Nya talböcker januari 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar; Litteratur för vuxna, Litteratur för Barn och Böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på nivå 1. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är uppdelade mellan Skönlitteratur och Facklitteratur respektive Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på nivå 2. Böcker på andra språk än svenska är uppdelade mellan Böcker för vuxna och Böcker för barn. Boktitlarna ligger på nivå 3 i avsnitten Skönlitteratur och Böcker på andra språk än svenska, medan de ligger på nivå 4 i avsnittet Facklitteratur. På Nivå 3 i avsnittet Facklitteratur finns de olika fackavdelningarna.

Listan omfattar 103 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Skriften i vattnet

av John Ajvide Lindqvist. Ordfront, 2022. Inläst av Ove Ström.

12 tim, 51 min. Talbok.

Första delen i thrillerserien Blodstormen. Affärsmannen Olof Helanders har ordnat midsommarfest på bryggan och gästerna är på plats. Då glider en öppen båt in mot bryggan och en halv minut senare är idyllen förbytt mot ett blodbad. Före detta polisen Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på en välkänd deckarserie och snart dras hon in i utredningen av det som kallas Midsommarmassakern, där hennes exmake är spaningsledare.

MediaNr: CA63845

Svart guld

av Lana Brunell. Bokfabriken, 2022. Inläst av Annika From Borg.

09 tim, 13 min. Talbok.

Andra fristående delen i serien som börjar med Ditt hjärta är mitt. När det hittas likdelar i tinorna vid den traditionsenliga kräftpremiären kontaktas polisen med Nina Malm i spetsen. Det visar sig handla om något större än tjuvfiske och att kriminella nätverk försöker etablera narkotikahandel i Motala. Samtidigt rasar Ninas privatliv när sambon är otrogen och att hennes syster journalisten försöker få till ett bra scoop gör inte livet lättare.

MediaNr: CA63882

Danahären

av B. Andreas Bull-Hansen. Översatt av Jan Wibom. Lind & Co, 2022. Inläst av André Nilsson.

17 tim, 36 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med Jomsviking. Året är 1007 och Torstein Knarresmed har som hövding i Vingulmork, det rika kustområdet öster om Viken, blivit en av de mäktigaste männen i Skandinavien. Uppväxten som träl är ett avlägset minne och hans älskade Sigrid har fött två söner. Livet är gott, men vid horisonten hopar sig orosmolnen. Kristendomen är på allvar på väg och med den kommer det nordiska samhället att förändras för alltid.

MediaNr: CA63838

Lyckans hus

av Jessie Burton. Översatt av Hanna Williamsson. Modernista, 2022. Inläst av Annika From Borg.

13 tim, 47 min. Talbok.

Fristående uppföljare till romanen Miniatyrmakaren. Thea Brandt fyller arton och är redo för vuxenlivet. På teatern väntar hennes livs kärlek, men där hemma är allt kärvare. Hennes pappa Otto och moster Nella grälar oavbrutet, och familjen tvingas sälja sina möbler för att ha råd med mat. Nella vill inget hellre än att rädda familjen och samtidigt hitta en make till Thea. Kanske kan en inbjudan till Amsterdams mest exklusiva bal bli vändpunkten?.

MediaNr: CA63902

Brännässlornas drottning

av Jeanette Bäfverfeldt. Hoi förlag, 2021. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 53 min. Talbok.

En uppväxtskildring av flickan Gro som växer upp på 60-70-talen med sina föräldrar i Västergötland. Pappan är adelsman men utan pengar, mamman en bipolär drömmare. Gro tenderar att komma i konflikt med den förre och idealisera den senare. Redan när hon är i 20-årsåldern blir hon föräldralös och får klara sig på egen hand. Hon blir så småningom journalist och feministisk föreläsare. Privat gifter och skiljer hon sig, i sin ständiga jakt efter jämlik kärlek. Debutroman.

MediaNr: CA64081

I drakens spår

av Marc Cameron. Översatt av Jan Risheden. Bookmark, 2021. Inläst av Christer Modin.

16 tim, 06 min. Talbok.

Kinesiska myndigheter letar efter en försvunnen forskare vars forskning om ubåtar är avgörande för landets militära teknologi och av stort intresse även för deras fiender. Samtidigt jagar president Jack Ryan en spion inom CIA som säljer statshemligheter till Kina och på en isbrytare i Arktis hörs märkliga ljud från undervattensmikrofonerna. Det drar ihop sig till en våldsam kapplöpningen mellan Kollegiet och den kinesiska underrättelsetjänsten.

MediaNr: CA63761

Inkräktarna

av Louise Candlish. Översatt av Maria Store. Piratförlaget, 2022. Inläst av Anna Döbling.

10 tim, 12 min. Talbok.

Lowland Way är något av ett paradis i utkanten av London. En mysig gata med vackra sekelskifteshus, trevliga grannar som gärna umgås och välartade barn som leker utomhus. Tills en gammal dam dör och hennes hus ärvs av paret Darren och Jodie som är annorlunda än gatans andra invånare. Idyllen byts mot bråk, intrigerande och dålig stämning, och allt ställs på sin spets när ett fruktansvärt brott begås en tidig söndagsmorgon. Psykologisk thriller.

MediaNr: CA63998

En sista utväg

av Julie Clark. Översatt av Lena Jonsson. Nona, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

10 tim, 57 min. Talbok.

En flygresa får oväntade konsekvenser för två kvinnor som, till synes slumpmässigt, möts på en flygplats. De förföljs båda av privata problem och ett byte av identitet och flygbiljetter verkar som ett bra sätt bli kvitt dessa. Dessvärre kommer deras problem ikapp dem och det får dessutom gruvliga konsekvenser. Julie Clark är författare till ett flertal spänningsromaner.

MediaNr: CA63595

Fyllda hjärtan & frusna tassar

av Melissa Daley. Översatt av Ingmar Wennerberg. Historiska media, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

07 tim, 58 min. Talbok.

Del 2 i serien Kattcaféet som börjar med Varma scones och vilsna katter. Debbie har ett kattcafé i den idylliska byn Stourton-on-the-Hill. Där bor katten Molly med sina kattungar. När Debbies syster Linda flyttar in med sin hund Beau oroar sig Molly över sin familjs trygghet. Dessutom inkräktar en främmande katt på hennes revir. Det behövs ett äkta julmirakel för att lösa det här.

MediaNr: CA64035

Bortbytaren

av Anders De la Motte. Forum, 2022. Inläst av Ove Ström.

12 tim, 42 min. Talbok.

Del 1 Askerserien. Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att ”befordra” henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare. Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen.

MediaNr: CA63494

Midnattslöftet

av Lucy Diamond. Översatt av Birgitta Karlström. Printz Publishing, 2022. Inläst av Therese Stenshäll.

13 tim, 45 min. Talbok.

På en nyårsfest hemma hos Gemma och Spencer ute på den engelska landsbygden, träffar de, Caitlin, Saffron och Gemma. De befinner sig i olika faser i livet men avger löftet att det nya året ska bli det bästa hitintills. Det blir inte riktigt som de tänkt sig, eftersom saker de tagit för självklart - familj, kärlek, hem och arbete, inte visar sig vara det längre. En feelgood i form av en uppmuntran till att våga sig in på nya vägar i livet.

MediaNr: CA63546

Sådant som är omöjligt

av Salma El-Wardany. Översatt av Sofia Nordin Fischer. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Camilla Bard.

12 tim, 33 min. Talbok.

Malak, Jenna och Kees är i mitten av tjugoårsåldern, bästa vänner och bor i London. Sedan barnsben har de tre kvinnorna försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. De tänker inte låta religionen begränsa dem – men ju äldre de blir, desto allvarligare tycks konsekvenserna bli när det kommer till sex och kärlek. Roman.

MediaNr: CA64174

En ovanligt vanlig familj

av David Foenkinos. Översatt av Gunilla Axelsson. Sekwa förlag, 2022. Inläst av Christer Modin.

07 tim, 03 min. Talbok.

En parisisk författare med skrivkramp beslutar sig för att göra den första han möter på gatan till huvudperson i sin nästa roman. Ödet bestämmer att det blir den 80-åriga grannen Madeleine, som gladeligen hjälper till med boken. Det hela visar sig dock bli ett större projekt än väntat när Madeleines dotter Valérie med familj också blir en del av historien. Det blir en salig blandning av familjebråk, problem på jobbet och skilsmässotankar.

MediaNr: CA64058

Något att dölja

av Elizabeth George. Översatt av Jan Hultman. Norstedts, 2022. Inläst av Ove Ström.

23 tim, 31 min. Talbok.

Tjugoförsta kriminalromanen om Thomas Lynley och Barbara Havers. En kvinna med nigerianskt påbrå hittas medvetslös i sin lägenhet i London. När hon sedan dör blir det ett fall för Scotland Yard, eftersom Teodora ”Teo” Bontempi var polis. Kriminalkommissarie Thomas Lynley leder utredningen och inser snart att Teo utrett fall av kvinnlig könsstympning. I jakten på en lösning tar Lynley hjälp av kollegorna Barbara Havers och Winston Nkata.

MediaNr: CA63782

Barnmorskans dilemma

av Patricia Harman. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2022. Inläst av Sari Eliasson.

11 tim, 31 min. Talbok.

Tredje fristående delen i serien som börjar med Barnmorskan i Hope River. Kvinnorna i byn Hope River har stort förtroende för Patience och hennes barnmorskekunskaper. Andra världskriget rasar i Europa och många amerikanska män är ivriga att slåss för sitt land, men Patiences make Daniel är inte en av dem. När han fängslas för ordervägran blir det upp till hans hustru att ta hand om familjen och att kämpa för sin makes frihet.

MediaNr: CA63999

Naturliga beteenden

av Golnaz Hashemzadeh Bonde. Wahlström & Widstrand, 2022. Inläst av Linda Norgren.

05 tim, 20 min. Talbok.

När Lily blir mamma vill hon inte släppa barnet ifrån sig. Endast barnet och dess behov är viktiga. Samtidigt rullas berättelsen om Lilys egen uppväxt upp. Med en mamma som var frånvarande även när hon var hemma och inte klarade av vare sig närhet eller ansvar för en annan människa blev Lily lämnad att ta hand om sig själv. Hur ska Lily kunna vara mamma när hon aldrig fått lära sig hur man är?.

MediaNr: CA63904

Det börjar med oss

av Colleen Hoover. Översatt av Olga Falk. Lovereads, 2022. Inläst av Risto Hurskainen.

09 tim, 03 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Det slutar med oss. Uppföljaren till författarens förra roman tar sin början ett år efter Lilys uppslitande skilsmässa med Ryle. Mitt i vardagslivet med bebis och arbete i blomsterhandel dyker ungdomskärleken Atlas upp vilket leder till stormig romans. I bakgrunden finns även hennes kontrollerande exmake och Atlas rörande lillebror, allt till bakgrunden av mondäna Bostonmiljöer.

MediaNr: CA63920

Atens beskyddare

av Conn Iggulden. Översatt av Leif Jacobsen. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

16 tim, 03 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med Atens portar. Aten brinner, antänt och förstört av persiska trupper. Den grekiske befälhavaren Themistokles måste ta till både list och mod för att ge grekernas storleksmässigt underlägsna truppstyrka en chans. Genom fältslag och strider till sjöss och på land skildras såväl krigens grymheter som vardagsbestyren. Historisk roman som kompletteras med fakta om tiden runt 480 före Kristus.

MediaNr: CA63657

Upprepningen

av Søren Kierkegaard. Översatt av Stefan Borg. TPB, 1996. Inläst av Ingemar Nygren.

05 tim, 56 min. Talbok.

Ett av S.K:s centrala verk, intimt förknippat med hans avbrutna förlovning med Regine Olsen. Förnuftsmänniskan Constantin Constantius återberättar en kärlekshistoria, där den unge mannen, mot allt förnuft, håller fast vid möjligheten av en upprepning, som ska göra det möjligt för honom att återfå sin älskade. En djuplodande bok om upprepningen som filosofiskt och teologiskt problem.

MediaNr: C43589

Törnrosens triumf

av Anna Laestadius Larsson. Piratförlaget, 2022. Inläst av Lotta Lundberg.

08 tim, 32 min. Talbok.

Författaren fortsätter sin fristående historiska romanserie med kvinnliga huvudpersoner. I denna möter vi den förhoppningsfulla unga guvernanten Sophie Sager, som 1848 precis har anlänt till Stockholm. Hon har kommit dit för att lära sig sömmerskeyrket men ödets vägar leder i stället till sexuellt utnyttjande och fattigdom. Hon inleder dock så småningom en karriär som författare och kvinnokämpe och emigrerar till Amerika där hon ändar sina dagar i New York 1901.

MediaNr: CA63895

En lyckligare tid

av Claire Lombardo. Översatt av Anna Strandberg. Bazar förlag, 2022. Inläst av Toya Westberg.

27 tim, 01 min. Talbok.

Författaren skildrar fyra decennier i Chicago-familjen Sorensons liv. Tyngdpunkten utgörs av Marilyn och David och och deras relation till sina fyra döttrar. Samtidigt som deras kärlek till varandra ses som en förebild för omvärlden är den en belastning för döttrarna, som många gånger känt sig utestängda från dem. Relationen blir som ett ouppnåeligt ideal i deras egna trassliga relationer. En berättelse om kärlek och lojalitet och dess komplexa väv. Debutroman.

MediaNr: CA63673

"Inte alls dåligt"

av Kristina Lugn. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

01 tim, 26 min. Talbok.

Kristina Lugn (1948–2020) var en svensk poet och dramatiker. Denna postuma diktsamling har av författarens förlag tagits fram ur en stor och osorterad mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter.

MediaNr: CA64030

Eliminerad

av Lotta Luxenburg. Lind & Co, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

08 tim, 44 min. Talbok.

Del 6 i serien som börjar med Försvunnen. På en restaurang vid vattnet på Kungsholmen i Stockholm sitter människor som skålar och skrålar. Ute på Riddarfjärden guppar en uppblåsbar flamingo och när den närmar sig restaurangen upptäcks det ohyggliga: fastsurrad vid flamingon finns en naken man som fått huvudet avhugget. Nick Johansson och Klara Pil vid Stockholmspolisen får hand om utredningen som snabbt växer och blir allt obehagligare. Deckare.

MediaNr: CA63925

En djupfryst man i gula byxor

av Kalle Löfqvist. Word Audio Publishing Intl. AB, 2022. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

09 tim, 34 min. Talbok.

Första delen i deckarserien Morden i Lund. Oskar Stenvall är en man utan ambitioner. När hans studiekamraterna gjorde karriär och skaffade familj blev han kvar på sin resebyrå på Lilla Fiskaregatan i Lund där han för en stillsam tillvaro. Hans liv förändras dock abrupt när praoeleven Hanna från Arlöv kliver in i hans liv. Detta, ett mordförsök på hans granne och en misstänkt gärningsman i hans gamla Volvo innebär starten på en smått absurd roadtrip genom Europa. Debutroman.

MediaNr: CA63766

Minnen av infraröd

av Iman Mohammed. Norstedts, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

00 tim, 27 min. Talbok.

Bokens teman är förlust, våld, fäder och mödrar. Skymtar gör också gud och kriget, döden och barndomen. Dikterna skildrar en vardag där förlust och våld läcker in i det förväntat trygga och förvränger verkligheten och minnet. Diktsamling.

MediaNr: CA63690

Flod av döda själar

av Liz Moore. Översatt av Leif Janzon. Modernista, 2022. Inläst av Eva Werning.

14 tim, 06 min. Talbok.

I ett område i Philadelphia som brottas med drogmissbruk har två systrar hamnat på motsatta sidor av samhället. Kacey lever på gatan och är fast i sitt drogberoende, Mickey rör sig på samma gator som polis. En dag försvinner Kacey spårlöst, i samma veva som en rad mord begås i Mickeys distrikt. Mickey blir besatt, på gränsen till det besinningslösa, av att hitta förövaren och sin syster, innan det är för sent.

MediaNr: CA64018

Lucrezias porträtt

av Maggie O'Farrell. Översatt av Malin Bylund Westfelt. Första upplagan. Sekwa Förlag, 2022. Inläst av Marika Bergström.

17 tim, 32 min. Talbok.

Florens på 1550-talet. Lucrezia de Medici, en av storhertigens döttrar, är tillfreds med sitt tillbakadragna liv i palatset. Hon smyger runt i husets hemliga gångar och tecknar och fantiserar. Men när en av hennes äldre systrar oväntat dör hamnar Lucrezia plötsligt i rampljuset – och hon blir tvungen att gifta sig i systerns ställe. Lucrezia kastas in i en känslolös värld där tillvaron snart blir en kamp för överlevnad. Historisk roman.

MediaNr: CA64146

Skuggläge

av Kristina Ohlsson. Forum, 2022. Inläst av Annika Denke.

15 tim, 39 min. Talbok.

Tredje delen i serien som börjar med Stormvakt. Kriminalinspektören Maria Martinsson och hennes sambo, second hand-föreståndaren August Strindberg, dras in i ett dödfall när dimman, mitt under en strålande sommardag har dragit in över västkustsamhället Hovenäset. Händelsen leder dem bak i tiden till den traumatiska sommaren 1989 då Lydia Boman brutalt mördades. En berättelse med ett rikt persongalleri och målande miljöbeskrivningar.

MediaNr: CA63833

Sorgfågel sjunger

av Emma Olofsson. Stellar förlag, 2022. Inläst av Sanna Tidbeck.

10 tim, 33 min. Talbok.

Första dagen för kriminalinspektör Sonja Ljung på enheten för grova brott i Karlskrona tar sig en beväpnad man sig in på en skola. En kvinnlig lärare dödas med flera knivhugg i bröstet. När ännu en kvinna hittas mördad på samma sätt börjar Sonja ana att morden hänger ihop. Dessutom verkar det som det kan finnas ett offer som ännu inte hittats. Samtidigt är en kvinna på flykt från Iran till Sverige för att leta efter sin försvunna pojkvän.

MediaNr: CA63671

Tack för matchen

av Paola Pellettieri. Romanus & Selling, 2022. Inläst av Eva Werning.

03 tim, 25 min. Talbok.

Patricia är medelålders och nyskild. Nu är det dags att ge sig ut i den moderna dejtingdjungeln. Men allting har blivit annorlunda sedan hon sist sökte en partner. Hur gör man? För att effektivisera det hela skriver hon ett långt brev – ett öppet och uppriktigt porträtt av sig själv – som hon skickar till sin presumtiva dejtingpartner Aron. Debutroman som med både humor och allvar tar upp allas vår längtan efter kärlek och samhörighet.

MediaNr: CA63921

Hämnd

av Jeanette Semb. Översatt av Ingela Olofsson. Boknöje, 2022. Inläst av Malin Wahlstedt.

04 tim, 05 min. Talbok.

Sjätte delen i serien som börjar med Ankomst. Det drar ihop sig till bröllop på Solgård. Andreas älskar Helene och är förtvivlad över att bli tvungen att ingå äktenskap med Ellen. För Ellen är det viktigare än någonsin att gifta sig så fort som möjligt, innan någon upptäcker att hon väntar barn. Samtidigt är Ole Martin beredd att göra allt för att undvika att familjen på Solgård ska få reda på att han är en kallblodig mördare.

MediaNr: CA63972

10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

av Elif Shafak. Översatt av Klara Lindell. Bokförlaget Tranan, 2022. Inläst av Ove Ström.

11 tim, 14 min. Talbok.

Leila mördas och lämnas på en bakgata i Istanbul. Under10 minuter och 38 sekunder efter att hennes hjärta stannat lever hennes medvetande vidare. I denna limbo mellan liv och död flimrar minnesbilder från hennes liv förbi. Ett många gånger svårt och utsatt liv men där finns också minnena av de vänner som blivit hennes familj. Vänner som nu måste ge sig ut i ett vådligt äventyr för att rädda hennes döda kropp från De bortglömdas begravningsplats.

MediaNr: CA63715

Wagner

av Gustaf Skördeman. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

13 tim, 39 min. Talbok.

Tredje och sista delen i serien som började med Geiger. En högt uppsatt direktör mördar en före detta utrikesminister vilket filmas och, så småningom, kan bevittnas av såväl polis, press och media. När detta bestialiska dåd upprepas förstår poliskommissarie Sara Nowak att brottet till syvende och sist har att göra med henne själv. Misstanken förvandlas till insikt när människor i hennes närhet försöker ta hennes liv. En något osannolik historia berättad med energi och överraskande vändningar.

MediaNr: CA63651

Bortglömd flicka

av Karin Slaughter. Översatt av Villemo Linngård Oksanen. HarperCollins, 2022. Inläst av Anna Godenius.

16 tim, 10 min. Talbok.

Longbill Beach, 1982. Emily Vaughn gör sig redo för avslutningsbalen, som borde vara skolårets höjdpunkt. Men hennes liv har tagit en oönskad vändning och kvällen slutar med att hon blir mördad. Hennes kompisgäng håller tyst, hennes förmögna familj drar sig undan och livet i den lilla staden lunkar vidare. Fyrtio år senare är omständigheterna kring mordet fortfarande ett mysterium, men nu är allt på väg att förändras. Deckare.

MediaNr: CA63889

Åh William!

av Elizabeth Strout. Översatt av Helena Hansson. Forum, 2022. Inläst av Anna Godenius.

06 tim, 24 min. Talbok.

Tredje boken där läsaren får möta karaktären Lucy Barton. Lucy har nyligen blivit änka och navigerar i den nya tillvaron som ensamstående mor till två vuxna döttrar. Efter många år isär hör hennes exman William plötsligt av sig och ber henne följa med på en resa för att gräva i en sedan länge dold familjehemlighet. En historia om rädsla och osäkerhet, om enkla nöjen och de tysta krafter som binder människor samman, även när de har vuxit isär.

MediaNr: CA64031

Ett nytt kapitel

av Mia Söderberg. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Britt Ronström.

09 tim, 50 min. Talbok.

Första delen i serien Villa Vildros. Veterinären Parisa hamnar, tre veckor innan sitt eget bröllop, i en bäddsoffa hos sin mormor i det märkliga huset Villa Vildros. Parisa skulle gift sig med Erik men han dumpade henne och nu är hon helt vilsen i tillvaron. En dag lär hon känna kakaduan Whitney som har rymt från sin matmor Sofia, en excentrisk gammal kvinna som bor högst upp i huset. En sällsam vänskap börjar gro mellan kvinnorna. Feelgood.

MediaNr: CA63924

Försvunnen

av Torill Thorup. Översatt av Erik Nisser. Lind & Co, 2022. Inläst av Toya Westberg.

05 tim, 46 min. Talbok.

Del 11 i serien som börjar med Skuggor från det förflutna. På en ridtur upptäcker Inga att slåtterkarlen Erling förföljt henne för att fortsätta sina utpressningsförsök efter Gudruns död. I en tumultartad situation trampar Ingas häst ihjäl utpressaren och hon gömmer liket. Men Inga och Martin, som återfunnit varandra efter deras respektive makars död, hamnar snart i ny fara när det börjar ställas frågor om Erlings försvinnande.

MediaNr: CA63997

Paradis

av Sara Villius. Norstedts, 2022. Inläst av Anna Godenius.

02 tim, 58 min. Talbok.

Fristående uppföljare till Madonna. När separationen är ett faktum och kärnfamiljen uppluckrad måste kvinnan i berättelsens centrum komma fram till vem hon egentligen är. Är hon utkastad från paradiset eller fri att skapa sitt eget liv? Sådant som känts tryggt ter sig plötsligt främmande, men kanske finns det platser kvar att upptäcka. Precis som i föregående romanen granskar författaren villkoren för att vara kvinna och skapande människa idag.

MediaNr: CA64057

Drömtydarna

av Katarina Wallander. Simusdotter Förlag, 2020. Inläst av Anna Döbling.

09 tim, 01 min. Talbok.

Första delen i en duologi. Jonah, Kyra och tvillingarna Down och Atla kommer från olika distrikt i landet med olika bakgrunder. Det de har de gemensamt är att de hemsöks av drömmar om fasansfulla monster och mystiska artefakter. De sammankallas och får veta att deras drömmar är verkliga och att monstren försöker ta sig in i vår värld. De fyra är de enda som kan stoppa detta men då måste de samarbeta. Blandning av fantasy och science fiction.

MediaNr: CA64006

Familjeband

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget Polaris, 2022. Inläst av Ylva Törnlund.

10 tim, 31 min. Talbok.

Del 8 i serien som börjar med En ny tid. Året är 1903. Fredrik har accepterat sitt öde som arvtagare till familjens affärsimperium och gift sig. Hans tidigare kärlek Emma har förälskat sig i en ung socialist men har svårt att glömma Fredrik och det barn hon adopterat bort. Deras vägar korsas igen när Fredrik anklagas för övergrepp på en kvinna som tidigare arbetat för familjen Winther men nu lever på samhällets skuggsida. Historisk feelgood.

MediaNr: CA63879

De förlorade ordens bok

av Pip Williams. Översatt av Annika Sundberg. Historiska media, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

15 tim, 35 min. Talbok.

Esme växer upp i början av 1900-talet. Fadern arbetar med Oxfords ordbok över det engelska språket. Under ett arbetsbord väcks Esmes fascination för ord och dess betydelse. Hon ser att hennes möjligheter som flicka är begränsade och att ord som definierar kvinnor och deras liv ofta förbises eller nedvärderas. För att ge röst åt kvinnorna sammanställer hon en egen ordbok. Samtidigt fortsätter livet och första världskriget bryter ut. Historisk roman.

MediaNr: CA63832

Facklitteratur

Allmänt och blandat

Putins troll

av Jessikka Aro. Översatt av Emil Johansson. Sensor förlag, 2022. Inläst av Malin Wahlstedt.

19 tim, 44 min. Talbok.

Verkliga berättelser om Rysslands informationskrig mot civila på nätet. Med utförlig dokumentation påvisar författaren att Putins Ryssland inte skyr några medel för att eliminera motståndaren genom nätspionage, falska nyheter, cyberattacker och dödshot. Varje ifrågasättande röst är en fiende som måste tystas. Den finska journalisten Jessikka Aro är en som själv har blivit måltavla för attackerna.

MediaNr: CA63717

Skrivtolkning

av Ulf Norberg. Södertörns folkhögskola, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

08 tim, 31 min. Talbok.

I rapporten ges presentationer och diskussioner av ett flertal aspekter av skrivtolkning, bland annat tolketik, distanstolkning, svensk skrivtolknings historia, monologtolkning, tolkning av samtalssituationer, arbetsprocesser, utrustning och aktuella utvecklingstendenser. Vänder sig till forskare, skrivtolkar, skrivtolkstuderande och skrivtolkanvändare, men även till arrangörer av evenemang, statliga myndigheter och intresseorganisationer, samt till alla med intresse för frågor om tillgänglighet.

MediaNr: CA63500

Filosofi och psykologi

Livet efter 60

av Suzanne Axell. Printz fakta, 2022. Inläst av Anna Westberg.

03 tim, 20 min. Talbok.

Personliga berättelser om livet som kvinna efter 60. Författaren och journalisten Suzanne Axell berättar om sin egen livsresa med svårigheter och besvikelser, men också styrka och framgång i yrkeslivet. Huvuddelen av boken består av intervjuer med kända kvinnor i mogen ålder, som överkommit problem i livet och har fortsatt arbeta eller hittat nya glädjeämnen, som att resa runt i husbil, bli dj eller finna kärleken efter 80.

MediaNr: CA64019

Anknytning i relationer

av Camilla von Below. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Isabelle Grill.

08 tim, 51 min. Talbok.

Våra tidiga nära relationer formar och påverkar oss hela livet. Men vi kan lära om och förändras genom hur vi agerar i nuet. Boken tar upp anknytningsrelationer mellan barn och föräldrar, vuxnas anknytningsrelationer och anknytning till sig själv. Forskning, exempel och reflektioner vävs ihop till berättelser om våra relationer. Lästips och källförteckning finns till varje kapitel. Författaren är psykolog, psykoterapeut och fil.dr i psykologi.

MediaNr: CA63885

De kallar det trots

av Malin Bergström. Bonnier fakta, 2022. Inläst av Ingrid Gustafsson.

05 tim, 22 min. Talbok.

Om perioden i barns liv mellan ett och fyra år som kallas trotsåldern. När barn börjar kunna säga nej och uttrycka sin vilja och behöver de lära känna sig själv och utveckla sin sociala kompetens. Boken visar hur föräldern kan vägleda barnet utifrån dess personlighet och dagsform. Det ges konkreta tips om hur man kan lugna barnet, hantera utbrott och undvika föräldrafällorna. Innehåller illustrationer och faktarutor. Författarna är barnpsykologer.

MediaNr: CA63922

Lindra oro och ångest

av Helena Kubicek Boye. LL-förlaget, 2023. Inläst av Sari Eliasson.

00 tim, 35 min. Talbok.

Psykologen Helena Kubicek Boye, som i övrigt har skrivit om sömnsvårigheter och depression, presenterar elva olika sätt att lindra oro. Texten varvas med konkreta exempel från personer som haft problem med oro. Dessförinnan förklarar hon vad oro och ångest egentligen är, hur och varför känslorna uppstår och hur det kan kännas i kroppen när oron och ångesten tar över. Boken är placerad i LL-förlagets nivå 2 som innebär att den har lättare språk, innehåll och form.

MediaNr: CA64192

Bättre med åren

av Katarina Steding-Ehrenborg. Mondial, 2022. Inläst av Bodil Carr Granlid.

06 tim, 23 min. Talbok.

Hur kan vi hantera det oundvikliga åldrandet och leva ett långt och lyckligt liv? Författaren, docent i experimentell klinisk fysiologi och lektor i hälsovetenskap, ger inga snabba recept men däremot fakta, nya infallsvinklar och förslag som baserar sig på det vi känner till om vikten av bra mat, vardagsmotion, god sömn och en balanserande syn på tillvaron. Med kunskap och humor förmedlar hon tips på hur man kan stärka hjärta, hud, skelett, muskler och psyke med mera.

MediaNr: CA64077

Uppfostran och undervisning

När skolan blev en marknad

av Per Kornhall. Natur & Kultur, 2022.

08 tim, 30 min. Talbok.

Hur har de systemförändrande beslut, som friskolornas införande innebar, kommit att påverka elevers och lärares vardag? En brokig antologi där röster från vitt skilda håll belyser det som hände före, under och efter reformen. Såväl förespråkare som kritiker av reformen finns samlade under bokens sju delar. Vi får ta del av debattinslag från svenska och utländska intressenter, forskare och skoldebattörer. Även lärare och elever kommer till tals.

MediaNr: CA64080

Om dyslexi

av Tove Ekelund. Studentlitteratur, 2021. Inläst av Anna Westberg.

06 tim, 52 min. Talbok.

Boken riktar sig till den som behöver en kort grundkurs om dyslexi med fokus på aktuell forskning såväl som nya och uppdaterade regelverk. I boken förklaras bland annat hur dyslexi utreds, vad diagnosen dyslexi innebär, dyslexi i relation till språkstörning samt vad läsning och språklig medvetenhet är. Här tas också skolans skyldigheter upp i enlighet med skollagen, liksom vad extra anpassningar och särskilt stöd innebär.

MediaNr: CA64200

Språkvetenskap

Hur orden får mening

av Peter Gärdenfors. Natur & kultur, 2022. Inläst av Erik Runeson.

06 tim, 17 min. Talbok.

En bok om semantik – om hur vi vet vad orden betyder och hur det går till när orden får mening. Svaren är viktiga eftersom de är grundläggande för att kunna förstå mänsklig kommunikation. Peter Gärdenfors, seniorprofessor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet, introducerar begreppet kognitiv semantik och beskriver hur språket används för att underlätta mänskligt samarbete, uttryck för sinnesintryck språkinlärning med mera.

MediaNr: CA63427

Svensk floskelordbok

av Fredrik Kullberg. Karneval förlag, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

06 tim, 06 min. Talbok.

En lista över moderna floskler, populära inom svenskt samhälleligt, ekonomiskt och kulturellt liv. Listan innehåller högtravande men intetsägande ord och fraser som används för att skyla konflikter, maktanspråk och okunskap, öka konsumtionen och få budskap att framstå som märkvärdigare än de är. Fredrik Kullberg, född 1965, är journalist och författare. Hans bok Kriget mot skönheten nominerades till Stora fackbokspriset 2020.

MediaNr: CA63977

Konst, musik, teater och film

Carl Larsson, Wilhelmina och barnen

av Ami Bergöö. Brunkman & Bergöö, 2022. Inläst av Martin Lindberg.

03 tim, 31 min. Talbok.

Innan konstnären Carl Larsson träffade sin hustru Karin levde han tillsammans med Wilhelmina Holmgren. Hon var13 år äldre, självförsörjande som modellör och fick stor betydelse för honom både som människa och konstnär. De fick två barn som dog tidigt innan Wilhelmina avled i barnsäng. Berättelsen om deras kärlekshistoria blir också en kulturhistorisk skildring av tiden och hur livet som kvinna kunde te sig.

MediaNr: CA63714

Arkeologi

Mumier

av Sofia Häggman. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Björn Muda.

12 tim, 14 min. Talbok.

För 5000 år sedan uppstod och utvecklades i Nildalen tanken att genom mumifiering förvandla förgängliga kroppar till något beständigt och gudomligt. I boken får vi lära oss mer om de tekniker som använts och om vad syftet kan ha varit med dessa begravningsriter. Men också om mumiernas fortsatta färd ut i världen som ingrediens i mediciner, krigsbyten, museiföremål och inspiration för filmer, böcker och spel. Illustrerad. Författaren är egyptolog.

MediaNr: CA63774

Historia

Mina krig

av Carl Bildt. Albert Bonniers förlag, 2022. Inläst av Björn Muda.

29 tim, 03 min. Talbok.

Carl Bildt, 1949- , var statsminister 1991-94, ordförande i Moderata samlingspartiet 1986-99 och utrikesminister 2006-14 och han har haft flera EU- och FN-uppdrag. Han skriver om sina möten och förhandlingar från Narva till Timbuktu, men framför allt om Rysslands försök att med kriser och krig vrida tillbaka klockan i Ukraina och Georgien.

MediaNr: CA63590

Den vita stormen

av Martin Gelin. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Charlie Haldén.

18 tim, 55 min. Talbok.

En historisk genomgång av vitas våld mot svarta i USA genom olika händelser och strömningar. Den inleds med berättelsen om slavägaren president Thomas Jefferson. Därefter skildras förhållandena i Sydstaterna efter inbördeskriget och den apartheid som rådde där långt fram i modern tid. Segregation som kom att spridas till andra delar av USA. Avslutningsvis skildras dagens amerikanska nationalism. Författaren är journalist och korrespondent i USA.

MediaNr: CA63816

Inpå bara kroppen

av Olivia Laing. Översatt av Helena Hansson. Daidalos, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

14 tim, 54 min. Talbok.

Boken handlar om den privata och den politiska kroppen. Med referenser till kulturpersonligheter och debattörer från frigörelsekulturen i mellankrigstidens Berlin till nutidens Black Lives Matter belyses sexualiteten som slagträ och kroppens frihetskamp i den moderna historien. Utifrån psykoanalytikern Wilhelm Reichs idéer resonerar författaren om hur kroppens och sexualitetens frihet ständigt hotas av kulturell och politisk disciplinering.

MediaNr: CA63821

Frontlinje Ukraina

av Richard Sakwa. Översatt av Christer Lundgren. Karneval, 2015. Inläst av Lo Thorsdotter.

21 tim, 41 min. Talbok.

Vad handlar egentligen konflikten i och kring Ukraina om? Författaren analyserar konflikten utifrån en internationell och en inhemsk sida. Internationellt belyser han NATO:s utvidgning i Europa och internt kampen mellan de som vill skapa en enhetlig stat med ukrainskan som officiellt språk och de som vill skapa ett mångkulturellt Ukraina som orsaksfaktorer i konflikten. Författaren är professor i rysk och europeisk politisk historia. Utgiven 2015.

MediaNr: CA63820

Biografi med genealogi

Jacquette Gyldenstolpe

av Anna-Lena Berg. Santérus förlag, 2022. Inläst av Isabelle Grille.

24 tim, 45 min. Talbok.

Jacquette Gyldenstolpe var en kvinna ur högadeln som föddes 1797, buren till dopet av kung Gustav IV Adolf. I övrigt är hon ett intressant kvinnoöde under det tidiga 1800-talet med en stark självkänsla vars livsomständigheter begränsades av den manliga dominans som då rådde. Hon levde under en dramatisk tid och ger ett mänskligt och kvinnligt vittnesmål till tidens skeenden. Boken avslutas av en omfattande källhistoriskt redogörelse.

MediaNr: CA63454

Min pappa var en trädgårdens mästare

av Gunnel Carlson. Bokförlaget Arena, 2022.

04 tim, 09 min. Talbok.

Författaren, tillika trädgårdsjournalist och författare, berättar om sin far, trädgårdsmästaren och plantskolisten Arthur Persson, som bodde och verkade i Asarum, Blekinge. Det är samtidigt en berättelse om den svenska trädgårdshistorien under 1900-talet med utblickar även till Europa, då inte minst till de banbrytande odlarna i Holland. Denna historia om en älskad far, förkroppsligande en tid då villaträdgårdarna föddes, kantas av cirka 50 sidor med fotografier.

MediaNr: CA63551

Den ofrivilliga bruden

av Miranda Ebrahimi. Bokförlaget Mormor, 2021. Inläst av Anita Heikkilä Einarsson.

13 tim, 28 min. Talbok.

Verklighetsbaserad berättelse om Miranda som gifts bort vid 13 års ålder. Strax därefter flyr familjen från Iran till Sverige. Skildrar såväl tiden i Iran som i Sverige och hennes upplevelser av svek, utsatthet, övergrepp, hederskultur och myndigheters undfallenhet. Om kampen för att få välja vilket liv hon vill leva, om normer, hederskultur och frigörelse. Förord av Sara Mohammad, grundare av Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime.

MediaNr: CA63901

En odyssé

av Daniel Adam Mendelsohn. Översatt av Matilda Södergran. Natur & Kultur, 2022. Inläst av David Zetterstad.

14 tim, 02 min. Talbok.

Den 80-årige Jay Mendelsohn bestämmer sig för att anmäla sig till en collegekurs om Odyssén. Kursen hålls av hans son, författaren och antikvetaren Daniel Mendelsohn, och det hela blir början på ett såväl intellektuellt som känslomässigt äventyr. De två männen utforskar Homeros värld tillsammans – först i klassrummet, där Jay är en besvärlig student som gång på gång utmanar sin sons tolkningar, och senare på en resa i den grekiska övärlden.

MediaNr: CA63965

Min vän Björn

av Navid Modiri. Mondial, 2022. Inläst av Örjan Blix.

06 tim, 35 min. Talbok.

En bok om vänskapen mellan författaren, tillika poddare och föreläsare, och Björn Natthiko Lindeblad, tidigare buddhistmunk och populär sommarpratare, som dog i ALS i januari 2022. Förutom om vänskapen, som bland annat tog sig uttryck i podcasten Björn & Navid, skriver Modiri om tiden, upplevelserna och lärdomarna de hade tillsammans och allt det som lever kvar hos honom efter Natthiko Lindeblads bortgång. En bok om vänskap men också om att vara öppen för att lära sig av andra.

MediaNr: CA64083

Efterskalv

av Nadia Owusu. Översatt av Anna Petronella Foultier. Nirstedt/litteratur, 2021. Inläst av Toya Westberg.

11 tim, 59 min. Talbok.

Författaren föddes 1982 av en armenisk mor och en far från Ghana och växte upp i Tanzania, England, Italien, Etiopien och Uganda. Nu lever hon i New York. Hennes historia rymmer sorger och förluster. Det är en berättelse om rotlöshet och vikten av minnet för den som avskurits från sitt förflutna, sitt land, sin familj. Världspolitik, kolonialism, klass, rasism och inte minst att befinna sig mellan olika länder och kulturer vävs in. Självbiografi.

MediaNr: CA63890

Samhälls- och rättsvetenskap

Seriemördare och psykopater

av Christopher Berry-Dee. Översatt av Kjell Waltman. Lind & Co, 2022. Inläst av David Zetterstad.

10 tim, 41 min. Talbok.

Förf. är brittisk kriminolog och har tillbringat många år med att intervjua fängslade seriemördare och deras psykiatrer. Det är en skrämmande bild som målas upp där avsaknad av ånger ibland ter sig värre än själva brottet. Psykopati beskrivs samt skillnaden mellan en massmördare och en seriemördare. Boken innehåller citat från gärningsmän vilka ibland kan vara otäcka och skrämmande. Bland de intervjuade finns Arthur Shawcross, Kenneth Bianchi och Michael Bruce Ross.

MediaNr: CA64122

Det gåtfulla mötet

av Peter Brusén. Égalité, 2021. Inläst av Örjan Blix.

23 tim, 27 min. Talbok.

På en semesterresa år 2000 inträffade en händelse som förändrade författarens liv. Han bröt ryggen och fick själv uppleva hur det är att vara funktionshindrad, något han tidigare endast indirekt hade erfarenhet av i sitt arbete som psykolog. Utifrån olika vetenskapliga perspektiv och möten med åtskilliga människor diskuterar han de funktionshindrades situation i fyra övergripande kapitel. Med förord av professor emerita Bodil Jönsson.

MediaNr: CA63498

Strejk

av Jesper Hamark. Verbal, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

14 tim, 33 min. Talbok.

Strejken sägs ibland ha spelat ut sin roll. Men ekonomhistorikern Jesper Hamark ser en annan trend: i kinesiska fabriker blir strejkerna fler, i Sydeuropa har generalstrejken gjort comeback och i USA har strejkande lärare fått igenom högre löner och mindre skolklasser. Med nedslag i historiska episoder, både rörande och våldsamma, tar Hamark med läsaren på en resa som börjar i Englands fabriker för 200 år sedan och slutar i nutida gigekonomin.

MediaNr: CA63996

Svart på vitt

av Anna-Lena Lodenius. Atlas, 2022. Inläst av Anna Westberg.

07 tim, 11 min. Talbok.

Författaren är journalist och har bevakat nazistiska och rasistiska rörelser i över trettio år. Hennes bok bygger på en tydligt redovisad argumentation med syfte att visa på SD:s rötter i svensk nazism. Hon redovisar öppet sitt kritiska förhållningssätt men baserar sig på en riklig argumentation och historisk granskning av Sverigedemokraterna. Texten har en kronologisk struktur där varje kapitel inleds med en fråga och ett sammanfattande svar.

MediaNr: CA64025

Inget är heligt

av Sakine Madon. 2022. Fri tanke, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

06 tim, 47 min. Talbok.

Författaren diskuterar den svenska yttrandefrihetens historia med utgångspunkt från ett antal samtida debatter, inte minst den om fallet Lars Vilks. Hennes huvudtes är att de allt större krav på regleringar för ord och uttryck som, i offentlig kultur- och samhällsdebatt, kan tyckas kränkande i själva verket är ett hot mot demokratin. Sålunda kan yttrandefrihet inte existera utan rätten att kränka och häda. Författaren är till vardags politisk chefredaktör för Upsala Nya Tidning.

MediaNr: CA63975

Teknik, industri och kommunikationer

4 minuter och 8 sekunder

av Cecilia von Hofsten. Idus förlag, 2022. Inläst av Anna Döbling.

04 tim, 57 min. Talbok.

I december 1991 kraschade SAS-flyget Dana Viking med 129 personer ombord i Gottröra, 4 minuter och 8 sekunder efter start. Alla överlevde. Författarna var med på planet och det här är deras berättelser om kraschen och om tiden efter med rättstvister, ångest och att komma tillbaka till ett normalt liv igen. De personliga berättelserna kompletteras med vittnesmål från andra passagerare och utdrag ur tidningsartiklar och haverikommissionens rapport.

MediaNr: CA64238

Ekonomi och näringsväsen

Hummus

av Malin Regev. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Anna Westberg.

02 tim, 10 min. Talbok.

Krögarparet Malin och Nimrod Regev vill med denna bok förklara sin kärlek till hummus och inspirera andra. Introduktionen går kort igenom historiken bakom denna kikärtsröra, för att sedan visa hur man kokar kikärterna på bästa sätt. Sedan följer recept där hummusen har huvudrollen, sidoplatsen eller fungerar som komplement till middagen.

MediaNr: CA63963

Naturvetenskap

111 sätt att rädda planeten

av Jonna Karvonen. Bokförlaget Semic, 2019.

02 tim, 05 min. Talbok.

Genom att prata med experter, söka fakta och statistik har bokens redaktörer sammanställt 111 praktiska tips på hur du kan göra skillnad för miljön, i vardagen, på semestern, hemma och på jobbet. Allt ifrån att främja engagemanget för klimatfrågor till resande, livsmedelsval, hållbar konsumtion och hur man kan bli mer klimatsmart på jobbet tas upp liksom hur klimatsmarta val också kan främja bättre hälsa och privatekonomi. Boken är illustrerad.

MediaNr: CA63830

Matlagning

Spiskummin & chiliflakes

av Malin Juhlin. Mångkulturellt Centrum, 2021. Inläst av Linda Norgren.

02 tim, 17 min. Talbok.

Fittja har mycket att bjuda på. Inte minst mat. Så har det alltid varit. Nu har Tavernan samlat 63 av sina bästa recept i en efterlängtad kokbok. Röror, soppor, såser & sallader. Varma rätter, smårätter, bröd & kakor. Alla kan samlas runt ett bord där maten är växtbaserad. Det finns människor som undviker animalier av en mängd olika skäl – hälsa, tro eller övertygelse. Vegansk mat är en riktig brobyggare.

MediaNr: CA63346

Medicin

Kläda blodig skjorta

av Maja Larsson. Natur & Kultur, 2022. Inläst av Elisabet Thorborg.

17 tim, 40 min. Talbok.

Historisk framställning om svenskt barnafödande under 150 år. Berättelsen vävs samman genom vittnesmål som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?.

MediaNr: CA63691

Böcker för barn

Skönlitteratur

Skuggan av en kung

av Leigh Bardugo. Översatt av Carina Jansson. Gilla böcker, 2022. Inläst av Pia Kristoffersson.

19 tim, 09 min. Talbok.

Berättelserna om riket Ravkas fortsätter. Det är bara några få personer som vet vad rikets unge kung Nikolai fick utstå under landets blodiga inbördeskrig och vilka konsekvenser det fick. Samtidigt som mörkret växer inom honom gör hotet från rikets fiender det svårare att bygga upp landet igen. Till slut måste Nikolai och general Zoya ge sig av mot mörkrets mittpunkt för att försöka häva den uråldriga kraft som lagt en förbannelse över kungen.

MediaNr: CA63743

Mitt namn är Firekeeper

av Angeline Boulley. Översatt av Emilia Fjeld. Gondol, 2021. Inläst av Cecilia Ljung.

17 tim, 11 min. Talbok.

Daunis Fontaine är oregistrerad stammedlem av blandad härkomst. Hon har svårt att passa in och känna sig hemma, vare sig i sin hemstad eller i närliggande Ojibwa-reservatet. Efter ett mord i Daunis närhet går hon motvilligt med på att jobba under täckmantel för FBI som vill undersöka den lokala tillverkningen och försäljningen av droger. Successivt tvingas hon att omvärdera vad det innebär att vara en ojibwa och göra upp med familjehemligheterna.

MediaNr: CA63855

Rädda träden!

av Helena Bross. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Helena Gripe.

00 tim, 16 min. Talbok.

26:e delen i lättlästserien om klass 1b som börjar med Spöket i skolan. Melker har satt upp en fågelholk i träden på skolgården, som en dag hotas av två män som märker upp dem för att skapa utrymme för en parkeringsplats. Barnen i klassen blir både arga och ledsna men bestämmer sig till slut för att protestera. En text på korta rader med mycket dialog varvas med illustrationer av Christel Rönn.

MediaNr: CA63760

Kedja av järn

av Cassandra Clare. Översatt av Jan Risheden. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Marika Bergström.

30 tim, 03 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Kedja av guld. Cordelia har gift sig med sin stora kärlek James men upptäcker hon så småningom att han egentligen är förälskad i någon annan - den mystiska Grace. Både Cordelia och James är skuggjägare, då de tvingas kämpa mot demoner i skuggvärlden, en värld som existerar parallellt med den ”verkliga”. Som nygifta tvingas de konfronteras med en okänd seriemördare som hotar deras egen värld. En urban fantasybok med inslag av gotik och romantik.

MediaNr: CA63973

Labyrinten

av Petrus Dahlin. Bonnier Carlsen, 2021. Inläst av Marika Bergström.

00 tim, 16 min. Talbok.

Sjunde delen i lättlästserien Läs på egen risk. En upprörd vikarie berättar historien om den spökande vaktmästaren som lurar ner barn i skolans källare, varifrån de aldrig återvänder. Buslystna Amina spetsar öronen och lockar med sina kompisar Diego och Jana ner i källaren för att hitta vaktmästaren. Allt som verkade vara ett skämt blir till fullt allvar när hon står där ensam utan mobil. En ”skräckis” förmedlad via korta meningar i kombination med berättande bilder.

MediaNr: CA63610

Drakens Dotter - Systrar av Mörker

av Ulrica Edvinsson Sundin. Moloch, 2022. Inläst av Malin Wahlstedt.

16 tim, 43 min. Talbok.

Del fyra i serien som börjar med Resans början. Fortsättning på författarens normbrytande fantasyserie med starka kvinnor och antagonister. Två av Drokinas vänner har försvunnit, samtidigt som allt fler demoner påstår sig vilja följa henne. Men vem kan man lita på? Både Drokinas bror och syster har gett sig in i kampen om världens överlevnad. För åldern 15 år och uppåt.

MediaNr: CA63696

Bränder

av Moa Eriksson Sandberg. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Ove Ström.

03 tim, 16 min. Talbok.

En vecka före nians skolavslutning försvinner Leo spårlöst. Samtidigt har ödehuset utanför stan brunnit ner. Hänger det ihop? Tre personer i hans klass i nian börjar jagas av tanken att det är deras fel. Alla har de något slags förhållande till honom och samtidigt sin egen syn på honom. Berättarperspektivet skiftar mellan de fyra, på ett enkelt men ändå inte tillrättalagt språk. En berörande roman som framför allt vänder sig till tonåringar.

MediaNr: CA63861

Snömonstret

av Anna Hansson. Beta pedagog, 2022. Inläst av Anahí Giacaman-Ríos.

00 tim, 20 min. Talbok.

18:e delen i serien som börjar med Halloweenfesten. På Monsterhotellet jobbar Ulv och Ylva i receptionen och pappa Leif är chef. Man väntar på två gäster, en tidningsreporter och Snömonstret. Tyvärr blandar man ihop gästerna så att reportern fick tillbringa natten i källarens kallaste rum som ju var ägnat för för den andra gästen. Farmorspöket finns emellertid där och lyckas reda upp allting. En rolig lättläst bok (läsindex 23) med illustrationer av André Högbom. För åldern 6-9 år. .

MediaNr: CA63693

Min storslagna kärlek

av Jenny Jägerfeld. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Åke Lindgren.

12 tim, 15 min. Talbok.

Sista och tredje delen i serien som börjar med Mitt storslagna liv. Sigge går i sjätte klass där skolungdomarnas kärlekskänslor vibrerar i klassrummet där man håller på och samlar in pengar till en avslutande klassresa. Att visa känslor för någon annan är inte förbjudet, men det är mer känsligt om man åtrår någon av samma kön. Sigge har känslor för Adam och han vet inte om han ska visa dem för honom eller inte. Modernt och inlevelsefullt om att finna sin egen identitet.

MediaNr: CA63692

Bokhunden Edgar och rymlingen

av Ingrid Jönsson. Beta pedagog, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

00 tim, 25 min. Talbok.

Sjunde delen i serien som börjar med Bokhunden Edgar och katten Lollo. Valpen Tussen flyttar in hos Edgar med familj. Hon är busig som alla valpar och trots att Edgar försöker att vara snäll mot henne tappar han en dag tålamodet. Efter att han har skällt ut Tussen blir hon så förskräckt att hon rymmer hemifrån. En lång jakt inleds på Tussen där Edgar får använda all sin klokskap och mognad. Lättläst för barn med skrivuppgifter och lista över svåra ord med mera.

MediaNr: CA63200

Pirater och vulkanutbrott på Island

av Kim M. Kimselius. Roslagstext, 2019. Inläst av Helena Gripe.

05 tim, 43 min. Talbok.

De unga tidsresenärerna Theo och Ramona har, ännu en gång, färdats bakåt i tiden, denna gång till år 1627 på de isländska Västmannaöarna. De får uppleva en historiskt belagd räd av nordafrikanska pirater på jakt efter kristna slavar och deras fångenskap i Nordafrika samt en resa tillbaka till Köpenhamn för att utverka en lösensumma. Slutligen flyttar de sig framåt några hundra år till det våldsamma vulkanutbrottet 1973 på isländska Hemön. En faktadel med fotoillustrationer avslutar.

MediaNr: CA63603

Åtta, snart nio

av Rose Lagercrantz. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

02 tim, 07 min. Talbok.

Olga är åtta, snart nio, och bor med sin mamma. Den viktiga födelsedagen närmar sig. Olgas mamma har ett barn i magen som vill komma ut alldeles för tidigt. När mamma måste ligga på sjukhus får Olga bo hos sin moster och morbror och kusinen Augusta. Kusinen vill ha sin mamma och pappa ifred och är dum mot Olga. Olga längtar efter sin mamma och när hon blir orättvist misstänkt för att ha lurat kusinen att gå balansgång på ett broräcke rymmer hon.

MediaNr: CA63939

Diamantgraven

av Ola Lindholm. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

03 tim, 03 min. Talbok.

Sjunde delen i serien som börjar med Dödens dal. En atomubåt med kärnvapen har blivit kapad och Mästare Yu, Sam och datageniet Aisha måste hitta den innan den hamnar i fel händer. Men den hemska brottslingen Wilden vill använda bomben för att spränga fram den största diamanten som finns, då han drabbats av den märkliga sjukdomen diamantfebern. Ett nytt äventyr för målgruppen 9-12-åringar.

MediaNr: CA63862

Totalt bortglömd

av Christina Lindström. B. Wahlströms, 2022. Inläst av Dan Bratt.

04 tim, 11 min. Talbok.

När Gabriels stora och bullriga familj åker till morföräldrarna i Tyskland glömmer de honom och hunden Beppe. Övergiven och ensam och tar han en promenad för att lugna både sig själv och Beppe. Då hittar han ett mystiskt brev där någon hotar att bränna ner skolan om han inte hittar en stor summa pengar som är gömda någonstans i stan. Han dras in i en skattjakt med märkliga ledtrådar och det blir en spännande och händelserik vecka ensam hemma.

MediaNr: CA63934

Lånehamster och andra pirrigheter

av Malin Linneroth. Alfabeta, 2022. Inläst av Anders Mathlein.

01 tim, 33 min. Talbok.

Del 1 i serien Gillis. Gillis har en trött hund och älskar djur och gympa, kompisen Majken och så farmor förstås. Men han gillar inte stark sås, ledsna gosedjur och monsterspöken. Gillis är en vanlig kille som är både glad och nyfiken, känslig och lite ängslig. Gillis får låna en hamster, flyttar till ett eget rum och sover en natt i skogen. Mycket pirrigheter blir det! Kapitelbok 6-9 år.

MediaNr: CA63311

Samtidigt, inuti

av Mårten Melin. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av David Zetterstad.

00 tim, 35 min. Talbok.

Vem är jag och hur ska jag lägga pusselbitarna som är jag? är temat på Mårten Melins diktsamling, skrivet på ett enkelt språk. Under rubrikerna som "sitter JAG fast", "ger mig sedan AV", "vilse", funderar han kring ämnen som berör oss alla. Dikter om relationer, utanförskap, vänskap, kärlek och psykisk ohälsa blandas med vardagsverkligheten och ett sorts hopp i att våga vara vilse i sig själv och samtidigt stå någorlunda lugn i det.

MediaNr: CA63759

Vargbröder

av Michelle Paver. Översatt av Carina Jansson. Inläst av Ove Ström.

05 tim, 51 min. Talbok.

Nionde och avslutande delen i serien som börjar med Vargbröder. Toraks kvinnliga vän Renn blir en viktig faktor för att förgöra isdemonen Naiginn och det hot mot världens existens som han utgör. Efter förra delen har stammarna närmat sig varandra och insett att de tillsammans måste hjälpas åt att bevara sin värld. Den avgörande slutstriden blir dramatisk och ordningen återställs men till ett högt pris. Med illustrationer i svartvitt av Geoff Taylor.

MediaNr: CA63857

Mormor till reapris

av A. K. Sydegård. Rabén & Sjögren, 2022. Inläst av Britt Ronström.

04 tim, 19 min. Talbok.

Andra delen i serien som börjar med Bror till salu. Zoe, 13 år, är visserligen superproffs på sociala medier, men kan hon verkligen hjälpa till när mormor vill bli influenser för att kunna visa upp sin konst? Mormor tror att det heter influensa, att bajs-emojin är en kaka och tar usla selfies. Zoe inser att hon kommer att få jobba hårt för att få det att fungera, och hon tänker inte jobba gratis. En smart kompis, en hund och en kille med EPA-traktor kan nog vara till bra hjälp.

MediaNr: CA63933

Felet med Eden

av E. P. Uggla. Bonnier Carlsen, 2022. Inläst av Daniella Liljeström.

09 tim, 32 min. Talbok.

När sjuttonåriga Ava vaknar upp på sjukhus har den nya influensan dödat nästan alla utom de riktigt unga. Hon hamnar i Eden, den nya värld som några av överlevarna skapat. Snart visar sig dock paradiset vara en hård och oförsonlig värld där ungdomarna måste tävla för överlevnad och vinning. Ava börjar ana att något är skrämmande fel i Eden och i sökandet efter svar visar det sig att hon inte är den enda. Dystopi om världen efter en dödlig pandemi.

MediaNr: CA63856

Faktaböcker

Etnografi, socialantropologi och etnologi

Lätta fakta om folktro och väsen

av Daniel Waluszewski. Berghs, 2022. Inläst av Cecilia Ljung.

00 tim, 12 min. Talbok.

Kortfattad och lättläst faktabok om folktro och väsen. I alla tider har saker som människan försökt förklara det man inte förstått. Ur detta har en myllrande folktro fylld av väsen som jättar, troll och tomtar vuxit fram. I denna bok får vi bekanta oss med flera av dem. Författaren har tidigare skrivit flertalet faktaböcker om olika ämnen.

MediaNr: CA63612

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

A Discovery of Witches

av Deborah Harkness. Penguin USA, 2011. Inläst av Camilla Bard.

25 tim, 30 min. Talbok.

Diana Bishop, vetenskapshistoriker, hittar under sin forskning på ett bibliotek i Oxford ett manuskript som är förhäxat. Hon har tidigare försökt förtränga att hon själv är av magiskt blod, men nu måste hon erkänna att hon är en häxa. När hon möter vampyren Matthew Clairmont blir deras omöjliga och förbjudna kärlek så stark att de bryter mot de uråldriga tabun som finns uppsatta bland jordens övernaturliga väsen. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63850

Before the coffee gets cold

av Toshikazu Kawaguchi. Översatt av Geoffrey Trousselot. Inläst av Sarah White.

06 tim, 44 min. Talbok.

På en liten bakgata i Tokyo finns ett kafé där man har serverat kaffe, bryggt efter alla konstens regler, i mer än hundra år. Man erbjuder även sina gäster en unik upplevelse – möjligheten att resa tillbaka i tiden. I romanen figurerar fyra gäster, som av olika anledningar vill utnyttja denna möjlighet och kunna träffa nära och kära som inte längre finns med dem. Resan är dock behäftad med ett villkor: de måste återvända till nutiden innan kaffet kallnat. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63980

The Psychology of Time Travel

av Kate Mascarenhas. Head of Zeus, 2019. Inläst av Danielle Blackbird.

10 tim, 53 min. Talbok.

1967 samlas ett antal feministiska forskare för att bygga en tidsmaskin. Just som de är redo att pröva sin skapelse, får en i forskarlaget ett sammanbrott, vilket hotar hela tidsreseprojektet och man utvisar därför en av medlemmarna, samt utraderar hennes medverkan från historien. Femtio år senare, när tidsresorna är en global kommersiell framgång, får Ruby ett meddelande om att hennes mormor, en av pionjärerna i projektet, är mordhotad. En feministisk framtidsfiction. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63978

Kuun sisar

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2020. Inläst av Noora Koivumies.

23 tim, 31 min. Talbok.

Sjunde delen i serien som börjar med Seitsemän sisarta. I serien om de sju systrarna har turen nu kommit till den djurälskande månsystern Tiggy. Likt sina medsystrar rör hon sig mellan olika tider och platser där deras föräldrar, morföräldrar och övrig släkt levt. Det börjar på en egendom i Skottland där hon, i sitt arbete som djurskötare, får ledtrådar av en romsk man till sin uppväxt i Andalusien. Romanen fortsätter med geografiska nedslag i Sydamerika och i New York. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63795

Varjon sisar

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2019. Inläst av Heidi Ajanto.

21 tim, 13 min. Talbok.

Del 3 i serien som börjar med De sju systrarna. Pa Salt har lämnat en ledtråd var åt sina sex döttrar för att de ska finna sina rötter. Star är rådvill, men följer ändå sin ledtråd till ett antikvariat i London. Etthundra år tidigare svär den viljestarka Flora MacNichol att aldrig gifta sig. Oförutsedda händelser för henne till London och snart slits hon mellan passionerad kärlek och sina plikter mot familjen. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63797

Seitsemän sisarta

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2017. Inläst av Elina Ylisuvanto.

20 tim, 01 min. Talbok.

Första delen i en serie. Maia D'Alpièse och hennes fem systrar samlas i sitt barndomshem, ett vackert slott vid Genèvesjön, efter att deras älskade adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, hastigt har gått bort. Varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska leda dem i sökandet efter sitt ursprung. Maias ledtråd leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. Väl där börjar hon lägga samman pusselbitarna. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63798

Helmen sisar

av Lucinda Riley. Översatt av Hilkka Pekkanen. Bazar, 2019. Inläst av Heidi Ajanto.

21 tim, 48 min. Talbok.

Del 4 i serien som börjar med De sju systrarna. CeCe har alltid känt sig annorlunda. När systrarnas adoptivfar dör står hon ensam. Hon hoppar av konstskolan och tar första plan till Thailand. På stranden möter hon Ace, en ensam man med mörka hemligheter. Ett sekel tidigare reser prästdotter Kitty från Edinburgh till Australien som sällskapsdam. Väl på plats möter hon tvillingbröderna Drummond och Andrew - en vild och en ambitiös arvtagare. Inläsning på finska.

MediaNr: CA63796

Böcker för barn

A hunt of shadows

av Elise Kova. Silver Wing Press, 2022. Inläst av David Rubenstein.

12 tim, 50 min. Talbok.

Del 2 i serien som börjar med A Trial of Sorcerers. Eira har rest till alvernas rike, Meru, för att delta i den magiska turneringen mellan rikena. Hon blir snart indragen i politiska konflikter och snart är hon inblandad i arbetet mot krafter som vill ta över riket.

MediaNr: CA63749

If you still recognise me

av Cynthia So. Little tiger, 2022. Inläst av Sarah White.

10 tim, 02 min. Talbok.

Elsie är förälskad i Ada och förtärs av längtan efter att berätta om sina känslor för henne. Problemet är bara att de aldrig mötts i verkliga livet och att de bor på motsatta sidor av ett världshav. Plötsligt dyker hennes sedan länge förlorade bästa vän Joan upp i hennes liv. Elsie inser att hon inte är så ensam som hon tidigare hade trott. Nu måste hon dock göra ett val. Inläsning på engelska.

MediaNr: CA63609