Nya talböcker februari 2024

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 159 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Marianne

av Anna Alemo. Karat, 2024. Inläst av Qina Hermansson.

06 tim., 29 min. Talbok.

Del 5 i serien Westerbergs som börjar med Charlotte. Året är 1954 och Marianne arbetar som hembiträde hos familjen Westerberg. Efter drygt två år i huset börjar hon tröttna på att städa undan smulor på köksbordet och bädda sängarna åt barnen i huset. Tänk att istället få göra nytta på riktigt, att få utbilda sig till sjuksköterska som herr Westerbergs syster. Men blotta tanken på studier gör Marianne livrädd. Aldrig att hon väl skulle klara det?.

MediaNr: CA67511

Vid avgrundens rand

av Cecilia Andersson. Sandebo förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

09 tim., 15 min. Talbok.

Del 3 i Västerviksserien. Del ett heter I vikens mörker. Bilmekanikern och småföretagaren Stefan kämpar hårt för att få arbetet och livet som småbarnsförälder att gå ihop. En dag tar en framgångsrik företagsledare kontakt med Stefan och framtiden ser ljus ut. Men allt är nog inte så bra som det verkar. Redovisningskonsulten Anna är även hon uppe i sitt arbete och lyckas involvera sig alltför mycket. Gunnar som brukar hjälpa Anna är upptagen med sitt eget förflutna.

MediaNr: CA67571

Moskoviaden

av Jurij Andruchovyč. Översatt av Sofia Uggla. Ersatz, 2023. Inläst av Patrik Hont.

08 tim., 23 min. Talbok.

Det är 1990-tal och Sovjetunionen har fallit samman. Åtskilliga är fantasierna om vad som ska komma härnäst. Ryska nationalister drömmer om ett nytt storryssland medan den ukrainske poeten Otto von F. har drömmar om sitt eget, oförverkligade rike. På ett studenthem levererar han ord och syner i en strid ström med ett ofta absurt och satiriskt anslag. Det hela kryddas med sprit i överflöd och lättfotade flickor. En svensk introduktion till ukrainske Jurij Andruchovytjs (f. 1960) författarskap.

MediaNr: CA67222

Om uträkning av omfång

av Solvej Balle. Översatt av Ninni Holmqvist. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Helena Gripe.

06 tim., 55 min. Talbok.

Andra delen i en serie. Tara Selter upptäckte i del ett att varje dag är 18:e november, i varje fall för hennes omgivning. Hon hoppades lite på att om hon skulle kunna stå ut i ett år, skulle allt därefter skulle bli normalt igen men det var dessvärre endast en onåbar dröm. För att ändå få en känsla av att tiden ändå har en riktning tar hon beslutet att resa ut i Europa. Kan vädervariationen och en geografisk roadtrip ge tiden mening igen?.

MediaNr: CA67488

Våfflor och kaffe med twist

av Ida Berner. Lava, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

07 tim., 55 min. Talbok.

Gry, Liv och Nora är tre systrar som startar ett våffelcafé i deras barndoms sommarparadis nära Arvika i Värmland. Gry, som annars arbetar som psykolog, råkar ut för en trafikolycka. Hon klarar sig med en hårsmån, men får därefter en längre sjukskrivning. Hon drabbas av existentiellt grubbel vilket utmynnar i ett förslag till hennes systrar. Det blir en sommar inte likt någon annan med systerlig gemenskap – och uppgörelser – livskris och ny kärlek. Feelgood.

MediaNr: CA67107

Lusthuset vid tjärnen

av Hanna Blixt. Bazar förlag, 2023. Inläst av Annika From Borg.

07 tim., 04 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Glasveranda med sjöutsikt. Hilma har tröttnat på sitt jobb på PR-byrå i Stockholm. På vinst eller förlust söker hon ett kaféjobb i Dalarna. Den idylliska miljön med snötäckta granar och ljusslingor runt det bortglömda lusthuset väcker en längtan inom henne hon inte visste att hon hade. Parallellt med Hilmas berättelse får vi glimtar från en pojkes uppväxt i samma by under 1960-talet. Vem är han egentligen? Feelgood.

MediaNr: CA67434

Hämnaren

av Rachel Caine. Översatt av Susanne Nobel. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

13 tim., 23 min. Talbok.

Efter att Gwen Proctors före detta man visat sig vara en sadistisk seriemördare hatas, hotas och jagas hon och hennes barn av såväl de som vägrar tro på Gwens oskuld och exmakens psykotiska fans. När han rymmer från fängelset är hon och barnen inte längre säkra någonstans. Lögner och fejkade filmer som sprids på internet får även Gwens närmaste att tvivla på hennes oskuld. Tanken på hämnd får henne att fortsätta jakten på exmaken och rättvisa.

MediaNr: CA67391

På ett ögonblick

av Jo Callaghan. Översatt av Hanna Williamsson. Modernista, 2023. Inläst av Åsa Ekberg.

11 tim., 58 min. Talbok.

Första delen i en serie. Kriminalintendenten Kat Frank och hennes team blir utvald till ett lite annorlunda projekt där de ska samarbeta med en AI, en artificiell intelligens, vid namn Locke. I deras arbete med att hitta sedan länge försvunna personer, så kallade kalla fall, ställs Kats instinkt och erfarenhet mot AI:ns logik. I ett fall rörande två försvunna personer tvingas Kat och Lock att förena sina ”huvuden” trots deras initiala motstånd. Ett på alla möjliga sätt omaka par börjar ta sin form.

MediaNr: CA67390

Tills jag hittar dig

av Harlan Coben. Översatt av Jan Risheden. Bookmark förlag, 2024. Inläst av Patrik Hont.

11 tim., 42 min. Talbok.

David avtjänar ett livstidsstraff för att ha mördat hans och Cheryls son. Fem år har gått och Cheryl har gift om sig när han plötslig får höra ett rykte om att hans son kanske lever. Hur ska han få reda på sanningen? En flykt ur fängelset tycks honom vara den enda lösningen, och denna blir början på en nervkittlande resa där han ömsom leds vilse och ömsom kommer på rätt spår. Författaren har vunnit många utmärkelser och blivit översatt till över 40 språk. Kriminalroman.

MediaNr: CA67538

Hos dig min längtan är förtöjd

av Karin Collins. Schildts & Söderströms, 2023. Inläst av Stina Engström.

13 tim., 41 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Snart har sommarn blommat ut. Året är 1940. Finland har tvingats arrendera ut Hangö udd till Sovjetunionen. Hangöborna har hastigt flytt från sin kära stad. Hjalmar, Aino och Disa kämpar med att acceptera sina nya liv och omständigheter. Hjalmar bor på sin svågers gård i Bromarf. Aino är i Ekenäs och längtar efter sin käraste, Berndt, och sitt förlorade hem. Och i Helsingfors lever Disa ett märkligt dubbelliv. Roman.

MediaNr: CA67845

I väntan på Karim

av Lotta Ekman. LL-förlaget, 2024. Inläst av Malin Sternbrink.

00 tim., 06 min. Talbok.

Jens sitter på ett kafé och väntar på Karim. Det har han gjort varje söndag nu en tid men idag verkar han inte dyka upp. Jens, som verkligen längtat efter den stunden, blir orolig och märker att tiden går mycket långsammare än vanligt. En finstämd berättelse på lättläst språk om att vänta på någon man tycker om. Med illustrationer av författaren.

MediaNr: CA67432

Kattfisken

av Patrick Ekwall. Bokfabriken, 2023. Inläst av Ove Ström.

11 tim., 27 min. Talbok.

Frankie Larsson är en före detta fotbollsspelare som på lite äldre da’r slagit sig in på bedrägeriets bana, gärna i form av hämndaktioner för tidigare begångna oförrätter. Efter att ha lurat en kriminellt belastad krögare på 12 miljoner flyr han från Stockholm och dennes vedergällning för det soliga Marbella. Där träffar han på Julia, en ung och vacker influencer men med, som det kommer att visa sig, en dold agenda. Sportjournalisten och programledaren Patrick Ekwalls debutroman.

MediaNr: CA67433

Bageriet Surdegen

av Lilly Emme. Historiska media, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim., 36 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Bokförlaget Gyllendufva. Julstämning råder i kvarteret Kronan och dess gulliga butiker. Men inne på det prisbelönta bageriet Surdegen är det inte så muntert. I nitton år har Sirpa, som äger bageriet, vunnit pepparkakshustävlingen på Finlandsfärjan. Men inför årets tävling går inget som planerat. Höfterna krånglar, konkurrensen är hårdare än vanligt och mitt i allt dyker en praktikant upp.

MediaNr: CA67696

Dödsmärkt

av Augustin Erba. Rabén & Sjögren, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

04 tim., 21 min. Talbok.

Den tredje och sista delen i serien Den förlorade staden, som börjar med Det gula ljuset. När trettonåriga Vilma tar på sig kristallglasögonen ser hon i spegeln hur sjuk hon är. Den enda som kan göra henne frisk igen är Vilmas försvunna pappa. Vilma, Konrad och rektor Anna måste igenom slingerdörren, ta sig förbi Diamantdraken och hitta kristallkikaren. För det är bara med hjälp av den som de kan hitta Vilmas pappa, en hisnande jakt tar sin början. Passar läsare 9–12 år.

MediaNr: CA67627

Tjuv och polis

av Johan Eriksson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

07 tim., 23 min. Talbok.

En okänd så kallad ”gris” läcker information till kriminella gäng. I sökandet efter denna person får man följa hela brottskedjan, från yrkesrånaren till en försvarsadvokat, en internutredd polis samt en åklagare som byter tjänst. Alla perspektiv ges utrymme i en handling där huvudhandlingen aningen ger vika för de olika perspektiven. Debutroman. Författaren arbetar i övrigt som försvarsadvokat och undervisar i straffprocessrätt vid Stockholms universitet.

MediaNr: CA67005

Tjuvlyssnaren

av Maria Ernestam. Louise Bäckelin förlag, 2024. Inläst av Åke Lindgren.

05 tim., 23 min. Talbok.

Karl-Gunnar Hammarkvist är 64 år, revisor och lever ensam. Han har ett inrutat liv men tycks ändå nöjd med sin lott. En dag får han emellertid ett omtumlande besked - ett omfattande renoveringsarbete tvingar honom att flytta till en tillfällig lägenhet. I sitt nya boende får han en kväll höra ett märkligt samtal genom väggen, något som förbryllar honom. Är det som han hört verklighet eller bara hans egna fantasier?.

MediaNr: CA67553

Skuggriket

av Kim Faber. Översatt av Svante Skoglund. Modernista, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

10 tim., 46 min. Talbok.

Fjärde delen i serien som börjar med Vinterland. Kriminalutredaren Martin Juncker och hans kollega Signe Kristiansen får utreda en explosion vid Danmarks sista kolkraftverk i Nordjylland och kort därefter mordet på klimatministerns son, skjuten i baksätet av en bil. Två till synes oberoende händelser som dock snart visar sig ha ett samband. Författarna med bakgrund i journalistiken, skildrar en åldrande polisinspektörs vemödor och blandar in teman om klass, torftig uppväxt och droghandel.

MediaNr: CA67572

Daisy Darker

av Alice Feeney. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

09 tim., 13 min. Talbok.

Det har gått ett decennium sedan de sågs. Nu samlas familjen Darker igen för att fira farmors 80-årsdag hemma hos henne på Seaglass, ett viktorianskt stenhus på en egen ö utanför Cornwalls kust. Det visar sig snart att alla i familjen bär på hemligheter. Vid midnatt hittas en familjemedlem död. Men det är bara början. Det finns en mördare bland dem, men vem? Isolerad på ön tvingas familjen Darker gräva djupt i sitt mörka förflutna. Deckare.

MediaNr: CA67667

En rustning av ljus

av Ken Follett. Översatt av Jens Ahlberg. Albert Bonniers förlag, 2024. Inläst av Örjan Blix.

24 tim., 50 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Svärdet och spiran. Året är 1792 och författaren skildrar genom engelska samhället Kingsbridge hur spinnerimaskinen förändrar textilindustrin. Åtskilliga förlorar sina arbeten och motsättningarna ökar mellan rik och fattig. Samtidigt sprider revolutionen i Frankrike och den franska arméns framsteg under Napoleon hopp hos vissa och inger skräck hos andra. En färgstark rundmålning av ett samhälle i förändring skrivet på en lättillgänglig prosa.

MediaNr: CA67536

Vi kommer ändå bara bli becknare

av Rihab Garci. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

03 tim., 15 min. Talbok.

Det är mellan höghusen och dess innergårdar som livet i orten händer, inte minst för Samir, Sebbe och Selma. På gångbroarna över bilvägarna har de lekt kull och sparkat boll, skrattat, gråtit och älskat. Och nu är det sista året av grundskolan. Sista året tillsammans som klass, och det är vinna eller försvinna, som deras lärare Leila brukar säga. Och visst har hon rätt. Det är den här våren allt kommer att avgöras. Men bara inte i skolbänken.

MediaNr: CA67500

Sagan om Serafia

av Sture Gustafson. Norlén & Slottner, 2023. Inläst av Cecilia Skarby.

08 tim., 20 min. Talbok.

I boken berättar författaren om sin egen faster i fiktiv form och om vad det innebar att vara annorlunda i ett frikyrkligt samhälle i 1930-talets Närke. Genom Serafia skildras hur det kunde medföra särbehandling att bli sedd som ”lite eljest”, men också hur beslutsamhet och mod kunde föra framåt på en svår väg.

MediaNr: CA67715

Min vän Urug

av Hella S. Haasse. Översatt av Per Holmer. Lind & Co, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

03 tim., 44 min. Talbok.

Den unge huvudpersonen, son till en nederländsk plantageförvaltare på Java, tillbringar den mesta av sin tid tillsammans med javanesen Urug i en näst intill paradisisk miljö. Kamraten får dessutom sin skolgång bekostad av förvaltaren men skillnaden dem emellan blir alltmer uppenbar ju längre tiden går. En roman om sorgen över en vänskap som splittras på grund av sociala och kulturella olikheter. En nederländsk klassiker från 1948, för första gången i svensk översättning.

MediaNr: CA67481

Stjärnor i natten

av Nadia Hashimi. Översatt av Lisbet Holst. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Anna Godenius.

15 tim., 17 min. Talbok.

Den afghansk amerikanska författaren Nadia Hashimi börjar sin berättelse i Kabul 1978. Sitara ser sin familj mördas i en statskupp. En soldat räddar Sitara och hon adopteras och flyttar till USA. Sitara växer upp under ett annat namn och utbildar sig till läkare. 30 år senare dyker det upp en välbekant person i undersökningsrummet – soldaten som räddade hennes liv men som också kan ha mördat hennes familj. Alla smärtsamma minnen kommer tillbaka.

MediaNr: CA67490

Brinn alla hästar

av Helena Hedlund. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Helena Gripe.

04 tim., 28 min. Talbok.

Dora ser fram emot att börja femman och träffa sin bästis Hillevi. Den enda vän som delar hennes hästintresse. Men Hillevi har slutat rida och undviker Dora. Dessutom ska hennes föräldrar skiljas och hennes mamma flytta till en lägenhet i stan bland ljus och människor. För att muntra upp henne köper hennes pappa en häst. När Dora och Hillevi blir vänner igen är det mer spännande att spionera på den snygge lärarvikarien än att ta hand om hästen.

MediaNr: CA67133

Udda fåglars ö

av Lucas Hermans. Bazar, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

06 tim., 03 min. Talbok.

Huvudpersonen Leo har tröttnat på Stockholm efter åtskilliga besvikelser och vill flytta hem till uppväxtens Åland. Detta blir också verklighet när mormodern avlidit och gett Lucas sitt torp i arv. Hans nyfunna lugn störs dock tämligen omedelbart av grannen Alfrida som berättar en kuslig historia om hur hennes syster drunknat som ung. Leo blir absorberad av historien och undersöker närmare historien kring händelsen. Samtidigt utvecklas vänskapen mellan honom och hans störningsmoment till granne.

MediaNr: CA67437

Sällskapet

av Christina Hesselholdt. Översatt av Ninni Holmqvist. Natur & kultur, 2017. Inläst av Marika Bergström.

14 tim., 20 min. Talbok.

Boken innehåller fyra kortromaner av den hyllade danska författaren Christina Hesselholdt utgivna mellan 2008 och 2014. Hela sviten rör sig kring samma persongalleri; Camilla och hennes make Charles, vännerna, de gamla föräldrarna. De är i olika faser i livet, perspektivet skiftar och någon som haft en undanskymd roll blir plötsligt huvudperson. Skildring av liv som till det yttre verkar välordnade men som döljer existentiella bråddjup under ytan.

MediaNr: CA67354

Tors vrede

av Elvira Birgitta Holm. Historiska Media, 2023. Inläst av Aminata Grut.

14 tim., 05 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Odins eld. Jorunn får en dramatisk uppväxt i det förkristna Sverige. När Sandby borg på Öland invaderas blir hon våldtagen av en fiendekrigare vilket nio månader senare resulterar i födseln av dottern Liv. Jorun är full av hämndbegär och beger sig av för att hitta gärningsmännen. Dottern lämnar hon kvar under annat namn. Skildringar av asatro och sedvänjor blandas i romanen med jakt på upprättelse och heder.

MediaNr: CA67403

Ärr

av Jørn Lier Horst. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Marika Bergström.

10 tim., 57 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Nollpunkt. Alexander Blix är en slagen man. Efter att ha blivit dömd för att ha hämnats sin dotters död, sitter han i ett av Norges högsäkerhetsfängelser. De andra fångarna tar alla tillfällen att utmana och förödmjuka den tidigare polisutredaren. Journalisten Emma Ramm är en av få personer som finns med på Blix besökslista. Hon blir hans allierade när Blix ska knyta samman banden mellan dåtid och nutid.

MediaNr: CA67537

Atens lejon

av Conn Iggulden. Översatt av Leif Jacobsen. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

16 tim., 37 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Atens portar. Efter gudarnas rike kom människornas värld och främst i ledet stod Perikles. Bakom honom ligger den största staden i den antika världen. Framför honom står den grymma persiska armén. Båda sidor rustar för krig. Men Perikles vet en sak. För att utkämpa ett krig måste du först vinna freden. Det är dags för en hjälte att resa sig. För att hans fiender ska darra. Och för en stad att lysa som en fyr.

MediaNr: CA66125

Reykjavík

av Katrín Jakobsdóttir, Ragnar Jónasson. Översatt av Lena Jonsson. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Martin Jonols.

07 tim., 44 min. Talbok.

1956 försvinner Lara, en 15-årig hushållerska, spårlöst på en ö utanför Reykjavík. Trettio år senare nystar journalisten Valur i den ännu olösta gåtan som fortfarande förbryllar. Nu är det 1986 och staden står i världens fokus då Ronald Reagan och Michail Gorbatjov möts på Island. Valur dödas dock i en fingerad olyckshändelse och mysterietråden leder mot isländska makthavare. En atmosfärrik kriminalroman skriven av en välkänd deckarförfattare tillsammans med Islands nuvarande statsminister.

MediaNr: CA67402

Om en syster

av Marcus Jarl. Norstedts, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

14 tim., 51 min. Talbok.

Om Julia och Liv, två systrar och skilsmässobarn. Som barn växte de upp med två separerade och olyckliga föräldrar. Som vuxen blev Liv en lyxhustru, gift med en jurist. Julia strävar på som singelmamma och hårt arbetande sjuksköterska med ett ständigt dåligt samvete för sin son. Systrarnas relation är sådär när det en dag inträffar något som ställer saker på sin spets. Vem ska vara storasystern som hanterar en sanning som inte kan yttras? En berättelse om kärlek, rädsla och skam.

MediaNr: CA67568

Husbåten vid kajens slut

av Sarah Jio. Översatt av Maria Store. Printz Publishing, 2023. Inläst av Helena Gripe.

11 tim., 03 min. Talbok.

Ada Santorini är en framgångsrik journalist i New York när plötsligt hennes närmaste avlider. Hon får en existentiell kris och flyr i sin vanmakt till Seattle där hon bosätter sig i en husbåt. På sin ”båtgata” kommer hon i kontakt med många fascinerade karaktärer men mest nyfiken blir hon på Penny, som en gång levt på hennes egen båt men kom att försvinna spårlöst. Läsaren får däremot möta henne i en egen jagberättelse i dåtid, samtidigt som vi följer Ada i nutid. Feelgood.

MediaNr: CA66393

Strandvaskaren

av Elinor Kapp. Bokfabriken, 2023. Inläst av Christer Modin.

10 tim., 19 min. Talbok.

Fjärde delen i serien Mord i skärgården som börjar med Sjörök. Eddie Öhlund vid Stenungssundspolisen och hans sambo Stella har kommit hem från en semesterresa när Akvarellmuseet i Skärhamn blir utsatt för en fräck konststöld. Eddie måste avbryta semestern för att söka efter den misstänkta museivakten som är spårlöst försvunnen. Samtidigt drabbas trakten av en rad villainbrott och en tonårsflicka dyker upp och säger att hon är Eddies dotter.

MediaNr: CA67389

Öppet hav

av Einar Kárason. Översatt av John Swedenmark. Bokförlaget Thorén & Lindskog, 2023. Inläst av Ove Ström.

02 tim., 34 min. Talbok.

En berättelse om Guðlaugur Friðþórsson, som mirakulöst överlevde en sex timmars simtur i iskallt vatten. 1984 kapsejsar en fiskebåt utanför Hemön och de fem besättningsmännen fann ingen annan råd än att börja simma i det femgradiga vattnet. En efter en ger de upp och sjunker ner i djupet men inte Guðlaugur. I sällskap med sälar och stormfåglar simmar han vidare tills han når fastlandet och tryggheten. I en fiktivt dramatisk form presenteras detta moderna isländska hjältedåd, ackompanjerat av havets vaggande rytm.

MediaNr: CA67686

Allt detta kunde du fått

av Josefine Klougart. Översatt av Johanne Lykke Naderehvandi. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

09 tim., 23 min. Talbok.

Danska Josephine Klougart (f. 1985) skriver om Barbara som återvänder till barndomshemmet när pappan genomgår en hjärtoperation. Hon möter sin mor och syster, reflekterar över sin uppväxt och sin familjs relationer och spränger in betraktelser över författare och filosofer. Den jylländska naturen är ständigt närvarande i en roman som är knapp på dialog men har desto mer av reflexion och association. Psykologiska personporträtt samsas här med filosofiska frågeställningar.

MediaNr: CA67435

Hämnd

av Niklas Krog. Historiska media, 2023. Inläst av Ove Ström.

09 tim., 09 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Skuld – Akko 1291. Orm Junger lämnar ruinernas Akko som en fri man och går mot Jerusalem. Snart kommer en skara mamluker i hans väg och han ställs inför ett val. Är han villig att strida mot sina forna kristna bröder för att överleva? Också Isabella lämnar Akko med livet i behåll. Hon förs som hjälplös fånge genom det ödelagda korsfararriket. Men något får henne ändå att vilja fortsätta leva.

MediaNr: CA67357

Kött och ande

av Ulrika Kärnborg. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim., 16 min. Talbok.

Konstnären och författaren Marika Stiernstedt (1875-1954) hade ett drygt 20-årigt äktenskap med journalisten och författaren Ludvig ”Lubbe” Nordström. På ålderns höst möter hon litteraturhistorikern Ulf Wittrock som vill skriva en bok om konstnärsparet. Minnen av ett allt ifrån lyckligt äktenskap väcks, där mannens alkoholism och konstnärliga avundsjuka förvandlande det till något som alltmer framstod som ett fängelse. Ändå har hon svårt att förmå sig att skiljas. Poetiska reflexioner blandas med vardagsobservationer.

MediaNr: CA67489

Självporträtt

av Louise Körnung. Modernista, 2023. Inläst av Anna Döbling.

13 tim., 45 min. Talbok.

Året är 1948. Hilde vaknar upp på en sinnessjukhus i Bayern och minns knappt något av vad som har hänt. Med hjälp av en psykiater kan hon emellertid sakta återfå sin historia. Hon minns den nazivänliga uppväxten, hennes tid vid konstakademin i Berlin och kärleken till den judiske konstnären Simon. Ändå gifter hon sig med en annan man, mestadels för att tillfredsställa sina föräldrar och hamnar plötsligt i den nazistiska maktens epicentrum. Ett persondrama som rör sig mellan åren 1933 och 1950.

MediaNr: CA67633

Far inte till havet

av Elin Anna Labba. Norstedts, 2024. Inläst av Anna Döbling.

09 tim., 55 min. Talbok.

När Ingá och Rávdná kommer hem till sommarlandet ligger byn redan under vatten. Utan att förvarna dem har Bolaget dämt upp sjön igen, och det som en gång var ett sjösystem har blivit ett ogästvänligt hav. I djupet skymtar kåtornas tak. När Rávdná bestämmer sig för att bygga ett riktigt hus, trots att hon egentligen inte får lov som nomadiserande same, blir den lilla familjen mer och mer distanserad från de övriga i byn. Romandebut.

MediaNr: CA67636

Som en riktig man

av Lena Liljendahl. Modernista, 2022. Inläst av Louise Ryme.

06 tim., 03 min. Talbok.

Boken utspelar sig i ett välbekant Stockholm, förutom att våra invanda könsroller är omvända. Det är kvinnorna som tillhör det privilegierade könet, med pengarna, karriärerna och prestigen. Johan är nybliven pappa och trots att han vill göra det som förväntas av alla män, att ta hand om sina barn, var han inte beredd på vad det skulle innebära med oro, vaknätter, skam och otillräcklighet. Nu sätts såväl jobbet och jaget som relationen på prov.

MediaNr: CA63408

Ett rent samvete

av Anne Liljeroth. Louise Bäckelin förlag, 2021. Inläst av Lena Elisabet.

07 tim., 33 min. Talbok.

Efter Ett rent helvete kommer här en fristående fortsättning. Danuta sköter administrationen på städfirman Exklusivt Rent men hjälper även till med städningen. Hennes städiver sträcker sig också till mänskliga relationer, om det så gäller kunder, vänner eller hennes syster. Hon försöker med humor och antydningar finna lösningar på deras problem, men ämnen som skuld, boendebrist och bristande kommunikation är inte alltid lika enkelt att fixa som att dammsuga ett vardagsrum. Feelgood.

MediaNr: CA67535

Eftervintern

av Jacob Lindfors. Piratförlaget, 2024. Inläst av Dan Bratt.

14 tim., 26 min. Talbok.

Fjärde och sista delen i serien som börjar med Vinterpacket. Ett sabotage har avslöjat Sveriges hemliga kärnvapen inför hela världen. Ryssland svarar med att gå in med en militär styrka i finska Lappland för att ta Norden som gisslan. Den stridshärdade operatören Mattias Kassian får leda ett internationellt team på ett hemligt uppdrag för att tvinga fram fred. Men ju längre Kassians uppdrag drar ut på tiden, desto mer närmar mardrömmen sig.

MediaNr: CA67645

Nytt liv i Applemore House

av Rachael Lucas. Översatt av Helen Ljungmark. Pia & Co, 2023. Inläst av Britt Ronström.

07 tim., 34 min. Talbok.

När Rilla Clarks pappa dör åker hon till byn Applemore i skotska högländerna för att städa ur hans stuga. Applemore bär på många minnen för Rilla – som liten brukade hon tillbringa somrarna här och leka med grannbarnen från slottet i närheten, ända tills en olycka satte stopp. Rilla bestämmer sig för att stanna över vintern och snart har hon återknutit kontakten med barndomsvännerna, som dock står inför ett livsavgörande beslut. Feelgood.

MediaNr: CA67695

Odjuren

av Kerstin Lundberg Hahn. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim., 29 min. Talbok.

Annie ska bara ha några sköna dagar med moster och morbror i skogen, när hon en morgon vaknar och märker att de har försvunnit. Hon går ut själv i skogen och möter varelser – odjur – som är arga över att man har börjat kalhugga den tidigare så rika skogen. Människorna är ju bara gäster i skogen. En läskig, spännande och stämningsfull ”naturthriller” om vad som händer när människan missbrukar naturen. Med svartvita blyertsillustrationer av Elisabeth Widmark. För åldern 9-12 år.

MediaNr: CA66899

1979

av Val McDermid. Översatt av Sofi Rydell. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Malin Halland.

12 tim., 24 min. Talbok.

Första delen i en serie. Journalisten Allie Burns verkar i Glasgow, Skottland under 1970-talets slut. Som kvinna är det svårt att göra sig hörd i en sexistisk tidsålder och i ett mansdominerat yrke. Hon kämpar med näbbar och klor för att få ett erkännande och ett första scoop. Slumpens vägar leder henne till kollegan Danny, som har en personlig anknytning till ett av bedrägeri- och terrorismfallen de undersöker. Eftersom de rör sig på djupt vatten ligger dödshotet ständigt över dem. Crime med viss cosiness.

MediaNr: CA67487

Den tysta gästen

av Clémence Michallon. Översatt av Anna Thuresson. Bazar förlag, 2024. Inläst av Helena Gripe.

13 tim., 43 min. Talbok.

Aidan är en allmänt omtyckt granne med ett tvålfagert yttre som bor i villa med fru och dotter. Han har dock den obehagliga egenheten att hålla en kvinna fastkedjad i ett skjul på gården. När hans maka dör i cancer flyttar han, med den fångne Rachel, till en ny bostad, fast besluten att finna ett nytt offer som kan fylla ut hans salig makas kläder. En på samma gång subtil och nervkittlande thriller berättad ur flera kvinnors perspektiv. Debutroman.

MediaNr: CA67552

Kära hälsningar från döden

av Ulf Nilsson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim., 07 min. Talbok.

"Varför skulle svart vara dödens färg, varför inte himmelsblått?" Vi människor föreställer oss ofta döden som något hotfullt. Men varför gestalta döden med knotiga benrangel, en hotfull svart panter, en djävul eller en skrämmande gammal gubbe, när den i stället skulle kunna vara en randig katt eller en liten gumma i rutigt förkläde? Bilderbok om döden för alla åldrar med illustrationer av Stina Wirsén.

MediaNr: CA66996

Ett spöke i strupen

av Doireann Ní Ghríofa. Översatt av Erik Andersson. Rámus, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

08 tim., 28 min. Talbok.

Roman där författarjagets samtida vardag med små barn, matkassar och förskolehämtningar möter 1700-talsförfattaren Eibhlín Dubh Ní Chonaills diktepos. Besatt av idén att översätta eposet och finna dess ursprung går hon allt djupare in i dikten. Samtidigt som hon skildrar sin situation som mamma och kvinna i Irland idag väcks frågor om kvinnornas situation som författare på samma plats på 1700-talet.

MediaNr: CA67385

Fjällsjön

av Anna-Karin Olofsson. Bazar, 2023. Inläst av Helena Gripe.

12 tim., 08 min. Talbok.

Första delen i spänningsserien Kalla fall Nordkalotten. En kylig höstkväll samlar kommissarie Britta Lindén sitt nya, tvärnordiska team på Torneträsk strand. Därifrån syns ön dit finländaren Seppo Mannela begav sig för tjugo år sedan för att fiska med sina vänner. Det var även där han senast sågs i livet. Simmade han tillbaka till land för att i hemlighet börja ett nytt liv någonstans? Eller blev han mördad och kroppen sänkt i den djupa sjön?.

MediaNr: CA67697

Den här vintern

av Alice Oseman. Översatt av My Bergström. Cobolt, 2023. Inläst av Dan Bratt.

02 tim., 05 min. Talbok.

Det är juldag och Tori, Charlie och Oliver Spring har haft en jobbig höst bakom sig. Charlie har varit inlagd på en psykiatrisk klinik för ätstörning och självskadebeteende och omgivningen har visat sig allt annat än förstående. De tre syskonen berättar om vartannat om att vara drabbad eller medberoende och hur de ska kunna fira en normal jul och verka normala i en onormal tid. Lättsamhet blandas med allvar men läsaren får även ta del av en dos framtidstro. För läsåldern 12-15 år.

MediaNr: CA67548

På grund av Billie Bridgerton

av Julia Quinn. 2023. Lovereads, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

10 tim., 00 min. Talbok.

Första delen i serien Familjen Rokesby. De allra flesta förväntar sig att Billie Bridgerton ska gifta sig med någon av de tre bröderna Rokesby. De har bott grannar och umgåtts under hela Billies barndom. Men Billie ser de två yngre bröderna som hennes egna syskon och den äldsta, George – honom tål hon inte. Men när Billie måste umgås med George vaknar känslor som hon absolut inte var beredd på. Föregångare till serien Familjen Bridgerton. Feelgood.

MediaNr: CA67361

De anställda

av Olga Ravn. Översatt av Johanne Lykke Naderehvandi. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

02 tim., 55 min. Talbok.

Berättelse som utspelar sig i rymden och berättas genom vittnesmål från de anställda på det sextusende skeppet. De anställda berättar för en kommitté om sig själva och om relationen till de mystiska föremål som har tagits ombord från planeten Nyupptäckten. Allt eftersom deras historier berättas väcks frågor om vad det innebär att vara mänsklig och vad ett liv är. Boken nominerades till International Booker Prize 2021.

MediaNr: CA67359

Dödens vik

av Kate Rhodes. Översatt av Katarina Falk. Printz Publishing, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

11 tim., 43 min. Talbok.

Första delen i en serie. Ben Kitto arbetar normalt vid mordroteln i London men får en skada som kräver en längre tids konvalescens. Han bestämmer sig för att återvända till sin barndoms ö Bryher, utanför Cornwalls kust, där ju normalt ingenting händer. Ett plötsligt mord på en av traktens tonåringar för med sig en abrupt scenförändring för ortsbefolkningen och i samhället växer en allmän misstänksamhet. Kitto blir ombedd att leda undersökningen, samtidigt som en okänd brunett korsar hans blick.

MediaNr: CA67483

Veronas dotter

av Alyson Richman. Översatt av Carina Jansson. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

11 tim., 59 min. Talbok.

1943 står Elodie med falska identitetshandlingar i hamnen i Portofino. Bara några månader tidigare var hon en lovande cellist i Verona innan hon drogs in i motståndsrörelsen. Nu är hon på flykt utan någonstans att ta vägen. Men så kliver en okänd man fram ur folkvimlet och Elodie följer med honom hem. Där hos doktor Angelo Rosselli får Elodie en fristad. Även Angelo bär på skuld och mörka hemligheter men Elodies ankomst väcker hopp och glädje.

MediaNr: CA67405

Det perfekta offret

av Nora Roberts. Översatt av Camilla Jacobsson. Albert Bonniers förlag, 2024. Inläst av Marika Bergström.

18 tim., 31 min. Talbok.

Morgan Albright drömmer om att äga en egen bar och hon arbetar frenetiskt med sina småjobb för att spara ihop till en startsumma. Hennes ambitioner sätts dock P för av en IT-tekniker utrustad med viss charm. Han snillar Morgan på hennes tillgångar och mördar dessutom hennes närmaste väninna. Pank och stukad flyr hon till mormor i Vermont men rädslan för IT-teknikern överger henne inte. Har han månne planer på att hälsa på henne i Vermont? Krimi med rysarinslag.

MediaNr: CA67509

Hildur

av Satu Rämö. Översatt av Marjut Hökfelt. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Anna Döbling.

10 tim., 25 min. Talbok.

Del 1 i serien Hildur. Hildur Rúnarsdóttir är chef för enheten för försvunna barn i Reykjavik. Hennes kollega är den finske polispraktikanten Jakob Johanson. Han upptäcker snart att de pittoreska fjordarna också har en mörk sida: utstötta, exploatörer och maktbegär. Hildur och Jakob får utreda ett brott där hemligheter mörklagts i decennier. Spänningsroman.

MediaNr: CA67510

Doften av kardemumma

av Beatrice Samuelsson. Piratförlaget, 2023. Inläst av Anna Döbling.

10 tim., 22 min. Talbok.

Camilla letar efter sin biologiska mamma och hennes enda spår är ett fotografi och en bok med samma titel som romanen. Sökandet leder till Västgötaslätten och vi får möta ett antal människor på hennes väg, både i det förgångna och i nutid. Debutroman skriven på ett lättillgängligt språk. Feelgood.

MediaNr: CA67484

Brytningstid

av Charlotte Sirc. HarperLove, 2023. Inläst av Helena Gripe.

08 tim., 50 min. Talbok.

Årets balsäsong står för dörren men den artonåriga Henrietta von Weidenhof är inte intresserad av att gifta sig. Helst av allt vill hon studera vidare i Uppsala. För att stilla Henriettas bildningshunger anställs kammarjungfrun Lina, en jämnårig bokhandlardotter från Småland. Flickorna kommer varandra nära samtidigt som Henrietta märker att Lina bär på något som smärtar henne djupt. Historisk romance.

MediaNr: CA67641

Breven till Vilma

av Gudrun Skretting. Översatt av Ylva Kempe. Printz Publishing, 2023. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

10 tim., 29 min. Talbok.

Vilma är en 35-årig pianolärare som aldrig haft någon kontakt med sin far eller med några män överhuvudtaget. En död man på ett flygplan mellan London och Oslo kommer dock att rubba hennes stillsamma liv i Norge. Med sig i planet hade mannen nämligen en hög med brev till dottern Vilma vilka nu överlämnas av en präst med fagert yttre och en patolog med verbal tourettes. Romanen har gjort stor succé i Norge och planeras att bli film. Feelgood.

MediaNr: CA67388

Allt är inte guld

av Linda H. Staaf. Word Audio Publishing Intl. AB, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

13 tim., 49 min. Talbok.

Del 2 i serien Jämtlandspolisen som börjar med Ulv i fårakläder. Östersund, februari 2017. Den pensionerade polismästaren Bo Malmberg hittas brutalt mördad i en skidbacke. Maria Lander, som ansvarar för utredningen, inser att man har väldigt lite att gå på. Det verkar inte finnas några uppenbara motiv till dådet. Inte långt efter hittas en kvinnlig revisor mördad. Marita upptäcker att offren hade kontakt med varandra strax innan de dödades.

MediaNr: CA67401

Kalla kårar

av R. L. Stine. Översatt av Peter Carlsson. Richter, 2003. Inläst av Dan Bratt.

03 tim., 16 min. Talbok.

Greg och hans kompisar hittar en kamera i ett gammalt förfallet hus. Kameran fungerar men bilderna blir konstiga. Som bilden av hans pappas helt nya bil. På bilden är den totalkvaddad och några dagar senare råkar hans pappa ut för en allvarlig bilolycka. När Greg fotograferar sin vän Shari så finns hon sedan inte med bilden. Några dagar senare försvinner hon spårlöst. Är det en ondskefull kamera de hittat?.

MediaNr: CA67370

Eden

av Isabelle Ståhl. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

04 tim., 18 min. Talbok.

Vid vårterminens slut har Elise bara skrivit teoridelen i sin masteruppsats i konstvetenskap. Relationen med Johan verkar vara slut. Han tycker att hon har en mörk livssyn och alltid måste prata om nervsystemet. När Elise träffar Johannes och Fredrik som studerar utdöda språk känner hon en ovanlig tillhörighet. På jakt efter en gemenskap bortom den moderna civilisationens begränsningar följer de motorvägen ned genom Europa. Roman.

MediaNr: CA67665

Spridda över jordklotet

av Yoko Tawada. Översatt av Vibeke Emond. Bokförlaget Tranan, 2023. Inläst av Malin Sternbrink.

10 tim., 45 min. Talbok.

Hiruki flyr från sitt hemland, ”Sushilandet” då det har sjunkit ner i havet. Hon tar sin tillflykt till Europa men hittar ingen som talar hennes modersmål. I Köpenhamn blir hon bekant med lingvisten Knud och skapar med hans hjälp ett eget språk för att kunna tala med andra skandinaver. Hon får dock höra talas om en ”umami-festival” i Tyskland där en japansktalande kock ska föreläsa. En fartfylld och humoristisk vision av en värld som förändrats till oigenkännlighet.

MediaNr: CA67430

Priset för ett liv

av Malin Thunberg Schunke. Piratförlaget, 2023. Inläst av Louise Ryme.

08 tim., 39 min. Talbok.

Del fem i serien som börjar med Ett högre syfte. Esther Edh blir kontaktad av en tidigare kollega som kräver att få prata med henne. Hans hustru har mördats i Thessaloniki. Eftersom hon var dotter till USA:s ambassadör i Sverige kopplas även en amerikansk åklagare in. När maken berättar om varför hans fru var i Grekland inleds en jakt på ett barn genom Europa med människohandel, surrogatmödraskap, korruption, snårig lagstiftning och FBI.

MediaNr: CA67406

Rent hus

av Alia Trabucco Zerán. Översatt av Hanna Nordenhök. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

07 tim., 22 min. Talbok.

En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och ett hembiträde berättar sin historia inifrån en fängelsecell. Kvinnan heter Estela, och har lämnat sin mor och ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka hos en välbärgad familj i Santiago. I bekännelsens form rullar en skakande berättelse fram om alienation och maktlöshet, med förgreningar in i det chilenska klassamhällets mörkaste vrår. Roman.

MediaNr: CA67664

Höken sjunger om död

av Johan Tralau. Polaris, 2023. Inläst av Martin Jonols.

09 tim., 00 min. Talbok.

Ett mordmysterium i akademikermiljö av en professor i statsvetenskap. Doktoranden Kim hittas mördad i en fontän och strax därefter följer ytterligare ett mord. Forskaren Sebastian Grimner och kriminalinspektören Erika Lönnroth kommer att bilda ett radarpar där högre bildning och marknära polisarbete med framgång kan kombineras. En avhandling av den mördade doktoranden om stormaktsbesjungaren Olof Rudbeck kommer att visa sig ha betydelse för brottet.

MediaNr: CA67512

Dödsbringaren

av Jan-Erik Ullström. Lind & Co, 2022. Inläst av Helena Gripe.

14 tim., 36 min. Talbok.

Första delen i Sveablot-serien. Sebastian har varit med ovanligt länge i historiens skeenden, inte mindre än 650 år. Sedan hans ankomst har han tjänat Rom och påvemakten. Livskraften får han av att knyta människor till sig och nu, när vi kommit fram till Karl Xll:s död 1718, heter hon Beata. Världen håller på att förändras och han hotas av en ulv som växer sig allt starkare. Ska Sebastian ändra historiens gång och i så fall – till vems fördel? Nordic fantasy.

MediaNr: CA67617

Stadsdelar i Borås

av Lennart Wasling. Lennart Wasling, 2020. Inläst av Lo Tamborini.

17 tim., 30 min. Talbok.

Hur många stadsdelar finns det i Borås? Den frågan är inte så lätt att svara på eftersom gränserna har ändrats när vägar, järnvägar och byggnader ändrat stadsbilden. Till och med Viskan har fått ny sträckning några gånger. Boken beskriver historiska händelser, människor och kuriosa inom var och en av de 30 stadsdelarna. Ger också en kortare bakgrund av stadens historia och senare tiders förändringar av samhället.

MediaNr: CA67764

Jag tvivlar på ditt ord

av Michaela Winglycke. Calidris, 2019. Inläst av Ingemar Jonson.

09 tim., 15 min. Talbok.

Första delen i spänningsserie. En ljummen sommarnatt hittas en kvinna brutalt mördad på en badplats i utkanten av Vimmerby. Polisinspektör William Johnson, som nyligen flyttat tillbaka till sin hemstad tillsammans med flickvännen Josephine, får i uppdrag att för första gången leda en egen polisutredning. Till en början riktas all uppmärksamhet mot kvinnans make, men misstankar uppstår snart om att det även funnits en annan man med i bilden.

MediaNr: CA67714

Rov

av Felix Åberg. Lind & Co, 2024. Inläst av Helena Gripe.

13 tim., 27 min. Talbok.

Om en polis som börjar tvivla på sitt yrkesval. Hans mentor blir dessutom mördad men hinner ge den vankelmodige Leo Barde ett telefonnummer innan han utandas sin sista suck. Numret går till en grubblande före detta soldat, Chris, som fått i uppdrag att infiltrera en kriminell organisation. Hon vill gärna förgöra denna liga, som lurar unga kvinnor från Balkan till att bli prostituerade i Sverige. Faran är dock att hon på sin väg till toppen blir alltmer en del av det onda.

MediaNr: CA67573

Melodikryss och äppelpaj

av Eli Åhman Owetz. LL-förlaget, 2024. Inläst av Eva Werning.

01 tim., 02 min. Talbok.

När den tjusiga Ulla med sin sidensjal och sitt vårdade språk flyttar in på äldreboendet Solvillan blir Birgit orolig. Även fast det har varit tråkigt på Solvillan sedan hennes vän och granne flyttade är hon inte beredd på att acceptera Ulla. Och tänk om Sture tycker bättre om Ulla än om Birgit. Men när det visar sig att Ulla har oanade kunskaper får Birgit tänka om. Snart lever Solvillan upp med både ny vänskap och spirande kärlek. Lättläst.

MediaNr: CA67307

Eldsjäl

av Axel Åhman. Schildts & Söderströms, 2023. Inläst av författaren.

07 tim., 32 min. Talbok.

Daniel är ordförande och alltiallo i en tynande byförening i Österbottens glesbygd. När de ska sätta upp sin årliga revy har han svårt att hitta regissör och skådespelare. När kassörskan Erika blir ditlockad av sin syster upptäcker hon emellertid en helt ny värld. Nerverna är på helspänn ju närmare premiärdagen man kommer och frågan är om man kommer att få ihop en revy. Debutroman.

MediaNr: CA67847

Rätt i mål

av Angelica Öhrn. Ordalaget bokförlag, 2021. Inläst av Anna Wadström.

03 tim., 25 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med För lagets bästa. Sommarlovet är slut och träningarna i Roslunden BK har börjat igen. Adam älskar fotboll och satsar allt för att vinna matchen mot Vargarna. Men även om han gör flest mål vill deras tränare att alla i laget ska rotera på olika positioner och inte ha någon bestämd målvakt. Nu behöver Adam få tränaren att förstå att det är deras bäste målvakt, Wilmer, som ska stå. Men vad vill egentligen Wilmer?.

MediaNr: CA67246

Facklitteratur

Bok- och biblioteksväsen

Läkekonst & vetenskap

av Ove Hagelin. 2023. Inläst av David Zetterstad.

17 tim., 46 min. Talbok.

Bok om samlingen av medicinhistoriska böcker i Hagströmerbiblioteket vid Karolinska Institutet. Berättar om hur biblioteket skapades efter ett besök på ett antikvariat kombinerat med slump och oväntade möten med såväl människor som böcker. Tar upp viktiga historiska böcker inom medicin och ett urval av böckerna sätts i sitt historiska sammanhang. Författaren är hedersdoktor vid Karolinska Institutet och initiativtagare till Hagströmerbiblioteket.

MediaNr: CA67198

Allmänt och blandat

Spårvagnsresor med Mr Hume

av Horace Engdahl. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

05 tim., 25 min. Talbok.

Författaren och tidigare ständige sekreteraren i Svenska Akademien hittar några synnerligen respektingivande samtalspartners när han åker spårvagn i Göteborg. Det börjar med skotske 1700-talsfilosofen David Hume och fortsätter med upplysningsfilosofer vid Paris salonger. Bland de mindre namnkunniga kan nämnas Gustav III:s ambassadör Creutz och konstnären och hustyrannen Loutherbourg samt dennes hustru. Som ett underliggande tema ligger frågan om det godas och ondas existens.

MediaNr: CA67539

Religion

Roparna

av Sture Gustafson. Norlén & Slottner, 2021. Inläst av Erik Björnfot.

01 tim., 37 min. Talbok.

Under en dramatisk sommarmånad 1843, med skottlossning och handgemäng, blev författarens mormors mormor, Anna Sofia Persdotter, ropare. Roparna var en pietistisk och extatisk väckelserörelse i mitten av 1800-talet. En rörelse som fick människor att ryckas med, falla i hänryckning och känna ett starkt inre tvång att predika. Boken berättar om roparna utifrån författarens mormors mormors perspektiv.

MediaNr: CA67777

Filosofi och psykologi

Vuxna barn till känslomässigt omogna föräldrar

av Lindsay C. Gibson. Översatt av Ylva Mörk. Akademius förlag, 2023. Inläst av Louise Ryme.

08 tim., 17 min. Talbok.

Självhjälpsguide för vuxna som efter att ha vuxit upp med känslomässigt omogna eller självupptagna föräldrar lever med konsekvenser som känslomässig ensamhet, depressioner och relationssvårigheter. Genom att förstå sig själv och lämna gamla destruktiva mönster utvecklas den känslomässiga mognaden och stärkta relationer. Innehåller kliniska exempel och övningar. Författaren är doktor i psykologi med lång erfarenhet av klinisk verksamhet.

MediaNr: CA67386

Gå vidare efter utmattning

av Giorgio Grossi. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Nathalie Czarnecki.

7 tim., 45 min. Talbok.

Att återhämta sig från utmattningssyndrom kan dra ut på tiden och innebära återfall och bakslag. Men det går att gå vidare och bli medveten om egna gränser och behov. Detta är en självhjälpsbok för den som kämpar med långdragna symtom och kanske behöver flera rehabiliteringsomgångar. Här förmedlas praktisk kunskap om hur kvardröjande symtom och återfall kan förebyggas och hanteras med hjälp av ACT och KBT.

MediaNr: CA66682

Ta din tid

av David Larsson Heidenblad. Volante, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

05 tim., 33 min. Talbok.

Att rätt disponera sin tid är inte alltid lätt, inte minst i en tid då arbetet har blivit alltmer rationaliserat. I sex kapitel redogör författaren, till vardags docent i Lund och professor i Oslo, för hur viktigt det är att planera och prioritera. Inte minst vill han betona processen i stället för resultatet, detta för att man ska hitta en arbetsteknik som fungerar. Med hjälp av anekdoter, fakta och konkreta tips är boken ämnad för alla som vill förenkla och strukturera vardagen.

MediaNr: CA67615

Slaget om aborträtten

av Sanna Torén Björling. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Eva Werning.

07 tim., 26 min. Talbok.

Boken utgår från frågan om varför aborträtten fortfarande är så laddad i delar av världen, kanske mer än på länge. Författaren var 2013–2017 utrikeskorrespondent i USA och bokens fokus är på de amerikanska förhållandena med paralleller till andra samhällen. Historiska tillbakablickar och intervjuer med forskare, jurister, journalister, läkare och aktivister belyser att frågan ytterst handlar om makt och styrning. Författaren är journalist.

MediaNr: CA67360

Uppfostran och undervisning

Vad alla föräldrar borde göra

av Maria Lalouni. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

03 tim., 35 min. Talbok.

Fristående uppföljare till Vad alla föräldrar borde få veta. Fakta och forskning kring föräldraskap, utrustad med tips och övningar för att kunna utveckla detsamma. Texten försöker inte vara pekpinneaktig utan ställer även frågor som en förälder kan reflektera över utifrån frågeställningen: Vad bör föräldrar göra och vad borde de göra mindre av? I arbetsboken finns det även utrymme för anteckningar. Texten är kortfattad men ändå innehållsrik.

MediaNr: CA67643

Litteraturvetenskap

Nånting på andra sidan

av Merete Mazzarella. Schildts & Söderströms, 2023. Inläst av Sannah Nedegård.

05 tim., 55 min. Talbok.

Personliga essäer med tankar och funderingar om tro och om det finns något liv efter döden, sprungna ur coronaepidemin, närståendes bortgång och författarens egna åldrande. Vad innebär det egentligen att tro? Den frågan försöker författaren besvara med filosofiska och religionsfilosofiska resonemang utifrån allmängiltiga existentiella teman. Prisbelönt författare, kulturskribent och professor i nordisk litteratur. Inläst på finlandssvenska.

MediaNr: CA67635

Det lysande mörkret

av Leif Zern. Bokförlaget Faethon, 2022. Inläst av Martin Jonols.

03 tim., 24 min. Talbok.

Leif Zern, mångårig teaterkritiker på Dagens Nyheter och en auktoritet inom svensk kulturkritik gör en närläsning av 2024 års nobelpristagare i litteratur, norrmannen Jon Fosse. Förutom att analysera Fosses texter jämför han olika uppsättningar av norrmannens pjäser och gör genomläsningar utifrån olika perspektiv, däribland ett som studerar Fosses dramatik utifrån ett antal kristna mystiker. En både bred och djup introduktion till Fosses konstnärskap.

MediaNr: CA67400

Konst, musik, teater och film

Svensk gangsterrap

av Emil Arvidson. Forum, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

05 tim., 47 min. Talbok.

I efterdyningarna av mordet på den 19-årige rapartisten Einár 2021 ger journalisten Emil Arvidson här en mer heltäckande bild av det som kommit att kallas gangsterrap. Låttesterna innehåller ofta beskrivningar av begångna brott och reciteras på ett språk som är en blandning av förortsslang och förvaltningssvenska. Med hjälp av intervjuer, tidningsreportage och domar ger författaren en bild av en omstridd musikgenre men också en insyn av en svårtillgänglig kriminell värld.

MediaNr: CA67392

Karin Larssons barndom

av Curt Fröberg. BoD - Books on Demand, 2022. Inläst av Cecilia Skarby.

05 tim., 17 min. Talbok.

Boken berättar om Karin Larssons barndom och familj, släkt och vänner innan hon träffade Carl Larsson. Hon föddes 1859 som dotter till handelsmannen Adolf Bergöö och hans hustru Hilda i Örebro och flyttade som sexåring med familjen till Hallsberg. Det blir en berättelse om livet i Örebro och Hallsberg på 1850- och 1860-talet, om stadsbranden, affärslivet och järnvägens tillkomst, samt om förlovning, äktenskap och barnafödslar.

MediaNr: CA67776

Ann Petrén på scen

av Stig Hansén. Ordfront, 2022. Inläst av Åsa Ekberg.

04 tim., 51 min. Talbok.

Intervjubok med Ann Petrén, 1954- , svensk skådespelare som spelat på en mängd scener och medverkat i många filmer och tv-serier. Hon berättar om sitt liv - den borgerliga uppväxten i Västerås, vägen till teatern, skådespelarkarriären och de stora rollerna. Det är ett stycke teaterhistoria där Stig Hansén följer Ann Petrén på nära håll. Hon beskriver hur hon närmar sig roller, hur det är att stå på scen och att samspela med andra.

MediaNr: CA67104

Lofoten

av Lars Lerin. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

03 tim., 02 min. Talbok.

Akvarellmålaren Lars Lerin gör en nostalgisk återfärd till Lofoten i Norge, där han tillbringade 12 år från slutet av 70-talet. Han minns tiden med sin dåvarande make och beskriver ögruppens karga skönhet med dess växt- och djurliv. Det var även en på många sätt stormig tid där skapandet och måleriet framstod som stunder av stiltje och harmoni. Boken är rikt illustrerad med konstnärens målningar och skisser.

MediaNr: CA67482

Historia

Gustav Vasas väg till tronen

av Tomas Blom. Historiska media, 2023. Inläst av Ove Ström.

03 tim., 46 min. Talbok.

Historien om hur Sveriges kanske mest kända regent mot alla odds nådde makten. Historien omfattar både Stockholms blodbad, befrielsekriget och uppbrottet från Kalmarunionen och knyter an till de större förändringar som Sverige genomgick under 1500-talet. Med nyare forskning kan författaren slå hål på de myter som uppstått ur äldre källor och visa en ny bild av Gustav Vasa och hans väg till makten. Ingår i serien Sveriges dramatiska historia.

MediaNr: CA67751

Europa

av Timothy Garton Ash. Översatt av Hans Dalén. Historiska Media, 2023. Inläst av Ove Ström.

15 tim., 06 min. Talbok.

En personlig bok där den brittiske historikern och författaren berättar om Europa efter andra världskriget till idag. Han resonerar om Europa och huruvida man kan se begreppet som en konstruktion eller en verklighet. Dessemellan möter han själv människor i Europa och beskriver deras erfarenheter. Med ett enkelt språk vänder han sig till alla med intresse för Europas historia och hur denna påverkar vår vardag. Med person- och ortnamnsregister samt hänvisning till en webbsida där man hittar fotografier.

MediaNr: CA67618

Mellankrigstider

av Yvonne Hirdman. Ordfront, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

17 tim., 35 min. Talbok.

Boken skildrar det moderna Sveriges framväxt genom de ekonomiska, sociala och politiska förändringarna under mellankrigstiden. Från att 1919 vara ett utpräglat jordbruksland till att 1939 vara ett stabilt demokratiskt land. I varje kapitel finns en kort biografi över en person vars levnadshistoria får illustrera tiden. Innehåller litteraturlista. Författaren är historiker.

MediaNr: CA67317

Biografi med genealogi

Det stora sveket

av Walter Kalmaru. Ordfront förlag, 2023. Inläst av Mårten Edman.

12 tim., 57 min. Talbok.

Biografi om en familjs erfarenheter av psykisk ohälsa och föräldrarnas kamp för sina barn. När författarens dotter Maya var 15 år drabbades hon av anorexia. Situationen blir snabbt värre och trots föräldrarnas kamp för att få hjälp av samhällets olika vårdande instanser dör Maya. Längs vägen drabbas även hennes ett år äldre syster av psykisk ohälsa och hamnar i en situation där hon till slut inte ser någon annan utväg än att följa sin syster.

MediaNr: CA67319

Där stormen är

av Joakim Lamotte. Nopolar Publishing, 2023. Inläst av Ove Ström.

06 tim., 39 min. Talbok.

En självbiografi av den tidigare SVT- och SR-journalisten Joakim Lamotte. Han beskriver ett medieklimat som han uppfattar som alltmer vänstervridet och där hans egen journalistiska verksamhet fått möta hat och hot. Kontroversiell och av många kallad provokatör, i denna skrift berättar han sin historia och ger sitt perspektiv på den tidsepok som han varit verksam inom.

MediaNr: CA67399

De hemliga breven

av Alva Myrdal. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

12 tim., 46 min. Talbok.

Alva och Gunnar Myrdal - världskända, hyllade och omdiskuterade. De var med och skapade det svenska folkhemmet, satt i regeringen, forskade, skrev, erhöll varsitt Nobelpris. På 1980-talet vände den politiska vinden och deras gärning ifrågasattes, samtidigt som äldste barnet Jan Myrdals bok Barndom gavs ut. Här publiceras nu för första gången ett urval av de hittills okända brev, anteckningar och manus som Alva, Gunnar och Jan skrev på1920-1980-talet.

MediaNr: CA67044

Jag var Mengeles patolog

av Miklós Nyiszli. Översatt av Eva-Teresia Lundberg. Lind & Co, 2022. Inläst av Mårten Edman.

08 tim., 45 min. Talbok.

Miklós Nyiszli (1901-1956), deporterades 1944 med fru och dotter från Ungern till Auschwitz. Då han var utbildad patolog, blev han snart uppmärksammad av chefsläkaren och SS-officeraren Joseph Mengele. Han blir snart en inofficiell medhjälpare till denne och får privilegier som andra fångar i lägret bara kunde drömma om. Nyiszli skildrar livet i lägret så som han ser och upplever det och gör det i en förhållandevis neutral ton. Första översättningen till svenska sedan boken kom ut 1946.

MediaNr: CA67666

Samhälls- och rättsvetenskap

Dags att rösta

av Bengt Fredrikson. 8 sidor, 2023. Inläst av Aminata Grut.

01 tim., 34 min. Talbok.

Den 9 juni 2024 är det EU-val. Då har fler än 350 miljoner människor i EU:s länder möjlighet att välja politikerna till EU:s riksdag. Det EU bestämmer har stor betydelse för oss i Sverige. EU har lagar om det mesta, som jordbruk, internet, gränser, teve, mat, miljö och fiske. Kort sagt: EU är en del av allas vardag. I boken beskrivs EU:s historia, hur EU är uppbyggt och hur viktigt det är att rösta. Lättläst.

MediaNr: CA67306

Ekonomi och näringsväsen

En bättre värld är möjlig

av Erik Angner. Översatt av Claes Bernes. Fri tanke, 2023. Inläst av Örjan Blix.

11 tim., 55 min. Talbok.

I varje del av vardagen gör ekonomin sig gällande. Samtidigt styr den de stora rörelserna i världen. Men drivs våra världar av kloka ekonomiska beslut? Ekonomen och filosofen Erik Angner menar att vi genom ett hållbart ekonomiskt förhållningssätt kan få bukt med de problem vi har framför oss, vare sig det gäller pandemier eller fattigdom. I boken ger författaren förslag på hur vi kan skapa en bättre värld för alla jordens medborgare.

MediaNr: CA67479

Den goda maten

av Henrik Ennart. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

09 tim., 50 min. Talbok.

I Cilento i södra Italien blir invånarna över 100 år gamla. Vad är hemligheten bakom deras höga ålder? Maten är en grundläggande faktor, liksom livsstil och författarna, vetenskapsjournalist respektive kostrådgivare, har dykt ner i bäggedera. I Cilento äter man mycket pasta och dricker mycket vin, men äter desto mindre kött. I samarbete med forskare har fått fram till ett slående forskningsresultat. Innehåller många recept och en mängd bilder från regionen och dess invånare.

MediaNr: CA67631

Det blå garnet

av Karin Erlandsson. Schildts & Söderströms, 2022. Inläst av Karin Erlandsson.

03 tim., 42 min. Talbok.

Karin Erlandsson (f. 1978) är journalist och författare hemmahörande på Åland. I en litterär stickningsresa förenas både stickningens kulturhistoria och hennes eget stickningsprojekt; en tröja i blått garn. Hon jämför tillblivelseprocessen av tröjan med andra kreativa skaparprocesser, i hennes fall med att skriva och hon drar paralleller till andra kulturbärande kvinnor, som också var stickerskor. En bok om stickandet och vad denna verksamhet betyder för oss.

MediaNr: CA67846

Idrott, lek och spel

Urbant kaos

av Niklas Kämpargård. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

06 tim., 19 min. Talbok.

Hur ska en enkel enskild människa se på sin roll i en osäker värld? De globala utmaningarna kan verka överväldigande och författaren försöker därför ge oss verktyg att förstå den och att verka i den. Han börjar med en analys av omvärlden och dess tänkbara framtidsperspektiv, för att sedan röra sig ner till en individs vardag. Hur ska man se sin roll i samhället? Då samhälle är en gemensam plats handlar det mycket om att verka tillsammans. En bok om att det är hög tid att preppa klokt.

MediaNr: CA67632

Medicin

Upp och ner

av Henrik Wahlström. Bonnier fakta, 2023. Inläst av Mårten Edman.

12 tim., 14 min. Talbok.

Överlevnadshandbok för bipolär sjukdom. Som bipolär gäller det att hitta sätt att balansera i mitten mellan faserna av mani och depression. Boken är fylld med fakta, hopp och konkreta råd för att underlätta livet med den kroniska sjukdomen. Även kapitel som vänder sig till närstående. Författare är Henrik Wahlström, själv bipolär, och Katrin Skogberg Wirén, överläkare och ordförande i Svenska sällskapet för bipolär sjukdom.

MediaNr: CA67273

Böcker för barn

Skönlitteratur

När regnbågen exploderade & tomten dog

av Annelie Adamsdotter. Opal, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

02 tim., 18 min. Talbok.

Magnolia är 11 år och har en hemlighet. Hon är kär för första gången och det är i en tjej. Magnolias mamma har flyttat till USA och har skickat en peppdagbok som räknar ner till jul. I den skriver Magnolia ner sina hemligheter, funderingar och känslor om att vara pirrigt kär och om att ha skilda föräldrar och en mamma som har flyttat långt bort.

MediaNr: CA66994

Vilde och käpphästklubben

av Jenny Bicho. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

01 tim., 49 min. Talbok.

Del 6 i serien om Vilde, där första delen heter Vilde och käpphästen Winner. Tom vill starta en käpphästklubb på skolan. Både Leya, Hanna och Vilde vill vara med. Med redan på första klubbmötet stöter de på problem, det är svårt att komma överens när alla vill olika saker. För vad ska klubben heta och vilka färger ska klubben ha? Bråk i skolan och bråk hemma, Vilde blir alldeles matt och önskar att det var mer kärlek runt om henne. Kapitelbok som passar läsare 6–9 år.

MediaNr: CA67625

Falskmyntarna i Berlin

av Hanna Blixt. Tukan förlag, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

03 tim., 54 min. Talbok.

Fjärde delen i en serie som börjar med Uppdraget i London. Första delen i en fristående fortsättningstrilogi. Milton och Iona är två historieintresserade 14-åringar som bor på Irland. Milton vill påverka historien och Iona vill rädda människor i det förflutna. När de genom en portal kommer till Berlin under andra världskriget får de uppleva både koncentrationsläger och människor ur motståndsrörelsen. En berättelse med kombinerar spänning och historiskt vetande.

MediaNr: CA67377

Nobelpristagaren i Köpenhamn

av Hanna Blixt. Tukan förlag, 2023. Inläst av Louise Ryme.

03 tim., 34 min. Talbok.

Femte delen i serien som börjar med Uppdraget i London och andra delen i Felixtrilogin. Efter att ha rest runt i Europa under andra världskriget dyker Milton och Iona nu, plötsligt, upp på en föreläsning med den danske kärnfysikern Niels Bohr i Köpenhamn. Året är 1943 och under några intensiva nätter räddas Danmarks judar över Öresund till Sverige. Även Niels Bohr svävar i fara på grund av sina kunskaper om kärnvapen. Avslutas med en faktadel om Danmark under andra världskriget.

MediaNr: CA67378

Den vita lögnen

av Katarina von Bredow. Natur & Kultur, 2024. Inläst av Martin Bondeman.

05 tim., 15 min. Talbok.

När Hedvigs mamma får ett nytt jobb flyttar de till stan. På den nya skolan måste Hedvig lära sig hur saker fungerar och försöka passa in. När den coolaste tjejen i klassen, Molly, hittar på bilder på Hedvigs bästa vän Ika i hennes telefon får hon för sig att Ika är Hedvigs pojkvän. Hedvig svarar ja och snart har härvan av lögner vuxit. Hur ska hon kunna berätta sanningen utan att förlora både sin bästis och sina nya kompisar? Kapitelbok.

MediaNr: CA67546

Bäst på tennis?

av Frida Ejderstedt. Ordalaget bokförlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

03 tim., 44 min. Talbok.

Linus och Lukas är tvillingar och älskar båda tennis. De går i femte klass och spelar alltid dubbel med varandra. Tonåren börjar dock ge sig tillkänna och snart får Lukas en annan bästis och börjar tycka att brorsan är en tönt. Saken blir inte bättre av att de är kära i samma tjej. I en stor tennistävling lottas de dessutom att spela mot varandra, Kan de mitt i känslostormarna finna försoning till varandra? Författaren är före detta tennisspelare och gör sin romandebut. För åldersgruppen 9-12 år.

MediaNr: CA67335

Märtas nya ridlärare

av Erika Eklund Wilson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

00 tim., 14 min. Talbok.

Del 20 i serien som börjar med Märta böjar rida. När ridläraren Kattis skadar sig får Tuva hoppa in som ridlärare i stället. Kompisarna Märta och Maja tror det blir toppen för hon är säkert inte lika arg som Kattis. Men Tuva är till och med värre och till slut vill varken Märta eller Maja fortsätta rida. Men till slut vågar de säga till och allt börjar snart kännas bättre igen. Lättläst kapitelbok som passar hästintresserade läsare från 6–9 år.

MediaNr: CA67651

100 fantastiska berättelser för modiga barn

av Jean Fischer. Översatt av Ewa Edén-Modén. Bornelings förlag, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

05 tim., 01 min. Talbok.

En samling korta berättelser ur verkligheten och ur Bibeln om flickor och kvinnor som genom sin tro har påverkat vår värld och sin samtid. Vi får möta sjuksköterskan Florence Nightingale, medborgarrättskämpen Rosa Parks, Maria från Magdala, den blinda lärarinnan Fanny Crosby och många, många andra som genom sitt sätt att vara och verka har spelat roll för vår historia och för den kristna tron. Efter varje berättelse finns ett passande bibelord.

MediaNr: CA67367

Hemliga boken

av Teresa Glad. Natur & Kultur Digital, 2023. Inläst av Helena Gripe.

01 tim., 14 min. Talbok.

Sexåriga Teresa bor i ett höghusområde i Orminge, utanför Stockholm. Hon vill helst sitta inne och rita o läsa men de vuxna tycker att hon ska gå ut och röra på sig. Vi får följa hennes dagliga liv med familjen men även små händelser som utgör möten med vuxenvärlden. Teresa är kritisk till mycket av det som de vuxna gör och tycker att hon ska göra. Skildrat på ett enkelt språk med korta meningar men med mycket humor. Bokens författare står själv för bokens tuschillustrationer.

MediaNr: CA67192

Farligt guld

av Pia Hagmar. B. Wahlströms, 2024. Inläst av Dan Bratt.

01 tim., 29 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Rädda hunden. Maggot och Molly blir vittnen till ett rån i en guldaffär. Molly vill bli kändis och vill genast ta reda på vem rånaren är. Maggot är mer tillbakalutad och vill mest ta det lugnt men för Mollys skull ställer han upp på att spåra rånaren. Efter mycket spänning och dramatik börjar de förstå vem som gjort det. Kanske hinner de avslöja rånaren innan polisen? Kapitelbok med svartvita illustrationer av Peter Bergting. För läsåldern 6-9 år.

MediaNr: CA67547

Ett fall för Måna Gast

av Anna Hansson. Rabén & Sjögren, 2024. Inläst av Britt Ronström.

00 tim., 45 min. Talbok.

Del 1 i serien Mysterier i Monsterstaden. I Monsterstaden bor alla sorters monster, slemmiga och pälsiga, gulliga och livsfarliga. Där bor också spöket Måna Gast som gillar mysterier och korsord. När stadens detektiv börjar missa viktiga ledtrådar ser Måna sin chans. Med hjälp av sin varulvsvän Varg tar hon sig an sitt första mysterium. Varför ligger det lila päls varje morgon på frankensteinmonstret Franks källargolv? Kapitelbok.

MediaNr: CA67504

100 fantastiska berättelser för modiga barn

av Glenn A. Hascall. Översatt av Ewa Edén-Modén. Bornelings Förlag, 2021. Inläst av Lo Thorsdotter.

04 tim., 21 min. Talbok.

En samling korta berättelser ur verkligheten och ur Bibeln om pojkar och män som genom sin tro har påverkat vår värld och sin samtid. Vi får möta författaren C. S. Lewis, predikanten William Booth, fotbollsspelaren Sam Bradford, Johannes Döparen och många, många andra som genom sitt sätt att vara och verka har spelat roll för vår historia och för den kristna tron. Efter varje berättelse finns ett passande bibelord.

MediaNr: CA67368

Järndagar

av Anna Jakobsson Lund. Annorlunda förlag, 2023. Inläst av Linda Norgren.

14 tim., 38 min. Talbok.

Tredje och avslutande delen i fantasytrilogin som börjar med Blynätter. Kampen för ett rättvisare samhälle når sitt avgörande där de fem huvudpersonerna försöker, alla på sitt sätt, att dra sitt strå till stacken. I Norrlands sågverksbygder är arbetet hårt och levnadsvillkoren tuffa. Magiska krafter kan vara till hjälp för att förbättra deras situation men de kan också slå fullständigt fel. Med ett rikt språk målas personer och miljöer upp. Fantasy.

MediaNr: CA67366

Biblioteket i trädkojan

av Anna James. Översatt av Helena Dahlgren. HarperCollins, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

07 tim., 27 min. Talbok.

Del 5 i serien Den magiska bokhandeln som börjar med Tilly och bokvandraren. Milos farbror Horatio har fångats i en förtrollad sömn av den makthungriga Alkemisten och Milo ger sig i väg med sin nya vän Alessia för att hitta ett botemedel. Jakten på ledtrådar för dem till den magiska trädkojan, där Alkemistens svurna fiende Botanikerns bor. Milo och Alessa tvingas leta efter botemedlet i den hemliga trädgården.

MediaNr: CA66764

Hemmakämparen

av Sanna Juhlin. Kikkuli förlag, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

01 tim., 21 min. Talbok.

Casper har adhd, men av den ”lugnare” typen då han mest sitter hemma och undviker sociala sammanhang. I korta kapitel och på ett lätt språk får man följa honom och inte minst hans mammas och vänners ansträngningar. De vill få honom att gå till skolan men Casper vågar inte gå dit. En dag flyttar det in en äldre man i grannhuset som ser rejält vältränad ut. En vänskap växer fram emellan de båda och möjligtvis en väg till en större gemenskap. Illustrationer av Mattias Andersson. För åldern 9-12 år.

MediaNr: CA67337

Kitty och julmysteriet

av Carolyn Keene. Översatt av Gudrun Samuelsson. B. Wahlström, 2006. Inläst av Anna Wadström.

03 tim., 56 min. Talbok.

Bess har fått jobb i butiken Den underbara björnen. Plötsligt börjar det hända konstiga saker. Någon verkar vara på jakt efter de antika teddybjörnar från Tyskland som butikens ägare, Dotty, samlat på sig. Kitty, Bess och Ned är snart teddybjörnstjuven på spåren men allt är inte som det verkar. När tjuven försöker stjäla Bess teddybjörn börjar Kitty misstänka att det ligger något mer bakom stölderna.

MediaNr: CA67189

Legenden om klockan

av Carolyn Keene. Översatt av Ulrika Adling Samuelson. B. Wahlström, 2008. Inläst av Amina Avdic.

03 tim., 29 min. Talbok.

Det planeras för bibliotekets 75-årsjubileum i River Hights. Men några dagar före festligheterna blir den vackra gamla biblioteksklockan stulen. Det verkar som om flera personer varit ute efter klockan eller kan det ha varit vad som fanns inuti den? Ett fall för Kitty.

MediaNr: CA67153

Stickor

av Patrice Lawrence. Översatt av Maria Fröberg. Argasso, 2023. Inläst av Britt Ronström.

02 tim., 41 min. Talbok.

Charlene är 15 år och bor i en fosterfamilj. Hon är olycklig efter att hennes mamma dött, blir lätt väldigt arg och kan inte lita på andra människor. Hennes enda nära relation är halvsystern Kandy som hon har stickat en filt till. När hon inte får träffa sin halvsyster får hon ett utbrott och hamnar i stället hos polisen. Hur ska hon kunna få förtroende igen för sin omgivning och måste hon be om ursäkt? Prisbelönad med bland annat Little Rebels Reward.

MediaNr: CA67587

Morran, Rosen och familjeexpeditionen

av Moni Nilsson. Natur & Kultur, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

01 tim., 43 min. Talbok.

Del 3 i serien om Morran och hennes barnbarn som börjar med Morran, Frasse och monsterexpeditionen. Grannflickan Rosen är missnöjd med sin familj och vill hitta en ny. När föräldrarna återigen en morgon glömmer henne ger hon sig av på jakt efter en ny familj. Då träffar hon Morran som kanske kan hjälpa henne att hitta den perfekta familjen. Kapitelbok.

MediaNr: CA67721

Basket och bråk

av Marie Oskarsson. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim., 21 min. Talbok.

Nionde delen Lätt att läsa-serien ”Vänner 4ever”. Edvin och Jack är kompisar som på grund av ett ihållande regnväder har fått hålla sig inomhus, vilket är tråkigt i längden. När de i stället får chansen att spela i gympasalen är humöret på topp. Edwins lag spelar dåligt och när han får en boll i magen förvandlas matchen till allmänt bråk. Läraren får nu i stället idén att de ska öva på att hantera starka känslor som till exempel en drabbning mellan två motståndare kan väcka. För barn och unga.

MediaNr: CA67520

Femtiofem meter under ytan

av Conny Palmkvist. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Åke Lindgren.

03 tim., 26 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Mina fem regler för livet. Det är något som inte stämmer med rivningshuset tvärs över gården. Bengt-Gustav går dit fast han inte får, och upptäcker på andra våningen en dörr som är märkt ”1982”. Det här blir den första av flera tidsresor där han får möjligheten att fixa allt det som gått snett för hans pappa genom åren, allt det pappan skyller sin alkoholism på. Men det blir inte bättre, snarare tvärtom.

MediaNr: CA67502

Virus

av Timo Parvela. Översatt av Marjut Hökfelt. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

02 tim., 24 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Inbjudan. Ari, Joni och Marie sliter med att klara tillvaron på planeten Kepler62. De slåss mot ett mystiskt virus, hårt väder och fiender bland de andra som kommit till planeten med dem. Det utvecklar sig till en stor maktkamp, och något chockerande avslöjas: de skickades till Kepler62 av en helt annan och mycket farligare anledning än de först trott.

MediaNr: CA67334

Familjen Amarant flyttar in

av Elin Ruuth. Bonnier Carlsen, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

00 tim., 38 min. Talbok.

Första boken i en trilogi. En besynnerlig familj flyttar in i Neos grannskap, till ett gammalt övergivet hus som Neo länge velat besöka. Familjen Amarant verkar komma direkt från förra seklet då de har tjänstefolk och tillhör en gammal aktad släkt. En annan kuriös detalj är att de har djurlika drag och en krokodil som husdjur. Neo längtar efter att få nya vänner men kan de vara hur konstiga som helst? Illustrationer av Johanna Magoria. För åldersgruppen barn och ungdom.

MediaNr: CA67521

Bladfingerdrakarna vaknar

av Emily Skye. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

05 tim., 58 min. Talbok.

Del 4 serien Den hemliga drakskolan som börjar med De utvalda. Ett suddigt filmklipp som är inspelat vid Arundelsjön ser ut att föreställa ett enormt sjömonster. Ryktet går om att det är självaste Loch Ness-monstret som har fångats på film, men Henry, Lucy och de andra drakryttarna vet något annat. För dem är det självklart att varelsen på filmen är en av de förstenade bladfingerdrakarna som har vaknat till liv efter flera decennier i djup dvala. Fantasy.

MediaNr: CA66307

Kalla kårar

av R. L. Stine. Översatt av Kerstin Blohmé. Richter, 2001. Inläst av Dan Bratt.

02 tim., 48 min. Talbok.

Greg ska hålla föredrag i skolan om sommaren då han och hans vänner fann en underlig kamera. Läraren tror att Greg ljuger när han berättar om allt fasansfullt som hände personerna på fotografierna. Han får inte godkänt så nu har han inget annat val än att gräva upp kameran och ta med den till skolan som bevis. Så snart han har kameran i sin hand börjar det hända otäcka saker. Precis som förra gången.

MediaNr: CA67371

Ett eget stall

av Angelica Öhrn. Opal, 2024. Inläst av Lo Thorsdotter.

01 tim., 33 min. Talbok.

Vännerna Isra och Sara rider käpphäst varje dag efter skolan. Isras mamma vet inget och tror att de gör läxor. Till slut måste de gå hem. Skogen är farlig och de kan råka träffa killarna i svarta jackor. Hemma ser de att stallet för hästarna är borta. Mamma har städat bort det för att få plats med lillebrors kläder. Isra och Sara måste hitta ett nytt stall där deras hästar kan bo. Kapitelbok.

MediaNr: CA67629

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Sauna

av Mads Ananda Lodahl. Gyldendal, 2021. Inläst av Lars Kramhøft.

05 tim., 24 min. Talbok.

I ett gårdshus i mitten av Köpenhamn ligger Adonis Sauna Spa & Men’s Health Club. Män som besöker klubben får en nyckel, en handduk och en kondom. Johan har precis börjat jobba på klubben med att städa i saunan. De anställda får inte ha någon personlig kontakt med kunderna men när transpersonen William dyker upp bryter Johan mot alla regler. Om förälskelse och längtan efter frihet från alla normer. Inläst på danska.

MediaNr: CA67765

Because of you

av Eve Ainsworth. Barrington Stoke, 2019. Inläst av Malin Sternbrink.

02 tim., 15 min. Talbok.

Poppy har det som en mardröm i hemmet. Hennes föräldrar har skilt sig och mammans nya pojkvän har flyttat in i huset. Pappan har alltid funnits där för Poppy men nu försvinner han allt längre bort. Det känns som om inget kan bli värre förrän allt går fel i skolan också. Pobby blir måltavla för några mobbare. Vem kan hon få hjälp av? Inläst på engelska.

MediaNr: CA67150

Nemisis games

av James S. A. Corey. Orbit, 2016. Inläst av Malin Sternbrink.

22 tim., 48 min. Talbok.

Del 5 i serien The Expanse som börjar med Leviathan Wakes. Den största folkvandringen någonsin har börjat. Våg efter våg ger sig kolonialisterna av och maktstrukturerna i solsystemet luckras upp. Skepp försvinner, terrorister föröder och privata arméer startas. James Holden och besättningen på Rocinante slåss för att överleva och för att ta sig tillbaka till det enda hem de har kvar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67052

Howl

av Shaun David Hutchinson. Simon Schuster Books for Young Readers, 2023. Inläst av Jared Brown.

08 tim., 54 min. Talbok.

Det är ingen som tror på den nyinflyttade Virgil Knox när han berättar att den blodiga attacken han utsattes för gjordes av ett monster. Invånarna i den lilla stan menar att det måste vara något djur som attackerat honom. Men Virgil vet att detta inte stämmer, det var ett monster och det finns kvar där ute någonstans. Tänk om det kommer tillbaka för att döda honom. Passar läsare från 15 år och uppåt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67145

Presidentintekijän kuolema

av Kari Häkämies, Rosa Meriläinen. Teos, 2023. Inläst av Karoliina Kudjoi.

8 tim., 10 min. Talbok.

Journalisten Timo Ruuti får återigen nys om en mordhistoria med politiska implikationer. Mitt under det finska presidentvalet mördas en välkänd affärsman, känd för sitt engagemang för grön omställning. Kvällen innan hade hans lägenhet varit fylld av kända människor på fest, men ingen av deltagarna vill nu säga någonting. Affärsmannens lista över ett omfattande nätverk tycks överensstämma med Timos lista över makthungriga politiker, alla med kopplingar till Rysslands president Putin. Thriller. Inläst på finska.

MediaNr: CA67659

Private Peaceful

av Michael Morpurgo. Scholastic, 2006. Inläst av Jared Brown.

05 tim., 14 min. Talbok.

Bröderna Thomas och Charlie befinner sig i första världskriget. Fienderna finns därute och det är sextonåriga Thomas tur att vaka. För att inte somna tänker han på sin mamma, sin döda pappa, deras bror och på platsen de växte upp. Han tänker på sitt livs kärlek Molly. Thomas har skadats av granatsplitter och storebror Charlie vägrar vika av från hans sida. Ett beslut som kommer få fruktansvärda konsekvenser så fort morgonen gryr. Passar läsare 9–12 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66988

If we were villains

av M. L. Rio. Titan Books, 2017. Inläst av Kola Krauze.

10 tim., 39 min. Talbok.

I denna mörka thriller har Oliver Marks just avtjänat tio år i fängelse för mordet på sin bästa vän. Ett mord som han kanske eller kanske inte har begått. Mordet skedde under hans skådespelarutbildning på ett framstående universitet. De var sju skådespelande vänner, en av dem hittades död. För att undkomma polisen och för att fortsätta hävda att de är oskyldiga, måste samtliga spela sitt livs roll. Passar läsare från 15 år och uppåt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67160

The wrong number

av R. L. Stine. Simon Pulse, an imprint of Simon & Schuster Children's Publishing Division, 2022. Inläst av Malin Sternbrink.

05 tim., 14 min. Talbok.

Fristående del i serien Fear Street. Tonårstjejerna Deena och Jade busringer till några killar i klassen. Allt är ett roligt skämt tills Deenas bror Chuck kommer på dem. Han hotar att berätta för föräldrarna om han inte får vara med. Samtalen ändrar nu karaktär och Chuck ringer olika nummer och hotar de som svarar. Det är spännande fram tills Chuck ringer ett nummer på Fear street. Passar skräckintresserade läsare från 15 år och uppåt. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67369

Luiden kaiku

av Diana Gabaldon. Översatt av Anuirmeli Sallamo-Lavi. Inläst av Inkeri Wallenius.

54 tim., 09 min. Talbok.

Del 7 i serien inledd med Outlander (Muukalainen). I 1900-talets trygghet har Jamies och Claires dotter Brianna tillsammans med sin man Roger MacKenzie slagit sig ned på den gamla skotska gården Lallybroch. De vet vad Claire och Jamie går igenom under det sena 1700-talet genom de brev som Claire skrivit. Claire och Jamie flyr från Nord-Carolina ut på havet där de råkar ut för kapare och blir inblandade i sjöstrider, Inläst på finska.

MediaNr: CA66871

Pohjanpojan talvisota

av Markku Hattula. Karisto, 2023. Inläst av Eero Ojala.

05 tim., 47 min. Talbok.

En roman som utspelar sig under finska vinterkriget. Arvo och hans bröder drar alla ut i kriget. Ingen vet om de ska överleva eftersom fienden, Sovjetunionen, känns övermäktig. I Kajanaland samling ett antal patruller där män från olika regioner i Finland möts. Baserad på krigsdagböcker och krigsveteranernas egna berättelser får man en mycket realistisk bild av hur soldattillvaron kunde te sig under denna kritiska tid. Inläst på finska.

MediaNr: CA67654

Susipiste

av Pekka Hiltunen. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2023. Inläst av Anni Tani.

12 tim., 23 min. Talbok.

Fristående del i Studio-serien om de finska vännerna Lia och Mari som driver en detektivbyrå i London. Ännu en gång ger sig ut för att försöka lösa brutala och bisarra mord kopplade till internationell brottslighet. Berättelsen utspelar sig i Storbritannien och andra europeiska länder. Den här gången spelar även Finland, landet där allt började, en viktig roll. Deckare.

MediaNr: CA67658

Rakkauksien lokikirja

av Elina Hirvonen. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2023. Inläst av Anu Vilhunen.

05 tim., 19 min. Talbok.

Vad är kärlek? Hösten 2019 kämpar romanens berättare med depression. Hon börjar skriva ner samtal hon haft med människor hon känner och inte känner runt om i världen om kärlek i dess olika former. Berättelserna de människor hon möter delar få henne att reflektera över av en värld av krig och global uppvärmning där människor på olika håll trots allt söker kärlek, mening, hopp och glädje. Första delen i en trilogi.

MediaNr: CA67653

Erään kissan tutkimuksia

av Katja Kettu. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2023. Inläst av Eija Ahvo.

08 tim., 13 min. Talbok.

En absurd roman om det förgångnas påverkan på nuet. Författaren i romanen går igenom ett missfall varefter hon förlorar förmågan att tala och skriva. Som hjälp ska det komma en detektiv från ett forskningskontor men i stället dyker det upp en katt. Denne ska granska gammelmormors dagbok som har hittats i en golvlucka. Kan man från dagboken finna det finska språkets styrka och kraft och därmed även framtidshopp? Inläst på finska.

MediaNr: CA67655

Venäjän idea

av Mauno Koivisto. Tammi, 2001. Inläst av Aimo Laurivuori.

09 tim., 02 min. Talbok.

Förre politikern och finske presidenten Mauno Koivisto (1923-2017) gav 2017 ut en bok där hans syfte var att försöka förstå det ryska tänkandet. Den centrala frågan i boken är om Ryssland tillhör öst eller väst. En personlig tolkning av Rysslands historia som koncentrerar sig på händelser och personer. Han skriver ledigt om tsarerna, Lenin och Stalin och om senare tidens sovjetiska ledare, stundom lakonisk och avbrutet av underhållande anekdoter. Inläst på finska.

MediaNr: CA66870

Tainaron

av Leena Krohn. WSOY, 1985. Inläst av Raila Hämäläinen Raila.

04 tim., 01 min. Talbok.

Underfundig roman om staden Tainaron, skildrad i brev från en kvinna till hennes forna älskade. Staden är både lik och olik våra samhällen. Invånarna är insekter men har för oss välbekanta drag. Tjusande fabel, i vilken fantasi och verklighet blandas. LK, finsk förf., 1947- . Inläst på finska.

MediaNr: CA67663

36 uurnaa

av Sirpa Kähkönen. Kustannusosakeyhtiö Siltala, 2023. Inläst av Krista Putkonen-Örn.

07 tim., 48 min. Talbok.

Sirpa Kähkönen berättar i romanen om sin mamma Riitta (f. 1941) och hennes svåra liv, fyllt av ordlös sorg. Familjen kom från östkarelen, som efter andra världskriget blev en del av Sovjetunionen, där bland annat hennes morfar försvann under Stalins förföljelser. Genom mammans dagböcker lär hon också om den trafikolycka som drastiskt förändrade hennes mors liv. En roman om att lära känna sin mor postumt. Belönad med Finlandiapriset 2023. Inläst på finska.

MediaNr: CA67656

Viimeiseen mieheen

av Reino Lehväslaiho. WSOY, 2012. Inläst av Mikko Lauronen.

06 tim., 23 min. Talbok.

En realistisk skildring av de hårda pansarstriderna i östra Karelen under finska vinterkriget. Den i manskap överlägsna sovjetarmén hölls länge stången av den finska armén, som dock så småningom fick kapitulera för övermakten. Genom kameramannen och författaren Reino Lehväslaiho skildras krigets hetta och brutalitet från frontlinjen. Inläsning på finska.

MediaNr: CA67657

Meren muisti

av Petra Rautiainen. Otava, 2022. Inläst av Laura Malmivaara.

05 tim., 10 min. Talbok.

Berättelsen utspelar sig i norska Lappland under 1980-talet. Aapa återvänder från andra sidan havet till sin gamla hemby i Norge för att övertala de motvilliga byborna att ställa sig på samma sida som det oljebolag han representerar. Samtidigt är den oljeriggsolycka som drabbade byn för flera år sedan en del även av Aapas eget smärtsamma förflutna.

MediaNr: CA66869

Pimeyden sydän

av Ilkka Remes. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2023. Inläst av Marko Kallinen.

13 tim., 06 min. Talbok.

Mikko Javal sitter i fängelse. Efter att ha försvarat sin far i en rättegång blir han dömd till grovt förtal av en tjänsteman men kan dock trösta sig med att kort därpå få att miljonarv. Villkoret för att få pengarna är dock att fara till Belgien, vilket visar sig vara en fälla. Plötsligt är han en del av i ett maktspel mellan de nya kolonialmakterna Ryssland och Kina. Thriller. Inläst på finska.

MediaNr: CA67660

Susikoski virittää ansan

av Mauri Sariola. Tammi, 1989. Inläst av Eero Soininen.

5 tim., 44 min.) Talbok.

”Susikoski sätter en fälla: en polisroman”. En ung man hoppar framför ett tåg, en annan blir påkörd av en bil och en tredje faller i en brunn. Gemensamt för de alla är att de har en diger bunt med sedlar i sina rockfickor. Till en början går fallen nästa intill obemärkt förbi kriminalinspektören Olavi Susikoski, men när det sistnämna sker börjar han inse att det finns något som sammanlänkar fallen. Inläst på finska.

MediaNr: CA67450

Palavat kivet

av Antti Tuomainen. Kustannusosakeyhtiö Otava, 2023. Inläst av Pirjo Heikkilä.

06 tim., 39 min. Talbok.

En kallblodig mördare slår till i bastuhettan. Chefen för ett värmebolag tas av daga i en bastu varvid spåren pekar mot en viss Anni Korpinen, som är företaget Puhtikiukas säljare nummer ett – och dessutom – ofta omtalad som efterträdare till den nyss mördade chefen. Bråda tider stundar för Anni om hon ska rentvå sig själv, innan polisen och den riktiga mördaren för tag i henne. Inläst på finska. Kriminalroman med ironisk svärta.

MediaNr: CA67661

Vapahtaja

av Arttu Tuominen. Werner Söderström osakeyhtiö, 2023. Inläst av Mikko Lauronen.

09 tim., 27 min. Talbok.

Femte delen i Deltaserien som börjar med Verivelka. Det har skett en mordbrand och kroppen av en uppbrunnen man hittas på Isonmäki träningsbana i Björneborg. Polisen, med Susanna Manner i spetsen, misstänker ett trakasserande ungdomsgäng men när ytterligare en mordbrand sker breddas utredningen. Nu måste man undersöka den illegala världen närmare, en värld som Susanna har en speciell kontakt med då hennes hemliga son är hemlös och kriminell. Inläst på finska.

MediaNr: CA67662

Sinun, Margot

av Meri Valkama. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2021. Inläst av Hanna Saari.

17 tim., 46 min. Talbok.

En finländsk familj flyttar till Östberlin i början av 1980-talet. Både pappa Markus och mamma Rosa är idealistiska socialister. Här växer Vilja och hennes bror upp tills muren och landet faller, liksom deras föräldrars äktenskap. 2011, efter pappans död, återvänder Vilja till Berlin. Med sig har hon upphittade kärleksbrev till pappan och en fråga om vad som egentligen skedde under dessa åren. Debutroman. Inläst på finska.

MediaNr: CA66866

Böcker för barn

Just another little lie

av Eve Ainsworth. Barrington Stoke, 2020. Inläst av Malin Sternbrink.

02 tim., 23 min. Talbok.

14-åriga Violets mamma dricker alltid några glas vin för mycket på kvällen, och på morgonen kan hon knappt ta sig upp ur sängen. Det blir Violet som får ta hand om lillebror och dessutom hålla utkik efter tomflaskor i mammas väska. Violet vill tro på mammas löfte att allt ska bli annorlunda, men är det bara ännu en lögn? Violet kämpar för att få vardag och skolarbete att gå ihop i skuggan av en förälders alkoholmissbruk. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67333

Winterkeep

av Kristin Cashore. Gollancz, 2021. Inläst av Camilla Bard.

16 tim., 08 min. Talbok.

Del 4 i serien De utvalda som börjar med Tankeläsaren. Den unga drottning Bitterblue regerar i Monsea. Hon försöker läka landet efter sin fars nedbrytande styre. Hon har inga planer på att lämna sitt rike men när flera av hennes sändebud som skickats för att utforska nya länder hittas drunknade bestämmer hon sig för att själv resa i väg och ta reda på vad som har hänt. En mängd intriger som pågått i det främmande landet nystas upp. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66898

The song of the quarkbeast

av Jasper Fforde. Hodder & Stoughton, 2012. Inläst av Sarah White.

07 tim., 47 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med The last dragonslayer. Magin för en tynande tillvaro i landet Ununited Kingdom. King Snodd IV försöker att helt få bort alla magiska inslag i riket. 16-åriga Jennifer Strange är tillförordnad chef på Kazan Mystical Arts Management och dess trollkarlar. De samlar sig för att kämpa mot kungen och se till att magin sprider sig igen. Fantasy för åldern 9-12 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66907

Once upon a broken heart

av Stephanie Garber. Flatiron Books, 2021. Inläst av Lisa Sculati.

11 tim., 02 min. Talbok.

Första delen i en ny serie. Evangeline tror på evig kärlek, men när hennes livs kärlek ska gifta sig med en annan brister allt. För att hindra giftermålet ingår hon ett avtal med en den odödliga Prince of heart. Om Evangeline lovar honom tre kyssar så ska han hindra bröllopet. Men redan efter den första kyssen förstår Evangeline att prinsen har andra planer för henne, vilka antingen kommer sluta upp i livslång lycka eller tragedi. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66900

The other ones

av Fran Hart. Chicken House, 2022. Inläst av Malin Sternbrink.

08 tim., 52 min. Talbok.

Träffa ”The other Ones”: Sal bor i ett hemsökt hus, vilket ger honom mer uppmärksamhet än han vill. Dirk försöker hjälpa sin bästis Sal men Dirk vill vara populär, och att vara kompis med Sal hjälper honom inte med det. Elsie var populär men är inte det längre. Hon vill inte prata om vad som hände. Pax är ny i skolan och han lämnar inte Sal ifred. Och av någon anledning har Sal svårt att hålla sig borta från Pax. En romantisk spökhistoria som passar läsare 12–15 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67070

The iron sword

av Julie Kagawa. Inkyard Press, 2022. Inläst av Jared Brown.

10 tim., 01 min. Talbok.

Del 2 i serien The Iron Fey: Evenfall som börjar med The Iron Raven. När Evenfall närmar sig blir insatserna allt större för dem i Faery. Prins Ash är förvisad från vinterdomstolen och reser till världens ände för att hålla sitt löfte att stå bredvid drottning Meghan av Iron Fey. Men deras son, kung Keirran, är försvunnen. Ash måste ta upp kampen med de ondskefulla innan kaoset kommer att splittra världen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66760

The Faceless Ones

av Derek Landy. Harper Collins UK, 2009. Inläst av Kola Krauze.

06 tim., 42 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Skulduggery Pleasant. Flickan Stephanie försöker tillsammans med skelettdetektiven Skulduggery Pleasant att rädda världen från ondska och undergång. Apokalypsens riddare representeras denna gång av ”de ansiktslösa”, ett gäng mycket gamla gudar med mindre ädla avsikter. I en slutlig uppgörelse med stora förluster vinner man till slut över uslingarna men Skulduggery dras ned till de ansiktslösas värld, till synes utan någon återvändo. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67428

Born to run

av Michael Morpurgo. HarperCollins Children's Books, 2023. Inläst av Anika Rydberg.

04 tim., 16 min. Talbok.

När Patrick räddar en vinthundsvalp från att drunkna i en kanal döper han sin nya älskade vän till det enda namn som känns rätt: Best Mate. Men trots att Patrick lovat att han alltid ska ta hand om sin bäste vän dröjer det inte länge innan valpen hamnar i ett äventyr och hotas av ett öde som han måste fly ifrån. Best Mate måste hitta sätt att överleva och hitta ett hem. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67068

Bonesmith

av Nicki Pau Preto. Hodderscape, an imprint of Hodder & Stoughton, 2023. Inläst av Malin Sternbrink.

17 tim., 10 min. Talbok.

I Dominions dröjer de döda kvar, våldsamma och oförutsägbara, om inte en ”bonesmith” skiljer spöket från dess jordiska kvarlevor. Wren är en ”bonesmith” som siktar på att bli en "valkyr" - en spökstridande krigare. Det är en chans att befästa sin plats i det ädla House of Bone och imponera på sin ofta frånvarande far. Mörk fantasy om krigare som kämpar mot spöken i en hemsökt ödemark. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66886

The gravity of us

av Phil Stamper. Bloomsbury YA, 2020. Inläst av Miguel Escribano.

08 tim., 44 min. Talbok.

Cals pappa är astronaut och ska få åka till mars. Hela Cals värld vänds upp och ner. Familjen hamnar i rampljuset och Cal undrar hur länge de kan hålla upp den perfekta fasaden. Den enda som förstår Cals oro är Leon. Samtidigt upptäcker Cal att det är något som inte stämmer med rymdprojektet. Kan Cal använda sin dröm om att bli journalist och nysta upp hemligheterna utan att såra de han älskar? En romantisk sci-fi berättelse som passar läsare 12–15 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA67071