Nya talböcker november 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Avsnitten Facklitteratur och Faktaböcker är indelade i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 208 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Ingen ro om natten

av Karl Kofi Ahlqvist. Nirstedt/litteratur, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

03 tim, 54 min. Talbok.

Peter lever i en tillvaro kantad av rasism och organiserad brottslighet. Ibland bor han hos sin afghanske far i Malmö, ibland på andra sidan sundet i Köpenhamn tillsammans med svarta prostituerade. Efter en kort karriär som körkortslös svarttaxichaufför försöker han i stället prova sin lycka som manlig eskort för vita affärsresenärer. Vägen mot undergången tycks vara oundviklig. Debutroman.

MediaNr: CA66714

Hannas kaffestuga

av Kristina Ahlström. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 31 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Hannas Sweet Deli. Hanna Dahlman köper en stuga i skärgården. Hon tänker göra om den till en kaffestuga där hon ska servera kakor från sin farmors gamla receptböcker. Men det är mycket som behöver fixas innan. Samtidigt tycker särbon Erik att det stjäl tid från deras nyvunna kärlek, sonen Carl vill att hon ska fortsätta satsa på Hannas Sweet deli och hennes demente pappa behöver ett boende. Feelgood.

MediaNr: CA66627

Premiären

av Marie Albertsson. LL-förlaget, 2023. Inläst av Lina Einarsson.

00 tim, 43 min. Talbok.

Sofie, som bor på gruppboendet Lunden, har börjat på en teaterutbildning Varje dag lär hon sig nya saker. Klassen ska spela en pjäs som heter Romeo och Julia. Sofie ska få spela Julia och en som heter Andreas ska spela Romeo. I manus står det att de ska pussas och se kära ut. Men inte vill Sofie pussa Andreas. Hon är ju kär i Mårten. Och Mårten vill verkligen inte att Sofie ska bli kär i någon annan. Inte ens på låtsas. Lättläst.

MediaNr: CA66499

Valentin och Ketty

av Karin Alfredsson. Brombergs, 2023. Inläst av Therese Stenshäll.

07 tim, 56 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Vajlett och Rut. Året är 1951. I Gransträskåsen har Vajlett flyttat från Rut och tillbaka till lärarbostaden. Deras förbjudna relation har blivit allt svårare att dölja för byskvallret och pingstkyrkoförsamlingen. Så kliver Valentin och hans syster Ketty av bussen söderifrån. Han med ett uppdrag av Gud att driva djävulen från bygden och hon med en mörk hemlighet. Genast väcks nya skiljelinjer och konflikter i byn.

MediaNr: CA66580

Skörgossen

av Ida Andersen. Bokförlaget Polaris, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

15 tim, 15 min. Talbok.

Del 2 i trilogin Glasbruksserien, som började med I oxögat. Kosta glasbruk år 1745, fjortonårige Johan Svensson har just börjat arbeta i glasbruket. Han förälskar sig i mäster Gottfrieds dotter Elisabeth. Men för den kunskapstörstande Elisabeth är det glasbrukets bokhållare som får hennes uppmärksamhet. Hedvigs liv ställs på ända när hon förälskar sig i Johan. Hon som måste kämpa för att få tillbaka gästgiveriet Kulla, har inte tid för kärlek. Historisk skildring.

MediaNr: CA66437

Den som draken slår

av Mikael Andersson. Hoi Förlag, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

12 tim, 26 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Den som illa gör. En pensionerad professor hittas naken på universitetsområdet i Umeå. Han är dock djupfryst och saknar huvud. Utredningen, som leds av kommissarie Roland Fransson blir snårig. Hustru och kollegor förhörs och som genomgående tema verkar den dekapiterade professorns tidigare engagemang inom rasbiologin löpa. Möjligen finns här ett motiv begravet. När kommissarien börjar få anonyma foton tagna i hans eget hem blir han emellertid mycket nervös.

MediaNr: CA66670

Den spanska kärleksbluffen

av Elena Armas. Översatt av Ida Ingman. Lovereads, 2023. Inläst av Helena Gripe.

19 tim, 48 min. Talbok.

En historia i högt tempo där den New York-baserade huvudpersonen Catalina snabbt behöver hitta någon som hon kan presentera som pojkvän för att kunna besöka sin systers bröllop i Spanien. Hennes irriterade kollega Aaron erbjuder sig att spela rollen, men Catalina kan inte fördra tanken på att just han skulle vara hennes pojkvän. Tiden går dock och hon måste alltmer vänja sig vid tanken.

MediaNr: CA66520

Om uträkning av omfång

av Solvej Balle. Översatt av Ninni Holmqvist. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 17 min. Talbok.

Första delen i en svit planerad till sju band. Tara Selter har fastnat i tiden. Efter att den 17 november ha besökt en antikmässa i norra Frankrike, märker hon att alla människor agerar som om idag vore igår. Det är enbart hon som upplever 18:e november, ett tillstånd som fortsätter oavsett hur många morgondagar hon upplever. Vädret är detsamma och hennes man väntar henne ständigt hem men för Tara stiger paniken och känslan av klaustrofobi.

MediaNr: CA66447

Skärseld

av Leigh Bardugo. Översatt av Ylva Stålmarck. Modernista, 2023. Inläst av Helena Gripe.

21 tim, 44 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Det nionde sällskapet. Galaxy, eller Alex Stern som hon kallar sig, möter nya utmaningar på prestigeuniversitet Yale, Hennes handledare Darlington är försvunnen och – visar det sig - befinner sig i helvetet. Alex får uppgiften att hämta hem honom från skärselden men samtidigt dyker nya mordoffer upp på universitetet. Portalfantasy.

MediaNr: CA66225

Lady Sarahs frestelser

av Sophie Barnes. Översatt av Eva Wennbom. HarperLove, 2023. Inläst av Lena Elisabet.

09 tim, 29 min. Talbok.

Första delen i en serie om människorna kring Thorncliff manor. Det är tidigt 1800-tal och i släkten går det en historia om att man skickat familjejuvelerna, för att rädda dem undan franska revolutionen, till godset Thorncliff manor. Emellertid har ingen funnit dem än så länge. Unga Sarah bär på en hemlighet som får henne att tvivla på att hon någonsin ska kunna finna en make som hon själv vill ha. Historisk romance.

MediaNr: CA66777

Aases död

av Aase Berg. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Törnlund Ylva.

00 tim, 49 min. Talbok.

På omslaget till A.B.:s nya diktsamling ser man en simmande gråsäl i havet, en illustration till ett diktjag som befinner sig under havsytan. Här råder mörkret och tystnaden. I strid med denna blaskiga tillvaro står en utmattad modersinstinkt och en ännu icke utslocknad rovdjursaggressivitet. Det jagande jaget, vägrar att acceptera sin och kroppens upplösning. Författarens första diktsamling efter två romaner och en essä om djur.

MediaNr: CA66752

Ekarvet

av Kerstin Bergman. Southside Stories, 2023. Inläst av Anna Döbling.

12 tim, 34 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Oskuld och oleander. Iris Bure blir kallad till bouppteckning i Linköping efter sin mellanstadielärare. Det visar sig att Iris och fyra gamla klasskamrater från grundskolan får ärva ett stort hus beläget i eklandskapet söder om stan. Men med arvet kommer en utmaning: att tillbringa fyra dygn tillsammans i huset. Snart dras de fem arvingarna in i ett olöst mysterium som inte verkar ha några gränser.

MediaNr: CA66718

Åren går - adhd består

av Lotta Borg Skoglund. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

09 tim, 31 min. Talbok.

En bok med tonvikten på hur ADHD påverkar äldre vuxna. I nio avsnitt berör författaren olika aspekter av att leva med diagnosen, till exempel hjärnan och ADHD, relationer och åldrande samt om vad som är viktigt för samhället att förstå kring funktionsnedsättningen. Den bygger på forskning men har också med ett otal exempel ur vardagen och vittnesmål från människor med diagnosen. Författaren är psykiater och har länge arbetet med och kring ADHD.

MediaNr: CA66710

Den övergivna trädgården

av Kelly Bowen. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

15 tim, 06 min. Talbok.

Normandie, 1930-talet. Stasia tillbringar sin barndoms somrar hos sina morföräldrar. Hon träffar pojken Nicolas. Under sina möten i en övergiven slottsträdgård växer deras känslor, och platsen som är deras hemlighet kommer att spela en viktig roll när de tvingas hantera krigets fasor. Normandie, 2021. Isabelle köper ett slott med en magisk trädgård. Hon hittar historiska dokument som förklarar vad som hände med Stasia och Nicolas under kriget.

MediaNr: CA66226

Lyckliga gatan tur och retur

av Cassandra Brunstedt. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Louise Ryme.

09 tim, 45 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med En enkel till Indien. Ella har lyckats skapa ett retreat på sin gård i skärgården och snart väntar dessutom hennes älskade från Indien. Dessvärre blir deras återförening mer förvirrad än passionerad och hon känner sig mestadels stressad av uteblivna förhoppningar. Hur ska man kunna vila i nuet i en värld full av uppkoppling men med föga avkoppling? Feelgood.

MediaNr: CA66583

Splitter

av Johan Brännström. Ordfront, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

16 tim, 03 min. Talbok.

Fjärde fristående delen om Mikaela Sköld. Första delen heter Feber. Polisen har avkrypterat en app som kriminella använder. Chattar visar att kriminella planerar en terrorattack mot en särskild person som arbetar på Nyhetsbyrån. Mikaela som tidigare arbetat där, går under täckmantel för att försöka ta reda på vem terroristerna har på insidan och vad de planerar. Mikaela tvingas in i ett dubbelspel där även hennes dotter måste föras bakom ljuset. Thriller.

MediaNr: CA66390

Dimma över heden

av Julia Chapman. Översatt av Cecilia Falk. Printz publishing, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

11 tim, 28 min. Talbok.

Första delen i deckarserien Döden i Yorkshire. Delilah Metcalfe tar in en hyresgäst för att dra in pengar till sitt ekonomiskt fallerande dejtingbyrå. Hyresgästen Samson, en uppsagd polis från London som startat en detektivbyrå, ses med oblida ögon av ortsbefolkningen, men han dras snart in i ett dödsfall i bygden. Polisen har avfärdat det som ett självmord men ytterligare ett fall pekar mot mord. Humoristisk pusseldeckare med mycket lokalkolorit.

MediaNr: CA66534

Under isen

av Karin Collins. Schildts & Söderströms, 2022. Inläst av Åsa Salvesen.

08 tim, 52 min. Talbok.

Det är 1980-tal i den finländska staden Hangö. En sen januarikväll vandrar Peter hem från ishockeyplanen och hör ett skrik. En ung, halvklädd kvinna står snyftande i snön. Det här är upptakten till en serie händelser som avslöjar synliga och osynliga samband som finns mellan stadsborna. När havsisen brister och för med sig ett lik vet ingen vad som har hänt, och vem som egentligen är skyldig.

MediaNr: CA67062

De som färdas om natten

av Armando Lucas Correa. Översatt av Jessica Hallén. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

13 tim, 49 min. Talbok.

Skildrar fyra generationer kvinnor med start under andra världskriget. Den unga poeten Ally föder ensam sin dotter Lilith i Berlin på 1930-talet och för att skydda henne från nazisternas raslagar flyttas Lilith till Havanna. Lilith växer upp och får dottern Nadine som hon på grund av Castros maktövertagande måste skicka till USA. År senare föder Nadine dottern Luna och tillsammans börjar de söka bakåt i familjens sorgliga historia.

MediaNr: CA66680

Botanikern

av M. W. Craven. Översatt av Gabriel Setterborg. Modernista, 2023. Inläst av Toya Westberg.

14 tim, 24 min. Talbok.

Del 5 i serien Washington Poe, som började med Brännaren. En giftmördare, som kallas för Botanikern, skickar torkade blommor och en dikt till utvalda kändisar. Trots polisens åtgärder lyckas mördaren slippa undan gång på gång. Samtidigt har Washington Poes vän, rättspatologen Estelle Doyles pappa mördats med två skott i huvudet, och den huvudmisstänkta verkar vara hans dotter. Det enda Doyle sagt efter gripandet är att de ska ringa Washington Poe.

MediaNr: CA66611

I cirkelns mitt

av Arne Dahl. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av David Zetterstad.

12 tim, 48 min. Talbok.

Del 1 i ny serie om kriminalkommissarie Eva Nyman och hennes grupp Nova. Det sker en serie med attentat, där bland annat direktör Alf Stjernströms bil sprängs i luften. Brotten verkar vara relaterade till klimatkrisen och det enda spår som förövaren har lämnat är ett brev till Eva Nyman. Hon och gruppen för ovanliga brott börjar nysta i fallet och spåren leder till den försvunna kollegan Lukas Frisell. Arne Dahl, pseudonym för Jan Arnald är författare och litteraturkritiker.

MediaNr: CA66609

Leken

av Jan-Erik Fjell. Översatt av Sandra Rath. HarperCollins, 2021. Inläst av Martin Jonols.

10 tim, 49 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Angivaren. Texas, 2006 I elva år har den dödsdömde CIA-agenten Nathan Sudlow tigit. Bara några timmar före sin avrättning berättar han sin historia för fader Tom Sullivan. Fredrikstad, nutid En ung kvinna hittas mördad och alla spår pekar mot Stig Hellum, en ökänd mördare som rymt från fängelset två år tidigare. Kriminalkommissarie Anton Brekke får mordet på sitt bord och konfronteras med ren och skär ondska.

MediaNr: CA66048

Lösningen är kaos

av Anna Fock. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

11 tim, 45 min. Talbok.

Anna Focks femte roman utspelar sig i Estland under och efter Sovjetunionens ockupation. Den estländske journalisten Merike gör ett reportage om en fastighetsskandal, där hennes ungdomskärlek punkrockaren Siim Ots är inblandad. Hon minns tillbaka på alla konflikter som uppstod med Siim och hennes man, ryssen Ilja. Merike har försökt glömma mycket, men nu går det inte längre att undvika. Anna Fock fick Katapultpriset för sin debutroman ”Absolut noll”.

MediaNr: CA66263

Jag är en annan

av Jon Fosse. Översatt av Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Örjan Blix.

08 tim, 20 min. Talbok.

Del 3, 4 och 5 i flerbandsverket Septalogin som börjar med Det andra namnet. Asle träffar tyskungen Sigve, som har suttit inne ett par gånger för mindre förseelse, läser böcker och dricker stora mängder. Genom Sigve träffar Asle sin namne, som också är konstnär och liknar honom på pricken. Den andra Asle kommer in på konstskolan. Asle hoppas också på att komma in. Jon Fosse, 1959- , norsk författare. Nobelpris i litteratur 2023.

MediaNr: CA66660

Ett nytt namn

av Jon Fosse. Översatt av Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 05 min. Talbok.

Del 6 och 7 i flerbandsverket Septalogin som börjar med Det andra namnet. I tillbakablickar skildras Asle och hans vän med samma namn, som även han är konstnär. Asle möter den stora kärleken i Ales, hittar den katolska tron och kan leva på sitt konstnärskap. Den andre Asle gifter sig också, men bröllopet slutar i tragedi. Hans liv ser alltmer annorlunda ut än Asles. Jon Fosse, 1959- , norsk författare. Nobelpris i litteratur 2023.

MediaNr: CA66659

Sista bilden

av Tina Frennstedt. Norstedts, 2023. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 08 min. Talbok.

Fjärde och sista delen i serien av fristående böcker som börjar med Försvunnen. Tess Hjalmarsson, kriminalreporter som för tillfället inte får arbeta på grund av en internutredning, blir i stället involverad i en händelse i Danmark. Ett fall med en kvinna som försvann spårlöst för sex år sedan påminner väldigt mycket om ett i Skåne för 17 år sedan. Nya ledtrådar leder till nya spår där läsaren får följa polisens arbete i närbild. Kriminalroman.

MediaNr: CA66533

Ofri jord

av Claire Fuller. Översatt av Ylva Stålmarck. Lind & Co, 2023. Inläst av Mårten Edman.

10 tim, 52 min. Talbok.

Tvillingarna Jeanie och Julius har bott hela livet med sin mamma på landsbygden. När de är 51 är gamla dör mamman och de ärver en stor skuld som de tidigare inte kände till. De tvingas lämna huset och kastas ut i hemlöshet. Jeanie frågar sig, hur de egentligen ska klara sig i en värld som ter sig grym, men mitt i deras misär finns ändå små glimtar av hopp.

MediaNr: CA66613

Fjollornas fest

av Jonas Gardell. Norstedts, 2023. Inläst av David Zetterstad.

04 tim, 43 min. Talbok.

Under en kväll 1971 flyttar Club Etoile till Piperska muren, det är dags för fest. Kajsa, Bettan, Frances och de andra fjollorna kommer dit för att under en kväll få känna att de äger världen. Ett gäng som i vanliga fall hånas av andra homosexuella, skapar en natt som alla kommer att minnas som ”Sveriges störta fjollparty”. Samtidigt följer vi förortsungen Mikael som drömmer om ett liv i staden, där han inte retas för sin femininitet eller kallas för hemska saker.

MediaNr: CA66570

Lånaren

av Camilla Grebe. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Louise Ryme.

11 tim, 46 min. Talbok.

Småbarnspappan Leo tror att familjens flytt till den idylliska gården utanför Sundby ska hjälpa dem att komma över sorgen efter ett förlorat barn. Leos fru Marika kan inte skaka av sig känslan att saker och ting inte står rätt till på gården, att någonting fruktansvärt håller på att hända. Den unga polisen Alba är övertygad om att ingenting händer i Sundby, hålan hon har blivit tvångsförflyttad till efter att ha misshandlat en kollega. Thriller.

MediaNr: CA66703

Nattflygaren

av Maria Grund. Polaris, 2023. Inläst av Qina Hermansson.

09 tim, 58 min. Talbok.

I den småländska byn Augu försvinner en ung flicka, mitt under den omtumlande tid som följde på mordet på Olof Palme. Två år tidigare mördades en flicka i byn och polisaspiranten Sanna Berling börjar, på tvärs mot hennes överordnade att misstänka att de båda fallen har ett samband. I sitt sökande på sanningen får hon bekanta sig med ett färgrikt lokalgalleri av människor, samtidigt som Palmemordet upptar nästan all massmedia. Spänningsroman.

MediaNr: CA66635

På samma strand

av Birgitta Gunnarson. Modernista, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

09 tim, 46 min. Talbok.

Tora hjälper sin moster Maud under hennes sista tid i livet. Efter att Maud dött ärver Tora, till sin stora förvåning, en summa pengar. Toras tankar dras oundvikligen till det förflutna. Till moderns beslut att aldrig låta henne träffa sin italienska far. Efter trassel på jobbet har Tora plötsligt möjlighet att ta tjänstledigt. Hon tvingas både konfrontera sina djupaste rädslor och ompröva sanningar hon levt med i hela sitt liv.

MediaNr: CA66728

Zoopojken

av Peter Hammarbäck. Bazar, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 48 min. Talbok.

Adam är djurskötare på en sunkig djurpark i Stockholm, där man bestämt sig för att byta ut älgar och renar mot nya afrikanska djur för att rädda parken från konkurs. Han inser emellertid att de ju inte alls ska vara där och smider en plan med lejontämjerskan Natalie och entreprenören David om att forsla dem tillbaka till friheten i Afrika. Med hjälp av kriminella kontakter och en Östermalmsvåning som mellanstation gör de ett försök men frågan är om de i så fall gör rätt. Debutroman.

MediaNr: CA66653

Vad mina hundar lärt mig om kärlek

av Ann Heberlein. Mondial, 2023. Inläst av Linda Norgren.

03 tim, 53 min. Talbok.

När författaren fick i uppdrag att skriva om kärlek valde hon att skriva om den mellan människa och hund. Hon delar här med sig av sina personliga erfarenheter av hundar såväl som av människor och blandar sina tankar med andra tänkares reflexioner i ämnet. Hon frågar sig inte minst vad kan man ta med sig från denna speciella sorts kärleksrelation och använda i relationer människor emellan. Ann Heberlein (f. 1970) är en svensk författare, filosof och teologie doktor i etik.

MediaNr: CA66720

En enda sommar

av Joakim Hedin. Modernista, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

11 tim, 07 min. Talbok.

Nyskilda prästen Mona-Lisa ser chansen att ta sig ur sitt privata ekorrhjul när hon oväntat ärver sin moster Gerd. Hon byter storstaden mot landsbygd i Dalarna och en vackert belägen ärvd campingplats. Denna kräver dock åtskilligt med renovering samtidigt som hennes gäster visar sig mer svårtillfredställda än hon tänkt sig, för att inte tala om hennes ilskne granne. Men flytten blir också en nystart där hon kan återupptäcka sin familj och få nya vänner. Feelgood.

MediaNr: CA66610

Kartografen

av Anette Hemming. Översatt av Kalle Hedström Gustafsson. Modernista, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

14 tim, 06 min. Talbok.

En nyskild tvåbarnsmamma mördas i hemma i sitt kök. Märkliga handritade kartor dyker strax därefter upp hos den mördade Lisbet Linds anhöriga. Sonen Mikkel får dessutom ett sms från sin döda mor. Kriminalkommissarie John Persvik försöker finna en röd tråd i härvan av spår. Samtidigt ger författaren oss en historia om det mördade offrets klasskamrat Robert, som desperat söker efter stabilitet i en socialt utsatt miljö. Debutroman av norskan Anette Hemming (f. 1990). Kriminalroman.

MediaNr: CA66646

30 dagar i Paris

av Veronica Henry. Översatt av Pia Printz. Printz Publishing, 2023. Inläst av Bodil Carr Granlid.

11 tim, 05 min. Talbok.

Frilansjournalisten Juliet känner sig nere efter att ett långt äktenskap har gått i kras. Hon drar sig till minnes hur lycklig hon en gång var Paris, en stad hon abrupt tvingades lämna, och bestämmer sig genast för att återvända dit. En lägenhet nära Notre-Dame, mat och tanken på hennes ungdomsäventyr i staden gör att hon kan få lite distans till händelserna. Hon tänker på hur hennes liv har utvecklat sig och på saker i det förflutna som hon ännu inte blivit klar med. Feelgood.

MediaNr: CA66325

Skulden man bär

av Michael Hjorth. Norstedts, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

13 tim, 23 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med Det fördolda. Riksmord befinner sig i djup kris sedan en av kollegerna har avslöjats som seriemördare. Vanja Lithner kämpar för att rädda sin avdelning. När en kvinna hittas mördad på en grisfarm utanför Västerås tyder allt på att dådet är utfört med en speciell person i åtanke: kriminalpsykolog Sebastian Bergman. Han tillåts på nåder att bistå utredningen. Blir hans återkomst Riksmords räddning eller fall?.

MediaNr: CA66518

Kvinna utan mask

av Hanne-Vibeke Holst. Översatt av Djordje Zarkovic. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

18 tim, 30 min. Talbok.

Dokumentärroman om den danska skulptören Sonja Ferlov Mancoba och hennes liv på 1930- och 40-talet. Sonja går på konstskola i Köpenhamn och befinner sig i en miljö där allt tycks möjligt, där idealism och experiment frodas, och där konsten och sexualiteten blir en del av motståndet mot den framväxande nazismen. När kriget bryter ut är Sonja i Paris. Allt ställs på sin spets. Hur långt är Sonja beredd att gå för att försvara sin konst och sin kärlek?.

MediaNr: CA66386

Den hundrade kvinnan

av Simon Häggström. HarperCollins, 2023. Inläst av Örjan Blix.

12 tim, 39 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Flickorna som sprang. En ung kvinna hittas brutalt mördad i Humlegården i Stockholm. Polisen misstänker att offret tillhör en grupp prostituerade nigerianska kvinnor och kallar in människohandelsgruppen. Eftersom kriminalinspektör Markus Lundström är bortrest får polisassistent Natalia Volotkova leda arbetet, och bilden av kvinnan etsar sig fast på hennes näthinna. Kan det röra sig om ett ritualmord?.

MediaNr: CA66773

En kvinnas guide till lycka och framgång

av Sophie Irwin. Översatt av Anna Thuresson. Lovereads, 2023. Inläst av Annika From Borg.

10 tim, 22 min. Talbok.

Det är tidigt 1800-tal i England och Kitty Talbot behöver finna en rik man som kan lösa familjens skulder. Den snabbtänkte Kitty har snart spanat in den unge aristokraten Archie de Lacy som lämpligt objekt för sin storstilade plan men de Lacys storebror James Radcliffe sätter dock p för densamma. Ur bedrövelsen över ett havererat giftermål växer dock sakta en relation mellan Radcliffe och Kitty där den senare får ovärderliga lektioner i kurtisens svåra konst. Debutroman.

MediaNr: CA66702

Förinta världen ikväll

av Stina Jackson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Therese Stenshäll.

14 tim, 37 min. Talbok.

I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst Instagram. På andra sidan jorden i västra USA vandrar dottern Matilda dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten ut Ewa i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

MediaNr: CA66517

Där himlen inte syns

av Susanne Jobs. Lava, 2021. Inläst av Toya Westberg.

08 tim, 12 min. Talbok.

I romanen skildras syskonen Olof och Kerstis tuffa tillvaro i Falun på 1700-talet. Olof arbetar i koppargruvan och blir misshandlad av sin bas medan Kersti har haft mer tur och blir förhållandevis väl behandlad på en bergsmansgård. Mamma Sofia är änka och har förlorat tre barn. Våldet är i samhället är allestädes närvarande men hoppet om en annan tillvaro släcks aldrig och kärleken kan spira även där mörkret ständigt tycks råda.

MediaNr: CA66608

Älska dig länge

av Mons Kallentoft. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Christer Modin.

08 tim, 55 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kärlekens algoritm. I en lägenhet i Stockholm har en ung man hittats mördad, omgiven av hundratals lampor och med ett krucifix på väggen. Allt andas ritualmord och kriminalkommissarie Leo Madvig kommer ingenvart med fallet. Tröttkörd åker han på semester till Tokyo där han råkar på en mordutredare som haft ett liknande fall. Rör det sig om en internationell seriemördare? Spänningsroman.

MediaNr: CA66706

Det finns liv här

av Elise Karlsson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Linda Norgren.

08 tim, 32 min. Talbok.

Del 1 i serien Rinkebysviten. Det är 1971 och den första generationen hyresgäster flyttar in i Rinkeby. Bland höga hus, stora gårdar och taniga nyplanterade buskar möts Yeliz och Rosanna, Dexter och Joseph, Kai och Valentina. De jobbar, leker, åtrår, drömmer och tar det nya området i besittning. I bakgrunden finns de vuxnas tankar kring kärlek, frihet och politik, och deras längtan tillbaka till sina hemländer.

MediaNr: CA66586

Genom blå hagar

av Claire Keegan. Översatt av Erik Andersson. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av Lo Thorsdotter.

05 tim, 51 min. Talbok.

Novellsamling om ett Irland som brottas med sitt förflutna och om människor som stakar ut en ny framtid. En kvinna flyttar in hos en präst och sätter eld på hans möbler. En bonde vaknar halvnaken och inser att pengarna är borta. En kvinna reser på stipendievistelse för att skriva men ställs inför en oinbjuden gäst. En präst brottas med minnet av en kärleksaffär och en skogvaktare reser till en stad vid havet för att finna sig en hustru.

MediaNr: CA66811

Över gränsen

av Louise Kennedy. Översatt av Klara Lindell. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Mårten Edman.

10 tim, 09 min. Talbok.

1975 präglas vardagen i Belfast av konflikten mellan katoliker och protestanter. I den katolska skola där 24-åriga Cushla undervisar ingår ord som minförsåt, gummikulor och internering i barnens ordförråd. När Michael Agnew, en medelålders, gift advokat och protestant kliver in på puben blir hon förälskad. Samtidigt blir pappan till en mobbad elev nästan ihjälslagen. När Cushla försöker hjälpa familjen blir det fler problem. Så sker katastrofen.

MediaNr: CA66297

Ryktet om systrarna Hamilton

av Averil Kenny. Översatt av Tove Janson Borglund. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Helena Gripe.

17 tim, 19 min. Talbok.

Det gick rykten om Esther Hamilton i den lilla staden Noah Vale i Queensland, vilket slutade med att hon rymde hemifrån. Tjugo år senare anländer hennes döttrar Sonnet, Fable och Novella Plum till staden efter att deras mor gått bort. Allt eftersom åren går anpassar de tre systrarna sig till sina nya liv. De arbetar, går i skolan och simmar i det svalkande vattenfallet, men misstänksamheten följer dem. Är historien ämnad att upprepa sig?.

MediaNr: CA65925

Holly

av Stephen King. Översatt av John-Henri Holmberg. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Jonols.

15 tim, 03 min. Talbok.

En bifigur från tidigare Stephen King-berättelser, Holly Gibney, får här agera huvudperson i sin roll som privatdetektiv. En ung kvinna har försvunnit och Holly, som fortfarande är omtumlad efter att ha förlorat sin mamma, får spår på ett äldre etablerat professorspar. Det visar sig snart att de utför bestialiska handlingar, detaljerat skildrade av författaren, samtidigt som Holly kommer dem allt närmare på spåret. Thriller.

MediaNr: CA66582

Himmelsgården

av Nilla Kjellsdotter. Norstedts, 2023. Inläst av Sannah Nedergård.

12 tim, 32 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med I rättvisans blod. En tonårsflicka hittas död i skogen i trakterna kring österbottniska Oravais. På hennes bröst vilar en vit ros. Polisen Mija Wadö får fallet på sitt bord. Den döda flickan, Elin, har varit på rymmen tidigare, men alltid dykt upp igen. Den här gången är hennes pojkvän spårlöst försvunnen. Elin deltog i ett läger på Himmelsgården, och polisen kämpar med att få de unga lägerdeltagarna att berätta vad som hänt.

MediaNr: CA67061

Änglatrumpeten

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2023. Inläst av Mårten Edman.

05 tim, 37 min. Talbok.

Del 3 i serien Evigheten AB som börjar med Änglarummet. Just när Angelika börjar fundera på att ge upp sitt engagemang som dödsdoula får hon ett uppdrag. Hilding som driver handelsträdgården Grönkulla befinner sig på ålderns höst och står utan nära arvingar, och han vägrar lämna jordelivet utan en plan på vem som ska ta över trädgården. Han behöver hitta sitt gudbarn som han inte sett eller hört av på många år. Angelika tar sig an uppdraget.

MediaNr: CA66798

En andra chans

av William Kowalski. Översatt av Hans Peterson. Vilja, 2013. Inläst av Varja Berg.

01 tim, 15 min. Talbok.

Linda är en ung ensamstående mamma som får slita hårt för att få pengarna att räcka till. När det står klart att hennes son Dre måste genomgå en njurtransplantation måste hon komma på ett sätt att få fram pengar till operationen. Den enda som kan hjälpa till är Dres halvbror LeVon, knarklangare och gängmedlem. Det är inte helt enkelt att få LeVon att hjälpa till. Men Linda lyckas till slut och får på köpet ännu en son.

MediaNr: CA66442

Grå bin

av Andrej Jurʹevič Kurkov. Översatt av Ylva Mörk. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 27 min. Talbok.

Ukraina 2017. I Donbassregionen strider separatister mot ukrainska styrkor i ett ”lågintensivt” skyttevärnskrig. I den grå zonen, inklämd mellan fronterna, lever endast Sergejitj kvar i sin by samt hans ungdoms antagonist Pasjka. Då Sergejitjs viktigaste omsorg gäller hans bin, beslutar han sig för att lämna byn för en mer fredad och blomstrande miljö. Resan blir ett möte med både honom själv och ett lands befolkning. Andrej Kurkov (f. 1961) är en ryskspråkig ukrainsk författare.

MediaNr: CA66436

Det långa vita molnets land

av Sarah Lark. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Lind & Co, 2023. Inläst av Helena Gripe.

29 tim, 20 min. Talbok.

Den unga guvernanten Helen Davenport lever ett lugnt liv i London när hon svarar på en kontaktannons från andra sidan jorden. Efter en sjöresa full av umbäranden men i trevligt sällskap med den egensinniga och vackra lady Gwyneira Silkham anländer hon till Nya Zeeland. Där möter de nya utmaningar och svårigheter, inte minst för att de gifter sig med två män som avskyr varandra. Historisk roman.

MediaNr: CA66392

Genom ljus och mörker

av Anna Larsson. Bazar, 2023. Inläst av Anna Wadström.

10 tim, 16 min. Talbok.

Rebecka jobbar på ett framgångsrikt fastighetsbolag i Stockholm. Framgången har dock haft sitt pris i form av förlorade ideal och vänner samt ett ganska vidlyftigt intag av alkohol. Rory göre entré på hennes bolag och inger henne i början obehag med sina tuffa tag vid förhandlingar – ändå tills hon själv bryter ihop på en företagsfest och de plötsligt möts i ett gemensamt mörker. De inleder en stormig affär, fylld av livslögn och skam, men även med en äkta kärlek.

MediaNr: CA66629

All min kärlek

av Agnes Lidbeck. Norstedts, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 26 min. Talbok.

Petra och Johannes är ett perfekt par. Juristen och läkaren, väluppfostrade och vackra. Julia och Axel är däremot så olika som det går. Det enda som förenar dem är vänskapen med Petra och Johannes. Ändå dras de till varandra: smärtsamt och ofrånkomligt. När samhället förändras och alla principer sätts ur spel, blir kärleken ett vapen mellan de fyra. Vem får vem, och till vilket pris? Roman med thrillerinslag som skildrar borgerligheten inifrån.

MediaNr: CA66704

Hela mitt hjärta

av Anne Liljeroth. Louise Bäckelin förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

13 tim, 21 min. Talbok.

När Livia skrivs ut från sjukhuset efter att ha vårdats för en hjärtinfarkt gör hon det med en förnimmelse av att ingenting är som vanligt. Hon känner sig som en ny människa. I sju år har hon funnit sig i att hennes tre barn inte vill ha någon kontakt. Men nu känner Livia en längtan som hon inte kan ignorera. När hon börjar närma sig barnen rivs det upp sår från en tid som de alla försökt glömma. Alla har olika minnen av vad som hände.

MediaNr: CA66463

Dagbok från 20-talet

av Nicolas Lunabba. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

06 tim, 03 min. Talbok.

Sommaren 2022 blir ovanligt våldsam, under ett våldsamt årtionde i Sverige. Vi matas ständigt med nyheter om våld. Men hur är det att leva med det inpå kroppen? Att utsättas för det? Att utsätta någon för det? Självbiografisk berättelse av Nicolas Lunabbas med djupt personliga anteckningar över några sommarmånader. Det är ett tidsdokument och en essäistisk betraktelse över en av vår tids ödesfrågor: gatuvåldet.

MediaNr: CA66636

Ett avklippt finger och en näsa i blöt

av Kalle Löfqvist. Word Audio Publishing, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

10 tim, 00 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med En djupfryst man i gula byxor. Världsvane Albin Larsson får ett nytt mysterium att tampas med i Lundamiljö. Gunnels förläggare har försvunnit och hon blir av en okänd person anklagad för att ha med brottet att göra. När den okände försöker att utöva utpressning mot henne tar hon kontakt med Albin, som tillsammans med medhjälparen Oskar Stenvall ger sig ut på en smått absurd resa där Lundaprofiler respektive stofiler bildar en humoristisk bakgrund.

MediaNr: CA66745

Istid

av Tom Malmquist. Bookmark, 2023. Inläst av Dan Bratt.

15 tim, 58 min. Talbok.

På sin dödsbädd ber sportjournalisten Thomas Malmquist sin son att skriva om den spelskandal som Thomas avslöjade i slutet av 1980-talet när han var sportchef på Expressen. Tom ignorerar faderns önskan. Men tio år senare tänker Tom tillbaka på hur familjen påverkades av efterdyningarna till avslöjandet, där hot och livvakter blev en del av vardagen. Allt smulades sönder i spåren av faderns förfall. Tom drar paralleller till sitt nuvarande liv.

MediaNr: CA66584

Stormberget

av Liza Marklund. Piratförlaget, 2023. Inläst av Annika From Borg.

08 tim, 54 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Polcirkeln. Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är kommissarie Wiking Stormbergs drunknade hustru som har hittas. Men människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr. För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria.

MediaNr: CA66605

Vintergraven

av Peter May. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

10 tim, 32 min. Talbok.

Året är 2051. Varningarna om klimatuppvärmningens konsekvenser har ignorerats och stora delar av jordens yta ligger under vatten. Cameron Brodie arbetar som polis i Glasgow men har blivit diagnostiserad med cancer och har bara sex månader kvar att leva. När en kropp påträffas infrusen i isen nära byn Kinlochleven tar han sig ändå an fallet. Han har sin egen agenda när han påbörjar resan mot de skotska högländerna. Miljöthriller.

MediaNr: CA66750

Kristallklara nätter i juletid

av Sarah Morgan. Översatt av Maria Fredriksson. HarperCollins, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

12 tim, 30 min. Talbok.

De bästa vännerna Christy och Alix planerar att fira jul tillsammans i norra Sverige. Men planerna går i stöpet när Christys äktenskap krisar och Alix får ställa upp som barnvakt. Med på resan finns också Zac som Alix försökt undvika och nu måste hon hantera sina uppflammande och motstridiga känslor för honom. Samtidigt som Christy försöker lappa ihop sitt äktenskap. Romance i mysig julmiljö.

MediaNr: CA66101

Insnöade till jul

av Sarah Morgan. Översatt av Maria Fredriksson. HarperCollins, 2023. Inläst av Anna Döbling.

11 tim, 02 min. Talbok.

Lucy Clark kommer göra allt hon kan för att inte bli av med jobbet lagom till jul. Även om det innebär att personligen leverera ett vackert inslaget marknadsföringspaket till Ross Millers föräldrahem i Skottland. Väl på plats är förvirringen total – hans familj tror att hon är Ross flickvän och Ross spelar av någon anledning med i missförståndet. Dessutom gör en snöstorm att Lucy inte kan ta sig tillbaka till London. Feelgood.

MediaNr: CA66819

Rovdjur

av Jonas Moström. Norstedts, 2023. Inläst av Martin Jonols.

09 tim, 54 min. Talbok.

Del 10 i serien som börjar med Himlen är alltid högre. Uppsalaparet Nathalie Svensson, psykiatriker, och Johan Axberg, poliskommissarie, blir personligen involverade i ett fall. En kvinna blir attackerad och hennes son bortförd av en maskerad man vid en mammagruppträff, som Nathalie och parets son är på väg till. Jakten på kidnapparen varvas med bekymmer kring hälsan för parets son och ett tema om assisterad befruktning har en stor betydelse för handlingen. Kriminalroman.

MediaNr: CA66494

En bondes död

av Negar Naseh. Romanus & Selling, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

12 tim, 36 min. Talbok.

Första delen i en serie. I västerbottniska Brännliden har ett märkligt dödsfall skett som avskrivits som en olycka. Marita Widmark, en sjukskriven utredare från Stockholm, återvänder till sin barndoms nejder över sommaren och blandas in i fallet, mer eller mot sin vilja. Tillsammans med umeåpolisen Bahar börjar hon nysta i bygdens mörka hemligheter. Hon tampas med dålig hälsa samtidigt som hon fylls av ett allt större obehag över vad hon finner i sin hembygd. Kriminalroman.

MediaNr: CA66631

Katten som räddade böcker

av Sōsuke Natsukawa. Översatt av Anna Aronsson. Nona, 2022. Inläst av Hans Sandquist.

05 tim, 23 min. Talbok.

När tonåringen Rintaros morfar dör måste Rintaro besluta om deras älskade bokantikvariat ska stängas. En plats och ett intresse som han delat med sin morfar under hela uppväxten. Mitt i sorgen dyker det plötsligt upp en talande katt som ber Rintaro hjälpa honom att rädda oälskade böcker. Detta blir startskottet på en utmanande och magisk resa. Läkaren och författaren Sosuke Natsukawa prisades för sin debutroman Kamisama no karute, vilken också har filmatiserats.

MediaNr: CA66438

Ödet och hoppet

av Niklas Natt och Dag. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Martin Lindberg.

18 tim, 49 min. Talbok.

Året är 1434 och dansken Erik av Pommern styr Kalmarunionen med osäker hand. Bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson drar i gång ett uppror i norr och den unge Måns Bengtsson skickas dit för att hjälpa till. Måns lämnar en syster som hoppas stiga ur sin bror skugga, en mor som försvinner in i saknaden och en far som drömmer om makt. För sin bok 1793 prisades författaren bland annat med Årets deckardebut och Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska Deckarakademin.

MediaNr: CA66567

Öppet vatten

av Caleb Azumah Nelson. Översatt av Sofia Nordin Fischer. Modernista, 2023. Inläst av Anna Godenius.

05 tim, 38 min. Talbok.

En kort roman i du-form om en förälskelse mellan en fotograf och danskare i London. Samtidigt handlar den om att vara ung och svart i storstaden och försöken att finna sig själv när man hela tiden känner att man inte riktigt passar in. Trots detta vill huvudpersonen ändå göra ett avtryck efter sig i världen. Den brittisk-ghananske författaren har väckt mycket uppmärksamhet med sin debutroman, inte minst för sitt musikaliska och lättflytande språk.

MediaNr: CA66733

Perfekt tajming

av Owen Nicholls. Översatt av Åsa Brolin. Louise Bäckelin förlag, 2022. Inläst av Mallika Giarimi.

08 tim, 10 min. Talbok.

Jess är stå-uppkomiker och Tom spelar i ett band. En kväll delar de samma scen och de blir blixtförälskade i varandra. Problemet är bara att när de senare dejtar, så lyckas de aldrig upprepa stämningen från sin första träff. Båda känner sig otrygga i sig själva och båda har de olika uppfattningar vad som är rätt och fel. Det blir därför mycket prat och lite verkstad. Ska de någonsin uppbåda modet att närma sig varandra?.

MediaNr: CA66581

Stacken

av Annika Norlin. Weyler, 2023. Inläst av Helena Gripe.

14 tim, 11 min. Talbok.

På grund av utmattning flyttar den 32-åriga journalisten Emelie ut i skogen för att hitta ro. Vid en sjö ser hon plötsligt en grupp människor. De har också flyttat ut i skogen för att slippa samhället och dess krav. Gruppens dynamik förändras när vissa tycker att det skaver, och när en utomstående kommer in, vad händer då? Romandebut av Annika Norlin, musiker och författare. Norlin fick Karin Boye-priset 2021 för sin debut, novellsamlingen Jag ser allt du gör.

MediaNr: CA66683

Dalai Larsson

av Ola Norén. Romanus & Selling, 2023. Inläst av André Nilsson.

13 tim, 41 min. Talbok.

Kan Anna och Hanna Larssons son vara den nya Dalai Lama? Det tror i alla fall några tibetanska buddhister som upptäcker att fyra barn har fötts i samma ögonblick som Dalai Lama har avlidit. Sveriges regering ser sin chans att kränga JAS-plan till Indien och stöttar helhjärtat sin kandidat. Återstår endast ett antal prövningar på plats i Indien för att bedöma om barnet är en äkta. Komedidebut av författarparet Ola Norén och Roland Ulvselius.

MediaNr: CA66450

Första blodet

av Amélie Nothomb. Översatt av Maria Björkman. Éditions J., 2023. Inläst av Louise Ryme.

02 tim, 53 min. Talbok.

Kongo, 1964. En ung belgisk diplomat står inför en exekutionspluton, övertygad om att han ska dö. Förhandlingarna med rebellerna har misslyckats och nu ska han skjutas, tillsammans med de många andra i gisslan. Barndomsminnen väller över honom och i en ljuvlig och grym saga, berättad med stora doser kärlek och humor, får läsaren ta del av hans händelserika livshistoria – från den ensamma barndomen hos morföräldrarna och framåt. Roman.

MediaNr: CA66678

Jag är Alma

av Towan Obrador. Storge, 2022. Inläst av Ellinor Landin.

04 tim, 32 min. Talbok.

Boken knyter an till fjolårets roman Månskugga och handlar om Almas hemliga år, från den natt hon rymde från Hospitalet fram till hennes död i Maria Kyrka i Stockholm. Man har under den tiden sökt henne överallt utan att finna minsta spår. Här berättas vad som händer henne alla de år som hon lyckats hålla sig gömd på Gotland.

MediaNr: CA67029

Illusionisten

av Kamilla Oresvärd. Norstedts, 2023. Inläst av Aminata Grut.

10 tim, 16 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Cirkusprinsessan. Greta Leikler är cirkusartist och får i uppdrag att arbeta på ett säkerhetsbolag för att där reda ut ett mysterium som kommit upp till ytan: en hel familj har omkommit i en tragisk bilolycka. Man misstänker att det bakom olyckan döljer sig en barnhandelshärva och alla spår pekar mot en viss Illusionisten. Greta är tveksam till uppdraget men erbjuds som lockbete att få hjälp med att hitta sin försvunna dotter. Kriminalroman.

MediaNr: CA66712

Den sista djävulen att dö

av Richard Osman. Översatt av Ing-Britt Björklund. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Marika Bergström.

12 tim, 01 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Torsdagsmordklubben. En komplicerad historia kring en heroinaffärer får pensionärerna i Torsdagsklubben i det lilla samhället Coopers Chase att gillra en fälla. Dessvärre går fällan ut på att någon ska lockas att komma och mörda dem. Modern kriminalroman som är konstruerad som en klassisk brittisk pusseldeckare med ett stort antal karaktärer och komiska inslag.

MediaNr: CA66667

Urminnes hävd

av Lars Pettersson. Ordfront, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

09 tim, 25 min. Talbok.

Femte och fristående boken om Anna Magnusson, före detta jurist och renägare i Kautokeino. Häktad i Umeå för ett bestialiskt mord sitter enslingen Are Israelsson, en långväga och hittills okänd släkting till Anna, som vill ha henne som advokat. Anna gräver ner sig i fallet och finner en historia med rötter i 1920-talet om rasism och tvångsförflyttning men också om splittring samer emellan. En kriminalroman som kanske mer handlar om upplösningen av samisk tradition än ett brott.

MediaNr: CA66650

Sniglar och snö

av Agneta Pleijel. Norstedts, 2023. Inläst av Marika Bergström.

09 tim, 36 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Spådomen. Agneta Pleijel, 1940- , har blivit Sveriges första kvinnliga kulturchef på en dagstidning. På Aftonbladets kulturredaktion i de gamla Klara-kvarteren, mitt i det politiska 70-talet, ligger röken tät och krogkvällarna blir sena. Själv måste hon hem till radhuset i Farsta. Påfrestningarna att sköta både arbete, man och dotter är stora. Pleijel följer snigelns spår genom ett liv som dotter, mor, yrkeskvinna och älskande.

MediaNr: CA66676

Världens vackraste kärlekshistoria

av Björn Ranelid. Albert Bonniers Förlag, 2023. Inläst av Anno Lindblad.

09 tim, 51 min. Talbok.

Björn Ranelid, som firar 40 år som författare, skriver om kärleken – den starkaste av känslor. Han berättar om den sinnliga och själsliga kärleken till hustrun Margareta, om älskande par han mött genom åren i Malmö och om människor som han träffat under sin tid som vigselförrättare. Det handlar bland annat om Milan som tappat lusten att leva, om David som är dömd till livstids fängelse och om den vackra Vera från Kirseberg.

MediaNr: CA66568

Jag var död en gång för länge sen

av Sofia Rutbäck Eriksson. Lind & Co, 2023. Inläst av Jörgen Bodner.

13 tim, 45 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Mordnatt råder, tyst det är i husen. Arvidsträsks egen deckarförfattare, Riita Niemi får i uppdrag att skriva en artikelserie om olösta kriminalfall i Älvsbytrakten. Ett av brotten, ett fall från 1960-talet, gör henne extra nyfiken. En timmerflottare hittades död i Piteälven intill strandkanten, men på ett mystiskt sätt försvann liket. Den pensionerade kommissarien Rolf Ström blir indragen i fallet.

MediaNr: CA66094

I mördarens spor

av Sofia Rutbäck Eriksson. 2022. ISBN 9789180199100 Lind & Co Förlag, 9180. Inläst av Helena Gripe.

06 tim, 50 min. Talbok.

Del 11 i serien Katarinas eminenta detektivbyrå som börjar med Gräset är alltid blodigare på andra sidan. En medlem i svampklubben har dött efter en retreat med styrelsen, och privatdetektiv Katarina Zapp misstänker genast att det rör sig om överlagt mord. Förekomsten av storporig brandticka lockas Luleås svampkännarelit – tillika ”de misstänkta” – tillbaka till brottsplatsen. Där blir de utsatta för Katarinas hela register av förhörstekniker.

MediaNr: CA66753

Satansviskningar

av Sami Said. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Aminata Grut.

07 tim, 35 min. Talbok.

Långt borta i en namnlös öken finns en internatskola för besvärliga flickor. Dit skickas Nadine för att hon gömt sig i garderoben. Och den första flickan för att hon förstört sin farbrors maskiner. Och den andra flickan för att hon rakat av sitt hår. På skolan härskar Föreståndaren, som tror att hon måste isolera eleverna för att kunna bygga dem på nytt. Hon säger: ”Skynda att ändra på er”. Men plötsligt blir ett frö till uppror sått. Roman.

MediaNr: CA66834

Rotfast

av Malin Sanglert. Bokfabriken, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 02 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Det andra arvet. Haldis har i trettio års tid anklagat sig själv för sin lillebrors försvinnande. Men när hon flyttar in i sitt föräldrahem hittar hon undangömda saker som visar på att det kanske inte var hennes fel att hennes bror aldrig återfanns när han gick vilse i skogen. Hennes elaka pappa har nog en större roll i alla familjetragedier som drabbat dem än Haldis först trott. En spänningsroman med övernaturliga inslag.

MediaNr: CA66248

Födelsedagen

av Sofie Sarenbrant. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 46 min. Talbok.

När 7-årige Samuel ska gratuleras på sin födelsedag är han spårlöst försvunnen. Sängen är tom och fönstret står på glänt. Polisen kallas till huset och en sökinsats påbörjas. Stämningen mellan exfrun, pappan och styvmamman eskalerar. Alla tre har något att vinna på att röja Samuel ur vägen. Och det visar sig snabbt att deras historier inte går ihop. Vad har egentligen hänt pojken? Första delen i en deckarserie.

MediaNr: CA66516

Befrielsedagen

av George Saunders. Översatt av Niclas Nilsson. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

07 tim, 16 min. Talbok.

Nio noveller kring ämnen som exploatering, dystopiska världar under jord samt skrivande och fiktion. Saunders skriver med ett språk som innehåller både fantastik och innovativa inslag och utmanar läsaren och hens språkuppfattning. Å andra sidan skapas här nya världar och erfarenheter bortom fiktion och språk. George Saunders, 1958- , amerikansk författare främst kände för sina noveller och kortromaner.

MediaNr: CA66573

Snöfall över Paris

av Karolina Schützer. Louise Bäckelin förlag, 2003. Inläst av Anna Godenius.

09 tim, 29 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar Under stjärnorna i Paris. Livet i Paris blir inte så lugnt som den före detta tv-reportern Sophia hoppats på. En okänd släkting dyker upp på baren Le Lulu och mörka hemligheter från det förflutna nystas upp. Sophia upptäcker att hon är oplanerat gravid men pojkvännen Tristan vill inte bli pappa. Tristan försvinner allt längre bort och Sophia tvingas fatta ett livsavgörande beslut. Feelgood.

MediaNr: CA66820

Min hand i min

av Atefeh Sebdani. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 21 min. Talbok.

Som femåring separeras Atefeh Sebdani och hennes två yngre bröder från sina föräldrar. De skickas till Europa och så småningom Sverige för att leva hos en iransk familj som tillhör Mujahedin medan föräldrarna stannar som soldater i en iransk motståndsrörelse. Barnen kommer att uppfostras i en sekterisk miljö i Sverige med där både fysisk och psykisk misshandel tillhör vardagen, samtidigt som det ensamma barnet håller sig vid liv enbart med hjälp av tanken att någon gång få återse sin mor.

MediaNr: CA66701

Börja yoga

av Josephine Selander. LL-förlaget, 2023. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 58 min. Talbok.

Yoga kan utövas på många olika sätt och ge styrka, rörlighet, balans, fokus och avslappning. Josephine Selander, grundare av Nordiska Yogainstitutet, presenterar i text och bild tydligt och enkelt yogans grundläggande rörelser och positioner, och hur man lätt anpassar dem efter sina behov. Lättläst.

MediaNr: CA66846

De försvunna barnen

av Anne Stern. Översatt av Ulrika Junker Miranda. Bazar förlag, 2023. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

12 tim, 22 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Kvinnan i kanalen. Berlin 1923. Den unga barnmorskan Hulda Gold blir kallad för att hjälpa till vid en födsel i en judisk familj, och snart kommer hennes förmåga att utreda brott behövas igen. Kort efter förlossningen försvinner det nyfödda barnet och eftersom Hulda har vunnit den unga moderns förtroende blir hon ombedd att hjälpa till. Samtidigt söker Berlinpolisen efter en liga som ägnar sig åt barnhandel.

MediaNr: CA66783

Dähäringa ä e bok um Lännäs

av Peder Ståhl. [Peder Ståhl], 2016. Inläst av Lena Berglund.

08 tim, 15 min. Talbok.

Bok om Lännäs socken i Närke. Det handlar bland annat om socknens historia, företag, invånare och det sociala livet. Även om hur Lännäsbor talade förr i tiden. Lännäs socken har medeltida ursprung.

MediaNr: CA66854

Själens telegraf

av Amanda Svensson. Norstedts, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

08 tim, 47 min. Talbok.

Somerset, England, 1992. Trettonåriga Iris lever ensam med sin mamma. Men vad vill mannen som plötsligt dyker upp under blåregnet och ställer frågor om huset? Det blir en sommar där barndomen tar slut. Glasgow, Skottland, 1998. Iris är nitton och lever för dagen i kretsarna kring konsthögskolan. På en nyårsfest träffar hon musikern Rupert. De bildar ett band som tar Glasgow med storm, men när behovet av pengar blir akut hotas Iris nyfunna trygghet.

MediaNr: CA66536

Arvegodset

av Eva Swedenmark. Lind & Co, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

06 tim, 27 min. Talbok.

Första delen i Talluddenserien. I flera generationer har den en gång så praktfulla skärgårdsvillan på Talludden varit i Estelles familjs ägo. Men när de vuxna sönerna med familjer kliver i land vid bryggan för att fira Estelles födelsedag anar hon att de vill få till en försäljning av släktegendomen. Under alltihop ruvar de hemligheter som Estelle gömt undan i minnet för att rädda de som hon håller kärast.

MediaNr: CA66797

Den stora överraskningen

av Mia Söderberg. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Anna Döbling.

08 tim, 52 min. Talbok.

Del 2 i serien om Villa Vildros som börjar med Ett nytt kapitel. Parisa och hennes hyresgäster installerar sig i huset hon ärvt av Sofia. I arvet ingår också ett gammalt hus i en liten stad i Frankrike. Där finns också Sofias barndomsvän Cleo och Parisa blir alltmer intresserad av Sofias tidigare liv och hur hennes historia hänger samman med Parisas. Feelgood.

MediaNr: CA66799

Tre bröllop och en begravning

av Mia Söderberg. Polaris, 2023. Inläst av Toya Westberg.

09 tim, 02 min. Talbok.

Del 4 i serien om Villa Vildros som börjar med Ett nytt kapitel. Parisa och hennes familj är tillbaka i den lilla franska staden Bergerac där de numera bor och lever i en mysig miljö med goda vänner. Parisa har fått kontakt med sin pappa Marcel som är internationellt känd konstnär och ska ha utställning i Paris. Men att lära känna sin pappa i vuxen ålder är inte lätt. Feelgood.

MediaNr: CA66726

Konstnärens dotter

av Mia Söderberg. Polaris, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

09 tim, 24 min. Talbok.

Del 5 i serien om Villa Vildros som börjar med Ett nytt kapitel. Parisa och hennes familj har återvänt till Villa Vildros och Parisa är tillbaka på veterinärkliniken. När hon få veta att hon har en syster i Florens som behöver hennes hjälp är hon snabbt där. Men det går inte alls som hon tänkt sig och snart är det Parisa som behöver hjälp av familj och vänner. Feelgood.

MediaNr: CA66807

Alla dessa hemligheter

av Mia Söderberg. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

08 tim, 08 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Ett nytt kapitel. Efter hemkomsten från sin tid i Bergerac mår Parisa dåligt över att hon tvingas behålla information hon fått av Cleo för sig själv. Det visar sig att det inte bara hon som går omkring och bär på hemligheter, Sofia vill i en del av testamentet att Parisa ska delge Florian något hon har gått och burit på under hela hans liv, och Parisa känner sig kluven till om hon ska göra det eller inte.

MediaNr: CA66823

Ristmärken

av Johan Theorin. Wahlström & Widstrand, 2023. Inläst av André Nilsson.

13 tim, 54 min. Talbok.

Sjätte fristående delen där del 1 heter Skumtimmen. Bredvid gården där den höggravida Polisinspektören Tilda Davidsson hittar en knivhuggen kollega och ett mördat äldre par, vet skutskepparen Gerlof att det finns ett hemligt försvarsobjekt från andra världskriget. De mystiska dödsfall som drabbade soldaterna på 1940-talet verkar inte vara glömda och Gerlof förstår att det är en mördare från det förflutna som är åter och sprider skräck i det karga öländska landskapet.

MediaNr: CA66607

Beslutet

av Karine Tuil. Översatt av Ulla Linton. Éditions J, 2023. Inläst av Eva Werning.

08 tim, 50 min. Talbok.

Alma Revel, 49 år, är en aktad domare specialiserad på terrordåd vid Paris tingsrätt. Utöver en omänsklig arbetsbörda brottas hon dagligen med motstridiga känslor, och varje beslut hon fattar kan få dramatiska följder för samhället, för offrens anhöriga och inte minst för henne själv. Maj 2016. En ung man är häktad, misstänkt för att ha anslutit sig till Islamiska Staten i Syrien. Alma måste fatta beslut som får stora konsekvenser för alla.

MediaNr: CA66707

Döda kvinnor förlåter inte

av Katarina Wennstam. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Anna Godenius.

14 tim, 37 min. Talbok.

Del 1 i serien Sekelskiftesmorden. Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm. De förs samman av ett fruktansvärt dödsfall på den gemensamma gården, under den kylslagna nyårsnatten mellan 1895 och 1896. Det står snart klart att den avlidna kvinnan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning. Ödesmättad skildring av kvinnors hårda villkor under slutet av 1800-talet.

MediaNr: CA66652

Skymning 41

av Kjell Westö. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Anna Döbling.

14 tim, 53 min. Talbok.

Januari 1940, Det finska vinterkriget pågår och journalisten Henry Gunnars reser runt och rapporterar från kriget samtidigt som hans fästmö, skådespelerskan Molly Timm, är på turné i Sverige. I mars 1940 kommer freden, och Molly och Henry lappar ihop sin trasiga relation. Men snart är det 1941 och ett nytt krig tornar upp sig. Kärleksroman om en tid, inte olik vår, där kriget färgar alla relationer: allt är osäkert och skört i skymningsljuset.

MediaNr: CA66374

Söndra

av Helén Wigh. Historiska Media, 2023. Inläst av Anita Heikkila Einarsson.

11 tim, 31 min. Talbok.

Del 2, i spänningsserien som börjar Tukta. Det är 1950-tal och Elin Roth börjar tröttna på arbetet i antikvariatet. Hon vill egentligen arbeta som polis som sin pappa och saknar att hjälpa honom med utredningarna. Så när ett meddelande om ett brottsfall dyker upp ger sig Elin snabbt i väg. I Finnskogen har en man mördats, och Elin gör allt för att lösa fallet. I sin jakt på svar möter hon ensamma och motsträviga människor som säger sig tala sanning men lögnerna växer sig allt större.

MediaNr: CA66384

Barntjuven

av Ellen Marie Wiseman. Översatt av Camilla Jacobsson. Norstedts, 2023. Inläst av Toya Westberg.

17 tim, 44 min. Talbok.

Philadelphia, hösten 1918. Trettonåriga immigranten Pia Lange längtar efter en tillvaro bortom stadens överbefolkade slumområde. Hennes mamma har nyligen gått bort och hennes pappa har tagit värvning. Men när kriget går mot sitt slut kommer ett nytt och mer överhängande hot: spanska sjukan. Pia gör sitt bästa för att ta hand om sina två tvillingbröder, men när maten sinar tvingas hon lämna dem ensamma för att ge sig ut i jakt på något att äta.

MediaNr: CA66448

Zekamerone

av Maksim Znak. Översatt av Hanna Sandborgh. Ersatz, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

05 tim, 48 min. Talbok.

Maksim Znak, 1981- . belarusisk jurist och människorättsaktivist blev tillsammans med tusentals andra fängslade under protesterna i Belarus 2020. Redan i häktet började han skriva och han lyckades smuggla ut 100 fristående berättelser där han skriver om vakter, mat, trångboddhet, och om motstånd och händelser han ser. Han skriver också om behovet att försöka skapa sig ett någorlunda värdigt liv. Förord av den belarusiska poeten Valzhyna Mort.

MediaNr: CA66149

Städerskan

av Dag Öhrlund. Lind & Co, 2023. Inläst av Dan Bratt.

09 tim, 55 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Domaren. Den psykopatiska hovrättsdomaren Suzanne Eriks har tre personliga mål: att bli justitieråd, ekonomiskt oberoende och ta sina erotiska äventyr till nya nivåer. På vägen dit gör anser hon sig göra samhället en tjänst genom att fortsätta städa undan de ”mänskliga parasiter” som kommer i hennes väg. Allt går dock inte som hon tänkt sig och farorna hopar sig. Spänningsroman.

MediaNr: CA66861

Knutar

av Gunnhild Øyehaug. Översatt av Marie Lundquist. Nirstedt/litteratur, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

04 tim, 44 min. Talbok.

Norsk novellsamling, utkom 2004 men har först nu blivit översatt till svenska. Tjugoåtta berättelser som scener ur en norsk vardag bland helt vanliga människor med sina drömmar om kärlek, lycka och tillhörighet. Knutarna, titeln på boken, är de trassligheter och kontroverser som tenderar att ske i livet, utan förvarning. Livsögonblick skildras då det välbekanta plötsligt viker undan och katastrofen är ett faktum.

MediaNr: CA66648

Facklitteratur

Religion

Den falske schamanen

av Eva Brenckert. Ordberoende förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

07 tim, 57 min. Talbok.

Viktiga frågor om människans längtan efter att lägga sina egna beslut i någon annans händer ställs i journalisten och filmaren E.B:s intervjubok. En person som kallade sig schaman kom till ett samhälle där han övertygade ett antal personer om att han skulle hela och befria dem från sjukdomar och trauman. Vi får följa deras berättelser om hur de drogs in i sekten och hur deras ledaren upprätthöll sin makt över dem men också om hur de kunde bryta sig loss från ett destruktivt beroende.

MediaNr: CA66719

Filosofi och psykologi

Postmodernismen

av Frida Beckman. Fri tanke, 2023. Inläst av Anna Westberg.

08 tim, 05 min. Talbok.

Postmodernismen är ett ganska vagt begrepp, vilket författaren, tillika professor i litteraturvetenskap, vill bena ut. Till en början försöker hon definiera begreppet, för att senare sätta in det i olika sammanhang. Härvidlag är hon mån om att ta upp samhällsfenomen där begreppet används på ett ganska allmänt, odefinierat och -oftast - negativt sätt och i stället peka på dess möjligheter att analysera vår samtid. Innehåller referenser, vidareläsningsförslag och personregister.

MediaNr: CA66880

Omtyckta människor

av Björn Hedensjö. Polaris, 2023. Inläst av Jens Jacobson.

08 tim, 50 min. Talbok.

Populärpsykologisk bok om vad det är som gör att vissa människor aldrig tycks hitta rätt medan andra verkar bli omtyckta av alla utan ansträngning. Går igenom vad begreppet likability innebär och vilka delar det består av. Innehåller också tips på verktyg och tekniker att använda i vardagen. Avslutas med referenser. Författaren är psykolog.

MediaNr: CA66822

Oxfordkvartetten

av Benjamin J. B. Lipscomb. Översatt av Henrik Gundenäs. Daidalos, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

14 tim, 36 min. Talbok.

Författaren är professor i filosofi och har skrivit om fyra brittiska kvinnor som har gjort verkliga avtryck i modern etik. I brist på män vid brittiska universitet under tiden för andra världskriget fick kvinnorna chansen att få inträde till en för dem annars ganska så sluten värld. Denna kvinnliga kvartett gjorde ett stort bidrag för just etiken, en gren av filosofins som annars befann sig på reträtt i ett fält dominerat av språkfilosofin. Filosofihistoria.

MediaNr: CA66148

Vad framtiden förtjänar

av William MacAskill. Översatt av Niklas Darke. Volante, 2023. Inläst av Ove Ström.

16 tim, 10 min. Talbok.

William MacAskill är filosof och medgrundare till Effektiv altruism och har tidigare gett ut boken ”Doing Good Better”. I ”Vad framtiden förtjänar” tydliggör författaren att vi lever i historiens början, och de beslut vi tar idag kommer påverka livet på jorden i framtiden. Han lyfter historiska händelser och presenterar olika teman, såsom lycka och välbefinnande, AI och stormaktskrig, för att även ge konkreta åtgärder som kommer gynna framtidens generationer.

MediaNr: CA66036

Uppfostran och undervisning

Brottsplats: skolan

av Vesna Prekopic. Volante, 2023. Inläst av Aminata Grut.

05 tim, 18 min. Talbok.

En reportagebok av läraren, rektorn och frilansjournalisten Vesna Prekopic. Hon utgår från egna erfarenheter av våld i skolan och har tittat på forskning samt anmälningar till Arbetsmiljöverket. Undersökningen visar att den institution som har ansvar för barns utbildning i Sverige, det vill säga skolan, också är en mycket vanlig brottsplats. För att försöka svara på frågorna varför ser ut så här i Sveriges skolor och vad man kan göra åt det, har hon intervjuat lärare, skolledare, politiker och forskare.

MediaNr: CA66590

Språkleka i förskolan

av Catarina Sjöberg. Gothia fortbildning, 2018. Inläst av Anna Westberg.

05 tim, 48 min. Talbok.

Förskolan har ett uppdrag att lägga grunden för barnens språkutveckling och läsförståelse. Författaren, leg. logoped, understryker vikten av att stimulera barnen språkligt på ett naturligt sätt i deras vardag. Hon har utarbetat språklekar som tränar allt från uttal och ordförråd till språkförståelse och samspel – i skogen, på gården och i leken. Vänder sig främst till de som arbetar i förskolan och de som utbildar sig till förskollärare.

MediaNr: CA66727

Litteraturvetenskap

Himlen nära

av Lo Dagerman. Norstedts, 2023. Inläst av Marika Bergström.

14 tim, 49 min. Talbok.

Under de sista åren av sitt liv var författaren och journalisten Stig Dagerman (1923–1954) tillsammans med skådespelaren Anita Björk (1923–2012) och fick dottern Lo. I den här boken berättar hon om hur de träffas och blir förälskade. Gifta på varsitt håll bryter de upp och får några år tillsammans med resor, vänner, hårt arbete, skrivkramp, självmordstankar, penningbekymmer och kärlekslycka. Innehåller brev, intervjuer, dagböcker och fotografier.

MediaNr: CA66632

Bäst är det mänskliga

av Martin Hellström. Carlsson, 2023. Inläst av Christer Modin.

05 tim, 51 min. Talbok.

Litteraturforskaren Martin Hellström har fått många lästips av barn och unga i sin närhet under sitt arbetsliv. Boken bygger på dessa tips och efterföljande samtal som han haft med barnen. Genom att exempelvis ställa frågor som, varför barnen läser, vad säger de om sin läsning och varför läsningen är viktig för dem? Svaren och reflektionerna i boken kan ge en förståelse för vad läsning kan betyda och hur fler kan lockas till att börja. Referenslista finns.

MediaNr: CA66147

Riksfilistern

av Ola Holmgren. Karneval förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 47 min. Talbok.

Litteraturprofessorn Ola Holmgren har gjort en litterär analys av Jan Guillous skönlitterära produktion. Detta har inte gjorts tidigare och boken kan därför betraktas som ett pionjärverk. Jan Guillou har publicerat 53 böcker och Ola Holmgren har granskat en stor del av dessa. Bland annat serien om Hamilton, Arn och familjekrönikan om släkten Lauritzen. I sina analyser tittar han på Guillous litterära gestaltningar och hur hans journalistiska bakgrund har påverkat hans skrivande.

MediaNr: CA66458

Ringens återkomst

Norstedts, 2023. Inläst av Ove Ström.

02 tim, 25 min. Talbok.

Antologi med anledning av att det är 50 år sedan den brittiske författaren och filologen J. R. R. Tolkien (1892-1973) dog. I sju personliga texter berättar några svenska skribenter om olika aspekter av hans liv och verk samt om sin egen relation till böckerna. Det författarna har gemensamt är att de är beundrare av Tolkien och hans verk.

MediaNr: CA66747

Näktergalen

av Simon Sorgenfrei. Ellerströms, 2023. Inläst av Örjan Blix.

03 tim, 37 min. Talbok.

Professor i religionsvetenskap, Simon Sorgenfrei skriver om poeten Erik Johan Stagnelius (1793–1823). Förutom en introduktion till Stagnelius och hans korta liv så bjuds läsaren in till Sorgenfreis tolkningar av poetens texter. Han lyfter ut delar av Stagnelius dikter för att använda dem som en ingång för att diskutera och förstå diktarens filosofiska ståndpunkter samt för att dra paralleller till annan litteraturforskning. Samtidigt växer bilden av Stagnelius som person fram.

MediaNr: CA66135

Konst, musik, teater och film

"Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till"

av Marie-Louise Ekman. Piratförlaget, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

02 tim, 41 min. Talbok.

Konstnären och regissören Marie-Louise Ekman (f. 1944) berättar om sin älskade, skådespelaren Gösta Ekman (1939-2017) delvis genom hans dagböcker, alltifrån det tidiga 50-talet till 70-talet och delvis med hjälp av korta brottstycken från hennes mans sjukrum under hans sista dygn i livet. I dagböckerna framträder en ung och osäker man som ibland talar om självmord medan interiörerna från sjukrummet genomsyras av det obönhörliga slutet. En ömsint skildring av att mista sin älskade.

MediaNr: CA66496

Vemod undercover

av Jan Gradvall. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

09 tim, 48 min. Talbok.

”Även de gladare låtarna är vemodiga i grunden. Vi gjorde vemod undercover.” Så lyder Benny Anderssons beskrivning av Abbas musik. Musikjournalisten Jan Gradvalls låter detaljerna – i musiken, i människoödena, i samtiden – förklara helheten, från bandets första steg som något av en svensk supergrupp i början av 1970-talet, till den sista inspelningen. Det är en osminkad kärleksförklaring som ger en ny vinkel på bandet och tiden.

MediaNr: CA66744

Historia

Landet utanför

av Henrik Berggren. Norstedts, 2023. Inläst av Helena Gripe.

26 tim, 31 min. Talbok.

I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.

MediaNr: CA66589

Josef Stalin

av Dick Harrison. Historiska media, 2022. Inläst av Jens Malmkvist.

05 tim, 19 min. Talbok.

En historisk framställning av Sovjetunionens diktator under hans tid vid makten. Den flitige författaren och professorn i historia, Dick Harrison, går igenom denna turbulenta tid där terror och avrättningar hörde till vardagen, från Stalins makttillträdet i slutet av 20-talet via uppgörelsen med Hitler, andra världskriget, kalla kriget och slutligen hans död 1953. En historisk redogörelse på ett lättläst språk med analyser av Stalins handlingar och de konsekvenser de fick för samhället.

MediaNr: CA66716

Vikingatider

av Ted Hesselbom. Historiska media, 2023. Inläst av Thomas Ekelöf.

12 tim, 16 min. Talbok.

Det finns många föreställningar om vikingatiden (800–1050 e.Kr.) som kommit att användas i olika sammanhang. Här sätts den i ett europeiskt sammanhang. Mot bakgrund av modern forskning och arkeologiska fynd förklaras värderingsmönster, trosuppfattningar och levnadsförhållanden i Sverige under denna tid. Innehåller bilder, litteraturlista och personregister. Anna Lihammer är doktor i historisk arkeologi, Ted Hesselbom är chef för Sigtuna museum.

MediaNr: CA66657

Folket som inte fick finnas

av Ingmar Karlsson. Historiska media, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

08 tim, 31 min. Talbok.

Ingmar Karlsson, diplomat och författare, skriver palestiniernas historia kronologiskt över de gångna 150 år. Under sin mångåriga diplomattjänstgöring har han på olika poster följt övriga arabstaters försök att ta kontroll över den nationella palestinska rörelsen och de interna motsättningar som försvårat för palestinierna att få förståelse för sin sak. Han skildrar konflikten mellan Israel och Palestina ur ett palestinskt perspektiv.

MediaNr: CA66709

Det rysk-ukrainska kriget

av Serhii Plokhy. Översatt av Mats Hörmark. Albert Bonniers förlag, 2023. Inläst av Eric Linderholm.

19 tim, 22 min. Talbok.

24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Samtidigt som historikern Serhii Plokhy försökte få fram uppgifter om vänner och släktingar som befann sig i Ukraina började han att fundera på krigets verkliga orsaker och rötter. Resultatet är en heltäckande historia om en konflikt som pågått sedan 2014 och som från grunden ändrat den geopolitiska ordning som styrt Europa sedan kalla kriget gick i graven.

MediaNr: CA65973

Biografi med genealogi

En familj som andra

av Chrysta Bilton. Översatt av Katarina Jansson. Norstedts, 2023. Inläst av Toya Westberg.

10 tim, 59 min. Talbok.

Chrysta föds efter att hennes mamma övertalat en man hon träffat hos frisören att sälja spermier. Den schizofrena, drogberoende och hemlösa mannen ser försörjningsmöjligheter i att sälja sperma. Efter en turbulent uppväxt med en impulsiv mamma som ofta byter partners, boenden och jobb inser hon att det kan finnas hundratals biologiska halvsyskon som ett resultat av pappans flitiga spermaförsäljning. Självbiografisk uppväxtskildring.

MediaNr: CA66705

Upplösningstillstånd

av Christian Daun. Norstedts, 2023. Inläst av David Zetterstad.

08 tim, 08 min. Talbok.

Christian och hans fru Sara har varit ett par i 15 år, gifta i nio, när hon berättar att hon vill skiljas. I ett ögonblick försvinner allt: det gemensamma livet i radhuset, somrarna på Gotland, planerna för en delad framtid. När chocken lagt sig står Christian inför att skapa en helt ny tillvaro. Allt det praktiska, förstås, men framför allt tvingas han söka meningen utanför tvåsamheten, skapa ett nytt liv, utifrån sina egna önskningar och behov.

MediaNr: CA66782

Kramen från helvetet

av Victor De Almeida. Mondial, 2023. Inläst av Anders Mathlein.

06 tim, 06 min. Talbok.

Victor de Almeida berättar naket om hans väg in i heroinmissbruket och den värld av kriminalitet och cynism man lever i som missbrukare men där även drömmen om det normala livet är närvarande. Läsaren får ta del av fruktansvärda omänskliga erfarenheter som ger en bild av individs tillvaro i en kriminell miljö och den gängkriminalitet som idag lamslår det svenska samhället. Författaren är verksam som föreläsare och terapeut med KBT-inriktning på ett behandlingshem för unga med drogproblematik.

MediaNr: CA66681

Ett ord för blod

av Faysa Idle. Lind & Co, 2023. Inläst av Daniella Liljeström.

07 tim, 03 min. Talbok.

Faysa Idle (f. 1998) kommer från Tensta, en förort till Stockholm, och berättar om hur det är att växa upp i en tid där uppgörelserna mellan kriminella nätverk har utvecklats sig till ett krig. 2015 skjuts Faysas bästa vän till döds, i Sverige mest känd som en av grundarna till det kriminella nätverket Dödspatrullen. Själv står hon mitt i konflikten, med en bror på andra sidan. Biblioteket blir för henne en rastplats och poesin ett sätt att kunna uttrycka sig själv.

MediaNr: CA66593

Sundsvallsoligarken

av Knut Kainz Rognerud. Mondial, 2023. Inläst av Mallika Giarimi.

09 tim, 25 min. Talbok.

Berättelse om Oleg Deripaska, en av de mäktiga oligarkerna kring Putin. Deripaskas karriär beskriver utvecklingen i Ryssland efter kommunismens fall, och om en värld där ryska pengar banat väg för påverkan och inflytande i hela Europa, även i Sverige. Pengar som fått väst att acceptera miljardinvesteringar med ursprung i penningtvätt, utpressning, stöld och mord. Knut Kainz Rognerud, norsk-svensk granskande ekonomijournalist och författare.

MediaNr: CA66746

Den övre luftens gudar

av Charles King. Översatt av Henrik Gundenäs. Daidalos, 2022. Inläst av David Zetterstad.

25 tim, 40 min. Talbok.

Boken berättar om hur en grupp antropologer under 1900-talets första decennier förändrade den antropologiska forskningen. Franz Boas och hans fyra elever fokuserade på föränderligheten i mänskliga samhällen och en relativistisk kultursyn. Tanken på rashierarkier förlades till historiens bakgård och ersattes av den grundläggande tanken att kulturer kunde omskapas över tid. Fylliga biografier och en omfattande notapparat samt register återfinns i bokens slut.

MediaNr: CA65691

Också Annie

av Annie Lööf. Bokförlaget Forum, 2023. Inläst av Toya Westberg.

13 tim, 12 min. Talbok.

Annie Lööf, 1983- , svensk politiker som var Centerpartiets partiledare 2011-2023, har flera gånger varit nyckelspelare i svensk politik och är en av våra mest färgstarka och inflytelserika ledare. Som liberal, feminist och humanist har hon tagit hårda strider och mött såväl djup respekt som hot, hat och utstuderade mordplaner. Nu delar hon med sig av det som funnits under ytan, bakom rubrikerna och besluten.

MediaNr: CA66569

Drömmarnas tid

av Axel Odelberg. Historiska media, 2022. Inläst av Jörgen Bodner.

16 tim, 32 min. Talbok.

Biografi över sadelmakarsonen Axel Jonson (1844–1910) som vid sin död var en av Sveriges rikaste personer. Författaren och journalisten Axel Odelberg har med hjälp av arkivmaterial, skrivit hur Axel Jonson började sitt arbetsliv som en glad bokhållare för att sedan blir en grym familjetyrann och storföretagare. Boken beskriver Axels liv, men väver också in aktuella händelser från Sverige och världen. Innehåller bland annat brev, fotografier, släktträd och personregister.

MediaNr: CA65960

Skit på dej!

av Clark Olofsson. Mondial, 2023. Inläst av Mårten Edman.

05 tim, 58 min. Talbok.

Tillsammans med författaren Leffe Grimwalker skriver Clark Olofsson sin biografi. En av Sveriges kändaste brottslingar berättar på ett underhållande sätt om de mest dramatiska åren i hans liv, han beskriver till exempel vad som hände under Norrmalmstorgsdramat, och hur konstkuppen på Moderna Museet gick till, men det finns även plats för en del kärlekshistorier. Han bemöter också bilden som målas upp av honom i serien Clark.

MediaNr: CA66748

Från terrorns frontlinjer

av Magnus Ranstorp. Mondial, 2023. Inläst av Ove Ström.

10 tim, 35 min. Talbok.

M.R., statsvetare med särskild inriktning på den internationella terrorismen, beskriver här många av de uppdrag han har deltagit i och som format hans eget liv och karriär. Han har upplevt många konflikthärdar på jordklotet, inte minst den i mellanöstern mellan Israel och Palestina, där han drar ur sin egen rika erfarenhet för att beskriva komplexiteten i frågan. Lockerbieattentatet, 11 september-attackerna och Charlie Hebdo-skjutningarna är andra exempel på rikt beskrivna händelser och tragedier.

MediaNr: CA66634

Livet utan ben går vidare

av Elin Rantatalo. People & Stories, 2023. Inläst av Linda Norgren.

09 tim, 13 min. Talbok.

2019 var Elin Rantalo på semester i Gran Canaria. Solferien förvandlades till en mardröm då hon drabbades av sepsis, en allvarlig blodförgiftning som hotade hennes liv. Väl i Sverige fick hon tillbringa månader med intensivvård och operationer, bland annat fick hon amputera båda benen och nio fingrar. I boken beskriver hon vägen tillbaka till ett liv utan ben och med smärtor och mardrömmar, men också om kampvilja och livskraft samt att även kunna förverkliga nya drömmar.

MediaNr: CA66731

Syskonen Scholl och motståndet mot nazismen

av Daniel Rydén. Historiska media, 2023. Inläst av Jens Malmkvist.

06 tim, 56 min. Talbok.

Sophie och Hans Scholl är syskonparet som gjorde motståndsaktioner mot den tyska naziregimen och fick plikta för det med sina liv. I journalisten D.R.:s redogörande berättelse får vi ta del av deras uppväxt, tidiga engagemang i Hitlerjugend och senare helomvändning. Motståndsgruppen Vita Rosen tag beskrivs liksom hur historieskrivningen av deras öde har förändrats sedan DDR:s arkiv öppnats upp. Ett flerdimensionellt porträtt av två vanliga ungdomar som inte stillatigande kunde titta på.

MediaNr: CA66614

Sorry, allt gick åt helvete

av Fredrik Söderholm. HarperCollins, 2023. Inläst av Dan Bratt.

06 tim, 15 min. Talbok.

Författaren är idag en populär poddare och radioprofil men han har en uppväxt och ett liv, kantat av missbruk, psykisk ohälsa och kärleksrelationer som ofta slutat i kaos. I boken, skriven tillsammans med Sofia Edgren, beskriver han sin längtan såväl som frustration, utan att vilja framställa sig själv som ett offer eller någon har funnit sanningen. Han visar på den komplexitet vi människor har och hur han försöker finna vägen till läkning och försoning.

MediaNr: CA66879

J&B

av Philip Teir. Schildts & Söderströms, 2023. Inläst av Örjan Blix.

07 tim, 02 min. Talbok.

Efter att Jörn Donner dog 2020 läste hans hustru Bitte Westerlund över 500 mejl som Jörn och den svenska kvinnan H skrivit till varandra. Bitte börjar en utforskning av den nästan 40 år långa relationen. Jörn var känd inte bara för sin kaxighet utan också för sina relationer med kvinnor. Hur många var de egentligen? För första gången drabbas Bitte av svartsjuka och besatthet. Vad var det för ett äktenskap hon levde i?.

MediaNr: CA66459

Hedvig Eleonora och hennes tid

av Eva Helen Ulvros. Historiska media, 2023. Inläst av Elisabet Thorborg.

12 tim, 50 min. Talbok.

En biografi över den svenska barockens drottning, Hedvig Eleonora (1636–1715). Hon var gift med Karl X Gustav i fem år men hade makt och inflytande över landet under hela sin livstid. Professor Eva Helen Ulvros skildrar drottningens liv och hennes arbete som kulturmecenat. Hon lyfter också viktiga händelser i Sverige vid denna tid, häxprocesser, krig och kyrkolagen som skulle se till att befolkningen skulle lära sig läsa. Innehåller bildmaterial samt käll- och litteraturhänvisningar.

MediaNr: CA66497

Geografi

Under den vida himlen i Asker

av Jan Gunnarsson. Bilomnibussen, 2022. Inläst av Cecilia Skarby.

06 tim, 46 min. Talbok.

Minnesbok om hur det var att växa upp i orten Asker på 1950- och 60-talet. Asker ligger i Närke och ingår sedan 1971 i Örebro kommun.

MediaNr: CA66931

Dähäringa ä e te bok um Lännäs

av Peder Ståhl. [Peder Ståhl], 2022. Inläst av Lena Berglund.

04 tim, 50 min. Talbok.

Författarens andra bok om Lännäs är upplagd som en resa genom Lännäs med start i Läppe i Södermanland och stopp när man passerat Segersjötorp på väg in i Stora Mellösa. I slutet av boken finns ett avsnitt som förklarar en del begrepp och en del notiser om Lännäs.

MediaNr: CA66856

Ervalla

av Bo Werneström. Ervalla hembygdsförening, 2022. Inläst av Matilda Tjerneld.

02 tim, 55 min. Talbok.

Historisk framställning av Ervalla kyrkby. Ervalla landskommun inkorporerades 1952 i Axelbergs landskommun och ingår sedan 1971 i Örebro kommun. Författarna skriver bland annat om hur Ervalla var slutstation för Sveriges första båda smalspåriga järnvägar och om Ervalla kyrka och Ervalla herrgård. Rikt illustrerad med fotografier och kartor som kortfattat beskrivs i talboken.

MediaNr: CA67039

Samhälls- och rättsvetenskap

Trans

av Edward Summanen och Matilda Wurm. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

15 tim, 10 min. Talbok.

Transfrågor syns alltmer i samhällsdebatten. Samtidigt är många osäkra på vad olika begrepp betyder, vad som är ett gott bemötande och hur livsvillkoren ser ut för transpersoner. Trans är en antologi som förmedlar forskning och kunskap på ett tillgängligt sätt, där ämnet också tillåts vara komplext.

MediaNr: CA66668

Spelkungen

av Johanna Bäckström Lerneby. Mondial, 2023. Inläst av Britt Ronström.

07 tim, 32 min. Talbok.

Rade Kotur, mer känd under namnet Spelkungen, kommer till Sverige som 19-åring. Med en järnvilja och ett enormt driv jobbar han sig upp i samhället och skapar sig en förmögenhet på spelmaskiner. Ett familjeimperium uppstår där våld och ekonomiskt fiffel blir en del av verksamheten. Genom ett samarbete mellan myndigheter kunde man så småningom kartlägga syndikatet, vilket så småningom ledde till en fällande dom. Författaren är tvåfaldig mottagare av Stora journalistpriset.

MediaNr: CA66592

Får man säga svart?

av Barakat Ghebrehawariat. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Martin Bondeman.

03 tim, 15 min. Talbok.

En slags handbok i att tala om ras på ett antirasistiskt sätt. Den svensk-etiopiske författaren, verksam som föreläsare och debattör kring rasism, diskriminering och ojämlikhet i snart två decennier, menar att diskussionen kring rasrelaterade frågor i Sverige är onyanserad. Vi har skapat en kultur som snarare bannlyst rasbegreppet. I sin framställning kommer han även in på sin egen uppväxt och hur han själv reagerat på rasrelaterade begrepp som barn och vuxen.

MediaNr: CA66656

Klanerna

av Jan Persson. Mondial, 2023. Inläst av Åke Lindgren.

05 tim, 54 min. Talbok.

Säkerhetsexperten och polisen Jan Persson och journalisten Johannes Wahlström visar hur Sverige numer har en topplacering på EU:s lista över dödligt våld i fredstid. Författarnas undersökningar och genomläsning av domar visar på en välorganiserad brottslighet där släktbaserade kriminella nätverk tar sig allt längre in i samhället. De visar hur klanerna på ett ganska enkelt sätt kan korrumpera, infiltrera och utföra bedrägerier på organisationer och myndigheter.

MediaNr: CA66654

Socialister

av Jonas Sjöstedt. Verbal, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

11 tim, 21 min. Talbok.

Den före detta ledaren för Vänsterpartiet har skrivit en lös uppföljare till sin företrädares C. H. Hermanssons intervjuböcker "Kommunister 1 och 2". Enskilda personer får berätta om sina liv och sin uppväxt, från barndomen till de personliga – och politiska – mognadsåren vilket emanerar i en framställning om varför hen ser klasskampen som den grundläggande politiska striden. Genomgående är den upplevelse av förtryck och orättvisa i världen som förenar intervjupersonerna.

MediaNr: CA66713

Ekonomi och näringsväsen

Trädgård närmare naturen

av Nina Nordh. Bokförlaget Arena, 2023. Inläst av Patrik Nyman.

07 tim, 23 min. Talbok.

Inspirationsbok med utgångspunkt från Arts & Crafts-rörelsens tankar kring att skapa en hållbar, klimatsmart och vacker trädgård. Boken är uppdelad i sex delar och innehåller bilder, illustrationer, tips, råd och växtlistor. Författaren träffar människor som ger användbara tips för att skapa en trädgård närmare naturen. Hon besöker 16 privata och offentliga trädgårdar som drivs i denna kreativa anda, som exempelvis, Drömparken i Enköping, Ellen Keys Strand och Vargaslätten.

MediaNr: CA66246

Medicin

Amning i nöd och lust

av Lin Dalén. www. roosbocker.se, 2018. Inläst av Qina Hermansson.

13 tim, 13 min. Talbok.

Boken syftar till att ge blivande och nyblivna föräldrar stöd för att få i gång en fungerande amning. På ett pedagogiskt sätt förklarar amningsrådgivaren Lin Dahlén hur amningskunskap, rätt stöd och hjälp ökar möjligheterna för att lyckas med amningen. Innehåller svar på vanliga frågor, praktiska tips och råd samt ett diskussionsavsnitt. Passar nyblivna föräldrar men också för den som vill agera stöd till andra. Referenslista finns.

MediaNr: CA66067

Perfekt på ytan, defekt inuti

av Alicia Lundberg. Egia, 2020. Inläst av Linda Norgren.

10 tim, 34 min. Talbok.

Relationer med narcissister är komplexa och kan kännas omöjliga att förstå sig på. Narcissisten förmår inte sätta någon annan än sig själv i främsta rummet, inte ens sina egna barn. Det sänker självkänslan hos partnern och kan skada barnen. Författaren vill ge verktyg och strategier till alla som lever i giftiga relationer. Hon skriver om egna erfarenheter men har också intervjuat medföräldrar och en psykolog som är expert på område.

MediaNr: CA66065

Aldrig mer trött

av Pia Norup. Översatt av Thomas Andersson. Bonnier Fakta, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

09 tim, 45 min. Talbok.

Trötthet yttrar sig i många olika former. Fysisk-, mental- eller livströtthet är bara några variationer som allt fler känner sig drabbade av. Pia Norup är läkare och försöker ge råd med utgångspunkt från mitokondrierna, kroppens ” mikroskopiska cellkraftverk”, som hon beskriver dem. Med hjälp av en modifierad medelhavskost, med mer fett och mindre kolhydrater, och ett fyraveckors energischema, vill författaren ge den trötte verktyg att övervinna sin dåsighet.

MediaNr: CA66323

Det mörka rummet

av Celia Svedhem. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Charlie Haldén.

05 tim, 22 min. Talbok.

Migränens symtom men svår huvudvärk, illamående, känslighet för ljud och ljus, synförändringar är påtagliga för den drabbade men osynliga för omgivningen. Författaren berättar om sitt liv med svår migrän och sökandet efter lindring varvat med exempel från såväl medicin- som kulturhistoria. Många är de vars migrän har lämnat spår i deras liv och verk. Författaren är psykolog.

MediaNr: CA66779

Böcker för barn

Skönlitteratur

Dockan

av Ingunn Aamodt. Översatt av Ylva Kempe. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 58 min. Talbok.

Första delen i serien Skräckslagen med skilda författare. När gammelmormor delar ut sitt arv till släkten får lilla Eva endast en docka. Hon blir grymt besviken men gammelmormor menar, att bara hon behandlar dockan väl, så kommer det också att gå bra för henne. Eva har dock en svagare karaktär och dockan får en tämligen omild behandling. Märkligt nog råkar Eva ut för samma olyckor som dockan. Snart har hon förlorat både en hand och ett öga och än värre kommer det att bli. För barn 9-12 år.

MediaNr: CA66761

Nästan helt okej

av Olivia Alhällen. Ordalaget bokförlag, 2022. Inläst av Anna Wadström.

04 tim, 06 min. Talbok.

Det finns tre ord som tolvåriga Billie hatar: nytt, tårar och sanning. Billies pappa använder rullstol efter en olycka. För att dölja det för sina kompisar bygger Billie ett nät av lögner och tar aldrig hem vänner, åker med fel buss för att inte visa var hon egentligen bor och spelar motvilligt i ett rockband av rädsla för att förlora sin bästis. Men så får pappan en personlig assistent som börjar prata med Billie om att våga utmana sig själv.

MediaNr: CA66099

Supernova

av Callum Bloodworth. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Varja Berg.

06 tim, 36 min. Talbok.

Nova har gått ut gymnasiet och ser fram mot sommaren. Men på några dagar ändras allt. Hennes kille gör slut, fiket där hon ska jobba går i konkurs och bästa kompisen flyttar till London. Nu börjar Novas motattack på världen. Hon träffar Leo, som jobbar extra på bensinmacken. Tillsammans ger de sig ut på en jakt efter sommaren, livet och sockervadd. Och för att kartlägga vilka de är i universums oändlighet.

MediaNr: CA66275

Hålla andan

av Leandra Caldarulo. Ekström & Garay, 2023. Inläst av Britt Ronström.

09 tim, 06 min. Talbok.

Jacqui kämpar för en plats i juniorlandslaget i undervattensrugby. Anton är självskriven i laget men vet egentligen inte vad han vill. Jacqui dras till lagkamraten Mattias trots att hon redan har pojkvän. Anton längtar till havet och drömmer om att undkomma alla krav. Hur hittar man sin egen vilja när man ägnat hela livet åt att anpassa sig? Kan man vara lojal med sig själv, familjen och kärleken på samma gång? Och hur ensam kan man vara i ett lag?.

MediaNr: CA66235

Guldmånen

av Charlotte Cederlund. Opal, 2023. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 11 min. Talbok.

Del 1 i en ny fantasyserie. Ellas tvillingbror dog vid födseln och hennes föräldrar har aldrig velat prata om honom. En dag hittar Ella en lucka på innergården. Luckan visar sig vara en dörr in till en vacker värld som kallas för Tvillingvärlden. Där väntar döda tvillingar på sitt syskon. Upptäckten blir starten på ett magiskt äventyr då Ella snabbt förstår att hennes bror är i fara och hon ger sig in i en okänd värld för att rädda honom. Passar barn 6–9 år.

MediaNr: CA66310

Maja och hennes vänner

av Larysa Denysenko. Översatt av David Szybek. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Lina Einarsson.

00 tim, 22 min. Talbok.

Bilderbok som handlar om 9-åriga Maja och hennes vänner. I flera korta berättelser följer vi barn som med sina olika familjesituationer lever sina liv i krigets skugga. Aksanas mamma är död så hon bor bara med sin pappa, Sofias pappa har försvunnit i kriget, Maya bor med sina två mammor och tataren Rais har fått lämna sitt hemland på grund av den ryska ockupationen. Ukrainskan Larysa Denysenko är författare, advokat och människorättsaktivist. Passar barn 6–9 år.

MediaNr: CA62181

Barndom i fara!

av Elin Ek. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Anna Wadström.

04 tim, 47 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Grattis världen! Jag är här nu! En dag när Rädda Jorden Klubben hänger i Ormparken får de veta att den gamla slitna lekparken ska rivas och bli parkeringsplats. Inte bara lekparken utan hela barndomen är i fara. Athena och RJK måste snabbt komma på en plan för att fixa parken så att den blir populär igen och övertyga dem som bestämmer att den är viktig och måste få finnas kvar. Men så rullar grävmaskinerna in.

MediaNr: CA66445

Pet

av Akwaeke Emezi. Översatt av Helena Hansson. Bokförlaget Trasten, 2023. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 18 min. Talbok.

Jam växer upp i en stad där det inte längre finns några monster som kan missbruka sin makt i en värld full av orättvisor, våld och förtryck. Men när en skräckinjagande varelse från en tavla Jams mamma målat får liv ändras allt Jam trott varit sant. Varelsen, Pet, har kommit för att jaga de monster som inte längre skulle finnas. Men vad är egentligen ett monster? Och hur skyddar du dig från monster som ingen vill erkänna existerar? Ungdomsroman.

MediaNr: CA66736

Superotursdagen

av Micaela Favilla. Lilla Piratförlaget, 2023. Inläst av Anni Bernhard.

02 tim, 03 min. Talbok.

Det är fredagen den 13 december - lucia och otursdag på samma dag. Men hemma hos Matilda händer det absolut ingenting. För Matildas bonusmamma Ylva har bestämt att de ska ha en skärmfri, gammaldags lucia. Det betyder att ingen får använda sina mobiler eller datorer, de får inte ens titta på tv. Den här kvällen kan inte bli värre. Men så börjar saker försvinna, det luktar brandrök och en mystisk vitklädd gestalt skymtar förbi i trapphuset.

MediaNr: CA66766

Fenix och frostpalatset

av Aisling Fowler. Översatt av Betty Andersson. HarperCollins, 2023. Inläst av Anna Wadström.

10 tim, 47 min. Talbok.

Del 2 i serien Eldfödd som börjar med Tolv och den frusna skogen. Tolv är tillbaka och ger sig ut på ännu ett äventyr i Ember, riket fullt av monster. Hon är nu en fullfjädrad jägare, och har ett nytt namn som speglar hennes krafter - Fenix. En ny fara hotar därute. Något hemskt är på väg att hända i häxornas frostpalats, och Fenix eld kan vara det enda som kan stoppa det.

MediaNr: CA66339

Dröm stort, Zećira!

av Anja Gatu. Olika, 2023. Inläst av Anna Wadström.

01 tim, 19 min. Talbok.

Zecira ska börja spela i ett fotbollslag. Det är pirrigt! Men inte så enkelt som hon trott. Varför vill inte alla vinna lika mycket som hon? Och varför blir Naomi arg på henne när hon också vill vara målvakt? Boken är inspirerad av landslagsmålvakten Zecira Musovics barndom. Rikt illustrerad.

MediaNr: CA66311

Tidsdribblarna räddar tronen

av Lina Gullbrand. Idus förlag, 2023. Inläst av Örjan Blix.

01 tim, 56 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Tidsdribblarna räddar priset. Bästisarna Erik och Mattea ska tillbringa sportlovet hos Matteas morfar som bor på herrgården där de gjorde sin första tidsresa. De hamnar snart i ett nytt tidsdribblaräventyr. Denna gång är de i 1500-talet och hjälper en skäggig man på skidor. En historisk regent, ett dassbesök och en färd i ett hölass sätter deras historiekunskaper och övertalningsförmåga på hårda prov.

MediaNr: CA66552

Pusselbitar

av Matilda Gunnarsson Rathsman. Vox, 2023. Inläst av Marika Bergström.

06 tim, 43 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Tidsfördriv. My lever i en värld där alla vet när de ska dö. Hela sitt liv har hon vetat att hon ska dö som artonåring. Men när hon helt oväntat överlever, och det otänkbara händer, vänds allt upp och ner. Nu har det gått ett år och My lever gömd i en lägenhet tillsammans med Theo, Liv och Lotti, de som inte heller dog när de skulle. Men frågan är om detta egentligen kan kallas för liv? Filosofisk ungdomsroman.

MediaNr: CA66625

VIP-kalaset

av Linda J. Harbers. Idus förlag, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 26 min. Talbok.

Kajsa fyller snart år och vill inget hellre än att ha ett födelsedagskalas. Men mamma säger att hon inte vet hur hon ska få ihop det. Det är så mycket som kostar pengar. Laura fyller också år snart och delar ut inbjudningskort till ett stort och gnistrande kalas. Alla i klassen är bjudna och alla pratar om hur häftigt det kommer att bli. Då råkar Kajsa säga till sina vänner att hon också ska ha kalas. Men vad ska mamma säga?.

MediaNr: CA66575

Skrivet i stjärnor

av Emma Johansson. Vox, 2023. Inläst av Sanna Tidbeck.

07 tim, 04 min. Talbok.

Sedan bästisen flyttade har Ronja svårt att hitta glädjen i något, hon sommarjobbar och ritar. Hennes syster utmanar därför Ronja till att säga ja till mer saker. När den ökända snyggingen Amit, som aldrig är intresserad av ett seriöst förhållande, bjuder ut henne tvekar hon. Men de kommer överens om att hon säger ja till en dejt om han bevisar för henne att han är seriös. Vilket ju aldrig kommer att hända, eller? En feelgood som passar unga vuxna.

MediaNr: CA66513

Bror

av Alex Khourie. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av André Nilsson.

06 tim, 39 min. Talbok.

14-årige Hussein bor i Alby. Han spelar fotboll, kämpar med läxorna, stjäl cyklar och snattar energidryck och chips i närbutiken. Samtidigt trappas gängkriget upp runtomkring i området. En äldre gängkriminell börjar utnyttja Hussein och tvingar honom utföra olika uppdrag. Och när man väl klivit över gränsen finns ingen återvändo – eller? Brännande aktuell roman av pseudonymen Alex Khourie som under många år arbetat med ungdomar i kriminalitet.

MediaNr: CA66417

Cosmo

av Barbara Kjellström. Effektum, 2019. Inläst av Björn Muda.

07 tim, 53 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Cosmo. Ett telefonsamtal från landslagstränaren kan bli avgörande för Pelle ”Cosmo” Karlssons framtid. Drömmen är att få vara med i pojklandslaget, samtidigt vill han bli ordinarie i den nya klubben, Hammarby. Det skulle betyda allt. Cosmo blir uttagen till ett läger men måste dela rum med Marre som spelar i AIK. Hur ska det gå? Det finns ingen jobbigare person, samtidigt är han en av de bästa fotbollsspelarna.

MediaNr: CA66462

Cosmo

av Barbara Kjellström. Effektum, 2020. Inläst av Björn Muda.

07 tim, 23 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Cosmo. Cosmo ska sluta nian och drömmer om att bli fotbollsproffs, men vårsäsongen har gått sämre än väntat. Hemma tjatar föräldrarna mest om allt som ska ordnas inför flytten till det nya huset. Men vem är det som bor i huset bredvid och är Mira världens sötaste tjej? Mycket hinner hända innan Cosmo får åka till fotbollslägret i Manchester.

MediaNr: CA66509

Cosmo

av Barbara Kjellström. Effektum, 2020. Inläst av Björn Muda.

08 tim, 19 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med Cosmo. Cosmo har börjat gymnasiet och tagit paus från fotbollen, men har han verkligen tagit rätt beslut? Ändå tvekar Cosmo när hans gamla tränare Kalle hör av sig. När gymnastikläraren säger att Cosmo ska spela i skollaget kommer minnena från Gothia Cup i kapp honom. Att sen få en lagkamrat som inte verkar vara riktigt klok gör inte det hela lättare.

MediaNr: CA66617

Cosmo

av Barbara Kjellström. Effektum, 2021. Inläst av Ove Ström.

06 tim, 24 min. Talbok.

Del 5 i serien som börjar med Cosmo. Cosmo stortrivs på fotbollsplanen. Trots att andra klubbar är på jakt efter Västerängens bästa spelare kan laget nå långt både i serien och i cupen. Samtidigt blir Cosmo indragen i den gamle landslagsspelaren Stefan Kumlins skumma affärer. Som tur är har Cosmo flickvännen Mira, men fotbollen tar alltmer tid och det börjar bli spänt mellan dem. Kan det bli bättre om de reser bort tillsammans?.

MediaNr: CA66685

Vitsippor och pissråttor

av Oskar Kroon. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Örjan Blix.

02 tim, 23 min. Talbok.

Kaj älskar sin storebror Krister. Han vet och kan så mycket. Om rymden, robotar och parallella universum. Om att ta rätt buss och hitta de bästa grejerna på tippen. Krister vågar vara sig själv. Det är bara det att det ställer till problem. Som med den där Sacke och hans kompisar som inte är snälla mot Krister. Till slut kan Kaj inte längre se på. Han måste göra något. Han måste rädda Krister. Berättelse om syskonskap och utsatthet.

MediaNr: CA66626

Nattkrigaren

av Sabine Mickelsson. Seraf förlag, 2023. Inläst av Anna Wadström.

11 tim, 57 min. Talbok.

Del 1 i trilogin om Skuggriket. Efter att ha varit nära att drunkna som barn börjar Ella se skuggvarelser, vilket slutar med att hon hamnar på en psykiatrisk avdelning. När hon äntligen blir utskriven dröjer det inte länge innan skuggorna dyker upp igen. Ella upptäcker att det finns en värld bortom hennes egen, en värld som hotar människornas existens. Mörk urban fantasy som utspelar sig i en nära framtid.

MediaNr: CA66200

Kattjägarna

av Frida Nilsson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Örjan Blix.

04 tim, 18 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Hundägarna. 9-åriga fosterbarnet Martin har rymt och begett sig ut på vandring för att hitta sin riktiga pappa. Året är 1910, på vägarna möter han luggslitna hundar och rotlösa, trasiga människor i samhällets utkanter. Han hittar sin pappa och lyckas frita hunden Jack från fängelset, men livet är inte okomplicerat. Kapitelbok med inslag av magisk realism där djur både kan tala, läsa och filosofera över livet.

MediaNr: CA66578

Morran, Frasse och monsterexpeditionen

av Moni Nilsson. Natur & Kultur, 2023. Inläst av David Zetterstad.

01 tim, 30 min. Talbok.

Del 1 i serien om Morran och hennes barnbarn. Frasses farmor, Morran, är aldrig rädd för någonting. Dessutom kan hon allt om trollerier. Morran och Frasse ger sig av på en vetenskaplig expedition, till monsterskogen. Frasse är väldigt rädd men också pirrig, tänk om de kommer kunna fånga ett riktigt monster?.

MediaNr: CA65349

En tisdag i paradiset

av Per Nilsson. Alfabeta, 2023. Inläst av Anna Wadström.

03 tim, 08 min. Talbok.

I den här kortromanen följer läsaren flera människor, en ung lovande Sverigedemokratisk politiker som precis har gjort tv-debut, hennes lillebror som utforskar livet som tonåring. En mobbad högstadiekille försvinner, och en annan saknar sin pappa. En gymnasietjej från Damaskus funderar kring kärlek och rasism. Under en tisdag i en småstad i Blekinge vävs dessa unga personers liv samman. Passar läsare 12–15 år.

MediaNr: CA66309

Frostaftons hemlighet

av Stina Nilsson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Sally Palmqvist Procopé.

05 tim, 36 min. Talbok.

I Grottholms mörker lever trollen. Den magiska kristallen ger dem ljus och värme, men ju längre bort från ljuset man kommer, desto kallare och eländigare blir det. Belli bor med morfar i utkanten av grottans värme, och hon är trött på att frysa och tvingas lyda de mäktiga urtrollen. En dag hittar Belli en hemlig bok, och sanningen går inte längre att blunda för. Något är fel i Grottholm. Finns det en ovanvärld, en plats där en riktig sol lyser?.

MediaNr: CA66663

Eldhjulet

av Kristina Ohlsson. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Ylva Törnlund.

05 tim, 09 min. Talbok.

Tolvåriga Heidi bor tillsammans med pappa och hans gravida flickvän i det lilla samhället Hovenäset på västkusten. Det börjar inträffa märkliga saker i deras hus. En snickare har rivit Heidis ena sovrumsvägg och under golvet hittas en gammal barnsko och en leksak. På nätterna rasar ett förfärligt oväder och Heidi hör hur någon smyger omkring i rummet bredvid hennes. Något otäckt måste ha hänt i huset. Något som är på väg att hända igen.

MediaNr: CA66444

Hammaren på Hötorget

av Martin Olczak. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av André Nilsson.

01 tim, 07 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Vargar på T-centralen. Elvaårige Jack söker sina föräldrar men kastas på grund av sina trollkonstfärdigheter tillbaka i fornnordisk mytologi, fast händelserna tilldrar sig i nutid. Jacks mormor visar sig vara en av de tre nornorna, de som i mytologin väver ödets trådar, och med hennes hjälp försöker han undkomma eldjätten Surt. Allt tilldrar sig djupt under Hötorgshallen i Stockholm.

MediaNr: CA65895

Vinter cross

av Kim Olin. Argasso, 2022. Inläst av Dan Bratt.

02 tim, 23 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Buffel cross. Elliot har kommit tillbaka efter en skada och har inte har återfått sin fulla kapacitet ännu. Nu närmar sig klubbens första stora ungdomstävling. Elliot ser fram emot att tävla med sin nya crosscykel, men stämningen på klubben förstörs av att Pelle hela tiden håller på att tråka Elliots kompis Theo. När konflikten blossar upp på allvar riskerar de alla att hamna i fara. Även på crossbanan. Lättläst.

MediaNr: CA66472

Tribe F - the right to be forgotten

av Johanna Olsson. Berghs, 2023. Inläst av Bodil Carr-Granlid.

04 tim, 32 min. Talbok.

Året är 2043. Städerna är stora och trångbodda. Självkörande fordon och robotar är en del av vardagen och övervakningen av medborgarna är enorm. Efter att en ogenomtänkt bild hamnat i orätta händer har Estrid jagats av en nätpedofil. För att undkomma trakasserierna ansluter hon sig till TRIBE F en ungdomsrörelse som gjort uppror mot det digitala samhället och sökt sig till täckningsfria zoner i underjorden. Dystopi.

MediaNr: CA66446

Totalvägra

av Johan Rundberg. Natur & Kultur, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

03 tim, 33 min. Talbok.

12-åriga Leos familj är i kris. Leos älskade mormor, punkikonen Jackie, vägrar att erkänna sin alltmer uppenbara demens. Och Leo totalvägrar att ta in vad som håller på att hända. När bästa kompisen och bandmedlemmen Kryckan får plats på musikkollo blir Leo ensam. Oväntade händelser gör att Leo får hoppa in i punkbandet BULTSAX, tillsammans med några äldre tjejer. Men finns det någon poäng med att bli punkare om ens mormor är det?.

MediaNr: CA66579

Ett hjärta av guld

av Sofie Sarenbrant. Bookmark förlag, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

02 tim, 50 min. Talbok.

Del 2 i serien Mira & Månen som börjar med En för livet. Ridskoleponnyn Månen är Miras bästa vän. Han förstår henne mer än någon annan, trots att han har fyra ben och äter hö. Mira drömmer om att få tävla på honom. För varje ridlektion blir Mira en säkrare ryttare. Men en dag är Månen väldigt glad och sprallig när de ska hoppa. Olyckan är framme och Mira bestämmer sig för att sluta rida. Kommer hon ändå hitta tillbaka till sin bästa vän?.

MediaNr: CA66510

Emilia och pojken från havet

av Annet Schaap. Översatt av Per Holmer. Lindskog förlag, 2021. Inläst av Anni Bernhard.

09 tim, 02 min. Talbok.

Emilia bor i en fyr med sin far som har ett träben och dricker för mycket. Det är Emilia som får göra allt arbete själv i fyren. Under en hemsk storm märker Emilia att hon glömt att köpa tändstickor till fyrlampan, och ett fartyg slås sönder mot klipporna. Som straff blir fadern inspärrad i fyren, och Emilia tvingas arbeta som städare i ett spöklikt hus. Emilia blir vän med pojken Edward, men vad finns i rummet hon är förbjuden att gå in i.

MediaNr: CA66406

Mina brott, utbrott och sammanbrott

av Åsa Stenholm. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Dan Bratt.

06 tim, 10 min. Talbok.

Sebastian är femton år och har autism, hans bäste kompis Axel har adhd. De hjälper varandra att hantera vardagen och skolan; att tolka lärarnas signaler och reagera på rätt sätt. För det mesta funkar det rätt bra. Förutom just den här veckan då det mesta går snett. Plötsligt är Sebastian och Axel intrasslade i världens härva som omfattar flera brott, en rad utbrott och ett totalt sammanbrott.

MediaNr: CA66548

Pestblommor

av Mats Strandberg. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Malin Halland.

05 tim, 00 min. Talbok.

Det är hösten 1710 och pesten lamslår Stockholm. Magdalena och hennes lillasyster Ebba tvingas flytta från huvudstaden när deras mor dör. De ska bo på Svartdamm slott, hos en moster de aldrig träffat. Slottet är vackert, men rummen står tomma och frågorna hopar sig. Varför verkar moster Katarina hata Magdalena? Vem är den skrämmande prästen, som kommer till slottet varje vecka? Kuslig berättelse om förbjuden kärlek och mörka hemligheter.

MediaNr: CA66512

En hissnande resa

av Ted Stridh. Idus förlag, 2023. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 33 min. Talbok.

8-åriga Linnéa ska besöka mammas nya lägenhet. Lägenheten ligger på fjärde våningen och Linnéa bestämmer sig för att ta hissen. Hon ska precis trycka på 4:an när en kille i hennes ålder rusar in, han ska till 3:an. De börjar åka, men plötsligt rasslar hissen till och stannar. Det blir alldeles mörkt. De sitter fast mellan två våningar och kan inte ta sig ut. Vad ska de göra nu? Och vem är det som smyger omkring i hisschaktet?.

MediaNr: CA66420

Tomtarnas tävling

av Johanna Thydell. Rabén & Sjögren, 2023. Inläst av Anna Godenius.

02 tim, 44 min. Talbok.

24 kapitel att läsa under hela december fram till julafton. Vinn tomtarnas tävling – bli en slädtomte! Så står det på affischen som är uppsatt utanför godisaffären i Tomtelandets huvudstad. En av jultomtens slädtomtar har gått i pension, och nu ska åtta utvalda tomtenissar kämpa om platsen i en stor tävling. För åttaåriga, nyinflyttade tomtenissen Noel vore det en dröm att vinna. Tänk att få följa med jultomten till jorden och dela ut klappar.

MediaNr: CA66661

Uppvaknandet

av E. P. Uggla. Bonnier Carlsen, 2023. Inläst av Nathalie Czarnecki.

05 tim, 43 min. Talbok.

Del 1 i en serie som bygger på den värld som skapats i rollspelet Drakar och demoner. För att länka Tamea och hennes bror samman tatuerades de vid födseln. När han sedan ger sig ut på ett uppdrag börjar plötsligt Tameas tatuering att brännas. Hennes bror är i fara och Tamea ger sig i väg för att hitta honom. Men trots övning i svärdsteknik är hon inte förberedd på alla faror som väntar. Innehåller även ett nyskrivet rollspel.

MediaNr: CA66232

Faktaböcker

Historia

Sveriges historia

av Bengt Fredrikson. Alfabeta, 2023. Inläst av Björn Muda.

02 tim, 57 min. Talbok.

25 dramatiska händelser och livsöden ur svensk historia. Här finns spännande, rysliga och fängslande berättelser om vanliga människor och viktiga historiska personer. Läs bland annat om kvinnan som undkom döden under 1600-talets häxprocesser, om den fattiga utvandraren som blir rådgivare åt fem amerikanska presidenter, om Jenny Lind, Sveriges första superstjärna, om Stockholms blodbad och om jakten på Gustav III:s mördare.

MediaNr: CA66341

Lätta fakta om Mayafolket

av Jerome Martin. Översatt av Kersti Wittbom. Berghs, 2021. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 22 min. Talbok.

Lättläst faktabok om mayafolket, som levde i Mexiko och Centralamerika och hade sin storhetstid åren 250-950. Ger information om alla delar av livet och samhället, hur det var uppbyggt och hur man levde. Rikt illustrerad. Ingår i serien Lätta fakta.

MediaNr: CA66231

Teknik, industri och kommunikationer

Lätta fakta om livet i rymden

av Lucy Beckett-Bowman. Översatt av Linda Pelenius. Berghs, 2021. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 19 min. Talbok.

Faktabok om rymden. Här ges svar på frågor som: Hur blir man en astronaut? Vad händer under en rymdresa? Går det att leva i rymden? Hur fungerar en rymddräkt? Kan det bli möjligt att det någon gång i framtiden kan finnas en rymdstation på planeten Mars? Rikt illustrerad. Ingår i serien Lätta fakta.

MediaNr: CA66168

Naturvetenskap

Lätta fakta om dinosauriernas värld

av Emily Bone. Översatt av Bo Samuelsson. Berghs, 2021. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 17 min. Talbok.

Faktabok om dinosaurier och deras värld. Olika arter av dinosaurier – Brachiosaurus, Citipati, Pinacosaurus, Tarbosaurus med flera - presenteras. Här ges svar på frågor som: Vilken dinosaurie var den våldsammaste? Hur stora var de största? Vad hände egentligen med dinosaurierna? Rikt illustrerad. Ingår i serien Lätta fakta.

MediaNr: CA66184

Lätta fakta om sengångare

av James Maclaine. Översatt av Bo Samuelsson. Berghs, 2022. Inläst av Örjan Blix.

00 tim, 20 min. Talbok.

Faktabok om sengångare. Det är ett djur som rör sig mycket, mycket sakta och hänger upp och ner i träd. Sengångare bajsar bara en gång i veckan och för att göra det kommer de ner från träden som de annars sällan lämnar. De till och med föder barn hängandes i träden. Och i deras päls växer det alger. Rikt illustrerad. Ingår i serien Lätta fakta.

MediaNr: CA66198

Medicin

Giftiga fakta

av Ingelin Røssland. Översatt av Caroline Bruce. Alfabeta, 2023. Inläst av Lina Einarsson.

00 tim, 11 min. Talbok.

Informativ bok om gifter. Varje uppslag utgör ett kapitel om gifter från olika synvinklar – giftiga djur, fakta om hur gifter har använts genom historien, gift i mat och i andra produkter. Ibland kan små mängder gift vara bra, som till exempel i vissa mediciner. Och så finns det ord som kan upplevas giftiga.

MediaNr: CA66546

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

Becoming

av Michelle Obama. Penguin Books, 2021. Inläst av Lisa Sculati.

20 tim, 56 min. Talbok.

Självbiografi av Michelle Obama, 1964- , som sedan 1992 är gift med Barack Obama och som 2009-2017 var USA:s First Lady. Hon berättar om sin uppväxt i Chicago, hur hon studerade till jurist på Princeton och om sitt arbete som bolagsjurist. Det handlar mycket om de svårigheter hon har haft med att pussla ihop jobb och familj med sin mans snabba politiska karriär. Även öppenhjärtigt om de åtta åren i Vita Huset och livet i ständigt rampljus. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66070

Puuvillatehtaan kilpailija

av Ann-Christin Antell. Gummerus, 2023. Inläst av Anni Tani.

08 tim, 46 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Puuvillatehtaan varjossa. Åbo på 1920-talet. Paula Barker är reklamchef för bomullsfabriken. Verksamhetens framtid hotas dock när klädfabriken Littoinens unge ledare, Rikhard Falke, försöker köpa upp Barkers bomullsfabrik. Paula bestämmer sig för att göra allt för att förhindra affären. Avslutande delen i trilogin om Åbos affärsliv och jazzens glada årtionde. Inläst på finska.

MediaNr: CA67078

av Reza 'Elî Pûr. Intishārāt-i Quqnūs, 2022. Inläst av Parvin Mohammadian.

07 tim, 32 min. Talbok.

Reza Elî Pûr (f. 1977) är född i iranska Kurdistan. Han skriver mestadels poesi på kurdiska och längre berättelser på persiska. Alif /ya består av två kärlekshistorier från olika historiska perioder - en avstängd lärare och en kalligraf som har blivit utsparkad från ett statligt mentalsjukhus. Inläst på persiska.

MediaNr: CA66522

Hiidenjumi

av Milka Hakkarainen. Myllylahti Oy, 2023. Inläst av Aleksi Aromaa.

07 tim, 38 min. Talbok.

Två försvunna flickor, varav en är död, hittas i en brunn i byn Hurmesuon. Rötterna till brottet går flera decennier tillbaka. Armi Blom som återvänt till byn anses ha övernaturliga krafter. Byborna kommer till honom med känsliga ämnen. Men vilket samband kan nutidens hemska brott ha med de sagor som Armis mormor berättade? Inläst på finska.

MediaNr: CA67079

Teoriani perheestä

av Juha Itkonen. Gummerus, 2023. Inläst av Lassi Mäkinen.

09 tim, 36 min. Talbok.

Självbiografisk roman av den finländske författaren Juha Itkonen, 1975- . Han skildrar sin uppväxt som familjens första barn i staden Tavastehus, sin roll som familjefar och pappa till fyra barn. Romanen, som vävs samman av minnesbilder av både lätta och tunga stunder, visar könsrollernas och samhällets förändring från 1970-talet till nutid. Inläst på finska.

MediaNr: CA66864

Mielensäpahoittajan rakkaustarina

av Tuomas Kyrö. Werner Söderström Osakeyhtiö, 2022. Inläst av Ari-Matti Hedman.

06 tim, 06 min. Talbok.

En man är utsliten av sorg, vilket leder till att han får en hjärtinfarkt på en begravning. På rehabiliteringen träffar han konstnären Suoma, som har precis den rätta doften. Mot alla odds börjar två personer, som är väldigt olika varandra, att närma sig varandra. Tuomas Kyrö har hittills skrivit mer än 30-talet alster varav många av dem har blivit överförda till film eller TV. Han tilldelades Pro Finlandia-medaljen 2020 för sin litterära verksamhet. Inläst på finska.

MediaNr: CA66867

Kaukopartioritarin kohtalo

av Jari Lappalainen. Karisto, 2023. Inläst av Antti Lang.

07 tim, 39 min. Talbok.

Sista söndagen i september 1943 beger sig en förstörelsepatrull bestående av 20 män under ledning av fänrik Vilho Suokas mot järnvägen i Murmansk. 23-årige Suokas har tack vare sina förtjänster utnämnts till Mannerheimkorsets riddare i december 1941. Meningen är att uppdraget ska vara i tio dagar, men Suokas återvänder aldrig. Dokumentärroman som är en skildring av en ung mans sista uppdrag i fortsättningskriget. Inläst på finska.

MediaNr: CA66868

Kuhala ja vanginvartijan mandoliini

av Markku Ropponen. Tammi, 2011. Inläst av Mikko Lauronen.

10 tim, 26 min. Talbok.

Otto Kuhala håller på att avsluta sin karriär som privatdetektiv och bosätter sig i en röd stuga utanför Jyväskylä för att njuta av sin tid som "friherre". Men det unnas honom inte. Han får ett anonymt samtal där uppringaren ger Kuhala en halvtimme på sig att hitta en bomb gömd i huset. Kan det vara en hämnd på Kuhala av någon av de brottslingar han satt fast? Inläst på finska.

MediaNr: CA66863

Tappoaikataulu

av Mats Strandberg. Översatt av Sirje Niitepõld. Like, 2022. Inläst av Raiko Häyrinen.

11 tim, 44 min. Talbok.

En grupp anställda på kommunens exploateringsenhet anländer till den pittoreska lilla stugbyn vid Kolarsjöns strand. De ska ha konferens om ett kontroversiellt projekt som väcker starka känslor, både på bygden och bland personalen. Vad konferensdeltagarna inte vet är att någon iakttar dem från andra sidan sjön. Någon som är ute efter hämnd. När mörkret faller börjar de försvinna, en efter en. Thriller. Inläst på finska.

MediaNr: CA66865

Böcker för barn

Pure

av Jennifer L. Armentrout. Hodder & Stoughton General Div, 2014. Inläst av Camilla Bard.

11 tim, 41 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Half-Blood. Alexandria (Alex) är ett halvblod, till hälften människa, till hälften gud. Hon är förbjudet förälskad i Aiden. När demoner infiltrerar Convenats och attackerar eleverna blir gudarna rasande. Alex står inför hot som kan döda henne, eller tvinga henne till träldom. Hon måste ta beslut som kanske innebär att hon måste överge sin kärlek för alltid. Fantasy. Inläst på engelska.

MediaNr: CA65149

Only this beautiful moment

av Abdi Nazemian. Balzer + Bray, 2023. Inläst av Jared Brown.

10 tim, 13 min. Talbok.

En roman om tre generationer pojkar i en iransk familj. 1939 följer vi Hollywooddrömmaren Bobbys jakt på framgång. 1978 utspelar sig handlingen i Teheran då ingenjörsstudenten Saeed av politiska skäl skickas till USA av sina föräldrar. Slutligen följer vi tonåringen Moud som växer upp i USA men återvänder till Iran med sin pappa Saeed då hans farfar ligger för döden. En historia om trauma, kärlek och tuffa familjeförhållanden. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66620

The Toll

av Neal Shusterman. Simon Schuster Books for Young Readers, 2019. Inläst av Kim Naylor.

18 tim, 01 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Scythe. Tre år har gått sedan Rowan och Citra försvann, sedan Scythe Goddard tog makten och sedan Thunderhead slöt sig, för alla förutom Grayson Tolliver. I denna, trilogins sista del, testas de olika konstellationerna samtidigt som gamla vänner förs tillbaka från de döda. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA65857

The Manifestor prophecy

av Angie Thomas. an imprint of HarperCollinsPublishers Balzer & Bray, 2023. Inläst av Lisa Sculati.

09 tim, 45 min. Talbok.

Del ett i en ny fantasytrilogi där författaren har inspirerats av afroamerikansk historia och folktro. Nic Blake har magiska krafter, precis som sin pappa. Innan hon har hinner övertala honom att lära ut magin till henne hamnar han i fängelse för ett brott Nic vägrar tro att han har begått. Hon måste därför hitta ett kraftfullt magiskt föremål hon aldrig sett för att rädda honom ur fängelset. Passar läsare i åldern 9–12 år. Inläst på engelska.

MediaNr: CA66414