Nya talböcker oktober 2023

Nya talböcker oktober 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 173 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Bohemens väg

av ChatGPT-4. Novellix, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 29 min. Talbok.

Arvid Falk är en misslyckad författare som söker sin plats i livet och finner den i den bohemiska världen av konst och alkohol. Efter att ha träffat Karin, en förläggare, bestämmer han sig för att skriva en kontroversiell bok om stadens elit och deras mörka hemligheter. Den här novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Arvid Falk, huvudpersonen i August Strindbergs roman Röda rummet.

MediaNr: CA65944

Helgas frid

av ChatGPT-4. Novellix, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 28 min. Talbok.

Doktor Glas känner en inre konflikt som växer. Han älskar Helga Gregorius och vill se henne lycklig och fri från det våld och den smärta hon lider av i sitt äktenskap. När han bestämmer sig för att ta saken i egna händer blir deras relation spänd. Novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Helga Gregorius, en av karaktärerna i Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas.

MediaNr: CA65946

Hemlängtan

av ChatGPT-4. Novellix, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 30 min. Talbok.

Klara Gulla reser från landsbygdens Värmland till livliga Malmö där hon möter nya vänner och sin stora kärlek. Men när hennes oro för sin far blir för stor måste hon fatta ett svårt beslut som hotar att förstöra allt. Novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Klara Gulla, en av karaktärerna i Selma Lagerlöfs roman Kejsarn av Portugallien.

MediaNr: CA65945

Sanningens droppar

av ChatGPT-4. Novellix, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 32 min. Talbok.

Linda springer genom de mörka gatorna i staden, med andan i halsen och en panik som driver henne framåt. Hon försökte hålla sig undan från de övervakningskameror och elektroniska polisöron som finns överallt. Linda står inte längre ut med hur samhället manipulerar människors tankar och känslor. Novellen är skriven av AI-verktyget ChatGPT-4 och handlar om Linda, en av karaktärerna i Karin Boyes roman Kallocain.

MediaNr: CA65943

Enslingen på Brunnsgatan

av Lena Ackebo. Kaunitz-Olsson, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

10 tim, 18 min. Talbok.

Den en gång så upphöjde författaren Frank är nu 60 år och ägnar sig huvudsakligen åt intag av alkohol, självförakt och misslyckade skrivprojekt. Han är, vad man kan kalla, socialt osmidig och när hans enda vän får nog och vänder honom ryggen ställs Frank inför valet att fullständigt ge upp eller att göra någonting åt sin situation. I en andra del förflyttas läsaren till författaren tonår. Finns här en nyckel till hans ensamhet och osociala beteende i sitt senare liv?.

MediaNr: CA66076

Allt du inte säger

av Krillan Ahlsén. Bokfabriken, 2023. Inläst av Ingrid Gustafsson.

09 tim, 20 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Faller du faller jag om journalisten Iris Lund som har lämnat Stockholm för Österlen och fått ett vikariat på lokaltidningen. Hon får en story om ett knepigt vårdnadsärende i knät och när en av intervjupersonerna mördas dras hon in i en härva av lögner. Samtidigt kommer hennes struliga tonårsdotter Rosa ner från Stockholm för att bo hos Iris efter att ha hamnat i dåligt sällskap och deras relation sätts på prov.

MediaNr: CA66055

Sommaren 1985

av John Ajvide Lindqvist. Ordfront, 2023. Inläst av Dan Bratt.

13 tim, 28 min. Talbok.

Författaren, känd för romaner där det övernaturliga dyker upp i vardagen, skildrar här en grupp ungdomar i Stockholms skärgård 1985, på väg att bli tonåringar. En grupp killar beslutar sig, i sin iver att imponera på det motsatta könet, för att göra en båtutflykt till en svårtillgänglig ö. Där hittar de, fastbunden på en strand, en märklig gestalt som visar sig vara en sjöjungfru. De tar hem henne varefter kusliga ting sker med gänget.

MediaNr: CA66194

Malström

av Charlotte Al-Khalili. Norstedts, 2022. Inläst av Örjan Blix.

11 tim, 44 min. Talbok.

En kall januarinatt blir Adam Gärde knivskuren och förblöder vid en busshållplats på Södermalm. En stökig kille med missbruksproblem – men mordet är mer komplicerat än det verkar och påverkar alla i dess närhet: offrets mamma och flickvän, kompisar, poliserna, mördaren. Alla greppar de efter sanningar, hemligheter och lögner. Flera personer bär på varsin pusselbit till brottet. Men vem ska se det övergripande mönstret?.

MediaNr: CA66299

Charlotte

av Anna Alemo. Karat, 2023. Inläst av Anna Wadström.

06 tim, 33 min. Talbok.

Del 1 i serien Westerbergs. Det är år 1950 och Ystads stadskärna fylls av syrendoft. Charlotte är frisörska och hyr både salong och lägenhet en trappa upp grosshandlarfamiljen Westerbergs hus. Det är kring familjens fastigheter, butiker och handelsbodar som stadens affärsliv kretsar. Jan, den näst äldste sonen Westerberg, återvänder till Ystad efter läkarstudier. Han planerar att tillbringa sommaren med familjen och hans och Charlottes vägar korsas.

MediaNr: CA65985

Ödets vägar

av Veronica Almer. Storytel Publishing, 2022. Inläst av Anna Döbling.

17 tim, 39 min. Talbok.

Del 2 i serien Loviseholm som börjar med Förändringarnas vind. Året är 1893, det är julafton på Loviseholm och herrskapet och tjänstefolket firar med dans tillsammans. Lovisas och Johans kärlek blomstrar, även om de fortfarande måste hålla den hemlig. Allt verkar äntligen vara frid och fröjd, när en ovälkommen gäst dyker upp och vänder upp och ner på tillvaron. Kassan börjar sina och om inget görs snart kommer Lovisa vara bankrutt inom ett år.

MediaNr: CA66126

Tålamod

av Djaïli Amadou Amal. Översatt av Lisa Marquez Jagemark. Tranan, 2023. Inläst av Aminata Grut.

04 tim, 59 min. Talbok.

Ramla är 17 år, bor i Kamerun och drömmer om att bli apotekare. Hon är förälskad i den jämnåriga Aminou men blir i stället bortgift med en för henne okänd äldre man, en affärsbekant till hennes far. I ett klimat där kvinnor blir bortgifta mot sin vilja finns bara tålamod och ett abstrakt hopp om ett liv bortom kvar. Författaren blev själv bortgift som 17-åring. Romanen tilldelades prestigefyllda Prix Goncourt des lycéens 2020.

MediaNr: CA66245

Studie i mänskligt beteende

av Lena Andersson. Polaris, 2023. Inläst av Marika Bergström.

07 tim, 00 min. Talbok.

I en samling berättelser, moraliteter, skildras kvinnor som försöker stå ut i sina kroppar och begripa hur man ska leva. De heter Amanda, Annie, Ellinor, Eva, Jenny, Liselotte, Malin, Matilda, Märta, Olga, Rawia, Ruta, Simone, Caroline och Karolina. De betraktar varandra och betraktas, längtar och hoppas. De lyssnar noga av det som inte sägs men de förstår inte det som sägs. De är människor som vill ha kontakt men aldrig riktigt orkar med den.

MediaNr: CA66539

Miklagård

av Agneta Arnesson-Westerdahl. Historiska media, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

10 tim, 38 min. Talbok.

Del 4 i Vikingaserien som börjar med Havets hundar. Året är 859. Miklagård är en smältdegel där människor av olika ursprung och med olika gudar möts. Hit kommer Rindi, Ormika och trälkvinnan Disa efter en lång färd från Gotland för att byta pälsskinn mot siden. Disa drömmer sanndrömmar och varnar för överfall och jordbävningar. Den unge kejsaren vill sprida den grekisk-ortodoxa tron, men hoten är många och hovintrigerna tätnar.

MediaNr: CA65612

Ett liv till

av Åsa Avdic. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Malin Halland.

07 tim, 10 min. Talbok.

Ruth Doran är en ung, matematikintresserad änka, som efter sin mans död svarar på en speciell platsannons. En viss Thomas Bradford har fått anslag från ett universitet för att göra ett spiritistiskt experiment och han behöver en assistent. Hon får jobbet och kommer att tillbringa mycket tid med Thomas i laboratoriet, där de försöker bevisa det övernaturligas existens. Så småningom blir de också ett kärlekspar. 1920-talets vurm för spiritism blandas här med ett mänskligt passionsdrama.

MediaNr: CA66260

Dödlig lögn

av David Baldacci. Översatt av John-Henri Holmberg. Bokfabriken, 2023. Inläst av Dan Bratt.

15 tim, 33 min. Talbok.

Mickey Gibson, före detta polis i New Jersey, arbetar nu som privatutredare för ett företag inom skuldindrivning. Hon får ett uppdrag av företagets handläggare, Arlene Robinson, att upprätta ett enkelt utmätningsprotokoll i en fastighet. I fastigheten påträffar hon de förtorkade kvarlevorna av en mördad man. Vid utredningen visar det sig att det inte finns någon Arlene Robinson på företaget. Vem är kvinnan som gav Gibson uppdraget? Thriller.

MediaNr: CA66023

Döden på Château des Livres

av Katarina Bivald. Forum, 2023. Inläst av Toya Westberg.

14 tim, 29 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Morden i Great Didding. Författaren Berit Gardner är i Frankrike för att undervisa på en skrivarkurs, men allt ställs på ända när kursens stjärna, en bästsäljande författare, mördas mitt framför ögonen på henne. Kommissarie Roche vid Lyonpolisen får händerna fulla med tjugo blivande författare som misstänkta. I ren desperation ber hon Berit om hjälp. Allt förvärras när ett andra mord begås.

MediaNr: CA65438

Jag vill riva upp himmel och jord

av Marie Lok Björk. Bazar förlag, 2023. Inläst av Helena Gripe.

09 tim, 47 min. Talbok.

Roman om Elise Ottesen Jensen, 1886-1973, känd som signaturen Ottar och för sin kamp för preventivmedel och sexualupplysning. Hon föds som det sjuttonde av arton barn i en norsk prästfamilj. När hon ser moderns söndertrasade kropp växer ilskan inom henne. Än större blir den när hennes älskade lillasyster Magnhild förskjuts från familjen efter att ha blivit gravid. Här föds Elises vilja att protestera, hjälpa och förändra.

MediaNr: CA66333

Smålands mörker

av Henrik Bromander. Galago, 2012. Inläst av David Zetterstad.

06 tim, 51 min. Talbok.

Episk berättelse, i serieformat, från det småländska höglandets djupa skogar som utmanar och utforskar konventioner och traditioner. Här finns en homosexuell fascist som ritar självbiografiska serier, kärleksfull vänskap som slutar i svek och en längre fängelsevistelse. Här finns en bygd på sakta utdöende, en plats snart lika omodern och bortglömd som de egenhändigt utgivna fanzines som huvudpersonen Erik publicerar sina alster i.

MediaNr: CA65309

Dödens dagbok

av Chris Carter. Översatt av Bo Samuelsson. Jentas, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

13 tim, 56 min. Talbok.

Del 11 i serien som börjar med Krucifixmördaren. Ficktjuven Angela Wood i Los Angeles har haft en bra dag och firar med en drink i en bar. Där kan hon inte motstå frestelsen att stjäla en dyrbar läderväska. I väskan hittar Angela inget av värde, bara en svart bok som är överraskande tung. När hon kommer hem bläddrar hon snabbt igenom sidorna. Då börjar hennes värsta mardröm. Thriller med kriminalinspektör Robert Hunter som problemlösare.

MediaNr: CA66049

Netanyahus

av Joshua Cohen. Översatt av Gabriel Itkes-Sznap. Bokförlaget Tranan, 2023. Inläst av Örjan Blix.

08 tim, 10 min. Talbok.

Vem är den mytomspunne Ben-Zion Netanyahu, som med hustru och tre söner anländer till Corbin College i den universitetstäta delstaten New York vintern 1960? Historikern Ruben Blum har blivit ålagd att vara hans värd och dras direkt in i en rad märkvärdiga händelser som utspelar sig kring den israeliske forskaren, och snart är ingenting i den sömniga universitetsmiljön sig likt. Belönades med Pulitzerpriset 2022.

MediaNr: CA66591

Avigt hav

av Marie Darrieussecq. Översatt av Lisa Lindberg. Norstedts, 2022. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

06 tim, 25 min. Talbok.

Psykoanalytikern Rose bor med sin familj i Paris. Under en medelhavskryssning tillsammans med barnen hjälper fartyget passagerarna från en kapsejsad flyktingbåt. Rose får kontakt med en av flyktingarna, en ung man, och ger honom sonens mobil. Genom mobilen håller de kontakt och efter en tid kan hon ta honom från flyktingmisären till familjens nya bostad i södra Frankrike och ge honom den omvårdnad han behöver.

MediaNr: CA66391

Egendom

av Hernan Diaz. Översatt av Fredrika Spindler. Brombergs, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

12 tim, 51 min. Talbok.

Mitt under 1920-talets börskrasch mångdubblar affärsmannen Benjamin Risk sina redan astronomiska tillgångar. Hur bär han sig åt? Och på vilket sätt har hans hustru Helen bidragit? Det osannolikt förmögna paret förbryllar finansvärlden. Tillsammans är de huvudpersoner i ”Förbindelser”, en roman som hela New York skvallrar om. Men det verkar finnas andra versioner av deras framgångssaga. Här döljer sig historier om bruten lojalitet, makt och svek.

MediaNr: CA65642

Röd augustimåne

av Rebecka Edgren Aldén. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Therese Stenshäll.

11 tim, 48 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Svarta segel. Annika står i aktern på räddningsbåten och spanar ut över fjärden. Larmet som nyss kom till sjöräddningsstationen i Stavsnäs på Värmdö är knapphändigt. Ett par på en segelbåt tror sig ha sett en kropp som ligger orörlig på en strand. Sjöriddarna hittar en död kvinna. Det ser ut som en olyckshändelse men det visar sig att hon bara några timmar tidigare har ringt sin dotter och avslöjat en fruktansvärd sanning.

MediaNr: CA66296

Bedragerskans revansch

av Johan Elfner. Ordalaget bokförlag, 2022. Inläst av Pia Kristofferson.

13 tim, 13 min. Talbok.

Del två i serien som börjar med Den oskyldiga bedragerskan. Nyblivna änkan Maria sitter i sitt hem i Portugal och försöker vänja sig vid sitt nya liv. Tack vare sin salig makes livförsäkring kan hon leva ett materiellt mer än drägligt liv. När hon hälsar på vinodlaren Octave Pernet, som lovar henne fina styrelseuppdrag, försvinner han dessvärre mitt i natten. Ledtrådar ger vid handen att hennes man gjorde många skumraskaffärer och att många nu vill ha sin andel. En krim-feelgoodroman.

MediaNr: CA66331

Järnsparv

av Caroline Engvall. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

08 tim, 11 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Blodskam. Efter många års sökande efter meningen med livet efter föräldrarnas död har Ludvig Lundgren äntligen slagit sig ner i lugna Hjärtnäs i Stockholms skärgård. Han är lycklig med sin sambo och efter sjukskrivningen ska han snart ta upp arbetet som brandman. En natt brinner grannarnas villa ner till grunden och såriga minnen väcks till liv. Ludvig konfronteras med mörka hemligheter om sin allra närmaste familj.

MediaNr: CA66295

Om du var min

av Christina Erikson. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 19 min. Talbok.

Första delen i en serie kring Svartå herrgård. Året är 1782 och Christina Sporre är en 16-årig dotter till en hovmarskalk. Föräldrarna vill gifta bort henne med en förmögen man för att säkerställa godsets och adelssläktens fortlevnad. Motvilligt reser hon till Stockholm för att där hitta sig ett lämpligt parti. I huvudstaden får hon bevittna intriger kring kungen och en fejd om Svartå som hotar hennes far, samtidigt som hennes tankar endast vill röra sig kring hennes älskade barndomsvän Gustaf.

MediaNr: CA66628

Plats 7A

av Sebastian Fitzek. Översatt av Sebastian Gröndahl. Forum, 2021. Inläst av Jens Malmkvist.

11 tim, 39 min. Talbok med text.

Psykiater Mats vet att det är irrationellt att vara flygrädd. Han vet också att den sämsta platsen att sitta på är plats 7A. För första gången på tjugo år måste han flyga för att träffa sin gravida dotter. Han bokar även plats 7A. Om ingen sitter där kan inget hända. Men precis efter start får Mats ett telefonsamtal. Hans gravida dotter är kidnappad och om Mats inte övertygar piloten om att krascha planet och döda alla passagerare kommer hon dö.

MediaNr: CA61088

Hämnaren

av Jan-Erik Fjell. Översatt av Sandra Rath. HarperCollins Nordic, 2018. Inläst av Anna Godenius.

12 tim, 20 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Angivaren. 1960-talets San Francisco döms den norskättade sextonåringen Danny till livstid för väpnat rån och mordförsök och hamnar i fängelset Alcatraz. I nutidens Fredrikstad begås ett mord och det verkar som att en seriemördare ligger bakom. Kriminalkommissarie Anton Brekke är en av de första som kommer till mordplatsen. Snart blir det tydligt att det finns kopplingar till den femtio år gamla historien om Danny.

MediaNr: CA66021

Badort

av Tove Folkesson. Norstedts, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 07 min. Talbok.

Ingrid är på väg mot Borgholm. Hon är olyckligt förlovad, enkom för att trygga sin utfattiga släkts försörjning. Måna sitter på tåget med en säck pengar från sin pappas döda kropp, ursprungligen stulna av en man som förföljer henne. Under en festnatt möts de båda och en stark glöd emellan dem tänds. En text fylld av metaforer och liknelser och växlande berättarperspektiv. Debutroman.

MediaNr: CA66089

Hundra år av ensamhet

av Gabriel García Márquez. Översatt av Lina Wolff. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Ove Ström.

16 tim, 08 min. Talbok.

Romanen handlar om den lilla isolerade colombianska byn Macondo och utspelar sig främst i familjen Buendias hus. Läsaren får följa byn och människornas öden under hundra år. Med magisk realism gestaltas många av livets stora gåtor: kärlek, hat, maktlystnad, sorg och glädje. Gabriel García Márquez, 1927-2014, colombiansk författare som tilldelades Nobelpriset i litteratur, 1982. Romanen utkom i original 1967.

MediaNr: CA66091

Resa sig ur askan

av Eva Gussarsson. Lava förlag, 2023. Inläst av Sara Losten.

09 tim, 45 min. Talbok.

Andra fristående delen i en serie som börjar med Bränn allt som var. Marilyn har flytt stadens kravfyllda värld för landet och har bosatt sig i en herrgård, tillsammans med sonen Oscar och Felicity, en ung kvinna med en tuff fasad som döljer ett härjat inre. Livet är ändå fyllt av framtidshopp, om än med lite finansiella mankemang. Grannhuset ger dock ett hotfyllt intryck med dess tomma inre och höga stängsel. Det visar sig att byggnaden ruvar på åtskilliga hemligheter. Feelgoodthriller.

MediaNr: CA65835

Det uppenbara

av Benny Haag. Ordfront, 2023. Inläst av Toya Westberg.

13 tim, 10 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Det som inte syns. En högt uppsatt politiker, känd för att ha kämpat mot den organiserade brottsligheten, hittas brutalt avrättad i Sollentuna. Medieuppmärksamheten blir enorm och politikerna vill snabbt hitta gärningsmannen för att lugna folkstormen. Det ärrade radarparet Wollter och Bergström letar villrådigt efter en ledtråd i ett fall med kopplingar till gängkriminalitet. En spänningsroman med stort fokus på polisens interna arbete.

MediaNr: CA65886

In mot stenig strand

av Malin Haawind. Piratförlaget, 2023. Inläst av Mårten Edman.

07 tim, 16 min. Talbok.

Del 3, avslutande, i serien som börjar med De kom från öar. Holger och Dagmar har nu lämnat skärgårdslivet och flyttat till en nybyggd lägenhet i Södertälje. Äntligen bor de på ett ställe där ingen känner till deras mörka historia. Lägenheten som ligger på andra våningen är modern och har rinnande vatten. Dagmar vill frysa tiden, hon är lycklig nu. Men den oro som alltid ligger och gror i Dagmar är inte obefogad. När allt ser ljust ut kommer mörkret krypande.

MediaNr: CA66435

Bristen på ljus

av Nino Haratischwili. Översatt av Ebba Högström. IT-LIT, 2023. Inläst av Helena Gripe.

30 tim, 03 min. Talbok.

I slutet av 1980-talet lär fyra flickor känna varandra i Tbilisi. En vänskap växer fram mellan den frihetstörstande Dina, den begåvade Ira, den romantiska Nene, brorsdotter till en av stadens mäktigaste kriminella, och Keto, romanens berättare. Men ett oförlåtligt svek och en tragisk död sliter dem isär. 2019 träffas kvinnorna på nytt och de tvingas ta itu med det förflutna och avgöra vad som är möjligt att förlåta, och vad som inte är det.

MediaNr: CA65966

Dimdans

av Malin Hedin. Norstedts, 2023. Inläst av Britt Ronström.

12 tim, 12 min. Talbok.

En midsommarafton i en liten by i Dalarna 1983 och dagen efter är en ung mamma, Maria, spårlöst försvunnen. Åsikterna bland ortsbefolkningen går isär om vad som har hänt, en del tror att hon frivilligt har gett sig av och en del, bland annat hennes mor Greta, tror att någonting förfärligt har hänt. Den tidigare sammanhållningen i byn är på upphällningen och mamma Greta vandrar iväg för att återfinna sin dotter. Spänningsroman.

MediaNr: CA66322

Ett nytt liv på Cape Cod

av Kristan Higgins. Översatt av Christina Mansicka. Printz Publishing, 2023. Inläst av Anna Döbling.

15 tim, 51 min. Talbok.

Lillie Silva har levt hela sitt liv på Cape Cod. När hennes man abrupt dumpar henne rasar allt samman. Lillie blir dock inte förkrossad – hon blir vansinnig. Som barnmorska är hon van att ta hand om andra, men nu är det dags att hon tar hand om sig själv. Kanske är det inte helt logiskt att släppa in en skunk i sin exmans hem, eller att dyka upp på hans bröllop klädd som en dödsängel. Men vad som helst är bättre än att sitta hemma och deppa.

MediaNr: CA65823

Femton år

av Vigdis Hjorth. Översatt av Jens Hjälte. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

06 tim, 46 min. Talbok.

Det finns en rytm i unga Paulas liv som gör tillvaron tydlig och hon är tillfreds i sin vardag. Paula tycker om sitt liv. Men sommaren när hon är 15 år hittar hon brev som hennes mamma har skrivit till Paulas mormor. Under stigande fasa läser Paula om familjens liv och känner inte igen sig i någonting av det som beskrivs. Breven är fulla av lögn. Varför måste Paulas mamma ljuga om deras liv? Måste Paula också börja ljuga?.

MediaNr: CA66521

Dansar i mörkret

av Heléne Holmström. HarperLove, 2023. Inläst av Björn Muda.

12 tim, 46 min. Talbok.

Bente Hammar tvingas att sluta jobbet som tv-sommelier och arbetar nu som servitris på en vinbar i Stockholm. En dag blir hon kontaktad av en vän i Paris som hittat en gammal vinflaska. Den har en svensk inskription och väninnan vill därför ha Bentes hjälp med översättning. Bente inser efter lite efterforskning att flaskan verkar ha en spännande historia som leder tillbaka till en svensk mans insatser under andra världskriget.

MediaNr: CA65932

En dyrbar fångst

av Christoffer Holst. Lovereads, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

08 tim, 42 min. Talbok.

Första delen i serien Morden längs kartan. 18-åriga Frida får en nattlig lift till Vätternstaden Vadstena och försvinner spårlöst. Halvsyskonparet Louise, en tidningsdrottning som tar över faderns hotell, och Lina, med en egen delikatessbutik, är båda fascinerade av mysteriet kring Fridas försvinnande. Med hjälp av en avliden skomakares nyfunna dokument tror att de kommit någonting på spåret. Feelgooddeckare i vacker småstadsmiljö.

MediaNr: CA65761

Glashjärtan

av Colleen Hoover. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2023. Inläst av Marika Bergström.

10 tim, 01 min. Talbok.

Beyah är 19 år och har växt upp i Kentucky med sin missbrukande mamma. Med ett universitetsstipendium i handen är hon just på väg att vända sin barndom ryggen när hennes mamma plötsligt dör. Hon tvingas be sin frånvarande far om hjälp med pengar och åker ner till hans rikemansgetto i Texas. Livet där är ovant för Beyah. Hon inleder en relation med den rike grannen Samson, något som leder in henne på en känslomässigt farlig väg.

MediaNr: CA66193

Ångrar dig

av Colleen Hoover. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

12 tim, 19 min. Talbok.

Morgan Grant och hennes sextonåriga dotter Clara kunde inte vara mer olika. Konflikterna eskalerar i hemmet och det blir allt svårare för dem att leva under samma tak. När Chris - Morgans make, Claras far och den enda som kan mäkla fred dem emellan - en dag råkar ut för en allvarlig olycka slås deras värld i spillror. I efterdyningarna av katastrofen prövas familjebanden när lögner och svek avslöjas.

MediaNr: CA66298

Mörkare än döden

av Cara Hunter. Översatt av Jan Risheden. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 53 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Hemmets trygga vrå. Oxfordpolisen får larm om att en kropp hittats på en enslig gård i utkanten av staden och kriminalkommissarie Adam Fawley beger sig till mordplatsen. Vad som först verkar vara ett inbrott som gått snett visar sig snart vara något mycket värre. Polisen finner kopplingar till en utredning från flera år tillbaka där en familj slets isär av mordet på ett barn och ett påstått rättegångsfel. Deckare.

MediaNr: CA64857

Den blå liljan

av Caroline Hurtig. Seraf förlag, 2023. Inläst av Therese Stenshäll.

09 tim, 47 min. Talbok.

Del två i den historiska serien Flickorna Falk. Del ett heter ”Den röda falken”. Ända sedan Britta Falk var liten har hon haft förmågor som hon inte har berättat om för någon, dessa använder hon för att skydda kvinnor som behöver det. Plötsligt börjar kvinnorna att försvinna och Britta är tvungen att få hjälp. Tillsammans med bland annat sin syster börjar jakten på förövaren. Britta lär sig mer om sina och andras krafter under sökandet. Passar unga vuxna.

MediaNr: CA66197

Den som inget känner mer

av Viktoria Höglund. Southside Stories, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

11 tim, 32 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Den som haver barnen kär. 16-åriga Fanny hittas svårt skadad efter en vattenskoterolycka på Värmdö. Medan Fanny ligger nedsövd kämpar hennes föräldrar och pojkvän med att hantera sin oro och förtvivlan. Samtidigt hopar sig frågorna: Vad gjorde Fanny där ute på fjärden? Var hon ensam när olyckan skedde? När ett mord begås ställs saker och ting på sin spets. Psykologen Malin Dahl dras in i utredningen.

MediaNr: CA65978

Må evigheten förlåta

av Anna Jansson. Norstedts, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

11 tim, 18 min. Talbok.

Del 5 i serien Bergslagens blå som börjar med Dotter saknad. 1945. Två unga män tar sig ner i en övergiven gruva, men bara en av dem kommer att återse dagens ljus. Mannen som snart ska dö bär på en förödande hemlighet. I nutid hittas ett dött spädbarn i en mosse i Hällefors norr om Örebro. Hon bär ett silversmycke kring halsen med en sten som experterna inte kan identifiera. Kriminalinspektör Kristoffer Bark får uppdraget att leda utredningen.

MediaNr: CA66051

En ond tid

av Deepti Kapoor. Översatt av Julia Gillberg. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

20 tim, 16 min. Talbok.

En tidig morgon i New Delhi kör en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade man som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer? En thriller och en episk släktkrönika som utspelar sig i maktens absoluta centrum, där skillnaden mellan brottslighet och politik är hårfin.

MediaNr: CA65994

Systrarna

av Jonas Hassen Khemiri. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Jonols.

17 tim, 50 min. Talbok.

Allt förändras när Ina, Evelyn och Anastasia flyttar till Jonas kvarter. De mytomspunna systrarna pratar engelska med varandra, fast de är födda i Sverige. Under de kommande 30 åren flätas Jonas och systrarnas liv samman, via nyårsfester, Jas-krascher, språkkurser, livskriser och kärlekshistorier. Men mest av allt: via den märkliga känslan av att deras liv styrs av en förbannelse. Episk familjeberättelse som spänner över flera kontinenter.

MediaNr: CA66538

Repris

av Johan Kling. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

04 tim, 22 min. Talbok.

Johan bor med sin ensamstående mamma och halvsyster i Stockholm i början av 70-talet. Familjen lever vad som verkar vara ett behagligt liv i en stor hyresrätt på Östermalm. Men något står inte rätt till. Pojken är djupt disharmonisk, skolan larmar, vill att psykolog kopplas in. Självbiografisk uppväxtskildring som är en osentimental och skoningslös berättelse om en känslomässigt kaotisk barndom präglad av familjehemligheter, svek och kränkningar.

MediaNr: CA66324

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

av Ruth Kvarnström-Jones. Översatt av Mats Foerster. Printz Publishing, 2023. Inläst av Toya Westberg.

16 tim, 47 min. Talbok.

Första delen i serien om Stockholms pärlor. Wilhelmina Skogh är en mytomspunnen kvinna som 1901 tog över som VD för Grand Hôtel i Stockholm. Här skildras hennes väg dit, kantad av diverse arbeten inom hotell- och turistbranschen. Till sin hjälp hade hon ett antal andra kvinnor som hon med tiden hade lärt känna och knutit vänskapsband med. Hon beskrivs som en hård men rättvis chef i en tid där en kvinna alltid fick jobba hårdare än en man för att uppnå samma resultat.

MediaNr: CA66371

Brandmannen

av Ulf Kvensler. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Jonols.

10 tim, 18 min. Talbok.

Isak växer upp föräldralös hos sin morfar i Småland. Mamman och hans syster omkom i en tragisk brand och den berömde konstnärspappan försvann från familjen på ett tidigt stadium. 25 år senare dyker han dock åter upp i Isaks liv, nu döende i cancer, och med löftet att lämna sina arvstillgångar till sin försummade son. Priset för arvet är dock att Isac måste anta faderns nihilistiska världssyn och göra avkall på det som han lärt sig av sin morfar om etik, moral och empati. Ett faustiskt drama i nutid.

MediaNr: CA66370

En sällsam orkidé

av Sirpa Kähkönen. Översatt av Mattias Huss. Lind & Co, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

13 tim, 58 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Brudar i svart. I den krigshärjade staden Kuopio i östra Finland har invånarna bestämt sig för att överleva ännu ett krig. Ackompanjerat av skogarna runt staden och de mytomspunna lundarna dansar de, fast de inte får. Under ett dygn berättas det om stadens invånare, om Helvi som försöker skydda sin dotter Mari från de tyska soldaterna, Anna som äntligen har fått hem sina barn och Hilda som bakar krigsbröd.

MediaNr: CA66434

Det är när man dör som det roliga börjar

av Dekius Lack. Bakhåll, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

10 tim, 19 min. Talbok.

På den psykiatriska avdelningen, som är den 23-åriga och nyutexaminerade psykiatern Neeras praktikplats, blir hennes första patient Den återfödde. Han sitter där eftersom han minns sitt förra liv. Då var han pojkvän till den nuvarande statsministern. SÄPO använder sina befogenheter och låser in honom, trots att han inte uppfört sig hotfullt mot stadsministern. Flera karaktärers perspektiv förs fram och möts i en påstådd reinkarnation. Dekius Lack, pseudonym för Krister Gerhardsson har skrivit ett trettiotal böcker.

MediaNr: CA66133

Tre är en för mycket

av Christina Larsson. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

11 tim, 06 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Ett livsavgörande beslut. Paret Louise och Max är tillbaka i Sverige för att bevisa sin oskuld och har flytt till de småländska skogarna. Samtidigt försöker den korrupte polisen Cato Wilhelmsson sätta dit dem, med en saftig hittelön som lockbete. Om de återfinns levande eller döda spelar ingen roll. En polisroman med action, spänning, dubbelspel, politiska intriger, lite romantik och en smula humor.

MediaNr: CA66196

Tiotusen tårar

av Erik Lewin. Nona, 2023. Inläst av Martin Jonols.

14 tim, 57 min. Talbok.

Det fredsbevarande svenskfinska FN-kompaniet är stationerat i det afrikanska landet Gurundi. Rebeller har med hjälp av ryska soldater inlett en etnisk rensning och tusentals människor söker sig till FN-basen för att undkomma slakten. Förbandets chefer står inför sin svåraste uppgift någonsin när de försöker rädda kompaniet och flyktingarna ur det hotfulla läget. De iscensätter en livsfarlig räddningsaktion.

MediaNr: CA66078

Som en vind genom Ådala

av Åsa Liabäck. Printz Publishing, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

11 tim, 49 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med I hjärtat av Ådala. Våren spirar i koloniområdet Ådala i Linköping, och Anna är helt förälskad i sin nykomna bebis. Men det känns som att något är fel med Patric? Stephanie kämpar på med sin musikkarriär – men räcker musiken för att livet ska kännas fulländat? Marcus håller på att rota sig i Linköping igen, men minnena från New York gör sig ständigt påminda. Kanske kan en ny vänskap vara lösningen? Feelgood.

MediaNr: CA66385

Gerontion

av Andreas Lundberg. Modernista, 2021. Inläst av Anders Mathlein.

04 tim, 10 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Storm i den pelare som bär. Berättaren lyckas efter en tids ensamhet och fattigdom få ett timvikariat på ett demensboende. Där möter han tiden, åldrandet och glömskan. Samtal med kollegor och psykologer visar hur omöjligt det är att kommunicera i en värld där allt består av död och meningslöshet. Men i mötet med de sjuka, gamla och glömska börjar något annat ta vid, en slags närvaro, och hopp utan ord.

MediaNr: CA60139

Mirage

av Camilla Läckberg. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Varja Berg.

18 tim, 28 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Box. Sveriges justitieminister befinner sig under hot. Samtidigt hittas en hög människoben nere i Stockholms tunnelbana, och skelettet visar sig komma från en högt uppsatt finansman. Polisinspektör Mina Dabiris grupp är stukad efter den traumatiska händelsen i somras som slutade i en kollegas död, och kallar in mentalisten Vincent Walder för att hjälpa till med fallet. Sista delen i en trilogi.

MediaNr: CA66223

Den sista bokhandeln i London

av Madeline Martin. Översatt av Mari Höglund. Nona, 2023. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 31 min. Talbok.

Vännerna Grace och Viv anländer till London i augusti 1939. Atmosfären där är dämpad på grund av kriget och tyskarnas flygattacker och utegångsförbud råder. Väninnorna drömmer om att få arbeta på det fashionabla varuhuset Harrods men den skrala arbetsmarknaden gör att Grace får nöja sig med att hjälpa en surmulen bokhandlare med ett nedgånget etablissemang. Bokhandeln kommer emellertid att bli en tummelplats för lokalbefolkningen, då böckernas värld ger dem vänskap, mod och tröst i en utsatt värld.

MediaNr: CA66655

Sorgsystern

av Tina N. Martin. Polaris, 2023. Inläst av Louise Ryme.

13 tim, 47 min. Talbok.

Tredje fristående delen i serien som börjar med Befriaren. Två systrar hämnas sin systers död genom att stjäla barn från föräldrar som missköter sina barn, liksom deras föräldrar misskötte dem. En ung flicka dör på ett SiS-boende och kriminalinspektör Idun Lind sätts på fallet. Hon förstår snart att flickan en gång hade fötts på ett fängelse. Genom romanen får man följa ett antal ungdomar på SiS-boendet, alla med sin tragiska bakgrund. Kriminalroman.

MediaNr: CA66375

Kvinnan i leran

av Peter May. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2023. Inläst av Anna Godenius.

11 tim, 32 min. Talbok.

Del 6, avslutande, i serien som börjar med Ett kallt fall. I slutet på 1980-talet dumpades tjugoåriga Lucie Martins kropp i en sjö i Frankrike. Flera år senare dyker kroppen upp och den kriminaltekniska experten Enzo Macleod får i uppdrag att undersöka mordet. Den mest troliga mördaren är hallicken Régis Blanc som redan sitter fängslad för mord, men han har ett vattentätt alibi. Enzos söker vidare och det leder honom mot en mörk och livsfarlig sanning.

MediaNr: CA66387

Relik

av Denise Mina. Översatt av Boel Unnerstad. Modernista, 2023. Inläst av André Nilsson.

09 tim, 28 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Verkliga brott. Skotska D.M.:s andra roman om poddarna Anna och Fin som i denna historia får märkliga meddelanden till sin podd från youtubern Sara. Hon ägnar sitt medium åt att utforska städer men har nu försvunnit efter att ha gjort en upptäckt som kan leda till ond bråd död. I sökandet efter Sara får Anna och Fin hjälp av en viss Bram van Wyk som dock visar sig vara en mycket farlig man. Deckare.

MediaNr: CA65516

Skäret

av Cilla Naumann. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

07 tim, 07 min. Talbok.

I centrum för romanen står konstnären Marianne med sina vuxna barn, Anna och Jacob. I ett förtätat språk skildras deras såriga relationer, med den redan som liten avlidne Clea som ett slags skuldens epicentrum. I bakgrunden finns alltid familjens sommarställe Skäret, som både ger drömmar och mardrömmar. En roman med ett långsamt tempo men med skarpsynta observationer av människor och deras relationer.

MediaNr: CA65760

Det kom ett brev från München

av Håkan Nesser. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

10 tim, 20 min. Talbok.

Det är jul, pandemiåret 2020, och konstnären Ludvig Rute bjuder in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre när det sker ett mord. Paret Barbarotti–Backman kallas in och påbörjar en utredning som nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åttonde boken i serien om kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman.

MediaNr: CA66145

Elefantupploppet i Skänninge år 1806

av Gunnar Nirstedt. Modernista, 2023. Inläst av Pia Kristoffersson.

06 tim, 49 min. Talbok.

År 1806 blev det uppror på Skänninge marknad. Anledningen var den elefant som den fransk-preussiske direktören Jean Baptiste Gautier hade med sig. Förväntningarna är stora, men irritationen växer utanför Rådhuset, på vars övervåning elefanten förevisas. Man tycker att biljetterna är för dyra, trängseln blir allt värre - och snart övergår missnöjet i våldsamt upplopp. Brokig roman där sanningen är lika svåröverskådlig som marknadsvimlet.

MediaNr: CA65981

Love hack

av Isabel Nylund. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Toya Westberg.

12 tim, 57 min. Talbok.

Författaren debuterar med en feelgood-bok om Julia och Niko. De har levt 15 år tillsammans, bor i radhus med sina två barn. De har tröttnat på det trista vardagslivet och önskar att något nytt och spännande ska hända. När Julia träffar en tonårsförälskelse tänds en gnista. Är Julia och Niko möjligen öppna för nya sexuella eskapader? Och kan i så fall ett öppet förhållande vara lösningen på den tråkiga tillvaron? Knäcker Julia och Niko tidernas love hack?.

MediaNr: CA66261

Barnvakten

av Joyce Carol Oates. Översatt av Fredrika Spindler. HarperCollins, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

18 tim, 44 min. Talbok.

En rik men uttråkad hemmafru och småbarnsmamma, Hannah Jarrett, träffar en gåtfull främling som hon sedan stämmer träff med. Efter ett möte där hon blir hånad, misshandlad och våldtagen vill hon ändå träffa den hemliga mannen igen. Som en parallellhistoria löper den, om mannens ”betjänt” Ponytail” med en trasig barndom som blottar pedofilligor bestående av en ohelig allians av präster och barnhemspersonal. Psykologisk realism i form av ett fränt och obönhörligt ödesdrama.

MediaNr: CA66262

Det underskattade sinnet

av Jonas Olofsson. Natur & kultur, 2023. Inläst av Pia Kristoffersson.

09 tim, 49 min. Talbok.

Författaren vill uppgradera luktsinnets betydelse i det allmänna medvetandet. Han visar, bland annat genom att peka på senaste tidens forskning, hur fel det är att påstå att det är vårt minst viktiga sinne. Inte minst under pandemin, då många fick ett förvrängt doftsinne eller rent av miste det, visade det sig hur viktigt det var för vårt välmående. Bokens slutkapitel ägnas åt hur man genom träning kan återfår sin luktförmåga.

MediaNr: CA66161

Jag som är kvar

av Lotta Olsson. Polaris, 2023. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

02 tim, 41 min. Talbok.

Författaren och poeten Lotta Olsson beskriver en stor personlig förlust, då hennes livskamrat sedan tjugo år tillbaka avlider. I ett avskalat men ändå poetiskt språk skildras ett flöde av minnen som uppstår hos henne efter makens död. Läsaren får ta del av skärvorna från ett liv och de erfarenheter som deras 20-åriga tid tillsammans har inneburit. Författaren har sedan tidigare ett antal diktsamlingar, prosa- och barnböcker bakom sig.

MediaNr: CA66461

Mitt hjärta är lite större än hela universum

av Fernando Pessoa. Översatt av Henrik Nilsson. Bokförlaget h:ström - Text & Kultur, 2022. Inläst av Örjan Blix.

03 tim, 13 min. Talbok.

Den portugisiske författaren Fernando Pessoa, 1888-1935, använde sig i sitt författarskap av heteronymer, berättare med skilda temperament och inriktning. I detta urval kommer fyra av hans röster till tals: Álvaro de Campos, Alberto Caeiro, Ricardo Reis och Bernardo Soares. Urvalet rymmer dikter och prosafragment som på ett brett och varierat sätt knyter an till resan och rörelsen - ett återkommande tema i många av Pessoas efterlämnade skrifter.

MediaNr: CA66146

Svalor som ritar på himlen

av Linda Rakka. Word Audio Publishing, 2023. Inläst av Anna Wadström.

08 tim, 46 min. Talbok.

Del 2 i serien Morden vid Göta kanal som börjar med Blåklockor som klingar på natten. Nina får jobb på Sparvedals slott och ser fram emot att börja om på nytt som nybliven singel, långt från hemstaden Göteborg. Men väl på plats i sommaridyllen Sparvdalen vid Göta kanal blir inget som hon har tänkt sig. Ett mord inträffar på slottet och det dröjer inte länge förrän alla misstänker alla. Hinner mördaren gripas innan det blir fler offer?.

MediaNr: CA66059

Dödlig hämnd

av J. D. Robb. Översatt av Ida Ingman. Modernista, 2023. Inläst av Ove Ström.

12 tim, 07 min. Talbok.

Ny del i Dallas-serien av succéförfattaren Nora Roberts, pseudonymen bakom J.D. Robb. I deckaren ”Dödlig hämnd” jagar kriminalpolisen Eve Dallas en sadistisk mördare med ett genis hjärna, han ligger alltid steget före och hånar polisen med kryptiska gåtor. Två män mördas på ett fruktansvärt sätt och det visar sig att de båda har kopplingar till en gammal hemlighet som även Eves stenrika make Roarke är inblandad i. The New Yorker har utnämnt Roberts till USA:s mest populära romanförfattare.

MediaNr: CA66061

Våga byta liv

av Eva Rusz. Ordberoende förlag, 2023. Inläst av Malin Halland.

10 tim, 32 min. Talbok.

Författaren är psykoterapeut och författare och blev förälskad i den västindiska ön Aruba, dit hon åkte 1984 för att skriva färdigt en bok. Efter ytterligare besök beslöt hon sig för att slå sig ner ”för gott” och arbeta där som psykoterapeut. Hon upptäckte då en annan och mindre smickrande sida av ön med bland annat korruption, giftiga ormar och övergrepp på barn. Samtidigt skildrar hon även positiva sidor av livet på ön inklusive ett brinnande engagemang för gatuhundar.

MediaNr: CA65910

Så här gör mördarna var de går .

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2022. Inläst av Malin Halland.

06 tim, 09 min. Talbok.

Del 10 i serien Katarinas eminenta detektivbyrå som börjar med Gräset är alltid blodigare på anda sidan häcken. Ett pensionärsbröllop i skärgården utanför Luleå på midsommarafton börjar idylliskt. Men flera bröllopsgäster blir sjuka och sedan inträffar ett mord. Privatdetektiven Katarina Zapp är på plats och påbörjar en utredning. Hon vill gärna hitta förövaren innan poliskåren stormar in och gör slut på allt det roliga. Humoristisk deckare.

MediaNr: CA66074

Vidundret vid Dundret

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

06 tim, 53 min. Talbok.

Del 7 i serien som börjar med Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken. Ingen tackar väl nej till chansen att tjäna 850 miljoner, så varför skulle inte Luleås mest eminenta detektivbyrå kunna bli en framgångsrik realityserie? Katarina och Greta filmar därför sig själva när de hals över huvud kastar sig iväg till Gällivare för att hitta en excentrisk predikant som försvunnit.

MediaNr: CA65603

De vackraste mord hon känner

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

15 tim, 18 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Mordnatt råder, tyst det är i husen. Sommaren har kommit till den lilla byn Arvidsträsk i Norrbotten och äntligen är det dags för den årliga fisketävlingen. När en av de erfarna fiskarna hittas död i vassen dras återigen den pensionerade polisen Rolf Ström in i ett mordmysterium där vem som helst i det idylliska samhället kan vara skyldig. Som tur är finns hjälp att få av deckarförfattaren Riita Niemi.

MediaNr: CA66093

Mordnatt råder, tyst det är i husen

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2021. Inläst av Jörgen Bodner.

14 tim, 49 min. Talbok.

Del 1 i serien Arvidsträsk. Snön vräker ner över Arvidsträsk när det är dags för traditionsenlig lucköppning. Bakom den första luckan finns ett meddelande om ett ouppklarat mord som skedde 40 år tidigare. Det tvingar den pensionerade polisen Rolf Ström att åter jaga den mördare som gäckat honom så länge. Till sin hjälp för att lösa gåtorna i både nutid och dåtid får Rolf den nyinflyttade deckarförfattaren Riita Niemi.

MediaNr: CA66092

Mjölkat

av Sanna Samuelsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

04 tim, 07 min. Talbok.

Ellen kommer tillbaka till bondgården där hon växte upp och barndomsminnena slår ut i full blom. Hon stöter också på sin gamle barndomsvän Max och tillsammans genomlever de ett par dagar på gården. Minnena är kroppsliga och involverar lukt, smak och andra sinnesretningar. Visserligen är gården numera nedlagd, men Ellen bär på den inombords, så som den alltid har manifesterat sig. Roman.

MediaNr: CA66449

Döden är det enda gemensamma vi aldrig delar

av Niklas Schiöler. Carlssons, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

04 tim, 22 min. Talbok.

I lyrisk prosa beskriver författaren och poesihistorikern Niklas Schiöler döden och de efterlevande. Författaren ger en livsbejakande skildring av olika sorgeprocesser som han gått igenom. Bland annat hur han upplevde sin mammas bortgång och vad han gjorde för att ta sig igenom det, han beskriver också sorgen över en nära väns självmord. Med sina texter levandegör författaren de han älskar och saknar. Tillsammans med Daniel Möller är Niklas Schiöler redaktör för den omfattande antologin ”Svensk poesi”.

MediaNr: CA65999

Fräls oss ifrån ondo

av Johannes Selåker. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

13 tim, 30 min. Talbok.

En sextonårig flicka filmar sin egen död i en livesändning på Instagram. Samtidigt drabbas trakterna kring Umeå av en rad sabotage som tilltar alltmer i brutalitet. Frilansjournalisten Selma Halilovic börjar nysta i händelserna och ser ett samband mellan en religiös sekt och den mördade sextonåringen. Själv brottas hon med demoner från barndomen och kanske finns det även ett samband mellan dessa och mordet. Kriminalroman.

MediaNr: CA66249

Illuminatus!

av Robert Shea. Översatt av Peter Ebeling. Vertigo förlag, 2020.

33 tim, 17 min. Talbok.

Någon har sprängt en bomb som blåst ut tidskriften Confrontations redaktion. Detektiverna Saul Goodman och Barney Muldoon är först på platsen och får en låda med mystiska PM rörande en mystisk organisation kallad Illuminati i händerna. De inser snabbt att det är något stort på spåren. Trilogi som skrevs mellan 1969 och 1971. En blandning av flera genrer, inklusive fantasy, politisk satir, detektivroman och science fiction.

MediaNr: CA65972

Järnblomma

av Frida Skybäck. Polaris, 2023. Inläst av Martin Jonols.

09 tim, 36 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Svartfågel. En mörk vårkväll hittar två tonåringar en kropp inmurad i väggen i ett ödehus i utkanten av Lund. Byggnaden tillhör det nerlagda mentalsjukhuset Sankt Lars, som trettio år tidigare drabbades av en skandal då två patienter försvann spårlöst. Polisutredarna Fredrika Storm och Henry Calment får i uppgift att återöppna utredningen och de förstår snart att en mörk hemlighet döljer sig på sjukhusområdet.

MediaNr: CA66334

Drøbak 1947

av Oline Stig. Bakhåll, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

08 tim, 32 min. Talbok.

Roman baserad på författarens farmor och farfar som var två av många medlemmar av det norska nazistpartiet som ställdes till svars efter ockupationen. De gick med i partiet så sent som sommaren 1942, när Norge hade varit ockuperat av Nazityskland i mer än två år.

MediaNr: CA65635

Det blå palatset

av Anna-Carin Svanå. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Annika From Borg.

11 tim, 21 min. Talbok.

Sabinas vardag lunkar på i hennes liv som gymnasielärare och sambo. Plötsligt förändras dock hennes tillvaro i ett slag. Hennes tvillingbror Ben dör i en trafikolycka och hennes sambo meddelar henne att han träffat en annan och vill skiljas. I sin desperation flyr hon bort, till den enda trygga plats hon någonsin känt, det vill säga till hennes döde tvillingbrors hus. Här möter hon oväntat broderns expojkvän Simon, som verkar dölja något för henne. En samtidsroman om att hantera sorg och skuld.

MediaNr: CA66160

Julhälsningar från ett slott i Normandie

av Jo Thomas. Översatt av Mary Stanley. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

09 tim, 42 min. Talbok.

När Fliss farfar dör ärver hon och hennes systrar hans slott i Normandie. De beger sig dit och gör djärva planer över välsmakande crêpes och cider. Men de upptäcker snart att slottet är i behov av renovering, och att en stor arvsskatt väntar De förstår att de är fast med ett hus de inte får sälja, men inte heller har resurser att ta hand om. Fliss bestämmer sig till slut för att själv fixa till slottet och öppna ett bed & breakfast. Feelgood.

MediaNr: CA66335

Det gömda huset

av Christian Unge. Norstedts, 2023. Inläst av Mårten Edman.

12 tim, 13 min. Talbok.

Fjärde boken om akutläkaren Tekla Berg. Efter att ha fått sparken från Nobelsjukhuset vill Tekla Berg ta sig så långt bort från Stockholm som möjligt och hon tackar ja till att åka till Centralafrika i Läkare utan gränsers regi. Gerillagrupper slåss mot varandra i östra Kongo och tillfångatar västerlänningar för att utöva utpressning. Mitt i kaoset tycks ett farligt virus börjat spridas och Tekla anar att något riktigt hemskt är på väg att hända.

MediaNr: CA65884

Jävla karlar

av Andrev Walden. Polaris, 2023. Inläst av Martin Jonols.

06 tim, 51 min. Talbok.

Andrev Walden, journalist och krönikör, bland annat på Dagens Nyheter, skildrar en trasslig uppväxt med ett antal ”plastpappor” och med en ouppfylld längtan efter en idealiserad ”riktig” pappa. Våld och dysfunktionella relationer kringgärdar hans tillvaro samt en mamma som ständigt blir besviken på sina ”jävla karlar”. En skildring där nattsvart mörker samsas med humor och ibland, till och med, med en stråle ljus. Debutroman.

MediaNr: CA66195

Vägen vi måste gå

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 04 min. Talbok.

Del 11 i serien Familjen Winther som börjar med En ny tid. Året är 1903. Babette och Christian Winther återvänder till Trondheim för att skapa sig ett nytt liv i sin forna hemstad men det förflutna kastar långa skuggor. Förlusten av deras son har skapat ett avstånd mellan makarna som blir allt svårare att överbrygga, och Christian är fortfarande förbittrad och ilsken på sin far. Kan de hitta tillbaka till varandra och till sin plats i familjen?.

MediaNr: CA66321

Käraste vänner

av Katarina Widholm. Historiska Media, 2023. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 24 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Räkna hjärtslag. Året är 1949 och Betty fyller 30 år. Födelsedagen firar hon tryggt tillsammans med man, barn, släkt och vänner. Äktenskapet med Olof bygger på förtrolighet och vänskap, tillsammans har de fått sonen Anders. Betty arbetar i sin bokhandel, sköter Småtrycksförlaget och har huvudansvaret för hushållet. Men under ytan är allt inte lika bekymmersfritt. Betty känner sig ofta otillräcklig.

MediaNr: CA66222

Konsten att leva

av Sarah Winman. Översatt av Nika Abiri. Nona, 2023. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

16 tim, 50 min. Talbok.

År 1944 befinner sig Ulysses Temper, en ung brittisk soldat, bland ruinerna i en förfallen toskansk villa. Där möter han Evelyn Skinner, en medelålders konsthistoriker som rest till Italien för att försöka rädda konstverk från krigets spillror och för att återuppleva sedan länge bortglömda minnen från sin egen ungdom. Evelyns tankar om livet planterar ett frö i Ulysses som kommer att forma hans liv under de kommande fyra decennierna.

MediaNr: CA65979

Det vackra och det fula

av Axel Winqvist. Nirstedt/litteratur, 2021. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 54 min. Talbok.

Saker mognar och spricker i Axel Winqvists dikter. Somligt ruttnar, somligt börjar växa igen. Världen ligger öppen, men förgängelsen verkar också i den moderna staden, där människor möts, minns och dör. Urbanitetens hunger bryts mot en uppgraderad naturpoesi: träd, blommor, frukter. Och safter rinner.

MediaNr: CA65890

Hon kom från Mariupol

av Natascha Wodin. Översatt av Margareta Flygt. Palaver press, 2023. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

10 tim, 42 min. Talbok.

Dotter till ukrainska tvångsarbetare i Tyskland, föddes hon i Bayern 1945. Efter en svår barndom med fattigdom, en far som överger familjen och en mor som begår självmord vid 36 års ålder, fanns det många obesvarade frågor. Hennes släktforskning ledde henne till Ukraina och Mariupol, där hennes mor föddes. Parallellt med hennes privata släkthistoria ges den om ett land, Ukraina, ockuperat av Tyskland och Sovjetunionen och om dess människor. Romanen belönades med Leipziger Buchmesse-priset 2017.

MediaNr: CA65942

Imorgon och imorgon och imorgon

av Gabrielle Zevin. Översatt av Niclas Nilsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

16 tim, 13 min. Talbok.

Sam och Sadie träffas på ett sjukhus 1987. Sadie besöker sin cancersjuka syster och Sam återhämtar sig från en bilolycka. De två ensamma själarna förenas i den gemensamma kärleken till dataspel, och när de av en slump möts igen åtta år senare inleder de ett samarbete som för dem till oanade höjder: de blir superstjärnor i spelvärlden. Men i verkligheten är saker och ting inte lika fulländade.

MediaNr: CA65903

Märket

av null. Översatt av Arvid Nordh. Norstedts, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

08 tim, 36 min. Talbok.

Reykjavik i en nära framtid. Ett delat samhälle, präglat av polarisering, fördomar och populism, där ny teknologi skapat ett ”empatitest” som kan avgöra en persons förmåga till medkänsla eller brist på moral. Snart ska en folkomröstning avgöra om denna ”märkning” ska bli obligatorisk. Frågan delar befolkningen. I skolan lyfter föräldrarna fram barnens oro. På arbetsplatserna förs hätska diskussioner med argument för och emot.

MediaNr: CA65339

Facklitteratur

Religion

Malmöjudiskt

av Arne Järtelius. Hillelförlaget, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

06 tim, 38 min. Talbok.

Berättelse om 50 år av judisk historia i Malmö, 1972-2021. Den tar vid precis när de första 100 åren av församlingens historia firats. Det handlar dels om att fostra en ny generation judar, dels om att för de vuxna judarna skapa ett så rikt judiskt liv som möjligt med synagogan och församlingshuset i centrum. Det handlar om föreningsliv, traditionsrika fester, bröllop, nyinflyttade judar, flera rabbiner och en och annan kippavandring.

MediaNr: CA65971

Filosofi och psykologi

Människans eviga frågor

av Bertil B. Fredholm. Fri tanke, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

14 tim, 50 min. Talbok.

I essäsamlingen Människans eviga frågor fördjupar sig professor emeritus i farmakologi Bertil Fredholm i den eviga frågan om vad som är meningen med livet. Förutom att söka efter svar inom filosofi och religion så tittar man på humanistiska och vetenskapliga studier. I sex essäer lyfter författaren olika reflektioner, med avstamp i grekernas iakttagelser till 1900-talets framgångar inom språkfilosofi, naturvetenskap och logik. Fotnoter och litteraturlista finns.

MediaNr: CA65982

Konsten att må bättre

av Matilda Heindow. Översatt av Catharina Andersson. Bonnier fakta, 2023. Inläst av Linda Norgren.

04 tim, 38 min. Talbok.

Konstnären Matilda Heindow har ett liv bakom sig med psykisk ohälsa och vill i denna skrift få fler att diskutera detta ämne för att kunna bryta folks rädsla kring sjukdomen. Samtidigt är det en berättelse om hennes egen väg från sjukdom till friskhet, en väg som inte har varit spikrak och där tillfrisknandet inte alltid sett ut som det människor har föreställning om. Text och illustrationer varvas med konkreta övningar och boken kan även läsas av en yngre målgrupp.

MediaNr: CA66043

Vad är upplysning? och andra småskrifter

av Immanuel Kant. Översatt av Jim Jakobsson. Daidalos, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 10 min. Talbok.

En introduktion till den inflytelserika tyske filosofen Immanuel Kant (1724-1804), verksam under upplysningstiden. I fyra essäer diskuterar författaren frågan vad upplysning är. Med utgångspunkt från maximen "Upplysningen är människans utträde ur sin självförvållade omyndighet" menar han att människan bör frånsäga sig sin bekväma passivitet och i stället aktivt bruka sitt förnuft. Även ämnen som frihet och världsmedborgarskap berörs i texterna.

MediaNr: CA66159

Autentisk

av Irena Makower. Studentlitteratur, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

07 tim, 03 min. Talbok.

Introducerar psykologisk teori genom att diskutera individens autenticitet i samhället och autenticitet som vetenskapligt begrepp, inom personlighetspsykologin, utifrån relations-, utvecklings-, motivationsperspektiv samt autenticitet kopplat till vardagen. Den andra delen handlar om klinisk praktik med fokus på psykoterapi utifrån forskning och patientfall. Författaren är docent i psykologi, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi.

MediaNr: CA65883

Utbränd

av Emily Nagoski. Översatt av Johanna Holmberg. Akademius förlag, 2022. Inläst av Inga Pyk.

11 tim, 56 min. Talbok.

Systrarna Emily och Amelia Nagoski har skrivit den forskningsbaserade boken ”Utbränd”. En bok som ska hjälpa kvinnor att ta tillbaka kontrollen över sina liv innan de bränner ut sig. Författarna menar att det är diskrepansen mellan samhällets förväntningar på kvinnor och hur det faktiskt är att vara kvinna som är den främsta orsaken till utbrändhet. I boken finns berättelser, tips och lösningar som kan vara till hjälp för stressade kvinnor. Emily Nagoski har tidigare skrivit den hyllade boken ”Come as you are”.

MediaNr: CA66025

Hantera döden - en handbok

av Jakob Ratz Endler. Bonnier fakta, 2021. Inläst av Christer Modin.

04 tim, 57 min. Talbok.

Döden kan vara sorglig, skrämmande och svår att ta till sig. Att prata och lära oss mer om den ger perspektiv och gör oss bättre förberedda. Författaren har som läkare varit nära många patienter inför döden och berättar utifrån sina erfarenheter. Religiösa, kulturella och individuella riter beskrivs. Liksom hur döden definieras, hur dödförklaring går till, symptom under döendet, de vanligaste dödsorsakerna och praktiska beslut som måste fattas.

MediaNr: CA63732

Hitta rätt i stället för att leta fel

av Gunnel Ryner. Lyfta förlag, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

08 tim, 21 min. Talbok.

Beteendevetaren och Gunnel Ryner varvar faktatexter med egna erfarenheter när hon talar om positivt tänkande. Hon betonar ett uppskattade förhållningssätt, där man ska fokusera på det goda. I kapitel som Hitta rätt hos dig själv, Hitta rätt hos andra, Hitta rätt i livet och Hitta rätt på jobbet visar hon på exempel hur vi kan se på det positiva vi gör i livet och inte försjunka i upphittade problem. Hon har tidigare gett ut två böcker i självhjälpsgenren.

MediaNr: CA66052

Livsgåtan

av Anders Wallensten. Bonnier fakta, 2023. Inläst av David Zetterstad.

08 tim, 01 min. Talbok.

Boken är en uppföljare till Hälsogatan. Författaren, känd som epidemiolog och forskare, försöker utröna vilka aspekter av livet som vi själva kan påverka. Utifrån ett evolutionärt perspektiv visar han hur vårt inre liv med känslor och tankar speglas av vårt yttre dit med aktiviteter och relationer. Varje avsnitt avslutas med ledtrådar och tips som sammanfattar råden. De gör kanske ingen förvånad men är väl strukturerade och stöds av visdomsord från stoicismen och buddhismen.

MediaNr: CA66372

Uppfostran och undervisning

Vad får du för skolpengarna?

av Johan Enfeldt. Atlas, 2022. Inläst med talsyntes.

07 tim, 25 min. Talbok.

Skoldebattören Johan Enfeldt ger i ”Vad får du för skolpengen” en bild av skolsystemet och skolmarknaden. Han har bland annat tittat på friskolereformen och dess påverkan på den svenska skolan, han lyfter olika centrala begrepp och tar även upp 22 av de argument som förespråkare till friskolorna ofta använder sig. Därefter föreslår Enfeldt sju reformer som skulle minska problemen som han tidigare lyft i boken. Författaren har tidigare skrivit flera rapporter om skolan.

MediaNr: CA66053

Litteraturvetenskap

Min bokvärld

av Kerstin Ekman. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

13 tim, 17 min. Talbok.

Kerstin Ekman har levt ett långt liv med skrivande och läsande. I den här boken berättar hon om de böcker som inspirerat och påverkat henne genom åren, från barndomen till nu. I 24 kapitel, ett för varje bok, beskrivs bokens innehåll och det inflytande den haft på hennes liv och utveckling.

MediaNr: CA66332

Konst, musik, teater och film

I väntan på räven

av Catarina Ericson-Roos. Carlssons, 2021. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

15 tim, 19 min. Talbok.

Biografi över operasångerskan Kjerstin Dellert, 1925-2018. Dellert var en storslagen artist som gärna beträdde många olika scener, hon var gränsöverskridande, mångkunnig och orädd.. Genom sitt glada humör, sin humor och slagfärdighet blev hon populär i radio, tv och andra media. Men bakom denna kreativa, viljestarka och okonventionella primadonna fanns samtidigt en sårbar, känslig, reflekterande och bekräftelsesökande kvinna.

MediaNr: CA65964

Jag är glad att mamma dog

av Jennette McCurdy. Översatt av Julia Gillberg. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 24 min. Talbok.

Den amerikanska skådespelaren, regissören, författaren, producenten och låtskrivaren Jennette McCurdys mamma drömde om att dottern skulle bli filmstjärna. Nitiskt drillades hon till ett liv i Hollywoods rampljus. Uppväxten präglades av stenhård kontroll och krav för att uppfylla moderns förväntningar. Vilket ledde till ångest, ätstörningar och tvångsbeteenden. När mamman dör kan Jennette återerövra sitt liv och vägen till välmående. Självbiografi.

MediaNr: CA66585

Om

av Niklas Strömstedt. Norstedts, 2023. Inläst av Dan Bratt.

10 tim, 44 min. Talbok.

Självbiografi av Niklas Strömstedt, 1958- , svensk sångare och låtskrivare. Han skriver om en karriär, med både toppar och dalar, som sträcker sig över flera decennier. Redan som tonåring fick han göra inhopp i Ulf Lundells kompband vilket var en ingång i musikbranschen. Sedan följde åren som soloartist och olika samarbeten, en kommersiell höjdpunkt var låten ”När vi gräver guld i USA”, med GES 1994. Det är ett liv i centrum av svensk pophistoria.

MediaNr: CA66495

Skrifter

av Aby Warburg. Översatt av Joachim Retzlaff. Bokförlaget Faethon, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

18 tim, 40 min. Talbok.

Aby Warburg, 1866-1929, tysk konsthistoriker som sökte grunda en bredare kulturvetenskap. Han har inspirerat flera ledande europeiska filosofer. Detta är den första större presentationen av hans verk på svenska. Urvalet har syftat till att både presentera Warburgs vetenskapliga metod och följa linjen fram till hans stora oavslutade verk Mnemosyne, en bildatlas som vill påvisa hur bilder förmedlats mellan olika tider.

MediaNr: CA66060

Historia

Baltikums befrielse

av Tobias Berglund. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

27 tim, 41 min. Talbok.

I slutet av 1918 uppstod de tre baltiska staterna Estland, Lettland och Litauen ur spillrorna av det sönderfallande ryska imperiet. Bara veckor senare invaderades de av den ryska bolsjevikregimens arméer som samtidigt var involverade i det blodiga ryska inbördeskriget. Detta blev början på de grymma befrielsekrigen som kom att pågå ända till 1920.

MediaNr: CA66064

Marionetterna

av Ingrid Carlberg. Norstedts, 2023. Inläst av Marika Bergström.

22 tim, 00 min. Talbok.

I en värld där fejkade nyheter och trollfabriker har blivit vardag och där påverkanskampanjer ständigt finns som en osäkerhetsfaktor omkring oss, försöker författaren ge en historisk bakgrund, med den tyske aktivisten Willi Münzenberg som epicentrum. Han byggde upp den nya Sovjetstatens propagandaindustri, vilken efter andra världskriget även fick en motsvarighet i USA. Också svenska kopplingar tas upp i detta viktiga verk om striden mellan lögn och sanning igår och idag.

MediaNr: CA66388

Drama utan slut

av Bitte Hammargren. Atlas, 2023. Inläst av Ove Ström.

10 tim, 07 min. Talbok.

Författarna följer Turkiets politiska utveckling alltifrån osmanska rikets fall efter första världskriget, Atatürks försök att skapa en sekulär turkisk nationalstat - med en beskrivning av kurdernas och alla andra minoriteters situation - och inte minst Erdogans väg till makten, från politiskt bannlyst till autokrat. Historiefakta blandas med otaliga möten med människor och uttrycksfulla fotografier, som upptar en tredjedel av boken. Riktar sig till alla dem som vill förstå dagens Turkiet.

MediaNr: CA65725

Världens sju underverk

av Dick Harrison. Historiska media, 2022. Inläst av Örjan Blix.

04 tim, 25 min. Talbok.

I serien Världens dramatiska historia presenteras antikens sju underverk: Cheopspyramiden, Babylons hängande trädgårdar, Zeusstatyn i Olympia, Mausoleet i Halikarnassos, Artemistemplet i Efesos, Kolossen på Rhodos samt fyrtornet på Faros. Historieprofessorn Dick Harrison sätter in underverken i historisk och kulturell kontext. Han berättar om de frågetecken, myter och missförstånd som har omgärdat byggnadsverken i över 2000 år.

MediaNr: CA66460

Sargade själar

av Ville Kivimäki. Översatt av Camilla Frostell. Appell förlag, 2023. Inläst av Hans Sandquist.

29 tim, 07 min. Talbok.

En redogörelse, baserad på historikern Ville Kivimäki doktorsavhandling, om hur finska soldater påverkades psykiskt under andra världskriget. Genom att gå igenom en stor mängd patientjournaler och annat källmaterial kommer man soldaterna nära inpå livet och den psykiska anspänning det innebar för dem att delta i kriget. Det är också en berättelse om en stats oförståelse för psykiskt lidande, med ett otal arkebuseringar för feghet som följd. Tabeller och fotografier kompletterar texten.

MediaNr: CA65874

Landet som vaknade

av Kalle Kniivilä. Atlas, 2023. Inläst av Mårten Edman.

07 tim, 41 min. Talbok.

Den svenske journalisten Kalle Kniivilä besökte Ukraina hösten 2022 och gjorde ett 20-tal intervjuer med människor i Kiev och Lviv. I reportageform beskrivs den vanliga människans tillvaro i Ukraina, både historiskt och nu i skuggan av kriget. Det handlar också om skillnaderna mellan Ukraina och Ryssland - hur det kommer sig att ukrainarna har fria val och fria medier medan ryssarna aldrig har kunnat rösta bort en makthavare de ogillar.

MediaNr: CA64972

Illusionen om den amerikanska freden

av Frida Stranne. Ordfront, 2023. Inläst av Eric Linderholm.

12 tim, 42 min. Talbok.

Rapportbok om USA:s utrikespolitik. Kunskapen om Rysslands och Kinas totalitära maktutövning är idag stor på grund av mediernas omfattande, kritiska bevakning. Samtidigt sjunker USA:s, den andra stormaktens, maktpolitik och otaliga blodiga militära ingripanden ner i medieskugga. Men för att förstå den helhet som är i världen måste vi kunna se med kritiska ögon också på den makt som nu officiellt är vår allierade.

MediaNr: CA65967

Biografi med genealogi

Fasaden och insidan

av Lars Adaktusson. Libris bokförlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

09 tim, 24 min. Talbok.

Journalisten Lars Adaktusson blir 2013 medlem i Kristdemokraterna. Han vill engagera sig politiskt och arbeta med frågor kring personlig frihet, socialt ansvarstagande och familjens betydelse. Det blir en resa in i den politiska maktens centrum där han får en reell möjlighet att omsätta ideologisk övertygelse i praktisk politik. Först som Europaparlamentariker, sedan som riksdagsledamot och medlem av Kristdemokraternas partiledning.

MediaNr: CA66062

Ha förtroende till solen

av Beata Arnborg. Votum, 2023. Inläst av Camilla Eriksson.

07 tim, 15 min. Talbok.

Släkthistoria om familjerna Elieson och Matton på herrgården Agnhammar i Värmland. Författarens mormor växte upp som en av fyra systrar på Agnhammar under andra hälften av 1800-talet. Med henne i centrum berättas husets historia för att föra vidare minnet av kvinnorna i släkten. Med bruksmiljöns ekonomiska och sociala förutsättningar som bakgrund berättas om herrgårdslivet med detaljer ur vardagen. Författaren är kulturjournalist.

MediaNr: CA66068

Helgon och maktspelare

av Staffan Carlsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Ove Ström.

23 tim, 12 min. Talbok.

Biografi över Dag Hammarskjöld, 1905-1961, som från 1953 fram till sin död var FN:s generalsekreterare. Här skildras Hammarskjöld som politiker. Han var en resultatpolitiker som i FN mäklade fred och i Sverige hjälpte till att förbereda oss för krig och konflikt. Hammarskjöld ses med rätta som den bäste generalsekreterare FN haft. Men han saknade självkritik och var dålig på att läsa andra människor, vilket kunde får ödesdigra följder.

MediaNr: CA65955

Det första vittnet

av Jonathan Freedland. Översatt av Johan Nilsson. Volante, 2023. Inläst av Ove Ström.

16 tim, 04 min. Talbok.

I april 1944 planerar tonåringen Rudolf Vrba en vågad och aldrig tidigare skådad flykt från Auschwitz. Efter att ha gömt sig i en hög med timmerplank i tre dagar, medan 3 000 SS-män och deras hundar sökte efter honom, lyckades Vrba och hans medflykting Fred Wetzler så småningom korsa det ockuperade Polen till fots, som medellösa flyktingar. Allt för att kunna berätta sanningen för världen om vad som pågick i de nazistiska koncentrationslägren.

MediaNr: CA65836

Mamma, kommer du att glömma oss nu?

av Ulrika Harmsen. Norstedts, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

04 tim, 10 min. Talbok.

Ulrika var bara 44 år gammal när hon drabbades av Alzheimers sjukdom. Det som började med ett fall på jobbet leder så småningom till att hon får avsluta sitt yrkesliv som speciallärare. Saker som tidigare var rutinhandlingar blir nu en svår prövning. Svårast av allt var dock att berätta om sjukdomen för hennes närmast anhöriga. En berättelse om hur ett nytt liv tog sin början men också om att finna livslust mitt i mörkret. Skriven tillsammans med frilansjournalisten Sofia Edgren.

MediaNr: CA66451

Ebba Stenbock

av Anu Lahtinen. Översatt av Heidi Granqvist. Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS), 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

09 tim, 39 min. Talbok.

Ebba Stenbock (ca 1550–1614) var gift med ståthållaren i Finland, Klas Flemming, som tog kung Sigismunds parti i maktstriden med hertig Karl. Han dödades, deras bostad Åbo slott belägrades, Ebba och barnen tillfångatogs och sonen Johan avrättades. Mitt i detta turbulenta politiska spel finns Ebba Stenbock men det finns inte mycket kvar efter henne. Berättelsen om Ebba måste beskrivas genom männen i hennes liv. Författaren är professor i historia.

MediaNr: CA65572

Ögonblick som förändrar allt

av Marie Lindström. Idus förlag, 2022. Inläst av Anna Godenius.

03 tim, 33 min. Talbok.

Traumatiska händelser lämnar spår i människors liv. Att läka och kunna gå vidare är en process som ser olika ut. Boken presenterar berättelser från personer som har genomlevt svåra saker och tagit sig vidare. De svarar alla på frågorna: Vilket var ögonblicket som förändrade allt och Vad skulle du vilja säga till en person som går igenom något liknande just nu? Olika människor, olika händelser, olika svar. Författaren överlevde tsunamin i Thailand.

MediaNr: CA65627

Krymplingskortet

av Annika Taesler. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

06 tim, 03 min. Talbok.

Journalisten Annika Taesler var tjugofyra år när hon kastades av hästen, bröt nacken och blev totalförlamad. Hon skildrar hur en funktionsnedsättning ger en identitet som påverkar alla delar av livet, inte bara den rent medicinska. Sex, näthat, Hollywoodfilmer, LSS, inspirationsporr, politiska beslut, rädsla, kroppshets: boken täcker högt och lågt, och blottlägger hur personer med kroppar som går utanför normen ses som mindre värda.

MediaNr: CA65138

Geografi

Bakom stadens kulisser

18 tim, 48 min. Talbok.

av Karin Carlsson och Rebecka Lennartsson. Stockholmia förlag, 2021. Inläst av Toya Westberg.

Antologi som är ett resultat av forskningsprojektet Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia. Genom ett nära samarbete mellan arkivarier, antikvarier och forskare har projektet syftat till att skriva fram en mer mångfacetterad stadshistoria med utgångspunkt i de spår av levt liv som speglas i kulturarvsinstitutionernas föremål, bilder och foton. Det handlar om rumslighet, urbanitet och Stockholms dolda rum.

MediaNr: CA65383

Bohusläns historia

av Tomas Andersson. Historiska media, 2023. Inläst av Christer Modin.

13 tim, 18 min. Talbok.

Att även Bohuslän införlivades i Sverige 1658 är kanske inte lika känt som att Skåne då blev svenskt. Ett kargt och fattigt landskap men med en gästfri befolkning och speciella näringar som sillfiske, stenhuggeri och varvsindustri, vilket idag till stor del har ersatts av oljeindustri och turism. Författaren tar upp detta liksom befolkningens kamp för bättre arbetsvillkor och att Sverige skulle ta emot flyktingar i krigstid och mycket annat. En historieberättelse ämnad för en bred publik.

MediaNr: CA66162

Samhälls- och rättsvetenskap

Mänskliga rättigheter under attack

av Klas Grinell. Celanders förlag, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

05 tim, 47 min. Talbok.

Författaren är docent i idéhistoria samt officiell oberoende observatör i Turkiettribunalen. Boken handlar om mänskliga rättigheter i Turkiet. Tar avstamp i den oberoende Turkiettribunalen från 2021. Tar upp förhållandet mellan Turkiet och Sverige, begreppet autokratisering och hur det utvecklats historiskt. Lyfter offren för denna utveckling, till exempel, kvinnor, kurder, vänsteraktivister och queera. Avslutningsvis tas verksamheter som kan demokratisera landet upp. Referenslista och noter finns.

MediaNr: CA66158

Konsten att bekämpa en diktator

av Maria Ressa. Översatt av Manne Svensson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

16 tim, 55 min. Talbok.

Självbiografisk debattbok av den filippinska journalisten Maria Ressa, 1962- , som 2021 belönades med Nobels fredspris. Men när hennes grävande journalistik avslöjade lögnerna och propagandan som sprids via sociala medier i Filippinerna av president Duterte, blev priset högt. Idag hotas hon av långa fängelsestraff. Hon skriver om hur demokratier världen över förblöder av tusentals sår, alla orsakade av desinformationens globala nätverk.

MediaNr: CA65717

Försäkringsvär(l)den

av Håkan Svärdman. Atlas, 2023. Inläst av Ove Ström.

09 tim, 27 min. Talbok.

Försäkringsbranschen äger en tredjedel av världens förmögenhet. Boken belyser branschens roll i öppna och demokratiska samhällen och beskriver drivkrafterna som fick människor att lägga tid, engagemang och pengar på försäkring. Det berättas om varför de första försäkringsöverenskommelserna tillkom och motiven och värderingarna bakom hur ersättningarna förändrats över tid.

MediaNr: CA66035

Ekonomi och näringsväsen

Laga julmat

av Jessica Frej. LL-förlaget, 2023. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 34 min. Talbok.

Jessica Frej, författare till flera kokböcker, lagar sina allra bästa recept inför julen. Det är både klassiker som köttbullar och Janssons frestelse och nya favoriter som krämig grönkålssallad och kladdkaka med saffran. Recepten i boken är lätta att följa och laga med korta steg-för-steg-beskrivningar i både text och bild. Lättläst.

MediaNr: CA65920

Spara pengar

av Christina Sahlberg. Polaris fakta, 2023. Inläst av Anna Westberg.

06 tim, 32 min. Talbok.

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och Günther Mårder är vd för Företagarna. I den här boken har de samlat sina 323 bästa spartips om det mesta som rör vardagsekonomin. Här kan de flesta hitta något spartips som passar för dem, oavsett om det gäller att dra ner på något, att sluta med något eller att börja med något.

MediaNr: CA66034

Militärväsen

Ett svenskt Leijon

av Jan Leijonhielm. Medströms bokförlag, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

14 tim, 30 min. Talbok.

Jan Leijonhielm (f. 1944), berättar om sitt dramatiska arbetsliv inom olika delar av Sveriges underrättelseverksamhet. Den store fienden var då, liksom nu, Ryssland eller dåvarande Sovjetunionen, vilket var i fokus för hans verksamhet. Författaren skriver i första delen om sin egen yrkesbana och hans arbetsgivares organisation för att senare övergå till allmänna synpunkter och reflexioner över hur vi kan få en bättre underrättelseverksamhet. För alla som gärna vill få en inblick i ”spionarbetets” vardag.

MediaNr: CA64728

Naturvetenskap

Taggad att leva

av Marie Dacke. Roos & Tegner, 2021. Inläst av Sanna Tidbeck.

03 tim, 39 min. Talbok.

I intresseväckande och personliga texter får vi lära oss om igelkottarnas biologi, historia och framtid. Fakta varvas med berättelser om författarnas möten med igelkottar när de har studerat dem i trädgårdar, både genom fysiska besök och med hjälp av kameror, och när de har deltagit vid räddningsaktioner. Innehåller tips på hur vi kan hjälpa de hotade igelkottarna. Boken är rikt illustrerad. Författaren är professor i sinnesbiologi.

MediaNr: CA66063

Försvunna världar

av Thomas Halliday. Översatt av Claes Bernes. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Örjan Blix.

20 tim, 53 min. Talbok.

Den engelske paleobiologen Thomas Halliday skildrar jordens och livets historia - massutdöenden, evolutionära språng, våldsamma klimatförändringar och kringdrivande kontinenter. Det är en reseskildring i förfluten tid, där främmande landskap träder fram i dramatisk skönhet. Livets historia är inte bara en ofattbart ändlös tidsrymd utan en svit av världar, sagolika men på något sätt ändå välbekanta.

MediaNr: CA64548

Signaturen i cellen

av Stephen C. Meyer. Översatt av Björn Nissen. Timoteus förlag, 2022. Inläst av Jens Jacobson.

42 tim, 28 min. Talbok.

Tidigare geofysikern och collegeprofessor Dr Stephen C. Meyer har doktorerat i vetenskapsfilosofi vid universitetet i Cambridge. I den här boken skriver han om livets uppkomst. Han lyfter bland annat forskningen kring élan vital (livskraften), ursoppan DNA-molekylens upptäckt, kemisk evolution, slumphypotesen och intelligent design. Han skriver också om sin privata livsresa. Boken blev vald till en av årets böcker av litteraturtidskriften "The Times Literary Supplement".

MediaNr: CA66066

Årstiderna

av Josefin Olevik. LL-förlaget, 2023. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 22 min. Talbok.

Vinter, vår, sommar, höst. Årstiderna markerar tidens gång. Vi har alla lärt oss att tolka årets små förändringar som hur ljuset ändras, hur luften känns och hur naturen luktar. Här får vi följa med och plocka den första tussilagon, vila i en hängmatta, grilla i skogen och titta noga på en snöflinga. Korta betraktelser där Josefin Olevik tolkar foton av Ylva Sundgren - ibland är drömskt vackra, ibland vardagsrealistiska. Lättläst.

MediaNr: CA66638

Medicin

Den sjuka debatten

av John Lapidus. Verbal, 2023. Inläst av Martin Jonols.

06 tim, 57 min. Talbok.

Debattbok av John Lapidus, doktor i ekonomisk historia, där han kritiserar dagens svenska sjukvården som han anser håller på att slås sönder. Från principen om vård efter behov är det alltmer ekonomiska intressen och plånbokens storlek som styr. Men privata vårdgivare, försäkringsbolag och politiker talar inte öppet om sina avsikter. Med nyspråk och rena lögner vill de övertyga oss att vård på lika villkor fortfarande är en realitet.

MediaNr: CA65889

Skakvåld

av Niels Lynöe. Fri tanke, 2023. Inläst av Inga Pyk.

13 tim, 06 min. Talbok.

Det finns olika former av barnmisshandel, varav skakvåld, shaken baby syndrome, är en. Begreppet, som tillkom på 1970-talet, kan definieras som att en vuxen håller ett barn framför sig och skakar dess huvud fram och tillbaka. Men det råder delade meningar om hur man ska diagnostisera och förebygga skakvåld. Författarna Anders Eriksson, professor i rättsmedicin, och Niels Lynöe, professor i medicinsk etik, redogör för det aktuella forskningsläget.

MediaNr: CA65988

XBT

av Niklas Möller. Natur & Kultur, 2020. Inläst av Åke Lindgren.

10 tim, 37 min. Talbok.

Boken riktar sig till utbildningar i KBT, det viss säga Kognitiv beteendeterapi och till behandlare som är intresserade av existentiella frågor. Som en slags teoretisk grund har författarna B. F. Skinners (1904-1990) inlärningsteori samt sin egen verksamhet vid Röda Korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade i Uppsala. Genom att reflektera över livsfrågor och att använde de verktyg man som behandlare har skaffat, försöker man hjälpa medmänniskor i nöd.

MediaNr: CA66103

Böcker för barn

Skönlitteratur

Love, Simon

av Becky Albertalli. Översatt av Ylva Kempe. Rabén & Sjögren, 2018. Inläst av Åke Lindgren.

07 tim, 57 min. Talbok.

Först utgiven på svenska med titeln Bara tre ord. 2018 blev den filmatiserad under samma titel som denna utgåva. Sextonåriga Simon har fortfarande inte kommit ut, men när ett av hans mejl hamnar i fel händer är risken överhängande att hans hemlighet kommer att avslöjas. Simon gillar inte förändringar, men nu kan han inte längre gömma sig. På något sätt måste han avslöja vem han är utan att stöta sig med sina vänner eller slarva bort den möjlighet till lycka som han har med den mest förvirrade, förtjusande kille han aldrig mött.

MediaNr: CA66090

Tolv

av Lisa Bjärbo. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

02 tim, 44 min. Talbok.

Kollektivroman om livet i sexan på Frejaskolan i Gnesta där man får följa tolv tolvåringar i deras vardag. Husse är rädd, Vincent är pank och Iris är kär men har kanske just råkat göra slut. Melvin kan inte tro att livet kan vara så här bra, Georg vet allt om puberteten, som ingen verkar vilja prata om, och Alba och Kerstin har alltid gjort allt tillsammans. Det handlar om ilska, förälskelse, pengar, pubertet och annat som är viktigt.

MediaNr: CA66419

Flickan i grottan

av Greta Boström. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 22 min. Talbok.

Alma är på ridläger med sin bästa vän Adriana när hon får höra spökhistorien för första gången. Den om flickan som hittades död samma dag som Alma föddes. Det är Lexi som berättar. Lexi som bor på gården, har två egna ponnyer och sammetshy. Hon som gör allt för att ta Adriana ifrån Alma. Och snart börjar konstiga saker hända. En vitklädd kvinna dyker upp på de mest oväntade ställen. Finns hon ens på riktigt?.

MediaNr: CA65649

Uppdrag på djupt vatten

av Camilla Brinck. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

03 tim, 15 min. Talbok.

Mössen Musse och Helium har kommit till vattenriket Splashomanien, där de letar efter sina föräldrar och Guldosten. De möts där av ledaren för vattenfolket, som berättar att duvjägarna, näst intill har förvandlats till robotar. De kontrolleras av den en gång gode Borrdorf. Mössen måste återfinna harmonin och hitta de fyra elementen, en uppgift som skulle vara diger för vem som helst. Med färgillustrationer av Srikanth Thillenkery och Olga Antonenko. För åldern 6-9 år.

MediaNr: CA65896

Pannkaka

av Judy Brown. Översatt av Catharina Löwenhielm Hjelmqvist. B. Wahlström, 2008. Inläst av Anna Godenius.

01 tim, 29 min. Talbok.

Återigen har Piratprinsessan Polly och hennes besättning på skeppet den Flygande Grisen blivit kallade på ett räddningsuppdrag. Den här gången är det Prinsessan Pannkaka som inte vill gifta sig med prins Isidor och flytta till hans slott av is. Men Greve Grym har lyckats få med en förrädare på Flygande Grisen och hela uppdraget riskerar att misslyckas. Lättläst kapitelbok för barn 6–9 år.

MediaNr: CA66182

Den lilla prinsessan

av Frances Hodgson Burnett. Översatt av Katarina Backman. Modernista, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

07 tim, 40 min. Talbok.

Sara Crewe, rik och bortskämd flicka i Indien, med egen ponny och kammarjungfru reser 7 år gammal till en flickpension i London, där hon blir den förnämsta eleven. Men så dör hennes far borta i Indien och lämnar Sara utan anhöriga och pengar. Tiden är 1880-talet. Originalupplagan utkom 1905.

MediaNr: CA65783

Kom igen, Amina!

av Annelie Drewsen. Nypon, 2015. Inläst av Britt Ronström.

00 tim, 35 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Spring Amina! Amina är ett ensamkommande flyktingbarn från Somalia som har hittat glädjen i friidrott. Det är dags för träningsläger i Norge och Amina är nervös. Hon är duktigast i sitt lag men har på sista tiden inte lyckats lika bra som vanligt. Hon tappar stafettpinnen och det har gjort att hennes självförtroende inte är på topp. Lättläst.

MediaNr: CA66418

Gudar av röta och undergång

av Linnéa Engman. Seraf förlag, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

09 tim, 43 min. Talbok.

Del 1 i en trilogi. Idunn, Caruwynn och Serene är huvudpersonerna i denna fantasyserie. Denna del handlar främst om Idunn. De lever i en mörk tid full av mörker där gudarna är falska och utnyttjar andra. Idunn är älskarinna till en hemsk gud som gör allt för att ta makten från sin bror. Idunn förstår att hon måste hindra honom men hur ska hon lyckas med det? Romance för unga vuxna.

MediaNr: CA66338

Bara Astrid

av Charlotta Lannebo. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

03 tim, 33 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Astrid, alltid Astrid! Astrid går i trean och tycker att allt är ganska långtråkigt. Hon får inte göra flickisar på gymnastiken eftersom hennes brutna arm just läkt, där hemma käbblar syskonen hela tiden och i skolan får klassen den ena korkade uppgiften efter den andra av sin fröken Gina. Tur att Astrid har sina tänkarstunder då hon kan stänga in sig i sitt rum, dricka te med mycket socker och läsa böcker.

MediaNr: CA66236

Världens bästa Molly och den nya skolan

av Sabine Lemire. Översatt av Sara Ohlsson. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Björn Muda.

00 tim, 35 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Molly ska börja i en ny skola där hon inte känner någon. Hennes föräldrar säger att hon snabbt kommer att få nya vänner, men hur får man det? Allt hade varit så mycket enklare om Mollys bästa kompis Ellen varit där. Och tänk om Ellen glömmer henne nu, när de inte längre ses varje dag. Som tur är går det en tjej som verkar snäll i den nya klassen.

MediaNr: CA65858

Totalt ocool

av Christina Lindström. B. Wahlströms, 2023. Inläst av André Nilsson.

03 tim, 01 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Totalt bortglömd. Gabriel ska börja sjuan efter sommarlovet men ingen av hans gamla kompisar hamnar i samma klass. Hans nya klass består av läskiga hårdrockare, folk som tar med sig giftiga ormar till mataffären och en lärare som heter Birgitta. Gabriel har aldrig känt sig så ensam och osynlig. Han är verkligen totalt ocool. Skönt att han har sin ständiga följeslagare labradoren Beppe där hemma.

MediaNr: CA66237

Stjärnor och rök

av Marie Lu. Översatt av Katarina Falk. Modernista, 2023. Inläst av Linda Norgren.

12 tim, 09 min. Talbok.

Den ökände kriminelle magnaten Eli Morrison har bara en svaghet - dottern Penelope - och Penelope önskar sig bara en sak i 19-årspresent: en privat konsert med Winter Young, bakgrundsdansaren som blivit ett globalt popfenomen. När den hemliga polisorganisationen Panacea kontaktar Winter med en unik chans att infiltrera Morrisons innersta krets måste han använda sig av all sin berömmelse, list och karisma för att ro hem uppdraget.

MediaNr: CA66171

Ruskigt råstarka Ruben

av Margaretha Malmgren. Idus förlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 33 min. Talbok.

Det är inte lätt att få syskon. Det vet Ruben. En skrikig, rapig och fisig liten Rut har tagit hans plats hos familjen Fritz i Nissebo. Samtidigt som Ruben kämpar med en plan för att få bort Rut, jagas han av storkillarna på skolan. De överfaller honom som vilddjur och är lika långa som höghusen i City. Så en dag råkar Rut ta sönder mormors halsband med den glänsande bärnstenen och tur är väl det. För i bärnstenen upptäcker Ruben en magisk kraft.

MediaNr: CA66204

Rummet innanför

av Mårten Melin. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Björn Muda.

02 tim, 52 min. Talbok.

Tio fantastiska berättelser om sällsamma varelser som spöken, älvor, demoner och vampyrer. Och människor – kanske de otäckaste varelserna av dem alla. Det är berättelser med övernaturliga inslag i igenkännlig vardagsmiljö; med oväntade vändningar i högt tempo skapar författaren omväxlande och ofta riktigt otäcka historier.

MediaNr: CA66188

Hundägarna

av Frida Nilsson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Louise Ryme.

03 tim, 55 min. Talbok.

Del 1 i en serie. Året är 1910. Det 9-åriga fosterbarnet Martin flyr från sitt fosterhem tillsammans med den enögda gårdshunden Jack. Kanske kan de hitta Martins riktiga pappa någonstans därute? Det blir en strapatsrik färd, längs vägen hakar fler luggslitna gestalter på och till slut når de ett pensionat som Jack målat upp som paradiset när det i själva verket tagits över av ett stort gäng hundar som lever på marginalen utanför samhället.

MediaNr: CA66274

Hett om öronen och blött i brallan

av Fredrik Persson. Ebes förlag, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

06 tim, 55 min. Talbok.

Jojo är skadad och på flykt i Namibia. Förtvivlat försöker han hitta hem, men ingenting blir som tänkt. Då träffar han den svenske pastorn Jan Berg. Efter oändliga timmar med flyg är de framme i lilla Alkärr i Sverige. Men livet är inte så lätt och ofarligt som det kan verka för en mörk person med ett mörkt förflutet, särskilt inte när skolan står i lågor och han blir misstänkt för mordbrand.

MediaNr: CA65741

Percy Jackson och de grekiska hjältarna

av Rick Riordan. Översatt av Torun Lidfeldt Bager. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Döbling.

15 tim, 24 min. Talbok.

Percy Jackson presenterar de tolv mest berömda grekiska hjältarna. Riktiga ursprungshjältar som krånglade till det och misslyckades där ingen människa tidigare gjort bort sig. De högg huvudet av Medusa, sådde draktänder, var vackra för sitt eget bästa och mockade stall. Häpna över hur många blodtörstiga monster, otrevliga suggor och eldkastande gethuvuden som kom i deras väg mot odödlighet och en egen stjärnbild.

MediaNr: CA66202

Fru Alms magiska resebyrå

av Annakarin Rosengren. Idus, 2015. Inläst av Camilla Eriksson.

04 tim, 17 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Fru Alms magiska resebyrå. Hilma är äntligen tillbaka i Lysekil hos mormor och morfar – och hos fru Alm med den magiska resebyrån, som gör det möjligt att resa i tiden. Hilma blir vän med mormors nya granne, Leo. Leo är inte den enda nyinflyttade i staden. På bänken utanför affären sitter en mystisk kvinna invirad i filtar. Hilma känner på sig att de borde göra något för henne, men vet inte riktigt vad.

MediaNr: CA65189

De utvalda

av Emily Skye. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022. Inläst av Britt Ronström.

04 tim, 33 min. Talbok.

Del 1 serien Den hemliga drakskolan. Henry har flyttat till ön Sju eldar tillsammans med fem andra för att bli drakryttare. De ska träna för att rida på de sista riktiga drakarna som finns. För att få stanna på skolan måste ryttare och drakar klara av de farliga eldproven, men det verkar inte som att Henrys drake tycker om honom och gör allt för att de ska misslyckas. Fantasy.

MediaNr: CA66185

Molly är bäst

av Siri Spont. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

00 tim, 24 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Molly är min om Ebba och hennes busiga shetlandsponny Molly. Storasyster Fanny ordnar en hopptävling i byn. Men hur gärna hon än vill vara med är Ebba lite rädd och tycker inte om att hoppa. Kanske kan hennes kompis Wilma vara med och hoppa med Molly i stället? Lättläst kapitelbok.

MediaNr: CA65654

Faktaböcker

Biografi med genealogi

Du vet inte vad krig är

av Yeva Skalietska. Översatt av Åsa Malm. Bazar förlag, 2022. Inläst av Anni Bernhard.

03 tim, 55 min. Talbok.

Den 24 februari 2022 attackeras den tolvåriga Yeva Skalietskas hemstad Charkiv när Ryssland inleder sin invasion av Ukraina. I denna dagbok beskriver hon bombningarna som hon och hennes farmor utsattes för och deras desperata flykt, bort från krigets fasor. Efter långa tågresor och vistelser på överfulla flyktingcenter i västra Ukraina hittar Yeva och hennes farmor till slut en fristad i Dublin. Men hoppet om att en dag kunna återvända hem lever.

MediaNr: CA64566

Naturvetenskap

Superhajar

av Derek Harvey. Översatt av Shu-Chin Hysing. Lind & Co, 2023. Inläst av Eric Linderholm.

03 tim, 57 min. Talbok.

Stor och faktaspäckad bok om många av havets innevånare. Under olika teman möter vi djur i haven som har olika superförmågor eller kan överleva trots extrema förhållanden. Vi får lära oss om djur med superanatomi, som brugden som har så stor mun att ett barn kan stå rak i den, och om djur som är superatleter, har supersinnen med mera. Till varje djur finns bilder och faktarutor.

MediaNr: CA65587

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Adūnyādā

av Adonis. Dār al-Sāqī, 2022. Inläst av Yousef Alkabbani.

11 tim, 51 min. Talbok.

Adonis, pseudonym för Ali Ahmad Said Asbar, poet och litteraturkritiker, föddes 1930 i en by utanför Latakia i norra Syrien. Adonis är en av de främsta företrädarna för poetisk modernism i arabvärlden. Adūnyādā publicerades 2022 och omfattar Adonis dikter skrivna under de senaste tio åren. Verket återspeglar Adonis liv och tankar, och hans vistelser i olika städer samt hans fiktiva möten med stora poeter. Inläst på arabiska.

MediaNr: CA65929

I will find you

av Harlan Coben. Century, 2023. Inläst av Kola Krauze.

08 tim, 59 min. Talbok.

David och Cheryl Burroughs och deras 3-årige son Matthew lever ett välordnat liv. Men en dag förändras allt. David vaknar med blod över hela sin kropp, Matthews blod. David döms till mord och livstids fängelse. Fem år senare kommer Cheryls syster till fängelset och visar ett fotografi för David. På fotot syns en familj och i bakgrunden står en pojke, en pojke som är Matthew. Nu börjar en jakt på sanningen. Thriller. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66131

Jade legacy

av Fonda Lee. Orbit, 2021. Inläst av Kola Krauze.

22 tim, 49 min. Talbok.

Del 3 trilogin the Green Bone Saga som börjar med Jade city. Jaden är nu spridd över världen och alla vill ha del av dess magiska krafter. Kampen om kontrollen över jaden blir allt farligare. Sargade av krig och konflikter måste Kaulfamiljen göra fruktansvärda uppoffringar men frågan är om det räcker för att säkra deras överlevnad och landet de har svurit att skydda. Fantasy.

MediaNr: CA65419

A promised land

av Barack Obama. Crown Publishing Group, 2020. Inläst av Alex Kennan.

44 tim, 02 min. Talbok.

Självbiografi av Barack Obama, 1961- , USA:s president 2009-2017. I första volymen av sina memoarer berättar han historien om sin osannolika resa, från en ung man sökande efter sin identitet till ledare för den fria världen. Han beskriver sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i sitt presidentskap - en tid av stor oro och dramatiska förändringar. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66071

A swim in a pond in the rain

av George Saunders. Bloomsbury Publishing Ltd., 2022. Inläst av Jared Brown.

17 tim, 25 min. Talbok.

Den amerikanske författaren George Saunders, 1958- , har under mer än 20 år varit lärare i creative writing vid Syracuse University. Utifrån noveller av fyra ryska författare – Gogol, Tjechov, Turgenev och Tolstoj – beskriver Saunders hur en berättelse kan utformas, vilken effekt den kan ha och hur den kan appliceras på dagens verklighet. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66008

A day of fallen night

av Samantha Shannon. Bloomsbury Circus, 2023. Inläst av Simon Linter.

41 tim, 56 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med A priory of the orange tree. Tunuva Melim är tränad för att slakta wyrms men inga har synts till på länge. Drottning Sabran har gift sig och räddat två riken från undergång och nu följer dottern i hennes skugga. I öst har Dumai ägnat sitt liv åt att väcka gudarna som slumrat i århundraden. När Dreadmount får ett utbrott med våld och terror som följd måste dessa kvinnor hitta styrkan att rädda mänskligheten. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66072

Shifting colours

av Fiona Sussman. Allison & Busby, 2015. Inläst av Lisa Sculati.

08 tim, 23 min. Talbok.

Shifting colours av den sydafrikanska läkaren och författaren Fiona Sussman utspelar sig i 60-talets Johannesburg. Hembiträdet Celia arbetar åt en familj som vill lämna det våldsamma Sydafrika för ett lugnare liv i England. De erbjuder sig att ta med Celias dotter Miriam dit. Men livet i England blir inte som familjen lovat och romanen skildrar Miriams mångåriga kamp för att återvända till Sydafrika för att hitta både sig själv och sin mamma. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65940

Böcker för barn

Girl in pieces

av Kathleen Glasgow. Reprinted.. Oneworld Publications, 2016. Inläst av Jennifer Feenstra-Arengård.

12 tim, 34 min. Talbok.

Charlie Davis liv är i bitar. Vid 17 års ålder har hon förlorat mer än de flesta förlorar under en livstid. Hon försöker skärma av och inte tänka på sin pappa och vad som hände under bron, eller på sin bästa vän, Ellis, som är borta för alltid eller på sin mamma som inte vill ha någon kontakt. När Charlie kastas ut från behandlingshemmet hamnar hon i Tucson, Arizona och nu börjar den långa resan för att försöka bli hel igen. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66007

Thunderhead

av Neal Shusterman. Schuster BFYR, 2018. Inläst av Loukas Christodoulou.

14 tim, 10 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Scythe. Rowan och Citra intar motsatta positioner i Scythedom. Ett år har gått sedan Rowan flydde undan nätet och han har sedan dess blivit en urban legend. Citra, Scythes Anastasia, lyser av medlidande och utmanar öppet idealen kring ”new order”. Man förstår dock att alla inte är öppna för förändringen då både hennes liv och hennes metoder blir ifrågasatta. Inläsning på engelska. Fantasy.

MediaNr: CA65893

The first to die at the end

av Adam Silvera. Simon & Schuster, 2022. Inläst av Scott Ackerman.

10 tim, 56 min. Talbok.

"Prequel" till They Both Die at the End. Orions och Valentinos vägar korsar på Times Square i New York. De känner genast en djup närhet till varandra men när dagen är slut kommer deras liv att vara förändrade för alltid. En av dem kommer att få ett telefonsamtal och den andra inte. Oavsett hur dagen kommer att sluta vet de att de vill tillbringa den tillsammans, även om det innebär att deras avsked kommer att få deras hjärtan att brista. Fantasy. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA65878

Khurdam kun

av Tahereh Mafi. Översatt av Shabnam Saadat. Parian Publications, 2018. Inläst av Parvin Mohammadian.

12 tim, 32 min. Talbok.

Sjuttonåriga Juliette är inlåst på ett mentalsjukhus. Ingen vet varför Juliettes beröring är dödlig men partiet som styr världen med järnhand har planer för henne. De vill använda henne som ett dödligt vapen. Men Juliette har egna planer. Efter en livstid utan frihet upptäcker hon plötsligt att hon är stark. Stark nog att stå emot och slåss för en framtid med en pojke. Dystopi som utspelas i en inte alltför avlägsen framtid. Inläst på persiska.

MediaNr: CA65875

Den lille prinsen (Kurdiska)

av Antoine de Saint-Exupéry. Aryen Yayınları, 2020. Inläst av Bedia Sarihan.

02 tim, 27 min. Talbok.

En flygare, som nödlandat med sitt flygplan i öknen, möter en liten prins, som kommer från en annan planet. De båda för långa samtal om filosofiska ting, och prinsen berättar om en blomma som han vaktar. Klassisk barnbok utgiven 1946. Inläst på kurdiska. Svenskt titel: Lille prinsen.

MediaNr: CA65643

Matilʹda

av Roald Dahl. Översatt av Viktor Morozov. 2021. ISBN 9789667047641 A-ba-ba-ga-la-ma-ga, 9667. Inläst av Larysa Fenenko.

04 tim, 36 min. Talbok.

Matilda är en högst ovanlig flicka som redan vid 5 års ålder läser klassiker och löser invecklade tal. Men hennes föräldrar hunsar henne och i skolan har hon en rektor som avskyr barn. Men med hjälp av sin intelligens och magi triumferar Matilda över både föräldrar och rektor samt räddar skolan och sin egen underbara klasslärare. Rysansvärd, men rysligt rolig historia. Inläsning på ukrainska.

MediaNr: CA64286