka

av Trevor Wood. Modernista, 2023. Översatt av Jessica Hallén. Inläst av Åke Lindgren.

12 tim., 7 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Mannen på gatan. Krigsveteranen och kåkfararen Jimmy Mullen fortsätter att kämpa för samhällets olycksbarn i brittiska Newcastle. När hans unge vän Deano försöker ta sig ur sitt drogmissbruk konfronteras Jimmy med en liga som säljer drogen spice och som tagit livet av åtskilliga unga människor. I denna värld av våld och profithunger försöker han skipa rättvisa med en smula hjälp från sina vänner. Hårdkokt feelgood-action.

MediaNr: CA67687

Fourth wing

av Rebecca Yarros. Gondol förlag, 2023. Översatt av Åsa Kempe. Inläst av Marika Bergström.

25 tim., 2 min. Talbok.

Violet Sorrengail är 20 år och menad för ett stilla liv med the Scribe Quadrant där hon skulle leva bland böcker och historia. Emellertid ville kommendören annorlunda och beordrade Voilet att söka in till elitutbildningen för att bli ”dragon rider”. Hon är liten och skör och måste skärpa sina sinnen för att inte bli mördad av någon drake. Samtidigt tilltar kriget utanför konungariket, försvaret tunnas alltmer ut och Violet börjar misstänka att ledarna döljer en förfärlig hemlighet.

MediaNr: CA67756

Omgiven av snåla jävlar

av Dag Öhrlund. Lind & Co, 2023. Inläst av Christer Modin.

1 tim., 52 min. Talbok.

Snåla människor kan finnas på jobbet, i ens vänkrets eller till och med i familjen. Öhrlund frågar om de är snåla eller bara ekonomiska. Han berättar egna anekdoter om snåla människor han mött men också historier andra har om snåla personer. Kanske känner du igen den där personen som lånar pengar men aldrig betalar tillbaka eller kollegan som snor toapapper på jobbet. Öhrlund skriver om ämnet med humor och igenkänningsfaktor.

MediaNr: CA67924

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Doppelgänger

av Naomi Klein. Ordfront, 2023. Översatt av Ola Nilsson. Inläst av Elisabet Thorborg.

24 tim., 22 min. Talbok.

Naomi Klein ger sig in i den vildvuxna djungeln av alternativa fakta och konspirationsteorier. En art som dessutom fick extra gödning under pandemin där covid-19 beskrevs som en komplott för att förslava mänskligheten. Med titeln Doppelgänger (dubbelgångare) anspelar författaren på hur företrädare för yttersta högern speglar vänsterns retorik för att sedan förvränga dess innehåll till något ytterst negativt. En omfattande studie utifrån hennes egen systemkritik av den globala kapitalismen.

MediaNr: CA67616

Religion

Bibel 2000

Verbum, 1999. Inläst av Örjan Blix.

24 tim., 43 min. Talbok.

Tredje svenska officiella översättningen av Bibeln utgiven 1999. Bibelkommissionen har överfört Bibelns grundtexter till nutida svenskt språk. Vid inläsningen har Bibeln indelats i 7 delar. Del 6 innehåller Nya testamentet.

MediaNr: CA67384

Kriget mot livet

av Per Shapiro. Folkets radio, 2023. Inläst av Patrik Hont.

5 tim., 12 min. Talbok.

Skribenten menar i denna tankeskrift att mänskligheten har fastnat i en teknokratisk fälla där vi har förlorat kontakten med vår omgivande natur. Vi manipuleras av så kallad ”arkontisk intelligens” som i sin tur har infekterat vårt tänkande. Som utväg pekar han mot ursprungsfolkens andevärld och en förkristen mystik. Boken utgörs av en häftig kritik av skövlandet av vår jord samt ett lite mer kontroversiellt recept på tillfrisknande. Journalisten har tidigare arbetat mycket för Sveriges radio men är idag en fri skribent.

MediaNr: CA67747

Filosofi och psykologi

Virtuella världar

av David J. Chalmers. Fri Tanke, 2023. Översatt av Daniel Helsing. Inläst av Lo Thorsdotter.

26 tim., 24 min. Talbok.

Författaren, professor i filosofi och verksam vid New York University, undersöker i boken hur man kan se på vårt medvetande i en virtuell verklighet, även kallad VR (Virtual Reality). Hans slutsats är att det vi upplever i ”VR” verkligen också kan räknas som verkligt och han ser också en teoretisk möjlighet för människan att leva i en värld av virtuell verklighet. I sin genomgång anknyter han till klassisk filosofi men också till film, populärkultur och Science Fiction-litteratur.

MediaNr: CA65888

Tillåt mig tvivla

av Stefan Einhorn och Folke Tersman. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Ove Ström.

5 tim., 9 min. Talbok.

Åsikter är viktiga i våra liv och relationer. När de går isär kan de leda till låsningar och brytningar men också till utveckling och kreativitet. Författarna menar att ett visst mått av befogat tvivel och avvaktande tvekan är att föredra framför tvärsäkerhet. Varje kapitel utgår från en frågeställning, till exempel; vad en åsikt är och vad vi har åsikter till. Författarnas personliga reflektioner varvas med fakta, forskning och exempel.

MediaNr: CA67574

Lyckofällan

av Russ Harris. Natur & Kultur, 2023. Översatt av Ulrika Junker Miranda. Inläst av Anna Westberg.

12 tim., 25 min. Talbok.

Russ Harris beskriver hur du kan lära dig att leva ett rikt och meningsfullt liv med hjälp av ACT (Acceptance and Commitment Therapy) som är en form av KBT. Denna andra upplaga är reviderad och omarbetad. En nyhet är ett kapitel om känslor och hur man bryter dåliga vanor, skingrar oro och ångest samt ökar sin självmedkänsla. Lyckofällan innehåller exempel och övningar på hur man kan frigöra sig från negativa tankar och känslor.

MediaNr: CA67916

Handbok för högkänsliga

av Åsa Vikman. The Book Affair, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

7 tim., 45 min. Talbok.

Ungefär 30 procent av befolkningen beräknas vara högkänsliga men det är först på senare år det uppmärksammats i forskningen. Boken beskriver vad som utmärker det högkänsliga personlighetsdraget, som att vara extra känslig för stämningar och subtila detaljer och att lätt bli utmattad av för många sinnesintryck och de styrkor och svagheter detta innebär. Innehåller forskning, personliga erfarenheter, exempel och övningar. Författaren är socionom.

MediaNr: CA67318

Dopaminfasta

av Patrik Wincent. Bonnier fakta, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

4 tim., 26 min. Talbok.

Självhjälpsbok som fokuserar på hjärnans belöningssubstans dopamin och hur vi kan bli beroende av dopaminkickar i samband med digitala medier, shopping och streaming. Dopaminkickarna ses ge en känsla av välbehag i stunden men kan leda till känslor som rastlöshet och tomhet. Boken förklarar olika sätt att dopaminfasta och på så sätt få bättre koncentrationsförmåga och bli mindre beroende av dopaminkickarna. Författaren är terapeut och föreläsare.

MediaNr: CA67733

Uppfostran och undervisning

Leda läsfrämjande

av Maria Heimer. Studentlitteratur, 2023. Inläst av David Zetterstad.

10 tim., 35 min. Talbok.

Författaren Maria Heimer öser ur sin långa erfarenhet av att arbeta med läsfrämjande samt från aktuell forskning. Lärare, skolbibliotekarier och inte minst rektorer har ett stort ansvar i det här arbetet där ett integrerat skolbiblioteksarbete är en grundbult. Biblioteket gör en stor skillnad för lärares möjlighet att arbeta med läsfrämjande på alla nivåer. En bok som visar på vilken kompetens som behövs på olika nivåer och hur man skaffar sig den. Innehåller en rikhaltig litteraturlista.

MediaNr: CA67698

Litteraturvetenskap

Boken om U

av Malin Isaksson. Ordfront, 2023. Inläst av Eva Werning.

9 tim., 31 min. Talbok.

Malin Isaksson berättar historien om sin farmor författaren Ulla Isaksson (1916–2000). Hon var en offentlig person som förutom flera romaner, som till exempel Kvinnohuset, också skrivit flera filmmanus. Ulla Isaksson skrev till exempel Jungfrukällan tillsammans med Ingmar Bergman. Barnbarnet Malin Isaksson ger med hjälp av egna minnen, hennes farmors arbetsböcker, hennes brev och anteckningar en bild av Ulla Isaksson och hennes författarskap och liv. Boken innehåller fotografier.

MediaNr: CA67614

Det här är Babylon

av Safiya Sinclair. Bazar, 2023. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Inläst av Helena Gripe.

16 tim., 31 min. Talbok.

Den jamaicanska poeten Safiya Sinclairs memoarbok där hon berättar om sin uppväxt. Hennes far tillhör en strikt rastafarisekt och förbjuder Safiya och hennes systrar att ha vissa kläder och åsikter. Poesi och litteraturstudier blir en väg ut och ett sätt för henne att säga ifrån. Uppbrottet med hennes far blir ett faktum och slutar i våld. Boken ger även en tillbakablick till när den etiopiske kejsaren besökte Jamaica 1966.

MediaNr: CA67735

Konst, musik, teater, film, fotografi

En musikalisk valp

av Jan Hammarlund. Lindelöws bokförlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

10 tim., 8 min. Talbok.

Vispoeten och dramatikern Jan Hammarlund (f. 1951) berättar om ett liv med mångfacetterade intressen, från litteratur till opera. Han är en del av proggrörelsen men också en pionjär för hbtq-rörelsen. Mest känd blir han kanske för Europalåten, som sedermera hamnade på svensktoppen. I boken berättar han om sig själv och möten med andra artister och människor som betytt mycket för honom, som artist och människa.

MediaNr: CA67122

Estrid Ericson

av Hedvig Hedqvist. Norstedts, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

10 tim., 39 min. Talbok.

Journalisten och författaren Hedvig Hedqvist berättar i en bildrik bok om Estrid Ericsons liv och hur hon byggde sitt livsverk Svenskt Tenn. En bild av en målmedveten kvinna med stil målas upp och hennes syn på hantverkets betydelse och dess funktion, men också hennes relationer och äktenskap diskuteras. Sommarhusets trädgård, vilken har agerat inspirationskälla till utvecklingen av butiken finns också med. Innehållet bygger på Ericsons privata arkiv som hon efterlämnat till sin familj.

MediaNr: CA67702

Historia

Osmanska riket

av Marc David Baer. Natur & kultur, 2023. Översatt av Erik MacQueen. Inläst av Mallika Giarimi.

23 tim., 20 min. Talbok.

Historisk översikt över det Osmanska rikets 600 år som beskriver dess uppkomst och fall, sultaner, kultur och egenheter. Författaren argumenterar för att uppdelningen mellan historiska imperier i väst och öst att det osmanska rikets betydelse som en del av den europeiska historien tappats bort. Löpande noter och källförteckning i slutet. Författaren är professor i internationell historia.

MediaNr: CA67404

Drömmen om Europa

av Geert Mak. Albert Bonniers förlag, 2023. Översatt av Joakim Sundström. Inläst av Örjan Blix.

27 tim., 17 min. Talbok.

En skildring av de händelser som definierat Europa sedan millennieskiftet. Berättat med en blandning av reportage och historia där läsaren kommer nära både de större sammanhangen samt de enskilda människorna och händelserna. Den nederländska författaren och journalisten Geert Mark tar upp samtida europeiska problem som klimatfrågan och flyktingkrisen och frågar vad som hänt med det europeiska samarbetet och optimismen.

MediaNr: CA67734

Romarrikets kvinnor

av Eva Queckfeldt. Historiska Media, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

8 tim., 54 min. Talbok.

I historieböckerna är det främst männen som tagit plats. Historikern Eva Queckfeldt lyfter fram kvinnorna som levde under romarriket. Hon klargör att historiska källor är skrivna av män och att kvinnor bara nämns i samband med manliga släktingar. Trots det kommer boken fram till att det romerska samhället präglades av hederskultur samtidigt som vissa kvinnor kunde påverka närstående män och på så sätt få ett politiskt och kulturellt inflytande.

MediaNr: CA67759

Biografi med genealogi

Mellan två kungariken

av Suleika Jaouad. Weyler, 2023. Översatt av Peter Staffansson. Inläst av Lo Thorsdotter.

13 tim., 16 min. Talbok.

När Suleika Jaouad var 22 år gammal drabbades hon av leukemi. Nyss flyttad till Paris med sin pojkvän märker hon gradvis att någonting inte står rätt till med hennes kropp. Väl diagnostiserad kommer hon att föra en tillvaro mellan liv och död. Hon blir emellertid frisk och nu följer en annan fas i hennes biografi: livet efter sjukdomen. Den tomhet som nu har uppstått i hennes inre ställer frågor om vad hon nu ska göra med sitt liv. Självbiografi.

MediaNr: CA67859

Svenska original

av Petter Karlsson. LRF Media, 2023. Inläst av Martin Jonols.

4 tim., 56 min. Talbok.

Del 2 i serien Det svunna Sverige. Boken berättar om en brokig samling kända och okända personer från Sveriges historia. Personerna har alla gått sin egen väg i livet och inte brytt sig om vad andra tycker och tänker. Till exempel berättas om en värmländsk bonddotter som blev missionärshustru i Indien, en bonde som har en utdöd ko i sin lagård och en greve som begravdes i en pyramid i den småländska skogen.

MediaNr: CA67772

Irans döttrar

av Sara Recabarren. Bokförlaget Forum, 2024. Inläst av Britt Ronström.

6 tim., 17 min. Talbok.

I september 2022 dödas en ung kvinna i Teheran. Det blir startskottet för en feministisk revolution. I Sverige följer journalisten Sara Recabarren utvecklingen. Hon försöker förstå dagens kamp genom att gräva i sin egen uppväxt i Iran och hur hennes liv förändrades efter revolutionen 1979. Det är inte bara en personlig berättelse utan en berättelse om den pågående kampen för kvinnors rättigheter i Iran.

MediaNr: CA67752

Veras resa

av Folke Schimanski. Kaunitz-Olsson, 2024. Inläst av David Zetterstad.

12 tim., 38 min. Talbok.

Vera Oredsson har blivit känd som nazidrottningen. Hon och hennes bror Folke Schimanski kom till Sverige med vita bussarna 1945. Sedan dess har hon propagerat för nazism och Tredje riket samt blivit partiledare för Nordiska rikspartiet. I hennes självbiografi har hon bland annat pekat ut brodern som förrädare. Brodern bemöter boken och ger ett fullständigt porträtt över Oredsson samt beskriver familjens liv i Tyskland och flykten till Sverige.

MediaNr: CA67771

Jag vill bara bli erkänd som stat

av Elsa Törnqvist. Norstedts, 2022. Inläst av Lena Elisabet.

4 tim., 19 min. Talbok.

Självbiografi om hur det är att leva med autism och vägen fram till diagnosen. Författaren fick sin diagnos vid 23 års ålder efter att i flera år försökt få förklaring på de svårigheter hon upplever. Hon beskriver sitt liv som ett tusenbitarspussel där vissa saker är svåra att hantera men andra fungerar. Vardagslivet och dess svårigheter är berättat med humor.

MediaNr: CA67813

Geografi och lokalhistoria

Hallsberg förr & nu

av Lillemor Pettersson. 2022. Inläst av Cecilia Skarby.

5 tim., 4 min. Talbok.

Hallsbergsbon Lillemor Pettersson råkade in på stadens historia när hon började släktforska och har tillsammans med sin make Torgny gått igenom ett auktionsfynd med över 90 pärmar av klipp och bilder från Hallsberg. Ur dem har hon valt ut ett antal historier om händelser, hus och människor i Hallsberg. Texterna är skrivna på ett rakt och enkelt språk med tanke på dem som har svårt att läsa en längre text.

MediaNr: CA68021

Samhälls- och rättsvetenskap

Hindrad

av Finn Hellman. [Göteborgs universitet / Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap], [2023]. Inläst med talsyntes.

3 tim., 10 min. Talbok.

Den här uppsatsen handlar om att blinda i Sverige med ledarhund hindras. Det samma gäller personer med andra funktionsnedsättningar med assistanshund. De hindras från att använda sina levande hjälpmedel som det är tänkt. Uppsatsen bygger på gruppintervjuer, dagböcker och enkätsvar från cirka 215 assistans- och ledarhundsförare.

MediaNr: CA67719

De finska krigsbarnen

av Ann Nehlin. Natur & Kultur, 2024. Inläst av Anna Westberg.

5 tim., 17 min. Talbok.

Finska krigsbarn var ett begrepp i Sverige under andra världskriget, då cirka 70000 finska barn sändes över till Sverige för att skydda dem från kriget i hemlandet. Hur mådde då dessa barn av denna fleråriga separation från sina föräldrar? Historikern Ann Nehlin vid Mälardalens universitet har läst brev mellan fosterhemsmammor i Sverige och de biologiska mödrarna i Finland, som visar på de känslomässiga umbäranden som oftast drabbade alla inblandade.

MediaNr: CA67830

Kan man ta sig dit, kan man ta sig därifrån

av Ingrid Sjökvist. eddy.se ab, 2021. Inläst av Linda Jansdotter.

6 tim., 31 min. Talbok.

Året är 1889. Fyrbiträdet Johan Fredrik Engman vid Faluddens fyr på Gotland drar inte jämnt med sin förman. Kungliga Lotsstyrelsen beslutar att Engman ska förflyttas till Tärnuddens fyr på Gotska Sandön, bemannad med endast två personer. Men det skulle de komma att behöva ångra. Tio månader senare är fyrvaktaren Johan Sigfrid Lundqvist vid Tärnuddens fyr död och Engman själv på väg att buras in på Långholmen. Boken bygger på en verklig händelse.

MediaNr: CA68047

Ekonomi och näringsväsen

Den stora kreditfesten

av Jonas Malmborg. Albert Bonniers förlag, 2024. Inläst av Ove Ström.

10 tim., 52 min. Talbok.

Fintechbolaget Klarnas resa från startup till internationellt företag är en framgångssaga. Men de har också genomgått motgångar, skandaler och kreditförluster. Journalisten och författaren Jonas Malmborg har granskat Klarna och redogör deras företagshistoria. Han målar också upp en bild av Sverige och vad som fått oss att bli ett digitalt föregångsland.

MediaNr: CA67774

Budgetbra!

av Karoline Pettersson. Bonnier fakta, 2024. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

2 tim., 39 min. Talbok.

Dietisten och personliga tränaren Karoline Pettersson ger tips på billig, hälsosam och god mat. Boken innehåller information om hur man köper billig och hälsosam mat samt 51 recept som har mycket näring per krona. Det finns recept på frukost, lunch, middag, halvrätter och snacks. Recepten är snabblagade och har tydliga tillagningsanvisningar.

MediaNr: CA67710

Idrott, lek och spel

ÖSK:s fantastiska 50-tal

av Robert Erickson. GML förlag, 2020. Inläst av Anders Olsen.

10 tim., 28 min. Talbok.

Om Örebros sportklubbs bandysektion under 1940- och 1950-talet. Läsaren bjuds på nedslag i ett antal sportsligt mycket framgångsrika år, från 1946 till 1959. Under denna tid spelade ÖSK i sex svenska mästerskapsfinaler och framgångsrikast av alla var vinsten mot Katrineholm 1958, då Örebro vann med 15-0. Alla fakta och historier om laget kommer från Sven Bergströms klippalbum, som hans äkta hälft Anna-Lisa vårdat och delat med sig av. Artikelsamlingen kompletteras med författarens kommentarer och förtydliganden.

MediaNr: CA68031

Medicin

Kärlekspsykosen

av Frida Andersson. Ordberoende förlag, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

2 tim., 14 min. Talbok.

Författaren berättar om hur hon som ung flyttar till en studentkorridor i Lund i hopp om att finna gemenskap och kärlek. Frida träffar Victor som hon blir kär i. Förälskelsen utlöser en psykos och leder in henne i en galen värld som bara hon förstår. Hon berättar också om tiden före och efter psykosen. Boken vill bidra till en ökad förståelse för människor som drabbas av psykisk ohälsa.

MediaNr: CA67990

Första vågen

av Staffan Ekegren. Ekström & Garay, 2022. Inläst av Matilda Finell.

4 tim., 39 min. Talbok.

Texter, fragmentariska eller längre monologer, om sjukvårdspersonalens upplevelser av pandemin 2020. I beskrivningar av det både utmattande och känslofyllda arbetet på IVA-avdelningar runt om i Sverige ger författaren, som tidigare varit verksam som arbetsterapeut, en bild av en verklighet som de flesta av oss bara ytligt skådat genom TV-skärmen. Allting är baserat på längre intervjuer av undersköterskor, sjuksköterskor och läkare.

MediaNr: CA68030

Ånger

av Carolina Jemsby, Karin Mattisson. Mondial, 2024. Inläst av Kristina Bäckman.

6 tim., 56 min. Talbok.

Journalisterna Carolina Jemsby och Karin Mattisson beskriver hur unga med psykisk ohälsa och transpersoner är en utsatt grupp som ställer krav på rätt sjukvård men att den inte alltid fungerar. De menar att vissa ångrar att de genomgått könsbekräftande vård och att det saknas resurser för att hjälp dessa personer. Vården ska kunna granska sina misstag och hitta nya sätt att hjälpa denna grupp.

MediaNr: CA67873

Kvinnor utan barn

av Sara Martinsson. Weyler, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

8 tim., 35 min. Talbok.

Journalisten Sara Martinsson inleder med att beskriva känslorna kring att fylla fyrtio och inte ha barn. Förutom att reflektera över sin historia och kring moderskapet, lyfter hon historiska kvinnors berättelser, både frivilligt och ofrivilligt barnlösa kvinnor. Författaren tittar på hur samhället ser på en kvinna som väljer att inte bli mor. Vem hon är och hur ser hennes plats i historien ut. Litteraturlista finns. Debutboken Knäböj nominerades till Augustpriset 2021.

MediaNr: CA67761

Böcker för barn

Skönlitteratur

Äventyret i tomatdjungeln

av Emmy Abrahamson. Rabén & Sjögren, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

1 tim., 7 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Äventyret i vattenlabyrinten. Desta blir inlåst i växthuset och krymper så att hon blir pytteliten. Växthuset blir som en stor djungel med alla tomatplantor och gurkor. För att bli stor igen och komma ut därifrån måste Desta svara på gåtor och undvika att bli uppäten av insekter. Som tur är träffar hon sin vän Til som nu blivit en riktig groda. Kapitelbok.

MediaNr: CA67652

Nattfågel

av Katya Balen. Argasso, 2024. Översatt av Helena Olsson. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

1 tim., 5 min. Talbok.

Fristående fortsättning på Fågelgömman. När Noahs pappa, som bor i New York, kommer och hälsar på för första gången på länge hittar han och Noah en skadad fågel ute i skogen. Noah vill rädda fågeln medan hans pappa tycker att det är bättre att bara låta den dö en naturlig död. Konflikten som har legat och pyrt mellan dem ända sedan Noahs pappa flyttade exploderar. Ska de någonsin lära sig att förstå varandra på riktigt?

MediaNr: CA67780

Flytande stock flyter förbi

av Jacques Danielsson. Lilla Hoi, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

31 min. Talbok.

Åttaåriga Rinji har börjat på en ny skola och ska på utflykt till en tjärn med fritids. Där finns grodägg och grodyngel som barnen får hålla i. Rinji hoppas få en ny vän och leker med de andra barnen. Men han lockas av skogen och ger sig ut för att upptäcka den på egen hand. Kanske kan han hitta skogens hemligheter. Innehåller mycket bilder. Kapitelbok.

MediaNr: CA67679

Där ljuset kommer in

av Anette Eggert. Opal, 2024. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

4 tim., 56 min. Talbok.

Sonja går i slutet av högstadiet. Pappa mår dåligt och familjen oroar sig över att han kanske inte kommer orka leva längre. Sonja plågas av vad hon hörde mamma säga i telefon – att allting började när Sonja föddes. Ljuset i hennes liv är kompisarna Bang och Lilly. Sen träffar hon Tom och deras kärlek tar fart. Men då vänds livet upp och ner och Sonja känner att allt hon rör vid går sönder.

MediaNr: CA67649

En gömd värld

av Augustin Erba. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

5 tim., 21 min. Talbok.

Del 2 i serien Den förlorade staden. Trettonåriga Vilma har sedan flytten till Göteborg fått en ödla som är misstänkt lik en drakunge. Med hjälp av ett par glasögon kan hon hamna i andra världar där tiden fungerar annorlunda. Vilmas rektor vill att hon ska hitta sin pappa eftersom det är han som kan rädda världen. Vimla vill återvända till truppgymnastiken men det är svårt när hennes tränare visar sig vara en ilsken gudinna från en annan tid.

MediaNr: CA67757

Hjärtat i källaren

av Micaela Favilla. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

2 tim., 19 min. Talbok.

Tysta och blyga Aurora är en tjej som mest hänger med. När barnen på gården leker källargömme hittar hon en märklig rödbeta i ett av källarförråden. Eller är det i själva verket ett hjärta? En sak är i alla fall säker. Så snart hon plockat upp den röda, bultande klumpen börjar märkliga saker att hända. Det är som om något annat styr Aurora - ofta mot saker hon är riktigt rädd för. Samtidigt börjar klumpens ägare - en läskig tant - förfölja henne.

MediaNr: CA65032

Isen

av Gabrielle Frödén. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Sari Eliasson.

3 tim., 54 min. Talbok.

Josef och hans familj har flytt från Syrien och efter några år i Sverige hamnat i kustbyn Freivik. En gång i tiden var Freivik en idyllisk plats, men nu bor nästan ingen kvar. Snart visar det sig att underliga saker händer i det lilla samhället. Hur kan isen ligga kvar i viken, trots att det är plusgrader? Varför har alla som bott här plötsligt övergett sina hem? Och vem är den märkliga flickan som dyker upp och sedan hastigt försvinner?

MediaNr: CA67781

Mitt i smeten

av Anne Sofie Hammer. B. Wahlströms, 2023. Översatt av Caroline Bruce. Inläst av Marika Bergström.

1 tim., 29 min. Talbok.

En dag börjar en ny tjej i Millas klass. De har samma namn och humor vilket blir starten på deras vänskap. Milla och Milla älskar att hitta på pranks – som att servera ätbart hundbajs på klassfesten. Ibland går busen lite fel som när de skickar ljudfilen av en prutt till fel person. Milla och Milla måste ställa allt till rätta utan att bli avslöjade. Kapitelbok.

MediaNr: CA67339

Rävpojken

av Eva Hildén. B Wahlströms, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

5 tim., 17 min. Talbok.

Året är 1989 och det händer konstiga saker i huset där Sanna och hennes bästa vän Erik bor. Sanna hör märkliga ljud från lägenheten ovanför och hissen börjar åka av sig själv och stanna på våning fyra. I lägenheten är det en räv som smyger omkring och försöker visa henne något. Lägenheten tillhör tydligen Jarmo Kettu som kom till Sverige som krigsbarn under andra världskriget. Vännerna upptäcker att Jarmo behöver deras hjälp.

MediaNr: CA67763

Drömmarnas eko

av Erin Hunter. Bokfabriken, 2024. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Inläst av Lena Löfvenborg.

7 tim., 1 min. Talbok.

Del 2 i Warriors fjärde svit Stjärnornas budskap som börjar med Den fjärde lärlingen. Enligt en uråldrig profetia kommer fyra av katterna i Åskklanen att ha makten bland krigarkatterna. Nu vet Duvtass att hon är den tredje katten som behövs. Lejonflamma tränar ungkatterna i strid och Blåtass kämpar med att vara medicinskt ansvarig i klanen. Vinterunge har börjat bli avundsjuk på sin syster. Samtidigt närmar sig onda krafter klanen. Kommer klanen att kunna skyddas?

MediaNr: CA67648

Max

av Ritta Jacobsson. LL-förlaget, 2012. Inläst av Åke Lindgren.

2 tim., 16 min. Talbok.

15-årige Max har hamnat ute i kylan, förutom att han har blivit utslängt från hockeylaget, har hans föräldrar separerat och han har inga vänner. Han vågar inte berätta att han inte spelar hockey längre och driver därför omkring på kvällarna. Men till slut får Max en ny chans i ett annat lag och han gör allt för att bevisa att han hör hemma där. Men en kväll råkar Max ut för något som sätter hans lojalitet till det nya laget och kompisarna på prov. En lättläst bok som passar läsare 12–15 år.

MediaNr: CA67678

Crossbanan

av Ingrid Jönsson. Beta pedagog, 2024. Inläst av Dan Bratt.

24 min. Talbok.

Del 9 i serien Sonjas verkstad. Eddies pappa har lovat att ta med Eddie och Jon till crossbanan men så kan han plötsligt inte följa med längre. Eddie blir arg och tycker att vuxna inte håller vad de lovar. Då bestämmer sig Eddie för att han och Jon ska gå ensamma till crossbanan, trots att de egentligen inte får. Lättläst.

MediaNr: CA67814

Häxön

av Anna-Karin Karlsson. Speja, 2020. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

23 min. Talbok.

Syskonen Saga och Emil har sommarlov och åker med sin mamma till ön Blå Jungfrun. Ön kallas för både Blåkulla och Häxön. Saga och Emil ser en flicka på ön som verkar vara rädd för något. Plötsligt har de åkt bakåt i tiden till året 1609. Det visar sig att flickan de ser är anklagad för att vara en häxa och syskonen måste rädda henne. Kapitelbok.

MediaNr: CA67680

Simcha

av Rose Lagercrantz. Hillelförlaget, 2024. Inläst av Örjan Blix.

35 min. Talbok.

Med illustrationer av Rebecka Lagercrantz och texter av Rose Lagercrantz berättas det om det judiska folkets traditioner, högtider och historia. Simcha betyder glädje och det är i glädje boken inleds, med ett judiskt bröllop mellan Anna och David. När paret får sin son Max vill Anna följa de judiska traditionerna. På så vis får läsaren bland annat lära sig om Moses och Abraham, högtiden Chanukka och den heliga skriften Torah. Passar från 9 år.

MediaNr: CA67782

Mot okänt land

av Camilla Lagerqvist. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Döbling.

4 tim., 1 min. Talbok.

Det är 1939 och 13-åriga Viivi bor i en by i Finland. När Ryssland attackerar och bomber faller över byn bestämmer sig mamman för att skicka Viivi och lillasyster Tuulikki till tryggheten i Sverige. Vägen dit blir en resa på liv och död. Viivi och Tuulikki har sällskap av Jere, Viivis skolkamrat. Kanske kan de hjälpa varandra att klara sig hela vägen till Sverige?

MediaNr: CA67939

Jag vill dig

av Christina Lindström. B. Wahlströms, 2024. Inläst av Helena Gripe.

9 tim., 14 min. Talbok.

Växelvis följer vi Dante och Ebba. Artonåriga Dante har alltid känt sig utanför och det beror dels på ansiktsförlamningen han har i halva ansiktet, dels på hans alkoholiserade pappa. Ebba däremot är alltid positiv och nästan överdrivet glad. Hon vill kompensera för sin ångestfyllda syster Lovisa. Dante och Ebba möts på en spanskalektion och känslor uppstår trots deras olikheter, men de kanske är mer lika än de tror. Från 15 år och uppåt.

MediaNr: CA67585

Tjuven

av Stefan Ljungqvist. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

2 tim., 52 min. Talbok.

Aurelian är tvungen att stjäla en bok så att Häxmästaren, skuggornas Mästare, inte ska få tag på den. Om Häxmästaren får tag på boken kan han öppna en portal som för ondskan till Aurelians värld. Aurelian måste kämpa för att behålla boken och förhindra ondskan som hotar alla människor och väsen. På vägen möter han faror och hot. Fantasy.

MediaNr: CA67701

Stölden

av Jake Maddox. Berghs, 2024. Översatt av Ingela Jernberg. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

1 tim., 17 min. Talbok.

Laget Grävlingarna spelar amerikansk fotboll och har chans att vinna ligamästerskapet för första gången på tio år. Kompisarna Kenny, Romeo och Jasper spelar alla i laget men så blir Jasper anklagad för stöld och avstängd från att fortsätta spela. Hur ska de kunna vinna matchen när deras stjärnspelare inte får vara med? Men det är något som inte stämmer och lagkamraterna tror att Jasper är oskyldig.

MediaNr: CA67628

Här kommer taxin

av Arne Norlin. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Örjan Blix.

13 min. Talbok.

Bilderbok i serien om Halvan. Halvan är taxichaufför och kör många kunder under en dag. Till exempel en pojke med brutet ben och en musiker som ska till tåget. Han ställer upp för fotbollslaget som behöver skjuts till en match och så behöver han köra en medvetslös man till sjukhuset. Halvan berättar om olika taxibilar, hur en taxameter funkar och hur många mil en taxibil kör per år.

MediaNr: CA67716

Fallet med den farliga dimman

av Kristina Ohlsson. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

51 min. Talbok.

Del 3 i serien om Spökbyrån som börjar med Fallet med den rysliga skuggan. Någon släpper ut Roberto Gonzales häst på nätter när det är dimma. Hästen verkar bli riden till vattenfallet av någon osynlig person. Kan det vara en spökryttare och vad är det som finns vid vattenfallet? Elsa och Kalle rycker ut för att undersöka stallet och träffa hästen Viola. Med hjälp av farfar Nikodemus och Stora Spökhandboken gör de upp en plan. Kapitelbok.

MediaNr: CA62147

Bara jag som ser

av Emma Olofsson. Idus förlag, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

3 tim., 34 min. Talbok.

Amandas pappa har dött och hon undrar om hon någonsin ska må bra igen. Då flyttar hon och mamma till Olofström där de ska bo i ett spökhus, fast det vet de inte om. I sin nya klass lär hon känna Elena och Oliver. När Amanda får veta att skolan ligger på en pestkyrkogård och att någon verkar vara ute efter henne förstår hon att något verkligen är fel. Som tur är kan hennes nya vänner hjälpa henne. Skräck.

MediaNr: CA67681

Den gula tröjan

av Åsa-Caroline Salomonsson. Idus förlag, [2024]. Inläst av Martin Bondeman.

32 min. Talbok.

Anna saknar Johan. Ingen på gruppboendet vet om att hon är kär i honom, inte heller Johan själv. Gruppboendet Solfriden där hon bor har en fin trädgård och här håller Anna helst till, iklädd sin gula tröja. Hon är olyckligt kär och vill helst vara för sig själv. Hon anar inte att hennes kompis planerar en utflykt för att få henne på bättre humör. Lättläst i tio kapitel och vänder sig till personer med olika funktionsvarianter och lässvårigheter.

MediaNr: CA67720

Den största lögnen

av Johanna Solberger. Rabén & Sjögren, 2024. Inläst av Sari Eliasson.

3 tim., 58 min. Talbok.

När Noomi ska börja gymnasiet försvinner hennes storasyster Lia. Noomi vill hitta sin syster och övertala henne att komma hem igen. Samtidigt blir Noomi aktiv i skolans teatergrupp där hon skaffar nya vänner och blir intresserad av Nils. Men familjen som är med i en strikt kristen församling accepterar inte att hon umgås med vem som helst. Noomi riskerar att bli utesluten och tappa kontakten med sin familj.

MediaNr: CA67717

Häxhammaren

av Johanna Strömqvist. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Lena Löfvenborg.

23 min. Talbok.

Del 2 i serien Silver & Stål som börjar med Helvetets portar. Lilly och Vincent har precis hämtat sig från sitt senaste äventyr när Lilly börjar få magiska krafter. Eftersom hon inte är en färdig häxa kan krafterna vara farliga. Lilly börjar se en mystisk vålnad i spegeln och samtidigt är det någon som verkar vilja fortsätta den brutala häxjakten. När Lilly och Vincents mammor åker fast behöver kompisarna kämpa mot fiender och hot. Kapitelbok.

MediaNr: CA67626

Magiska sagor

av Katharina Vittenlind. Bonnier Carlsen, 2020. Inläst av Hans Sandquist.

2 tim., 50 min. Talbok.

Boken innehåller tio sagor som utspelas i mötet mellan verklighet och magi. Här finns ett drakägg, ett mystiskt provrum, en enhörning, en chokladtomte i ett godisland, en osynlig häst och ett sjöodjur. Ibland är det både magiskt och lite läskigt. Sagosamling. Passar som högläsning.

MediaNr: CA67778

Handbok för superhjältar

av Elias Våhlund och Agnes Våhlund. Rabén & Sjögren, 2024. Inläst av Lena Elisabet.

36 min. Talbok.

Del 9 i serien Handbok för superhjältar. I Rosenhill är det ovanligt lugnt. Lisa saknar en bästis som hon kan träffa när hon inte är med sina superhjältekompisar. Då möter hon Sandra som dyker upp på oväntade ställen. Hon verkar vara helt orädd och Lisa tror att hon kanske är en superhjälte. Men det visar sig finnas en obehaglig hemligt bakom Sandras mystiska beteende.

MediaNr: CA67718

Den som måste livet leva

av Linda Wahlund. Speja, [2022]. Inläst av Lo Thorsdotter.

4 tim., 11 min. Talbok.

I den här boken berättar Moa om hur det är att förlora sin bästa kompis till cancer, om hur det känns som att man själv också dör. Hur ska man kunna leva vidare med en sådan stor saknad i kroppen? Ingen förstår vad Moa går igenom och hon orkar inte svara på fler frågor om hur hon mår. Till slut hittar Moa en väg, och hon bestämmer sig för att livet måste levas. I boken Den som måste döden dö är det den dödssjuka Mys perspektiv som står i fokus. Passar läsare från 12–15 år.

MediaNr: CA67722

Blomstersystrarna

av Ulrika Goude Westby. Idus förlag, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

5 tim., 55 min. Talbok.

Trettonåriga Malva bor hos sin mormor eftersom hennes mamma har svikit familjen och hennes pappa sitter i fängelse. Malva vill rymma långt bort ifrån allt. För att samla ihop pengar och kunna rymma så rensar hon mormors rabatter. I ena rabatten hittar hon en skeletthand. Malva undrar om hennes mormor kan ha gjort något lika hemskt som henne pappa gjort.

MediaNr: CA67682

Frejas svärd

av Elisabeth Östnäs. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Helena Gripe.

5 tim., 51 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kungens grav. Disa, som är förklädd till pojken Odd, fortsätter tränas till att bli krigare med Idris och andra pojkar. Disa blir kidnappad och förd till Disernas ö av en grupp äldre völvor. De tror att Disa är den utvalda som gudinnan Freja kommer återfödas genom. Tidigare barn som blivit kidnappade av völvorna har inte klarat sig levande därifrån. Idris behöver hjälpa Disa att rymma ifrån ön.

MediaNr: CA67985

Sjuk i hela huvudet

av Mia Öström. Gilla böcker, 2024. Inläst av Louise Ryme.

5 tim., 7 min. Talbok.

Alvas mamma är inlagd på ett behandlingshem efter hon haft en psykos. För att hantera sin oro startar Alva ett modighetsprojekt där hon ska ta itu med sina rädslor. Rädslan för djupt vatten och spindlar försöker Alva bli av med men rädslan för att mamma eller pappa ska dö går inte att göra något åt. Till sin hjälp med utmaningen har hon sina kompisar tvillingarna. Och kanske behöver hon inte vara rädd för att bli dissad av en snygg kille.

MediaNr: CA67762

Faktaböcker

Naturvetenskap

Fakta om rymden

av Peter Ekberg. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Malin Sternbrink.

17 min. Talbok.

En resa i vårt solsystem där läsaren lär sig fakta om solen, planeter, kometer och asteroider. Med ett enkelt språk berättar författaren bland annat om planeternas olikheter och hur de snurrar, att de fått sina namn efter romerska och grekiska gudar. Läsaren får också veta hur lång tid det tar att resa mellan jorden och månen och om vår galax Vintergatan. Texten förstärks av detaljerade illustrationer. En lättläst faktabok som passar läsare 6–9 år.

MediaNr: CA67584

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Caliban's war

av James S. A. Corey. Orbit, 2014. Inläst av Kola Krauze.

16 tim., 4 min. Talbok.

Del 2 i serien The Expanse som börjar med Leviathan wakes. På Jupiter ser en kvinnlig marinsoldat sina stridskamrater slaktas av en monstruös superkrigare. På jorden försöker en toppolitiker förhindra ett nytt interplanetärt krig, och på Venus har en främmande organism tagit över kontrollen och hotar hela solsystemet. Än en gång befinner sig Jim Holden och besättningen på Rocinante mitt i stormens öga - nu i jakt på ett försvunnet barn som kan bli mänsklighetens räddning. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67051

Pienen hauen pyydystys

av Juhani Karila. Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2019. Inläst av Anna Saksman.

08 tim., 29 min. Talbok.

I denna, på samma gång kärleksroman och mytiska fantasi, berättar författaren om Elina Ylijaako och hennes årliga återkomst till sina hemtrakter i Östra Lappland, Finland. Hon ska fånga en gädda inom loppet av tre dagar, vilket dock blir ett sällsamt äventyr, när mystiska varelser håller en nattlig dödens karneval. Parallellt med detta blir Elina misstänkt för ett mord och hon får dessutom tillfälle till att möta sin första kärlek. Inläst på finska.

MediaNr: CA68038

The poppy war

av R. F. Kuang. Harper Voyager, 2018. Inläst av Sarah White.

24 tim., 39 min. Talbok.

Första delen i en serie. Mörk fantasy som drar sin inspiration från det andra kinesisk-japanska kriget mellan 1937-1945. Rin är en fattig föräldralös som lever med fosterföräldrar som säljer opium. Till allas förvåning blir hon etta i ett nationellt prov och sänds i väg till militärakademin. Här gör hon en snabb karriär och upptäcker samtidigt sin talang för shamanism. Med hjälp av mäster Jiangs träning blir hon en viktig kugge i landets försvar mot Mugen federationen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67011

A deadly education

av Naomi Novik. Del Rey, 2021. Inläst av Charlie Haldén.

11 tim., 26 min. Talbok.

Scholomance är en skola för personer med magiska krafter där överlevnad är viktigare än betyg. Det finns inga lärare, lov eller äkta vänskaper. Eleverna kan inte lämna skolan innan de tagit examen eller dött. El är förberedd på skolans brutalitet. Hon har en mörk kraft som kan förstöra berg, förinta miljoner och döda skolans monster men den kan också döda skolans alla elever. El försöker att inte använda den men till slut har hon inget val. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67809

Mariam

av Sara Medberg. Otava, 2023. Inläst av Emma Louhivuori.

09 tim., 03 min. Talbok.

Tredje delen i serien Silkkisisaret. Det är krig i Finland då Ryssland 1808 har anfallit den svenska landsdelen. Mitt under de dramatiska händelserna flyttar handelsmannens dotter Mariam till Borgå. Ryktet går att den unga och vackra kvinnans mor en persisk dignitär. Ungefär samtidigt arresteras hennes bror i Sverige varvid hon, fylld av kvinnligt hjältedåd inspirerad av Jane Austens bok Emma, skyndar dit för att hjälpa honom. En okänd baron lovar dessutom att hjälpa. Inläst på finska.

MediaNr: CA68163

Böcker för barn

Five survive

av Holly Jackson. Electric Monkey, 2022. Inläst av Sarah White.

12 tim., 32 min. Talbok.

Red Kenny är på en roadtrip med fem vänner: sin bästa vän - den äldre brodern och hans perfekta flickvän - en hemlig crush - en klasskamrat. När deras husbil går sönder mitt i ingenstans utan någon mobiltäckning inser de snart att det inte är någon slump. De har blivit instängda av någon där ute i mörkret, någon som uppenbarligen vill döda dem. Finns det en lögnare bland dem? Kanske en mördare? Inläst på engelska.

MediaNr: CA67069

The iron vow

av Julie Kagawa. Inkyard Press, 2023. Inläst av Jared Brown.

13 tim., 13 min. Talbok.

Del 3 i serien The Iron Fey: Evenfall som börjar med The Iron Raven. Efter att ha tagit sig genom portalen till Evenfall befinner sig Meghan och hennes följeslagare i en skrämmande och mardrömslik värld. När deras magi avtar och varelserna i Evenfall känner att deras styrka växer blir det en kapplöpning för att först hitta the Nightmare King. Det blir en kamp på liv och död. Sista delen i serien. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66803

When Dimple met Rishi

av Sandhya Menon. Hodder, 2017. Inläst av Camilla Bard.

10 tim., 22 min. Talbok.

Dimple Shah önskar sig en framgångsrik karriär i teknikbranschen. Hon har inga planer på giftermål. Hennes föräldrar låter henne gå en sommarkurs så de borde ju tycka likadant som hon gör. Romantikern Rishi Patel vill att hans föräldrar ska arrangera hans äktenskap och när de säger att hans framtida fru ska gå en sommarkurs blir han snabbt positiv. Detta är starten på en inte så enkel kärlekshistoria. Passar läsare från 15 år och uppåt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67544

In the mouth of the wolf

av Michael Morpurgo. Egmont Uk Ltd, 2018. Inläst av Jared Brown.

1 tim., 40 min. Talbok.

Boken bygger på den sanna historien om de engelska bröderna Francis och Pieter och vad deras livsval under andra världskriget fick för konsekvenser. När kriget bryter ut ansluter sig Pieter medan Francis arbetar på en gård med en grupp pacifister. Francis bestämmer sig några år senare för att gå med i kriget. Han får i uppdrag att vara hemlig agent i tyskockuperade Paris. Brittisk prisbelönt barn- och ungdomsförfattare. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67580

The space between here & now

av Sarah Suk. Quill Tree Books an Imprint of HarperCollins Publishers, 2023. Inläst av Lisa Sculati.

8 tim., 9 min. Talbok.

Sjuttonåriga Aimee Roh har ett ovanligt tillstånd som gör att hon kan åka tillbaka i tiden när hon doftar något som är kopplat till ett minne hon har. Aimee är rädd för att försvinna utan förvarning. När hon är borta i nio timmar i ett minne av sin mamma blir hon upprörd, minnet stämmer inte överens med vad hon har fått berättat för sig. Aimee reser till Korea för att hitta sanningen om sina minnen och sin mamma. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67650