Nya talböcker mars 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn, som också ligger på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 146 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Den som inte finns

av Mikael Andersson. Hoi förlag, 2022. Inläst av André Nilsson.

10 tim, 14 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Den som illa gör. När ett fullsatt flygplan utanför Umeå sprängs i ett bombattentat slipper en slutkörd kommissarie Roland Fransson hålla i utredningen. Säpo tar över. Men hans dotter Anna ger honom huvudbry och ofrivilligt dras han in i fallet. En av de omkomna är Per Vretling – samma person som Anna just bokat in en intervju med, och som avslöjat obekväma sanningar om en religiös friskola i Umeå. Spänningsroman.

MediaNr: CA64657

Utan gränser

av Luciane Andrev. Ordfront, 2022. Inläst av Christer Modin.

12 tim, 20 min. Talbok.

En av Sveriges mest framgångsrika finansmän utsätts för ett brutalt rån som visar sig vara en skenmanöver. I själva verket är dådet en hämndaktion utförd av oligarken Ivan Fedchenkov. Men vad Fedchenkov inte vet är att den svenska militära underrättelsetjänsten har placerat sitt skarpaste vapen för att följa hans rörelser: officeren Olga Lebedova Josefsson. Snart är även reportern David Hermelin indragen i det storpolitiska spelet. Thriller.

MediaNr: CA64346

Oändligt underbart

av Marjaneh Bakhtiari. Ordfront, 2022. Inläst av Anna Godenius.

06 tim, 03 min. Talbok.

Ett stilla regn faller över staden när Shayan, snart 15 år, låser lägenhetsdörren och går ut. Detta är dagen då han kommer att dö. Men för honom är det en lördag med ett viktigt uppdrag: att spela in en låt till mamma som fyller år. Från de tomma kvarteren där han bor rör han sig självklart genom Malmö. Alltmedan dagen går möter han vänner och familj, träffar bekanta han velat undvika, i en stad där de verkliga hoten sällan är synliga. Roman.

MediaNr: CA64544

En hamn i stormen

av Birgitta Bergin. Piratförlaget, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

11 tim, 17 min. Talbok.

Sju gäster anländer till Pater Noster-skärgården en helg i oktober. Kenneth och Marina, som driver hotellet på den lilla karga ön, känner direkt att något ligger i luften: detta är inga sorglösa weekendgäster, utan människor som av olika skäl kommit för att lösa knutar i sina liv. Nya förbindelser uppstår, gamla löses upp och när orkanen slår till finns ingen återvändo. Kommer alla ens att lämna ön levande? Relationsroman med spänningsinslag.

MediaNr: CA64634

Döttrarna i Cornwall

av Fern Britton. Översatt av Susanne Nobel. HarperCollins, 2022. Inläst av Mårten Edman.

12 tim, 54 min. Talbok.

Första delen i serien Pärlor i Cornwall. Första världskriget är slut och Claras fästman har stupat i strid. Med sig hem till hans familj i Cornwall har hon en hemlighet som under inga omständigheter får avslöjas. Tjugo år senare, när andra världskriget bryter ut, förändras tillvaron i ett slag för Claras dotter Hannah. Och långt senare kommer Hannahs dotter Caroline inse att allt inte varit som hon trott med hennes mamma och mormor. Feelgood.

MediaNr: CA64385

Medborgarna

av Henrik Bromander. Weyler, 2023. Inläst av Anna Godenius.

08 tim, 59 min. Talbok.

Novellsamling med medborgarna i centrum. En kvinna går med i ett medborgargarde, en minkfarmare går vakt, två knarkare driver in en skuld. I berättelsen ”Döda hund” bryts det fiktiva mönstret för ett minne ur barndomen. I den avslutande novellen ”Baskiskt efterspel” reser en desillusionerad man till målet för hans frihetsdröm, bara för att finna någonting annat.

MediaNr: CA64696

Huggormsboet

av Simon Bynert. Visto förlag, 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

08 tim, 30 min. Talbok.

Olof var ensam i sitt tomma hus i Genève när telefonsamtalet kom. Det som skulle förändra allt. Fadern, som Olof flytt från i panik redan som 16-åring, hade avlidit. Ett påstått självmord. Den lilla familjen hade inte varit samlad på 40 år och nu hopade sig frågorna. Varför hade släktgården på Helgö i Smålands mörka skogar testamenterats till Olof och inte till hans syster?.

MediaNr: CA64828

Lämna inga spår

av Harlan Coben. Översatt av Jan Risheden. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

11 tim, 17 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Pojken från skogen. Wilde växte upp utan någon kännedom om vare sig sin familj eller identitet. Allt han vet är att han som pojke hittades övergiven i skogen. Nu är han äntligen redo att hitta sitt ursprung. Strax efter att han skickat sitt DNA till en släktforskningssajt får han kontakt med två potentiella släktingar. Han ger sig ut på jakt efter sanningen, men båda spåren leder till fler frågor än svar. Thriller.

MediaNr: CA64531

Vi

av Edgar Corvera. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

03 tim, 08 min. Talbok.

Orlando föds i Minsk på 1980-talet men när Sovjet faller flyttar familjen till Sverige. Trettio år senare har han blivit pappa. Livet består av tidiga lämningar på förskolan och långa pass på en gruppbostad, medan allt han vill är att skriva. Samtidigt finns delar av släkten kvar i Belarus där regimen besinningslöst slår ner allt motstånd. Roman om separation, samhörighet och den bisarra tillvaron i en diktatur.

MediaNr: CA64697

Melancolia

av Mircea Cărtărescu. Översatt av Inger Johansson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

08 tim, 17 min. Talbok.

Med ett sagoaktigt berättande utforskar författaren tidens gång. Poesin såväl som det reella och det mystiska tar självklar plats i denna berättelse om separation, det trauma som präglar vår födelse och därefter var och en av våra metamorfoser. Prologen och epilogen omfamnar bokens kärna som består av tre längre historier som länkas samman, skrivna ur en femårings, en åttaårings och en femtonårings perspektiv. Roman.

MediaNr: CA64692

Den döde på balkongen

av Joel Dahlberg. Ordfront, 2023. Inläst av Dan Bratt.

15 tim, 07 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien Sällskapet. Ett hemligt sällskap inom finansvärldens toppskikt, en båtolycka som tar en ung flickas liv och en mäktig aktör i näringslivet som inte skyr några medel – allt detta tycks hänga samman när journalisten Stefan Wiklund får tipset om omständigheterna kring en mans död. I arbetet med storyn tvingas han gräva i sitt eget förflutna och det blir tydligt att även han själv är föremål för granskning, men av vem?.

MediaNr: CA64605

Vernon Subutex

av Virginie Despentes. Översatt av Kristoffer Leandoer. Norstedts, 2020. Inläst av Sanna Tidbeck.

14 tim, 33 min. Talbok.

Del 3 i en trilogi. Gruppen kring Vernon Subutex har börjat röra på sig och de slår upp läger på avskilda platser på landsbygden. När de då och då anordnar en sammanstrålning, en fest, reser noga utvalda gäster långväga för att vara med. Samtidigt finns en utbredd misstänksamhet mot gruppen som checkat ut från samhället. Och det jäser i Paris, där en isande rädsla slagit klorna i invånarna efter att två terrorattacker på kort tid drabbat staden.

MediaNr: CA64262

Den smarta kvinnans handbok i mord

av Victoria Dowd. Översatt av Fredrika Spindler. Lind & Co, 2022. Inläst av Marika Bergström.

12 tim, 18 min. Talbok.

Det som skulle bli en mysig helg på landet för Pandora Smarts bokklubb blir i stället något helt annat när en kvinna hittas död. Och kort därpå hittas ytterligare ett lik. Som om inte det vore nog drar ett oväder in och alla gäster blir insnöade i det ödsligt belägna huset där de befinner sig. Är mördaren ute efter någon mer? Eller är det rent av så att den som dödat är någon bland dem? Nu måste de samarbeta för att ta reda på vem mördaren är.

MediaNr: CA64611

Sorgehögtid

av Sīmīn Dānishvar. Översatt av Johanna Jellback. Ordfront förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

15 tim, 04 min. Talbok.

Andra världskriget går mot sitt slut men ockupationen av Iran splittrar landet. Trebarnsmamman Zari i Shiraz gör allt i sin makt för att bevara vardagens rutiner men när släkt och vänner ger sig in i storpolitiken blir allt komplicerat. För att skydda sin familj från alla upptänkliga hot tvingas hon att agera utanför ramarna för den strikta kvinnorollen. Utkom 1969 och var den första romanen på persiska skriven av en kvinna. S.D., 1921-2012.

MediaNr: CA64709

Kairos.

av Jenny Erpenbeck. Översatt av Ulrika Wallenström. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Eva Werning.

12 tim, 19 min. Talbok.

De träffas av en slump vid Alexanderplatz. Katharina är nitton år, Hans är trettio år äldre och gift. Det är mitten av 1980-talet, och under åren som följer – de sista före murens fall – kan de båda inte släppa varandra. ”Kairos” är historien om ett ögonblick som förändrar allt, om en kärlek som gränsar till grymhet, och om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder. Roman.

MediaNr: CA64466

Där döden väntar

av Karin Fossum. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Forum, 2023. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 35 min. Talbok.

Femtonde fristående delen i serien som börjar med Evas öga. Den förmodade mördaren presenterar sig redan i inledningen, utan att avslöja sitt namn. En försvunnen 16-årig flicka, Gritt, hittas strypt i ett skogsområde. En kort tid senare blir ytterligare en 16-åring mördad, en pojke, men tillvägagångssättet skiljer sig markant från föregående mord. Kommissarie Konrad Sejer är brydd men steg för steg nystas olika dolda familjerelationer upp som pekar på en - eller två? – seriemördare.

MediaNr: CA64803

Strandflickan

av Lisa Förare. LL-förlaget, 2023. Inläst av Camilla Bard.

00 tim, 54 min. Talbok.

Lotta sörjer fortfarande sin sjuåriga dotter som dött tre år tidigare. Hon springer varje kväll runt Långsjön och en kväll ser hon en flicka som påminner om dottern. Hon träffar också på en ung grabb som letar efter ett rum att hyra, och Lotta låter honom bo i sin dotters gamla rum. Sakta återvänder livet och kontakten med människorna. Samtidigt blir den ensamma flickan alltmer lik hennes dotter - för att till sist försvinna. Lättläst.

MediaNr: CA64661

Manipulatören

av Anders Gustafson. Lind & Co, 2023. Inläst av Cecilia Ljung.

13 tim, 17 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Singöspionen. En kall vintermorgon upptäcks en medtagen man som driver i en båt. Ett par som rastar hunden lyckas få honom iland. Mannen talar inte svenska och är knappt vid medvetande, men vill omgående prata med polisen. Samtidigt drabbar en stöldvåg med fräcka kupper Norrtälje med omnejd. Kriminalinspektör Solbritt Andersson känner sig pressad och polisstyrkan försvagas när flera kollegor begär ledigt.

MediaNr: CA64693

Röd hibiskus

av Gertrud Hellbrand. HarperCollins, 2023. Inläst av Marika Bergström.

11 tim, 51 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Dragoner. En trettonårig flicka vaknar upp instängd i ett slutet rum och inser att någon håller henne fången. I det lilla samhället Hedsbro på Östgötaslätten rapporteras en mamma, en pappa och deras dotter spårlöst försvunna. Samtidigt tvingas Sanja Soliman ta ledigt från polisjobbet efter en olycka. Hon bestämmer sig för att börja leta efter sin pappa Darko, huvudmisstänkt för mordet på hennes mamma. Spänningsroman.

MediaNr: CA64626

Hemma

av Judith Hermann. Översatt av Jesper Festin. Weyler, 2023. Inläst av Britt Ronström.

05 tim, 14 min. Talbok.

Hon har lämnat sitt tidigare liv bakom sig, flyttat från staden till havet, till ett eget hus. Hon skriver rapporter till sin exman och vuxna dotter om sjökrogen där hon arbetar och om den ilskna mård som flyttat in på vinden. Hon försöker sig på en affär med en grisbonde och frågar sig om hon kan slå sig ner eller om hon borde gå vidare. Här vid den tyska nordkustens vallar kan hon möjligtvis bli en annan, eller förbli den hon är. Roman.

MediaNr: CA64600

Förinta

av Michel Houellebecq. Översatt av Sara Gordan. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av David Zetterstad.

18 tim, 16 min. Talbok.

Paris år 2027. Ett presidentval står för dörren. Plötsligt dyker det upp en viral film föreställande en skenavrättning av ministern och kandidaten Bruno Juge. Det kommer an på Paul Raison, hans vän och medarbetare, att försöka ta reda på vilka som ligger bakom den fejkade filmen. Snart följer en rad oförklarliga men högst verkliga terrorattacker. Existentiellt laddad roman som ställer frågor om hur människan kan leva med hotet om utplåning.

MediaNr: CA64137

Illegalisten

av Anders Jallai. Pub Lic, 2022. Inläst av Örjan Blix.

08 tim, 56 min. Talbok.

Del 13 i serien som börjar med Spionen på FRA. Den pensionerade underrättelseoperatören Anton Modin får veta att det finns ett stort hot mot det svenska samhället. Sovande spioner, så kallade illegalister, döljer sig mitt bland oss. De kan när som helst aktiveras, med syfte att skada landets infrastruktur. Först tror Modin att det är en överdrift, men när förre Säpochefen avlider på ett mystiskt sätt dras han in i en farlig jakt. Spionthriller.

MediaNr: CA64554

Dödens snabba vingar

av Anna Jansson. Norstedts, 2023. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 06 min. Talbok.

Del 25 i serien som börjar med Stum sitter guden. Två barn söker sig ned i tunnlarna under Visby och finner De dödas sal, en droppstensgrotta i underjorden som enligt rykten varit en hemlig mötesplats för klostrens munkar. Trettiofem år senare hittas en kvinna död vid en husvisning. Hon identifieras som den försvunna Märta Silverängen, en 34-årig arkeolog som utforskade och kartlade tunnlarna under Visby. Maria Wern tar sig an mordutredningen.

MediaNr: CA64940

Kärlek i fem akter

av Daniela Krien. Översatt av Aimée Delblanc. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Anna Godenius.

08 tim, 01 min. Talbok.

Fem kvinnoöden står i centrum för berättelsen. Som tonåringar såg de Berlinmuren falla och en nyfunnen frihet ta vid. Nu är de vuxna och livet har fått dem att inse att det finns olika sorters gränser för frihet. På ytan ter de sig väldigt olika men de står alla inför livsomvälvande brytningspunkter och deras liv tangerar varandra. Roman med teman som moderskap, barnlöshet, sorg, otrohet, skilsmässa men också om kärlek, vänskap och att gå vidare.

MediaNr: CA64420

Straff

av Ann-Helén Laestadius. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

14 tim, 41 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Stöld. Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Trettio år senare har de valt olika vägar för att överleva. Men så en dag är husmor tillbaka – och det blir uppenbart att ingen har glömt.

MediaNr: CA64580

Ingen väg hem

av Jenny Lecoat. Översatt av Eva Andreasson. Historiska media, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

11 tim, 22 min. Talbok.

Sommaren 1940. Två år har gått sedan Hedy Bercu flydde sin hemstad Wien och nazisterna. Nu blickar hon upp mot himlen över den lilla brittiska ön Jersey där tyska flygplan dånar. När tyskarna slutligen intar Jersey avstår de allierade styrkorna från en motattack, och öbor och ockupanter hittar ett sätt att leva sida vid sida. Utan möjlighet att fly gör Hedy vad hon kan för att dölja sin judiska bakgrund. Debutroman baserad på verkliga händelser.

MediaNr: CA64547

Älven

av Rosa Liksom. Översatt av Janina Orlov. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 14 min. Talbok.

Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder, och hennes gravida mamma har redan lämnat gården. Tillsammans med en piga ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Historisk roman som skildrar de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning.

MediaNr: CA64509

Älgkronan

av Aline Lilja Gladh. Modernista, 2022. Inläst av Toya Westberg.

17 tim, 14 min. Talbok.

Del fyra i serien som börjar med Tändstickan. En död kropp har hittats med omfattande skador orsakat av ett vildsvin. Kriminalkommisarie Karlberg när dock misstankarna att det är något mer inblandat i detta gruvliga brott. Andra förvecklingar med bland annat en konstnär, en gängpresident och en jägare ger kulör till en annars dunkel ”nordic noir”.

MediaNr: CA63906

Järnviljan

av Jacob Lindfors. Piratförlaget, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

14 tim, 00 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Vinterpacket. Mattias Kassian fortsätter sin kamp mot den norrländska terrorgruppen Vinterpacket. Han blir inblandad i ett intrikat spel där Rysslands utrikespolitik spelar en stor roll, bland annat hjälper han ryssarna med att krossa ett nätverk av internationella narkotikasmugglare. Samtidigt bidar det i Norrlands inland gömda Vinterpacket sin tid. Är tiden mogen för dem at ta strid mot Försvarsmakten? Politisk militärthriller.

MediaNr: CA64598

Utflykt till Hanging Rock

av Joan Lindsay. Översatt av Maria Lundgren. Palaver press, 2022. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

08 tim, 36 min. Talbok.

En molnfri sommardag år 1900 bestämmer sig några flickor från Appleyard College for Young Ladies för att ordna en picknick vid Hanging Rock. I den gassande eftermiddagssolen klättrar tre av flickorna uppåt på berget och beger sig in i vegetationen. Högre och högre, längre och längre, tills de slutligen försvinner för att aldrig mer komma tillbaka. Australiensisk klassiker från 1967 som också blivit film. J. L., 1896-1984. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64675

Lyser och lågar

av Ulla-Lena Lundberg. Förlaget, 2022. Inläst av Stina Engström.

15 tim, 58 min. Talbok.

En brinnande idealism ligger bakom flera förändringar i Finland under slutet av 1800-talet, de stora folkrörelsernas tid. I romanen får läsaren följa tre kärlekspar, ur tre generationer, och i centrum står Finns folkhögskola, en historisk institution präglad av spänningar under förryskningsperioden. En berättelse om kampen för folkbildning och upplysning, om de personliga sorgerna och vardagsslitet och om den glödande, allt uppslukande kärleken.

MediaNr: CA64795

De döda flickorna i skogen

av Lotta Lundh. Lind & Co, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

11 tim, 14 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Blicken inifrån mörkret. Den värmländska ”cold case-gruppen har alltmer tagit form av ett sammansvetsat gäng, trots sina individuella särdrag. Nu tar de sig an det mest kända olösta fallet i Värmlands kriminalhistoria, tio år efter att två tonåriga tjejer blev funna döda i värmlandsskogen. Den nya utredningen river upp många sår bland ortsbefolkningen, men alla vill ju veta sanningen om vad som hänt. Åtminstone nästan alla.

MediaNr: CA64695

En övning i revolution

av Kayo Mpoyi. Norstedts, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

05 tim, 16 min. Talbok.

För att komma undan en tyrannisk far och make flyttar Kapi och Joséphine med sin mor till den lyckliga trångboddheten med kusinerna och mormor i Stockholm. Mormor som deras far anklagat för trolldom och försökt att hålla borta från familjen. Nu försöker hon övertyga sin dotter om att lämna sin man och berätta för de svenska myndigheterna. Berättelse om en familjs flytt från Kongo-Kinshasa till Sverige och att finna sig till rätta i ett nytt land.

MediaNr: CA64628

Skurkens dans

av Fiston Mwanza Mujila. Översatt av Elin Svahn. Rámus, 2021. Inläst av Åke Lindgren.

08 tim, 20 min. Talbok.

Över gränsen mellan Zaire (nuvarande Kongo-Kinshasa) och Angola flyttas såväl diamanter som de zairier som gräver fram ädelstenarna i gruvorna. I Lubumbashi, på den zairiska sidan av gränsen, målas de officiella byggnaderna om i olika färger beroende på vem som har makten. I staden ligger också baren Festens mambo och i myllret där möts lycksökare, kolonisatörer, hemlig polis och en österrikisk författare med en väska fylld av ord. Roman.

MediaNr: CA64485

1794

av Niklas Natt och Dag. Bokförlaget Hedvig, 2020. Inläst av Christer Modin.

04 tim, 13 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med 1793. På Danvikens sjukhus, i utkanten av Stockholm, sitter en ung adelsman och våndas över det vidriga brott han anklagas för. På en gård inåt landet sörjer en mor sin dotter, mördad på sin bröllopsnatt. När ingen vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som är kvar, den enarmade Mickel Cardell som inte längre har något att leva för. Brutal och skakande skildring av ett Stockholm i förfall. Lättläst.

MediaNr: CA64499

Blodmåne

av Jo Nesbø. Översatt av Per Olaisen. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anna Döbling.

16 tim, 36 min. Talbok.

Del 13 i serien om Harry Hole som börjar med Fladdermusmannen. Efter att Harrys liv slagits i spillror i Norge har han nu begett sig till Los Angeles för att ta livet av sig med alkoholens hjälp. Han plan förstörs dock av en fastighetskung i Oslo som hyr in honom som privatspanare, allt för att bevisa dennes oskuld i ett fall rörande två mystiska kvinnomord. Omständigheterna kring morden blir alltmer invecklade och brutala och endast en grupp av vinddrivna existenser är Harrys stöd i jakten på sanningen. Thriller.

MediaNr: CA64745

Ät ur min hand

av Hanna Nolin. Lind & Co, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

16 tim, 37 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien om Camille Albeck-Schmidt. Kriminalinspektör Camille Albeck-Schmidt är en tvåbarnsmamma som ifrågasätter det mesta, familjen, jobbet, livets mening. Nyss hemkommen från semestern får hon i uppdrag att utreda ett ovanligt utstuderat mord, det som i pressen kallas "Törnrosamordet". Kort därefter kopplas hon in på ytterligare ett fall, en utdragen misshandel som visar sig ligga närmare Camille än någon kunnat tro.

MediaNr: CA64442

Cirkusprinsessan

av Kamilla Oresvärd. Norstedts, 2022. Inläst av Björn Muda.

10 tim, 26 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien om Greta Leikler. En affärsman hittas mördad i sin villa utanför Göteborg. Med spänning följer hela Sverige rättegången, där mannens flickvän Greta Leikler – i medierna även känd som Cirkusprinsessan – döms för mordet. Två år senare får polisinspektör Björn Carlsson ett samtal som han minst av allt har väntat sig: Greta Leikler, kvinnan han var med och satte dit, har rymt från fängelset.

MediaNr: CA64608

Simmarna

av Julie Otsuka. Översatt av Helena Fagertun. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anna Godenius.

04 tim, 39 min. Talbok.

Roman där första delen speglar livet i en simhall. En oförklarlig spricka som uppstår i simbassängens botten slår sönder besökarnas rutiner, väcker oro och spekulationer − men också förväntningar. I bokens andra hälft möter läsaren Alice, en äldre kvinna och före detta simmare som har flyttat till ett hem som hon inte känner igen som sitt. Hennes minne söker sig bakåt, till barndomen och interneringslägret där hon tillbringade kriget.

MediaNr: CA64648

Nya gäster på Hedgehog Hollow

av Jessica Redland. Översatt av Olga Falk. Lavender Lit, 2022. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 55 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kärlek på Hedgehog Hollow. Efter ett år fullt av motgångar har Samantha äntligen lyckats öppna sitt räddningscenter för igelkottar på den brittiska landsbygden. Det är hårt arbete och frågan är om hon har tagit på sig mer än hon klarar av? Som tur är har hon Josh vid sin sida. Men Josh har sina egna problem att ta itu med och efter faderns svek ställs han snart inför ett svårt beslut. Feelgood.

MediaNr: CA64271

Familjehemligheter på Hedgehog Hollow

av Jessica Redland. Översatt av Olga Falk. Lavender Lit, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

12 tim, 33 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Kärlek på Hedgehog Hollow. Samanthas dröm om ett driver ett räddningscenter för igelkottar har gått i uppfyllelse och hon stortrivs med sitt jobb. Men det är inte bara igelkottarna som behöver hennes hjälp. Den stökiga kusinen Chloe dyker upp med sin som utan att berätta varför hon lämnat sin man och det visar sig att hemligheter ur det förflutna riskerar att vända upp och ner på hela deras tillvaro. Feelgood.

MediaNr: CA64772

Ihågkom oss till liv

av Joanna Rubin Dranger. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

08 tim, 02 min. Talbok.

Författarens mormorföräldrar kom till Sverige redan 1906, då de undkommit blodiga judepogromer i Ryssland. De lyckades skapa sig ett bra liv Västergötland men deras kvarlämnade släktingar kom i princip att bli mördade, både före och efter kriget. Johanna ville emellertid ta reda på de släktingar som överlevde, vilket ledde till en starkt känslomässig inre resa. Resultaten har blivit en tecknad dokumentärroman som ger en inträngande kunskap om både hennes familjs historia och om antisemitism.

MediaNr: CA63981

Elddopet

av Andrzej Sapkowski. Översatt av Lisa Mendoza Åsberg. Gondol förlag, 2021. Inläst av Ove Ström.

12 tim, 41 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Alvblod. Geralt har skadats illa efter en attack som förintat magikernas orden. Häxkarlen är nu maktlös. Kriget mellan Nilfgaard och kungadömena i norr är nu fullskaligt och magins – och världens – framtid hotad. Enligt ryktet finns Ciri, arvtagerska till kungariket Cintras tron, i Nilfgaard där hon ska gifta sig med kejsaren. Trots sina skador måste Geralt göra allt för att hitta henne.

MediaNr: CA61445

Örat mot stenen

av Eva Sjöstrand. Wessmans Musikförlag AB, 2021. Inläst av Linda Jansdotter.

01 tim, 28 min. Talbok.

Lägg örat mot gatstenen i Visby. Lyss till klappret av hästars hovar, till generationer av skuttande barn, till Visbybors steg, lätta som tunga. I flera tusen år har denna plats på jorden varit bebodd. Här har tänkts miljoner tankar. Några ryms i »Örat mot stenen« där två infödda Visbybor i slutet av 1900-talet skildrade sin hemstad.

MediaNr: CA64725

Cellen

av Linda Sundgren. Lind & Co, 2022. Inläst av Britt Ronström.

08 tim, 43 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Ondska utan ånger. Vaxholm drabbas av en serie villainbrott, men det dröjer innan polisen lyckas skönja ett mönster. En natt tar en äldre kvinna tjuvarna på bar gärning i sitt hem och lämnas bunden och skadad åt sitt öde. Skärgårdstidningens chefredaktör, Angelica Moe, följer inbrotten med intresse. Det gör även hennes sons pappa Karl, inifrån anstalten där han avtjänar ett långt fängelsestraff.

MediaNr: CA64639

Sköldmön

av Birgitta Thulin. [Birgitta Thulin], 2021. Inläst av Ingemar Jonson.

05 tim, 35 min. Talbok.

Det är tidig medeltid, 800-talet. Gudarnas hage, där man dyrkar asarna Oden, Tor och Freja, är vackert belägen på en kulle med utsikt över Ivösjön i nordöstra Skåne. Vikingahövdingen i gården intill har dragit på sig en blodshämnd och väntar vedergällning. Den kommer med en våldsam kraft. Hövdingens unga dotter Sol skonas men tillfångatas och blir bortförd av jomsvikingar.

MediaNr: CA64724

Magikern

av Colm Tóibín. Översatt av Erik Andersson. Norstedts, 2022. Inläst av Ove Ström.

16 tim, 23 min. Talbok.

Thomas Mann växer upp i den nordtyska hamnstaden Lübeck. Den lille pojken lär sig tidigt att aldrig låta någon få veta vad han verkligen känner: i hemlighet ägnar han sig åt konst och litteratur, och han åtrår pojkar mer än flickor. När han möter den judiska Katia förändras allt. De gifter sig, skaffar sex barn och med tiden blir Thomas Mann en uppburen författare. Men när nazisterna kommer till makten förändras allt. Biografisk roman.

MediaNr: CA64419

Hennes rykte

av Sarah Vaughan. Översatt av Johan Nilsson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

15 tim, 18 min. Talbok.

Emma Webster brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Plötsligt finner Emma sig anklagad för mord. Spänningsroman.

MediaNr: CA63991

Hundår

av Ericka Waller. Översatt av Ingela Jernberg. Sekwa förlag Etta, 2022. Inläst av David Zetterstad.

11 tim, 25 min. Talbok.

I boken möter vi tre personer och deras hundar. Georges är arg på världen sedan hans fru dött. Helst vill han inte lämna fåtöljen. Taxvalpen Poppy vill han heller inte ha. Dan är en terapeut med tvångstankar som har svårt att ta hand om sig själv. Den enda nära relation han har är labradoren Fitz. Lizzie bor på ett kvinnohärbärge med sin son Lenny och undviker kontakt med andra tills hon en dag tvingas promenera med den knubbiga terriern Maud.

MediaNr: CA64501

Tillbaka till Rosenlyst

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Helena Gripe.

09 tim, 50 min. Talbok.

Del 9 i serien om familjen Winther som börjar med En ny tid. Familjen Winther är samlad på Rosenlyst, släktens sommarbostad vid Trondheimsfjorden, där de tillbringar dagarna med att cykla i kapp, bada i fjorden och dricka te på terrassen. Gitte är fortfarande irriterad på Fredrik för att han skickade hennes bror Karsten till ett sanatorium, men annars är sommardagarna ljusa. Den idylliska tillvaron hotas dock när Babette Hartmann gör entré.

MediaNr: CA64655

Tukta

av Helén Wigh. Historiska media, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

12 tim, 14 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien om Elin Roth. Det är år 1950 i Filipstad och Elin Roth arbetar i sin farfars antikvariat, men hon drömmer om att bli polis som sin far. Så länge hon kan minnas har hon hjälpt honom med brottsutredningar, men när Elin en dag begår ett ödesdigert misstag utesluter fadern henne från framtida utredningar. Men när en misshandel sker i staden, och allt pekar på att en närstående är skyldig, förändras allt.

MediaNr: CA64422

Ett ärligt liv

av Joakim Zander. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

12 tim, 43 min. Talbok.

På en våldsam demonstration i Malmö träffar en ung, vilsen juridikstudent en kvinna som introducerar honom för sina excentriska vänner. Deras liv bygger på radikala och spännande ideal, men också på lögner och stora risker. När han väl upptäcker vad han har dragits in i är det redan för sent att ta sig ur. Spänningsroman om sanning, svek och lockelsen i att leva utanför lagen.

MediaNr: CA64356

I det vilda

av Lisa Zetterdahl. it-lit, 2022. Inläst av Anna Godenius.

03 tim, 19 min. Talbok.

Ester är 10 och provsmakar livet. Det smakar jordgubbsyoghurt, blockchoklad, smutsiga bröst. Men i villasamhället rycker det gränslösa närmare och det har en större aptit än så. Ester söker gemenskap och sammanhang men det är någonting som inte stämmer. Uppväxtskildring som sakta övergår i ren skräck. Drifterna och det vilda rör sig mellan trädgårdarna, mot huset vid barndomens slut. Romandebut av Lisa Zetterdahl, 1983-.

MediaNr: CA64710

Facklitteratur

Religion

Äta livet med stor sked

av Tuulikki Koivunen Bylund. Ekström & Garay, 2021. Inläst av Anna Döbling.

07 tim, 49 min. Talbok.

Självbiografi av förra biskopen i Härnösand Tuulikki Koivunen Bylund, 1947- . Med både självdistans och humor berättas historien om en finsk flicka från en okyrklig familj som gör karriär i ett främmande land med hjälp av sisu och en fast tro på en kärleksfull Gud. Hon berättar om hur det är att vara invandrare och kollidera med svensk kultur, att drabbas av en cancersjukdom mitt i livet, och att vara kvinnlig pionjär som domprost och biskop.

MediaNr: CA60136

Filosofi och psykologi

Känn ditt barn

av Maria Borda. Norstedts, 2022. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

06 tim, 44 min. Talbok.

Författarna går ifrån den klassiska föräldrarådgivningen, som av vissa kan upplevas som hierarkisk, och de vill i stället föra fram ett synsätt där det inte finns ett rätt sätt att vara förälder på och att varje familj bör hitta sin egen väg. Boken berör områden som anknytning, matning, gråt, sömn, bärande och familjens samspel. Den erbjuder hjälp och stöd till de föräldrar som vill veta mer och är öppna för nyanseringar av etablerade normer.

MediaNr: CA64508

Jag är himmel och hav

av Jonna Bornemark. Volante, 2022. Inläst av Marika Bergström.

08 tim, 11 min. Talbok med text.

I boken tar författaren avstamp i en av de mest paradoxala och djupt existentiella erfarenheter som hör livet till, graviditeten. Det är en erfarenhet som inte har fått ta plats i filosofin. Men om vi tog denna erfarenhet på allvar, vad skulle vi då upptäcka? Bornemark är en av Sveriges mest kända filosofer. Med böcker De omätbaras renässans och Horisonten finns alltid kvar har hon nått långt bortom de filosofiska rummen.

MediaNr: CA62669

Guldkorn

av Bodil Jönsson. Brombergs, 2022. Inläst av Qina Hermansson.

03 tim, 38 min. Talbok.

90 korta texter om människan, tiden och livet, som till stor del kommer från böckerna Guld (2006) och Silver (2014). En fjärdedel är nyskrivet. Det är reflektioner och funderingar kring det mesta i livet, strukturerade utifrån rubrikerna: Tiden, Barnen, Pandemin, Processerna, Stressen, Hälsan, Helheterna, Stämningarna, Åldrandet, Kunskaperna, Det existentiella och Framtiden. Bodil Jönsson, 1942- , fysiker, forskare och författare.

MediaNr: CA63406

Språkvetenskap

Hjälp ditt barn att tala inför andra

av Lisa Jerkander. Tukan, 2020.

04 tim, 57 min. Talbok.

Den här boken riktar sig speciellt föräldrar som vill stötta sitt eller sina barn under skola och uppväxt, med fokus på att lära barn att tala offentligt, någonting som idag har en viktig plats i dagens skola. Läsaren får en kortfattad teorigenomgång och praktiska instruktioner kring konsten att skriva tal, liksom exempel på ämnen som ligger nära intill, till exempel digitala verktyg, talängslan och så vidare. Detta medföljs genom hela boken av konkreta exempel och tips. .

MediaNr: CA63844

Litteraturvetenskap

Slå rot i förvandlingen

av Alva Dahl. Ellerströms, 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

22 tim, 24 min. Talbok.

Boken tecknar ett porträtt av Gunnel Vallquist (1918–2016), författare, översättare och akademiledamot. Hon gjorde sig ett namn i offentligheten dels som översättare, dels som essäist och debattör i kyrkliga frågor. Hon satte tidigt upp stränga principer för bildning och livsföring, sökte sina andliga rötter i Frankrike, Italien och Ryssland och förstod att det mest avgörande var att lära sig bejaka tillvarons paradoxer.

MediaNr: CA60285

Den oavslutade litteraturen

av Kristoffer Leandoer. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Mårten Edman.

12 tim, 58 min. Talbok.

Vissa böcker blir aldrig klara. Ändå räknas de till våra klassiker. Hit hör Vergilius ”Aeneiden”, Chaucers ”Canterburysägner”, Gogols ”Döda själar”, Musils ”Mannen utan egenskaper” och otaliga andra. Men varför avslutades aldrig somliga böcker? Det här är berättelsen om den oavslutade litteraturen och som inbjuder oss att närma oss böckernas värld på ett nytt sätt. För tänk om alla böcker är oavslutade? Sista ordet är ju ändå alltid läsarens.

MediaNr: CA64579

En dramatikers dagbok

av Lars Norén. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 22 min. Talbok.

Femte och sista delen av En dramatikers dagbok, åren 2019-2020. Den 30 november 2020 skriver Lars Norén: ”Jag tackade min kropp, min hjärna, min själ, mina fötter och händerna igår, för att jag fortfarande finns till. Jag kretsar i tankar och känslor kring platsen där hjärtat slår och försöker att inte oroa det, eller ställa för stora krav. Vad som än händer har det gjort ett fantastiskt arbete i över sjuttiosex år”. Norén avled i januari 2021.

MediaNr: CA64651

Historia

Draken

av Tobias Andersson Åkerblom. Mondial, 2022. Inläst av Eric Linderholm.

08 tim, 55 min. Talbok.

Med boken vill författaren påvisa hur Kina arbetar för att utöka sitt inflytande i Sverige. Genom diplomatiska kanaler, genom att köpa upp företag – och genom att placera underrättelseagenter på svensk mark för att bedriva spionage. Medan Sverige prioriterat löften om jobb har vår ekonomi blivit så sammantvinnad med kinesiska intressen att frågan, enligt författaren, blivit oundviklig: vad kommer egentligen först, demokratin eller pengarna?.

MediaNr: CA64507

Det praktfulla & det onda

av Erik Larson. Översatt av Manne Svensson. Modernista, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

22 tim, 22 min. Talbok.

När andra världskriget bryter ut är Winston Churchill alldeles nytillträdd som premiärminister och har oddsen mot sig att axla rollen som enande landsfader. Genom dagboksanteckningar och andra källor får vi möta Winston Churchill och ett antal personer kring honom. Inte bara vad de gjorde utan även hur de tänkte under det krig som de genomlevde och den oro, rädsla och smärta det innebar. Belyser krigets aspekter utifrån ett annorlunda perspektiv.

MediaNr: CA64045

Karl XV

av Thorsten Sandberg. Historiska media, 2022. Inläst av Anna Westberg.

07 tim, 21 min. Talbok.

Karl XV (1826-1872) blev kung av Sverige och Norge 1860. Under sin tid på tronen strävade han efter att stärka kungamakten. I stället var det en brytningstid då representationsreformen och tvåkammarriksdagen infördes och den politiska makten flyttades från kungen. Karl XV sågs dock som en folkets man som gärna umgicks med vanligt folk och sades resa runt i riket inkognito. Något som gav upphov till mer eller mindre sanna berättelser och skrönor.

MediaNr: CA64510

Afghanerna

av Åsne Seierstad. Översatt av Jan Stolpe. Polaris, 2023. Inläst av Anna Döbling.

15 tim, 10 min. Talbok.

Genom tre personporträtt skildras Afghanistan efter talibanernas återkomst. Boken är norska journalisten Åsne Seierstads återkomst till landet tjugo år efter ”Bokhandlaren i Kabul”. Läsaren får följa tre individer som alla väljer sin egen väg, och genom dessa människoöden tecknas också bilden av ett land som varit spelplan för olika stormaktskonflikter ända sedan Alexander den stores dagar.

MediaNr: CA64530

Biografi med genealogi

Confidence man

av Maggie Haberman. Översatt av Margareta Eklöf. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

34 tim, 55 min. Talbok.

Donald Trump var tidigt en mytomspunnen man. Redan från början fabricerades och spreds många av historierna av Trump själv, det menar journalisten Maggie Haberman. I denna bok, baserad på hundratals intervjuer, bland annat med Trump själv och hans innersta krets, vill hon ge en heltäckande bild av hans osannolika färd mot den amerikanska presidentposten.

MediaNr: CA64387

Att resa sig upp och gå

av Victoria Silvstedt. Vibery Press, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

06 tim, 10 min. Talbok.

Som tonåring drömmer Victoria Silvstedt om ett liv i ett hus på landet med hästar och naturen invid husknuten. Men när hon röstas fram som skolans snyggaste tjej blir det startskottet på en internationell karriär som supermodell, skådespelare, programledare och artist. Boken är skriven ihop med medförfattarna Leif Eriksson och Martin Svensson och handlar om att leva det liv man vill leva, att vara den man vill vara och aldrig ha tråkigt.

MediaNr: CA64569

Samhälls- och rättsvetenskap

Vitt skilda

av Mina Dennert. Volante, 2022. Inläst av Toya Westberg.

05 tim, 16 min. Talbok.

Vår historia av att dela in människor i grupper och hierarkier är lång. Utifrån ofta självupplevda situationer diskuterar författaren hur rasism kan utspela sig i vardagen. Förklarar skillnaden mellan att vara rasist och att göra rasism och poängterar att det senare ofta görs omedvetet. Ger råd och tips om hur vi kan bekämpa rasistiska tankar och beteenden hos oss själva. Författaren är journalist och grundare av organisationen #jagärhär.

MediaNr: CA64173

Grindstaden

av Kolbjörn Guwallius. Verbal, 2022. Inläst av Ove Ström.

15 tim, 10 min. Talbok.

Genom att beskriva grindsamhällen i USA, Sydafrika och Argentina sätter författaren de tendenser till grindsamhällen som finns i Sverige i ett större sammanhang. Syftet med grindsamhällena anges ofta vara säkerhet och trygghetsskapande. Men vad händer med människor när den offentliga miljön inskränks, murarna växer och möjligheterna till social gemenskap avtar? Innehåller illustrationer, källhänvisningar och notapparat. Författaren är journalist.

MediaNr: CA64024

Mitten

av Per Svensson. Volante, 2022. Inläst av David Zetterstad.

05 tim, 37 min. Talbok.

Författarna, båda kända skribenter i den svenska offentligheten, diskuterar i denna skrift politikens mittpunkt med en både filosofisk och politisk genomgång som grund. Utifrån sina egna politiska erfarenheter och det politiska klimatet i den svenska politisk offentligheten, gör de ett försök till analys, främst kopplat till begreppet måttfullhet. Ämnen som avhandlas är bland annat skolans utveckling, medias roll i opinionsbildningen och bristen på kompromisser i svensk politik.

MediaNr: CA64079

Min vän Anna

av Rachel DeLoache Williams. Översatt av Ylva Mörk. Nona, 2020. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim, 43 min. Talbok.

En berättelse om jakten på New Yorks mest ökända bedragerska. Anna är världsvan, ambitiös och förmögen. Rachel träffar Anna under en utekväll och de blir snabbt goda vänner. Anna är generös och bjuder bland annat på en resa till Marrakech, där hennes kreditkort mystiskt slutar att fungera. Tillbaka i New York upptäcker hon att Anna har lämnat ett spår av obetalda fakturor efter sig, var hon än har varit.

MediaNr: CA60960

2034

av Michael Dunlop Young. Översatt av Britta Dancy. Atlas, 2021.

07 tim, 55 min. Talbok.

Michael Young, 1915-2002, brittisk sociolog och politiker, publicerade 1958 boken The Rise of the Meritocracy 1870-2033. Meritokrati, menar han, är ett ideal som dels bygger på en naiv tro på samhällets förmåga att sålla fram de mest lämpade, dels en oreflekterad syn på hur jämlikhet och ett gott samhälle skapas. Dystopisk satir som myntade begreppet meritokrati och som har varit viktig för diskussionen om hur vi kan nå ett mer jämlikt samhälle.

MediaNr: CA61265

Ett budskap från Ukraina

av Volodymyr Oleksandrovyč ‏ Zelenskyj. Översatt av Mikael Nydahl. Fri tanke, 2023. Inläst av Mårten Edman.

03 tim, 59 min. Talbok.

2019 valdes Volodymyr Zelenskyj till Ukrainas president. När landet i februari 2022 invaderades av Ryssland ändrades förutsättningarna för hans uppdrag. De 19 personligt utvalda talen som hållits mellan presidentinstallationen 2019 och Ukrainas självständighetsdag den 24 augusti 2022 är uppdelade efter teman och riktas till såväl inhemska som internationella åhörare. Förord av journalisten Arkady Ostrovsky. Inledning och fotnoter till varje tal.

MediaNr: CA64656

Älskade bror

av Lisa dos Santos. Forum, 2022. Inläst av Helena Gripe.

09 tim, 46 min. Talbok.

Med utgångspunkt i ett uppmärksammat mord på Årstabron i Stockholm gestaltar åklagaren Lisa dos Santos verkligheten i gängens värld, samtidigt som hon beskriver tillvaron på åklagarkammaren. När FBI:s krypterade tjänst Anom gjorde gärningsmännens kommunikation tillgänglig kunde Lisa och hennes kollegor följa brottsplaneringen i tusentals meddelanden, som senare också kom att användas som central bevisning i rättegången.

MediaNr: CA64653

Ekonomi och näringsväsen

Key account management

av Peter Cheverton. Översatt av Fredrik Vrang. Studentlitteratur, 2017. Inläst med talsyntes.

18 tim, 12 min. Talbok.

Metoder för att identifiera, vinna, behålla och vårda nyckelkunder i ett företag eller en organisation. Betoningen ligger på långsiktiga och strategiska aspekter och fokus ligger på den praktiska hanteringen av nyckelkunder. Här ges ett antal verktyg och fall där läsaren ska kunna hitta och förfina en kundstrategi som passar för ”henom”. Femte omarbetade svenska upplagan.

MediaNr: CA61139

Nyckeln till hemmet

av Elsa Billgren. Norstedts, 2022. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 49 min. Talbok.

Inredningsbok om sökandet efter vad som är hemligheten bakom ett vackert, njutbart och personligt hem. Fyra av författarnas vänners hem presenteras utifrån sina olika karaktärer. Det är ett romantiskt sommarparadis, en bohemisk skånelänga, en liten lägenhet och en färgsprakande Köpenhamnsvilla. Avslutningsvis presenterar de sina nycklar, det vill säga de inredningsdetaljer som de menar tillsammans skapar olika hemkänslor. Rikt illustrerad.

MediaNr: CA64646

Min skogsträdgård

av Marika Delin. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Linda Norgren.

06 tim, 17 min. Talbok.

I en skogsbacke i Stockholmstrakten har författaren sin trädgård där planteringarnas växter får samspela med naturen runt omkring. I boken ges tips och råd om såväl växter och planteringar som anläggning och materialval och mycket mer. Trädgården är en visningsträdgård för inspiration och boken innehåller växtkatalog, register och litteraturlista. Rikt illustrerad trädgårdsberättelse och handbok i ett.

MediaNr: CA63265

Hund och människa emellan

av Therese Lilliesköld. Pug förlag, 2021. Inläst av Toya Westberg.

04 tim, 43 min. Talbok.

I boken guidas läsaren i hundars egenskaper och beteenden på ett vetenskapligt men också personligt sätt. Ämnen som behandlas inkluderar: hundars förmågor och känslor, betydelsen av hundträning och hur det har förändrats över tid, läkande relationer och hundens betydelse i livets slutskede. Boken vänder sig till alla hundägare. Författaren är föreläsare, konsult och antrozoolog specialiserad på beteenden hos framför allt hund och katt.

MediaNr: CA64089

Idrott, lek och spel

Faktura luft

av Linda Hedenljung. Modernista, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

12 tim, 31 min. Talbok.

En februaridag 2018 besegrar Östersunds FK Arsenal i Europa League. Det är klubbens och stadens stoltaste ögonblick men samtidigt börjar frågorna om var pengarna kommer från att hopa sig. Bit för bit skildras händelser från 2004 när affärsmannen Daniel Kindberg väcker hopp i en stad hotad av nedläggningar och utflyttning fram till de fällande domarna för mutbrott och bokföringsbrott 2022. Avslutas med källförteckning. Författaren är journalist.

MediaNr: CA64172

Militärväsen

C-byrån hemligast av alla

av Gellert Hardi-Kovacs. Carlssons, 2022. Inläst av Eric Linderholm.

23 tim, 52 min. Talbok.

C-byrån var en hemlig del av Sveriges underrättelsetjänst under andra världskriget. Från början en liten del av den lilla svenska underrättelsetjänsten men byggdes snabbt ut när kriget bröt ut. En till dags dato, i det stora hela okänd organisation som blev en alltmer självständig organism där man genomförde aktioner i andra länder, ofta på gränsen till det tillåtna. Författaren är historiker och försöker ge ett helhetsgrepp av denna ljusskygga verksamhet.

MediaNr: CA64092

Naturvetenskap

Klimatboken

29 tim, 01 min. Talbok.

av Greta Thunberg. Polaris, 2022. Inläst av Helena Gripe.

Att påverka klimatförändringarna kan te sig som ett omöjligt uppdrag. Men runtom i världen har geofysiker och matematiker, oceanografer och meteorologer, ingenjörer, ekonomer, psykologer och filosofer använt sin expertkunskap för att utveckla en djup krisförståelse. Greta Thunberg har skapat den här boken i samarbete med över hundra av dessa experter. Texterna spänner över vitt skilda områden och ger en djuplodande bild av planetens tillstånd.

MediaNr: CA64020

Ett dolt universum

av Alexandre Antonelli. Översatt av Claes Bernes. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

08 tim, 05 min. Talbok.

Biologisk mångfald har många aspekter, som antal arter, och mängden genetisk variation - variationen ger möjlighet att ta fram exempelvis växtsorter som är tåliga mot klimatförändringar, något som det idag finns gentekniska metoder för. Livsmiljöer är värda att skydda både för sin egen skull och för att de erbjuder människor ekosystemtjänster. Konstgjorda miljöer (som planterade skogar) har sällan samma mångfald .

MediaNr: CA64109

Fundamentalt

av Frank Wilczek. Översatt av Helena Granström. Volante, 2022. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 36 min. Talbok.

Populärvetenskaplig bok om allt vi vet och allt vi står inför att lära oss om vår verklighet. Tar sin utgångpunkt i vetenskapliga upptäckter som gjorts genom historien när personer som Galileo, Kepler och Newton flyttat fram gränserna för vår kunskap. De grundläggande frågorna kombineras med spekulationer om universum, tid, rymd, materia, energi och för oss fram till idag och vidare mot vad som kan komma. Författaren är nobelpristagare i fysik.

MediaNr: CA64348

Medicin

Snoppboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 03 min. Talbok.

Pojkars kroppar förändras i tonåren och att få stånd är naturligt och inget att vara rädd för. Texten är skriven i du-form och vänder sig på så sätt direkt till killen som läser/lyssnar på den. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64781

Föda

av Asabea Britton. Mondial, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

09 tim, 17 min. Talbok.

En handbok i mentala och fysiska förberedelser inför att föda ett barn. Fokus ligger på graviditeten, förlossningen och den allra första tiden som nybliven förälder. Författarna, som tillsammans driver en graviditetspodd, vill öka kunskapen kring födande, den födande kvinnans rättigheter och de val hon kan ställas inför under en födsel. Fakta varvas med deras egna erfarenheter och upplevelser, och kompletteras med checklistor, tankeväckande frågor, boktips och länktips.

MediaNr: CA64095

Behandling av trauma och traumatisk sorg hos barn och ungdomar

av Judith A. Cohen. Översatt av Desirée Kellerman. Natur & Kultur, 2021. Inläst med talsyntes.

20 tim, 29 min. Talbok.

Författarna, verksamma inom psykiatrin, beskriver här en behandling som är inriktad på trauman och sorg med fokus på barn och ungdomar (från 3 och upp till 18 års ålder). Boken består av tre delar, med en överblick av kunskaper om barns trauman och komplicerade sorg, beskrivning av behandlingsmodellen och hur man kan beskriva, behandla samt bearbeta den. Målgruppen är främst personer som i sin yrkesverksamhet möter barn och föräldrar som upplevt någon form av trauma.

MediaNr: CA63722

Virusvarning

av Henrik Ennart. Bookmark förlag, 2022. Inläst av Kristina Bäckman.

10 tim, 18 min. Talbok.

Med covidpandemin fortfarande i det allmänna medvetandet frågar sig författarna var coronaviruset egentligen kom ifrån. Två huvudspår står i fokus får läkarvetenskapen: antingen att viruset hoppade över från ett djur till en människa eller att det smet ut från ett forskningslabb. Läsaren leds in i världen bakom forskningslabb, djurhantering och det politiska och ekonomiska spelet kring pandemin. Skrivet på ett lättbegripligt språk även för lekmän.

MediaNr: CA64577

Böcker för barn

Skönlitteratur

Det allra viktigaste

av Hannah Arnesen. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

04 tim, 10 min. Talbok.

Det är sista månaderna i mellanstadiet. Sista månaderna som Leyla och Soraya får vara riktiga barn, spela kort, tramsa runt och leka med larver i skogsdungen. Samtidigt längtar Leyla efter något nytt och obestämbart, hon ser fram emot hösten och högstadiet. Och det lockar att ta på sig de magiska kläderna som de hittat – kläder som gör dem äldre – och gå på fest med storebrorsans kompisar. En berättelse om att stå på randen till tonårsvärlden.

MediaNr: CA64402

Böghög

av Ebba Berg. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Dan Bratt.

01 tim, 30 min. Talbok.

Frej har insett att han tycker mer om killar än om tjejer men han har bara berättat för sina föräldrar. Nu ska han gå på sitt livs första dejt med en kille han fått kontakt med via nätet, Teo. Teo är allt det Frej inte är: cool, självsäker och öppen med att han är gay. Frej faller handlöst men vågar han också att visa vem han är i skolan? Och varför börjar Teo bli konstig, har han någon annan? Lättläst.

MediaNr: CA64667

Månberlocken

av Peter Bunzl. Översatt av Carina Jansson. Tukan förlag, 2019. Inläst av Anders Mathlein.

08 tim, 23 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Kugghjärtat. Olycksbådande moln förmörkar Lilys och Roberts sommar när den förrymda brottslingen Ruter Knekt dyker upp. Han är på jakt efter den mystiska månberlocken – men det är inte allt han är ute efter. Mörka hemligheter ur det förflutna gör Robert till en bricka i Ruter Knekts grymma spel. En berättelse med en bakomliggande existentialistisk udd för barn i åldern 9-12 år.

MediaNr: CA64040

Ormens öga

av Aimée Carter. Översatt av Nika Abiri. Tukan förlag, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

08 tim, 17 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Härskarbestens arv. Tolvårige Simon Thorns liv har förändrats fullkomligt på bara några månader. Nu har han en tvillingbror, en farbror han aldrig träffat och sina första riktiga vänner på den hemliga skolan. Han är inte bara en Animox, han är också den mäktiga Härskarbestens arvtagare. Han och hans bror tillhör en blodslinje som är mäktigare och farligare än någon annan.

MediaNr: CA64130

Sadako och de tusen papperstranorna

av Eleanor Coerr. Översatt av Ebba Hamelberg. En bok för alla, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 59 min. Talbok.

Sadako växte upp i Hiroshima, Japan. När hon var 2 år släpptes en atombomb över staden. De som inte dog på en gång utsattes under resten av sina liv för den osynliga men dödliga strålningen efter bomben. Sadako var en livlig och frisk flicka, tills hon fick leukemi. Enligt en japansk legend kan den som viker tusen tranor av papper få en önskan uppfylld. Sadako och hennes klasskompisar sätter i gång att vika. Baserad på en verklig händelse.

MediaNr: CA60177

Fången i Pandoria

av Helena Dahlgren. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Marika Bergström.

04 tim, 41 min. Talbok.

Ingår i serien Star Stable. Anne är försvunnen. Lisa, Alex och Linda ger sig iväg på en desperat jakt för att rädda henne i Pandoria innan det är för sent. Ödesryttarna vet inte längre vem som är lojal och går att lita på. De har en känsla av att det är någon i bakgrunden som drar i trådarna men just när de börjar hitta svaren, så kastas de in i en situation där de tvingas göra omöjliga val. Val som kan kosta liv, både deras egna och andras.

MediaNr: CA62045

Vår trädkoja med 156 våningar får oväntat besök

av Andy Griffiths. Översatt av Katarina Kuick. Alfabeta, 2022. Inläst av Anna Döbling.

01 tim, 09 min. Talbok.

Del 12 i serien som börjar med Vår trädkoja med 13 våningar. Kojan har nu i 156 våningar. Kvällen före julafton kraschlandar jultomten i trädkojan. Renarna fastnar i grenarna och jultomten hamnar i kloningsmaskinen. Plötsligt vimlar det av tomtar. Om ingen vet vem den rätta tomten är vem delar då ut julklappar? Det är bråttom om julen ska räddas. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA64042

Den nya hästen

av Catherine Hapka. Översatt av Helena Dahlgren. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anna Wadström.

04 tim, 06 min. Talbok.

Första delen i serien om Moorlandstallet, som är en del av datorspelet Star Stable. När det nya stoet Galaxy kommer till stallet blir det inte riktigt som det var tänkt. Galaxy verkar inte förstå ryttarens signaler så som de andra hästarna gör. Men för Layla är det annorlunda – det är som om hon och Galaxy förstår varandra på ett helt annat sätt. Nu måste Layla göra allt för att Galaxy ska få stanna kvar i Moorlandstallet.

MediaNr: CA64668

Pärlbäraren

av Maria Hellbom. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

09 tim, 22 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Älgkungen. Ett år har gått sedan sommaren då Klara och Aron lärde känna varandra, sommaren då skogsbränderna härjade. De bor nu båda i byn Vidås, där märkliga ting sker. Klara kan se och uppleva övernaturliga saker och får genom vidugast-varelserna reda på att en tidigare byinvånare har fått sitt hjärta förhärdat och känslokallt, vilket påverkar hela byn. En berättelse där vardagslivet i byn och människors relationer kryddas med inslag av fantasy.

MediaNr: CA64497

Soluppgång

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 18 min. Talbok.

Del 6 i Warriors-seriens tredje svit Maktens arvtagare som börjar med Visionen. Hemligheten bakom Svartblads, Blåfjäders och Lejonflammas sanna identiteter har avslöjats, men en chockerande fråga är fortfarande obesvarad. Nu kommer klanmedlemmarna att vända sig mot varandra, och ytterligare en krigare kan gå förlorad för alltid.

MediaNr: CA64575

Du får vara hund

av Lise Indahl. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

01 tim, 29 min. Talbok.

Kärlek ur tre mellanstadiebarns perspektiv. Att vara kär kan vara roligt, pirrigt, pinsamt, spännande och underbart. Men det är sällan lätt. Frans är orolig för sin framtid, och när Agnes vill att de ska vara ihop är katastrofen ett faktum. Cissi och Elli tycker att det är praktiskt att vara kär i samma kille, för tillsammans vågar de vad som helst. Moa blir kär i nya killar hela tiden, men ärligt talat är faktiskt hundar betydligt sötare.

MediaNr: CA64517

Cosmo

av Barbara Kjellström. Effektum, 2020. Inläst av Dan Bratt.

06 tim, 38 min. Talbok.

Cosmo fyller snart fjorton år, spelar i Västerängens BK och har bara en sak i huvudet – fotboll. Laget har kämpat i två år för att få ihop pengar till säsongens höjdpunkt, Gothia Cup, men kan de konkurrera med alla storklubbar som är med i cupen? Hemma är det mest tjafs och bråk, det går ut över resultaten i skolan. Pappa hotar med att Cosmo måste sluta med fotbollen om han inte skärper sig i skolan.

MediaNr: CA64670

Håll avstånd och tvätta händerna Sune

av Sören Olsson. Storyside, 2021. Inläst av Dan Bratt.

02 tim, 48 min. Talbok.

När man måste hålla avstånd och ha munskydd på sig är det inte lätt att vara tjejtjusare. Experterna pratar om det nya normala och om hur viktigt det är att alla hjälps åt och tar ansvar. Men nu orkar snart inte Sune ta ansvar mer. För om han inte kan vara tjejtjusare, vem är han då?.

MediaNr: CA64292

Dumbledores hemligheter

av J. K. Rowling. Översatt av Åsa Kempe. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

04 tim, 04 min. Talbok.

Manuskriptet till den senaste filmen i serien Fantastiska vidunder är prequels till böckerna respektive filmerna om Harry Potter. Läsaren får här möta både nya och återkommande personer i Potter-galleriet. Grindelwald, som vill skapa sig ett världsherravälde och Newt Scamander som tillsammans med Albus Dumbledore gör allt för att hindra hans planer. Mycket av handlingen utspelar sig i 20-talets Berlin och dess speciella miljö av livslust och hotfullt mörker blandad till en oemotståndlig brygd.

MediaNr: CA63974

Eldvakt

av Camilla Sten. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 01 min. Talbok.

Del 3 i trilogin som börjar med Bergtagen. Studenten närmar sig för Julia och Astrid, men för Julia känns friheten långt borta. Hur ska hon kunna lämna Järvhöga efter allt som hänt? När hon vet att skuggorna som lurar i skogen inte bara finns kvar där, utan verkar växa sig starkare? Även för Emil tycks situationen värre än någonsin. Markus blir inte bättre, snarare verkar han glida allt längre bort, in i något annat.

MediaNr: CA64572

Frasse och den magiska brygden

av Magnus Uggla. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 16 min. Talbok.

Frisören Frasse har inte hängt med i svängarna de senaste åren. Salongen har funnits i familjen i generationer och allt är sig likt sedan den öppnades. När den parisutbildade frisören av Ball-Sams öppnar en trendig salong i grannskapet hårdnar konkurrensen och kunderna sviker. Ska Frasse lyckas vända motgångarna med hjälp av farfars fars gamla barberarbibel och receptet på en magisk brygd som garanterar glamorös glans och vidunderlig volym?.

MediaNr: CA64424

Kram från Joy

av Jenny Valentine. Översatt av Gun-Britt Sundström. Atrium förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

03 tim, 02 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Joy alltid glad. Vi får träffa den charmiga Joy som alltid ser det positiva i livet igen. Genom att göra alla glada vill hon göra världen till en bättre plats. Familjen bor kvar hos morfar och hans katt. I skolan blir Joys bästis Benny blir retad och Joy vill förstå varför. Hemma är hennes storasyster rasande för att hon fått utegångsförbud. Ovanpå allt måste hon gå en brevskrivnings-skola för "riktiga" brev.

MediaNr: CA64573

Det ordnar sig, Lotta

av Merri Vik. B. Wahlström, 1988. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 31 min. Talbok.

Lotta tycker att tiden går fort. Mycket har hänt, såväl spännande o roliga saker som mer vemodiga. Nyss var det ju jul och Lotta grälade om ett granköp med en ung man som visade sig vara pappans nye assistent. Men det ordnade sig till slut. Till påsken hade hon vunnit en resa till en turistgård i Dalarna och tog Giggi med sig. Där bodde de i en mysig liten stuga och fick engagemang som påskkärringar. Och nu är det snart valborgsmässoafton….

MediaNr: CA64786

Helt otroligt, Lotta

av Merri Vik. B. Wahlström, 1989. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 10 min. Talbok.

46:e delen i Lottaserien. Lotta är klar med sina universitetsstudier och flyttar tillbaka till sin hemstad tillsammans med Paul. Det blir en händelserik sommar då Lottas systrar gifter sig och hon åker på semester med Paul och får jobb på ett bokförlag. Med sin initiativförmåga och idérikedom är hon nästan för överväldigande för sin nya arbetsplats men när förlaget gör succé med en bok översatt av Lotta är alla tvivel på hennes förmåga som bortblåsta.

MediaNr: CA64837

Nytt liv

av Christina Wahldén. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Björn Muda.

04 tim, 05 min. Talbok.

Nadir lever med sin mamma och sina tre syskon. Mamman kämpar för att få ekonomin och livet att gå ihop. Samtidigt kommer Nadirs storebror Ibbe hem med sedlar och guldkedjor. Nadir försöker att inte lägga sig i, men trycket mot honom ökar. Ibbe vill att han ska springa ärenden och ställa upp, och en kväll går något väldigt fel. I arbetet med denna bok har författaren haft hjälp av mellanstadieelever på Rosengårdsskolan i Malmö.

MediaNr: CA64623

Faktaböcker

Uppfostran och undervisning

Gränslösa sagor

av Per Gustavsson. Natur & Kultur, 2020. Inläst av Lotta Lundberg.

06 tim, 43 min. Talbok.

Boken består av 35 sagor som vandrat över världen i hundratals och ibland tusentals år. I första hand har de utvalda sagorna sitt ursprung i länder varifrån många nyanlända människor kommit till Sverige de senaste åren. Efter varje saga ges information om sagotypen och i vilka länder den är vanlig. Vid de tillfällen det finns en svensk variant av samma sagotyp presenteras den i korthet. Boken ger även förslag på samtalsfrågor till varje saga.

MediaNr: CA64121

Geografi

Barnens atlas för att upptäcka världen

av Anita Ganeri. Översatt av Marie Helleday Ekwurtzel. Ordalaget bokförlag, 2021. Inläst av Daniella Liljeström.

01 tim, 35 min. Talbok.

En atlas för barn med färgsprakande kartor där varje kontinent presenteras separat, först med sin specifika djur- och växtvärld och därefter människan med dess kultur och levnadssätt. De geografiska kartbilderna föregås av en beskrivning av jordens ekosystem. Bilderna är färgglatt tecknade men det finns även infällda färgfotografier på djur, naturfenomen, människor och byggnader. Kartor och bilder kompletteras med ett urval av korta fakta. För åldersgruppen 9-12 år.

MediaNr: CA63611

Naturvetenskap

Lilla ätbara floran

av Emma V. Larsson. Speja, 2022. Inläst av Anna Döbling.

01 tim, 25 min. Talbok.

Beskriver sextio växter, de flesta vilda men några odlade. De flesta har smakat blåbär, nypon och harsyra medan älgört, blåstång och pensé är mer oväntade. Dessutom får vi lära oss att krydda med löktrav och att pimpa glassen med gullviva. Växterna och deras användning i matlagningen beskrivs art för art och är uppdelade i avsnitt efter naturtyp med rubriker som Skogsgrönt och Ängsgott. Avslutas med en text om allemansrätten och källförteckning.

MediaNr: CA64070

Snor och slem i djurens värld

av Paul Mason. Översatt av Jan Risheden. Berghs, 2021. Inläst av Daniella Liljeström.

00 tim, 38 min. Talbok.

Du kanske tycker att snor är äckligt, men det är faktiskt väldigt användbart! Djuren använder det som en fälla, för att skydda sig, för att berätta saker för andra djur och för att få i sig sin mat. Även för oss människor är snor och slem viktigt. Vet du att kroppen inte skulle fungera särskilt bra utan slem? I den här boken får du lära dig både intressanta och överraskande fakta om slem och snor i djurens värld. Enkel faktabok med många bilder och faktarutor.

MediaNr: CA63750

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Sūf yaghraqun fī dumūʿ ummahātuhum

av Johannes Anyuru. Översatt av Ala al-Din Abu Zinah. Dār al-Muná, 2022. Inläst av Yusef Alkabbani.

11 tim, 18 min. Talbok.

En kväll stiger tre personer som svär trohet till terrorstaten Daesh in i en bokhandel där en kontroversiell konstnär framträder. Han avbryts av ett pistolskott och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

MediaNr: CA64564

Dafātir al-warrāq

av Jalāl Barjas. Muʿassasah al-ʿArabīyah lil-Dirāsāt wa-al-Nashr, 2020. Inläst av Yusef Alkabbani.

15 tim, 56 min. Talbok.

Den fattige bokförsäljaren Ibrahim lever ensam sedan hans far, tidigare lärare och politisk fånge, hängt sig i köket. Efter att även ha förlorat sin bokhandel märker han att en annan varelse lever i honom. Magen svullnar och han hör en röst som uppmanar honom att agera mot alla orättvisor i det korrupta samhället. Genom anteckningsböcker kommer även andra berättelser fram som visar sig höra samman. International prize for Arabic fiction 2021.

MediaNr: CA64565

Crowbones

av Anne Bishop. Ace, 2022. Inläst av Sarah White.

12 tim, 15 min. Talbok.

Del 8 i serien The Others som börjar med Written in red. På sin retreatanläggning The Jumble planerar Vicki DeVine en stor fest och inledningsvis fungerar allt fint mellan människorna och de ickemänskliga, kallade The Others. Men när någon utklädd till den mystiske Crowbones hittas död riskerar situationen att snabbt eskalera. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64311

Wild sign

av Patricia Briggs. Orbit, 2022. Inläst av Sarah White.

12 tim, 31 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Cry wolf. Anna Latham visste inte hur komplicerat livet var innan hon blev en varulv. Och hon visste inte hur farligt det var innan hon träffade Charles Cornick, son till ledaren av de nordamerikanska varulvarna. I en liten småstad i norra Kalifornien har alla invånarna försvunnit. FBI anlitar Anna och Charles för att lösa mysteriet, som snart visar sig vara mer skrämmande än de någonsin trott. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64314

Tsotsi

av Athol Fugard. Canongate, 2019. Inläst av Sarah White.

08 tim, 23 min. Talbok.

Tsotsi är ledare för ett ungdomsgäng i en kåkstad utanför Johannesburg. Dit kom han som föräldralös pojke många år tidigare. Han har inga minnen av tiden före. En kväll överlämnas en låda med ett spädbarn till honom. Tsotsi tar hand om barnet och minnesbilder från hans egen barndom börjar komma fram. Athol Fugard, 1932- , sydafrikansk författare, mest berömd för sin dramatik. Romanen Tsotsi skrevs1959-60 men utgavs först 1980.

MediaNr: CA64552

Reminders of him

av Colleen Hoover. Montlake, 2022. Inläst av Camilla Bard.

09 tim, 53 min. Talbok.

Kenna har avtjänat ett femårigt fängelsestraff, för ett brott som var ett tragiskt misstag. Hon återvänder till sin gamla hemstad, fast besluten att få ordning på sitt liv och framför allt för att återfå kontakten med sin dotter. Hennes familj är dock avogt inställd till henne och gör allt för att hålla henne utanför sitt dotters liv. Endast barägaren Ledger Wood håller en dörr öppen för henne. En psykologisk thriller som diskuterar försoning och skuldfrågor.

MediaNr: CA64551

The Calculating Stars

av Mary Robinette Kowal. Solaris, 2019. Inläst av Danielle Blackbird.

14 tim, 09 min. Talbok.

En kall vårnatt 1952 föll en meteorit till jorden och utplånade där större delen av USA:s östkust, inklusive Washington D.C. Liksom ett stort meteoritfall tidigare hade orsakat dinosaurernas utplåning kommer denna att ha samma effekt på mänskligheten. Nu återstår endast att kolonisera rymden. Den duktiga rymdpiloten och matematikern Elma är anställd för att räkna ut hur människor ska kunna ge sig ut i rymden men hon får aldrig själv chansen att göra det. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64107

Machines like me

av Ian McEwan. Random House Audiobooks, 2019. Inläst av Jared Brown.

09 tim, 48 min. Talbok.

London 1980-tal. Charlie och Miranda är grannar, men också ett par. Han hoppar mellan jobb. Hon är en målmedveten student. Men Miranda visar sig bära på en mörk hemlighet. Allting avslöjas när Charlie köper Adam, en mänsklig robot. Adam är så nära en människa man kan komma, både till det yttre och det inre. Han har till och med sex med Miranda och kan röras till tårar. Snart kastas dessa tre in i ett triangeldrama med stora konsekvenser.

MediaNr: CA64680

Lontoon tyttö

av Susanna Alakoski. Översatt av Sirkka-Liisa Sjöblom. Werner Söderström, 2022. Inläst av Anni Tani.

09 tim, 12 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Pumpulienkeli. Det är femtiotal. Greta har lämnat mamma Hilda och bomullsfabriken i Vasa för ett bättre liv i Stockholm. Hon arbetar som barnflicka och sjukvårdsbiträde. Sedan flyttar hon till London och får jobb hos familjen Conley. I Vasa är Hilda kvar, fortfarande en bomullsängel i en industri allt mer pressad av automatisering och konkurrens. Gretas bror Jonni arbetar som textilarbetare på Algots i Borås. Inläst på finska.

MediaNr: CA64688

Lumen ja tuhkan maa

av Diana Gabaldon. Översatt av Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus, 2007. Inläst av Inkeri Wallenius.

63 tim, 34 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Muukalainen. Året är 1772 och guvernör Josiah Martin ber Jamie Fraser om hjälp att hålla kolonisterna på landsbygden lugna. Jamies hustru Claire har rest tillbaka i tiden från 1900-talet och vet att frihetskriget snart är här och att de som valde fel sida råkade illa ut. Dessutom har hon ett tidningsurklipp från 1776 som rapporterar att huset på Fraser's Ridge brunnit ner och att James Fraser och hela hans familj omkommit. Inläst på finska.

MediaNr: CA64541

Tuliristi

av Diana Gabaldon. Gummerus, 2006. Inläst av Inkeri Wallenius.

60 tim, 12 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Muukalainen. Den engelska sjuksköterskan Claire Randall har en förmåga att resa i tiden. Vid ett besök i en häxring i Skottland befinner hon sig plötsligt på 1700-talet. Klanledaren Jamie Fraser blir hennes beskyddare och älskare. Året är 1771 och de har flytt till den "nya världen", Amerika. De slår sig ner i North Carolina och det amerikanska inbördeskriget är på väg. Inläst på finska.

MediaNr: CA64542

Kieli jota puhuimme

av Natalia Ginzburg. Översatt av Elina Melander. Aula & Co, 2021. Inläst av Erja Manto.

07 tim, 49 min. Talbok.

I den självbiografiska klassikern tecknar författaren ett porträtt av sin familj. Den inleds med minnen från uppväxten i 1920-talets Turin, där fadern står i centrum: en forskare, antifascist men också en patriark. Den ena familjemedlemmen efter den andra hamnar i fängelse, något som får modern att känna både rädsla och stolthet. Raslagarna från 1938 påverkar familjen eftersom fadern är jude, liksom kriget och den tyska ockupationen.

MediaNr: CA61279

Tiu tau tilhi

av Juha Hurme. Teos, 2022.

06 tim, 35 min. Talbok.

Juha Hurme, författare, teaterregissör och manusförfattare, har skapat en väv av kulturhistoriska nedslag, där han utgår från en liten sång, var namn finns i boktiteln. Från en avhandling av sångboksförfattaren Wilho Siukonen går resan till pedagogen Friedrich Fröbel – barnträdgårdarnas upphovsman - och det finländska folkskoleväsendets grundläggare Uno Cygnaeus med flera. En idéhistorisk vandring där läsaren får lust att lära sig något nytt och att se på saker på ett nytt sätt. Inläsning på finska.

MediaNr: CA64687

Musta talvi

av Pekka Hyyti. Myllylahti, 2020. Inläst av Panu Vauhkonen.

09 tim, 31 min. Talbok.

Vintern 1930 har varit mild och snöfri, men några kalla veckor i februari får Tammerfors övre lopp att frysa. I en vak påträffas en man fastfrusen i isen. Snart blir det uppenbart att mannen inte hamnat där av en slump. En brottsutredning inleds och snart har man identifierat offret. Men vem är han egentligen? Ingen verkar veta något om hans liv, inte ens hans hustru. Konstapel Voitto Karhu leder utredningen. Inläst på finska.

MediaNr: CA64683

Pimeät kuut

av Tommi Kinnunen. Werner Söderström, 2022. Inläst av Tuija Kosonen.

06 tim, 14 min. Talbok.

Elna Suorajärvi, som är i 60-årsåldern, får 1947 anställning som lärare på en avlägsen skola i Niemi, nära gränsen till Sovjetunionen. Ingenting är som det borde vara. Skolbyggnaden visar sig vara en barack som tyskarna lämnat kvar. Men Elna tar itu med sitt arbete, för undervisa kan hon, även om hon enligt många är besvärlig. Vintern ute i ödebygden är dock tung och Elna hemfaller åt tunga tankar och grubblerier. Inläst på finska.

MediaNr: CA64685

Rikotut

av Tommi Laiho. Myllylahti, 2022. Inläst av Vera Kiiskinen.

13 tim, 17 min. Talbok.

I Helsingfors avrättas två personer på allmän plats från en förbipasserande bil. Kriminalutredaren Karita Haapakorpi tror inte på den självklara utredningslinjen utan följer sin egen instinkt. Fallet visar sig ha många komplikationer som sträcker sig utanför Finlands gränser. Psykiatern Amina Rehmanni och statistikern Juha Huhtala blir också indragna i utredningen. Psykologisk, karaktärsdriven kriminalroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA64681

Arkangelin partio

av Reino. Lehväslaiho. WSOY, 1975. Inläst av Marko Kallinen.

09 tim, 36 min. Talbok.

Krigsskildring från finska fortsättningskriget. Under krigets andra år har en patrull i uppdrag att övervaka fiendens transporter till Arkangelsk. Roman från 1975. Inläst på finska.

MediaNr: CA64686

Aarteidesi aikakirjat

av Piia Leino. 2022. S&S, 2022. Inläst av Salla Kozma.

06 tim, 42 min. Talbok.

En roman om framtiden och drömmen om ett evigt liv. På 2100-talet har företaget Cryonics kommit på att man kan använda minnen från de miljonärer som drygt 100 år tidigare låtit frysa ner sina kroppar i förhoppningen om att framtiden kan bota deras sjukdomar. Oula är en vanlig medborgare som försöker ge sin gråa vardag färg genom en gammal glad miljonärs minnen. Det blir en överraskningarnas minnesresa. Piia Leino är författare och journalist och har bland annat vunnit EU:s litteraturpris. Inläst på finska.

MediaNr: CA64691

Kerran valo katoaa

av Paula Nivukoski. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Anna Saksman.

10 tim, 59 min. Talbok.

En berättelse mot bakgrund av det finska fortsättningskriget. Kertus och Johannes kärlekslåga tänds i brev mellan fronten och Kertus hem. Därefter följer en smekmånad med lätt sommarnöje vid floden och tre intensiva nätter. Glädjen fördunklas dock av Kertus saknad efter sin pappa, som för länge sedan emigrerat till Amerika. Glädje och längtan riskerar hela tiden att slå över i sorg och smärta. Debutroman. Inläsning på finska.

MediaNr: CA64689

Kuka viereesi jää

av Niko Rantsi. Tammi, 2021. Inläst av Jan-Christian Söderholm.

09 tim, 38 min. Talbok.

Rikskriminalens och västra Nylandspolisens gemensamma team står inför en brottshärva, som bland annat innefattar en kidnappning, diamantlösen och en försvunnen bankrånare. Det kräver en stor arbetsinsats av alla i teamet. I bakgrunden finns samma brottsliga och en viss Pertti Mäki som man försökt få fast flera gånger utan att lyckas. Till slut måste polisen fråga sig hur stora uppoffringar de är beredda att göra. Inläst på finska.

MediaNr: CA64615

Tornado

av Ilkka Remes. Werner Söderström, 2022. Inläst av Timo Mäkynen.

11 tim, 57 min. Talbok.

På herrgården Königstedt ska ett hemligt möte hållas mellan USA:s och Rysslands militärledningar med presidenten som värd. Mötet hålls i ett kritiskt läge för världens säkerhet. Plötsligt försvinner presidenten spårlöst. Samtidigt får en svensk ubåt tekniska problem och fastnar i Östersjöns djup med 24 personer ombord. Thriller som blandar fakta och fiktion. Inläst på finska.

MediaNr: CA64614

Norjalainen tyttöystävä

av Matti Remes. Tammi, 2021. Inläst av Panu Vauhkonen.

06 tim, 15 min. Talbok.

Spåren efter det norska bankrånet leder till soliga Hangö. Där står Ruben Waara återigen inför en livsfarlig konflikt. Arvet han fått visar sig vara allt annat än ärligt tjänade pengar. Först får han polisen efter sig, och sedan brottslingarna. När bankrånarna, som frigivits från fängelset, börjar dö en efter en i staden, kan Ruben Waara inte göra annat än grundligt utreda saken, vare sig han vill det eller ej. Inläst på finska.

MediaNr: CA64684

Automiesten kylä

av Matti Rönkä. Kirjakauppaliitto, 2022. Inläst av Timo Mäkynen.

04 tim, 19 min. Talbok.

Författaren minns bilresor han gjorde genom Finland i sin barndom på 1960-talet. Han sitter i baksätet, tittar på sin far som sitter bakom ratten i deras Chevrolet, hör ett mummel av röster och somnar med kinden mot sidorutan. Han berättar om människor de möter på vägen och funderar på ett Finland som inte längre finns. Matti Rönkä, 1959- , finländsk författare. Inläst på finska.

MediaNr: CA64682

Ukko

av Jari Tervo. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2022. Inläst av Jari Tervo.

07 tim, 43 min. Talbok.

Sommaren 2020 kommer en borderterriervalp hem till författarparet Jari och Kati Tervo. Valpen får namnet Ukko. Ukko bekantar sig med omgivningen, älskar bordsben och gräver upp sommarstugans tomt. Han är stark och känslosam, men även vild och öm. En bok om tiden som färgas av glädjen över den nya familjemedlemmen och om ett långsamt tillfrisknande efter en svår sjukdom. Inläst på finska.

MediaNr: CA64690

Häväistyt

av Arttu Tuominen. Werner Söderström, 2022. Inläst av Alma-Ruut Karjalainen.

10 tim, 42 min. Talbok.

I diskussioner på nätet kan var och en vara den man vill. Det är en frihet, så berusande att ondskan kan smyga alldeles nära utan att man märker det. 13-åriga Laura försvinner på väg hem från skolan. Polisen misstänker att hon har rymt hemifrån tills man hittar alarmerande saker i hennes dator. När man påträffar hennes kropp i floden förvandlas försvinnandet till mord. Kriminalaren Linda Toivonen blir utredaren för fallet. Inläst på finska.

MediaNr: CA64616

Taivaallinen vastaanotto

av Jukka Viikilä. Otava, 2021. Inläst av Ville-Veikko Niemelä.

13 tim, 18 min. Talbok.

Författaren Jan Holm måste opereras akut eftersom blodet i hans hjärta rinner åt fel håll. Efter sjukhusvistelsen publicerar Holm en självbiografisk roman. En bok som inte uppskattas av alla. Inläst på finska. Romanen belönades med Finlandiapriset i skönlitteratur 2021. Inläst på finska.

MediaNr: CA61208

Kiffe kiffe demain

av Faïza Guène. Librairie générale française, 2005. Inläst av Pierré Liliane.

Debutroman, skriven i dagboksform med ett kort och rappt språk kryddat med parisisk förortsslang. 14-åriga Doria lever tillsammans med sin ensamstående mor i en förort till Paris. I dagboken återger hon allt som sker omkring henne : samtal med psykologen, modern som sliter som underbetald städerska, socialsekreterarna som besöker dem och inte minst saknaden efter fadern, som återvänt till hemlandet Marocko. Inläst på franska.

MediaNr: CA64979

Layla maxaa loo dilay

av Suldaan Nayruus. Scansom publishers, 2018. Inläst av Ikram Hassan.

04 tim, 11 min. Talbok.

En berättelse om förbjuden kärlek och mord. Leyla är en jemenitisk ung kvinna i Mogadishu. Hon tillåts inte umgås eller ens prata med främmande män. Men så blir hon kär i mjölkbudet, en ung fattig somalisk man och de inleder en kärleksrelation. Roman.

MediaNr: CA64284

Böcker för barn

Here's to us

av Becky Albertalli. Balzer + Bray / Quill Tree Books, imprints of HarperCollinsP, 2021. Inläst av Jared Brown.

09 tim, 14 min. Talbok.

Uppföljaren till What if it´s us. Ben har klarat sitt första år på college men känner sig mer instängd än någonsin. Den enda ljuspunkten är hans skrivpartner Mario, som också är väldigt bra på att kyssas. Arthur har lämnat pojkvännen hemma för New York och ett jobb som praktikant till assistenten för en off-Broadwayföreställning. När de träffas igen väcks frågorna om deras känslor för varandra fortfarande finns kvar och om de är värda att följa.

MediaNr: CA64129

If this gets out

av Sophie Gonzales. Hodder Children's Books, 2022. Inläst av Kola Krauze.

10 tim, 33 min. Talbok.

Ruben och Zach bildar tillsammans med två andra vänner ett av de hetaste pojkbanden i USA. Bakom fasaden av berömmelse börjar pressen tära på relationerna. Ruben känner att han pressas att inte gå ut med att han är gay. Under en europaturné utvecklas vänskapen mellan Ruben och Zach till något mer. När de bestämmer sig för att berätta för sina fans inser de att de aldrig kommer att få stöd av människorna kring bandet och att de måste välja.

MediaNr: CA64218

Man down

av James Goodhand. Penguin Books, 2022. Inläst av Camilla Bard.

10 tim, 22 min. Talbok.

I en stad där flickor betraktas som objekt och knytnävarna regerar känner Will sig mer hemma i klassrummet än på gymmet och har alltid undvikit slagsmål. Så börjar något okänt att förfölja honom och ge honom skymtar av framtiden. Skymtar av vad som ska hända som ökar hans popularitet och håller honom borta från trubbel. Men snart börjar han inse att katastrofen närmar sig och att han är den enda som kan hindra den. Om han vågar ta striden.

MediaNr: CA64289

Rock war

av Robert Muchamore. Hodder Children's Books, 2014. Inläst av Jared Brown.

07 tim, 34 min. Talbok.

På var sitt håll och totalt ovetande om varandra gör sig Jay, Summer och Dylan alla redo för att delta i en stor musiktävling, som de hoppas ska sätta fart på deras respektive musikkarriärer. Med olika bakgrund och erfarenhet går de in i tävlingen på helt olika villkor. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63858

Scythe

av Neal Shusterman. Walker Books, 2018. Inläst av Jared Brown.

10 tim, 57 min. Talbok.

Vad finns att frukta i en värld där sjukdom, krig och brottslighet är utrotade? Det enda sättet att dö är bli dödad av professionella så kallade scythes. Tonåringarna Citra och Rowan har blivit utvalda att bli scythelärlingar och måste mot sin vilja lära sig konsten att döda och att förstå varför. Endast en av dem kommer att bli utvald och när de ställs inför Scythedom visar det sig att den första uppgiften för vinnaren blir att döda förloraren.

MediaNr: CA64251

Eygii reer aakhiraadka ahaa

av Katarina Genar. Översatt av Musa M Isse. Fenix, 2020. Inläst av Ikram Hassan.

00 tim, 15 min. Talbok.

”Spökhunden” är tredje boken i serien som börjar med Svarta madam. På skolan händer mystiska saker: Porten gnisslar, det finns spindelväv i fönstren och man hör väsande andetag i korridoren. Rektor spökar och en Skrattfröken visar sig i spegeln på toa och när Greta ser att det är bitmärken på skrivpappret samt hör hur något morrar och krafsar, förstår hon att det bara kan betyda en sak: Spökhunden har vaknat! Inläsning på somaliska.

MediaNr: CA62508

Buug gacmeedka halyeeyada

av Elias Våhlund. Översatt av Musa M Isse. Somabooks, 2022. Inläst av Ikram Hassan.

00 tim, 59 min. Talbok.

Del 1 i serien Handbok för superhjältar. Lisa, 9 år, ska bo hos mormor ett tag medan hennes mamma jobbar utomlands. Lisa har inget emot det, men från första dagen i skolan blir hon retad för sina stora öron. En dag smiter hon in på biblioteket för att komma undan sina förföljare. Där hittar hon en lysande bok och allt blir annorlunda. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA64481