Nya talböcker april 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn, som också ligger på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 158 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Beowulf

av Bo Gräslund (bearbetare). Översatt av Rudolf Wickberg. Dialogos, 2022. Inläst av Örjan Blix.

05 tim, 13 min. Talbok.

Beowulf är ett storslaget episkt diktverk som tillhör världslitteraturen. Det utspelar sig i det hedniska Norden på 500-talet. Den enda bevarade versionen är nedtecknad på fornengelska, och traditionellt anses verket ha skrivits i ett kristet England i början av 700-talet. Men enligt ny forskning skapades berättelsen med stor sannolikhet som muntlig dikt i Skandinavien kort efter de händelser som skildras. Översättning och bearbetning: Bo Gräslund.

MediaNr: CA64630

Nödvändigt ont

av Maria Adolfsson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 43 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med Felsteg. Karen Eiken Friis, poliskommissarie i fiktiva Doggerland, börjar hitta tillbaka till sig själv efter den traumatiska förlusten av man och son i England. Hon konfronteras med ett försvinnande av den mycket kände konstnären Raymond Osse och tvingas samtidigt samarbeta med en kollega hon har haft svårt att fördra. I en lugnt tempo avtäcks hemligheter som nästan omärkligt legat och tryckt, men som till sist pockar på att uppmärksammas.

MediaNr: CA64900

En helt annan historia

av Stefan Ahnhem. Forum, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

08 tim, 00 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Offer utan ansikte. En känd livsstilsbloggare hittas mördad på ett av Stockholms finare hotell. Är det en kallt iscensatt avrättning eller resultatet av en erotisk lek som gått för långt? Fabian Risks före detta kollega Malin Rehnberg får fallet på sitt bord men hennes nye chef vill att rikskriminalpolisen ska fokusera på en pågående traffickingutredning. När det sker ännu ett mord ställs allt på sin spets.

MediaNr: CA64959

Ett otänkbart öde

av Simona Ahrnstedt. Forum, 2023. Inläst av Anna Döbling.

16 tim, 07 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Överenskommelser. Överklassdottern Alexandra Rosenkvist är sedan tre år bosatt i Sveg, dit hon skickades av sin familj efter en societetsskandal. Nu är det dags för henne att komma in i värmen igen och familjen skickar en viss Atle Falk för att hämta hem henne till Stockholm. Tycke och förälskelse uppstår mellan Simone och Atle, något familjen finner mindre roande. En bok om en ung kvinnas öde men också om samhällsfrågor och strävan efter jämlikhet. Feelgood.

MediaNr: CA65019

Av skam

av Lina Areklew. Bazar förlag, 2023. Inläst av Cecilia Ljung.

12 tim, 27 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Ur askan. Två unga geocachare hittar kroppsdelar i en nedlagd malmgruva. Sofia Hjortén vid Örnsköldsvikspolisen tvingas avbryta sin föräldraledighet och återgå i tjänst. Nästan omgående inkommer ett tips om att kvarlevorna kan tillhöra en kvinna som försvann 1959. En utredning drar i gång och snart inträffar ett nytt mord. Sofia kämpar med att kombinera rollen som mamma med rollen som polis.

MediaNr: CA65111

Spöket

av Aase Berg. Kaunitz-Olsson, 2022. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 50 min. Talbok.

Kan en människa någonsin förstå ett djur, frågar sig författaren. Denna fråga gäller såväl de djur som vi själva känner oss mindre befrämjande med, likt insekter eller krokodilerna på Skansen som de djur som vi gärna delar vardagen med. Huvudtiteln, Spöket, är just en sådan, en familjehund, i vars själsfyllda ögon man lätt kan fastna i tron att ett djupt samförstånd råder. Aase Berg gör ett försök att penetrera en relation som förmodligen säger mer om oss själva än om de djur som vi försöker förstå.

MediaNr: CA64302

Draksådd

av Chris Berg. Nona, 2021. Inläst av Åsa Ekberg.

09 tim, 21 min. Talbok.

Andra fristående delen i serien som börjar med Gråzon. Richard Häll, en tidigare operatör i Sveriges hemliga specialförband, Särskilda skyddsgruppen, ställs mot ett hemligt islamistiskt terrornätverk. Information har sipprat ut om att nätverket förbereder en terrorattack mot Sverige, efter att svenska myndigheter beslutat lämna ut en av deras medbrottslingar till USA. Planerna för vedergällningsattentatet är dock långt gångna och tiden är knapp för Häll att stoppa dem.

MediaNr: CA64761

Pensionat vänner

av Helen Billinger. Modernista, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

11 tim, 13 min. Talbok.

Lena är läkare. När hon börjar drömma om ett stort gammalt hus och det dessutom fortsätter på dagarna undrar hon om hon håller på att bli galen. Av en slump dyker huset upp i verkligheten. Det är fallfärdigt och ägs av en mycket speciell 90-årig dam. Restaureringen börjar och efter några månader öppnas Pensionat Vänner. Gäster börjar anlända och huset har förvandlats till en plats för gemenskap och mystiska bakverk där människor trivs. Feelgood.

MediaNr: CA64731

Upplöst

av Sara Blædel. Översatt av Jessica Hallén. Polaris, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

09 tim, 55 min. Talbok.

I det lilla danska samhället Tommerup börjar invånarna plötsligt att försvinna. Biträdande polisinspektör Liam Stark och poliskommissarie Dea Torp vid Odensepolisen tycks genom hela berättelsen ligga minst ett steg efter gärningspersonen. Människor gömmer sig inomhus utav rädsla och de båda poliserna verkar stå maktlösa. Ett skrivarsamarbete mellan krimdrottningen Sara Blædel och Mats Peder Nordbo. Kriminalroman.

MediaNr: CA64903

Alla förlorade platser

av John Boyne. Översatt av Maria Nääs. Norstedts, 2023. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 49 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Pojken i randig pyjamas. Paris 1946. Femtonåriga Gretel har flytt med sin mamma från Tyskland och de försöker tillsammans bygga ett nytt liv i Paris, med en ny identitet och med hopp om en ny framtid. London nutid. Gretel Fernsby är en pigg 92-åring som bor i London. Hon lever ett lugnt liv och dörren till det förflutna hålls noga stängd. Men sedan händer det något som gör att Gretel konfronteras med sin historia.

MediaNr: CA64905

Sällskapsmänniskor

av Candice Carty-Williams. Översatt av Klara Lindell. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

11 tim, 40 min. Talbok.

Brittisk-jamaicanske Londonbon Cyril börjar bli gammal och vill sammanföra sina fem barn som han fått med fyra olika kvinnor. Alla barnen är mer eller mindre psykiska men av sin uppväxt och frånvaron av sin far, men de är duktiga på att hjälpa varandra. Häftiga gräl, tårdrypande konfrontationer, komplikationer och tvära kast är en del av deras vardag och driver dem dessutom närmare varandra. En uppföljare till författarens succédebut Queenie.

MediaNr: CA64822

Göra mig förtjänt

av Alice Dadgostar. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

08 tim, 39 min. Talbok.

Darya är 29 och har hoppat av ekonomiutbildningen. I väntan på att den rätta platsen för henne ska uppenbara sig arbetar hon som vikarie. Nu har hon fått ett fast vikariat på Höjdens förskola, med blöjbyten, trasiga tvättmaskiner, överarbetade kollegor, understimulerade barn och vårdnadshavare vars ansikten strålar av förakt. På det en pandemi. Medan tiden tycks rinna henne ur händerna ligger Darya sömnlös och grubblar över sin plats i tillvaron.

MediaNr: CA64647

Roxy

av Alice Dadgostar. Albert Bonniers förlag, 2019. Inläst av Therese Stenshäll.

03 tim, 38 min. Talbok.

Roxy dricker öl i Malmö med sina kompisar och längtar efter kärleken, men alla killar hon träffar pratar för mycket om sina tidigare förhållanden. Hon är intresserad av Josef men alla hans diagnoser står i vägen. Roxy vill bli framgångsrik men har inga tydliga projekt. Hon läser Elis Burrau, följer Tone Schunnesson på Instagram och när hon drömmer om att vara med i tv-programmet Babel tänker hon mest på vad hon skulle ha på sig. Debutroman.

MediaNr: CA64921

Skammens väg

av Pascal Engman. Forum, 2023. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 43 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Till minne av en mördare. Polisen och FN-soldaten Tomas Wolf samt kvällstidningsreportern Vera Berg är det omaka paret som tvingas samman för att lösa mordgåtor. Det närmar sig 1995 och båda plågas av sina inre och yttre demoner, samtidigt som Estoniakatastrofen kastar skuggor över Sverige. Två mord, på en bordell respektive bordellklubb, blir deras nya utmaning. Thriller i god svensk ”nordic noir”-tradition.

MediaNr: CA65079

Det dåliga samvetet

av Pernilla Ericson. HarperCollins, 2023. Inläst av Britt Ronström.

09 tim, 46 min. Talbok.

Del 4 i serien om Erlagruppen som börjar med Spåren vi lämnar efter oss. En kvinna hittas död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon var en framgångsrik entreprenör, som oväntat tycks ha begått självmord. Edith, Rickard, Liv och Aminah i Erlagruppen återförenas för att utreda fallet. När de börjar skrapa på den tjusiga ytan visar det sig att kvinnan levt ett dubbelliv. Jakten på sanningen leder snart in gruppen på mycket farliga vägar.

MediaNr: CA65020

Ormens år

av Ulrika Ewerman. Bookmark, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

05 tim, 50 min. Talbok.

Judiths kringflackande och trassliga uppväxt har gjort att hon har svårt att lita på någon. När hon träffar syskonen Valter och Vera tänds ett hopp om trygghet och gemenskap. De blir oskiljaktiga genom barndomen men så bryter Valter och Vera utan förklaring kontakten och Judith lämnar byn. Tolv år senare återvänder hon och tvingas att konfrontera sin trasiga barndom och sina känslor för Valter. En roman om kärlek, mörka familjeband och syskon.

MediaNr: CA64599

Lycksökaren

av Jan-Erik Fjell. Översatt av Sandra Rath. HarperCrime, 2020. Inläst av Anno Lindblad.

14 tim, 34 min. Talbok.

Femte delen i kriminalromanserien som börjar med Angivaren. Den spelberoende polisen Anton Brekke och hans unge assistent Torp utreder ett mord i Fredriksstad. Ledtrådarna går till Las Vegas och ett casino där och den tråden följer bokens huvudpersoner bokstavligen genom att åka dit. Mordet tycks ha sina rötter i en händelse på 70-talet, till vilken de endast kan komma på spåret på plats med men en hel stad, uppbyggd kring spel o dobbel, har dock inte någon terapeutisk effekt på Brekkes beroende.

MediaNr: CA64111

Stenbryggan

av Mary Fjällborg. Lava förlag, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 51 min. Talbok.

Debutromanen utspelar sig i Lappland på 1820–30-talet. Ella och Mickel lever ett slitsamt liv på gården som de bygger upp på en avlägsen plats. Flera barn föds och familjen växer men Mickel blir alltmer lik sin våldsamme far, som han avskydde då han var barn, och allt tar en sorglig vändning. Ett rikt och målande språk samt stor detaljrikedom om seder och bruk vid tiden präglar romanen som utgår från muntliga berättelser och rättegångshandlingar.

MediaNr: CA64821

Kodnamn Mörkermannen

av Mats Fors. Hoi förlag, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

08 tim, 24 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Natt över Oslo. Andra världskriget fortskrider och Oslo står i lågor. Ammunitionsfartyget Selma har exploderat vid Filipstadskajen och ingen vet om det är sabotage eller olycka. Jørgen von Tangen har under tortyr avslöjat alla i motståndscellen Zero för Gestapo, alla utom cellens ledare Mörkermannen. För hur kan man avslöja någon vars identitet ingen känner? Historisk roman baserad på verkliga händelser.

MediaNr: CA64816

Död mans skugga

av Hans Gunnarsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

09 tim, 16 min. Talbok.

En författare med skrivkramp blir inlagd på psyket. Där träffar han en journalist vid namn Per Boman som har spektakulära saker att berätta. Författaren tänker att det här finns stoff till en bok, men efterforskningarna för honom snart långt ut i tillvarons sankmarker. Till sist leder de allt farligare spåren till en semesteranläggning på Guadeloupe, där cirklar sluts och frågor föds: vad är sanning och vad är vansinne i Bomans värld? Roman.

MediaNr: CA64729

Au revoir Agneta

av Emma Hamberg. Piratförlaget, 2023. Inläst av Pia Kristoffersson.

12 tim, 28 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Je m'appelle Agneta. Äntligen har Agnetas liv fallit på plats. Nu vet hon precis var och hur hon vill leva sitt det: i Saint Carelle tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien, katterna, ostarna, kindpussandet, vinet, baguetterna och klostret. Men hur stadigt ett medeltida kloster än står kan det faktiskt falla i bitar av en enkel knackning på porten. I alla fall om det är ett oväntat myndighetsbesök.

MediaNr: CA65018

Völsungasagan

av Katarina Harrison Lindbergh. Historiska media, 2023. Inläst av Jesper Annell.

06 tim, 00 min. Talbok.

Verseposet som kretsar kring en skatt med en förbannelse över sig har här blivit omarbetad till prosa. Völsungen Sigurd Fafnesbane erövrar Andvares skatt och drabbas därefter av hemskheter som i sin tur drabbar hans familjemedlemmar. Sagan traderades länge muntligt innan den nedtecknades på 1200-talet och har inspirerat såväl Richard Wagner som J.R.R. Tolkien. Efterord av Dick Harrison som sätter sagan i ett historiskt sammanhang.

MediaNr: CA64990

Till sista droppen

av Jöns Hellsing. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 28 min. Talbok.

Fristående roman som utspelar sig före händelserna i Hope Island-serien som inleds med Händig man sökes. Det är 1984 och långt ute i den skotska övärlden kämpar Heather MacDonald för att rädda sin ärvda pub från konkurs. På vinden hittar hon hotelliggare från sin mormors mors tid. Drömmar väcks om en skaldjurskrog med gästrum, men kommunen säger nej till bygglov eftersom den mäktige lord Winsley har lönsamma planer på att exploatera Heathers by.

MediaNr: CA64609

9 november

av Colleen Hoover. Översatt av Susanne Nobel. Lovereads, 2023. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 57 min. Talbok.

Fallon möter Ben samma dag som hon ska flytta tvärs över landet. Eftersom de precis träffats och inte är redo för en distansrelation bestämmer de sig för att varje år ses på samma plats och samma datum. Fallon flyttar till New York för att satsa på skådespelarkarriären och Ben vill skriva en roman. Men när Fallon börjar misstänka att Ben bara använder deras relation för få material till sin bok blir hela situationen än mer komplicerad. Roman.

MediaNr: CA65017

Försvunnen. Död?

av Peter James. Översatt av Reine Mårtensson. HarperCollins, 2023. Inläst av Anna Godenius.

15 tim, 55 min. Talbok.

Del 17 i serien som börjar med Levande begravd. Niall och Eden Paternoster börjar sin söndag på samma sätt som alltid – med en biltur och ett stopp i den lokala stormarknaden på vägen hem. Men Eden dyker aldrig upp när Niall väntar utanför affären. Hon är spårlöst försvunnen och det dröjer inte länge förrän Niall misstänks för mord. När kriminalintendent Roy Grace kallas in inser han dock att ingenting är som det verkar.

MediaNr: CA64755

Familjen Lambs återkomst

av Lisa Jewell. Översatt av Katarina Falk. Printz publishing, 2023. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 06 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Familjen Lambs hemlighet. Ett lik spolas upp på Themsens strand. Det visar sig ha koppling till ett trettio år gammalt fall. Samtidigt får Rachel Rimmer en chock när hon får höra att hennes make Michael hittats död i Frankrike. Den franska polisen vill omedelbart intervjua Rachel. Men hur mycket vågar hon berätta för dem? Och så är det Lucy Lamb, som efter trettio års flykt äntligen återvänder hem till London.

MediaNr: CA64999

Pastorsänkan

av Karina Johansson. Modernista, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 32 min. Talbok.

Första delen i serien Morden i Sunne. Sandra har äntligen hittat en lokal för sin vintagebutik, i en före detta frikyrka, och som granne har hon en charmig bilmekaniker vid namn Danne. Dessvärre blir lokalens ägare sedermera mördad och hyreskontraktet försvinner dessutom i samma veva. Mordet skakar om människorna i den lilla staden, och gamla hemligheter kommer upp till ytan. Sandra hamnar i en härva av lögner och svek där framtidsplanerna ser ut att gå över styr.

MediaNr: CA64746

En drömresa för fyra

av Milly Johnson. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

14 tim, 48 min. Talbok.

Vännerna Roz, Olive, Ven och Frankie träffades i skolan och fann varandra omedelbart. Tillsammans dagdrömde de om en högtflygande framtid, full av fantastiska framgångar och rosaskimrande romantik. Tjugofem år senare är verkligheten en annan och de infriade drömmarna är få. Men Ven har bestämt sig för att gänget ska återförenas, och vad kan vara bättre än att åka på den lyxiga medelhavskryssning som de alltid drömt om? Roman.

MediaNr: CA65003

Den rosa stadens hemligheter

av Alka Joshi. Översatt av Maria Fredriksson. HarperCollins, 2022. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

12 tim, 22 min. Talbok.

Del 2 i trilogin som börjar med Hennakonstnären. Det är 1969 och Malik har precis avslutat sin utbildning i Shimla i norra Indien, där han även mött kärleken. När han erbjuds en praktikplats vid det kungliga palatset i Jaipur återvänder han ensam till sin hemstad. Snart märker han att få saker förändrats i den rosa staden. När en olycka inträffar på stadens nya biograf misstänker Malik att en större konspiration ligger bakom. Historisk roman.

MediaNr: CA64175

Systrarna

av Anna Jörgensdotter. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

12 tim, 46 min. Talbok.

På balkongen samsas mynta, pioner, penséer och katter med berättelser från olika tidsplan och platser. Här samtalar Anna med sin farmor, med Kathy Acker och vännen Adela, med Sonja Åkesson, Sara Lidman, Frida Kahlo, Molly Johnson och många fler. En roman om skapande, kärlekslängtan, kropp, kamp och depression - och om systrarna som livlina i patriarkatet.

MediaNr: CA62297

En saga

av Stephen King. Översatt av John-Henri Holmberg. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Björn Muda.

29 tim, 16 min. Talbok.

Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle Howard Bowditch, har fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.

MediaNr: CA64610

Röda rummet

av Kaj Korkea-aho. Förlaget, 2021. Inläst av André Nilsson.

11 tim, 18 min. Talbok.

Det är 1980-tal i Helsingfors. En ung författare lägger in en tidningsannons där han skriver att han lovar skriva en bok i utbyte mot en förmånlig bostad. En förmögen äldre man nappar på erbjudandet och erbjuder ett renoveringsobjekt på en fin adress i södra Helsingfors. Den unge författaren märker dock snart att allt inte är vad det ser ut att vara. Han börjar teckna ner en berättelse som leder till en labyrint av komplicerade relationer.

MediaNr: CA60581

Under jord

av Neil Lancaster. Översatt av Ylva Mörk. Modernista, 2022. Inläst av Helena Gripe.

11 tim, 53 min. Talbok.

Första delen i serien om Tom Novak. Som före detta flykting, marinsoldat och medlem i ett elitförband har Tom Novak svårt att finna sig till rätta på sitt nya trista skrivbordsjobb inom polisen. När han anlitas för ett specialuppdrag där han måste jobba undercover går allt snart snett och han kastas in i en lika hopplös som livsfarlig situation. Hans täckmantel spricker och han tvingas fly – och plötsligt finns ingen att lita på. Spänningsroman.

MediaNr: CA64814

Snöflickan

av Kajsa Leo. Bokfabriken, 2022. Inläst av Ulla Näslund.

10 tim, 38 min. Talbok.

Det är den första december och femåriga Märta har återigen rymt från förskolan. När det går upp för förskolans personal vad hon hittat i skogsdungen kallas kriminalkommissarie Dylan Svensson till platsen. Mannen som ligger utfläkt i snön har blivit skjuten i tinningen men har även flera märkliga hugg i nacken. Det visar sig snart att han suttit inne för barnpornografibrott och släpptes på fri fot så sent som dagen innan. Spänningsroman.

MediaNr: CA64545

Dödligt högmod

av Margaretha Levin Blekastad. Retriever förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 26 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Blod och is. Forskaren Astrid Mikkola är pressad från flera håll. Hennes exman är hotfull, samtidigt blir hon mer och mer övertygad om att något inte stämmer i det laboratorieprojekt hon ansvarar för. En dag försvinner hon spårlöst. Kriminalinspektör Ellinor Sandin förstår att det är bråttom. Tillsammans med sin chef Lars Bergquist tar hon upp sökandet efter den försvunna Astrid. Spänningsroman.

MediaNr: CA64652

Drömmen om ett träd

av Maja Lunde. Översatt av Lotta Eklund. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Ulla Näslund.

14 tim, 05 min. Talbok.

Longyearbyen år 2110: Djupt i bergen långt norrut ligger ett valv fyllt med frön från världens alla hörn. Tommy växer upp i Svalbards hårda landskap, med två älskade bröder och en mormor som är valvets fröskötare. Sedan drabbas Longyearbyen av en katastrof. Tommy, hans bröder och mormor är bland de få som är kvar. Sex ensamma människor i ett öde landskap, i besittning av en skatt som världen trodde hade försvunnit för alltid. Roman.

MediaNr: CA65023

Alla måste söderut

av Marie Lundström. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 18 min. Talbok.

I romanens centrum står Eva, som vid nitton års ålder gjorde ett uppbrott från sin hemstad Luleå. När hon senare i livet mister sin far innebär det ett nytt uppbrott, den här gången från det som var hennes trygghet och fasta punkt i tillvaron. Utöver sorgen ska hon också hantera alla praktiska bekymmer, inte minst skötseln av farföräldrarnas gård. Ett rörigt förhållande med en nyligen frånskild man bidrar också till den existentiella kris hon nu kastas in i.

MediaNr: CA64741

Passageraren ; Stella Maris

av Cormac McCarthy. Översatt av Niclas Hval. Albert Bonniers förlag, 2023.

22 tim, 28 min. Talbok.

Boken är en dubbelroman, det vill säga en och samma historia berättad ur två olika perspektiv. I Passageraren möter vi räddningsdykaren som rumlar omkring på barer och försöker hantera sorgen efter sin syster Alice självmord. Den senare är huvudpersonen i Maris Stella där hennes transkriberade samtal med sin psykiater utgör ramen för berättelsen. Förutom en komplicerad syskonrelation skildrar romanerna också en episod ur USA:s moderna historia, med bland annat atombomben som bärande tema.

MediaNr: CA64740

Terapeuten

av Alex Michaelides. Översatt av Sabina Söderlund. Modernista, 2021. Inläst av Anno Lindblad.

09 tim, 36 min. Talbok.

Den unga Mariana Andros arbetar som gruppterapeut i London. I sorgen över sin förlorade make gräver hon ner sig i sitt arbete. När hon en dag får reda på att en vän till hennes systerdotter Zoe har blivit mördad, ger hon sig av till Cambridge där även hon själv och hennes salig make tillbringat en längre tid. Snart kommer den karismatiske historieprofessorn Edward Fosca i hennes blickfång och hon blir alltmer övertygad om att han kan vara gärningsmannen. Spänningsroman.

MediaNr: CA64831

Offermur

av Sarah Moss. Översatt av Rose-Marie Nielsen. Atlas, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

04 tim, 18 min. Talbok.

Under en varm sommarvecka i norra England samlas en grupp akademiker för ett rollspel om järnåldern. Tonårsdottern Sylvie och hennes kuvade mor tvingas medverka i rollspelet av den dominanta pappan som går allt längre i sin vilja att återskapa forntidens regler och hierarkier. Samtidigt dras männen i lägret allt djupare ner i stämningen kring träskmarkerna, där man under järnåldern offrade unga kvinnor i sadistiska ritualer. Roman.

MediaNr: CA65021

Andra kvinnors liv

av Jojo Moyes. Översatt av Helen Ljungmark. Printz Publishing, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

14 tim, 52 min. Talbok.

Fyrtiofemåriga Nisha Cantor lever ett glamouröst liv i överflöd. Fyrtiosjuåriga Sam Kemp försöker hela tiden få ekonomin att gå ihop för sig och sin familj. Men allt förändras när Sam en dag av misstag får med sig Nishas gymväska hem. I den hittar hon ett par skor, som hon inte kan motstå att kliva i. Plötsligt går hon med lite rakare rygg, och med ett större självförtroende. Samtidigt som Sam skördar framgångar håller Nisha på att förlora allt.

MediaNr: CA64919

Barfotakvinnan

av Scholastique Mukasonga. Översatt av Maria Björkman. Bokförlaget Tranan, 2022. Inläst av Toya Westberg.

05 tim, 00 min. Talbok.

Självbiografisk roman om författarens mamma som var en av de närmare en miljon människor som dog under folkmordet på tutsierna i Rwanda 1994. I episod efter episod målas bilden upp av en saknad människa, en förlorad barndom och en utplånad kultur. Språket har hämtat inspiration från den muntliga berättartradition som författaren växte upp med och slutresultatet blir en både personlig och allmängiltig berättelse om livet och döden.

MediaNr: CA64555

Flickan från Brooklyn

av Guillaume Musso. Översatt av Christina Norrman. Nona, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

10 tim, 16 min. Talbok.

Författaren Raphaël är lycklig. Om några veckor kommer han att gifta sig med sitt livs kärlek, Anna, men varför envisas hon med att hålla sitt för förflutna hemligt? Under en romantisk resa till Franska rivieran försvinner Anna spårlöst. Tillsammans med sin vän Marc, en före detta polis, inleder Raphaël ett intensivt sökande. Deras jakt för dem till New York, till Harlem och Brooklyn, där de till slut upptäcker sanningen. Spänningsroman.

MediaNr: CA64855

Stockens färd mot havet

av Vibeke Olsson. Libris, 2023. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

08 tim, 36 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med Sågverkskungen. Andra världskriget rasar. Tyskarna har blivit inringade i Stalingrad och kanske håller kriget på att vända. Sågverket på Svartvik har lagts ner och Bricken har fått veta av doktorn att hon är på den sista resan. Bricken och Elvira bor kvar i sitt järnspisrum. Men det förflutna kommer närmare för Bricken och hon samtalar inom sig med de människor som format hennes liv.

MediaNr: CA64593

Olof Palmes gata

av Henrik Petersen. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

12 tim, 47 min. Talbok.

När bokens unge berättare Östen äntligen återser Vera är det sommar i Stockholm. Föräldrarna har flytt staden efter polisens presskonferens om mordet på Olof Palme och de unga har lägenheten för sig själva. Östens vän Bernhard har smak för farliga lekar och blir sugen på det udda midsommarfirande de bjuds in till av den gamle greken Archilochos. Årets ljusaste dygn blir en skakande resa in i ett svenskt historiskt och politiskt mörker. Roman.

MediaNr: CA64533

Familjen Död

av Joakim Pirinen. Kaunitz-Olsson, 2022. Inläst av Annika From Borg.

09 tim, 09 min. Talbok.

Mest känd som serietecknare har nu Pirinen gett sig i kast med deckargenren. Poliskommissarierna Wrange och Runge tillkallas när man hittar två döda kroppar i den småländska landsbygden, varav det första offret liknar seriefiguren Kronblom. I författarens lek med deckarkonventioner leds poliserna till allehanda märkliga platser. Med hjälp av drömmar, droger och andra extrema sinnestillstånd försöker de att få tag på gärningsmännen. Kriminalroman beskriven med mottot: "Poe möter Alakoski”.

MediaNr: CA64829

Äkta kärlekar

av Taylor Jenkins Reid. Översatt av Lisbet Holst. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 32 min. Talbok.

När Emma är i tjugoårsåldern gifter hon sig med sin ungdomskärlek Jesse. De reser jorden runt och lever livet fullt ut. Men på deras första bröllopsdag försvinner Jesse spårlöst under en helikoptertur över Stilla havet. Emma försöker komma över sorgen efter Jesses förmodade bortgång, och flera år senare blir hon förälskad i vännen Sam. Men strax därefter visar det sig att Jesse är vid liv – och Emma tvingas till sitt livs svåraste val. Roman.

MediaNr: CA65001

Mord överbord

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co Förlag, 2022. Inläst av Sara Losten.

05 tim, 38 min. Talbok.

Första delen i en serie. En pensionerad försäkringsutredare har något motvilligt blivit ivägskickad på en jorden-runt-kryssning. Hans introverta personlighet har svårt att fördra den sociala atmosfären på fartyget, vilken tycks vara ett imperativ, men när ett mord sker tidigt under färden får han emellertid användning för sitt mer fyrkantiga jag och sina gedigna yrkeskunskaper. En feelgooddeckare.

MediaNr: CA64861

Gröna Villan

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2022. Inläst av Örjan Blix.

08 tim, 16 min. Talbok.

När pensionärerna på Gröna Villan får höra att verksamheten ska läggas ned blir de bestörta. De kan inte tänka sig ett liv utan varandra. När ingen annan väg är framkomlig får Gun en idé som innefattar en högst olaglig växtodling i källaren. Men när hon presenterar sin plan tror alla att hon har blivit galen. Inte kan väl respektabla äldre ta till vad som helst för att få behålla zumba, fester och bokcirklar?.

MediaNr: CA65083

Är det här jag?

av Anna Schulze. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Helena Gripe.

16 tim, 16 min. Talbok.

Efter moderns död är 17-åriga Iris ensam kvar. Moster Sofia är hennes enda möjliga familj men hur ska man säkert veta vem som vill en väl? Iris har siktet inställt på konstskola men väl där drar hennes ensamhet och såriga bakgrund till sig hänsynslösa och manipulativa män. Roman om en ung kvinnas svåra väg mot att ta sitt liv i besittning.

MediaNr: CA64698

Under stjärnorna i Paris

av Karolina Schützer. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

09 tim, 48 min. Talbok.

Sophia är en ung ambitiös journalist som jobbar för Sveriges television. Hon är nästan säker på att få ett uppdrag som utrikeskorre i Kairo men blir snöpligt snuvad på tjänsten. Kort därefter ärver hon en bar i Paris från sin nyligen avdöde mormor Emmy. Delvis i en flykt från sin exmake reser hon dit och får där gradvis reda på mer och mer om sin mormors livsöde. Ett uppdagande som även påverkar hennes liv. Debutroman inom feelgoodgenren.

MediaNr: CA64904

Djävulspakten

av Max Seeck. Översatt av Bo Samuelsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

15 tim, 04 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Den trogne läsaren. Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi förbigås som utredare till fallet eftersom hon varit borta en tid och han är dessutom plågad av ”spöken” från tidigare fall. Mordfallet förvandlas till en alltmer komplex historia med gamla synder som drivmedel. Skildringen av polisarbetet på Helsingfors gator ger en extra autentisk krydda. Thriller.

MediaNr: CA64854

Rosalinds resa

av Muna Shehadi. Översatt av Cecilia Falk. Printz Publishing, 2022. Inläst av Eva Werning.

15 tim, 07 min. Talbok.

Första delen i trilogin om Fortunas döttrar. Tre systrar och en mammas bortgång. Då upptäcker de i en läkarjournal att mamman inte kan vara deras biologiska mor. Två systrar går in i förnekelse men Rosalind ger sig av för att ta reda på sanningen. Denna leder henne till en familj i Maine, där hon också möter en man som väcker hennes intresse. Parallellt genom historien löper händelser ur moderns dagbok som en röd tråd. En underhållningsroman med driv och en hel del överraskningar.

MediaNr: CA64825

Det hemliga sällskapet

av Daniel Silva. Översatt av Susanne Andersson. HarperCollins, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

12 tim, 21 min. Talbok.

Den israeliske toppagenten Gabriel Allon försöker koppla av från sin vardagstillvaro i Mossad, genom en liten semestertripp med fru och barn till Venedig. Glädjen blir dock kortvarig då han plötsligt tillkallas av påvens privatsekreterare, som fruktar att påven har mördats. Spåren leder till allehanda subversiva grupper som alla verkar vara ute efter en hemlig bok från Pontius Pilatus dagar. En thriller med ingredienser från Da Vinci-koden och Rosens namn samt en nypa action.

MediaNr: CA64824

Rovet

av Stefan Spjut. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Anna Godenius.

12 tim, 19 min. Talbok.

Första delen i serien Trollogin. Genom sin hemsida söker Susso Myrén i Kiruna svar på en fråga som hon ärvt av sin morfar fjällfotografen: Finns det troll, på riktigt? För Jesper Öbrell, hemmason på en enslig gård i Västerbotten, är omvårdnad om dem som varken är djur eller människor en naturlig del av vardagen. Den andra världen har han lärt sig att frukta – med rätta, ska det visa sig, och snart flätas Sussos och Jespers öden samman. Skräck.

MediaNr: CA64858

Lycka till

av Malin Stehn. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Britt Ronström.

10 tim, 18 min. Talbok.

Barn- och ungdomsförfattaren Malin Stehns andra roman riktad till vuxna. Emily planerar sitt perfekta slottsbröllop. Mamma Annika och storebror Erik – samt ett lik i buskarna – bidrar dock till att den sorgfälligt uppbyggda personfasaden inte kan dölja en trasslig uppväxt och oläkta sår. Under den påkostade bröllopsfesten blir stämningen alltmer spänd, då åtta år gamla sanningar tvingas upp till ytan. Läsaren får följa skeendet under bröllopet som skiftar perspektiv mellan då-, nu- och framtid.

MediaNr: CA64856

Fartblind

av Anders Tengner. Lava, 2022. Inläst av Björn Muda.

12 tim, 12 min. Talbok.

Fotografen Oskar ska köra med en Volvo Amazon av 1967 års modell till en bilträff i Göteborg, där den ovanliga Amazonen ska vara hedersgäst. Plötsligt befinner han sig på något mystiskt vis själv i året 1967. Där hamnar han mitt i rivningshysterins Stockholm och måste lösa en mordgåta som visar sig ha trådar till en våldsam konspiration som hotar inte bar hans egen utan också rikets säkerhet. Thriller.

MediaNr: CA64757

Ensamma strider

av Miriam Toews. Översatt av Erik Andersson. Rámus, 2023. Inläst av Anna Döbling.

06 tim, 59 min. Talbok.

Swiw är en nioårig flicka som bor i Toronto med sin envisa mormor och gravida mamma. När hon stängs av från skolan ger mormor henne i uppdrag att skriva ett brev till sin frånvarande pappa. Ett brev som blir till en makalös berättelse om de tre generationernas liv tillsammans, om viljan att få leva ett gott liv och striderna och priset det kräver – om att stå emot män som byggherrar, präster och regissörer som försöker styra deras liv. Roman.

MediaNr: CA64901

I päronträdets skugga

av Caroline Twamley. Seraf förlag, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

11 tim, 11 min. Talbok.

Rosalie ska tillbringa fyra veckors välbehövlig semester för sig själv i sommarhuset. När hon möter Kristin vars farmor visar sig ha koppling till den gamla dagbok som Rosalie hittat börjar hon gräva i sin familjs historia. Trådarna leder till 1943 när tyska soldater skickas genom Sverige på väg till och från Norge. En av de skadade tyska soldaterna tas om hand av fiskarfamiljens dotter Elin och det förflutna knyts samman med nutid. Feelgood.

MediaNr: CA64677

Där barnen är kungar

av Delphine de Vigan. Översatt av Anna-Stina Johnson. Sekwa förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 48 min. Talbok.

Mélanie fick sina vildaste drömmar uppfyllda när hon som ung fick medverka i en realityserie. När hon senare blir mamma så känns livet ensamt och oglamoröst. Hon upptäcker emellertid de sociala mediernas rosafärgade värld och startar så småningom sin egen Youtubekanal, där hon delar sin och barnens vardag med en allt större följarskara. Plötsligt försvinner dock dottern Kimmy och frågan om hur mycket man kan lämna ut sitt privatliv ställs på sin spets. Roman.

MediaNr: CA64804

Cirkelns fyra hörn

av Jerker Virdborg. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Christer Modin.

05 tim, 32 min. Talbok.

Per, berättaren, får en oväntad present av sin pappa. Överraskningen visar sig leda långt ner i Stockholms okända historia. Men gradvis framgår det att spåren från det förflutna inte helt stämmer. Samtidigt avslöjar pappan en privat och skakande berättelse som tvingar sonen att spetsa öronen till det yttersta. Overklighetskänslorna kommer krypande, vad mer finns dolt under ytan? Klaustrofobisk roman om minne, historieskrivning och arv.

MediaNr: CA64985

Steg för steg

av Felicia Welander. Lavender Lit, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

08 tim, 36 min. Talbok.

Isabelle och hennes tvillingbror Carl lever för att dansa. De är beredda att offra allt för den; i synnerhet Isabelle som satt sig i en ekonomisk skuld och måste arbeta extra. Hon lider av en smärtsam kronisk sjukdom och under en audition svimmar hon. Nu är det dags att ta ställning till hur viktig dansen är. Även förhållandet till den spännande pianisten Janos och till sin nyfunna moster Evy, som brutit med familjen, måste redas ut. Feelgood.

MediaNr: CA64818

Girighetens pris

av Sara Önnebo. Lind & Co Förlag, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

10 tim, 37 min. Talbok.

Första delen i en serie. Kriminaldirektör Douglas Sjöstrand kommer till Simrishamn för ett lugnare arbete men konfronteras redan under första dagen med ett brutalt mord. En kvinna, frilansfotografen Anna Varg, är den som har hittat kroppen. Hon blir snart polisens huvudvittne men så småningom även införd i listan över misstänkta. Hennes gåtfulla förflutna blir alltmer av intresse för kriminaldirektör Sjöstrand. Kriminalroman.

MediaNr: CA64860

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läsliv 2023 #1

av Anette Säfström (redaktör). MTM, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 09 min. Talbok med text.

Innehåll: Nyheter. Nytt om Lättläst. TEMA: MINORITETSSPRÅK ; Resursbiblioteken ; Tips för biblioteken ; Läsambassaden i Oxie ; MTM och minoritetsspråk ; Nationella språkcentrum ; Barn & Unga – boktips. Fem frågor till läsambassadören. Punktskriftsskola i Tanzania. Frågor och svar. Quiz och serie.

MediaNr: CA65119

Allmänt och blandat

Framtidens historia

av Henrik Brissman. Natur & Kultur, 2021. Inläst av Anna Westberg.

08 tim, 28 min. Talbok.

Människan har under hela sin historia försökt att kontrollera sin samtid genom att utarbeta utopier om framtiden. Mötet med morgondagen har sannolikt upptagit människors medvetande från allra äldsta tid. Henrik Brissman, fil.dr i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, gör en historisk presentation av hela framtidens historia, från babyloniernas stjärntydningar till våra dagars hamstring och prepping.

MediaNr: CA64532

Religion

En lockton i ödemarken

av David Thurfjell. Norstedts, 2023. Inläst av Mårten Edman.

15 tim, 16 min. Talbok.

Författaren, tillika professor i religionshistoria, försöker här ringa in vad religion egentligen handlar och den övergripande frågan: vad är det som gör att människor upplever att det finns en utomvärldslig dimension, något som skapar så stor mening för så många? Genom den tematiska ”treenigheten” tro, gemenskap och makt försöker han se hur vi kan uppleva sakar bortom det materiella och hur det påverkar hur vi agerar och ser på tillvaron. Lämplig för alla som är intresserade av ämnet.

MediaNr: CA64674

Filosofi och psykologi

Hitta motivationen

av Magdalena Forsberg. Mondial, 2022. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 02 min. Talbok.

Förf. har tillhört eliten inom skidskytte och här delar hon och dansaren Tobias Karlsson med sig av sina bästa tips för att leva ett hälsosamt, hållbart och roligt liv. Förutom vikten av träning, bra kost och sömn betonas betydelsen av att vårda sina relationer och inte minst de egna tankarna. Vi får även följa dem i utmaningen i att bestiga Kilimanjaro. För elitidrottaren såväl som för den som vill komma i gång med träning och en sundare livsstil.

MediaNr: CA64838

Förundranseffekten

av Katrin Sandberg. Bonnier fakta, 2020. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 14 min. Talbok.

Om förundran som fenomen och begrepp. Här berättas om ett relativt nytt forskningsfält som ännu inte gjort sitt inträde i Sverige. Begreppet beskrivs och man visar hur det kan vara en väg till läkning, empati, mening och tillhörighet. En historisk genomgång visar på hur vi har sett på förundran och vilka språkliga och kroppsliga uttryck fenomenet har tagit sig i. Med källor i naturen, konst, musik och andlighet har förundran alltid varit en viktig inspiration för människan som själslig varelse.

MediaNr: CA64678

Uppfostran och undervisning

När det enkla ändå blir svårt

av Pia Rehn Bergander. Studentlitteratur, 2021. Inläst av Mallika Giarimi.

04 tim, 49 min. Talbok.

Det är möjligt att vara särskilt begåvad men samtidigt inte ha någon möjlighet att utnyttja sina resurser. Det är vad som utmärker gruppen 2E, dubbelt exceptionella, som är handikappade på grund av adhd eller autism. Författaren delar in problemet i fem avsnitt, vilket kompletteras av elevers berättelser om hur man kan anpassa undervisningen till deras situation. En ordlista med referenser till forskning inom ämnet hittas i den avslutande delen.

MediaNr: CA64827

Konst, musik, teater och film

Tusen år av glädje och sorg

av Weiwei Ai. Översatt av Anna Gustafsson Chen. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

14 tim, 01 min. Talbok.

Memoarer av Ai Weiwei, 1957- , konstnär, född i Kina men numera bosatt i Storbritannien. Hundra år av Kinas historia skildras – genom berättelsen om hans eget, extraordinära liv, och genom arvet efter hans far, landets mest hyllade poet. På ett personligt sätt belyser han den myriad av krafter som format det moderna Kina. Hans erfarenheter är också en ständigt aktuell påminnelse om det akuta behovet av att kunna uttrycka sig fritt.

MediaNr: CA63477

Bengt Hallberg

av Erik Kjellberg. Vax Records, 2021. Inläst av Patrik Nyman.

19 tim, 38 min. Talbok.

Bengt Hallberg var en mångsidig musiker, verksam som pianist, kompositör, arrangör och pedagog. Han blev snabbt en del av den svenska jazzeliten men var även engagerad vid internationella besök, som i de berömda inspelningarna med Stan Getz. Hans verksamhetsfält breddades till att omfatta många genrer: populärmusik, konstmusik, kyrkomusik och filmmusik. Biografin innehåller en komplett diskografi och är illustrerad med fotografier och skivomslag.

MediaNr: CA61024

Historia

Slava Ukraini!

av Lisa Bjurwald. Bite the Bullet Press, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

07 tim, 06 min. Talbok.

En reportagebok indelad i tre avsnitt: Flykt, Kamp och Framtid. Ukrainska kvinnor berättar om lidande och utsatthet men också om hur de organiserar demonstrationer, kulturarrangemang, nyhetsförmedling med mera, för att avsluta med sina tankar om framtiden i ett fritt Ukraina. I en blandning av vittnesmål, intervjuer och skildringar från författarens egna resor till Polen och Ukraina är boken ett tidsdokument om en av vår tids stora tragedier.

MediaNr: CA64895

Början på allt

av David Graeber. Översatt av Ulrika Junker Miranda. Volante, 2022. Inläst av Ove Ström.

32 tim, 27 min. Talbok.

David Wengrow, professor i arkeologi, och David Graeber, professor i antropologi, skriver om mänsklighetens ursprung och de driver tesen att våra förfäder inte alls var så primitiva som det ofta framställts. Författarna menar att det inte finns någon rak utvecklingslinje från samlarsamhället till jordbrukssamhället och en medföljande uppkomst av social ojämlikhet. Tvärtom ser de att tidigare samhällen hade en flexibilitet som sedan förlorats.

MediaNr: CA64405

USA:s alla första damer

av Karin Henriksson. Lind & Co, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

13 tim, 27 min. Talbok.

Hustrun till USA:s president förväntas vara sina makars medhjälpare och Vita husets värdinnor. De ska engagera sig i hjärtefrågor och uppmärksammas för utseende och kläder. Men ofta har de spelat en viktig roll i USA:s kulturhistoria. Alla presidenthustrur från Martha Washington till Jill Biden presenteras med fokus på rollen som landets första dam. Det finns en faktaruta till varje porträtt och kronologi i slutet. Författaren är journalist.

MediaNr: CA64316

Inte som lamm till slakt

av Kenneth Hermele. Ordfront, 2023. Inläst av Örjan Blix.

13 tim, 30 min. Talbok.

Det finns en förställning om att judarna inte gjorde så stort motstånd till förintelsen, vilket Hermele här vill bestrida. I själva verket var det judiska motståndet mer omfattande än många andra utsatta gruppers. Författaren visar på ett spektrum av motståndshandlingar - symboliska och väpnade, kollektiva och individuella, och försöker diskutera hur motstånd kan förstås ur en mer generell synvinkel. En redogörelse av en ofta bortglömd del av historieskrivningen om Förintelsen.

MediaNr: CA64899

Hotet från Ryssland

av Oscar Jonsson. Mondial, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

07 tim, 40 min. Talbok.

Efter Rysslands fullskaliga militära angrepp på Ukraina står Sverige nu inför det värsta säkerhetspolitiska läget på decennier. Hur ska man kunna förstå Ryssland, vad makteliten vill och hur de ser på världen? Hur ser hoten, både de militära och civila, mot Sverige ut? Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare vid Försvarshögskolan försöker förstå och förklara.

MediaNr: CA64859

Elizabeth

av Andrew Morton. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Polaris fakta, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

20 tim, 21 min. Talbok.

Journalisten Andrew Morton skildrar den brittiska drottningen Elizabeths liv, från tillvaron som blyg prinsessa till bortgången hösten 2022. Det blir en både underhållande och insiktsfull berättelse om hennes tid som överhuvud i en familj som både beundrats och ifrågasatts. Under sina 70 år som drottning välkomnade Elizabeth femton premiärministrar, från Winston Churchill till Liz Truss, och av vissa har hon kallats vår tids sista stora ikon.

MediaNr: CA64595

Kåppi pejst

av Mats-Eric Nilsson. Ordfront, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

08 tim, 37 min. Talbok.

Boken presenterar små och stora exempel på hur amerikaniseringen kommit att genomsyra Sverige. Dels utifrån hur språket påverkas när ord, uttryck och begreppsförklaringar från amerikansk engelska används utan förklaring, dels utifrån samhällsföreteelser, politiska debatter och nyhetsrapportering som är speglingar av amerikanska förlagor. Författaren är journalist.

MediaNr: CA64119

Vargtimmen

av Valerij Valer'evič Panjuškin. Översatt av Ola Wallin. Ersatz, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

07 tim, 13 min. Talbok.

Reportage om flyktingar från kriget i Ukraina. När Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari 2022 tvingades miljontals ukrainare på flykt. Här möter vi en sjuksyster, en markforskare, en gardinförsäljare, en hiv-aktivist, en taxichaufför, en barnhemsföreståndare, Roma och Julia, och många, många fler. Ingen var beredd på att han eller hon skulle bli tvungen att fly. Baserat på intervjuer med flyktingars erfarenheter och känsloreaktioner.

MediaNr: CA64553

Biografi med genealogi

Utnyttjad, våldtagen och såld

av Paulina Bengtsson. Lind & Co, 2020. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 39 min. Talbok.

Paulina Bengtsson berättar för journalisten Jessika Devert om den plågsamma resan från en oskyldig internetdate till en destruktiv relation där hon blev utsatt för sexuella övergrepp och till och med sexslaveri. Hennes långa väg bort från den våldsverkande mannen och tillbaka till livet skildras både med en stark smärta och en inre styrka. Boken avslutas med hänvisning till vart våldsutsatta kan vända sig för stöd.

MediaNr: CA64851

Jag är inte här, det här händer inte

av Annah Björk. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

08 tim, 55 min. Talbok.

Annah är en hårt arbetande frilansjournalist, frisk och stark, som 2020 insjuknar i covid-19. Ett år efter sjukdomsutbrottet är hon fortfarande inte frisk, har svårt att ta sig ur sängen, har feber och en ständig trötthet. Hon skildrar sitt personliga sönderfall; när man inte längre kan jobba, inte orkar vara mamma, partner eller vän. Samtidigt drabbas hon av personlig sorg men har inte kraften att stötta sina närmaste. En personlig skildring av att fastna i postcovid.

MediaNr: CA65013

Lasse Brandeby

av Anna Brandeby Harström. Lindelöws bokförlag, 2022. Inläst av Christer Modin.

08 tim, 55 min. Talbok.

Biografi över komikern, journalisten och skådespelaren L.B., 1945-2011, som blev mest känd som alter egot Kurt Olsson. Efter att ha varit en kultfigur i lokalradion i Göteborg blev Kurt Olsson känd över hela landet genom en egen tv-serie på SVT. Sedan snurrade berömmelsen snabbt vidare med flera tv-serier, en julkalender, krogshower och turnéer tillsammans med Damorkestern. Boken är skriven av hans dotter i samarbete med journalisten Lasse Råde.

MediaNr: CA64578

Min son Love

av Örjan Gruden. Visto förlag, 2022. Inläst av David Zetterstad.

11 tim, 26 min. Talbok.

Arton år gammal tog Love sitt liv. Det visade sig att han hade höga halter av ecstasy i blodet. Frågan om vad som ledde fram till att Love valde att avsluta sitt liv fick hans pappa att börja kartlägga hans sista tid i livet. I boken varvas minnen, drömmar och beskrivningar av händelser med reflektioner från tiden innan Loves död. Det blir en personlig berättelse om kärleken till ett barn och om vikten av att prata om det som är svårast.

MediaNr: CA64773

Från de stora drömmarnas tid

av Yvonne Hirdman. Ordfront, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

13 tim, 04 min. Talbok.

Idéhistorikern Yvonne Hirdman tar sig här an berättelsen om sina farföräldrar. Maj var pigan som drömde författardrömmar där hon låg på kökssoffan i Avesta. Gunnar var grovarbetaren som slet tio timmar om dagen i smedjor och verkstäder med huvudet fullt av tankar om antimilitarism och konst. Båda sökte sig till ungsocialismen under åren före första världskriget. Deras ungdomshistoria utspelas i ett Sverige före demokratisering och välfärd.

MediaNr: CA64427

Mer än bara Tunnelbanenettan

av Jeanette Höglund. Mondial, 2022. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 47 min. Talbok.

Författaren blev Tunnelbanenettan genom tv-serien Tunnelbanan när hon arbetade som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana. I boken berättar hon om sitt liv och vad som format henne. Från uppväxten via fotbollsplanen, självförsvarsträning och olika jobb som dörrvakt på Café Opera, på lyxkryssare och förstås som ordningsvakt i tunnelbanan. Det var ett möte i tunnelbanan som fick henne att grunda föreningen Vid din sida för att hjälpa äldre hemlösa.

MediaNr: CA64771

Det svunna Sverige

av Petter Karlsson. LRF Media, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

05 tim, 22 min. Talbok.

Berättelser om märkliga livsöden och egensinniga original i Sveriges historia. Några exempel: Ett äkta par som firade julafton varje dag. En småländsk bondfångare som blev stenrik på falska medikamenter. En buspojke som hette Nils Holgersson, adopterades av Selma Lagerlöf och blev byggherre i USA. Stalldrängen Sigge Stark som förvandlades till skräplitteraturens okrönta drottning. ”Guld-Greta” som tog spårvagnen med OS-medaljen om halsen.

MediaNr: CA64428

Mod att resa sig

av Elise Lindqvist. Libris, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

05 tim, 32 min. Talbok.

Elise Lindqvist och Ruth Nordström har haft ett nära samarbete under många år för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av kvinnor samt för att ge hopp till utsatta människor. Vi får följa med bakom kulisserna i arbetet och får möta flera av de utsatta människor som fått hjälp och mod att resa sig ur livets svåraste situationer. Hur gör man för att orka resa sig igen när livet är mörkt och tungt? Finns det nycklar till inre styrka och mod?.

MediaNr: CA64635

Väntesorg

av Anna Pella. Libris, 2022. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 07 min. Talbok.

Uppföljare till När du ler stannar tiden. Bygger på dagboksanteckningar till dottern Agnes. Agnes som föddes med en svår hjärnskada och flerfunktionsnedsättning har blivit tonåring. Hon är beroende av assistenter och bor periodvis på korttidsboende. Vardagen kräver planering och koordination och innebär en ständig oro för att något ska hända. Illustrerad med fotografier. Författaren är journalist och har skrivit barnböckerna om Funkisfamiljen.

MediaNr: CA64384

Hemma i världen

av Amartya Sen. Översatt av Lisa Sjösten. Fri tanke, 2022. Inläst av Ove Ström.

19 tim, 14 min. Talbok.

Den indiske nationalekonomen och Nobelpristagaren Amartya Sen har haft många hem: Dhaka i dagens Bangladesh där han tillbringade sina första år, det lilla samhället Santiniketan där han blev uppfostrad av både föräldrar och morföräldrar, Calcutta där han började studera nationalekonomi och så Storbritannien dit han kom som nittonåring. Boken berättar om hans uppväxt och om hur studier i nationalekonomi kan bli ett sätt att vara hemma i världen.

MediaNr: CA64591

Friktion

av Eva Silvén. Nordic Academic Press, 2021. Inläst av David Zetterstad.

24 tim, 23 min. Talbok.

Studie av Nordiska museets samiska samlingar och hur den växte under perioden 1930-1970 - en tid av modernisering, samisk mobilisering, statligt förmyndarskap och rasism i både politisk och vetenskaplig dräkt. Under perioden blev Ernst Manker, intendenten vid museet, Sveriges mest produktive skildrare och samlare av samisk kulturhistoria. Biografi om en individ såväl i sin samtid som i ljuset av en bredare vetenskaplig problematik.

MediaNr: CA64094

Geografi

Södermörekrönikan 2023

Södermöre hembygdsförening, 2023. Inläst av Ingemar Jonson.

04 tim, 47 min. Talbok.

Årsbok 2023 innehåller artiklar av varierande innehåll och längd om allt möjligt som berör bygdens historia, mestadels lite modernare historia. Området Södermöre består av socknarna Halltorp, Arby, Voxtorp och Hagby.

MediaNr: CA65217

Volga och inre Ryssland

av Lena Jonson. Dialogos, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

15 tim, 36 min. Talbok.

I boken skildras en båttur på Volga med start i Moskva och med Astrachan vid Kaspiska havet som slutdestination. Samtidigt görs en resa i historien, ända tillbaka till de tidigaste stäpprikena. Fram träder bilden av ett mångkulturellt och mångreligiöst ryskt imperium som genom hela sin historia har brottats med frågan om de olika folkgruppernas rättigheter och status. Författaren är docent i statsvetenskap och välmeriterad Rysslandskännare.

MediaNr: CA64261

Ekonomi och näringsväsen

Au pif!

av Emma Hamberg. Piratförlaget, 2022. Inläst av Toya Westberg.

06 tim, 07 min. Talbok.

Vi träffade Agneta i Je m'appelle Agneta när hon flyttade till Provence och blev hushållerska åt Einar. I Au pif! lagas maten från romanen, och vi får lära känna verklighetens Einar och Armand. Recepten varvas med berättelser om landet, människorna och maten. Recepten funkar även i Sverige. Det viktigaste är att leva mer, njuta mer, använda massor av smör och våga ta det lite au pif, på en höft, såväl i livet som i matlagningen. Illustrerad.

MediaNr: CA64592

Rågen

av Annika Luther. Schildts & Söderströms, 2022. Inläst av Nina Hukkinen.

08 tim, 33 min. Talbok.

Annika Luther, finsk författare och biolog, skriver om rågens spretiga historia. Rågen, från början ett turkiskt ogräs, blev så småningom nationalsymbol i Finland. Rågen har besjungits i dikten och svedjebruket har avbildats i konsten. Hon berättar bland annat om rågens evolution, vilken viktig roll den har spelat genom vår historia och hur idag den dyker upp som whisky i Vörå och bevaras för framtiden i det stora Domedagsvalvet på Spetsbergen.

MediaNr: CA65259

Idrott, lek och spel

Prepperprästens beredskapsbok

av Jonas Ahlforn. Libris bokförlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

03 tim, 00 min. Talbok.

Handbok i förberedelser inför en eventuell samhällskris där samarbete och gemenskap är en förutsättning för att lyckas. Del ett tar upp hur olika kriser kan slå mot Sverige och vad vi själva förväntas förbereda för att kunna tillgodose våra grundbehov. Del två tar upp hur vi kan samarbeta och de utmaningar som kan uppstå när människor är i kris. Innehåller praktiska råd och checklistor. Författaren är präst och instruktör i Civilförsvarsförbundet.

MediaNr: CA64747

Templet i öknen

av Olof Lundh. Volante, 2022. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 38 min. Talbok.

En redogörelse för hur lilla oljelandet Qatar lyckades få ett av världens största idrottsevenemang, världsmästerskapen i fotboll. Granskningen tar sin början 2010 då man genom mygel, mutor och sitt stora inflytande i europeisk klubbfotboll lyckas bli vald till VM-värd 2022. Hur var detta möjligt för ett land som saknar demokrati, fulla mänskliga rättigheter och har en något tveksam behandling av utländska gästarbetare? En bok om det svåra förhållandet mellan pengar, makt och idrott.

MediaNr: CA63597

Bäst i test

av David Sundin. Forum, 2021. Inläst av Sara Losten.

03 tim, 23 min. Talbok.

En bok som ger en hemmaversion av TV-programmet ”Bäst i test”. Babben Larssons assistent David Sundin återger tester som kan utföras på allt från parmiddagar och jobbfester till barnkalas och bröllop; exempelvis Hålla handen-gömme, SMS-pingis, Fruktbyte, Framtidspicknick och Kiwigubbe. Det medföljer även anekdoter från inspelningarna av programmet, quiz samt en guide till att anordna den bästa Bäst i test-festen. Förord av Babben Larsson.

MediaNr: CA60576

Naturvetenskap

Handbok för medborgare i universum

av Ulf Danielsson. Fri Tanke, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

06 tim, 44 min. Talbok.

I denna handbok, utgiven av en fingerad kosmisk organisation som i miljarder år samlat information om livsformer i universum, får läsaren en exposé över universums historia. Dels ett regelrätt vetenskapligt, där författaren ger en aktuell redogörelse för naturvetenskapens kunskapssituation idag, dels ett fiktivt med ett överflöd av uppfinningsrika och spektakulära exempel på kanske möjliga livsformer. Texten illustreras av Johannes Heldén svartvita illustrationer.

MediaNr: CA64486

Tusen och 1 art

av Martin Emtenäs. Bonnier Fakta, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

07 tim, 23 min. Talbok.

Tumlare, vitryggig hackspett, stare, igelkott, brunlångöra, utter, grönfläckig padda och fjällräv är svenska djurarter som snabbt minskar i antal. Varje del inleds med korta fakta om arten innan vi får fördjupa oss i deras biologi, beteenden, evolution och de hot som finns. Eftersom de lever i skilda miljöer täcks en stor del av vår natur och de hot som finns mot den. Innehåller källförteckning och register. Författaren är biolog och journalist.

MediaNr: CA64627

Kannibalernas maskerad

av Alf Hornborg. Daidalos, 2021. Inläst av David Zetterstad.

16 tim, 00 min. Talbok.

I boken anlägger författaren ett antropologiskt perspektiv på resurs- och omställningsproblematiken. Han vill visa hur pengar och teknik i själva verket fungerar som raffinerade metoder för att tillägna sig andra människors tid och naturresurser. Kan vi tygla vår rovdrift på varandra och planeten genom att utforma våra pengar på nya sätt? Alf Hornborg är antropolog och professor i humanekologi vid Lunds universitet.

MediaNr: CA64607

Skönhetens evolution

av Richard O. Prum. Översatt av Joachim Retzlaff. Natur & kultur, 2019. Inläst av Mårten Edman.

23 tim, 46 min. Talbok.

Med utgångspunkt i Darwins mindre kända och mer ifrågasatta teori om det sexuella urvalet tar författaren oss med på fältarbeten och expeditioner för att utforska skönhetens betydelse för honans val av partner och drivkraft för evolutionär förändring. Vi möter fåglar som sjunger med vingarna och med fjädrar täckta av tredimensionella gyllene klot där ornamenten inte har någon praktisk betydelse. Författaren är forskare och ornitolog.

MediaNr: CA63950

Helgoland

av Carlo Rovelli. Översatt av Pär Svensson. Fri tanke, 2022. Inläst av Mårten Edman.

07 tim, 52 min. Talbok.

På ön Helgoland i Nordsjön arbetade 1925 fysikgiganten Werner Heisenberg med grunderna till det som skulle bli kvantfysiken. Men den motsägelsefulla världsbild som framträdde var gåtfull. Carlo Rovelli, italiensk fysiker, beskriver hur kvantfysiken kan upplevas mer nyanserat än den som är grundad i elementarpartiklarnas schematiska materialism. En kvantfysik vars fundamentala grammatik stavas processer, händelser – och relationer.

MediaNr: CA64364

Medicin

Livsberättelser om adhd och autism

av Caroline Jonsson. Gothia Kompetens, 2022. Inläst av Kristina Bäckman.

04 tim, 15 min. Talbok.

Tretton personer berättar hur det är att få en neuropsykiatrisk diagnos sent i livet eller om sin önskan att få en utredning. Återkommande är barndomens kamp i skolan, ett utmanande arbetsliv, sargad självkänsla, självmedicinering och svårigheter i familjeliv och relationer. I de flesta skildringar framgår att diagnosen varit värdefull, även om den kommit sent i livet. Till berättelserna fogas fakta och reflektioner skrivna av professionella inom vård och omsorg.

MediaNr: CA64865

Extas i folkhemmet

av Leonidas Aretakis. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

12 tim, 42 min. Talbok.

Kulturjournalisten och chefredaktören Leonidas Aretakis berättar om extasens hemliga historia i Sverige och om de psykedeliska drogernas återkomst. Om vad en grupp KI-forskare upptäckte i ruset i Brasiliens regnskog och varför Carl von Linné skrev en hel bok om psykoaktiva droger. Men också om 1960-talets hippiekultur som ledde till politisk motreaktion och narkotikaklassning.

MediaNr: CA64468

Abortboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2021. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 06 min. Talbok.

Elin och Oskar är föräldrar till Max. De vill inte ha fler barn. Men en gång när de knullar går kondomen sönder. Vad ska hända nu? Här beskrivs de olika stegen i processen, från graviditetsbesked till abort. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64596

Glukosrevolutionen

av Jessie Inchauspé. Översatt av Carina Nunstedt. Yourlife Books, 2023. Inläst av Kristina Bäckman.

10 tim, 49 min. Talbok.

Glukosrevolutionen handlar om att undvika glukos-toppar och de hälsoproblem de kan medföra. Med stöd i forskningen delar författaren med sig av erfarenheter och tips som de flesta kan pröva i vardagen utan risk. Till exempel effekten av att övergå till att äta kolhydraterna sist i en måltid och välja matigare mellanmål. Innehåller fallbeskrivningar och illustrationer. Avslutas med referenser. Författaren är biokemist och driver @glucosegoddess.

MediaNr: CA64594

Idiotanstalten

av Thomas Kanger. Kaunitz-Olsson, 2021. Inläst av Helena Gripe.

08 tim, 09 min. Talbok.

Över 200 manliga patienter dog på Vipeholms sinnessjukhus i Lund mellan 1941 och 1943, av svält eller av sjukdomar som följde på svält. Patienterna användes som försökskaniner för alla tänkbara experiment. Hur kunde så många människor dö nästan samtidigt? Var det i själva verket ett medvetet massmord? En levande historisk bakgrund görs för att avtäcka ett hittills okänt övergrepp av enorma proportioner i svensk historia.

MediaNr: CA61042

Bakteriekriget

av Erik Martiniussen. Översatt av Joachim Retzlaff. Louise Bäckelin förlag, 2021. Inläst av Örjan Blix.

17 tim, 48 min. Talbok.

Reportagebok som handlar om den avgörande roll för liv som bakterier intar, både de hälsosamma och de sjukdomsframkallande. Boken beskriver hur djur- och köttindustrin driver utveckling av antibiotikaresistens och hur resistens kan överföras mellan olika typer av bakterier och mellan djur och människa. Författaren, en norsk journalist, menar att en hälsokatastrof hotar världen men han ser också ljusglimtar i mörkret.

MediaNr: CA64425

Böcker för barn

Skönlitteratur

Klockan som ägde tiden

av Marja Beckman. Beta pedagog, 2022. Inläst av Anna Wadström.

02 tim, 42 min. Talbok.

När Valter hittar sin morfars gamla klocka blir hans liv plötsligt mycket enklare. En vridning på klockan är allt som behövs. Äntligen räcker tiden till för Valter, och han slipper mammas och pappas tjat. Men att använda klockan visar sig ha ett högt pris. Och det är inte bara Valter som vill åt klockans mystiska kraft. Filosofisk spänningsberättelse för 9-12-åringar där handlingen kretsar kring Valter, en pojke med en annorlunda syn på världen.

MediaNr: CA64794

Boken om att bli med barn

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 03 min. Talbok.

Elin och Oskar knullar och Elin blir med barn. Här berättas på ett enkelt sätt hur befruktningen går till och vad som sker under graviditeten. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64645

Kan man bli sjuk i snippan och snoppen?

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2018. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 04 min. Talbok.

Här beskrivs enkelt och pedagogiskt om vad en sexuellt överförbar sjukdom är och hur man skyddar sig. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64780

Boken om att knulla utan att bli med barn

av Vija Bjelvenfeldt. Lära förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 04 min. Talbok.

Elin och Oskar tycker om att knulla med varandra men de vill inte ha barn. Här berättas på ett enkelt sätt vad det finns för sätt att skydda sig genom att använda olika preventivmedel. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64644

Boken om att knulla kille och kille

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2018. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 04 min. Talbok.

Boken om att knulla kille och kille handlar om Emil och Ali som vill knulla, och hur det känns för dem. I serien finns även Boken om att knulla tjej och tjej och Boken om att knulla tjej och tjej. Böckerna ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64715

Havets stjärnor

av Katja Brandis. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

08 tim, 13 min. Talbok.

Del 5 i serien Seawalkers som börjar med Farligt uppdrag. Tiago och Shari har bara hunnit vara tillsammans en kort tid när nästa utmaning väntar för dem båda. Klasskamraterna på Blue Reef High ska spela in en film och Tiago är tänkt att spela huvudrollen. Men av alla människor är det pytonvandraren Ella, dotter till Tiagos ärkefiende Lydia Lennox, som ska vara hans motspelare. Medan Tiago och Ella står framför kameran, får Shari chansen att filma på en riktig filminspelning.

MediaNr: CA64953

Skugghavet

av Peter Bunzl. Översatt av Carina Jansson. Tukan förlag, 2020. Inläst av Hans Sandquist.

07 tim, 46 min. Talbok.

Fjärde och avslutande delen i serien som börjar med Kugghjärtat. Året är 1898 och Lily och hennes vänner är i New York för att laga en mystisk apparat som används på undervattensbasen Skugghavet. Många har dött där på grund av denna apparat, bland annat Lilys brorson Danes föräldrar. Han vill återvända till Skugghavet för att återuppliva sina föräldrar men uppgiften lyckas bara till den grad att de återuppstår som zombier. Spännande och fartfyllt för åldern 9-12 år.

MediaNr: CA64127

Den hemliga grottan

av Anh Do. Översatt av Ylva Kempe. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Anna Döbling.

01 tim, 48 min. Talbok.

Del 3 i serien Vargflickan som börjar med Ut i vildmarken. Vargflickan Kim har med hjälp av flocken flytt från lägret där hon hölls fångad. Sökandet efter Kims familj fortsätter. När en av hundarna skadar sig tvingas de sakta ner och soldaterna som jagar dem kommer närmare. Till slut når flocken fram till en stor och mystisk grotta. Ingången är bevakad av soldater. Vilka är människorna i grottan? Och finns Kims familj bland dem?.

MediaNr: CA64717

Förrädaren

av Anh Do. Översatt av Ylva Kempe. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Anna Döbling.

01 tim, 37 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Ut i vildmarken. Kim är vargflickan som letar efter sina försvunna föräldrar tillsammans med hundar och vargen Månstråle. Sistnämnde får i denna del vittring på sina föräldrar och ger sig av på egen hand. Kim följer efter och spårar henom till en herrgård där Månstråle tillsammans med sina föräldrar hålls kedjande, allt för att skydda innehavarens ägor. Kim vägrar att passivt titta på. För mellanåldern 9-12 år.

MediaNr: CA64782

En resa tillbaka till friheten

av Catherine Johnson. Översatt av Maria Fröberg. Argasso, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

01 tim, 47 min. Talbok.

Vid elva års ålder kidnappas Olaudah från sitt hem i afrikanska Essaka och säljs som slav i Amerika. Han ges namnet Gustavus Vassa och sätts att tjäna som sjöman på långa resor till havs för olika herrar. Under åren blir han vittne till fasansfull grymhet men också oväntade ögonblick av godhet. Han överlever både äventyr och faror - och han ger aldrig upp hoppet om att en dag återfå sin frihet. Bygger på Oladuhas självbiografi från 1789.

MediaNr: CA64886

De tar allt ifrån mig

av Linda Jones. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 38 min. Talbok.

Frida är femton år och bor i en liten ort i Norrland. Hon drömmer om att bli ledare för jaktlaget precis som sin mamma. Äldreboendet hotas av nedläggning och snart finns inget kvar i orten. Inför älgjakten går det rykten om ett okänt djur i skogen. När länsstyrelsen ställer in jakten väcks vreden i byn. Samtidigt är det något som inte stämmer med Fridas kompis Emmy som blir alltmer dyster. Och så är det Frej, storstadskillen som är så annorlunda.

MediaNr: CA64711

Reisa

av Emelie Kempe. Nohiding, 2017. Inläst av Annika From Borg.

11 tim, 15 min. Talbok.

Efter Stormen är världen täckt av is och solen har försvunnit. Ur mörkret har en ny nattaktiv och blodtörstig livsform med ett smittande bett uppstått, Röda ögon. Under Stormen föds en flicka, Storm. 20 år senare utplånas större delen av hennes familj av Röda ögonen. Tillsammans med sin syster leder hon en grupp överlevare på flykten från Röda ögonen till en plats där de kan leva och kanske med förenade krafter få slut på den eviga vintern.

MediaNr: CA64189

Strid

av Emelie Kempe. Nohiding förlag, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 02 min. Talbok.

Tredje delen i serien Röda Ögon som börjar med Reisa. Uppdraget att medla mellan de olika fristäderna har misslyckats och Kol, Storm och Freiya måste fly över de snötäckta bergen. Samtidigt ökar förtrycket och utrensningarna i Solina. För att komma undan fängelse och tortyr tvingas invånarna gömma sig i gångar under staden. Storms förändring blir alltmer påtaglig och hotfull samtidigt som uppgörelsen med Kyra och striden om Solina kommer närmare.

MediaNr: CA64247

Experimentet

av Ingela Korsell. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

02 tim, 03 min. Talbok med text.

Matteo bor utanför Uppsala och går i sjätte klass. Allt hade varit bra om det inte var för mobbaren Arvid och det faktum att Matteo har fladdermusvingar som växer ut när han blir stressad eller arg. Men snart får Matteo större problem än så. Någon bränner ned familjens gård och försöker kidnappa honom. Under den dramatiska flykten träffar han andra barn med ovanliga egenskaper som också är jagade. Men av vem? Och varför? Mellanåldersbok.

MediaNr: CA62706

Extra allt

av Cecilia Lidbeck. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Döbling.

04 tim, 03 min. Talbok.

Everlyn Bea Billing är i 12-årsåldern och bor med sin pappa och älskar djur, särskilt hundar. Bea har också vännen Lykke som alltid säger vad hon tycker. Men vad gör man när bästa vännen surar, hemmet invaderas av främlingar och ens pappa byter flickvänner som andra byter strumpor? Bea åker till Tyskland. Hos mamma Regina, berömd konstnär med 457 träffar på Google, ska hon äntligen leva livet. Men resan går inte riktigt som hon tänkt.

MediaNr: CA64884

Anno & Issa

av Linnea Lundborg. Alfabeta, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

03 tim, 53 min. Talbok.

Anno tillbringar nästan all tid i skejtparken med sin bästa kompis Jakob. Där lär de känna Issa, tjejen med den neongröna hjälmen och det svarta håret. Till sommaren ska det anordnas ett skejtläger. Issa vill anmäla sig, men bara om Anno följer med. Men Anno vet inte om hon kan och hon vet inte vad hon känner för Issa. Gillar hon henne som vän, eller är hon kär? Hon önskar att hon kunde prata med Jakob, men något är inte som det brukar mellan dem.

MediaNr: CA64072

Kanin, soldat, ängel, tjuv

av Katrina Nannestad. Översatt av Karina Berg Johansson. HarperCollins, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 31 min. Talbok.

Andra världskriget lider mot sitt slut. På ett sjukhus i Berlin ligger nioåriga Sasja. Han har inte sagt ett ord sedan han lades in och ingen vet vem han är. Men genom små föremål börjar han minnas. Våren 1942 tvingades Sasja fly sitt hem i Ryssland. Han tas om hand av en grupp soldater ur Röda armén, och Sasjas milda sätt skänker soldaterna hopp. Berättelse om en pojke som hamnar mitt i kriget och kämpar på det enda sätt han kan - med kärlek.

MediaNr: CA64793

Mokadji

av Mattias Olsson. Visto Förlag, 2019. Inläst av Toya Westberg.

14 tim, 09 min. Talbok.

Sirius och Erik är på väg till Egypten när planet kraschar i öknen. De blir räddade av en mystisk man med märkliga krafter och förs till en region i landet Mokadji. Länge har den onde härskaren krigat med de fem andra regionerna i landet och mörkret sprider sig. Erik och Sirius dras in i kriget och utbildas till strid. Men hur länge kan de klara sig undan mörkret? Och kommer de någonsin att komma hem igen? Fantasy.

MediaNr: CA64220

Regnets budskap

av Tanya Stewner. Översatt av Anna Lindberg. Tukan förlag, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

11 tim, 48 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Vattnets lockelse. Havsflickan Alea och de andra barnen är ombord på Crucis är på väg till Frankrike för att träffa Nelani, Aleas mamma, en valvandrare. På grund av olika räddningsaktioner för barnen mycket tid för att berätta om själva och hur de ska rädda havsmiljön. Aleas fiende, Dr. Orion har dock andra planer. Han och hans tjänare äntrar Crucis och fängslar alla och ger samtidigt Alea en DNA-omvandlingsinjektion.

MediaNr: CA64186

Oceanernas hemlighet

av Tanya Stewner. Översatt av Anna Lindberg. Tukan förlag, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

10 tim, 56 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Vattnets lockelse. Alea Aquarius har under sin tur i Skottland fått reda på att hennes far Keblarr undkommit viruset och är bosatt på Island. De beger sig sålunda dit men stämningen är inte på topp och hennes älskade Lennox är svår att nå. Väl framme söker de upp doktor Orion då Alea tror han kan ha botemedlet mot pandemin. Tyvärr visar sig att han tvärtom är skapare av det. Fångna i hans lyxvilla är råden dyra – men pappa Keblarr har några äss i ärmen.

MediaNr: CA64128

Herrgårdens hemlighet

av Elin Säfström. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anna Wadström.

04 tim, 58 min. Talbok.

Del 1 i serien Sunnanvinda. Miranda vaknar av att hennes grannar letar efter sin bortsprungna katt. Miranda ropar efter sin egen katt Medusa men hon syns inte till någonstans. Miranda letar och går hela vägen till den öde herrgården, Sunnanvinda. Konstigt nog lyser det i fönstren. Snart anar hon att något mycket annorlunda är i görningen. Det hon inte vet är vilken roll hon själv ska komma att spela. Herrgården döljer en hemlighet. Fantasy.

MediaNr: CA64889

Kompassens hjärta

av Anna Thulin. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 21 min. Talbok.

En berättelse om Hugo, långt uppe i norra Sverige, där han bor med sin praktiskt lagda mamma och drömmande pappa. Hugo blir bästis med Momo, vars familj flytt från krigets Syrien, och de båda pojkarna bär på upplevelser och känslor som är svåra att bearbeta och hantera vilket ibland leder till att de reagerar lite kantigt. En dag försvinner Hugos pappa och de hjälps åt att bege sig in i den djupgröna skogen för att finna honom. För mellanåldern.

MediaNr: CA64666

Liselott, Lottas dotter

av Merri Vik. B. Wahlström, 1991. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 01 min. Talbok.

I den 47:e och sista delen i serien om Lotta är det nu dottern Liselott som tagit över berättarrösten. Hon har ärvt sin mammas spontana och egensinniga karaktär, engagerar sig lätt i allehanda projekt, vare sig det gäller skolstädning eller att rädda en minigolfbana. Kärleken uppenbarar sig också lite diskret i form av en 18-årig tystlåten pojke. Svensk sommar, små mysterier och högt tempo ger, liksom i tidigare böcker, inramning åt Liselotts tillvaro.

MediaNr: CA64876

Faktaböcker

Filosofi och psykologi

Kärleksboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 03 min. Talbok.

Det finns olika sorters kärlek: till föräldrar, syskon, gosedjur eller en förälskelse. Man kan bli kär i tjejer och i killar. Viktigast är att det är tillåtet att känna kärlek. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64706

Boken om att ha barn

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 04 min. Talbok.

Elin och Oskar är nu föräldrar. De får hjälp av Lena som är en familjeterapeut. Boken berättar realistiskt om hur det är att vara småbarnsförälder, och om att man som förälder med en funktionsnedsättning kan behöva hjälp. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64620

Depphjärnan för unga

av Anders Hansen. Bonnier fakta, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

02 tim, 40 min. Talbok.

Faktabok för ungdomar där hjärnans betydelse för hur känslor uppkommer, och varför de finns, förklaras. Hjärnans viktigaste uppgift är att hålla oss vid liv. Ibland känner vi oss hotade, stressade eller till och med deprimerade utan att riktigt förstå varför. Det kan ge både tröst och styrka att inse att det inte behöver vara något fel på oss bara för att vi mår dåligt – ibland kan det till och med vara en smart lösning.

MediaNr: CA64733

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Drakar

av Johan Egerkrans. B. Wahlströms bokförlag, 2021. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

03 tim, 37 min. Talbok.

Drakar och legenderna om dem har funnits sedan urminnes tider och i alla delar av världen. I Europa är drakarna skräckinjagande varelser som äter människor och rövar bort jungfrur medan de i Asien är människors beskyddare. Det finns kända drakar som Leviatan och Fafnern och mindre kända som den småländska skåkhönan. Även bland drakdödarna finns det kändisar som S:t Göran och Beowolf. Dessa varelser är en del av vår värld. Rikligt illustrerad.

MediaNr: CA64669

Idrott, lek och spel

Fotbollsatlas

av James Buckley. Översatt av Eva Andreasson. Bokförlaget Hedvig, 2021. Inläst av Risto Hurskainen.

02 tim, 07 min. Talbok med text.

Faktabok om fotboll för barn och vuxna fotbollsfantaster. Vi får följa med i fotbollens historia, de största ligorna, arenorna och turneringarna. Var spelades fotboll för första gången? Hur många länder är med i Fifa? Vilka länder har vunnit flest gånger i världsmästerskapen? Vi får veta hur stor sporten är i olika världsdelar och de bästa fotbollsspelarna världen över. Den tryckta publikationen är rikt illustrerad.

MediaNr: CA61109

Medicin

Stoppboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 05 min. Talbok.

Boken visar med hjälp av olika exempel att alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och ger förslag på hur man kan agera när man behöver säga STOPP. Ett NEJ ska alltid respekteras. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64716

Boken om att knulla tjej och tjej

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2018. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 04 min. Talbok.

Boken om att knulla tjej och tjej handlar om Elsa och Astrid som vill knulla, och hur det känns för dem. I serien finns även Boken om att knulla tjej och kille och Boken om att knulla kille och kille. Böckerna ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64720

Boken om att knulla tjej och kille

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 02 min. Talbok.

Boken om att knulla tjej och kille handlar om Elin och Oskar som vill knulla, och hur det känns för dem. I serien finns även Boken om att knulla tjej och tjej och Boken om att knulla kille och kille. Böckerna ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64707

Mensboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 03 min. Talbok.

Mensboken visar tydligt och enkelt vad som händer när mensen kommer och hur tjejens kropp ändras när hon växer. Texten är skriven i du-form och vänder sig på så sätt direkt till tjejen som läser/lyssnar på den. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64721

Onaniboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2017. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 03 min. Talbok.

Onani är normalt och skönt och något som de flesta gör. I onaniboken visas på ett tydligt sätt att det är okej att onanera och var man får och inte får göra det. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64619

Snippboken

av Vija Bjelvenfeldt. Lära Förlag, 2021. Inläst av Anna Döbling.

00 tim, 04 min. Talbok.

Alla har rätt till kunskap om sin egen kropp och sexualitet. Här beskrivs snippans viktigaste delar enkelt och tydligt, med text och bild. Texten är skriven i du-form och vänder sig på så sätt direkt till tjejen som läser/lyssnar på den. Boken ingår i serien Sex & sånt och är utformade som sociala berättelser med tydliga och realistiska bilder. Tänkta att användas för sex- och samlevnadsundervisning i grundsärskolan, träningsskolan och gymnasiesärskolan.

MediaNr: CA64597

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The thing around your neck

av Chimamanda Ngozi Adichie. Fourth Estate, 2009. Inläst av Sarah White.

07 tim, 42 min. Talbok.

Unga nigerianska kvinnor vänder ryggen år fattigdom, våld och korruption i hemlandet för att söka sig en bättre framtid i USA. Men utvandringen för också med sig svår hemlängtan och inre splittring: som ut- och invandrare kan man aldrig känna sig riktigt hemma någonstans. Detta är det bärande temat i denna novellsamling om afrikanska kvinnor som kämpar med sina känslor av hemlöshet och utanförskap, var de än befinner sig.

MediaNr: CA64749

Life after life

av Kate Atkinson. Black Swan, 2014. Inläst av Sarah White.

17 tim, 15 min. Talbok.

Ursula Todd föds en kall vinterdag 1910, som tredje barnet till en rik engelsk bankir och hans fru. Men hon avlider innan hon ens hinner ta sitt första andetag. Ursula föds igen med ett kraftfullt skrik och påbörjar ett ovanligt liv - hon dör och föds igen, gång på gång. Historien har stora planer för Ursula. Inget mindre än civilisationens öde ligger i hennes händer.

MediaNr: CA64498

Wild country

av Anne Bishop. Ace, 2020. Inläst av Camilla Bard.

17 tim, 40 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Lake Silence. Bennet är en spökstad på en plats där människorna tidigare utrotats, som hämnd för att de försökte förgöra ”Others”. Nu vill man åter göra staden till ett samhälle, där människor och ”others” ska leva sida vid sida. En ung kvinnlig polis har blivit utnämnd till sheriff, affär och kontor öppnas och lockar andra människor, samtidigt som den laglösa Blackstoneklanen kommer till staden och hotar att förgöra allt. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64312

Afterlives

av Abdulrazak Gurnah. Bloomsbury Publishing, 2021. Inläst av Danielle Blackbird.

12 tim, 06 min. Talbok.

Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs senaste roman. Som liten flicka lämnas föräldralösa Afiya hos en släkting när hennes äldre bror tar värvning hos de tyska kolonialtrupperna. Hon växer upp med en bildningstörst, men tvingas foga sig i kvinnans begränsade plats i samhället. Efter kriget återvänder inte brodern. Det gör Hamza som liksom Afiya kan läsa, och de båda förälskar sig i varandra på avstånd. Inläst på engelska.

MediaNr: CA62267

After the Ink Dries

av Cassie Gustafson. Simon Schuster Books for Young Readers, 2021. Inläst av Lisa Sculati.

10 tim, 39 min. Talbok.

Sextonåriga Erica Walker är nyanländ till sin nya high school där hon snart möter den 17-årige Thomas med låtskrivardrömmar. Tycke uppstår och de blir snart ett par. En plötslig scenförändring sker dock efter en blöt hemmafest. Erica vaknar upp halvt påklädd med ett antal ord och namn inskrivna på hennes kropps mest intimaste ställen. Bland namnen finns även hennes nya pojkväns och i ren desperation försöker hon dölja vad som har skett. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64131

The house in the Cerulean Sea

av TJ Klune. Tor, 2020. Inläst av Miguel Escribano.

13 tim, 32 min. Talbok.

Linus Baker lever ett lugnt liv tillsammans med sin katt och sina gamla skivor. Han är handläggare på The Department in Charge Of Magical Youth där han ansvarar för barns välmående på statliga barnhem. När han får ett uppdrag att resa till en ö med sex farliga barn förändras hans liv totalt. På ön finns också föreståndaren Arthur Parnassus som gör allt i sin makt för att barnen ska räddas om så hela jorden går under. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64188

The Wee Free Men

av Terry Pratchett. Corgi Books, 2012. Inläst av Charlie Haldén.

09 tim, 18 min. Talbok.

I denna roman om Skivvärlden möter vi Tiffany Ledbruten som är nio år gammal och blivande häxa. Hon känner oro i luften och när hennes lillebror Wentworth blir bortrövad av Drottningen ger hon sig ut för att leta rätt på honom. Till sin hjälp har hon häxan Klarsyna Mistel, en stekpanna, farmors magibok och de i kilt klädda små blå festprissarna, som blivit utkörda från älvornas rike.

MediaNr: CA64187

Soita minulle, Helena!

av Aino Räsänen. Karisto, 1945.

11 tim, 25 min. Talbok.

Första delen i serien om Helena, som utkom första gången 1945. Huvudpersonen är en prästdotter från västra Finland som kommer att undervisa på landsbygden. Hon är en välvillig person som byborna till en början nästan tycker är för glad och söt för att bli folkskolelärare. Hon gifter sig så småningom med den sjuklige Erk men kommer sedermera att bli husfru på herrgården Junkker. Romanen var på sin tid omåttlig populär och kom ut i inte mindre än 26 upplagor. Inläsning på finska.

MediaNr: CA61209

Näkemiin, Helena

av Aino Räsänen. Karisto, 1980. Inläst av Kirsti Sjöholm.

05 tim, 44 min. Talbok.

Tredje delen i serien om Helena, som utkom 1953. Helena har blivit äldre och hennes barn växer upp och lever sina liv. Den livliga dottern Päivä får längtande blickar från barndomsvännen Lennu och sonen Arttu är redan gift men i ett äktenskap kantat av problem. Inläsning på finska.

MediaNr: CA61211

Böcker för barn

Our crooked hearts

av Melissa Albert. Penguin Books, 2022. Inläst av Kiki Kargaard.

08 tim, 32 min. Talbok.

Tonårsflickan Ivys sommarlov börjar med en serie störiga händelser: möte med en naken flicka i skogen, en blodig kanin lämnad vid hennes hem och en mystisk närvaro i huset. Dana, hennes mamma, och Fee, mammans väninna, är spårlöst borta. I tillbakablickar berättas hur Dana som tonåring introduceras i häxkonster och får magiska krafter. Har Ivy fått dem i arv och i så falla vad ska hon göra med dem? Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64617

This poison heart

av Kalynn Bayron. Bloomsbury, 2021. Inläst av Lisa Sculati.

11 tim, 48 min. Talbok.

Bri har en gåva. Hon har makt över växter. Blommor blommar i hennes fotspår och löv vänder sig mot henne som om hon vore solen. När Bri ärver ett gammalt hus får hon en möjlighet att testa sina krafter fullt ut. Men hon upptäcker också att trädgården döljer hemligheter. Där växer dödligt giftiga växter, där finns ett gömt altare och där finns förfäder som kräver att Bri blir en väktare av den giftiga trädgården. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64618

All that's left in the world

av Erik J. Brown. Hodder Children's Books, 2022. Inläst av Jared Brown.

08 tim, 51 min. Talbok.

Efter det att en pandemi ödelagt världen och dödat nästan alla människor befinner sig Jamie ensam i en stuga i skogen. Han har förstått att han ska undvika alla andra desperata överlevare. Men när han träffar den skadade Andrew känns allt annorlunda. De fortsätter tillsammans sin vandring i det öde landskapet och deras vänskap utvecklas till något mer. Inläst på engelska.

MediaNr: CA64217

Molly Moon & the monster music

av Georgia Byng. Harper, 2014. Inläst av Camilla Bard.

06 tim, 47 min. Talbok.

Del 7, fristående i serien som börjar med Molly Moon’s Incredible Book of Hypnotism. Det verkar inte finnas några gränser för Molly Moons fantastiska färdigheter. I den här boken visar de sin att hon kan spela alla instrument – verkligen alla! Kommer det att hjälpa henne i de äventyr hon råkar på?.

MediaNr: CA64185

Guard your heart

av Sue Divin. Macmillan Children's Books, 2021. Inläst av Scott Ackerman.

08 tim, 37 min. Talbok.

Aidan och Iona bor båda i Derry, i Nordirland nära gränsen till republiken Irland. Båda är de barn årsbarn av fredsavtalet, och har vitt skilda bakgrunder, Aidan är katolik, irländare och republikan, Iona är protestant och britt. Aidan blir sommaren 2016 brutalt attackerad av en sekt och Iona blir vittne till dådet. De träffas, blir vänner och så småningom ett par. Men trots att ”the Troubles” sägs vara över finns det någonting som hindrar dem från att vara tillsammans. Debutroman. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA64574

Sorcery of thorns

av Margaret Rogerson. Margaret K McElderry books, 2019. Inläst av Kola Krauze.

12 tim, 25 min. Talbok.

Elisabet har vuxit upp i ett bibliotek bland trolldomsböcker som viskar från hyllorna och kan förvandlas till groteska monster. När ett sabotage släpper lös den värsta av dem riskerar allt att gå upp i rök. Den enda som kan hjälpa Elisabet att rädda situationen är hennes svurna fiende trollkarlen Nathaniel. Hon tvingas att ifrågasätta allt hon lärt sig om världen och om sig själv när det visar sig att hon har en kraft som hon aldrig kunnat ana.

MediaNr: CA64671

Lacagta

av Bengt Ohlsson. Översatt av Musa M. Isse. Fenix, 2021. Inläst av Ikram Hassan.

02 tim, 51 min. Talbok.

En dag på väg hem från skolan hittar Henrik en portfölj slängd i ett dike. Han blir nyfiken på vad den kan innehålla, och tar med den hem och bryter upp låsen. Den är full av sedelbuntar! Han bestämmer sig för att inte säga något till någon, och han fortsätter hålla väskan gömd i sitt rum. Plötsligt kan Henrik köpa allt han önskar sig. Samtidigt vågar han inte berätta om pengarna, eftersom han är rädd att de ska tas ifrån honom.

MediaNr: CA64482