Nya punktskriftsböcker april 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 3 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn, som också ligger på rubriknivå 2.

Listan omfattar 66 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

De reaktionära

av Vanja Carlsson (redaktör) m.fl. Tidskriftföreningen Fronesis, 2022.

9 vol., 806 s. tryckt punktskrift.

Temanummer av tidskriften Fronesis som har titeln ”De reaktionära”. Efter en inledning där begreppet reaktionär definieras är artiklar samlade under fyra rubriker: De reaktionära: historiska och teoretiska perspektiv. Antifeministerna. De högerradikala. Klimatförnekarna.

MediaNr: P34081

Berätta aldrig det här

av Frida Boisen. Bookmark, 2020.

8 vol., 752 s. tryckt punktskrift.

Det är mors dag och Frida har glömt att skicka blommor till sin mamma Rosita. När hon även missar moderns telefonsamtal har hon ingen aning om att katastrofen är ett faktum. Dagen efter kommer beskedet att Rosita har hittats död. Men det är när Frida upptäcker hennes sista hälsning som världen fullkomligt rämnar. Självbiografisk roman om en skavande mor-dotter-relation som utmynnar i en tragedi. Frida Boisen, 1974- , journalist och programledare.

MediaNr: P34068

Ishavskonvoj

av Ian Cameron. Forum, 1960.

6 vol., 578 s. tryckt punktskrift.

En konvoj till Murmansk under 2:a världskriget – och färden sker under de vidrigaste väderleksförhållanden med ständiga angrepp av tyska flyg-, flott- och undervattensstyrkor. En sjöroman där krigshändelserna mer än människorna står i fokus.

MediaNr: P34032

Händelser vid vatten

av Kerstin Ekman. Albert Bonniers förlag, 2023.

13 vol., 1262 s. tryckt punktskrift.

I Svartvattnet, Jämtland sker ett brutalt dubbelmord på ett tältande turistpar en midsommarnatt i början av 1970-talet. Tre personer, lärarinnan Annie Raft, den unge pojken Johan Brandberg och distriktsläkaren Birger Torbjörnsson, dras alla in i det mörker som omgärdar händelsen. Deras inbördes relationer skiftar och 18 år senare får gåtan sin upplösning. I hög grad en roman om ett landskap.

MediaNr: P34084

Röda korset

av Saša Filipenko. Översatt av Mikael Nydahl. Ersatz, 2021.

5 vol., 452 s. tryckt punktskrift.

Aleksandr har just flyttat till Minsk och genomgår en stor livskris. I lägenheten intill bor Tatiana Aleksejevna, en 91-årig gumma som lider av alzheimer. För sin nya granne berättar hon sin livshistoria som spänner över hela det sovjetiska 1900-talet med alla dess fasor. Dag för dag djupnar deras förståelse för varandra och en osannolik vänskap uppstår, i en pakt mot glömskan. Sasja Filipenko, 1984- , belarusisk författare.

MediaNr: P34037

Täckmantel

av Colin Forbes. Översatt av Gull Brunius. Forum, 1986.

12 vol., 1120 s. tryckt punktskrift.

Spionroman som börjar i London och sedan fortsätter i Helsingfors, Stockholm, Tallinn och svensk-finländska skärgården. Handlingen utspelas parallellt på olika plan. Brittiska säkerhetstjänsten får veta att en framstående amerikansk agent tänker hoppa av till Sovjet. Allt noteras av ryssarna, som dock inte heller vet vem avhopparen kan vara.

MediaNr: P34033

Greyhound

av C. S. Forester. Översatt av Oscar Krokstedt. Nona, 2020.

7 vol., 684 s. tryckt punktskrift.

Sjöroman som utspelar sig mitt under det andra världskrigets mest kritiska skeenden. Kommendörkapten Krause ska leda en amerikansk konvoj över Atlanten mot Europa med livsviktiga förnödenheter. Likt en fåraherde ska han föra sin oskyddade flock får över vatten som bevakas av vargar i form av tyska ubåtar. Ett spännande och farligt uppdrag som ställer Krause inför många svåra beslut. Tidigare utgiven som ”Den gode herden”.

MediaNr: P34027

Au revoir Agneta

av Emma Hamberg. Piratförlaget, 2023.

9 vol., 820 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Je m'appelle Agneta. Äntligen har Agnetas liv fallit på plats. Nu vet hon precis var och hur hon vill leva sitt det: i Saint Carelle tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien, katterna, ostarna, kindpussandet, vinet, baguetterna och klostret. Men hur stadigt ett medeltida kloster än står kan det faktiskt falla i bitar av en enkel knackning på porten. I alla fall om det är ett oväntat myndighetsbesök.

MediaNr: P34080

Skendöd

av Lars Tylle Herlin. B. Wahlström, 1991.

9 vol., 878 s. tryckt punktskrift.

Humoristisk deckare i Baldersons stil. Stadsakitekt Fångdahl i Helsingborg har problem. På jobbet myglas det kring ett nytt bostadsområde och hemma är äktenskapet i kris. Han söker tröst hos sin sekreterare. En sommarkväll gör en kvinnlig kanslist en ohygglig upptäckt i Stadshusets trapphall. Är det en olyckshändelse eller är det ett självmord? Kanske rentav ett mord?.

MediaNr: P34047

Sopa ihop löv mot vinden

av Christina Hesselholdt. Översatt av Ninni Holmqvist. Natur & Kultur, 2023.

5 vol., 436 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Sällskapet. Camilla och Charles, Edward, Alma, Kristian och Alwilda - sex personer som är vänner, makar eller exmakar. I rösterna som flätas kring varandra träder livsvalen, fixeringarna, sorgerna och stämningarna fram. I flödet av tal som är ömsom roligt, oroande, drabbande finns det som aldrig går att nå fram till eller säga, det som glider oss ur händerna men ändå utgör förutsättningarna för våra liv.

MediaNr: P34137

Loppan

av Hans Holmér. Wahlström & Widstrand, 1990.

6 vol., 562 s. tryckt punktskrift.

Arvid Roos, medelålders polis i Stockholm, kallad Loppan, får i uppdrag att utreda ett bankrån. Komplikationer i form av mord och människorov tillstöter. Historien förs framåt med dramatisk handling och sakkunnig redovisning av polisens arbetsrutiner. Mellan varven hinner Loppan också med en kärlekshistoria, och han måste ta sig an sin dotter som är ute på farliga vägar.

MediaNr: P34048

Pastorsänkan

av Karina Johansson. Modernista, 2022.

8 vol., 780 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien Morden i Sunne. Sandra har äntligen hittat en lokal för sin vintagebutik, i en före detta frikyrka, och som granne har hon en charmig bilmekaniker vid namn Danne. Dessvärre blir lokalens ägare sedermera mördad och hyreskontraktet försvinner dessutom i samma veva. Mordet skakar om människorna i den lilla staden, och gamla hemligheter kommer upp till ytan. Sandra hamnar i en härva av lögner och svek där framtidsplanerna ser ut att gå över styr.

MediaNr: P34118

Det tredje riket

av Karl Ove Knausgård. Översatt av Staffan Söderblom. Norstedts, 2023.

13 vol., 1258 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Morgonstjärnan. Här får flera karaktärer från de tidigare romanerna i serien, de som då inte hade någon egen röst, komma till tals om hur de upplevde de varma augustidagarna då en ny stjärna uppstod på himlen. Vad är det som sker med människornas drömmar? Det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå. Är det bara en ny stjärna eller ett varsel?.

MediaNr: P34102

Chocolate treats

av Kersti Liljeqvist Zebeda. 2014.

3 vol., 252 s. tryckt punktskrift.

Författaren, utbildad sjuksköterska och som har lång erfarenhet av kost- och träningsutbildningar vill visa att man inte bara kan göra goda saker av choklad utan även nyttiga. Det finns emellertid några saker man bör tänka på när man köper choklad om kvaliteten och under vilka förhållanden som kakaon odlades och chokladen tillverkades. I boken ges hjälp att svara på detta men framför allt innehåller den goda och nyttiga recept.

MediaNr: P34053

Morgondagen är vår

av Eva Ludvigsen. Lind & Co Förlag, 2021.

10 vol., 958 s. tryckt punktskrift.

Cassandra lämnar sin värmländska hembygd och trygghet för att läsa till läkare i Uppsala. Hon får snabbt vänner och i romanen följer vi deras liv genom studier, festande, penning- och bostadsproblem. Inte minst står kärleken i centrum och i förhållandet med överklasskillen Fredrik möter Cassandra kärlekens båda ytterkanter av glädje och smärta. Utvecklingsroman om när man står på tröskeln till vuxenlivet.

MediaNr: P34062

Udda verklighet

av Nene Ormes. Styxx Fantasy, 2010.

6 vol., 542 s. tryckt punktskrift.

I hela sitt liv har Udda plågats av hallucinationer och onda drömmar. Men en natt händer något som förändrar hennes liv och världsbild för alltid - hon drömmer en sanndröm. Udda upptäcker en annan verklighet, långt ifrån det vardagliga livet i Malmö. En värld som befolkas av hamnskiftare, orakel och magiska lotsar - rivaliserande grupper som alla är intresserade av den sanndrömmande Udda.

MediaNr: P34103

De hängda rävarnas skog

av Arto Paasilinna. Översatt av Camilla Frostell. Bromberg, 1998.

12 vol., 1112 s. tryckt punktskrift.

Småboven Oiva Juntunen har lyckats komma undan med ett par guldtackor efter en smart guldkupp där kumpanerna åker fast. När deras frigivningsdag närmar sig blir J. orolig. Han flyr med guldet långt ut i ödemarken, där han tillsammans med en alkoholiserad major inrättar ett behagligt liv i en övergiven skogsarbetarförläggning. Boken är en blandning av osannolik skröna och trovärdig realism.

MediaNr: P34123

Demokratins styvbarn - Funktionshinderrörelsen under 150 år

av Margareta Persson. Hjalmarson & Högberg Bokförlag, 2023.

9 vol., 832 s. tryckt punktskrift.

En historisk exposé över funktionshinderrörelsen, som idag har drygt 450 000 medlemmar. För första gången beskrivs den utveckling som skett, kopplat till tidsanda och tidsepoker och hur en grupp människor på undantag kämpat för och fått igenom bättre villkor för funktionshindrade i samhället. Författaren har en lång erfarenhet i frågorna och har även varit riksdagsledamot under åren 1983-1991.

MediaNr: P34128

Under stjärnorna i Paris

av Karolina Schützer. Louise Bäckelin förlag, 2023.

8 vol., 748 s. tryckt punktskrift.

Sophia är en ung ambitiös journalist som jobbar för Sveriges television. Hon är nästan säker på att få ett uppdrag som utrikeskorre i Kairo men blir snöpligt snuvad på tjänsten. Kort därefter ärver hon en bar i Paris från sin nyligen avdöde mormor Emmy. Delvis i en flykt från sin exmake reser hon dit och får där gradvis reda på mer och mer om sin mormors livsöde. Ett uppdagande som även påverkar hennes liv. Debutroman inom feelgoodgenren.

MediaNr: P34104

Den trogne läsaren

av Max Seeck. Översatt av Bo Samuelsson. Albert Bonniers förlag, 2020.

10 vol., 978 s. tryckt punktskrift.

En vinterkväll i Helsingfors. Kriminalaren Jessica Niemi kallas till en tjusig villa där hustrun till en framgångsrik författare hittats död, sittande vi ett bord med ansiktet fruset i ett förvridet leende. Jessica och hennes kollegor står inför att mysterium som accelererar allt eftersom timmarna går. Innan natten är till ända har ytterligare tre personer blivit brutalt mördade. Det är mord med ockulta inslag.

MediaNr: P34090

Hälsningar från den grekiska honungsgården

av Jo Thomas. Översatt av Mary Stanley. Bokförlaget Polaris, 2023.

9 vol., 842 s. tryckt punktskrift.

För arton år sedan mötte Nell kärleken i bergen på Kreta och hennes liv tog en oåterkallelig vändning. Men deras vägar skildes åt, och Nells dotter Demi har aldrig träffat sin pappa. När Nell får chansen att återvända till den lilla bergsstaden Vounoplagia där allt en gång började åker hon dit för att söka efter mannen som förändrade hennes liv. En honungsgård som söker volontärarbetare blir för Nell den perfekta utgångspunkten i sökandet.

MediaNr: P34116

Tragiskt telegram

av Stieg Trenter. Bonnier, 1988.

9 vol., 848 s. tryckt punktskrift.

Fotografen Harry Friberg träffar en gammal skolkamrat, Curt Segher, i Centralbadets trädgård i Stockholm. Mötet firas med en vickning hemma hos Curt. Medan stämningen blir allt högre och festdeltagarna allt gladare, mördas en kvinna kallblodigt i våningen ovanpå. Tillsammans med polisintendenten Vesper Johnson inleder Harry Friberg en jakt på mördaren genom Europa, en jakt som inte slutar förrän nere på italienska Rivieran. Deckare från 1947.

MediaNr: P34049

Polisen som vägrade svara

av Gösta Unefäldt. Stegeland, 1979.

6 vol., 592 s. tryckt punktskrift.

Tre män kommer in på SE-bankens kontor i Strömstad. Några minuter senare är banken ockuperad och tre personer tas som gisslan: Bankdirektören, en kamrer och en kassörska. Kidnapparna släpper gisslan om polisen ordnar fram en mycket stor summa pengar. Men polisledningen i Strömstad bemöter rånarnas krav med total tystnad. Polismannen Evald Larsson försöker dock lösa situationen på egen hand.

MediaNr: P34034

Och livet bara pågår

av Ingela Wadbring. Hoi förlag, 2022.

8 vol., 798 s. tryckt punktskrift.

Marija är strax över 50 när hon på Svalbard träffar Iosif. Han visar Marija att det är möjligt att ha en relation som är fysisk, känslomässig och intellektuell. Men precis när hon börjar tro på ett liv med Iosif får hon veta att han lever tillsammans med en multisjuk kvinna. Om hon vill fortsätta sin relation med Iosif måste hon utmana både sina egna och samhällets normer. Är hon verkligen beredd att anta en sådan utmaning?.

MediaNr: P34069

Tre liv

av Ingela Wadbring. Hoi förlag, 2023.

9 vol., 860 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Och livet bara pågår. Efter över ett år ihop är Iosif och Marija fortfarande nyförälskade, trots att deras relation ställts inför flera utmaningar. Tillsammans med Iosifs multisjuka sambo Almira har de lyckats skapa ett så normalt liv som möjligt. En dag förändras allt för alla tre när Iosif får ett telefonsamtal. Hur många påfrestningar klarar en redan komplicerad relation mellan tre människor?.

MediaNr: P34070

Facklitteratur

Lyrikvännen

av Anna Lundvik, David Zimmerman och Kristofer Folkhammar (redaktörer). Lyrikvännen, 2023.

2 vol., 188 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2023:1 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P34008

Kaosvego

av Sara Ask. Ordfront, 2021.

3 vol., 244 s. tryckt punktskrift.

Ett femtiotal helt recept på vegetariska vardagsmåltider som går snabbt att svänga ihop och inte kräver tusen krångliga ingredienser för att bli goda. Laga quesadillas på en kvart, släng ihop en latmanslasagne eller fixa en nektarinpasta med rostade honungsmandlar i en handvändning. Allt för att få tid över till allt det där andra som spelar roll; duka fint, tända ett ljus och sitta ner och njuta av maten.

MediaNr: P34030

Vaccinjägaren

av Richard Bergström. Bazar förlag, 2023.

6 vol., 564 s. tryckt punktskrift.

Våren 2020 står världen handfallen inför en pandemi utan motstycke i modern tid. Regeringen utser Richard Bergström till nationell vaccinsamordnare och han får till uppgift att säkra Sveriges tillgång till de covid-19-vaccin som ännu bara fanns på papperet. Han berättar om spelet bakom kulisserna när han och EU-förhandlarna, genom en väl avvägd vetenskaplig helgardering, säkrade vaccin till Sverige, Europa och stora delar av den övriga världen.

MediaNr: P34135

Jag är inte här, det här händer inte

av Annah Björk. Albert Bonniers förlag, 2023.

8 vol., 728 s. tryckt punktskrift.

Annah är en hårt arbetande frilansjournalist, frisk och stark, som 2020 insjuknar i covid-19. Ett år efter sjukdomsutbrottet är hon fortfarande inte frisk, har svårt att ta sig ur sängen, har feber och en ständig trötthet. Hon skildrar sitt personliga sönderfall; när man inte längre kan jobba, inte orkar vara mamma, partner eller vän. Samtidigt drabbas hon av personlig sorg men har inte kraften att stötta sina närmaste. En personlig skildring av att fastna i postcovid.

MediaNr: P34122

Helande minnen från tidigare liv

av Atasha Fyfe. Översatt av Cecilia Lyckow Bäckman. Livsenergi, 2014.

8 vol., 710 s. tryckt punktskrift.

Atasha Fyfe, engelsk terapeut och hypnoterapeut med tidigare liv-regressioner som specialområde, anser att positiva minnen kan fungera helande. Hon presenterar ett antal visualiseringsövningar som hjälp för att få tillgång till sin själs sanna historia – positiva minnen från tidigare liv kan bli en källa till självförtroende, egenvärde och kraft.

MediaNr: P34075

Livet - en fråga om kärlek

av Sören Grind. Världsbild, 2016.

12 vol., 1172 s. tryckt punktskrift.

Sören Grind, född 1954, är verksam som privatpraktiserande psykolog, föreläsare och författare. Under 30 år ledde han kurser i Martinus kosmologi, personlig utveckling och Alexanderteknik. Han skriver bland annat om en kosmisk psykologi som visar hur alla livserfarenheter på lång sikt bidrar till utvecklingen av vår kärleksförmåga. Via reinkarnation och karma kan man få större förståelse för kriser, sjukdomar och individers moraliska standard.

MediaNr: P34012

Reinkarnation

av Sören Grind. Världsbild förlag, 2022.

5 vol., 454 s. tryckt punktskrift.

Sören Grind, född 1954, är verksam som privatpraktiserande psykolog, föreläsare och författare. Under 30 år har han haft kurser i Martinus kosmologi, personlig utveckling och Alexanderteknik. Han är övertygad om att reinkarnation är den mest logiska och kärleksfulla förklaringen på såväl människans utveckling som våra unika personligheter. Han anser att det ger hopp om både individens och mänsklighetens framtid.

MediaNr: P34011

Såren som inte syns

av Maggie Hartley. Översatt av Anna Aronsson. Nona, 2022.

7 vol., 612 s. tryckt punktskrift.

Maggie Hartley har under många år varit en familjehemsförälder. Här berättar hon om ett syskonpar – Evie och Elliot – bara två och tre år gamla som hon tar hand om. De har varit fångar, instängda i en fruktansvärd värld av övergrepp, våld och försummelse. Hos Maggie förändras barnens liv från trauman och utsatthet till trygghet och värme. Gradvis får Maggie reda på den fruktansvärda sanningen om deras uppväxt och kan återberätta den.

MediaNr: P34091

Från de stora drömmarnas tid

av Yvonne Hirdman. Ordfront, 2022.

8 vol., 764 s. tryckt punktskrift.

Idéhistorikern Yvonne Hirdman tar sig här an berättelsen om sina farföräldrar. Maj var pigan som drömde författardrömmar där hon låg på kökssoffan i Avesta. Gunnar var grovarbetaren som slet tio timmar om dagen i smedjor och verkstäder med huvudet fullt av tankar om antimilitarism och konst. Båda sökte sig till ungsocialismen under åren före första världskriget. Deras ungdomshistoria utspelas i ett Sverige före demokratisering och välfärd.

MediaNr: P34117

Ditt fertila liv

av Emma Karling Widsell. Norstedts, 2019.

6 vol., 520 s. tryckt punktskrift.

Barnmorskan Emma Karling Widsell och fertilitetsläkaren Carolina Tristen vill sprida kunskap om fertilitet och hur den förändras från pubertet till klimakterium. De anser att kvinnans underliv och fertila liv är omgärdat av okunskap och myter. De skriver bland annat läsa om endometrios, PCOS, könssjukdomar, preventivmedel, PMS, hormonbehandlingar och fertilitetsutredningar.

MediaNr: P34085

Satan från Borlänge

av Anders Karlsen. Forum, 2023.

6 vol., 566 s. tryckt punktskrift.

Anders ”Satan” Karlsen, 1966- , är född och uppvuxen i området Tjärna ängar i Borlänge. Tidigt inledde han ett drogmissbruk som han finansierade med skuldindrivning, droghandel och inbrott. Genom sin gränslöshet gjorde han karriär i den undre världen som ökänd knarklangare och indrivare. Han kom att bli mentor åt gänget Familjen som härjade i Dalarna på 1990- och 2000-talet. Här berättar han om tiden som en av Sveriges mest fruktade brottslingar.

MediaNr: P34106

Vårt kvarter

av Horst Krüger. Översatt av Anne-Marie Odstedt. Weyler, 2022.

5 vol., 418 s. tryckt punktskrift.

Det är tidigt 1930-tal och i Eichkamp, sömnig förstad till Berlin bor lägre medelklassfamiljer som strävar på för att sköta sig. Fäderna, familjeförsörjarna, tar varje morgon pendeltåget in till stan. Men steg för steg, i takt med Hitlers framgångar, börjar allt fler göra små markeringar. Som att sätta en liten svastika på barnens trehjulingar. Det är säkrast så. Memoar av den tyske författaren Horst Krüger, 1919-1999. Utkom på tyska 1966.

MediaNr: P34061

Dagbok från en invasion

av Andrej Jurʹevič Kurkov. Översatt av Jesper Högström. Natur & Kultur, 2023.

8 vol., 712 s. tryckt punktskrift.

Andrej Kurkov är författare och journalist, etnisk ryss från Ukrainas huvudstad Kyjiv. Under perioden från slutet av december 2021 till sommaren 2022 gör han anteckningar om sin vardag och det som sker omkring den. Det börjar under en period då coronaviruset är på tillbakagång men med ett samtidigt eskalerande krigshot i bakgrunden. Med sin korta och sakliga texter beskrivs Rysslands invasion av Ukraina i all sin fasa samtidigt som vardagen fortsätter att vara vardag, men i en helt ny kontext.

MediaNr: P34060

Glömda soldater

av Anna Larsdotter. Historiska media, 2022.

13 vol., 1236 s. tryckt punktskrift.

Under andra världskriget fanns kvinnorna med på alla fronter - som sjuksköterskor, piloter, prickskyttar, partisaner, agenter, kökspersonal, luftvärnssoldater, signalister och tolkar. Deras drivkrafter var pliktkänsla och patriotism, men också en längtan efter frihet och att spränga de gränser som tidens kvinnoroll satte upp. Reportagebok om ett antal kvinnor på uppdrag i andra världskrigets Europa, USA och Asien.

MediaNr: P34125

Ett svenskt Leijon

av Jan Leijonhielm. Medströms bokförlag, 2022.

10 vol., 964 s. tryckt punktskrift.

Jan Leijonhielm (f. 1944), berättar om sitt dramatiska arbetsliv inom olika delar av Sveriges underrättelseverksamhet. Den store fienden var då, liksom nu, Ryssland eller dåvarande Sovjetunionen, vilket var i fokus för hans verksamhet. Författaren skriver i första delen om sin egen yrkesbana och hans arbetsgivares organisation för att senare övergå till allmänna synpunkter och reflexioner över hur vi kan få en bättre underrättelseverksamhet. För alla som gärna vill få en inblick i ”spionarbetets” vardag.

MediaNr: P34009

Happy cookies

av Kersti Liljeqvist Zebeda. Bokförlaget Arena, 2019.

2 vol., 176 s. tryckt punktskrift.

Kakrecept helt utan gluten, mjölk, ägg och vitt socker. Boken inleds med vilka ingredienser som fått ersätta till exempel smör, gelatin, ägg och vetemjöl. Recepten är uppdelade i sex kapitel, från lyxig frukost till vardag och bjudning. Tydliga instruktioner i varje steg som inte kräver några förkunskaper. Författaren är bland annat sjuksköterska, massör och akupunktör.

MediaNr: P34044

Livssorg - när livet inte blev som du tänkt

av Janette Røseth och Emmeline Krogh Werner. Ego förlag i Stockholm, 2023.

3 vol., 216 s. tryckt punktskrift.

Livssorg kan vara en beteckning för många olika sorters perioder i livet. Det kan vara nära och kära som blir sjuka eller andra tragiska händelser. Som livssorg kan man också benämna personliga besvikelser över drömmar som aldrig uppfyllts och sorg över att man förlorat en tidigare uppskattad tillvaro. Med andra ord: när livet inte blev som du hade tänkt.

MediaNr: P34031

Sånt är livet

av Mikael Sandström. Bazar förlag, 2023.

5 vol., 460 s. tryckt punktskrift.

Mikael Sandström, läkare som har varit expert på TV4:s Nyhetsmorgon där han blev känd som ”soldoktorn”, skriver om livet på akut- och intensivvårdsavdelningar, personliga erfarenheter och möten med patienter som har berört honom utöver det vanliga. Det har handlat om att skapa förtroende mellan läkaren och patienten som gör att patienten klarar av att ta emot ett svårt och oväntat besked. Läkaryrket är omväxlande och samtidigt oerhört givande.

MediaNr: P34079

Vulva

av Ina Schuppe Koistinen. Bookmark, 2022.

5 vol., 430 s. tryckt punktskrift.

Ina Schuppe Koistinen, docent på Karolinska Institutet, forskar på bakterieflorans roll för kvinnors hälsa. Hon ger konkreta råd som baseras på den senaste forskningen kring vaginalflorans betydelse för kvinnors hälsa och fertilitet. Många kvinnor har svårt att få hjälp av sjukvården då det gäller kvinnospecifika åkommor. Författaren förklarar allt som rör det kvinnliga könet, från mikrobiom till preventivmedel, på pedagogiskt sätt.

MediaNr: P34089

Made by Marys gröna frukost

av Maria Strömberg Bååth. Pagina, 2016.

2 vol., 122 s. tryckt punktskrift.

Maria Strömberg Bååth har en matblogg, Made by Mary, där hon kombinerar vegetariska och veganska recept med vackra fotografier. I denna kokbok har hon tagit fram 40 nytänkande recept på gröna frukostar – både för stressiga vardagsmorgnar och lata helgbruncher. Här finns nya favoriter som våffelwraps, matchalatte och nana ice cream varvat med klassiker i en ny tappning såsom frukostmilkshake, smoothiebowls och miniscones.

MediaNr: P34046

Påsk

Världsbild, 2001.

2 vol., 134 s. tryckt punktskrift.

Skrift om högtiden Påsk, utgiven i Danmark 1942, skriven av den danske författaren och mystikern Martinus Thomsen, kallad Martinus, 1890-1981. Kortfattat beskriver den Jesus död och den betydelse den borde ha för oss människor. Texten innehåller rikligt med uttryck och fenomen som är speciella för New Age.

MediaNr: P34050

Böcker för barn

Skönlitteratur

Säg något

av Laurie Halse Anderson. Översatt av Ann Margret Forsström. Rabén & Sjögren, 2001.

5 vol., 404 s. tryckt punktskrift.

Melinda är fjorton år och går första året på High school i Syracuse i USA. Hon är totalt utfryst av sina klasskamrater efter att ha ringt polisen vid en stökig fest. Ingen vet att hon ringde i panik efter att hon blivit våldtagen. Under berättelsens gång kämpar Melinda för att återerövra sin förlorade självkänsla och röst. Tankeväckande bok med ett allvarligt budskap.

MediaNr: P34098

Ödets svärd

av Victoria Aveyard. Översatt av Katarina Falk. Modernista, 2023.

14 vol., 1364 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Hotat rike. När Coryane strider tillsammans med sina osannolika bundsförvanter lär hon sig acceptera sin uråldriga släkttavla. Och hon lär sig att svinga sin fars kraftfulla svärd. Trots att hon redan lyckats stänga portalen till en värld är resan långt ifrån slut. Drottning Eridas armé marscherar över Allvard tillsammans med hennes gemål, Taristan, och öppnar nya portaler till mardrömslika världar.

MediaNr: P34073

Bellas band

av Tomas Dömstedt. Hegas, 2006.

3 vol., 270 s. tryckt punktskrift.

Bella är trött på att bara spela trummor hemma i garaget. Hon har alltid drömt om att spela med andra. Och när den drömmen blir sann så dröjer det inte länge innan allt blir ännu bättre. För snart har de spelningar. Men också problem. För det är inte alltid det lättaste att spela ihop. Dessutom finns det annat i livet. Som Isak. Lättläst.

MediaNr: P34083

Märta och rymmarhästen

av Erika Eklund Wilson. Bonnier Carlsen, 2022.

1 vol., 28 s. tryckt punktskrift.

Märta och bästisen Maja ska till stallet för att rida på Disa, islandshästen som Majas mamma tar hand om några gånger varje vecka. Men just idag är Majas mamma sjuk och ridningen blir inställd. Märta och Maja bestämmer sig för att cykla till stallet ändå. Märta och Maja smyger in i hagen där Disa står och betar. När Maja får idén att de ska ta med Disa ut ur hagen blir Märta orolig. Tänk om Disa rymmer?.

MediaNr: P34113

Gusten gråter

av Sara Gimbergsson. Lilla Piratförlaget, 2022.

1 vol., 23 s. tryckt punktskrift.

Dramatik för de minsta läsarna. Den lilla grisen Gusten gråter när han ska till förskolan. Han gråter när han måste äta upp spaghettin. Sedan gråter han när någon annan äter upp spaghettin! Ja, Gusten gråter mest hela tiden. Men så plötsligt gråter lillebror -- vad gör Gusten då? Gusten är en riktig drama-gris! Precis som man själv kanske kan känna sig, vissa dagar när inget blir som man vill. För småbarn upp till tre år.

MediaNr: P33389

Är det ledigt här?

av Camilla Gunnarsson. Idus Förlag, 2019.

2 vol., 158 s. tryckt punktskrift.

När klassen pratar om trivselregler låter allt så enkelt. John vet exakt hur han ska göra för att vara en bra kompis och klasskamrat. I verkligheten är det svårare. Han vågar inte säga ifrån när Gabbe och de andra i kompisgänget fryser ut Albert. Ännu svårare blir det när Albert dyker upp på Johns orientering. Boken avslutas med frågor kring mobbning att fundera på eller diskutera i grupp.

MediaNr: P34086

Mysteriet med den blodröda ponnyn

av Catharina Hansson. Semic, 2015.

3 vol., 238 s. tryckt punktskrift.

Noas familj har en ridskola på Klippargården. Noa och kompisen Alex älskar hästar och hänger oftast i stallet. En kväll saknas en ponny: russet Ruben. I månskenet ser flickorna en stegrande häst med två människor i hagen. De lyckas filma händelsen med mobiltelefon. När Ruben återvänder är han blodig på halsen. Vilka har brutit sig in för att göra deras häst illa? Och varför?.

MediaNr: P34087

Mysteriet med den bevingade hästen

av Catharina Hansson. Semic, 2016.

3 vol., 220 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Hästdetektiverna som börjar med Mysteriet med den blodröda ponnyn. De bästa vännerna Noa och Alex älskar både hästar och mysterier, så när ett dyrbart föremål försvinner från Klippargården rycker tjejerna så klart ut. Har det varit tjuvar i stallet? Eller finns det en annan förklaring bakom försvinnandet?.

MediaNr: P34093

--- efterlyser 15-årige Bo Erik Johansson ---

av Jan-Eric Holmqvist. Arbetarkultur, 1979.

4 vol., 380 s. tryckt punktskrift.

15-årige Bo Erik Johansson, Botte kallad, rymmer från Karlskrona till Stockholm. Han kommer i kontakt med tunga missbrukare som han först tror vara förklädda poliser som ska spränga en knarkliga. Under några dagar befinner sig Botte i ett träsk av missbruk, våld och prostitution. Socialrealistisk ungdomsroman från 1979.

MediaNr: P34042

Vi måste sticka, Hasse!

av Jan-Eric Holmqvist. Arbetarkultur, 1978.

4 vol., 358 s. tryckt punktskrift.

Hasse blir av sin kompis Botte lockad att begå inbrott i en radioaffär. Hasse blir skadad och hamnar på sjukhus. Botte smiter från platsen. Socialrealistisk ungdomsroman från 1978.

MediaNr: P34043

Mörka skuggor

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2022.

7 vol., 670 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med Visionen. Tvivel sveper genom krigarkatternas skog, men Svarttass, Blåtass och Lejontass är fast beslutna att övertyga klanerna om att Stjärnklanen fortfarande är avgörande för krigarnas kodex. Men mörker lurar på de mest oväntade platserna, och en katt är på väg att avslöja en hemlighet som kommer att förändra Åskklanen i grunden. De tre utvalda håller stjärnornas makt i sina tassar.

MediaNr: P34045

Bara början

av Anna Knutsson. Opal, 2023.

4 vol., 326 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien Trustville som börjar med Kom ensam. Jill bort i Trustville, en liten håla i norra USA. Året är 1986. Spöket Carla är äntligen borta och porten till de döda stängd. Men i ett svagt ögonblick önskar Jill att hon kunde få Carlas hjälp. Det får hon inte men porten till de döda öppnas och en läskig man gör entré. Samtidigt kämpar Jill med sitt utanförskap i klassen och hon förstår snart att det är fler än hon som bär på hemligheter.

MediaNr: P34077

Vägen ut

av Johanna Nilsson. Nypon förlag, 2023.

2 vol., 90 s. tryckt punktskrift.

Tonårstjejen Maja har isolerat sig på sitt rum i drygt två år, med katten Pärla som enda sällskap. Hon går inte i skolan och varannan vecka träffar hon en psykolog på Zoom, utan att göra större framsteg. När en kväll hennes föräldrar är bortresta och hennes storebror har fest, träffar hon av en tillfällighet Alice. Med hennes hjälp kan hon kanske ta sig ur sin ensamhet och isolering, men det är en lång vandring med många bakslag. Lättläst.

MediaNr: P34095

Ingen normal flyttar hit

av Pär Sahlin. Hegas, 2020.

2 vol., 88 s. tryckt punktskrift.

Black Sabbath dånar ur Joars epatraktor. Snart kommer Minna ut från korvkiosken, fly förbannad men så jävla snygg. Det är sommar i Sävaträsk. Emil vill att han och Joar ska meka med bilar eller bada, ja vad som helst annat är att sitta på parkeringen och vänta på att få syn på Minna. Så en dag är det en ny kille som cyklar in på parkeringen – Lukas kommer från Stockholm och kanske har han några bra tips på hur man fångar tjejer. Lättläst.

MediaNr: P34092

Ingen normal stannar kvar

av Pär Sahlin. Hegas, 2022.

2 vol., 97 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien Sävaträsk som börjar med Ingen normal flyttar hit. Äntligen är skolan slut! Nu är det sommar, sol och epa. Eller? Joar och Minna verkar inte tänka likadant om framtiden. Och pappa som skulle komma på skolavslutningen men svek som vanligt. När nian är över verkar det som om allting tar slut. Epatraktorer är frihet på landsbygden. Men vad ska Joar och vännerna använda den till? Stanna kvar? Eller lämna? Lättläst.

MediaNr: P34099

Hejdå Humlan Hansson

av Kristina Sigunsdotter. Natur & Kultur, 2022.

2 vol., 122 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Humlan Hanssons hemligheter. Humlan Hansson fyller tretton år och längtar efter tonårsliv och äventyr. Tillsammans med bästisen Nour gör hon en magisk ritual för att lämna barndomen bakom sig och sedan bär det av mot Stockholm och Faster Fannys kollektiv i Rågsved. Där öppnar sig världen och dagarna fylls av konstupplevelser, kvällarna av upptäckter som får magen att pirra.

MediaNr: P33978

Sana och Taj Mahal

av Åsa Storck. Hegas, 2020.

3 vol., 150 s. tryckt punktskrift.

Del 6 i serien På plats i tiden som börjar med Vide i Lund. År 1640 är man i full gång med att bygga templet Taj Mahal i Agra i Indien. I en by utanför staden bor flickan Sana. En dag träffar hon Ravi. Han sköter om elefanterna. Sana och Ravi blir vänner, men deras familjer tycker inte om att de träffas. Därför smyger de ut i djungeln för att mötas. Och den indiska djungeln är en farlig plats. Lättläst.

MediaNr: P34071

Faktaböcker

Fakta om neandertalare och människor

av Henrik Enemark. Översatt av Anders Hansson. Nypon förlag, 2022.

1 vol., 45 s. tryckt punktskrift.

I serien lättlästa faktaböcker har turen nu kommit till neandertalarna, människoarten som dog ut för 40 000 år sedan. I 15 korta kapitel, med svåra begrepp förklarade i särskilda begreppsrutor, får man läsa om vilka vi är och varifrån människorna kommer. Författaren redogör för forskningen och dess olösta frågor på ett enkelt språk men ändå fullödigt sätt. Boken avslutas med länkar till svenska museer och ett överskådligt register. Rikt illustrerad.

MediaNr: P33787

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för barn

The hunger games

av Suzanne Collins. Scholastic, 2011.

9 vol., 812 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i Hungerspelstrilogin. Varje år direktsänds Hungerspelen i denna framtidsvärld. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan 12 och 18 ut att delta. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Bara den som överlever får åka hem. Katniss Everdeen, 16 år, älskar sin lillasyster Prim över allt annat. När systerns namn dras i lottningen bestämmer sig Katniss för att själv ta Prims plats.

MediaNr: P34058

Percy Jackson and the lightning thief

av Rick Riordan. Puffin books, 2010.

8 vol., 786 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien om Percy Jackson. Percy Jackson är en vanlig kille – går i skolan, spelar basket och åker skateboard. Men han tycks vara förföljd av oförklarliga missöden. Till sist upptäcker han att han egentligen är barn till en av de gamla grekiska gudarna. Han får hjälp av en satyr och Atenas dotter att färdas över hela Amerika på jakt efter tjuven som stulit Zeus åskvigg. Under sin färd möter han olika mytologiska fiender.

MediaNr: P34059