Nya punktskriftsböcker november 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 80 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Hannas kaffestuga

av Kristina Ahlström. Romanus & Selling, 2023.

8 vol., 740 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Hannas Sweet Deli. Hanna Dahlman köper en stuga i skärgården. Hon tänker göra om den till en kaffestuga där hon ska servera kakor från sin farmors gamla receptböcker. Men det är mycket som behöver fixas innan. Samtidigt tycker särbon Erik att det stjäl tid från deras nyvunna kärlek, sonen Carl vill att hon ska fortsätta satsa på Hannas Sweet deli och hennes demente pappa behöver ett boende. Feelgood.

MediaNr: P34640

Valentin och Ketty

av Karin Alfredsson. Brombergs, 2023.

6 vol., 566 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Vajlett och Rut. Året är 1951. I Gransträskåsen har Vajlett flyttat från Rut och tillbaka till lärarbostaden. Deras förbjudna relation har blivit allt svårare att dölja för byskvallret och pingstkyrkoförsamlingen. Så kliver Valentin och hans syster Ketty av bussen söderifrån. Han med ett uppdrag av Gud att driva djävulen från bygden och hon med en mörk hemlighet. Genast väcks nya skiljelinjer och konflikter i byn.

MediaNr: P34481

Bultande hjärtan

av Henrika Andersson. Lärum, 2023.

1 vol., 104 s. tryckt punktskrift.

Samling av lättlästa berättelser och dikter om livet och kärleken. Texterna är skrivna av kända finlandssvenska författare och berättar om sånt som får hjärtat att bulta. De handlar om hur det känns att älska någon, hur det känns att vara rädd, glad, sorgsen och vilse. Riktar sig till ungdomar och vuxna.

MediaNr: P34581

Gammal kärlek

av Margaret Atwood. Översatt av Inger Johansson. Norstedts, 2023.

7 vol., 626 s. tryckt punktskrift.

Novellsamling med 15 noveller indelade i tre avdelningar. Den första och den tredje delen handlar huvudsakligen om Tig och Nell och deras liv tillsammans efter ett långt och kärleksfullt äktenskap. Mellandelens noveller är däremot olika i såväl stil som innehåll. Genomgående teman i alla novellerna är dock minnet, sorg, åldrande och död.

MediaNr: P34556

Bokfestivalen i Djupa skogen

av Sofie Axelzon. Lind & Co, 2022.

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Bokbussen kommer vid midnatt. Den lilla biblioteksfilialen i Sidhäll har till bybornas stora glädje öppnats igen och det mesta har återgått till det normala. Bibliotekets dag står för dörren och just i år vill man passa på att fira lite extra genom att bjuda in tre författare, en trollkarl och en trubadur. Men kulturnämndens ordförande planerar i hemlighet att gör om evenemanget till en stor bokfestival.

MediaNr: P34595

Den övergivna trädgården

av Kelly Bowen. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023.

11 vol., 1022 s. tryckt punktskrift.

Normandie, 1930-talet. Stasia tillbringar sin barndoms somrar hos sina morföräldrar. Hon träffar pojken Nicolas. Under sina möten i en övergiven slottsträdgård växer deras känslor, och platsen som är deras hemlighet kommer att spela en viktig roll när de tvingas hantera krigets fasor. Normandie, 2021. Isabelle köper ett slott med en magisk trädgård. Hon hittar historiska dokument som förklarar vad som hände med Stasia och Nicolas under kriget.

MediaNr: P34638

Maud Martha

av Gwendolyn Brooks. Översatt av Marianne Tufvesson. Wahlström & Widstrand, 2023.

3 vol., 260 s. tryckt punktskrift.

Martha Brown växer upp bland skumma krogar och bakgårdar i 1920-talets Chicago. Hon drömmer om framtiden, om New York och romantik, samtidigt som hon iakttar sin omgivning. Hon lär sig dricka kaffe, blir förälskad, inreder ett hem, hör föredrag, tar ur en kyckling, köper hattar, föder ett barn. Under ytan är rasismen ständigt närvarande och visar sitt fula ansikte i ord och händelser, på biografen, på restaurangen eller i varuhuset. Utkom 1953.

MediaNr: P34574

Himmel och jord må brinna

av Marianne Cedervall. Lind & Co, 2023.

7 vol., 692 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Dö för vårt syndiga släkte om deckarprästen Samuel Williams. En explosion och efterföljande brand i det gamla bryggeriet skakar om invånarna i Klockarvik. Vem är det som vill skada ägarna Signe och Daniel? Och vad är det för brev Signe försöker dölja? Samuel och hans sambo, kriminalkommissarie Maja-Sofia Rantata, måste lägga privatlivet åt sidan och agera innan fler kommer till skada.

MediaNr: P34560

Jul i den lilla bokhandeln

av Jenny Colgan. Översatt av Birgitta Karlström. Norstedts, 2023.

8 vol., 790 s. tryckt punktskrift.

När varuhuset som Carmen arbetar på stänger för gott, vet hon inte vad hon ska ta sig till. Men allt annat vore väl bättre än att tvingas flytta in hos sin perfekta syster Sara? Men väl på plats kastas Carmen in i det dagliga tumultet i den slitna gamla bokhandeln. Det visar sig dock snart att det kommer att krävas ett sant julmirakel för att få butiken på fötter igen. Och att ena familjen är minst sagt en utmaning det också. Feelgood.

MediaNr: P34541

Glasmannen

av Anders De la Motte. Bokförlaget Forum, 2023.

14 vol., 1382 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Bortbytaren. Kriminalinspektör Leo Asker har just funnit sig till rätta som chef för Avdelningen för förlorade själar då hennes far hör av sig, efter år av tystnad. En kropp har hittats vid hans gård, polisen är honom i hälarna och han kräver Leos hjälp. Men är pappan så oskyldig som han hävdar eller försöker han fånga Leo i sitt nät? I virrvarret av trådar stiger Glasmannen upp ur det mörker från vilket ingen återvänder.

MediaNr: P34579

Ett fynd att dö för

av Anders De la Motte. Forum, 2022.

10 vol., 950 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Döden går på visning. Det är högsommar på Österlen och den stora antikmarknaden i Degeberga ska just gå av stapeln, men ett brutalt mord på en ökänd antikhandlare chockar besökarna. Vinston och Esping dras in i fallet och snart inser de att antikvitetsvärlden är full av gamla konflikter och gåtor som är ovanligt svåra att lösa. Frågan är bara vem som är beredd att döda i jakten på det stora fyndet?.

MediaNr: P34664

Bli din egen healer

av Martina Durefelt. Martina Durefelt & Hans Thörn Helförlag, 2022.

6 vol., 570 s. tryckt punktskrift.

Författarna kallar sig tvillingsjälar och jobbar som andliga lärare, vägledare och intuitiva healers. De vill dela med sig av den kunskap som de samlat genom åren och hoppas att de kan bidra med stöd, utveckling och inspiration till en andlig resa. De vill att boken ska få läsaren att fördjupa sig i sitt inre på olika sätt och fungera som en guide in till den innersta kärnan, själen.

MediaNr: P34449

Den unge mannen

av Annie Ernaux. Översatt av Maria Björkman. Norstedts, 2023.

1 vol., 44 s. tryckt punktskrift.

I slutet av 1990-talet hade den då nästan 60-åriga Annie Ernaux ett förhållande med en trettio år yngre man. Hon levde som den passionerade kvinna hon en gång var och på så vis blev relationen en resa i tid och en erfarenhet som hjälpte henne över ett hinder i sitt eget författarskap. Den unge mannen blev också en spegel av henne själv och den klassbakgrund hon lämnat bakom sig. Annie Ernaux, 1940- , fransk författare. Nobelpris i litteratur 2022.

MediaNr: P34621

Den hemliga stranden i Cornwall

av Liz Fenwick. Översatt av Maria Nääs. Norstedts, 2023.

12 vol., 1176 s. tryckt punktskrift.

London 1942. Merry Tremayne är en framstående kartritare som arbetar på krigsministeriet. När Merry får ett oroväckande samtal hemifrån om att hennes mamma är försvunnen tackar hon ja till erbjudandet om att arbeta med en grupp hemliga officerare i Cornwall. Hennes nye kollega, den amerikanske löjtnanten Jake Russell, visar sig vara ett stort stöd i hennes sökande. Men så länge kriget rasar är det omöjligt att veta vem som är vän eller fiende.

MediaNr: P34580

Stockholmssyndikatet

av Colin Forbes. Översatt av Gull Brunius. Bonnier, 1985.

10 vol., 968 s. tryckt punktskrift.

Stockholmssyndikatet, en snabbt växande förbrytarorganisation, har agenter både i Europa och i USA, och terrorn som vapen. Man vet bara att organisationen har ett väl utvecklat kontaktnät och fyra toppmän - en är placerad i Stockholm. Teleskop är en antiterroristorganisation vars ledare Jules Beaurain tagit som sin uppgift att förgöra syndikatet. Thriller i Köpenhamns- och Stockholmsmiljö.

MediaNr: P34204

Sme-Fredriks Karl Johan

av Johan Alfred Göth. Saxon & Lindström, 1936.

4 vol., 318 s. tryckt punktskrift.

Ung man i Småland som med sitt rediga intellekt och sin starka handlingskraft tar sig fram i livet och så småningom får gifta sig med sitt hjärtas dam, som visar sig tillhöra aristokratin. Recension ur Biblioteksbladet, 1937: ”Berättelsen har sina svagheter, av vilka en del följa med det större formatet, men kan dock trots sina otaliga äventyr i gammaldags stil betraktas som en god folklig läsning.”.

MediaNr: P34486

In mot stenig strand

av Malin Haawind. Piratförlaget, 2023.

5 vol., 496 s. tryckt punktskrift.

Del 3, avslutande, i serien som börjar med De kom från öar. Holger och Dagmar har nu lämnat skärgårdslivet och flyttat till en nybyggd lägenhet i Södertälje. Äntligen bor de på ett ställe där ingen känner till deras mörka historia. Lägenheten som ligger på andra våningen är modern och har rinnande vatten. Dagmar vill frysa tiden, hon är lycklig nu. Men den oro som alltid ligger och gror i Dagmar är inte obefogad. När allt ser ljust ut kommer mörkret krypande.

MediaNr: P34582

Frostiga rosor och kryddat vin

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2023.

9 vol., 810 s. tryckt punktskrift.

Del 6 i serien som börjar med Manglade dukar och vita servetter. Madeleine flyttar in i det charmiga sekelskifteshuset på Vättergatan 4 i Huskvarna. Hennes moderna möblemang sticker i ögonen på hyresvärden Felicia som med sin butik Manglade dukar och vikta servetter har en förkärlek för äldre saker. När Madeleine dessutom inte visar minsta intresse av att småprata i trapphuset blir Felicia misstänksam. Vad döljer egentligen hennes nya hyresgäst?.

MediaNr: P34576

Död man walking

av Jens Lapidus. Albert Bonniers förlag, 2023.

11 vol., 1082 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med VIP-rummet. En sargad familj samlas på kyrkogården för att minnas den mamma som gick bort för mer än tjugofem år sedan. Det är Teddy, hans far och hans syster, samt Emelie, som sedan börjar forska i vad som egentligen hände när Teddys mamma dog. Spåren leder till ett förflutet som ingen visste fanns, och snart är Emelie indragen i ett dubbelspel som är farligare än hon någonsin kunnat ana.

MediaNr: P34559

I natt är jag din

av Lena Lindehag. Bokfabriken, 2023.

9 vol., 808 s. tryckt punktskrift.

Det är tidigt 90-tal i en mindre stad i Bergslagen. 16-åriga Jennifer försvinner spårlöst. Kommissarie Albert Steen får i uppgift att lösa mysteriet men misslyckas i att hitta en mördare. 30 år senare sitter terapeuten Sara Benedikt på sin praktik i Stockholm. Hennes exmake har hört av sig igen, och hans trakasserier blir allt brutalare. När Albert Steen kommer till henne för att få hjälp innebär det en chans för dem båda att läka sina sår. Thriller.

MediaNr: P34596

Allt började med en hemlighet

av Jill Mansell. Översatt av Maggie Andersson. Nona, 2022.

9 vol., 898 s. tryckt punktskrift.

Lainey och hennes vän Kit får, med hjälp av en nödlögn, jobb hos den pensionerade skådespelaren Sir Richard. De ska bo i hans fantastiska hus vid havet i Cornwall, avvärja galna fans och hålla ordning på hans charmiga men kaotiska familj. Lainey letar åtminstone inte efter kärlek. Men Seth, skådespelarens barnbarn, är attraktiv. Men hur skulle han reagera om han visste att hon inte varit ärlig mot honom? Feelgood.

MediaNr: P34594

Huset i det blommande trädet

av Holly Martin. Översatt av Anna Thuresson. Lavender Lit, 2023.

7 vol., 686 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. För två månader sedan delade Indigo Bloom en fantastisk natt med en man, River Brookfield. Hon blev till sin egen förtjusning gravid och åker nu till det idylliska Wishing Wood i Wales, där River arbetar, för att berätta nyheten för honom. Indigo kan inte låta bli att drömma om ett lyckligt slut. Det finns bara ett problem: River minns henne inte. Hon avslöjar inte vem hon är, men fortsätter att umgås med honom. Feelgood.

MediaNr: P34606

Den sista bokhandeln i London

av Madeline Martin. Översatt av Mari Höglund. Nona, 2023.

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift.

Vännerna Grace och Viv anländer till London i augusti 1939. Atmosfären där är dämpad på grund av kriget och tyskarnas flygattacker och utegångsförbud råder. Väninnorna drömmer om att få arbeta på det fashionabla varuhuset Harrods men den skrala arbetsmarknaden gör att Grace får nöja sig med att hjälpa en surmulen bokhandlare med ett nedgånget etablissemang. Bokhandeln kommer emellertid att bli en tummelplats för lokalbefolkningen, då böckernas värld ger dem vänskap, mod och tröst i en utsatt värld.

MediaNr: P34608

Vintergraven

av Peter May. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2023.

8 vol., 724 s. tryckt punktskrift.

Året är 2051. Varningarna om klimatuppvärmningens konsekvenser har ignorerats och stora delar av jordens yta ligger under vatten. Cameron Brodie arbetar som polis i Glasgow men har blivit diagnostiserad med cancer och har bara sex månader kvar att leva. När en kropp påträffas infrusen i isen nära byn Kinlochleven tar han sig ändå an fallet. Han har sin egen agenda när han påbörjar resan mot de skotska högländerna. Miljöthriller.

MediaNr: P34529

Katten som räddade böcker

av Sōsuke Natsukawa. Översatt av Anna Aronsson. Nona, 2022.

4 vol., 392 s. tryckt punktskrift.

När tonåringen Rintaros morfar dör måste Rintaro besluta om deras älskade bokantikvariat ska stängas. En plats och ett intresse som han delat med sin morfar under hela uppväxten. Mitt i sorgen dyker det plötsligt upp en talande katt som ber Rintaro hjälpa honom att rädda oälskade böcker. Detta blir startskottet på en utmanande och magisk resa. Läkaren och författaren Sosuke Natsukawa prisades för sin debutroman Kamisama no karute, vilken också har filmatiserats.

MediaNr: P34607

Slutet var bara början

av Anders Nilsson. Bokfabriken, 2023.

9 vol., 828 s. tryckt punktskrift.

Första delen i romanserien om Johan Falk, känd från filmserien med samma namn. En bil kör mot ett regnigt Göteborg och mannen bakom ratten är orolig. På den högra handen saknas två fingrar. Det har gått nio år sedan han offrade allt för att rädda sin familj. Göteborg är Johan Falks stad men han borde egentligen inte vara här. Men han måste, för det finns en gåtfull ny fiende som hotar att krossa honom och allt han tror på. Spänningsroman.

MediaNr: P34547

Vi ses på andra sidan

av Carina Nunstedt. Bookmark förlag, 2023.

8 vol., 768 s. tryckt punktskrift.

Carina blir änka mitt i livet, när hennes man dör efter en kort tids sjukdom. Hon famlar genom sorgen och den nya tillvaron som ensamstående tonårsmamma. Han träffar terapeuter och coacher, en tysk shaman och en amerikansk manifestationscoach. Hon bestämmer sig för att sälja lantstället och börja dejta igen – men inte män utan platser. Vackra berusande storstäder och bergsbyar som hjälper henne att hitta en ny riktning. Självbiografisk roman.

MediaNr: P34540

Ett omöjligt val

av Sheila O'Flanagan. Översatt av Birgitta Karlström. Louise Bäckelin förlag, 2023.

10 vol., 998 s. tryckt punktskrift.

Änkan Eden har, tillsammans med dottern Lila, mödosamt byggt upp livet igen efter maken Andys död i en tragisk arbetsolycka. Så möter Eden Rafe. Rafe, som hon kände innan hon träffade Andy, innan Lila fanns, innan hennes liv vändes upp och ner. Rafe, som påminner henne om den hon brukade vara. Eden vet att livet kan förändras på ett ögonblick. Nu står hon inför ett omöjligt val. Ett val som skulle kunna splittra en familj. Feelgood.

MediaNr: P34583

Alla hjärtans dag

av Beth O'Leary. Översatt av Cecilia Falk. Printz, 2023.

9 vol., 894 s. tryckt punktskrift.

Siobhan är den energiska livscoachen som har alldeles för många bollar i luften. Miranda är den tuffa arboristen som är van att bli behandlad som ”en av grabbarna” på jobbet. Jane är den blyga volontären på den lokala secondhandbutiken. Dessa tre främlingar har inte mycket gemensamt, men de har alla fått nobben av samma man – den karismatiske Joseph Carter. Och på alla hjärtans dag, dessutom. Men vad hände egentligen den dagen? Feelgood.

MediaNr: P34625

Den sista djävulen att dö

av Richard Osman. Översatt av Ing-Britt Björklund. Albert Bonniers förlag, 2023.

9 vol., 882 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Torsdagsmordklubben. En komplicerad historia kring en heroinaffärer får pensionärerna i Torsdagsklubben i det lilla samhället Coopers Chase att gillra en fälla. Dessvärre går fällan ut på att någon ska lockas att komma och mörda dem. Modern kriminalroman som är konstruerad som en klassisk brittisk pusseldeckare med ett stort antal karaktärer och komiska inslag.

MediaNr: P34639

Den italienska flickan

av Lucinda Riley. Översatt av Anna Thuresson. Bazar, 2023.

13 vol., 1298 s. tryckt punktskrift.

Rosanna Menici växer upp i Neapel, som dotter till fattiga, stränga och hårt arbetande föräldrar. Vid elva års ålder möter hon för första gången den begåvade operasångaren Roberto Rossini, mannen som kommer att förändra hennes liv. Under åren som följer flätas deras öden samman av den passion de känner för sången och av den allt uppslukande kärlek som uppstår mellan dem. En kärlek som kommer att få följder för alla som de älskar.

MediaNr: P34587

Dancing queen

av Denise Rudberg. Norstedts, 2023.

7 vol., 656 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie. Året är 1976. Stockholm rustar för kungabröllop där brudparet ska dansa till Dancing Queen. Samtidigt fortsätter personer nära maktens centrum att med våld skydda sina dolda verksamheter. Det är en tid då bordellhärvan, IB-affären och andra skuggverksamheter effektivt sopas under mattan. Två kvinnliga poliser – Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén - hamnar i ett getingbo av lögner, brott och konspirationer på högsta ort.

MediaNr: P34597

Snöfall över Paris

av Karolina Schützer. Louise Bäckelin förlag, 2003.

7 vol., 696 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar Under stjärnorna i Paris. Livet i Paris blir inte så lugnt som den före detta tv-reportern Sophia hoppats på. En okänd släkting dyker upp på baren Le Lulu och mörka hemligheter från det förflutna nystas upp. Sophia upptäcker att hon är oplanerat gravid men pojkvännen Tristan vill inte bli pappa. Tristan försvinner allt längre bort och Sophia tvingas fatta ett livsavgörande beslut. Feelgood.

MediaNr: P34548

Efter natten

av Karin Slaughter. Översatt av Villemo Linngård Oksanen. HarperCollins, 2023.

13 vol., 1226 s. tryckt punktskrift.

Femton år har gått sedan barnläkaren och rättsläkaren Sara Linton blev brutalt våldtagen och misshandlad. Hon har byggt upp sitt liv igen. Men en kväll hittas en ung kvinna utanför sjukhusentrén som blivit våldtagen och Sara får kämpa för att rädda hennes liv. Polisens undersökning visar löpa sig bakåt i tiden. Vad hände egentligen för femton år sedan? I sin jakt på sanningen får Sara stöd av specialagent Will Trent.

MediaNr: P34609

Vilseledaren

av Viveca Sten. Bokförlaget Forum, 2023.

10 vol., 996 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien Åremorden som börjar med Offermakaren. En vecka i januari tar sex festglada studenter tåget till Åre för att åka skidor. Sedan går allt snett och plötsligt är bara fem kvar i livet. Var det en olycka eller ett kallblodigt mord? Medan frågetecknen hopar sig stiger spänningen i gruppen. Vänner ställs mot varandra när ingen kan förklara vad som hände. Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an en snårig utredning.

MediaNr: P34487

Skred

av Sara Strömberg. Modernista, 2022.

10 vol., 936 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Sly. Ett jordskred i Åre blottar flera hemligheter. Vera Bergström reporter på Jämtlandsposten försöker ställa politikerna till svars för skredet. Samtidigt hittas ett armband som tillhör den försvunne fårbonden Jonte Andersson. Varför dyker armbandet upp när han försvann spårlöst mitt på fjället för över ett år sedan? Vera börjar gräva i fallet och hamnar i ett skrämmande förflutet.

MediaNr: P34584

Skinn

av Sara Strömberg. Modernista, 2023.

11 vol., 1060 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Sly. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn Storlien av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på ”true crime” får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex och hotfull.

MediaNr: P34546

Mistlar och mys

av Eva Swedenmark. Lind & Co, 2022.

6 vol., 528 s. tryckt punktskrift.

Del 7 i serien Familjen kring La Stella som börjar med Smultron och svek. När Pannkakerian i Åre drabbas av en förödande brand ställs hela familjens julplaner på ända. Men det dröjer inte länge innan en idé har kläckts på något som ska rädda deras ekonomi, skänka dem nytt hopp och skapa en samlingspunkt över generationsgränserna inför den stundande högtiden. Samtidigt som hemliga överraskningar förbereds för familjens julfirande.

MediaNr: P34536

Bokbindaren i Oxford

av Pip Williams. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023.

12 vol., 1126 s. tryckt punktskrift.

Första världskriget rasar och tiderna är svåra. I Oxford lever Peggy och hennes tvillingsyster Maude på en husbåt full av böcker. Med männen ute i kriget öppnas möjligheterna för arbete. De arbetar båda på ett bokbinderi men Peggy drömmer om att läsa på universitetet. När flyktingar, sårade soldater och spanska sjukan når Oxford förändras livet för alla och när Peggy förälskar sig i den belgiska flyktingen Bastiaan sätts hennes drömmar på prov.

MediaNr: P34561

Hon kom från Mariupol

av Natascha Wodin. Översatt av Margareta Flygt. Palaver press, 2023.

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift.

Dotter till ukrainska tvångsarbetare i Tyskland, föddes hon i Bayern 1945. Efter en svår barndom med fattigdom, en far som överger familjen och en mor som begår självmord vid 36 års ålder, fanns det många obesvarade frågor. Hennes släktforskning ledde henne till Ukraina och Mariupol, där hennes mor föddes. Parallellt med hennes privata släkthistoria ges den om ett land, Ukraina, ockuperat av Tyskland och Sovjetunionen och om dess människor. Romanen belönades med Leipziger Buchmesse-priset 2017.

MediaNr: P34610

Facklitteratur

Skruv

ABF Lessebo, 1981.

3 vol., 294 s. tryckt punktskrift.

Texter från ett studiecirkelarbete 1981 om glasbruket i Skruv. Det är en dokumentation om glasbruket och arbetets villkor. Innehåller även kapitel om föreningslivet och samhällets utveckling. Skrufs glasbruk grundades 1897 och än idag – 2023 – görs glas här, allt för hand i minsta detalj.

MediaNr: P34474

Hemma på Kosta

ABF Lessebo, 1982.

6 vol., 520 s. tryckt punktskrift.

Texter från ett studiecirkelarbete 1982 om Kosta glasbruk. Det är en dokumentation om glasbruket och arbetets villkor. Innehåller även kapitel om föreningslivet och samhällets utveckling. Kosta glasbruk grundades 1742 och än idag – 2023 – görs glas här. Under åren har bruket blivit känt för sina konstglas och många framstående konstnärer har arbetat här.

MediaNr: P34465

Glas - kultur - samhällsdaning

ABF Lessebo, 1980.

5 vol., 416 s. tryckt punktskrift.

Texter från ett studiecirkelarbete 1980 om glasbruken Hovmantorp. Det är en dokumentation om glasbruken och arbetets villkor. Hur uppkom glasbruken och hur växte samhällena upp kring dem? Hur kommer framtiden att se ut? Hovmantorp i Lessebo kommun var under många år ett centrum i glasriket med flera glasbruk. Storhetstiden var under 1920- , 30 och 40-talen då antal anställde uppgick till 225 personer. Numera är alla glasbruk i Hovmantorp nedlagda.

MediaNr: P34523

Lyrikvännen

av Anna Lundvik. Lyrikvännen, 2023.

4 vol., 314 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2023:4-5 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P34562

Livvakten Carl

av Carl Finnborg. Bazar, 2023.

5 vol., 492 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Carl Finnborg som tidigare jobbade som livvakt. Numera är han specialist inom personlig säkerhet. 2012 utsattes han för en attack där han blev skjuten och fick syra kastad i ansiktet. Mycket i biografin kretsar kring attacken, orsaken bakom den och den långa rehabiliteringen efteråt. Men även en hel del om livvaktsutbildningen i Storbritannien och hur det är att arbeta som livvakt.

MediaNr: P34649

Skam den som ger sig

av Charlotte Kalla. The Book Affair, 2023.

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Charlotte Kalla, 1987- , en av Sveriges främsta kvinnliga skidåkare genom tiderna. Biografin är skriven tillsammans med Johan Esk, sportkrönikör på DN, och Kalla berättar om vägen till segrarna, men också om besvikelser, bakslag och självtvivel. Det handlar om uppladdningen inför de stora mästerskapen och vad som händer när tv-kamerorna stängts av och journalisterna åkt hem. Lika mycket en skildring av ett starkt livsöde som en sportbiografi.

MediaNr: P34586

Minnen och historier från Lappmarken

av Udtja Lasse. Elisabeth Grate bokförlag, 2021.

3 vol., 214 s. tryckt punktskrift.

Berättelserna i boken är inspirerade av verkliga personer och händelser i de trakter i Lappmarken, där författaren tillbringade sin barndom. Läsaren ges här beskrivningar av säregna människoöden, medkännande skildringar av hur skeenden i omvärlden kan sätta djupa spår i människans tillvaro på avlägsna platser. Udtja Lasse (1934- 2021) föddes som Lars Norberg i Varjisträsk, Varggájaure i trakten av Udtja sameby i Norrbotten.

MediaNr: P34499

Mästarnas trädgårdsrum

av Bella Linde. Bokförlaget Arena, 2021.

4 vol., 370 s. tryckt punktskrift.

Författaren Bella Linde och fotografen Gabriella Dahlman har besökt nio trädgårdsmiljöer i Skåne skapade av landskapsarkitekter, växtkännare och trädgårdsingenjörer. Experterna delar med sig av tankar och gedigna kunskaper. Här finns allt från den romantiska villaträdgården, den vilda naturträdgården och den geometriska allmogeträdgården till takterrassen, nyttoträdgården, kolonitäppan och strandträdgården.

MediaNr: P34457

Tankar efter en pandemi

av Anders Tegnell. Natur & kultur, 2023.

6 vol., 584 s. tryckt punktskrift.

Anders Tegnell var mellan 2013 och 2022 statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, och blev under pandemin ansiktet utåt för Sveriges hantering av covid-19. I boken, skriven i samarbete med journalisten Fanny Härgestam, förmedlar han sina erfarenheter av denna dramatiska tid. Han diskuterar de vägval Sverige gjorde, tankarna kring försiktighet och risk, och intresset för hans person som väcktes i hela världen.

MediaNr: P34622

Fredagsdrinken

av Magnus Uggla. Norstedts, 2023.

1 vol., 90 s. tryckt punktskrift.

Artisten Magnus Uggla har under nästan sju år vareviga fredag presenterat en drink på Instagram. Här återfinns de allra bästa – och ibland överraskande – drinkarna, från givna klassiker som Gin & Tonic och Bellini till nya favoriter som Julkastanj och Kung i baren. Det är recept, tips och några personliga betraktelser.

MediaNr: P34545

Böcker för barn

Skönlitteratur

Kraftlös

av Mattias Andersson. Hegas, 2022.

1 vol., 48 s. tryckt punktskrift.

Livet är orättvist. Bella verkar vara den enda eleven på Superskolan utan en superkraft. Varför är hon inte som de andra så att Pontus slutar reta henne? En ny tjej, Astrid, börjar i skolan. Hon är lite mystisk och vill inte berätta om sin superkraft. När Astrid försvinner plötsligt måste alla använda sina superkrafter för att hitta henne. Under sökandet upptäcker även Bella sin superkraft. Den visar sig vara avgörande för att hitta Astrid.

MediaNr: P34450

Jag tappade min tand

av Nils Andersson. Rabén & Sjögren, 2023.

1 vol., 14 s. tryckt punktskrift.

Bilderbok som på rim beskriver hur det är att tappa sin tand. En tand sitter löst, jättejättelöst. Den hänger bara på en tunn, tunn tråd i gapet. Det är så frestande att vicka, vicka, och vicka. Men så plopp lossnar faktiskt tanden. Äntligen! Tanden är ute, men var tog den vägen? Kvar är bara en glugg.

MediaNr: P34471

Vargarnas välde

av Leigh Bardugo. Översatt av Carina Jansson. Gilla böcker, 2023.

15 vol., 1460 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Skuggan av en kung. Ravkas unge kung Nikolaj har ett monster inom sig, som han gör allt för att dölja. Vid hans sida står hans general, den lika mäktiga som vackra Zoya, med en drakes mod och styrka. Tillsammans försöker de undvika ett krig, men det är en utmaning lika omöjlig som deras kärlek. Vargarna från norr slår sina käftar om Ravka men de vet inte vilka monster som väntar dem. Fantasy.

MediaNr: P34494

Barndom i fara!

av Elin Ek. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 350 s. tryckt punktskrift.

Del 6 i serien som börjar med Grattis världen! Jag är här nu! En dag när Rädda Jorden Klubben hänger i Ormparken får de veta att den gamla slitna lekparken ska rivas och bli parkeringsplats. Inte bara lekparken utan hela barndomen är i fara. Athena och RJK måste snabbt komma på en plan för att fixa parken så att den blir populär igen och övertyga dem som bestämmer att den är viktig och måste få finnas kvar. Men så rullar grävmaskinerna in.

MediaNr: P34442

Superotursdagen

av Micaela Favilla. Lilla Piratförlaget, 2023.

3 vol., 278 s. tryckt punktskrift.

Det är fredagen den 13 december - lucia och otursdag på samma dag. Men hemma hos Matilda händer det absolut ingenting. För Matildas bonusmamma Ylva har bestämt att de ska ha en skärmfri, gammaldags lucia. Det betyder att ingen får använda sina mobiler eller datorer, de får inte ens titta på tv. Den här kvällen kan inte bli värre. Men så börjar saker försvinna, det luktar brandrök och en mystisk vitklädd gestalt skymtar förbi i trapphuset.

MediaNr: P34532

Arazans vargar

av John Flanagan. Översatt av Ingmar Wennerberg. B. Wahlströms, 2023.

7 vol., 614 s. tryckt punktskrift.

Del 17 i serien Spejarens lärling som börjar med Gorlans ruiner. Efter rapporter om att de fruktade skräckvargarna har varit synliga i området skickas Will och Maddie till grannlandet Celtica. Väl där upptäcker de att den speciella vargarten är mycket större och farligare än vanliga vargar. Dessutom upptäcker de något ännu värre. En grym häxa håller på att skapa en armé av både skräckvargar och wargaler. Fantasy.

MediaNr: P34563

24 katastrofer på Hotell Gyllene knorren

av Måns Gahrton. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 364 s. tryckt punktskrift.

Del 22 i serien Hotell Gyllene knorren som börjar med Den mystiska gästen. 24 kapitel med katastrofer i hotellets historia, som familjen Rantanen helst inte minnas. Allt sker i största välvilja och oftast med hotellgästernas bästa i tankarna, men pappa Roger, mamma Ritva och syskonen Ingo och Isadora har en osviklig förmåga att trampa i klaveret. Det hjälper förstås inte att minigrisen Pyret blandar sig i hotellverksamheten.

MediaNr: P34508

Clownerna

av Tobias Gard. Hegas, 2023.

1 vol., 92 s. tryckt punktskrift.

Femte delen i serien som börjar med Getmannen. Pappa och barnen reser runt i minibussen Kerstin för att samla material till hans kommande bok ”Mystiska varelser”. När de nu kommer till en nöjespark blir de utsatta för två otäcka clowner som gör allt för att terrorisera omgivningen. Pappa blir till och med tillfångatagen men barnen hittar ett sätt att distrahera clownerna. Humoristiska illustrationer av Peter Snejbjerg. Lättläst för barn och ungdom.

MediaNr: P34461

Galoppera för livet

av Marie Helleday Ekwurtzel. Hegas, 2023.

2 vol., 156 s. tryckt punktskrift.

År 24 f.Kr. i riket Saba. Prinsessan Jafis arabiska fullblodssto Asila drömmer om att vinna den stora kapplöpningen. När den romerska armén närmar sig och riket hotas måste Asila stoppa soldaterna från att anfalla. Med list och hjälp av sina vänner leoparden, örnen och antilopen lyckas hon stoppa attacken och rädda prinsessan och kungariket från undergång. Innehåller faktatexter om hästrasen arabiskt fullblod och om romarnas fälttåg mot Saba.

MediaNr: P34451

De tar allt ifrån mig

av Linda Jones. Bonnier Carlsen, 2023.

5 vol., 478 s. tryckt punktskrift.

Frida är femton år och bor i en liten ort i Norrland. Hon drömmer om att bli ledare för jaktlaget precis som sin mamma. Äldreboendet hotas av nedläggning och snart finns inget kvar i orten. Inför älgjakten går det rykten om ett okänt djur i skogen. När länsstyrelsen ställer in jakten väcks vreden i byn. Samtidigt är det något som inte stämmer med Fridas kompis Emmy som blir alltmer dyster. Och så är det Frej, storstadskillen som är så annorlunda.

MediaNr: P34600

Bästa klassen i världen

av Ellen Karlsson. Natur & Kultur, 2023.

2 vol., 128 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Bästa friends forever. Bästa klassen i världen är klass 1B. I den går Noa med sin bästis Manne. De älskar magi och att skratta. Nu ska Noas irriterande granne Irma också börja i klassen, men en bra grej med Irma är hennes mamma som kan magiska saker. Magi kan nämligen behövas när rektorn kommer in och säger att världens bästa klass ska splittras på grund av lärarbrist.

MediaNr: P34575

Världens bästa Molly och drömrummet

av Sabine Lemire. Översatt av Sara Ohlsson. Lilla Piratförlaget, 2023.

2 vol., 112 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Världens bästa Molly och den nya skolan. Molly delar rum med sin lillebror och han har alldeles för många barnsliga saker. Ingen av Mollys kompisar behöver dela rum med något syskon. Varför är det så orättvist? Och varför måste Mollys familj bo i en så liten lägenhet? Tänk om Molly hade sitt alldeles egna rum, där hon var den enda som bestämde. Vardagsnära berättelse om vänskap och drömmar.

MediaNr: P34478

God jul, Ester Jansson

av Johanna Lindbäck. Lilla Piratförlaget, 2023.

4 vol., 344 s. tryckt punktskrift.

Allt är så annorlunda efter skilsmässan och därför bestämmer Olas pappa att han, Ola och Olas storasyster Corny ska hyra ett hus i Visby över julen. Men det bor redan en familj i huset och dottern i familjen är Ester Jansson som går i Olas franskaklass. Ola har aldrig vågat prata med henne men han tycker att Ester är den mest spännande personen på hela skolan. Kanske i hela Björkhagen. Eller till och med i hela Stockholm.

MediaNr: P34552

Gengångaren

av Lena Ollmark. B. Wahlströms, 2023.

5 vol., 454 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i trilogin Nattlandet som börjar med Strykpojken. Skuggor från det förgångna har länge plågat unga i Disby – jagat dem i deras mardrömmar. Det enda som hjälper är att försöka glömma. Men Tess lyckas inte. Hon är fortfarande rädd. Och när en liten flicka plötsligt försvinner kan ingen längre låtsas att allt är som det ska. Högar av förmultnande djur dyker upp i skogarna. Själva naturen verkar skämd och sjuk. Skräck.

MediaNr: P34564

Solitär

av Alice Oseman. Översatt av Sandra Riomar. Cobolt, 2023.

7 vol., 648 s. tryckt punktskrift.

Tori Spring gillar att sova och att blogga. Ska man tro henne själv har hon varit en cyniker sedan dagen hon föddes. Men så dyker plötsligt mysteriet Solitär upp. Och yrvädret Michael Holden. Fast Tori bryr sig inte. Inte det minsta. Alice Osemans tecknade serie Heartstopper har gjort succé både i bokform och som Netflix-serie. Solitär är hennes debutroman från 2014, där Charlie Springs storasyster Tori är huvudperson.

MediaNr: P34571

Jakten på Janne

av Hans Peterson. Rabén & Sjögren, 1976.

2 vol., 204 s. tryckt punktskrift.

Det 11-åriga fosterbarnet Janne bor med sina fosterföräldrar i en liten ort i de värmländska skogarna. Nu är det bestämts att han skall flytta till sin biologiska mor, som tilldömts vårdnaden om honom. Han vägrar och polisen kommer till skolan för att hämta honom. Janne rymmer tillbaka hem och vid nästa hämtningsförsök flyr han ut i skogen. Vardagsrealistisk ungdomsroman från 1975.

MediaNr: P34591

Janne ställer upp

av Hans Peterson. Rabén & Sjögren, 1982.

3 vol., 246 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Jakten på Janne. Det är sommarlov i den värmländska byn Kyrkhult. Men Janne mår inte bar, han känner sig ensam och jagad. Så kommer det en ny familj till byn med en flicka, Carin, i Jannes ålder. Carin har en alkoholiserad mamma och förgrämd pappa. Allt verkar gå mot en katastrof. Då ställer Janne upp och hjälper Carin i hennes svåra situation. Vardagsrealistisk ungdomsroman från 1982.

MediaNr: P34592

Operation Rimfrost

av Mårten Sandén. Bonnier Carlsen, 2023.

3 vol., 214 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien Dogstars som börjar med Ett nytt hopp. Anna har alltid haft svårt att passa in, men exakt hur annorlunda hon är hade hon aldrig kunnat ana. Anna visar sig vara medlem i Dogstars, ett hjältegäng utvalt av världens hundar. Hundarna måste rädda jorden, men de behöver Dogstars hjälp. Endast de fyra vännerna med superkrafter kan sätta stopp för den läskiga Rimfrosts plan att värma upp hela planeten.

MediaNr: P34634

Utan att du vet

av Lena Sjöberg. Rabén & Sjögren, 2023.

1 vol., 52 s. tryckt punktskrift.

Tjugonio dikter om kärleksrelationer som går i kras, den lilla och den stora världen, saknad och längtan. Det är allvarligt, stillsamt humoristiskt, pricksäkert och lite argt. Det är dikter för unga; lätta att ta till sig, att känna igen sig i, att finna tröst i, och att prata om. Att läsa högt och att läsa om och om igen.

MediaNr: P34493

Det sista spåret

av Alice Valentin. Visto förlag, 2023.

3 vol., 268 s. tryckt punktskrift.

Olyckligt kär, lämnad av sin bästa vän och med föräldrar som ska skiljas blir 17-åriga Emilia tvungen att följa med sin mamma till ett strandhus i Åhus hela sommaren. En upphittad dagbok skriven av en ung tjej med en kärlekshistoria som tar sin början bland sidorna men som får ett abrupt slut väcker Emilias nyfikenhet. Hennes grävande i det förflutna får allvarliga konsekvenser, hon möter sina rädslor och konfronteras med familjeproblem.

MediaNr: P34572

Dinosauriemysteriet

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2023.

2 vol., 126 s. tryckt punktskrift.

Bok 32 i serien LasseMajas Detektivbyrå, delarna kan läsas fristående. Det kommer två paleontologer med ett komplett T-rex skelett till Valleby. Men de måste avbryta sin föreläsning när de plötsligt upptäcker att det saknas ett värdefullt dinosaurieben! Lasse och Maja börjar genast kika på misstänkta tjuvar. Kan det vara den kallsvettiga konditorn Dino? Eller den dinosaurieälskande Ivy Roos? Kapitelbok som passar deckarintresserade läsare 6–9 år.

MediaNr: P34398

Faktaböcker

Maja tittar på naturen

av Lena Anderson. Rabén & Sjögren, 2019.

1 vol., 38 s. tryckt punktskrift.

Maja tittar på naturen. Nu är det höst. Då får många träd vackert gula, orange och röda löv. Maja har pressat några och gjort bladtavlor. Hon hittar spindelnät och berättar om vad det finns för olika spindlar och hur näten spinns. Maja funderar också på hur olika djur förbereder sig inför vintern.

MediaNr: P34473

Vuxen

av Stefan Ekberg. Ego, 2019.

7 vol., 652 s. tryckt punktskrift.

Handbok med massor av tips på hur man ska hantera vuxenlivet. Vad innebär det att bli myndig och vad får man göra i olika åldrar? Praktiska saker att tänka på när man flyttar hemifrån. Skaffa ett jobb eller starta ett företag? Hur blir man sin bästa vän och vad för regler som gäller om man blir sambo eller gifter sig?.

MediaNr: P34659

Korpen

av Bengt-Erik Engholm. Natur & Kultur, 2022.

2 vol., 188 s. tryckt punktskrift.

Det här är boken som berättar allt om korpar. Korpen har funnits med sedan urminnes tider och har spelat en viktig roll i människornas berättelser och mytologi. Den har setts som världsalltets skapare och som ett varsel om död. Den är intelligent och den leker nästan hela tiden. Boken tar upp såväl korpens mytologiska betydelse och plats i folktron som korpen som biologisk varelse och hur den lever. Innehåller illustrationer.

MediaNr: P33944

Jordens mystiska försvinnanden

av Jens Hansegård. Bonnier Carlsen, 2023.

1 vol., 94 s. tryckt punktskrift.

Ingår i serien Lätt att läsa fakta. Författarna berättar om mystiska försvinnanden, till exempel en sarkofag, en guldskatt eller till och med en hel stad, vars försvinnande fortfarande inte fått sin förklaring. Kortfattade meningar med ett enkelt språk ger en berättelse om varje mystiskt försvinnande som läsaren senare kan fördjupa sig i frö vidare läsning.

MediaNr: P34462

10 grymma brottslingar

av Andreas Palmaer. Bonnier Carlsen, 2023.

2 vol., 148 s. tryckt punktskrift.

Kända brottslingar genom historien, men även i nutid, skildras för en yngre åldersgrupp. En berättande text med faktarutor och svartvita illustrationer ger information om brottens art och personerna bakom dem. Mer otäcka händelser skildras på ett anpassat sätt för åldersgruppen. En del av det populära konceptet ”True Crime”. Boken saknar källhänvisningar.

MediaNr: P34477

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The rose code

av Kate Quinn. HarperLuxe Large Print, 2021.

15 vol., 1440 s. tryckt punktskrift.

Året är 1940 och England förbereder sig för krig mot nazisterna. Tre väldigt olika kvinnor, Osla, Mab och Beth, kallas till den lantliga gården Bletchley Park där Storbritanniens främsta hjärnor tränas för att kunna knäcka de tyska militära koderna. Men kriget, förlusterna och hemlighetsmakeriet sliter på de tre vännerna och de blir till slut bittra fiender. Några år senare dyker det upp ett krypterat brev och de måste tillsammans knäcka koden. Inläsning på engelska.

MediaNr: P34455

Horrid Henry and the secret club - book 2

av Francesca Simon. Orion Publishing Co, 1996.

2 vol., 176 s. tryckt punktskrift.

Fyra berättelser med Horrid Henry: Horrid Henry får sätta sitt mod på prov när han konfronteras med Nurse Needle och en otäck injektion. Det är stark rivalitet mellan Henrys och Moody Margarets hemliga klubbar när de försöker överlista varandra. Perfect Peter bestämmer sig för att vara hemsk för en dag för att se vad som händer. Horrid Henry fixar till sin trista födelsedagsfest på det sätt han vet bäst. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34551

Horrid henry tricks the tooth fairy - book 3

av Francesca Simon. Orion Publishing Co, 1997.

2 vol., 180 s. tryckt punktskrift.

Fyra berättelser med Horrid Henry. I titelberättelsen är Horrid Henry avundsjuk på alla som tappar en tand och sedan får besök av tandfen som ger dem pengar Så Horrid Henry försöker lura fen så att han också ska få en slant. Det visar sig dock vara svårt. Humoristiska berättelser om en liten buspojke. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34554

Böcker för barn

Gangsta Granny

av David Walliams. HarperCollins publishers, 2011.

3 vol., 298 s. tryckt punktskrift.

Bens vithåriga farmor är precis som vilken farmor som helst med löständer, hörapparat och lite skägg. När Ben hälsar på henne känns det som om tiden står stilla och han tycker att hon är tråkig. Hennes tv fungerar inte och hon älskar att spela Alfapet. Men en kväll tittar han i en gammal kakburk. Där finns det en mängd smycken med massor av diamanter. Det verkar som om Ben har en gangsterfarmor. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P34553