Nya talböcker januari 2024

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 167 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Partizanen

av Mats Ahlstedt. Bokfabriken, 2023. Inläst av Aminata Grut.

11 tim, 55 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med När inget annat återstår. En ihjälskjuten man påträffas i ett idylliskt bostadsområde i Göteborg. Offret har en märklig tatuering med kyrilliska bokstäver på armen – en örn med en orm i klorna. Kriminalkommissarie Ella Werner tar sig an fallet och inser snart att det rör sig om något mycket större än ett vanligt gängmord. Och efter att polisen lyckats knäcka ett krypterat USB-minne tar allt en oväntad vändning.

MediaNr: CA67024

Jag kommer att hitta nyckeln

av Alex Ahndoril. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

07 tim, 40 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Privatdetektiv Julia Stark får i uppdrag att utreda ett brott som begåtts under en middag på ett gods i Västernorrland. Julia ber sin exman Sidney Mendelson att ta ledigt från Norrmalmspolisen och följa med henne till skogarna. De söker efter sanningen medan de äter middagar och umgås med alla familjemedlemmar som teoretiskt sett skulle kunna vara iblandade i mordet. Pusseldeckare av författarduon bakom Lars Kepler.

MediaNr: CA66941

Vedergällning

av Sebastian Avindell. Modernista, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

12 tim, 39 min. Talbok.

Andra delen i en serie som börjar med Dubbelexponering. Ett bestialiskt kvinnomord får häftiga konsekvenser, med bland annat vilda kravaller i en förort till Linköping, då det visar sig ha koppling till flera mord. Kriminalinspektör Liv Larsson och hennes kollega Lars Fredriksson får således tampas både med ett svårt fall och ett eskalerande våld mot polisen. I privatlivet går Liv med en stor längtan efter att utforska sitt tanzaniska ursprung samtidigt som Lars brottas med sitt kärleksliv.

MediaNr: CA67127

Sparven som har byggt bo i min strupe

av Fakhri Barzandeh. Översatt av Meta Ottosson. NordienT, 2017. Inläst av Anna Godenius.

00 tim, 26 min. Talbok.

Samling dikter som kretsar kring krig, avstånd och kärlek. Sparven från titeln rör sig mellan dikterna som en symbol för det gränsöverskridande, det fria. Språket hålls enkelt i korta, obundna strofer som låter läsaren leta mening såväl på ytan som i det outsagda. Fakhri Barzandih, född i Iran 1973, bosatt i Sverige sedan 2013.

MediaNr: CA67177

Ett majestätiskt mord

av Sophia Bennett. Översatt av Birgitta Wernbro-Augustsson. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

10 tim, 27 min. Talbok.

Del 3 i serien Drottningens detektivbyrå som börjar med Windsorknuten. Norfolk, 2016. En hand flyter iland på stranden i närheten av där drottning Elizabeth II och hennes familj ska fira jul. Drottningen lyckas snabbt identifiera det sjuttioåriga offret – Edward St Cyr – tack vare hans klackring. Men jakten på mördaren blir desto svårare. Snart hittas ytterligare en kropp och en kvinna från trakten råkar ut för en allvarlig smitolycka.

MediaNr: CA67086

I frusna spår

av Victoria Björn Blomqvist. Piratförlaget, 2023. Inläst av Linda Norgren.

09 tim, 16 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Fjället tiger still. Året är 1956 och det svenska skidlandslaget når stora framgångar på OS i Cortina. Kort därefter hittas en av åkarna ihjälslagen och en annan försvinner spårlöst. Många år senare finner Alice Leander ett mystiskt vykort i sin morfars källare i Sälen. Ju mer Alice får veta om sin morfaderns tid i skidlandslaget, desto tydligare blir det att någon vill hindra henne från att gräva i det som varit.

MediaNr: CA67059

Den nimska flickan

av Daniel Braesch. Seraf förlag, 2023. Inläst av Britt Ronström.

11 tim, 13 min. Talbok.

Första delen i en serie med titeln Sparven från Nim. En ung kvinna vaknar upp i en hästvagn. Omtöcknad minns hon endast sitt namn och att hon blivit bortjagad. På sin vidare färd norrut möter hon allahanda varelser som ger henne nya ledtrådar. Så småningom klarnar hennes minne och hon inser att hon bär på en mörk kraft. Episk high fantasy.

MediaNr: CA67180

I hökens näste

av Hans Carstensen. Southside Stories, 2022. Inläst av Britt Ronström.

10 tim, 27 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Under hökens vingar. Sextioåriga Daphne, alias polisagent Daffy, jagas av brottsnätverket Lammy, även kallad Hawk, som kontrollerar en stor del av Europas vapenhandel. Hon har tidigare framgångsrikt utfört två avgörande uppdrag mot organisationen men denna vill nu slutgiltigt likvidera henne. Samtidigt som Daphne/Daffy kontemplerar över att finna ett annat yrke och ett lugnare liv, avslöjar hennes dotter att hon vill följa i mammas fotspår och liksom hon bekämpa det onda.

MediaNr: CA67186

Håll mig utanför

av Maria Sonia Cristoff. Översatt av Hanna Axén. Bokförlaget Tranan, 2018. Inläst av Mallika Giarimi.

03 tim, 43 min. Talbok.

Mara är en ung kvinna i Argentina vars karriär som tolk har slutat i katastrof. Nu bestämmer hon sig för att leva ett år i tystnadens tecken. Hon tar arbete som salsvakt på ett museum och sätter upp ett par enkla förhållningsregler: hon ska tala så lite som möjligt, aldrig ställa några frågor, aldrig bli berörd. Men när två uppstoppade hästar ska restaureras blir det svårt för henne att följa sina regler. Experimentet tar en oväntad vändning.

MediaNr: CA67168

Slöseri

av María Sonia Cristoff. Översatt av Hanna Axén. Bokförlaget Tranan, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

06 tim, 22 min. Talbok.

Ett arv förändrar allt för Lucrecia. I ett brev som hennes faster Vita lämnat efter sig blir hon anklagad för att ha förlorat sina ideal. För att få ärva fasterns stora förmögenhet måste hon lämna jobb och fästman i Buenos Aires och resa hem till Pampas, där Vita säger sig ha gömt pengarna. Lucrecia är snart djupt indragen i den egensinniga fasterns värld och påbörjar både en inre resa och en yttre genom Argentinas historia.

MediaNr: CA67105

Från Tranås till Chicago

av Camilla Dahlson. Lind & Co, 2023. Inläst av Anna Godenius.

08 tim, 18 min. Talbok.

Berättelsen om tonårsflickan Ebba Svensson som i tjugotalets Småland sliter hund och dessutom blir sexuellt utnyttjad av sin husbonde. Hon ser inget annat väl än att emigrera till Amerika, likt många före henne. Väl över Atlanten möter hon en tuff tillvaro med ett främmande språk, hårt arbete och inte minst en gnagande hemlängtan. Av en slump – eller av ödets nycker – sammanförs hon efter en tid med ett par som gjort sig rika på tillverkning av chokladpraliner och en ljusare framtid hägrar. Feelgood.

MediaNr: CA67321

Samtal om natten

av Claire Daverley. Översatt av Klara Lindell. Bazar, 2023. Inläst av Örjan Blix.

12 tim, 19 min. Talbok.

När den struliga tonåringen Will och den ordentliga Rosie träffas fastnar de för varandra, det är något speciellt mellan dem. Men en fruktansvärd tragedi händer innan deras kärlekshistoria hinner börja, Rosies tvillingbror Joshua dör på en fest hemma hos Will. Med hans död följer sorg och skuld vilket gör att Rosie och Will inte klarar av att se varandra mer. Livet för de två fortgår på olika sätt men varje gång de möts väcks känslorna för varandra åter igen.

MediaNr: CA66892

Fläckar

av Carl Johan De Geer. Kaunitz-Olsson, 2023. Inläst av Ove Ström.

04 tim, 48 min. Talbok.

Carl Johan De Geer, 1938- , - konstnär, designer, fotograf, filmregissör, scenograf, trombonist, författare – har skrivit en roman om sig själv. Han berättar minnen och anekdoter – från ungdomsåren, och om skapande, manlig självömkan, diktatorer, slavhandel, hemliga poliser, Freud, Säpo och mycket mera. De Geer ställer själv frågan: ”var finns relationen mellan sanning och lögn?”.

MediaNr: CA67027

Greven av Monte Cristo

av Alexandre Dumas. Översatt av Jacob Gunnarsson. Modernista, 2023. Inläst av Ove Ström.

19 tim, 19 min. Talbok.

Nittonåriga Edmond Dantès anklagas på falska grunder för landsförräderi och skickas till det ensligt belägna fängelset på ön Château d'If utanför Marseille. Han möter fången Abbé Faria som berättar om en skatt gömd på ön Monte Cristo. När Dantès flyr är hans mål att hämnas på de män vars avundsjuka satte honom i fängelse, och att hitta skatten på Monte Cristo. Klassiker från 1844, här i svensk nyöversättning.

MediaNr: CA67053

Lundens hjärta

av Linda Edgarsson. Bookmark, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

13 tim, 49 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Där vassen viker. Småland i början av 1900-talet. Vid sjutton års ålder står Erika Skog på tröskeln till vuxenlivet, en tröskel som tycks lika orubblig som stenen på åkern. Erika har svårt att finna sig i rollen som kvinna och plågas av en inre rotlöshet. Snart får hon veta att allt hon har fått berättat om sin bakgrund är en lögn, upprätthållen av hennes närmaste.

MediaNr: CA67188

Gruppen

av Sigge Eklund. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

10 tim, 22 min. Talbok.

Hanna kommer till Madrid för att arbeta på Pradomuseet och allt i staden är inbjudande och förföriskt. En kväll träffar hon en grupp färgstarka unga svenskar som bestämt sig för att maximera sin tid i metropolen, som ägnar varje het sommarnatt åt att krama musten ur livet. Hanna dras till deras förtrollade krets, ivrig att få deras bekräftelse. Men de har resurser som hon inte har och efter hand fastnar hon i en härva av lögner och dubbelspel.

MediaNr: CA67274

Särlingen

av Ingrid Elfberg. Southside Stories, 2023. Inläst av Örjan Blix.

13 tim, 37 min. Talbok.

Del 2 i Jämtlandsserien som börjar med Dagbrottet. Under en ovanligt torr och het sommar i Jämtland hittas ett äldre par brutalt mördat i sin ensliga stuga. Misstankarna faller snabbt på de kringresande ligorna som plågar Norrlands inland. Zara och hennes kollegor vid polisen i Östersund försöker mitt i semestertid lösa det motsägelsefulla mordet samtidigt som det börjar brinna okontrollerat i skogarna.

MediaNr: CA67204

Dagbrottet

av Ingrid Elfberg. Southside Stories, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

16 tim, 00 min. Talbok.

Första delen i Jämtlandsserien. I sista stund räddas undercover-operatören Zara ur knarkkartellens klor och placeras med ny identitet i Norrlands inland. Hon blir Maria Berg, utredare hos polisen i Jämtland. Vid midsommar hittas en ung kvinnlig miljöaktivist mördad på en myr. Hennes död rör upp starka känslor i bygden. Striden mellan de som vill ha en gruva vid Storsjöns strand och de som ser en annalkande miljökatastrof blossar upp på nytt.

MediaNr: CA67141

Bandysäsongen vi aldrig glömmer

av Robert Erickson. GML-förlag, 2021. Inläst av Anders Olsén.

04 tim, 47 min. Talbok.

Örebro SK är en bandyklubb med ett ärorikt förflutet men på senare tid har framgångarna lyst med sin frånvaro. Det har till och med varit så illa att klubben har varit degraderad till den näst högsta bandydivisionen, trots sina totalt 63 säsonger i den högsta serien. Säsongen 2020 såg det emellertid ut som om en förändring skulle komma till stånd och i denna skrift får man följa klubbens triumftåg tillbaka till Elitserien, samtidigt som covid19-pandemin låg i startgroparna.

MediaNr: CA67463

Den hemliga stranden i Cornwall

av Liz Fenwick. Översatt av Maria Nääs. Norstedts, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

12 tim, 49 min. Talbok.

London 1942. Merry Tremayne är en framstående kartritare som arbetar på krigsministeriet. När Merry får ett oroväckande samtal hemifrån om att hennes mamma är försvunnen tackar hon ja till erbjudandet om att arbeta med en grupp hemliga officerare i Cornwall. Hennes nye kollega, den amerikanske löjtnanten Jake Russell, visar sig vara ett stort stöd i hennes sökande. Men så länge kriget rasar är det omöjligt att veta vem som är vän eller fiende.

MediaNr: CA66922

Stenmannen

av Inger Frimansson. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Dan Bratt.

12 tim, 10 min. Talbok.

En tidig morgon råkar tioårige Isak bevittna hur två män bråkar ute på isen på Södertälje kanal. En av dem lyfter upp en sten och slår ihjäl den andre. Den livlösa kroppen sparkas ner i isrännan. Isak försöker fly, men mördaren har sett honom och tar upp jakten. Han undkommer i sista minuten. Väl hemma upptäcker Isak att han tappat sin mobil. Han förstår att mördaren måste ha tagit den. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA67040

Den förste

av Marit Furn. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

11 tim, 54 min. Talbok.

Efter att en gång varit känd som "den unge ångvälten" i huvudstadens kulturliv har Eriks mediekarriär plötsligt gått i stå. I hopp om en nystart och en mer autentisk tillvaro köper han en gård i Dalarna, men blir snart indragen i de lokala konflikterna och märker lika snart att han tycker om det. När Erik får bygden att sätta upp en storslagen pjäs om Gustav Vasa blir han den förste bland jämlikar, en furste av både modernt och uråldrigt snitt.

MediaNr: CA65911

Mord i en engelsk trädgård

av Katie Gayle. Översatt av Molle Kanmert Sjölander. Pia & Co, 2023. Inläst av Anna Godenius.

07 tim, 48 min. Talbok.

Första boken i en serie. En författarduo som redan har tio böcker bakom sig, introducerar den pensionerade socialarbetaren Julia Bird. Nyskild och nyinflyttad till den lilla byn Berrywick, har hon för avsikt att anlägga en trädgård. Efter ett påbörjat krafsande i marken påträffar hon dock resterna av ett skelett, kvarlevorna av en ung kvinna som levde för 20 år sedan. När Julias nyfunne hund hittar en ung kvinna i vattnet börjar misstanken gro om att här lurar en mördare i vassen. Cosy crime.

MediaNr: CA67491

Den sista utgrävningen

av Elly Griffiths. Översatt av Carla Wiberg. Bokförlaget Forum, 2013. Inläst av Patrik Hont.

11 tim, 28 min. Talbok.

Den femtonde och avslutande delen i serien som börjar med Flickan under jorden. Under renoveringen av ett kafé hittas kvarlevorna efter en ung student inmurade i väggen. Man ringer genast in rättsarkeologen Ruth Galloway och benen visar sig tillhöra Emily Pickering, en ung arkeologistudent som försvann för nästan tjugo år sedan. Misstankarna riktas snart mot Ruths vän Cathbad. Men det finns ett problem: Cathbad är försvunnen.

MediaNr: CA67320

Undsättningen

av Caroline Grimwalker. Nona, 2023. Inläst av Helena Gripe.

13 tim, 59 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Rekryteringen. Trickster-teamet är återigen samlade inför ett nytt uppdrag. En känd youtuber inom konspirationssfären har grävt i något som hon påstår är organiserad människohandel där ungdomar och barn försvinner från familjehem, flyktingförläggningar och till och med sluten ungdomsvård. Det är något som slår an en sträng hos Isabella King och hennes struliga förflutna. Sedan försvinner youtubern spårlöst.

MediaNr: CA67234

Domarens lista

av John Grisham. Översatt av Kjell Waltman. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Annika From Borg.

12 tim, 41 min. Talbok.

Lacy Stoltz är utredare på Florida Board on Judicial Conduct som hanterar klagomål mot personer inom rättsväsendet. Ett ganska tråkigt och byråkratiskt arbete med begränsade karriärmöjligheter. När Lacy kontaktas av en kvinna som kartlagt en man som hon är säker på mördade hennes pappa 20 år tidigare är hon till en början är minst sagt likgiltig. Men hennes intresse väcks när den utpekade visar sig vara en till synes klanderfri domare.

MediaNr: CA67219

Ursinnet

av Erik Hågård. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

15 tim, 52 min. Talbok.

”Ursinnet” är en undergångsroman om maskinvärlden, den som en gång var ett paradis och gav människorna det de behövde, men som nu rasat samman. Människorna, inklusive huvudpersonen, arbetat i Firman där man inte vet för vad man arbetar, bara att man ägs av arbetsgivaren. Hos huvudpersonen faller språket så småningom sönder och hans anteckningar förvandlas till upprepningar av ting och händelser. En studie av en värld, så berövad på sin tidigare existens att inte ens språket kan uttrycka den.

MediaNr: CA67003

Tung metall

av Nils Håkanson. Nirstedt/litteratur, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

14 tim, 11 min. Talbok.

Den som förväntar sig en metallurgisk analys kommer att bli besviken över författaren och översättaren Nils Håkansons senaste skrift. Här är det i stället den musikaliska metallen, eller hårdrocken, som står i centrum och den tid och det samhälle som den hade sin inverkan på, inklusive honom själv. Intresset är koncentrerat till 1982-2010, hans egen uppväxt, och rör både musikgenren i sig och hur det var att växa upp i ett sekulariserat Sverige där hårdrocken blev en folkets musik. N.H. fick Augustpriset för bästa fackbok 2001.

MediaNr: CA67196

Allt stannar hos mig

av Jenny Jacobsson. Lind & Co, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

08 tim, 52 min. Talbok.

Malcolm är 55 år gammal, arbetslös och bor fortfarande hos sin mamma Alfrida. De lever ett friktionslöst liv, där mamman undviker allt som skulle kunna leda till en konflikt. En dag får de emellertid besök av en kvinna som frågar efter Malcolms döda pappa. Denna händelse blir som ett startskott för Malcolm att ta tag i sitt förflutna och därmed bryta sig loss från sitt stagnerade liv.

MediaNr: CA67170

Mannen i det mörka huset

av Pamela Jaskoviak. Bokförlaget Hedvig, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

00 tim, 56 min. Talbok.

Alice flyttar tillbaka till Sverige efter att ha blivit lämnad av sin pojkvän. Hon bosätter sig i ett hus i den lilla orten Kattinge. Det är vinter, mörkt och kallt. Alice känner sig ensam och har inget att göra. Samtidigt börjar hon märka att det är något underligt med hennes granne. Under dagarna är hans hus mörkt och gardinerna fördragna. Alice bestämmer sig för att ta reda på sanningen om mannen i det mörka huset. Lättläst.

MediaNr: CA66794

Pilgrim

av Jens Henrik Jensen. Översatt av Leif Jacobsen. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

16 tim, 04 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med De hängda hundarna. Krigsveteranen Niels Oxen har tyngd av ett misstag som kostade många människor livet Oxen gett sig av på en lång vandring. De danska skattemyndigheterna behöver Oxens och hans gamla kollega Margrethes hjälp och de skickas till Panama för att i hemlighet köpa bankuppgifter. När de kommer en mystisk mördare på spåren upptäcker de samband med sitt eget förflutna och dras in i en livsfarlig jakt.

MediaNr: CA67166

Och hjärtat slår

av Ingrid Viktoria Kampås. Bokförlaget Thorén & Lindskog, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 36 min. Talbok.

År 1947 tvingas den unga kvinnan Tora ta över gården Ingvars i Halland efter att hennes far Holger åkt till Amerika och hennes make försvunnet. Hon driver gården framåt, får fler kor och finner till sist äkta kärlek. I nutid har Ingvars tagits över av Toras barnbarn Lisa, mjölkbonde, företagare och mamma, en fighter som tänker att kunde farmor så kan jag. Roman om vardagens kamp, envishet och om att leva – så länge hjärtat slår.

MediaNr: CA67106

Inga utvägar

av Zana Kaya. Bokfabriken, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

14 tim, 00 min. Talbok.

En sommarkväll blir Fikret brutalt avrättad utanför en cementfabrik i Borlänge. Det blir startskottet på en gangsteruppgörelse som snabbt eskalerar till ett fullskaligt gängkrig. Adam Meijer tar över ledarrollen i området Tjärna Ängar. Han försöker både hämnas Fikrets död och försvara gängets position i den kriminella världen. Men allt går åt helvete, och när polisen inleder en specialoperation för att komma åt ledarna dras snaran åt allt hårdare.

MediaNr: CA67167

Mord mellan raderna

av Donna Leon. Översatt av Ing-Britt Björklund. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

08 tim, 12 min. Talbok.

En eftermiddag får kommissarie Brunetti ett upprört telefonsamtal från ett bibliotek i Venedig. Någon har stulit sidor ur flera sällsynta böcker. Efter en runda förhör verkar fallet löst: den skyldiga måste vara den som begärde ut böckerna, en professor från universitetet i Kansas. Men det finns ett problem. Det visar sig att mannen flydde från biblioteket tidigare samma dag – och efter en bakgrundskoll upptäcker man att han inte ens existerar.

MediaNr: CA67218

Kvinnogården

av Unni Lindell. Översatt av Johanna Järnebrand. Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 06 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Det tomma huset. I det ensliga vita huset i skogen utanför Oslo får kvinnor ett gömställe från sina våldsamma män. Men det är något som inte stämmer. Varför är källardörren låst? Och varför finns det dolda övervakningskameror kring huset? Den unga polisen Lydia Winther, som kallas Snø, får i uppdrag att utreda flera fall av saknade män. Också hon kommer till det vita huset och där avslöjas den ohyggliga sanningen.

MediaNr: CA67358

Kievs döttrar

av Erin Litteken. Översatt av Emma Majberger. Bazar förlag, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

12 tim, 24 min. Talbok.

En berättelse i två tidsplan, där den ena utspelar sig i Wisconsin 2004. Cassie, bedrövad av att ha förlorat sin man och med ett barn som vägrar prata, upptäcker sin mormors dagbok, skriven på ukrainska. Med hjälp av en granne kan hon uttyda dess innehåll, vilket utgör berättelse nummer två, Här får man följa det unga paret Katya och Pavlo som försöker överleva den fruktansvärda svälten i Ukraina 1932-33, framkallad av Stalins brutala industrialisering. Debutroman.

MediaNr: CA66247

Kort världshistoria med figurer

av Andreas Lundberg. Modernista, 2023. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 54 min. Talbok.

Diktsamling där diktjaget befinner sig i en både tid- och platslös värld där epoker, mytiska varelser och barn som förvandlas till stenar blandas och där den walesiska mytomspunna skalden Taliesin sjunger om natur och överlevnad. Poesi.

MediaNr: CA67176

I glädje och sorg

av Marianne MacDonald. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

06 tim, 34 min. Talbok.

I Christiania är sommaren 1853 är varm och het. 19-åriga Amalie Hartmann är förälskad och hoppas att den välbärgade och stilige rikemanssonen Tobias Eide ska fria. Men Amalie drömmer också om att bli läkare. En omöjlig dröm för en flicka och i stället hjälper hon sin far, doktor Hartmann. Så bryter en koleraepidemi ut i staden och allt förändras.

MediaNr: CA67173

På obestånd

av Marianne MacDonald. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2023. Inläst av Måns Westling.

06 tim, 39 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med I glädje och sorg. Livet har vänts upp och ner för familjen Hartmann. Bekymren och utmaningarna hopar sig. Fast besluten att hålla löftet till sin far att ta hand om sin familj försöker Amalie ta reda på vem som har pressat hennes far på pengar. Svaret är både oväntat och chockerande.

MediaNr: CA67174

Hopp och hämnd

av Marianne MacDonald. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2023. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 12 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med I glädje och sorg. Året är 1854 i Christiania (Oslo) och Emmeline känner sig alltmer ensam, speciellt efter att hennes vänskap med Olava, ryttmästarens dotter, har gått i bitar. Storasyster Amalie finner någonting på vinden som kommer att förändra hela familjens liv. Hon svärmar för doktor Brock som hon är säker på älskar henne men varför vill han inte erkänna sina känslor för henne? Historisk romantik.

MediaNr: CA67436

Vulcan

av Nino Mick. Norstedts, 2023. Inläst av Martin Jonols.

11 tim, 14 min. Talbok.

Det börjar bli vår i Tidaholm, strejkåret 1909. Men fortfarande går arbetarna till sina skift i den stora tändsticksfabriken Vulcan. Där går Sara med sina tvillingar, och där syns ungsocialisterna Naemi och Natanael, fotbollslöftet Vilhelm och många fler. Arbetet är hårt och riskfyllt och villkoren usla, kan en storstrejk ändra på det? Men det finns faror och många minns den stora branden 1875 då 46 flickor och kvinnor dog. Historisk roman.

MediaNr: CA67006

Ett omöjligt val

av Sheila O'Flanagan. Översatt av Birgitta Karlström. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 44 min. Talbok.

Änkan Eden har, tillsammans med dottern Lila, mödosamt byggt upp livet igen efter maken Andys död i en tragisk arbetsolycka. Så möter Eden Rafe. Rafe, som hon kände innan hon träffade Andy, innan Lila fanns, innan hennes liv vändes upp och ner. Rafe, som påminner henne om den hon brukade vara. Eden vet att livet kan förändras på ett ögonblick. Nu står hon inför ett omöjligt val. Ett val som skulle kunna splittra en familj. Feelgood.

MediaNr: CA66908

Alla hjärtans dag

av Beth O'Leary. Översatt av Cecilia Falk. Printz, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

12 tim, 08 min. Talbok.

Siobhan är den energiska livscoachen som har alldeles för många bollar i luften. Miranda är den tuffa arboristen som är van att bli behandlad som ”en av grabbarna” på jobbet. Jane är den blyga volontären på den lokala secondhandbutiken. Dessa tre främlingar har inte mycket gemensamt, men de har alla fått nobben av samma man – den karismatiske Joseph Carter. Och på alla hjärtans dag, dessutom. Men vad hände egentligen den dagen? Feelgood.

MediaNr: CA67057

Tre

av Valérie Perrin. Översatt av Sara Gordan. Éditions J, 2023. Inläst av Louise Ryme.

20 tim, 01 min. Talbok.

La Comelle, Frankrike, 1986. Adrien, Etienne och Nina träffas i skolan, de är 10 år. De blir genast oskiljaktiga och ingår en pakt: en dag ska de flytta till Paris, de ska alltid vara tillsammans. 2017: En bil bärgas från en sjö i La Comelle med rester av ett lik i baksätet. Journalisten Virginie undersöker fallet. Gamla minnen väcks till liv och Virginies tankar går till Nina, Adrien och Etienne och deras ovanligt starka vänskap. Vad hände med dem?.

MediaNr: CA66858

Ruth & Pen

av Emilie Pine. Översatt av Jan Hultman. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Varja Berg.

07 tim, 47 min. Talbok.

En helt vanlig dag i Dublin. Psykologen Ruth vill hitta tillbaka till sin make Aidan genom att bli med barn men efter varje nytt misslyckande med konstgjord befruktning blir hon alltmer fast besluten att acceptera sin barnlöshet. Pen är en sextonåring med autismspektrumdiagnos på väg till en klimatdemonstration som hon hoppas också ska vara en dejt med vännen Alice. Denna dag snuddar deras öden lätt vid varandra vilket får sina konsekvenser. Författaren är till vardags professor i modernt drama och detta är hennes romandebut.

MediaNr: CA64110

Avgrunderna

av Pilar Quintana. Översatt av Annakarin Thorburn. Rámus, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

05 tim, 35 min. Talbok.

Claudia är en åttaårig flicka som bor i staden Cali i Colombia. Hon försöker att förstå världen genom de vuxnas ögon. Hennes hårt arbetande pappa är mest tyst, och hennes mamma tillbringarna dagarna med att läsa skvallertidningar, sköta om sina växter och berätta för Claudia om kvinnor som tagit livet av sig. När Claudias faster presenterar sin nya make och han drar till sig mammans intresse ändras balansen i familjelivet.

MediaNr: CA67055

Krigaren

av Simon Scarrow. Översatt av Ingmar Wennerberg. Historiska media, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

14 tim, 43 min. Talbok.

Del 21 i Silverörnserien som börjar med Legionären. År 60 efter vår tideräkning är det svårinvaderade Britannia en ständig källa till oro för maktinnehavarna. Rebelliska uppror från befolkningen men också korruption bland de egna tjänstemännen gör förvaltandet svårt för romarna. Man tar beslutet att kväsa de mest svårbekämpade brittiska stammarna och prefekten Cato samt centurionen Macro tillkallas från Rom.

MediaNr: CA67178

Silverfjärilen

av Linda Schönbeck. Bokfabriken, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

10 tim, 19 min. Talbok.

Första delen i serien Bjäremorden. Den 19-åriga Emma hittas död och korsfäst nära hamnen i Skälderviken utanför Ängelholm. Platsen och motivet leder till händelser flera decennier tidigare. Polisen Max Carlberg och hans kollegor på sektionen för grova brott i Helsingborg slungas in i en komplicerad utredning. Samtidigt är ekobrottsutredaren Frida Hammarsten på besök i sin gamla hemstad Ängelholm och finner sig snart i händelsernas centrum.

MediaNr: CA66715

Den tomma cirkeln

av Krister Segergren. Lassbo förlag, 2022. Inläst av Ingemar Jonson.

11 tim, 09 min. Talbok.

En väv av minnen, människoöden och medvetandets gåta. Från pappa Görans tystnad i Norrbotten - via kloster i Indien och på Sri Lanka - till innebörden av den tomma cirkeln som den buddhistiska munken Kakuan Shion beskrev i Japan på 1100-talet. En självbiografisk berättelse om sökande, efter ursprung och efter djupet i vår egen existens. Krister Segergren föddes 1961 i Norrbotten. Numera bosatt i Småland. Denna roman är hans första bok.

MediaNr: CA67393

Den blodiga tiaran

av Veronica Sjöstrand. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

10 tim, 40 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Den svarta dolken. Som sjätte generationen Rodin på vd-posten kämpar Stella för auktionshusets överlevnad. Hon är hårt pressad av att axla den ovana rollen som ledare för familjeföretaget parallellt med sitt arbete för Interpol. I det förflutna uppdagas en hemlighet som hotar att ödelägga allt. Familjen Rodin anklagas för att gömma en diamanttiara som stulits från en judisk familj under andra världskriget.

MediaNr: CA67271

Bedragaren

av Zadie Smith. Översatt av Niclas Nilsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 25 min. Talbok.

Året är 1873. Eliza Touchet arbetar sedan länge i hemmet hos sin kusin William Ainsworth, en författare med sina bästa år bakom sig. Hon misstänker att hennes kusin saknar talang, och att England är ett land där fasaden är viktigare än sanningen. Under en uppmärksammad rättegång påstår en slaktare från Australien sig vara den rättmätige arvingen till den adliga familjen Tichbornes förmögenhet. Eliza blir fascinerad. Är mannen en bedragare?.

MediaNr: CA67275

Peter Stormare

av Peter Stormare. Bokfabriken, 2023. Inläst av Örjan Blix.

15 tim, 36 min. Talbok.

Peter Stormare, en av Sveriges mest kända skådespelare, berättar om sitt liv och sin karriär. Det började i Arbro, Hälsingland, där han råkade se Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman varefter en röst uppmanade honom att flytta till Stockholm. Denna ledde honom till scenskolan och Dramaten och så småningom till USA och Hollywood. Privat och allmänt blandas, från, till exempel, den första kärleken till första mötet med Ingmar Bergman. Ett antal fotografier illustrerar boken.

MediaNr: CA67194

Ett enda skott

av Linda Ståhl. Norstedts, 2023. Inläst av Mårten Edman.

12 tim, 32 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Syndaren ska vakna. En 15-årig pojke har mördats i skånska Höllviken och kriminalchef Reub Thelander med medarbetare kopplas in. En stor del av handlingen utspelas i skolmiljö, en sfär där pojken inte tycks ha varit särdeles populär. Skolan rektor är dock mycket mån om att värna skolans respektabla yttre, som under locket döljer både mobbning, knark och psykisk ohälsa. Den professionella inblandningen blir senare också högst personlig när kollegan Estrids familj hamnar i utredningens centrum. Kriminalroman.

MediaNr: CA67232

Sorl

av Petter Sundkvist. Lindskog förlag, 2023. Inläst av Johan Beer.

03 tim, 19 min. Talbok.

Debutroman som utspelar sig på en hotellbar någonstans i världen, där tio gäster turas om att berätta historier för varandra. Alla försöker de uppnå något, men rör sig i olika riktningar, alltmedan tiden rör sig baklänges, från kvällens tragiska slut till dess upptakt.

MediaNr: CA67238

Loppmarknad

av Richard Swartz. Polaris, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

05 tim, 34 min. Talbok.

Med utgångspunkt i sina otaliga besök på Wiens loppmarknader väver författaren samman en historia om livet, konsten och vad som är äkta. Det blir en berättelse om skimrande ytor och falskspel, om kärlek till det som är vackert och aningen sprucket. Besöken på loppmarknaden får också författaren att gå i barndom, får honom att minnas söndagsluncher hemma hos mormor och hennes älskare, där pojken får hjälpa denne att förfalska tavlor. Roman.

MediaNr: CA67058

Franska frestelser

av Camilla Thelander Eng. Printz, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

11 tim, 26 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Croissanter och kuriosa. Joséphine är fransyskan som hittade kärleken i Sverige. Numera driver hon det lilla bageriet i Gränna samtidigt som hon levererar bakverk till Hannas kuriosabutik. Kärleken till maken och barnen är stark. När gården Lyckan erbjuder sin äppellund till Joséphine startar hon cidertillverkning. Men ett telefonsamtal gör att en resa till hemlandet blir oundviklig Feelgood.

MediaNr: CA67041

Empusion

av Olga Tokarczuk. Översatt av Jan Henrik Swahn. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

09 tim, 45 min. Talbok.

1913 kommer den polske studenten Mieczysław Wojnicz till kurorten Görbersdorf i södra Schlesien. Där lyssnar han på de lungsjuka männens outtröttliga diskussioner: Kommer krig att bryta ut i Europa? Är monarki eller demokrati att föredra? Existerar djävlar och demoner? Är kvinnan ett fullvärdigt subjekt, eller kan hennes existens enbart förstås genom mannens? Olga Tokarczuk, 1962- , polsk författare. Nobelpris i litteratur 2018.

MediaNr: CA67082

Bortförda

av E. P. Uggla. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

09 tim, 38 min. Talbok.

Fem familjers barn har försvunnit från förskolan och polisen står handfallen. Vissa av föräldrarna orkar inte att vänta på polisens utredning och börjar i stället att själva försöka hitta en lösning. Romanen följer dem i deras dagliga kamp emot klockan och ångesten. Upplösningen visar sig bli mer raffinerad än någon kunnat ana. Spänningsroman för både vuxna och unga.

MediaNr: CA67431

Calima

av Gabriella Ullberg Westin. HarperCollins, 2023. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 58 min. Talbok.

Maja blir vittne till en kriminell uppgörelse där hennes man blir mördad. Med nya identiteter flyr hon med barnen till en enskilt beläget hus i bergen på Gran Canaria. Skräcken för att deras bakgrund ska avslöjas är ständigt närvarande. Maja träffar Estelle. Ju närmare de kommer varandra desto svårare blir det för Maja att inte avslöja varför hon egentligen är på ön, och Estelle kan snart inte längre blunda för sin brutala sanning. Thriller.

MediaNr: CA67272

Berättaren från Casablanca

av Fiona Valpy. Översatt av Per Hagman. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim, 46 min. Talbok.

Marocko, 1941. 12-åriga Josie och hennes familj har flytt från Frankrike till Casablanca medan de väntar på att kunna ta sig säkert till Amerika. Staden är fylld av människor, dofter och ljud. Sjuttio år senare anländer den problemtyngda Zoe till Casablanca. Äktenskapet krånglar och hon har svårt att anpassa sig till det nya livet. När hon hittar en liten träask och en dagbok under golvbrädorna i dotterns rum, stiger hon in i Josies värld.

MediaNr: CA67203

Störst är kärleken

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Anna Godenius.

09 tim, 31 min. Talbok.

Del 12 i serien Familjen Winther som börjar med En ny tid. Året är 1906 och i Trondheim ska det bli fest! Kung Haakon och drottning Maud skall krönas i Nidarosdomen. Birgitte Winther arrangerar en stor konstutställning, till det nya kungaparets ära, och hon har bjudit in en engelsk konstnär till invigningen. Mitt under bestyren kommer Emma tillbaka, och den här gången tänker inte Fredrik låta henne försvinna. Sista boken i serien.

MediaNr: CA66964

Diana, döden och jag

av Anna Westphalen. Natur & kultur, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

07 tim, 58 min. Talbok.

Berättaren och Diana Klemens är ett udda par. Nyss kände de inte till varandras existens, nu är de ohjälpligt sammanlänkade. Båda har varit svårt sjuka men klarat sig på de levandes sida. Diana har legat i en lång drömlös koma. Nu är hon överlevande, livshungrig, djupt osäker på sin plats i världen och hon dras till berättaren som motvilligt låter sig svepas med. Om stulna konstskatter, speglar och hemligheter, att vilja dö och att vilja leva.

MediaNr: CA67100

Iskall sol

av null. Översatt av Sara Lindberg. Modernista, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

07 tim, 31 min. Talbok.

Del 1 i en serie. De isländska systrarna Áróra och Ísafold bor i olika länder och pratar inte med varandra, men när deras mamma tappar kontakten med Ísafold återvänder Áróra motvilligt till Island för att söka upp henne. Hon upptäcker snart att systern är spårlöst försvunnen. Förbryllad över de motstridiga detaljerna kring systerns liv tar Áróra hjälp av polisen Daníel. Det visar sig snart att de inte är de enda som gör efterforskningar.

MediaNr: CA66708

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Brottsplats KB

av Lars Korsell. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Toya Westberg och Eric Linderholm.

09 tim, 47 min. Talbok.

2004 avslöjades det att en enhetschef på KB (Kungliga biblioteket) hade stulit 62 värdefulla böcker och sålt dem på auktion i Hamburg. Strax efter att han släppts ur häktet begick han självmord. 2011 började KB en intensiv jakt för att försöka hitta de stulna böckerna. Detektivarbetet innefattade samarbete med FBI, tysk polis och spår som leder tillbaka till stormaktstiden. Fram till 2023 har man kunnat återbörda 19 böcker.

MediaNr: CA66965

Religion

Där pendeln har sitt fäste

av Mikael Kurkiala. Verbum, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

09 tim, 07 min. Talbok.

Fristående uppföljare till När själen går i exil. Författaren menar att vi lever i en tid av individualism, nyliberalism och marknadens expansion och att vi behöver platser för kontemplation och stillhet för att få perspektiv på tillvaron. Han skriver om godhet, ansvar, frihet, kärlek, glädje och hopp och menar att utmaningen är att finna den punkt som förankrar och gör oss delaktiga i universum.

MediaNr: CA67233

Filosofi och psykologi

Lycklig ända in i själen

av Lisa Hallin. SoulSearch AB, 2021. Inläst av Nathalie Czarnecki.

05 tim, 04 min. Talbok.

Lisa Hallin var i flera år sängliggande med svåra smärtor. Inom den svenska vården möttes hon av okunskap. Hon fick vård utomlands, opererades och blev bättre - för att ett år senare drabbas av bröstcancer. Efter cellgiftsbehandling, strålning och operationer var hon skallig, utan bröst och med ärr på kroppen. Men också lycklig. För det var dit detta lidande hade fört henne. Hon har omvandlat sina insikter till en handbok i att leva lyckligt.

MediaNr: CA67056

Gör nytta

av Arnold Schwarzenegger. Översatt av Katarina Jansson. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

07 tim, 03 min. Talbok.

Arnold Schwarzenegger, 1947- , - bodybuilder, skådespelare och före detta guvernör i Kalifornien – beskriver de sju verktyg som han anser varit väsentliga för honom i livet. Han menar att alla kan hitta sin egen vision och med exempel från sitt eget liv, både framgångar och misslyckanden, visar han hur man kan använda olika verktyg för att göra vad man vill och framför allt, att göra nytta.

MediaNr: CA67022

Arbeta mindre lev mer!

av Catharina Sjogren Froborg. Ekerlids förlag, 2022. Inläst av Linda Norgren.

07 tim, 56 min. Talbok.

Catharina Sjögren Froborg, civilekonom och coach inom näringslivet, ger tio konkreta nycklar för att kunna öka sin själsliga intelligens, SQ. Hon förmedlar insikter, reflektioner och övningar för att börja leva utifrån egna värderingar; samt minska stress, problem och känslan av meningslöshet. IQ står intelligens, EQ står för emotionell intelligens och SQ (Spiritual quotient) står för själslig intelligens och är kopplad till mänsklighetens behov av mening.

MediaNr: CA67123

Psykets laboratorium

av Isabelle Ståhl. Ellerströms, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

17 tim, 41 min. Talbok.

Studie av texter skrivna av filosofen Walter Benjamin (1892–1940) och tre läkare, som utforskade psyket genom självexperiment med hallucinogena droger i Weimarrepubliken på 1920-talet. För att beskriva det inre under drogrus talade man genom andra, genom kollektivt skrivande och citering av litteratur, psykiatri och filosofi med en månghundraårig historia. Akademisk avhandling inom ämnet idéhistoria.

MediaNr: CA67207

Tomhetens filosofi

av Lars Vargö. Carlssons, 2021. Inläst av Patrik Nyman.

08 tim, 34 min. Talbok.

Tomheten är ett centralt begrepp och ideal inom japansk filosofi och religiöst tänkande. Boken skildrar zenbuddhismens historia och väg från Kina till Japan. Föreställningen om tomheten är central när idéer och tankesystem från zenbuddismen och den västerländska filosofin kombineras. Filosofer och andra viktiga personer presenteras. Ordlista över japanska termer och begrepp. Författaren är japanolog och har varit ambassadör i Japan och Sydkorea.

MediaNr: CA67162

Litteraturvetenskap

Staffan Göthe

av Kent Hägglund. Bokförlaget Korpen, 2022. Inläst av Martin Jonols.

09 tim, 02 min. Talbok.

Biografi över Staffan Göthe, 1944- , svensk skådespelare, dramatiker och regissör. Göthe är en av Sveriges mest spelade dramatiker. I mer än femtio år har han även arbetat som skådespelare på teatrar runt om i landet, från frigrupper till Dramaten. Han berättar om sitt liv och verksamhet, alltifrån kasperteatern på lekskolan i Luleå till dagens stora roller. Även om hans inspirationskällor liksom hans metoder för skrivande, rollbygge och regi.

MediaNr: CA67101

Minnet och rädslan

av Jesper Högström. Weyler, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

35 tim, 20 min. Talbok.

Biografi över Gunnar Ekelöf, 1907-1968, svensk författare, poet, översättare och ledamot av Svenska Akademien. Han var den litterära modernismens centralfigur i Sverige, mytologiserad av både sig själv och andra. Han var levnadskonstnären, snobben och vägvisaren till underjorden som blev landets mest uppburne poet. Idag är Ekelöf en av få svenska diktare som faktiskt blir läst och som fortsätter att vinna nya läsare med sin trollbindande diktning.

MediaNr: CA67009

Jolo - den förarglige iakttagaren

av Göran Leth. Carlsson, 2007. Inläst av David Zetterstad.

20 tim, 46 min. Talbok.

Jolo, Jan Olof Olsson, 1920-1974, är en av 1900-talets stora svenska journalister och legendarisk DN-medarbetare. Här presenteras människan och skribenten Jolo, från barndomens Sibirien i Stockholm, över konflikterna med DN:s Olof Lagercrantz och andra radikala författare på 1960-talet samt fram till sin för tidiga död 1974. Som historiker skildrade Jolo främst första världskriget. Resereportagen är klassiska.

MediaNr: CA60735

Levtrådar

av Sara Lidman. Ordfront förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

22 tim, 17 min. Talbok.

Texter utgivna med anledning av att Sara Lidman, en av Sveriges främsta 1900-talsförfattare, skulle ha fyllt 100 år i år. Harald Larsen, tidigare kulturchef i Lidmans hemtrakt Skellefteå, har samlat brev, dagboksanteckningar, tidningsartiklar med mera, allt ifrån 1930-talet till hennes sista levnadsår. Texterna är indelade efter årets alla dagar i slumpmässig kronologisk ordning. Illustrationer i from foton och ett lödigt förord samt kommentarer fyller ut denna jubileumsskrift.

MediaNr: CA67088

Jag, en olycklig spåman

av Annika Sandén. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

19 tim, 25 min. Talbok.

Poeten och trubaduren Lasse Lucidor (1638-1674) är antagligen bara ett namn i den svenska litteraturhistorien för de flesta. Docenten i historia, Annika Sandén, vill råda bot på det och presenterar Lucidor i hans samtid, från uppväxten i svenska Pommern, till hans kringflackande år i utlandet, återkomsten till Sverige och slutligen hans dramatiska frånfälle efter ett krogslagsmål. Till detta fogas även en djuplodande blick in i hans diktvärld.

MediaNr: CA67019

Tidvatten

av Per Wästberg. Svenska Akademien, 2023. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 41 min. Talbok.

Ett tjugotal minnesporträtt av döda vänner och närstående flätas samman med tankar på vägen genom åren – från upptäckterna av Stockholm i tolvårsåldern till den oväntade lyckan i den sena kärleken. Det är i mycket en hyllning till läsandet och skrivande, och en sammanfattning av ett författarskap som sträckt sig över 80 år. Per Wästberg, 1933- , svensk författare och kritiker, ledamot i Svenska Akademien sedan 1997.

MediaNr: CA67028

Konst, musik, teater och film

Mitt liv som Mariah Carey

av Mariah Carey. Översatt av Katarina Jansson. Forum, 2021. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

16 tim, 37 min. Talbok.

Mariah Carey (f. 1970) är den soloartist som har haft flest listettor i USA och hon har haft en exempellös framgång med över 250 miljoner sålda album. I denna självbiografi, skriven tillsammans med Angela David, berättar hon om sitt liv med början i en fattig barndom. Hon utbildade sig till en klassisk sopran men gick så småningom in i popmusiken för att där göra en strålande karriär. Framgångens baksidor med bland annat rasism och sexism skildras liksom att man får inblickar i hennes musikaliska skapande.

MediaNr: CA66976

Swing it, Kai!

av Ingela Hofsten. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Björn Muda.

13 tim, 38 min. Talbok.

Biografi om kompositören Kai Gullmar (1905-1982) vars schlagers spelades flitigt i radio, revyer och filmer under en stor del av 1900-talet. Till exempel Swing it magistern! och Jag har en liten melodi. Som öppet homosexuell, kortklippt och klädd i kostym och hatt, har hon blivit en queerikon och förebild. Boken ger inblick i tidens svenska populärkultur och är rikt illustrerad. Innehåller register över kompositioner, personer samt källor.

MediaNr: CA67195

Livet enligt Brian

av Brian Johnson. Översatt av Maria Wikström. Bazar förlag, 2022. Inläst av Martin Jonols.

09 tim, 21 min. Talbok.

Brian Johnson är sångare i det australiensiska hårdrocksbandet AC/DC och här berättar han om vägen från att sjunga på småpubar och bo hos sina föräldrar till att bli sångare hos ett av de mest populära rocksbanden i världen. Han började i gruppen 1980, då deras tidigare populäre sångare Bon Scott tragiskt hade omkommit, och strax därefter utkom albumet ”Back in Black” som kom att bli genrens mest sålda album. Med den händelsen slutar boken, som huvudsakligen rör vid Johnsons tidigare år med gruppen.

MediaNr: CA66920

Eldkvarn

av Håkan Lahger. Mondial, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

06 tim, 21 min. Talbok.

Biografi över det svenska rockbandet Eldkvarn, med sångaren och låtskrivaren Per ”Plura” Jonsson i spetsen. Journalisten och författaren Håkan Lahger intervjuar bandmedlemmarna om gruppens långa historia och om de många comebackplanerna på senare år. Fram träder bilden av energisk bandmaskin med närmast telepatiskt samspel på scen. Och ett slags ständigt pågående familjegräl när musiken tystnat.

MediaNr: CA67221

Det här ska han få faan för

av Gabriel Odenhammar. Own Your Book, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

10 tim, 53 min. Talbok.

Självbiografi om att växa upp som barnskådespelare i allas vardagsrum och om hur livet tar andra vägar när man når tonåren och telefonen slutar att ringa. Vägen in vuxenlivet kom att bli brokig för Gabriel Odenhammar (f. 1983). I boken berättar han kronologiskt hur hans barndom i rampljuset kommit att påverka hans liv även i vuxen ålder.

MediaNr: CA67164

Vänner, kärlekar och det där fruktansvärda

av Matthew Perry. Översatt av Sandra Gustafsson. Textat bokförlag, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

08 tim, 13 min. Talbok.

Självbiografi av Matthew Perry, 1969-2023, amerikansk skådespelare mest känd för sin medverkan i tv-serien ”Vänner” där han spelade karaktären Chandler Bing. Han berättar om en resa från barndomens ambitioner till berömmelse, missbruk och tillfrisknande efter att ha svävat mellan liv och död. Det handlar om en splittrad familj under uppväxten, storhetstiden under tiden med ”Vänner” och tomrummet efteråt.

MediaNr: CA67089

Zorn - ett liv, en tid

av Per Svensson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Jonols.

14 tim, 32 min. Talbok.

Omfattande biografi över en av Sveriges kändaste konstnärer, Anders Zorn. Boken syftar till att ge en djupare bild av konstnären som bland annat blev rik på att måla nakna kvinnor. Det växer fram en bild av en entreprenör som var efterfrågad som porträttmålare över hela världen. Boken är uppdelad i 10 kapitel och materialet kommer främst från Zornsamlingarna i Mora. Innehåller en bilaga med fotografier samt ett fåtal verk, källförteckning och personregister.

MediaNr: CA66832

Historia

Mitt älskade land

av Elena Gennadʹevna Kostjučenko. Översatt av Ola Wallin. Ersatz, 2023. Inläst av Helena Gripe.

16 tim, 52 min. Talbok.

En text om platser och människor i Ryssland, från det att författaren var tjugo år fram till nu. Hon gör en rundmålning av det ryska samhället, från bortglömda människor i bortglömda byar och städer till oligarkernas lyxliv, allt under Vladimir Putins styre. Boken avslutas med krigsrapporteringar från fronten mellan Ryssland och Ukraina. Jelena Kostiutjenko är rysk journalist på den nu i Ryssland förbjudna tidningen Novaja Gazeta och blev nominerad till Årets journalist i Europa 2022.

MediaNr: CA67025

Kungen 50 år på tronen

av Roger Lundgren. The Book Affair, 2023. Inläst av David Zetterstad.

12 tim, 02 min. Talbok.

I september 2023 har Carl XVI Gustaf suttit på den svenska tronen längre än någon annan monark i landets historia. Författaren, journalisten och den kungliga experten Roger Lundgren har utfört djupa och personliga intervjuer med Kungen, hans familj och vänner. Biografin beskriver vilka händelser och människor som format hans liv, som exempelvis hans dyslexi, mötet med Silvia, kungabarnen men också tragedier och sorg. Innehåller fotografier och släktträd.

MediaNr: CA66633

Biografi med genealogi

Joséphine

av prinsessan Christina, fru Magnuson. Bonnier fakta, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

07 tim, 05 min. Talbok.

Biografi över prinsessan Joséphine av Leuchtenberg (1807-1876) som genom giftermålet med kung Oscar I blev Sveriges och Norges drottning. Joséphine var from katolik. Hennes pappa var adoptivson till Napoleon och hennes farmor kejsarinna av Frankrike. Med lockande list från Karl XIV Johan, den första Bernadottekungen, blev hon kronprins Oscars hustru. Boken är skriven av prinsessan Christina, fru Magnuson i samarbete med Carl Otto Werkelid.

MediaNr: CA67046

Den förryskade svenskens bekännelser

av Malcolm Dixelius. Efron Media AB, 2023. Inläst av David Zetterstad.

13 tim, 40 min. Talbok.

Malcolm Dixelius var under en lång tid rysslandskorrespondent vid Sveriges television, inte minst under de dramatiska åren för Sovjetunionens sönderfall. Efter ett mer än 50-årig relation till grannen i öst, känner han sig som en förryskad svensk, och ändå blir han tagen på sängen av Rysslands överfall på Ukraina. Hur kunde han inte se det som skedde och först efteråt inse att det var oundvikligt? Hans liv, tätt förknippat med Ryssland får en förnyad genomlysning, liksom hans egen självbild.

MediaNr: CA67165

Så var det med det

av Jan Emanuel. Volante, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

18 tim, 04 min. Talbok.

Memoarer av Jan Emanuel, 1974- , som förlaget presenterar som ex-politikern (S), kapitalisten, marxisten, kroppsbyggaren, Robinsonvinnaren, debattören och provokatören. Han berättar historien om sitt liv från uppväxten med fattigdom, droger och våld, via företagsbyggande, dokusåpor och kändisskap, hela vägen till maktens korridorer och Riksdagen i Stockholm. Han har startat behandlingshem vars försäljning sedan grundlade hans förmögenhet.

MediaNr: CA67026

Motvalls

av Per Gahrton. Carlssons, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

28 tim, 41 min. Talbok.

Memoarbok av riksdagsmannen, EU-parlamentarikern och samhällsdebattören Per Gahrton (1943–2023). Denna första del sträcker sig fram till 1979. Författaren berättar om uppväxten i Kristianstad, studentåren i Lund, familjen, tiden som ordförande för Folkpartiets ungdomsförbund och vägen in i politiken. Med tidsandan och det politiska klimatet som bakgrund berörs flera politiska ämnen både genom korta nedslag och med mer fördjupning i några frågor.

MediaNr: CA67182

Minnesvärda svenskar

av Tony Högsta. Högsta förlag, 2022. Inläst av Martin Jonols.

03 tim, 23 min. Talbok.

Vi får läsa om sex minnesvärda svenskar från 1600-talet och fram till idag. De har på ett eller annat sätt påverkat människor inom en rad olika områden. Författaren skriver bland annat om skalden Erik Gustaf Geijer (1783–1847) som inspirerade Karl Marx, politikern Arvid Posse (1820–1901), operasångerskan Birgit Nilsson (1918–2005) som blev världsberömd och Sara Lisa von Linné som fångade Carl von Linnés hjärta. Rikt illustrerad med en gedigen källförteckning.

MediaNr: CA67139

Min pojkväns dubbelliv

av Cleo James. Översatt av Lena Kamhed. Lind & Co, 2022. Inläst av Marika Bergström.

09 tim, 49 min. Talbok.

Självbiografi skriven av pseudonymen Cleo James. Mark och Cleo blir vansinnigt förälskade i varandra när de träffas. De inleder ett förhållande och Mark lämnar fru och barn. Men snart utvecklas det till en destruktiv kärleksaffär som ingen av dem kan avsluta. Cleo beskriver ämnen som ofta hemlighålls - psykisk ohälsa, tvångssyndrom, svartsjuka, känslomässig misshandel, att dricka för mycket, att äta för lite, oönskade graviditeter med mera.

MediaNr: CA64862

Fredskemisten

av Åke Sellström. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Johan Beer.

07 tim, 11 min. Talbok.

Författaren är försvarsforskare och specialist på kemiska vapen. Under 1990-talet ledde han som FN-inspektör undersökningar av Iraks kemiska och biologiska vapen. Han undersökte även Syriens användning av kemiska vapen, bland annat efter gasattacken i Ghouta. Dessa händelser skildras i sina politiska och militära sammanhang. Parallellt finns korta berättelser om vännen Adhams uppväxt, utbildning och gärning som läkare i Syrien. Självbiografi.

MediaNr: CA67235

Bokstavsbarn

av Mirre Sennehed. Idus förlag, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

12 tim, 55 min. Talbok.

En självbiografi där författaren beskriver sin uppväxt med adhd. Med ett otal tankar i huvudet, våldsamma känslor och koncentrationssvårigheter var det svårt att finna sin plats i skolan och det sociala umgänget. Hon kände sig ofta deprimerad och ångestfylld, även om hon höll uppe skenet utåt. I mer vuxen ålder började hon självmedicinera med amfetamin. Efter en överdos kom hon emellertid i kontakt med en psykolog och kunde med dennes hjälp - sakta - finna en väg tillbaka till livet.

MediaNr: CA67169

Yrke: drottning

av Ingrid Thörnqvist. Norstedts, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

08 tim, 01 min. Talbok.

Drottning Silvia har sedan 1976 funnits i offentligheten vid kung Carl XVI Gustafs sida. Vi har sett henne i sidenklänningar och glittrande tiaror på Nobelmiddagar och statsbesök. Men få känner till vad hon gjort utöver de kungliga plikterna. Journalisten Ingrid Thörnqvist har följt drottningens vardagsarbete under ett år. Hur driver hon sina hjärtefrågor om sexuella övergrepp mot barn, om demensvården, om vikten av vuxna förebilder för ungdomar?.

MediaNr: CA67205

Geografi

Sverige

av Moa Candil. LL-förlaget, 2023. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 59 min. Talbok.

Det finns mycket att upptäcka i Sveriges avlånga land. Här finns höga berg och djupa skogar. Här finns öar, hav och sjöar. Här finns pulserande städer och ensliga hus långt ute på landet. Författaren beskriver 20 platser, alla speciella på sitt eget vis – gruvan i Kiruna, hällristningarna i Tanum, de trånga gränderna i Visby, havet i Smygehuk med flera. Varje plats presenteras med sin unika historia, rolig information och många bilder. Lättläst.

MediaNr: CA67144

Samhälls- och rättsvetenskap

Helvetet på Paradisgatan

av Stanislav Asjejev. Översatt av David Szybek. Bite the Bullet Press, 2023. Inläst av Örjan Blix.

05 tim, 44 min. Talbok.

Den ukrainske journalisten Stanislav Asejev satt 28 månader som fånge i det ryska lägret ”Isoleringen”. En gammal fabrik i östra Ukraina hade gjorts om till ett stort fångläger där hundratalsmänniskor blir torterade, våldtagna och utsatta för den mest raffinerade tortyr. Asejev beskriver sin tillvaro men observerar också fångvaktarna som inte utan lidelse utövar sitt våldsmonopol. En detaljerad beskrivning av människor i en våldsbehärskad värld som översatts till ett flertal språk.

MediaNr: CA67387

Vi är inte idioter

av Elisabeth Gerle. Bokförlaget Korpen, 2023. Inläst av Varja Berg.

11 tim, 06 min. Talbok.

Med utgångspunkt från ett allt större betoning på människan som konsument skriver författaren, prästen och etikprofessorn Elisabet Gerle en motståndsskrift. Hon ifrågasätter hur ekonomin organiseras och hur allt ansvar alltmer läggs på individen. Texten ställer grundläggande frågor om hur vi lever på vår planet och hur vi ska betrakta oss som invånare för att samtidigt kunna ha ett hållbart ekosystem.

MediaNr: CA66984

Den besvärliga friheten

av Christer Nylander. Ekerlids förlag, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

06 tim, 27 min. Talbok.

Liberalismen gav oss rösträtt, personlig frihet och marknadsekonomi. Har den gjort sitt nu och lämnat oss ensamma och övergivna i en splittrad, egoistisk värld? Blev liberalismens arv ett samhälle där allt är meningslöst om det inte går att sälja och där var och en roffar åt sig utan hänsyn? Christer Nylander, riksdagsledamot för Liberalerna 2002-2022, funderar om vad som gått fel och vad som kan göras för att rädda idén om individens frihet.

MediaNr: CA67054

Slavdrivaren

av Anders Teglund. Norstedts, 2023. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 53 min. Talbok.

Uppföljare till Anders Teglunds uppmärksammade debutbok där han själv arbetade som cykelbud åt Foodora under coronapandemin. Nu har han rört sig ett snäpp högre i hierarkin, till ”dispatchern”, det vill säga den person som styr och organiserar cykelbudens arbete, här förkroppsligad av Dennis, sim kallar sig en modern slavdrivare. Parallellt med nutiden skildras slaveriet i en historisk kontext och jämförs med dagens gigaekonomi.

MediaNr: CA66791

Man går sin egen väg

av Peter Ueda. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Martin Jonols.

08 tim, 32 min. Talbok.

En 30-årig komiker livnär sig på att skämta om sin oskuld, en kärlekskrank journalist förvandlar sig själv till raggningsguru och en collegestudent blir incel-terrorist. Berättelser om intimitetstörstande män ihop vävs med de senaste 20 årens utveckling inom manlig självhjälp och forskning om sexlöshet: dynamiken på partnermarknaden, vad som betraktas som attraktivt hos män och den sexuella ensamhetens effekter på individer och samhälle.

MediaNr: CA65389

Rättsskandalen Olof Palme

av Gunnar Wall. Bokförlaget Semic, 2023. Inläst av Ove Ström.

28 tim, 16 min. Talbok.

Boken inleds med att författaren återvänder till platsen för mordet på statsminister Olof Palme och steg för steg visar på bristerna i polisinsatserna. Detta följdes av fler misstag, en dåligt skött utredning, misslyckade försök att presentera mördaren och bristande bevisföring. I boken tas vittnesuppgifter som tidigare varit okända för allmänheten upp. Författaren är journalist och har skrivit flera böcker om utredningen av mordet på Olof Palme.

MediaNr: CA67137

Bort med ålderismen

av Barbro Westerholm. SPF Seniorerna, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

05 tim, 24 min. Talbok.

Bok om den orättvisa åldersdiskrimineringen och ålderismen i Sverige idag. Det råder ingen tvekan om att det förekommer ålderism i Sverige. Det visar sig i mediebilden av äldre, i synen på seniorer i forskningen, vården, omsorgen, politiken, lagstiftningen och som arbetskraft. Utifrån sina egna erfarenheter har författarna intervjuat experter, forskare och politiker för att sätta fingret på vad ålderism egentligen är, och vad vi ska göra åt den.

MediaNr: CA67102

Teknik, industri och kommunikationer

Johnsonlinjen och Latinamerika

av Nathan Shachar. Bokförlaget Stolpe, 2022. Inläst av Martin Bondeman.

10 tim, 09 min. Talbok.

Affärsmannen Axel Johnson (1844-1910) insåg vikten av en svensk handelsflotta för utrikeshandel med nya, mer avlägsna marknader. 1890 grundade han rederiet Nordstjernan, senare Johnsonlinjen, och 1904 öppnades linjen till Buenos Aires-Rio de la Plata. Storhetstiden var de första tjugo åren efter andra världskriget. Boken skildrar rederiets historia, personligheter och livet ombord. Ibland med lyxpassagerare som Greta Garbo och Evert Taube.

MediaNr: CA67175

Ekonomi och näringsväsen

Dyrtider

av Elinor Odeberg. Atlas, 2023. Inläst av Varja Berg.

07 tim, 34 min. Talbok.

I sin debutbok förklarar författaren vad inflation är och vilka teorier som finns kring inflation. Hon ger också en historisk överblick av pengarnas historia, statsskulder, valutamarknader och skuldsättning. Hon lyfter också dagens inflation och resonerar kring den ekonomiska krisen som Sverige befinner sig i. Författaren är ekonomhistoriker och har arbetat som politiskt sakkunnig på Finansdepartementet. Innehåller statistik, illustrationer och tabeller. Not- och referenslista finns.

MediaNr: CA67183

Schibboleteffekten

av Julia Romanowska. Appell förlag, 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

19 tim, 49 min. Talbok.

I forskningssyfte genomgår en grupp chefer inom olika verksamheter en upplevelse som kallas schibbolet. Det går ut på att genom en serie konstnärliga upplevelser konfronteras med livets mest fundamentala frågor. Parallellt ges en traditionell ledarskapskurs för en annan grupp. Efter en tid följdes påverkan på deras syn på ledarskap, makt och ansvar upp. Författaren är forskare, medicine doktor och har en konstnärlig examen från Musikhögskolan.

MediaNr: CA65244

Aktivt medarbetarskap

av Anna Tufvesson. Liber, 2017. Inläst av Anna Westberg.

04 tim, 24 min. Talbok.

En bok om arbetslivet där medarbetarnas roll huvudsaken. Boken tar upp flera aspekter på vad som gör en god medarbetare som känner arbetsglädje är till glädje för både sig själv, arbetskamraterna och produktiviteten. Varje avsnitt avslutas med exempel att reflektera över. Litteraturlista i slutet. Författaren arbetar med ledar- och medarbetarutveckling.

MediaNr: CA67163

Idrott, lek och spel

Fotbollsfamiljen

av Lennart Ekdal. Mondial, 2022. Inläst av Ove Ström.

07 tim, 28 min. Talbok.

Lennart Ekdahl, 1953- , svensk journalist och programledare, skriver om sitt liv som fotbollspappa. Två av hans söner, Albin och Hjalmar, är fotbollsspelare på elitnivå. Han berättar om sönernas karriärer utifrån egna minnen, anekdoter och intervjuer. Utifrån sitt eget stora fotbollsintresse ställer han även kritiska frågor om proffslivet och dess negativa sidor – kommersialismen, de skyhöga lönerna, korrupta staters sportswashing med mera.

MediaNr: CA67018

Inkilad

av Erik Granqvist. Norstedts, 2023. Inläst av Ulf Stenberg.

07 tim, 46 min. Talbok.

I början av 1990-talet utsattes ishockeymålvakten Erik Granqvist för en så kallad inkilning i sitt lag, Luleå hockey. En inkilning som innebar sexuella övergrepp. Granqvist berättar om livet före, under och efter övergreppet. Om hur något som pågick i minuter kom att påverka hela hans liv. Det handlar också om hur machokulturen i omklädningsrummen fortfarande finns kvar - om mobbning, dolda övergrepp och en tystnadskultur.

MediaNr: CA67007

Guldet

av Henrik Johnsson. Bookmark, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

05 tim, 14 min. Talbok.

Året är 2021. OS i Tokyo har flyttats fram ett år och idrottarna är rastlösa. Ett av de största guldhoppen på plats är det svenska hopplandslaget. Det finns bara ett problem: Sverige har inte tagit guld på 97 år. Med allt på spel påbörjas den första ritten och åskådarna världen över håller andan. Rafflande berättelsen om ryttarna Malin Baryard-Johnsson, Henrik von Eckermann och Peder Fredricson och deras prestation i OS 2021.

MediaNr: CA67117

Militärväsen

Hemligstämplat

av Michael Fredholm. Medströms bokförlag, 2021. Inläst av Elisabet Thorborg.

23 tim, 49 min. Talbok.

Författaren har med boken fokuserat på det svenska underrättelseväsendets handlingar främst under kalla kriget 1950–1990. Informationen kommer från tidigare hemlighetsstämplade dokument. Läsaren får till exempel veta hur det egentligen gick till när spionen Stig Wennerström avslöjades. Vad hade den sovjetiska KGB för syn på den svenska underrättelsetjänsten och vad hände när FRA avlyssnade nedräkningen till kärnvapenkriget? Innehåller fotografier, uppslagsord, personregister och notapparat.

MediaNr: CA66891

Medicin

Hormonell harmoni

av Diamantis Koukouvinos. The Book Affair, 2022. Inläst av Linda Norgren.

11 tim, 32 min. Talbok.

Inom kinesisk medicin ses kvinnohälsa sedan flera tusen år tillbaka som ett område av absolut största vikt, och det finns en lång tradition av att behandla hormonrelaterade obalanser i samspel med kroppens egen självläkande förmåga. Med grund i såväl traditionell kinesisk medicinsk visdom som ny modern forskning går Diamantis Koukouvinos igenom grunden till olika hormonella obalanser.

MediaNr: CA66875

Postcovidlotteriet

av Lisa Norén. Ordberoende förlag, 2023. Inläst av Malin Halland.

10 tim, 08 min. Talbok.

Allmänläkaren Lisa Norén var frisk och vältränad när hon drabbades av covid. Hennes liv därefter blev helt annorlunda. De tunnaste kärlen i hjärtmuskeln visade sig ha skadats efter covid, men även som läkare var det svårt att få rätt vård. Med exempel från sin egen patientresa skriver hon om vad vården och forskarna numera vet om postcovid. Hon vill bidra till ökad kunskap och samtal om postcovid, för att vården inte ska bli som ett lotteri.

MediaNr: CA67126

På väg in i väggen

av Katarina Wilk. People & Stories, 2022. Inläst av Britt Ronström.

04 tim, 44 min. Talbok.

Ny omarbetad upplaga av boken Perimenopower. Hitta din superkraft när hormonerna svänger från 2018. Innehåller ett nytt kapitel som tar upp vad som händer i hjärnan när hormonerna svänger. Boken ger tips på hur kvinnor kan förbättra sin levnadssituation när de är på väg in i eller redan är i klimakteriet. Dessutom innehåller boken aktuell östrogenforskning, fakta om hur kroppen påverkas samt information om var man kan få hjälp. Innehåller källförteckning.

MediaNr: CA67116

Böcker för barn

Skönlitteratur

Under

av Anna Ahlund. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Annika From Borg.

03 tim, 18 min. Talbok.

Märkliga saker börjar hända när ett kompisgäng i Uppsala en efter en får anonyma brev i sina skåp. I breven finns en handmålad bild från olika platser i staden. När de besöker platserna händer saker som får tillvaron att förändras. Breven hjälper dem på olika sätt att komma vidare och förstå något om sig själv och varandra. Men vem har egentligen skickat dem, och varför?.

MediaNr: CA67245

Spero

av Åsa Asptjärn. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

04 tim, 31 min. Talbok.

Spero är en liten hoppstjärtsinsekt. Tillsammans med sin ensamstående mamma och 408 småsyskon bor hon under barken i en rödgran. En vinterdag händer något som förändrar allt. Granen huggs ner för att bli julgran hemma hos en familj människojättar. I huset är det kvävande varmt och Speros familj riskerar att dö av uttorkning. Spero måste göra allt för att rädda dem. Berättelsen bygger på 2021 års radiojulkalender i Sveriges Radio.

MediaNr: CA67074

Hitta pengarna!

av Helena Bross. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 14 min. Talbok.

Ibland går Alice och Edvin till Siv för att öva matte. Siv har många roliga saker och extra skoj är pengarna som ser ut som riktiga. På fritids kommer de på att de ska leka affär. De får låna Sivs låtsaspengar, bara de är rädda om dem. Men när de är dags att städa är lådan med pengarna borta. Alla letar. Kan de två busiga sjörövarna ha något med saken att göra? Tjugosjunde fristående boken i serien Klass 1b. Lättlästa böcker för nybörjarläsare.

MediaNr: CA66840

Dödsramsan

av Max Byström Beydogan. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

04 tim, 30 min. Talbok.

En dag försvinner Doris Kowalskis pappa. Han går ut på isen en tidig morgon och syns aldrig till igen. Fem år senare är Doris 12 år och ingen i hela världen verkar längre vilja ta reda på vad som hände honom. Hennes mamma bestämmer att han ska dödförklaras. Med hjälp av en särskild dödsramsa och en levande orm, försöker Doris och kompisen Tindra få kontakt med pappa en sista gång. Om han faktiskt är död kanske de kan nå honom på andra sidan.

MediaNr: CA67191

Charlie Merricks rebeller tar över fotbollsplanen

av Dave Cousins. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2022. Inläst av Martin Jonols.

02 tim, 26 min. Talbok.

Charlie älskar fotboll. Han tittar på fotboll, memorerar fakta om fotboll och är lagkapten för sitt lokala ungdomslag, Polstjärnans FK. När Charlie får veta att några ungdomslag kommer att väljas ut för att spela uppvisningsmatcher under fotbolls-VM anmäler han sitt lag. Det finns bara ett problem – han måste bevisa att Polstjärnans FK faktiskt förtjänar en plats i turneringen. Och det är ingen lätt uppgift när laget spelar så dåligt.

MediaNr: CA66469

Zorpagorperna och jakten på öronvaxet

av Ismar Didic. Ordalaget bokförlag, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

00 tim, 14 min. Talbok.

Zorpagorperna bor på planeten Snorpagorpazorp. De älskar öronvax. Som lördagsgodis, att leka med, att göra ljus av. De har ett ständigt flöde från människoöron. Men så plötsligt kommer inget vax. Vad har hänt? Tre modiga zorpagorper ger sig i väg med sitt rymdskepp för att lösa mysteriet. I ett människoöra finner de Greve von Fisington som lyckats lägga beslag på öronvaxet. Hur ska zorpagorperna återfå kontrollen över öronvaxet?.

MediaNr: CA67155

Varning för gengångare

av Daniel Edfeldt. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

01 tim, 40 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Varning för spöken. Spökjägarduon Siri och Kaspar har fullt upp. Inte nog med att det spökar på biblioteket, nu behöver teaterns nya ägare, Bruno Knip, också deras hjälp. På stadens teater hörs nämligen steg på vinden samtidigt som iskalla vindar drar förbi och mystisk rök sprider sig i lokalen. Dessutom har en läskig gestalt jagat bort hantverkarna som är där för att rusta upp den gamla byggnaden.

MediaNr: CA67037

Vår katt i Havanna

av Anja Gatu. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

01 tim, 15 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Man lever bara nio gånger. Samira Karlsson och Pälsa har fått ett nytt, spännande uppdrag. Råttan Shu har bett kattspionerna om hjälp med att fånga en giftig orm som hotar Shus släktingar. Pälsa och Samira Karlsson söker upp en agent som går under kodnamnet Räkmackan. Men när de träffar Räkmackan på salsaklubben Havanna blir de misstänksamma - han beter sig inte alls som en riktig spion.

MediaNr: CA67038

Alba och asablotet

av Mårten Gisby. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Marika Bergström.

17 tim, 08 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Alba och landet Bortom. Ossian, fredsrådaren i landet och tillika Albas far, visade sig vara en lögnare som förde Alba bakom ljuset för att komma över Nattramnen. Ett urtida vapen som gör honom till rikets mäktigaste trollkarl, en makt han använder för att våldsamt slå ner de uppror som börjat sprida sig över landet. Avslutande delen i serien Landet Bortom. Fantasy inspirerad av nordisk mytologi.

MediaNr: CA67134

Sol och blodbad

av Fredde Granberg. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

01 tim, 21 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Dracula checkar in. Familjen Rysberg har semester och ska resa till sitt hemland Transsylvanien. Där finns en ny badort - Vampire Beach - vid en soldränkt sandstrand vid havet. Den är inte bara till för vampyrer. Tvärtom. Syftet är att locka vanliga, levande turister som är fulla av smaskigt blod. För att vampyrerna ska kunna sola och bada har man utvecklat en kräm med solskyddsfaktor 800. Låt blodbadet börja!.

MediaNr: CA67073

Vår världsbästa trädkoja med 169 våningar

av Andy Griffiths. Översatt av Katarina Kuick. Alfabeta, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 18 min. Talbok.

Del 14 i serien som börjar med Vår trädkoja med 13 våningar. Andy, Terry och Jill lyckas rädda skogen undan totalförstörelse och blir kändisar. Jättekul men samtidigt upptäcker skolinspektören att de skolkar. För att slippa honom gömmer de sig i Lustiga huset där de råkar släppa ut sina elaka dubbelgångare ur dubbelgångarspegeln. Skönlitteratur för seende. Talboken läses med stöd av den digitala texten eller med den tryckta boken jämsides.

MediaNr: CA67161

Hästtjuven

av Catherine Hapka. Översatt av Helena Dahlgren. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 10 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Den nya hästen. Den årliga hästfestivalen ska äntligen hållas på Moorlandstallet, och Ivy ser längtansfullt på de äldre tjejerna i ridklubben Bobcats som ska vara med i tävlingarna. Plötsligt får hon en idé - kan inte hon och hennes vänner starta en egen ridklubb som de kan ställa upp i tävlingarna med? Men när en av Bobcats tävlingshästar försvinner blir Ivy anklagad för att vara inblandad i stölden.

MediaNr: CA67072

Hemma hela sommaren

av Elin Johansson. Rabén & Sjögren, 2018. Inläst av Anna Wadström.

00 tim, 29 min. Talbok.

Det är dags för sommarlov och alla andra ska åka iväg på semestrar. Även om de egentligen ska vara hemma hela sommaren kan man väl säga till klasskompisarna att de ska åka på safari? Mamma tänker ut en plan och ritar en karta - kanske går det att gå på safari på hemmaplan? De packar ihop tält, campingkök och mat och cyklar iväg. Fristående fortsättning på Veckan före barnbidraget.

MediaNr: CA67247

Karting-feber

av Ingrid Jönsson. Beta pedagog, 2023. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 23 min. Talbok.

Del 7 i serien Sonjas verkstad som börjar med Frökens Amazon. Kusinerna Jon och Eddie är på skroten. De ser på när en maskin pressar ihop skrotbilar till små plåtkuber. Plötsligt får de syn på något litet och gult i maskinens käftar. En smutsig och trasig gokart. Pojkarna lyckas rädda den och under farmor Sonjas ledning att reparera den. Nästa utmaning är att lära sig köra ”Gula faran” och sedan kanske ställa upp i en tävling. Lättläst.

MediaNr: CA66277

Falska toner

av Carolyn Keene. Översatt av Gudrun Samuelsson. B. Wahlström, 2005. Inläst av Marika Bergström.

03 tim, 48 min. Talbok.

Leslie Simmons var en ung, lovande pianist som en dag försvann spårlöst från sitt hem, förmodligen kidnappad. Det var bara ett problem, ingen ville erkänna att hon var borta inte ens hennes egna föräldrar. Kitty tar med sig sina vänner Bess och George och ger sig ut på jakt efter den försvunna Leslie. Och det var tur, för annars vet man inte hur det skulle ha slutat.

MediaNr: CA67190

En förbjuden bok

av David Levithan. Översatt av Cecilia Falk. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av David Zetterstad.

04 tim, 27 min. Talbok.

När elvaåriga Donovan lämnar boken Äventyrarna på diskbänken har han inte en tanke på att hans mamma ska läsa den, än mindre att hon skulle kunna bli upprörd. Det är ju bara en äventyrsbok om två killar som försöker stoppa en skurk. Eller? Snart pratar hela stan om ifall bokens huvudpersoner är gay eller inte och Donovans mamma försöker få den borttagen från undervisningen, men Donovan och hans klasskamrater tänker kämpa för sin bok.

MediaNr: CA67075

God jul, Ester Jansson

av Johanna Lindbäck. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av David Zetterstad.

03 tim, 52 min. Talbok.

Allt är så annorlunda efter skilsmässan och därför bestämmer Olas pappa att han, Ola och Olas storasyster Corny ska hyra ett hus i Visby över julen. Men det bor redan en familj i huset och dottern i familjen är Ester Jansson som går i Olas franskaklass. Ola har aldrig vågat prata med henne men han tycker att Ester är den mest spännande personen på hela skolan. Kanske i hela Björkhagen. Eller till och med i hela Stockholm.

MediaNr: CA66839

Det döende trädet

av Johanna Mo. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Dan Bratt.

04 tim, 24 min. Talbok.

Del 1 i serien Lodurs skugga. När Nannas mamma omkommer i en bilolycka rasar hennes tillvaro. För att muntra upp Nanna tar bästa vännen Lilly med henne till fornborgen Eketorp på Öland – en plats som Nannas mamma älskade. Den här gången händer något konstigt. Halsbandet som Nanna fått från sin mamma börjar bränna som eld och hon förflyttas till en parallell värld. Nanna får ett livsfarligt uppdrag som hon måste lösa för att kunna åka hem igen.

MediaNr: CA67121

Morris

av Bart Moeyaert. Översatt av Annika Johansson. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

00 tim, 43 min. Talbok.

Morris bor med sin mormor vid foten av ett stort, snöklätt berg. Där bor också Morris mormors hund: Houdini! Det är ingen slump att hunden heter så, han är nämligen en mästare på att rymma. Morris måste bege sig uppför berget för att hitta honom. Just som han har gjort det kommer snöstormen, en snöstorm som gör det omöjligt att hitta hem igen. Mitt i allt det vita dyker plötsligt en jämnårig pojke upp, tillsammans med en stor bagge.

MediaNr: CA66995

Nike Athena i skuggan och det mystiska dokumentet

av Johnny Munkhammar. Informationsförlaget, 2018. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 51 min. Talbok.

Under höstlovet blir 11-åriga Nike Athena kontaktad av sin farbror Andres. En skugga hotar att ta över hans livsverk Futura. Skuggan har ett mystiskt dokument som sätter allt på spel. Nike Athena och hennes vän Nicos uppgift blir att hitta dokumentet och ge tillbaka det till Andres. De ger sig ut på ett hissnande äventyr genom Europa. När de till slut lyckas få tag på dokumentet blir de bestulna på det och jakten börjar om igen. Passar äventyrstörstiga läsare 9–12 år.

MediaNr: CA67140

Gengångaren

av Lena Ollmark. B. Wahlströms, 2023. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 31 min. Talbok.

Del 3 i trilogin Nattlandet som börjar med Strykpojken. Skuggor från det förgångna har länge plågat unga i Disby – jagat dem i deras mardrömmar. Det enda som hjälper är att försöka glömma. Men Tess lyckas inte. Hon är fortfarande rädd. Och när en liten flicka plötsligt försvinner kan ingen längre låtsas att allt är som det ska. Högar av förmultnande djur dyker upp i skogarna. Själva naturen verkar skämd och sjuk. Skräck.

MediaNr: CA66888

Efter kriget

av Tom Palmer. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2023. Inläst av Christer Modin.

03 tim, 38 min. Talbok.

Femtonårige Yossi, som har suttit flera år i nazisternas koncentrationsläger, skickas efter kriget till tryggheten i England. Tillsammans med vännerna Leo och Mordecai försöker han finna sig till rätta i det främmande landet, men det är svårt. Yossi drömmer mardrömmar och plågas av tankar på familjen han förlorade. Ska han våga hoppas att någon av dem har överlevt, eller är det bättre att bara försöka glömma?.

MediaNr: CA67193

Marodörernas mästare

av Rachel Renée Russell. Översatt av Torun Lidfeldt Bager. Modernista, 2020. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 51 min. Talbok.

Del tre i serien Den otursförföljde Max Crumbly som börjar med Skolans hjälte. Den modiga hjälten Max Crumbly och hans lika modiga följeslagare Erin hamnar återigen i ett nytt otursfyllt äventyr. I den här dagboken fortsätter hjältarna arbeta för en skola fritt från kriminella, mobbare och marodörer. Men kommer de lyckas med det utan att få kvarsittning eller råka ut för sina gamla och nya fiender? Författaren har tidigare skrivit serien Nikkis dagbok. Passar läsare 9–12 år.

MediaNr: CA66902

Tjuvar i Ispalatset

av Sofia Rutbäck Eriksson. Tukan Förlag, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

01 tim, 48 min. Talbok.

Uma och mamma lämnar hemlandet när mamma får nytt jobb på rymdcentret i Norrå. Uma har tidigare haft en detektivbyrå med sin bästa vän. När hon nu ber ombedd att försöka hitta ett värdefullt konstverk av is som försvunnit spårlöst från Ispalatset tvekar hon. Men som tur var får Uma hjälp. I staden kraschlandar en utomjording som påstår sig vara född till detektiv. De blir kompisar, kallar sig UFO-deckarna och tar sig an mysteriet.

MediaNr: CA66340

Två små riddare tar guld

av Bjørn F. Rørvik. Översatt av Caroline Bruce. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

00 tim, 30 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Två små riddare (2022). Årets stora tornerspel närmar sig och prinsessan Begonia är rasande för att hon inte får vara med och tävla. Varför får hon inte vara med och tävla bara för att hon råkar vara flicka? Motvilligt hjälper riddare Rosenbuske och riddare Bang henne att förklä sig. Bara de själv slipper att vara med. Bilderbok.

MediaNr: CA67157

Storasystern

av Linda Segtnan. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

02 tim, 04 min. Talbok.

Del 3 i serien som börja med Dockan. Heras mamma ärver ett hus och de bestämmer sig för att flytta dit och starta ett nytt liv. Hera tycker att det är spännande, och redan första dagen på den nya platsen träffar hon en ny kompis att vara med – den gåtfulla Jenny. Men mitt i natten väcks Hera av knackningar och gråt. Någonting står inte rätt till och med tiden blir det bara värre och värre. Vilka är rösterna som hörs på nätterna? Skräck.

MediaNr: CA67136

Molly rymmer

av Siri Spont. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 17 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Molly är min om Ebba och hennes shetlandsponny Molly. Äntligen är det sommarlov! Ebba har planerat för sovmornar, bad, glassätning och massor av häng med bästisen Wilma. Men när storasyster Fanny får ett sommarjobb måste Ebba ta hand om hästarna och planerna krossas. Om inte hästarna Molly och Kotte också kan få semester och gå på bete? En lysande idé. Men så rymmer Molly. Lättläst kapitelbok.

MediaNr: CA67154

Stegosaurusräddningen

av Rex Stone. Översatt av Ellinor Ledger. Berghs, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

00 tim, 52 min. Talbok.

Del 3 i serien Dinosaurieklubben, där första delen heter T-rex anfaller. Jamie och Tess har nu hamnat i jura-perioden och barnen träffar på nya dinosauriearter. I ett hemskt oväder ser barnen hur en Stegosaurus försöker skydda sina okläckta ägg. Plötsligt åker ett ägg med i vattenmassorna och Tess och Jamie tar hjälp av Dinosaurieklubben för att rädda ägget. Boken innehåller illustrationer, fakta samt ordlista. Kapitelbok som passar läsare 6–9 år.

MediaNr: CA67158

En bok om bonden Micke - kossor på rymmen

av Karolina Sörman. Duetto förlag, 2018. Inläst av Martin Bondeman.

00 tim, 17 min. Talbok.

Del fem i serien Sagan om Bonden Micke, där första delen heter Regn och solsken. På den öländska bondgården Nygård får bonden Micke veta att hans kossor har rymt. Kossorna hittas simmandes i havet vid lågvattnet. Med hjälp av vänner lyckas de få upp kossorna, förutom två som fastnat ute på en ö. Men med hjälp av hunden Vegas får de alla kossor tillbaka på fast mark och kan pusta ut. En verklighetsbaserad fotobilderbok som passar både yngre och lite äldre barn.

MediaNr: CA67146

En fis på tvären

av Karolina Sörman. Duetto förlag, 2017. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 10 min. Talbok.

Del 3 i serien Sagan om Bonden Micke som börjar med Regn och solsken. På gården Nygård på Öland har en kossa blivit sjuk. Bonden Micke berättar det för sin fru Jessica som är veterinär. Hon får undersöka kossan. Hur gör Jessica för att ta reda på vad som är fel med kossan när det enda den kan göra är att råma? Rikt illustrerad med fotografier.

MediaNr: CA67152

Bobbo och Pip

av null. Översatt av Caroline Bruce. Alfabeta, 2023. Inläst av Amina Avdic.

00 tim, 23 min. Talbok.

Fyra korta berättelser om björnen Bobbo och fågeln Pip. De är ute på flera vindlande äventyr. Ibland blir de osams och ibland blir det missförstånd, men de gillar varandra väldigt mycket och är bästa vänner. Varje sida har text och bild. Lämplig som nybörjarläsning för barn 6 år och uppåt.

MediaNr: CA66768

Faktaböcker

Historia

Afrosvenskar

av Johanna Berg. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 30 min. Talbok.

Genom berättelser, faktarutor och faktatexter får läsaren ta del av den afrosvenska historien från 1600-talet och framåt. Författaren arbetar på Världskulturmuseerna och har där funnit intressanta och spännande människoöden att dela med sig av. Läsaren får bland annat lära känna Gustav Badin som arbetade vid Drottning Lovisa Ulrikas hov, om barnmorskan Betty Bull-Bäckström, fakta om barns rättigheter genom århundraden och om slaveriets historia. Illustrerad. Passar läsare 12–15 år.

MediaNr: CA67036

Ekonomi och näringsväsen

Fågel, fisk eller baljväxtlasagne

av Jessie Sommarström. Opal, 2023. Inläst av Anna Westberg.

02 tim, 48 min. Talbok.

Jessie Sommarström blev Årets kock 2022 och vill med den här boken ge unga kockar möjlighet att laga god mat som är snäll mot naturen. Recepten syftar till att minska köttkonsumtion, äta efter årstid och minska matsvinnet. Förutom recept bjuder hon på en gedigen genomgång av redskap och tillagningsmetoder. Dessutom ger hon tips på hur man tar hand om rester och vilka råvaror som går att frysa in. Foton och illustrationer kompletterar texten. Passar kockar från 9–12 år.

MediaNr: CA67248

Regn och solsken

av Karolina Sörman. Duetto förlag, 2019. Inläst av Dan Bratt.

00 tim, 12 min. Talbok.

Del 1 i serien Sagan om Bonden Micke. På gården Nygård på Öland är det alltid full aktivitet. En morgon när bonden Micke vaknar öser regnet ner, han blir glad men Karin blir sur. För Karin kan inte rida när det regnar så mycket. Deras olika humör leder till ett samtal om hur viktigt det är med regn och sol. Vad händer med växter och djur om det inte regnar tillräckligt? Rikt illustrerad,.

MediaNr: CA67151

Det stora traktorracet

av Karolina Sörman. Duetto förlag, 2019. Inläst av Lena Elisabet.

00 tim, 10 min. Talbok.

Del 2 i serien Sagan om bonden Micke som börjar med Regn och solsken. På gården Nygård på Öland är det full fart, det är dags för traktorrace. Men innan dess måste kossorna mjölkas och resten av gårdens djur tas om hand. Gården fylls av många stora och snabba traktorer. Bröderna Patrik och Jonathan är med och tävlar och det är spännande ända in i slutet – vem kommer stå som vinnare i det stora traktorracet? Rikt illustrerad md fotografier.

MediaNr: CA67147

Idrott, lek och spel

Lätta fakta om ridskolan

av Maria Sundin. Berghs, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 18 min. Talbok.

Faktabok om vad en ridskola är. Här finns kortfattad information om hur man gör ordning sin häst, kläder och utrusning, första lektionen, vad behöver hästen, hjälp i stallet och ridklubben och mycket mera. En lättläst bok för såväl nybörjaren som den vana ridskoleeleven som vill ta sin ridning till nästa nivå. Rikt illustrerad.

MediaNr: CA67156

Medicin

Första hjälpen för unga hjältar

av Jakob Ratz Endler. Opal, 2023. Inläst av Toya Westberg.

01 tim, 59 min. Talbok.

Handbok om första hjälpen. Det handlar om hur man tar hand om små och stora skador, hur man hjälper både andra och sig själv, och hur man kan göra skillnad när det verkligen gäller. Också om att lära känna igen och undvika faror och snabbt kunna söka hjälp när det behövs. Jakob Ratz Endler är narkos- och intensivvårdsläkare som tidigare skrivit böckerna Hjärtinfarkten och Hantera döden. För barn och ungdomar 9 år och uppåt.

MediaNr: CA66997

Vanliga människor

av Clara Törnvall. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Anna Westberg.

03 tim, 22 min. Talbok.

En bok om neurotypiker, människor som inte har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som autism eller adhd/add. De är inte alltid lätta att begripa sig på. Boken riktar sig till de med erfarenhet av autism som vill lära sig att förstå de vanliga människorna bättre. Deras värld är udda, men de tänker sällan på sig själva som avvikare. Boken vänder på perspektiven med hjälp av fakta, tips, ordlistor, test och röster från unga autistiska människor.

MediaNr: CA67060

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Station eleven

av Emily St. John Mandel. Picador, 2015. Inläst av Kola Krauze.

09 tim, 31 min. Talbok.

En snöig kväll i Toronto ser den unga Kirsten hur huvudrollsinnehavaren i Shakespearepjäsen plötsligt dör på scenen. En kort tid därefter sprids ett virus över jorden och nästan hela befolkningen dör. 20 år senare reser ett teatersällskap, med en nu vuxen Kirsten runt och uppträder för de få bosättningarna som finns. Samtidigt hotas de kvarlevande av huvudrollsinnehavarens son som nu leder en terrorsekt. Denna postapokalyptiska roman är inläst på engelska.

MediaNr: CA66924

The iron traitor

av Julie Kagawa. Mira Ink, 2013. Inläst av Jared Brown.

10 tim, 38 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med The Iron Daughter. Efter sin oväntade resa in i feernas land, vill Ethan Chase bara återvända till ett normalt liv med sin flickvän Kenzie. Det visar sig dock vara omöjligt, då ju Ethans syster är en av de mäktigaste feerna i landet Nevernever. Dessutom har hans brorson Keirran försvunnit och man misstänker att han ska utföra ett dåd som kan skada både feernas och människornas värld för evigt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66618

Rememberings

av Sinéad O'Connor. Penguin books, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

08 tim, 24 min. Talbok.

Självbiografi av Sinéad O’Connor, 1966-2023, irländsk sångare, musiker och aktivist. Uppväxten i Dublin präglades av våld inom en dysfunktionell familj. Som artist debuterade hon 1987 med albumet The Lion and the Cobra. Under 1980- och 1990-talet hade hon stora framgångar med flera guldskivor. Hon fick stor uppmärksamhet som aktivist, speciellt i frågor kring barnmisshandel och övergrepp inom den katolska kyrkan. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66075

Haihtuneet

av Anneli Kanto. CrimeTime, 2023. Inläst av Meeri Uusi-Äijö.

06 tim, 47 min. Talbok.

En fabrikschef och två unga kvinnor har försvunnit spårlöst. Lokalbefolkningen är orolig, samtidigt som det religiösa samfundet på orten lägger locket på. En siares entré till orten gör inte människorna lugnare då denne avslöjar ett antal av byns länge dolda hemligheter. Författaren har skrivit åtskilliga romaner samt barn- och ungdomsböcker, varav många har dramatiserats. Kriminalroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA67492

Pimeän risteys

av Leena Lehtolainen. Tammi, 2024. Inläst av Verna Laine.

08 tim, 55 min. Talbok.

16:e kriminalromanen med Maria Kallio i huvudrollen. Esbo plågas av ett ungdomsgäng som rånar folk på värdesaker. En av gängmedlemmarna blir även åtalad för mord, vilket verkar vara ett ganska självklart fall för Kallios avdelning. Samtidigt blir hon kontaktad angående sexuella trakasserier i ett flicklag i handboll. Både polisledningen och handbollstränaren tycker inte att fallet är viktigt nog men Maria utreder det vidare. Författaren är översatt till fler än 30 språk. Inläst på finska.

MediaNr: CA67493

Surma surutalossa

av Mauri Sariola. Gummerus, 1973. Inläst av Tauno Asp.

06 tim, 23 min. Talbok.

Kriminalkommissarie Olavi Susikoski moster Siiri har avlidit och han reser därför till hennes begravning i Österbotten. Efter en vacker begravning avbryts emellertid den påföljande sorgefesten av ett gräl som får Susikoski att inse att det ligger ett djupt trauma begravet som dödsfallet har väckt till liv. Kyrkbyns många hemligheter nystas så småningom upp och avslöjar att ett fruktansvärt brott har begåtts. Inläst på finska.

MediaNr: CA67451

Susikosken ajojahti

av Mauri Sariola. Gummerus, 1974. Inläst av Heikki Soini.

07 tim, 12 min. Talbok.

Kriminalkommissarie Olavi Susikoski får en inbjudan till gårdsägaren Gustaf Brenners herrgård för att delta i en älgjakt. Redan inledningsvis märker Susikoski att jaktsällskapet har något märkligt över sig, liksom att hela situationen tycks onaturlig. När väl jakten kommer igång och några gevärsskott avlossats visar det sig att det inte bara älgarna som lever med fara för livet. Inläst på finska.

MediaNr: CA67452

Susikoski virittää ansan

av Mauri Sariola. Tammi, 1989. Inläst av Eero Soininen.

05 tim, 44 min. Talbok.

”Susikoski sätter en fälla: en polisroman”. En ung man hoppar framför ett tåg, en annan blir påkörd av en bil och en tredje faller i en brunn. Gemensamt för de alla är att de har en diger bunt med sedlar i sina rockfickor. Till en början går fallen nästa intill obemärkt förbi kriminalinspektören Olavi Susikoski, men när det sistnämna sker börjar han inse att det finns något som sammanlänkar fallen. Inläst på finska.

MediaNr: CA67450

Böcker för barn

Six of crows

av Leigh Bardugo. Orion, 2016. Inläst av Kola Krauze.

13 tim, 09 min. Talbok.

Första delen i serien The Six of Crows Duology. När det kriminella geniet Kaz Brekker får ett livsfarligt uppdrag av stadens köpmannaförbund, tackar han snabbt ja. Uppdraget kommer göra honom mycket rik och går ut på att frita en forskare ur den svåråtkomliga Isfästningen, men Kaz klarar det inte själv. Han samlar ihop ett osannolikt gäng som ska rädda både forskaren och världen, om de inte tar livet av varandra först. Fantasy som passar unga vuxna. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66688

The darkenstar

av Joseph A. Davis. Eken Press, 2021. Inläst av Kola Krauze.

06 tim, 00 min. Talbok.

Del 1 i serien Adventures in Thousandworld. När flyktingpojken Kasir dyker upp den lilla svenska staden Klippsby inser Julia snart att det är något märkligt med honom. Men hon förstår inte hur annorlunda han är förrän de blir attackerade av monster. Julia och hennes lillebror Edvin och en gammal luffare som kallas trubaduren måste fly till Kasirs hemland, Tusenvärlden, genom en portal. Där gäller det att hitta vapnet Dunkelstjärnan. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67149

The Eye of Zoltar

av Jasper Fforde. Hodder & Stoughton, 2015. Inläst av Scott Ackerman.

09 tim, 36 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med The last dragonslayer. 16-åriga Jennifer Strange är chef på Kazan Mystical Arts Management och dess trollkarlar. Hon har redan löst drakproblem, undvikit massförstörelse av Quarkbeast och räddat magin i riket. Nu måste hon hitta the Eye of Zoltar annars riskerar rikets två sista drakar att dö. Fantasy för åldern 9-12 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66990

The last Dragonslayer

av Jasper Fforde. Hodder & Stoughton. Inläst av Sarah White.

07 tim, 23 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Förr i tiden var magi något oumbärligt och efterfrågat. Nu finns magin överallt och magiska mattor används vid leveranser av pizzor. 15-åriga Jennifer Strange driver Kazam, en arbetsförmedling för trollkarlar. Men det är inte lätt att hitta jobb. När ryktet går om att världens sista drake är hotad av en drakdräpare förändras allt på Kazam. Fantasy för åldern 9-12 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66906

The iron raven

av Julie Kagawa. Inkyard Press, 2021. Inläst av Jared Brown.

11 tim, 15 min. Talbok.

Första delen i triologin The Iron Fey: Evenfall. Det här är busmakaren Pucks syn på historien om landet Faery och världen. Han inleder ett storslaget och farligt äventyr, med järndrottningen Meghan Chase och hans långtidsrival Ash samt gamla och nya allierade vid sin sida. Evenfall närmar sig och med det en tro på att deras samlade krafter och klokskap inte ska bli besegrade, då en skugga faller över Faerys länder och världen störtas i kaos. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66687

Radio silence

av Alice Oseman. HarperCollins, 2016. Inläst av Camilla Bard.

08 tim, 40 min. Talbok.

Frances har ett mål, att plugga hårt så att hon kommer in på ett elituniversitet. Inget får stå i vägen för det, varken vänner eller hennes eget innersta jag. Men så träffar hon Aled, den blyga pojken bakom hennes favoritpodcast, och allt hon tänkt om sig själv ställs på ända. De startar en podcast tillsammans men när den slår igenom rasar allt. Frances måste konfrontera både sin historia, sina framtidsdrömmar och den hon vill vara. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67244

I was born for this

av Alice Oseman. Harpercollins Publishers, 2018. Inläst av Kola Krauze.

08 tim, 08 min. Talbok.

Hela Angels liv kretsar kring pojkbandet The Ark som tagit världen med storm. I deras fanclub har hon sitt sammanhang och allt som betyder något, sin bästa vän Juliet och sina drömmar. Något hennes muslimska familj aldrig kan förstå. När hon av en slump träffar bandets frontman Jimmy inser hon att verkligheten bakom kändisskapet inte bara är fantastiskt. Även om Jimmy har allt han någonsin drömt om lever verkligheten inte upp till hans drömmar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67220

Sālār yā shāhzādah-yi pūkhkhat dū lā shapil

av Annelie Drewsen. Översatt av Zakīyah Mīrzāyī. nordienT, 2023. Inläst av Parvin Mohammadian.

06 tim, 29 min. Talbok.

Salar kom till Malmö för drygt tre år sedan, nu står han på centralstationen igen eftersom han fått avslag på sin tredje asylansökan. Under en farlig resa genom Europa försöker han förtränga sin svenska familj. Salar hamnar i Paris och det provisoriska tältlägret vid Porte de la Chapelle. Där möter han Najib, som hjälper honom att hantera det svåra livet som flykting i Frankrike. Bland råttor, rädsla och polisrazzior växer en vänskap fram. Inläst på persiska.

MediaNr: CA67210