Nya punktskriftsböcker februari 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 2 huvuddelar; Litteratur för vuxna och Litteratur för barn, vilka ligger på den första rubriknivån. Dessa är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur. Boktitlarna ligger på nivå 3.

Listan omfattar 51 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den som inte finns

av Mikael Andersson. Hoi förlag, 2022.

8 vol., 736 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Den som illa gör. När ett fullsatt flygplan utanför Umeå sprängs i ett bombattentat slipper en slutkörd kommissarie Roland Fransson hålla i utredningen. Säpo tar över. Men hans dotter Anna ger honom huvudbry och ofrivilligt dras han in i fallet. En av de omkomna är Per Vretling – samma person som Anna just bokat in en intervju med, och som avslöjat obekväma sanningar om en religiös friskola i Umeå. Spänningsroman.

MediaNr: P33991

Oändligt underbart

av Marjaneh Bakhtiari. Ordfront, 2022.

5 vol., 432 s. tryckt punktskrift.

Ett stilla regn faller över staden när Shayan, snart 15 år, låser lägenhetsdörren och går ut. Detta är dagen då han kommer att dö. Men för honom är det en lördag med ett viktigt uppdrag: att spela in en låt till mamma som fyller år. Från de tomma kvarteren där han bor rör han sig självklart genom Malmö. Alltmedan dagen går möter han vänner och familj, träffar bekanta han velat undvika, i en stad där de verkliga hoten sällan är synliga. Roman.

MediaNr: P33948

Systern

av Mikaela Bley. Norstedts, 2023.

9 vol., 894 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Död för dig. Födelsedagsmiddagen hos familjen Gyldenstedt är på väg att avslutas när branden upptäcks. Elden sprids snabbt i den fyrlängade skånegården utanför Malmö. Den 18-åriga Märtha dras ut ur lågorna och familjen Gyldenstedts liv raserar när de inser att deras yngsta dotter är död. Utredarna Henrik Hedin och Leia Kaplan kopplas in så snart det visar sig att det i själva verket handlar om ett mord. Deckare.

MediaNr: P33955

Lämna inga spår

av Harlan Coben. Översatt av Jan Risheden. Bookmark förlag, 2023.

9 vol., 876 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Pojken från skogen. Wilde växte upp utan någon kännedom om vare sig sin familj eller identitet. Allt han vet är att han som pojke hittades övergiven i skogen. Nu är han äntligen redo att hitta sitt ursprung. Strax efter att han skickat sitt DNA till en släktforskningssajt får han kontakt med två potentiella släktingar. Han ger sig ut på jakt efter sanningen, men båda spåren leder till fler frågor än svar. Thriller.

MediaNr: P33947

Vi

av Edgar Corvera. Wahlström & Widstrand, 2023.

3 vol., 260 s. tryckt punktskrift.

Orlando föds i Minsk på 1980-talet men när Sovjet faller flyttar familjen till Sverige. Trettio år senare har han blivit pappa. Livet består av tidiga lämningar på förskolan och långa pass på en gruppbostad, medan allt han vill är att skriva. Samtidigt finns delar av släkten kvar i Belarus där regimen besinningslöst slår ner allt motstånd. Roman om separation, samhörighet och den bisarra tillvaron i en diktatur.

MediaNr: P33999

Den smarta kvinnans handbok i mord

av Victoria Dowd. Översatt av Fredrika Spindler. Lind & Co, 2022.

8 vol., 728 s. tryckt punktskrift.

Det som skulle bli en mysig helg på landet för Pandora Smarts bokklubb blir i stället något helt annat när en kvinna hittas död. Och kort därpå hittas ytterligare ett lik. Som om inte det vore nog drar ett oväder in och alla gäster blir insnöade i det ödsligt belägna huset där de befinner sig. Är mördaren ute efter någon mer? Eller är det rent av så att den som dödat är någon bland dem? Nu måste de samarbeta för att ta reda på vem mördaren är.

MediaNr: P33975

En låda apelsiner

av Lena Einhorn. Norstedts, 2023.

6 vol., 580 s. tryckt punktskrift.

Roman baserad på verkliga händelser och som utgår ifrån författaren och journalisten Jackie Jakubowskis vittnesskildring av den antisemitiska kampanjen i Polen i slutet på 1960-talet. Berättelsen börjar i Göteborg efter att sonen Jasio och fadern Stas flytt till Sverige. Perspektivet skiftar mellan Sverige och Polen och parallellt finns episodiska inslag från en tredje berättelse, i upptakten av Förintelsen. Jackie Jakubowski avled i maj 2020.

MediaNr: P33923

Kairos.

av Jenny Erpenbeck. Översatt av Ulrika Wallenström. Albert Bonniers förlag, 2022.

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift.

De träffas av en slump vid Alexanderplatz. Katharina är nitton år, Hans är trettio år äldre och gift. Det är mitten av 1980-talet, och under åren som följer – de sista före murens fall – kan de båda inte släppa varandra. ”Kairos” är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder. Roman.

MediaNr: P33931

Coyote

av Gabrielle Filteau-Chiba. Översatt av Ulla Linton. Éditions J., 2022.

7 vol., 654 s. tryckt punktskrift.

Raphaëlle är viltvårdare. Hon lever ensam med sin hund i en husvagn i hjärtat av Québecs djupaste skogar. Hennes närmaste grannar är vilda djur, som björnar, lodjur och prärievargar. Hon är precis där hon vill vara, men uppdraget att skydda de hotade djuren börjar kännas omöjligt. Tjuvjägarna är många, deras metoder grymma – och snart inser hon att hon själv är deras nya byte. Men i skuggan av det hotande våldet spirar en oväntad kärlekshistoria.

MediaNr: P33945

Historien om byn By

av Bengt-Olof Foss. Recito Förlag, 2023.

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift.

Roman om en svensk landsbygd i förändring. Författaren ställer frågor om varför de som bor på landsbygden ska finna sig i försämrad service. Skolor stängs och den siste handlaren i byn kastar in handduken, den hårda konkurrensen från det stora köpcentrumet i staden blir till slut övermäktig. Den sista bensinstationen monterar ned pumparna och brandstationen bemannad av frivilliga läggs ned. Men de boende i Byn visar att det finns alternativ.

MediaNr: P33962

Pärlan som sprängde sitt skal

av Nadia Hashimi. Översatt av Boel Unnerstad. Louise Bäckelin förlag, 2018.

13 vol., 1224 s. tryckt punktskrift.

Rahima lever i Kabul med sina systrar och deras oberäknelige far. Deras liv är hårt styrt och de får inte vistas utomhus utan en manlig släkting. För att kunna utföra ärenden blir Rahima en "bacha posh", en flicka som klär sig som en ung pojke. Allt förändras när Rahima och hennes systrar hastigt gifts bort. Rahima blir fjärde hustru till Abdul Khaliq men nu när hon vet vilken frihet männen har kan hon inte anpassa sig till sitt nya liv.

MediaNr: P33919

Rum utan titel

av Nina Hemmingsson. Kaunitz-Olsson, 2022.

7 vol., 670 s. tryckt punktskrift.

Världen som författaren tecknar i ord är en vanlig värld, full av den vanliga jakten på bekräftelse och kärlek. Men där finns också ett underliggande hot, ett varsel om en annalkande katastrof i radhusområdet. Det som hotar att explodera och rubba ordningen är en skapande kvinnas kamp för att få leva och verka, precis så som hon är. Utan att förställa sig. Nina Hemmingsson räknas ofta som en av Sveriges främsta serietecknare och bildkonstnärer.

MediaNr: P33933

Hemma

av Judith Hermann. Översatt av Jesper Festin. Weyler, 2023.

4 vol., 366 s. tryckt punktskrift.

Hon har lämnat sitt tidigare liv bakom sig, flyttat från staden till havet, till ett eget hus. Hon skriver rapporter till sin exman och vuxna dotter om sjökrogen där hon arbetar och om den ilskna mård som flyttat in på vinden. Hon försöker sig på en affär med en grisbonde och frågar sig om hon kan slå sig ner eller om hon borde gå vidare. Här vid den tyska nordkustens vallar kan hon möjligtvis bli en annan, eller förbli den hon är. Roman.

MediaNr: P33972

Älskade krig

av Johanne Hildebrandt. Natur och kultur, 2008.

8 vol., 732 s. tryckt punktskrift.

Sara, välkänd programledare på tv, får sparken när hennes skandalösa kärleksaffär med en minister avslöjas. Vännerna och de forna kollegorna vänder henne ryggen och hennes värld rasar samman. Utblottad och hämndlysten tvingas hon resa till Irak för att återupprätta sitt rykte och söka upp en man som hon hatar. Ett uppdrag som visar sig få större konsekvenser än hon någonsin kunnat ana.

MediaNr: P33940

Gorazde

av Johanne Hildebrandt. Ordupplaget, 1998.

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift.

Sara, svensk journalist, och Jens, dansk fotograf, blir ögonvittnen till krigets fasor i Bosnien. De kommer i kontakt med olika grupper, inhemska eller utländska legoknektar och är nära döden flera gånger. Författarna försöker också förklara krigets orsaker: etnisk tillhörighet spelar en underordnad roll medan makt- och habegär, vapenhandel och antikommunism är betydelsefulla faktorer.

MediaNr: P33941

Illegalisten

av Anders Jallai. Pub Lic, 2022.

7 vol., 698 s. tryckt punktskrift.

Del 13 i serien som börjar med Spionen på FRA. Den pensionerade underrättelseoperatören Anton Modin får veta att det finns ett stort hot mot det svenska samhället. Sovande spioner, så kallade illegalister, döljer sig mitt bland oss. De kan när som helst aktiveras, med syfte att skada landets infrastruktur. Först tror Modin att det är en överdrift, men när förre Säpochefen avlider på ett mystiskt sätt dras han in i en farlig jakt. Spionthriller.

MediaNr: P33952

Straff

av Ann-Helén Laestadius. Romanus & Selling, 2023.

11 vol., 1012 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Stöld. Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Trettio år senare har de valt olika vägar för att överleva. Men så en dag är husmor tillbaka – och det blir uppenbart att ingen har glömt.

MediaNr: P33964

Ingen väg hem

av Jenny Lecoat. Översatt av Eva Andreasson. Historiska media, 2022.

8 vol., 762 s. tryckt punktskrift.

Sommaren 1940. Två år har gått sedan Hedy Bercu flydde sin hemstad Wien och nazisterna. Nu blickar hon upp mot himlen över den lilla brittiska ön Jersey där tyska flygplan dånar. När tyskarna slutligen intar Jersey avstår de allierade styrkorna från en motattack, och öbor och ockupanter hittar ett sätt att leva sida vid sida. Utan möjlighet att fly gör Hedy vad hon kan för att dölja sin judiska bakgrund. Debutroman baserad på verkliga händelser.

MediaNr: P33950

Snöflickan

av Kajsa Leo. Bokfabriken, 2022.

8 vol., 750 s. tryckt punktskrift.

Det är den första december och femåriga Märta har återigen rymt från förskolan. När det går upp för förskolans personal vad hon hittat i skogsdungen kallas kriminalkommissarie Dylan Svensson till platsen. Mannen som ligger utfläkt i snön har blivit skjuten i tinningen men har även flera märkliga hugg i nacken. Det visar sig snart att han suttit inne för barnpornografibrott och släpptes på fri fot så sent som dagen innan. Spänningsroman.

MediaNr: P33949

Järnviljan

av Jacob Lindfors. Piratförlaget, 2023.

10 vol., 920 s. tryckt punktskrift.

Tredje delen i serien som börjar med Vinterpacket. Mattias Kassian fortsätter sin kamp mot den norrländska terrorgruppen Vinterpacket. Han blir inblandad i ett intrikat spel där Rysslands utrikespolitik spelar en stor roll, bland annat hjälper han ryssarna med att krossa ett nätverk av internationella narkotikasmugglare. Samtidigt bidar det i Norrlands inland gömda Vinterpacket sin tid. Är tiden mogen för dem at ta strid mot Försvarsmakten? Politisk militärthriller.

MediaNr: P33970

Skurkens dans

av Fiston Mwanza Mujila. Översatt av Elin Svahn. Rámus, 2021.

6 vol., 586 s. tryckt punktskrift.

Över gränsen mellan Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) och Angola flyttas såväl diamanter som de zairier som gräver fram ädelstenarna i gruvorna. I Lubumbashi, på den zairiska sidan av gränsen, målas de officiella byggnaderna om i olika färger beroende på vem som har makten. I staden ligger också baren Festens mambo och i myllret där möts lycksökare, kolonisatörer, hemlig polis och en österrikisk författare med en väska fylld av ord. Roman.

MediaNr: P33935

Våra förlorade hjärtan

av Celeste Ng. Översatt av Anna Strandberg. Albert Bonniers förlag, 2022.

9 vol., 824 s. tryckt punktskrift.

Den tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år. Margaret försvann efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som införts för att värna ”amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter den så kallade Krisen. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i. Han inser att hans mamma försöker kontakta honom. Och han bestämmer sig för att hitta henne. Dystopisk roman.

MediaNr: P33916

Cirkusprinsessan

av Kamilla Oresvärd. Norstedts, 2022.

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift.

Första delen i spänningsserien om Greta Leikler. En affärsman hittas mördad i sin villa utanför Göteborg. Med spänning följer hela Sverige rättegången, där mannens flickvän Greta Leikler – i medierna även känd som Cirkusprinsessan – döms för mordet. Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset.

MediaNr: P33973

Simmarna

av Julie Otsuka. Översatt av Helena Fagertun. Albert Bonniers förlag, 2023.

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift.

Roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar. I bokens andra hälft möter läsaren Alice, en äldre kvinna och före detta simmare som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. Hennes minne söker sig bakåt, till barndomen och interneringslägret där hon tillbringade kriget.

MediaNr: P33987

Är det här jag?

av Anna Schulze. Romanus & Selling, 2022.

11 vol., 1076 s. tryckt punktskrift.

Efter moderns död är 17-åriga Iris ensam kvar. Moster Sofia är hennes enda möjliga familj men hur ska man säkert veta vem som vill en väl? Iris har siktet inställt på konstskola men väl där drar hennes ensamhet och såriga bakgrund till sig hänsynslösa och manipulativa män. Roman om en ung kvinnas svåra väg mot att ta sitt liv i besittning.

MediaNr: P34000

En farlig talang

av Camilla Sten. Norstedts, 2022.

8 vol., 792 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i spänningsserien om Rebecca Lekman. Kriminalpsykologen Rebecca Lekman har flyttat hem till Djursholm för att ta hand om sin sjuka mor. En augustinatt väcks hon av ett telefonsamtal från en brottsplats. Hennes gamla kollega Leo berättar att Rebeccas flickvän från gymnasiet, Louise, har blivit mördad. Rebecca börjar undersöka mordet på egen hand, och snart inser hon farorna som hotar i överklassområdet som hon flytt under hela sitt liv.

MediaNr: P33930

Systrarna vid fyren

av Gill Thompson. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023.

10 vol., 1000 s. tryckt punktskrift.

Det är 1940, systrarna Alice och Jenny är i tjugoårsåldern och de har hela livet framför sig när tyskarna ockuperar deras hem, kanalön Jersey. Sjuksköterskan Alice beordras till tjänstgöring i ett tyskt sjukhus. Det hon inte vet är att arbetet kommer leda henne till stor kärlek, men också till fruktansvärda prövningar. För Jennys del innebär ockupationen att hennes drömmar om att studera matematik vid Cambridge krossas. Historisk roman.

MediaNr: P33937

Minnesteatern

av Karin Tidbeck. Översatt av Andreas Vesterlund. Volante, 2022.

5 vol., 474 s. tryckt punktskrift.

Det finns en värld vid sidan av vår egen. För härskarklassen är Trädgården ett dekadent paradis där tiden står stilla och festen aldrig tar slut. För barnen, deras tjänare och slavar, är det en utdragen skärseld där lek blir tortyr och ingen annan än de utvalda får överleva och bli gammal. Dora och Tistel är som syskon, bästa vänner som bara har varandra och nu måste de fly från Trädgården innan deras ungdom förråder dem. Fantasy.

MediaNr: P33934

Kalla handen

av Stieg Trenter. Publit [distributör] Telegram, 2014.

7 vol., 616 s. tryckt punktskrift.

Handlingen utspelas i Stockholmsmiljö och främst på Djurgården, där en direktör blir ihjälslagen mitt under en värmebölja. Fotograf Friberg och kriminalaren Vesper Johnson går på bovjakt. Spåren leder rakt in i storfinansen, till kretsen kring den mäktige företagsledaren Benny Rietz.

MediaNr: P33905

Arvejord

av Maria Turtschaninoff. Förlaget, 2022.

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift.

Nevabacka är ett ödsligt torp vid skogen i Österbotten. Det anlades av en före detta soldat på 1600-talet. När han inte höll sitt löfte till skogsfolket om att inte odla mossen drabbades han av olycka. Vi får följa generationerna i och runtomkring Nevabacka genom glädje och sorg förändrade levnadsvillkor och samhällsomvandlingar från 1600-talet till 2000-talet. Ständigt närvarande är skogen med alla dess innebörder.

MediaNr: P33883

Hundår

av Ericka Waller. Översatt av Ingela Jernberg. Sekwa förlag Etta, 2022.

9 vol., 846 s. tryckt punktskrift.

I boken möter vi tre personer och deras hundar. Georges är arg på världen sedan hans fru dött. Helst vill han inte lämna fåtöljen. Taxvalpen Poppy vill han heller inte ha. Dan är en terapeut med tvångstankar som har svårt att ta hand om sig själv. Den enda nära relation han har är labradoren Fitz. Lizzie bor på ett kvinnohärbärge med sin son Lenny och undviker kontakt med andra tills hon en dag tvingas promenera med den knubbiga terriern Maud.

MediaNr: P33938

Tillbaka till Rosenlyst

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2022.

7 vol., 666 s. tryckt punktskrift.

Del 9 i serien om familjen Winther som börjar med En ny tid. Familjen Winther är samlad på Rosenlyst, släktens sommarbostad vid Trondheimsfjorden, där de tillbringar dagarna med att cykla i kapp, bada i fjorden och dricka te på terrassen. Gitte är fortfarande irriterad på Fredrik för att han skickade hennes bror Karsten till ett sanatorium, men annars är sommardagarna ljusa. Den idylliska tillvaron hotas dock när Babette Hartmann gör entré.

MediaNr: P33989

Facklitteratur

Att vara barndomsblind

av Kerstin Darnhede. Arbetspsykologiska inst. PA-rådet, 1976.

5 vol., 468 s. tryckt punktskrift.

Intervjuer med tidigare elever på Tomtebodaskolan om deras syn på skola, yrkesutbildning och yrkesverksamhet.

MediaNr: P33915

Min far

av Egon Gunhamn. Nimis, 1994.

3 vol., 254 s. tryckt punktskrift.

Biografi över Gunnar Carlsson, vagnmakare och möbelfabrikör i småländska tätorten Skruv. Boken skildrar familjens liv men även brukssamhället och skolan under ett par decennier under 1900-talets första hälft.

MediaNr: P33968

Jag tog taxi till kriget

av Staffan Heimerson. Lind & Co, 2022.

6 vol., 572 s. tryckt punktskrift.

Staffan Heimerson (f. 1935) berättar minnen och upplevelser från långa tid som utrikeskorrespondent. Berättelserna sträcker sig i tid mellan 1963 till 2022 och handlar om allt från ryska spioner i Skåne under kalla krigets dagar, prickskyttar i Sarajevo och afrikanska länders frigörelse från kolonialismen till det ryska angreppet på Ukraina i fjol. En personlig redogörelse av ett händelsefyllt yrkesliv skrivet på ett rakt och lättläst tidningsspråk.

MediaNr: P33924

Vargtimmen

av Valerij Valer'evič Panjuškin. Översatt av Ola Wallin. Ersatz, 2022.

7 vol., 608 s. tryckt punktskrift.

I februari 2022 tvingades miljontals ukrainare på flykt när Ryssland beslöt sig för att invadera Ukraina. Bokens titel kommer av att de, enligt gammal sedvänja, anföll mitt i natten, då människorna är som mest utsatta och oförberedda. Boken beskriver ett antal ukrainska flyktingars berättelser och känslomässiga reaktioner på angreppet, baserat på intervjuer. Författaren är rysk journalist och har sett denna bok som en del av den botgöring som Ryssland är skyldig Ukraina.

MediaNr: P33951

Afghanerna

av Åsne Seierstad. Översatt av Jan Stolpe. Polaris, 2023.

12 vol., 1168 s. tryckt punktskrift.

Genom tre personporträtt skildras Afghanistan efter talibanernas återkomst. Boken är norska journalisten Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter ”Bokhandlaren i Kabul”. Läsaren får följa tre individer som alla väljer sin egen väg, och genom dessa människoöden tecknas också bilden av ett land som varit spelplan för olika stormaktskonflikter ända sedan Alexander den stores dagar.

MediaNr: P33946

Att resa sig upp och gå

av Victoria Silvstedt. Vibery Press, 2022.

5 vol., 438 s. tryckt punktskrift.

Som tonåring drömmer Victoria Silvstedt om ett liv i ett hus på landet med hästar och naturen invid husknuten. Men när hon röstas fram som skolans snyggaste tjej blir det startskottet på en internationell karriär som supermodell, skådespelare, programledare och artist. Boken är skriven ihop med medförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson och handlar om att leva det liv man vill leva, att vara den man vill vara och aldrig ha tråkigt.

MediaNr: P33956

Träna ute med Sofia

av Sofia Åhman. Norstedts, 2022.

2 vol., 150 s. tryckt punktskrift.

Boken innehåller övningar som du kan göra ute, på promenaden, på rundan i skogen, lekplatsen eller i utegymmet. Övningarna är uppdelade efter årstiderna och anpassade efter varierande väderlek och förutsättningar med tips på hur du till exempel skyddar dig mot värme, kyla eller väta. Finns också förslag på hur vi kan träna i vardagen. Innehåller instruerande fotografier. Författaren är idrottslärare, personlig tränare och gruppträningsinstruktör.

MediaNr: P33939

Böcker för barn

Skönlitteratur

Det allra viktigaste

av Hannah Arnesen. Bonnier Carlsen, 2023.

3 vol., 294 s. tryckt punktskrift.

Det är sista månaderna i mellanstadiet. Sista månaderna som Leyla och Soraya får vara riktiga barn, spela kort, tramsa runt och leka med larver i skogsdungen. Samtidigt längtar Leyla efter något nytt och obestämbart, hon ser fram emot hösten och högstadiet. Och det lockar att ta på sig de magiska kläderna som de hittat – kläder som gör dem äldre – och gå på fest med storebrorsans kompisar. En berättelse om att stå på randen till tonårsvärlden.

MediaNr: P33913

Tolv hemligheter

av Katja Brandis. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022.

4 vol., 378 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Farlig sommar. Woodwalkers kan skifta gestalt mellan människa och djur. I tolv berättelser möter vi puman Carags vänner och följer med dem på spännande äventyr som både människor och djur. Som när ekorren Holly fixar en julfest, Jeffrey måste hålla sin varggestalt hemlig på människoskolan, när katten Dorian går på bio med musvandraren Nell och när bisonkillen Brandon råkar illa ut under en resa på Hawaii.

MediaNr: P33911

Sillen sover över

av Anna Ehring. Bonnier Carlsen, 2023.

1 vol., 92 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Sillen får ett syskon. Sillen och kompisen Hedda får en briljant idé: Sillen ska sova över hos Hedda som ju nu bor granne tvärs över kohagen. När Hedda har somnat och Sillen ligger och lyssnar på de främmande ljuden i huset känns rummet därhemma plötsligt långt borta. Men som Sillens mamma förklarar när han packar inför äventyret: ”Det är lite läskigt att sova över första gången”.

MediaNr: P33942

Inte min tystnad

av Kaj Hagstedt. Iduns förlag, 2022.

4 vol., 332 s. tryckt punktskrift.

Tilda och Samuel går båda på skola i Lund för att lära sig teckenspråk. De möttes på ett disco och har nu blivit nära vänner som ger varandra stöd och trygghet. De hanterar sin situation på väldigt olika sätt. Tilda är i processen att bli döv och snattar för att tackla sina jobbiga känslor. Samuel har alltid varit döv och avskyr att prata inför andra människor. En bok som passar för diskussioner kring identitet, mod och språk. För barn i mellanåldern.

MediaNr: P33875

Du får vara hund

av Lise Indahl. Rabén & Sjögren, 2023.

2 vol., 152 s. tryckt punktskrift.

Kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, pinsamt, spännande och underbart. Men det är sällan lätt. Frans är orolig för sin framtid, och när Agnes vill att de ska vara ihop är katastrofen ett faktum. Cissi och Elli tycker att det är praktiskt att vara kär i samma kille, för tillsammans vågar de vad som helst. Moa blir kär i nya killar hela tiden, men ärligt talat är faktiskt hundar betydligt sötare.

MediaNr: P33943

Sommarskuggan och slottsbuset

av Tina Mackic. Rabén & Sjögren, 2022.

2 vol., 204 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Sommarskuggan och halloween-buset. Den magiska dräkten är ständigt på jakt efter sin utvalda person, om den skulle hitta den så blir Skuggan fulländad. Det får bara inte hända, och nu ska Struts köra dräkten till ett topphemligt gömställe. Där ska skuggkistan låsas in för alltid. Samtidigt har bästisarna Ila och Nouri kommit över en ramsa som sägs kunna locka fram Sommarskuggan.

MediaNr: P33912

Eldvakt

av Camilla Sten. Rabén & Sjögren, 2022.

7 vol., 678 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i trilogin som börjar med Bergtagen. Studenten närmar sig för Julia och Astrid, men för Julia känns friheten långt borta. Hur ska hon kunna lämna Järvhöga efter allt som hänt? När hon vet att skuggorna som lurar i skogen inte bara finns kvar där, utan verkar växa sig starkare? Även för Emil tycks situationen värre än någonsin. Markus blir inte bättre, snarare verkar han glida allt längre bort, in i något annat.

MediaNr: P33957

Kompassens hjärta

av Anna Thulin. Natur & Kultur, 2023.

3 vol., 286 s. tryckt punktskrift.

En berättelse om Hugo, långt uppe i norra Sverige, där han bor med sin praktiskt lagda mamma och drömmande pappa. Hugo blir bästis med Momo, vars familj flytt från krigets Syrien, och de båda pojkarna bär på upplevelser och känslor som är svåra att bearbeta och hantera vilket ibland leder till att de reagerar lite kantigt. En dag försvinner Hugos pappa och de hjälps åt att bege sig in i den djupgröna skogen för att finna honom. För mellanåldern.

MediaNr: P33993

Frasse och den magiska brygden

av Magnus Uggla. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 36 s. tryckt punktskrift.

Frisören Frasse har inte hängt med i svängarna de senaste åren. Salongen har funnits i familjen i generationer och allt är sig likt sedan den öppnades. När den parisutbildade frisören av Ball-Sams öppnar en trendig salong i grannskapet hårdnar konkurrensen och kunderna sviker. Ska Frasse lyckas vända motgångarna med hjälp av farfars fars gamla barberarbibel och receptet på en magisk brygd som garanterar glamorös glans och vidunderlig volym?.

MediaNr: P33920

Kram från Joy

av Jenny Valentine. Översatt av Gun-Britt Sundström. Atrium förlag, 2022.

3 vol., 224 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Joy alltid glad. Vi får träffa den charmiga Joy som alltid ser det positiva i livet igen. Genom att göra alla glada vill hon göra världen till en bättre plats. Familjen bor kvar hos morfar och hans katt. I skolan blir Joys bästis Benny blir retad och Joy vill förstå varför. Hemma är hennes storasyster rasande för att hon fått utegångsförbud. Ovanpå allt måste hon gå en brevskrivnings-skola för "riktiga" brev.

MediaNr: P33958

Nytt liv

av Christina Wahldén. Natur & Kultur, 2022.

3 vol., 290 s. tryckt punktskrift.

Nadir lever med sin mamma och sina tre syskon. Mamman kämpar för att få ekonomin och livet att gå ihop. Samtidigt kommer Nadirs storebror Ibbe hem med sedlar och guldkedjor. Nadir försöker att inte lägga sig i, men trycket mot honom ökar. Ibbe vill att han ska springa ärenden och ställa upp, och en kväll går något väldigt fel. I arbetet med denna bok har författaren haft hjälp av mellanstadieelever på Rosengårdsskolan i Malmö.

MediaNr: P33979

Faktaböcker

Du vet inte vad krig är

av Yeva Skalietska. Översatt av Åsa Malm. Bazar förlag, 2022.

3 vol., 298 s. tryckt punktskrift.

Den 24 februari 2022 attackeras den tolvåriga Yeva Skalietskas hemstad Charkiv när Ryssland inleder sin invasion av Ukraina. I denna dagbok beskriver hon bombningarna som hon och hennes farmor utsattes för och deras desperata flykt, bort från krigets fasor. Efter långa tågresor och vistelser på överfulla flyktingcenter i västra Ukraina hittar Yeva och hennes farmor till slut en fristad i Dublin. Men hoppet om att en dag kunna återvända hem lever.

MediaNr: P33910