Nya punktskriftsböcker februari 2024

Inledning

Listan är uppdelad i 4 delar: Litteratur för vuxna, Litteratur för barn, Specialproduktioner och Böcker på andra språk än svenska. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Litteratur för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Litteratur för barn är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Faktaböcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Specialproduktioner är uppdelad i avsnitten Brevidböcker och Interfolierade böcker. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i avsnitten Böcker för vuxna och Böcker för barn. Dessa avsnitt ligger också på rubriknivå 2.

Listan omfattar 69 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Dotterdottern

av Susanna Alakoski. Natur & Kultur, 2023.

8 vol., 732 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Bomullsängeln. Kathrines mamma flyttade från Finland till Sverige, hamnade i Skellefteå och upplevde textilindustrins framgångsår. När sjuttiotalet övergår i åttiotal går Kathrine på gymnasiet och vet i alla fall en sak: hon ska inte jobba i textilen. Hon längtar bort från småstaden, bort från modersarvet, Finland och klädindustrin. Hon påbörjar en planlös resa som tar henne till Göteborg och vidare ut i världen.

MediaNr: P34754

Kniven i elden

av Ingeborg Arvola. Albert Bonniers förlag, 2024. Översatt av Marianne Mattsson.

8 vol., 763 s. tryckt punktskrift.

Första delen i en planerad trilogi. Norska författaren Ingeborg Arvola (f. 1974) skildrar Brita Caisas skidtur, vintern 1859, då hon stakar sig över gränsen från Finland till Norge med sina två ”oäkta” barn. Hon flyr sitt skamfilade rykte för att i norska Finnmarken kunna skapa sig en ny och bättre tillvaro. Till sin hjälp har hon sina kunskaper i helande, som kan appliceras på både människor och djur, turbringande i fiske samt en erotisk utstrålning som lämnar få män oberörda.

MediaNr: P34803

Röde Orm

av Frans G. Bengtsson. Norstedt, 2012.

14 vol., 1376 s. tryckt punktskrift.

Berättelse om Orm Tostesson och hans resor och äventyr i England, Spanien, Ryssland. Från uppväxten i Skåne får vi följa hans äventyrliga väg bland vänner och fiender till att bli hövding och döpt i kristendomen. Vi får stifta bekantskap med karaktärer som Harald Blåtand och hans dotter Ylva, Orms mor Åsa och skurken Sven Tveskägg. Denna utgåva innehåller de båda böckerna Sjöfarare i västerled och Hemma och i österled. Förord av Erik Andersson.

MediaNr: P34761

Till hamnen

av Jenny Clevström. HarperCollins, 2024.

9 vol., 825 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien Livet i Skärvik. En storm sveper in över det lilla kustsamhället Skärvik på Öland. Fiskaren Torsten saknas och kaféägaren Rosie kastas tillbaka till den där natten för länge sedan då havet förändrade hennes liv för alltid. Inez ska å sin sida inte stanna länge på ön. Så fort bouppteckningen efter hennes mamma är uppklarad ska hon ge sig av, men när stormen bedarrat är det tydligt att hon har djupare band till ön än hon anat.

MediaNr: P34797

Under en rosa himmel

av Jenny Colgan. Översatt av Birgitta Karlström. Norstedts, 2024.

8 vol., 794 s. tryckt punktskrift.

Morag MacIntyre är tredje generationens pilot men efter en olycka vågar hon inte längre flyga. Med den nye pojkvännen Hayden försöker hon börja forma sina framtidsplaner. Men så måste hon resa hem till norra Sutherlands örike för att hjälpa familjeföretaget och sin farfar som blivit sjuk. Under en storm tvingas hon söka skydd på en enslig ö där ornitologen Gregor bor. Han och ön visar sig gömma fler överraskningar än vad Morag först trott. Feelgood.

MediaNr: P34769

Château vid vägens slut

av Jessica Eriksson. HarperLove, 2024.

6 vol., 552 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien Romantiska äventyr i Värmland. Ellinor har bott i Paris i hela sitt liv. När hennes svenska mamma går bort bestämmer hon sig för att börja om i Sverige, och väl där får hon veta att hon ärvt ett hus i Värmland. Hon kan absolut inte se sig själv i ett hus på landet, så hon anlitar den karismatiske mäklaren Andres som tar sig an uppdraget att sälja. Men när Ellinor får se den förfallna egendomen blir hon förälskad. Romance.

MediaNr: P34798

Änkan

av Helene Flood. Bokförlaget Polaris, 2023. Översatt av Leo Gefvert.

7 vol., 652 s. tryckt punktskrift.

Erling segnar ner på cykeln och hittas avliden. Ensam i det stora huset sitter Evy, hans fru sedan fyrtiofem år. Det är något som inte stämmer med makens dödsfall. Föremål försvinner från huset, de vuxna barnen döljer saker för henne och källardörren som alltid är låst står plötsligt på glänt. En gammal vän från Erlings ungdomstid dyker plötsligt upp och har något att berätta. Fanns det personer som ville skada Erling? Spänningsroman.

MediaNr: P34771

Nattsköterskan

av Anna Fredriksson. Bokförlaget Forum, 2024.

8 vol., 750 s. tryckt punktskrift.

Elsa är en ensamstående sjuksköterska som lever för sitt arbete som nattsköterska på en avdelning för människor i livets slutskede. Det hon inte får utlopp för i sitt torftiga vardagsliv får hon i omvårdnaden av sina patienter. Ett undantag är dock hennes tioårige brorson Ture, som hon hoppas snart kunna få adoptera. När en av patienterna berättar en väl dold hemlighet hamnar Elsa i en stark lojalitetskonflikt och hon inser att både hon och brorsonen befinner sig i fara. Thriller.

MediaNr: P34794

Där hjärtat slår rot

av Sharon Gosling. Översatt av Birgitta Karlström. Louise Bäckelin förlag, 2024.

9 vol., 862 s. tryckt punktskrift.

Framgångsrika landskapsarkitekten Luisa har äntligen fått grönt ljus för att sätta igång ett välgörenhetsprojekt som hon och hennes bortgångne make arbetat på i flera år. Hon vill involvera hela samhällen i att skapa vackra trädgårdar på tomma jordlotter runt om i landet. När hon anländer till en sliten kuststad inser hon att det finns en stor risk att projektet inte kommer att bli av. Men hon är fast besluten att förverkliga sin dröm. Feelgood.

MediaNr: P34783

Stålbadet

av Anderz Harning. Askelin & Hägglund, 1985.

6 vol., 566 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i en serie på 2 delar. Skildring av en uppväxt i en nazistisk miljö under 2:a världskrigets slutskede. Huvudperson är en 6-7-årig pojke som utsätts för psykisk och fysisk misshandel av sin styvmor. Miljö: en kuststad i Norrland. A.H., 1938-92.

MediaNr: P34774

Asfåglarna

av Anderz Harning. Askelin & Hägglund, 1985.

6 vol., 526 s. tryckt punktskrift.

2:a, sista delen, i serien inledd med Stålbadet. Skildrar pojken Anders svåra barndomsår i ett nazistiskt hem i ett norrländskt brukssamhälle vid tiden för 2:a världskrigets slut. Han utsätts för psykisk och fysisk misshandel, främst av sin styvmor. Skakande berättelse om den fascistiska ideologin med dess ondska och hur familjen utåt anlägger en demokratisk fasad. A.H., 1938-92.

MediaNr: P34773

España por favor

av Åsa Hellberg. Bokförlaget Forum, 2024.

8 vol., 730 s. tryckt punktskrift.

Tre saker händer samtidigt i Fjällfors: Mias man dör, Nooras dotter blir gravid och Lotta tvingas flytta hem till sin exman i Luleå. Bostäder ska säljas på en övermättad marknad, där elpriserna skjutit i höjden och räntekostnaderna är svindlande till och med för ett hus i Norrlands inland. Hur går det nu med de tre bästisarnas dröm om Spanien? Skulle inte livet bli bättre efter 60? Feelgood.

MediaNr: P34765

Mörkret under isen

av Morten Hesseldahl. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2023.

7 vol., 688 s. tryckt punktskrift.

Pipaluk är en före detta elitsoldat, till hälften grönländsk inuit och till hälften dansk, som lever i misär i Köpenhamn. Hon har blivit sparkad från sitt jobb men vill inte återvända till barndomens Grönland. När den danska underrättelsetjänsten kontaktar henne med ett uppdrag får hon dock anledning att omvärdera sitt beslut. Under ett smältande istäcke på Grönland döljer sig nämligen en kärnvapenbas från kalla krigets dagar. Romanen fick 2022 pris, både som bästa danska och bästa nordiska kriminalroman.

MediaNr: P34729

De förbjudna böckernas bibliotekarie

av Brianna Labuskes. HarperCollins, 2024. Översatt av Susanne Nobel.

10 vol., 890 s. tryckt punktskrift.

Berlin 1933: Efter framgångarna med sin debutroman får den amerikanska författaren Althea James en inbjudan att delta i ett kulturutbytesprogram i Tyskland. För Althea är Berlin en möjligheternas stad, men den föreställningen förändras snabbt. Paris 1936: Hanna Brecht har flytt Tyskland och förföljelsen där. Paris är inte den fristad hon tänkt sig, men på De förbjudna böckernas bibliotek fylls hennes liv sakteliga med ny mening. Roman.

MediaNr: P34808

Förrädaren

av Jørn Lier Horst. Översatt av Marianne Mattsson. Wahlström & Widstrand, 2024.

8 vol., 776 s. tryckt punktskrift.

Den 17:e boken om kommissarie William Wisting. Larvik har drabbats av ett jordskred. När en man hittas död visar det sig att han blivit mördad. Den döde mannen är en svensk polis som infiltrerat ett gäng som sysslar med kidnappningar. När mannens fästmö kommer till Larvik hittas även hon mördad. Samtidigt kidnappas hustrun till en rik affärsman. När även Wistings barnbarn kidnappas tvingas han att göra saker som han inte borde göra som polis.

MediaNr: P34801

Stora boken om virkning

av Margaret Hubert. Översatt av Catharina Andersson. Känguru, 2011.

8 vol., 742 s. tryckt punktskrift.

Författaren Margaret Huberts handbok om virkning innehåller 200 mönster, allt från enkla grundläggande mönster till avancerade. Bland annat flera varianter av mormorsrutor, olika former av friformsvirkning, ovanliga mönster och motivvirkning. Steg-för-steg instruktioner och färgfotografier gör mönstren tydliga att följa. Boken innehåller därutöver fakta om virkning, tips på passande verktyg, information om förkortningar och virksymboler, diagram och register.

MediaNr: P34760

Den hundrade kvinnan

av Simon Häggström. HarperCollins, 2023.

10 vol., 992 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Flickorna som sprang. En ung kvinna hittas brutalt mördad i Humlegården i Stockholm. Polisen misstänker att offret tillhör en grupp prostituerade nigerianska kvinnor och kallar in människohandelsgruppen. Eftersom kriminalinspektör Markus Lundström är bortrest får polisassistent Natalia Volotkova leda arbetet, och bilden av kvinnan etsar sig fast på hennes näthinna. Kan det röra sig om ett ritualmord?.

MediaNr: P34759

Kallbaderskan bland fjällen

av Karin Härjegård. Printz Publishing, 2022.

9 vol., 832 s. tryckt punktskrift.

När Helena får veta att hennes man under lång tid svikit och lurat henne flyr hon stan för Härjedalens fjäll. På en vandring möter hon den unga och livsstarka Louise, som driver ett våffelbruk på fjället. De blir snabbt vänner, och Louise lyckas övertala Helena att bada kallt i fjällsjöar och långsamt hitta ny livsglädje. Men Helena bär på ett mörker från barndomen, som hon måste överkomma för att bli hel.

MediaNr: P34780

Fåglarnas namn

av Jeanette Jansson. Lava, 2023.

4 vol., 314 s. tryckt punktskrift.

Novellsamling som vill utforska livets mångskiftande dimensioner. Berättelserna kretsar kring naturen, fåglar och djurlivet, samtidigt som de kastar ljus över de utmaningar som synskadade personer möter. Vi möter Lilly, som kämpar för att finna kärlek efter upprepade svek, och Sandra, som nyss blivit blind och letar efter en ny mening i tillvaron. En annan berättelse följer en mor som desperat söker efter sin försvunna dotter.

MediaNr: P34758

Om en syster

av Marcus Jarl. Norstedts, 2023.

10 vol., 1006 s. tryckt punktskrift.

Om Julia och Liv, två systrar och skilsmässobarn. Som barn växte de upp med två separerade och olyckliga föräldrar. Som vuxen blev Liv en lyxhustru, gift med en jurist. Julia strävar på som singelmamma och hårt arbetande sjuksköterska med ett ständigt dåligt samvete för sin son. Systrarnas relation är sådär när det en dag inträffar något som ställer saker på sin spets. Vem ska vara storasystern som hanterar en sanning som inte kan yttras? En berättelse om kärlek, rädsla och skam.

MediaNr: P34727

Häxön

av Anna-Karin Karlsson. Speja, 2020.

1 vol., 58 s. tryckt punktskrift.

Syskonen Saga och Emil har sommarlov och åker med sin mamma till ön Blå Jungfrun. Ön kallas för både Blåkulla och Häxön. Saga och Emil ser en flicka på ön som verkar vara rädd för något. Plötsligt har de åkt bakåt i tiden till året 1609. Det visar sig att flickan de ser är anklagad för att vara en häxa och syskonen måste rädda henne. Kapitelbok.

MediaNr: P34753

De utvalda

av Helena Kubicek Boye. Norstedts, 2023.

8 vol., 758 s. tryckt punktskrift.

En välkänd man i Malmö hittas mördad med munnen sönderbränd i ett nybyggt lägenhetshus. Gulte från Malmöpolisens specialgrupp för grova brott är först på plats. Samtidigt har Stockholmspolisen Truls Reimer blivit förvisad till specialgruppen i Malmö efter att ha fått allt för många klagomål. Psykologen Kattis Olsson har slutat som profilerare men hoppar in igen och hjälper polisen med att hitta gärningsmannen som brännmärker män i Malmö.

MediaNr: P34795

Far inte till havet

av Elin Anna Labba. Norstedts, 2024.

8 vol., 766 s. tryckt punktskrift.

När Ingá och Rávdná kommer hem till sommarlandet ligger byn redan under vatten. Utan att förvarna dem har Bolaget dämt upp sjön igen, och det som en gång var ett sjösystem har blivit ett ogästvänligt hav. I djupet skymtar kåtornas tak. När Rávdná bestämmer sig för att bygga ett riktigt hus, trots att hon egentligen inte får lov som nomadiserande same, blir den lilla familjen mer och mer distanserad från de övriga i byn. Romandebut.

MediaNr: P34741

Källorna

av Marie-Hélène Lafon. Översatt av Anna Säflund-Orstadius. Elisabeth Grate bokförlag, 2023.

2 vol., 174 s. tryckt punktskrift.

Självbiografisk berättelse med tre tidsplan och tre familjemedlemmar i fokus. En mammas skräck och utsatthet i en våldsam relation, en pappas ensamhet och tynande tillvaro i en tid som han inte förstår sig på, och den sedermera vuxna dottern som söker upp platsen där hon och modern var fjättrade under ett antal år. Boken utspelar sig i centrala Frankrike, i författarens hembygd i Cantal.

MediaNr: P34775

Eftervintern

av Jacob Lindfors. Piratförlaget, 2024.

10 vol., 1000 s. tryckt punktskrift.

Fjärde och sista delen i serien som börjar med Vinterpacket. Ett sabotage har avslöjat Sveriges hemliga kärnvapen inför hela världen. Ryssland svarar med att gå in med en militär styrka i finska Lappland för att ta Norden som gisslan. Den stridshärdade operatören Mattias Kassian får leda ett internationellt team på ett hemligt uppdrag för att tvinga fram fred. Men ju längre Kassians uppdrag drar ut på tiden, desto mer närmar mardrömmen sig.

MediaNr: P34744

Fiendevän

av Sara H. Olsson. HarperCollins, 2021.

8 vol., 710 s. tryckt punktskrift.

1941: Tvillingarna Inger och Ingvar växer upp i det lilla samhället Ellinge utanför Varberg. När Ingvar hittar en skadad tysk soldat ställs han inför ett moraliskt dilemma. Ska han följa sitt samvete och rädda en medmänniska eller lämna honom åt sitt öde? Nutid: Paula och hennes familj flyttar till Ellinge. Hon blir nyfiken på en gammal ruin och börjar undersöka vad som hände med människorna som bodde där. Första delen i en serie.

MediaNr: P34779

Hotellgästen

av Christina Olséni. Bokfabriken, 2021.

8 vol., 744 s. tryckt punktskrift.

Del 7 i serien Mord i Falsterbo som börjar med Badhytten. Sommaren på Falsterbonäset har knappt börjat när en känd influencer hittas död i poolen på Hotell Gässlingen. Skanörpolisen Mårten Lind kastar sig huvudstupa in i mordutredningen och tar hjälp av vännen Egon, 88 år. När ännu en hotellgäst mister livet, samtidigt som församlingen med Egon i spetsen har besök av en delegation från Knislinge kyrka, blir saker och ting dödligt komplicerade.

MediaNr: P34764

Arnes julhelvete

av Christina Olséni. Bokfabriken, 2023.

8 vol., 728 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med Ester Karlsson med K. När en av körmedlemmarna i Herrens Bönor hittas död i Lunds domkyrka är Ester med K snabb på att ta hennes plats för att försöka lösa mordet. Detta gör att hennes svåger, hypokondrikern Arne motvilligt måste ta hand om Esters kakadua Roland. Förutom detta tvingas Arne ut i julhandeln, han måste övningsköra med ett barnbarn på glashala gator och dessutom hinna till sina inbokade läkarbesök.

MediaNr: P34726

Den här vintern

av Alice Oseman. Översatt av My Bergström. Cobolt, 2023.

2 vol., 148 s. tryckt punktskrift.

Det är juldag och Tori, Charlie och Oliver Spring har haft en jobbig höst bakom sig. Charlie har varit inlagd på en psykiatrisk klinik för ätstörning och självskadebeteende och omgivningen har visat sig allt annat än förstående. De tre syskonen berättar om vartannat om att vara drabbad eller medberoende och hur de ska kunna fira en normal jul och verka normala i en onormal tid. Lättsamhet blandas med allvar men läsaren får även ta del av en dos framtidstro. För läsåldern 12-15 år.

MediaNr: P34724

Magnus och skeppshunden Jack

av Hans Peterson. Rabén & Sjögren, 1979.

5 vol., 408 s. tryckt punktskrift.

Göteborgspojken Magnus flyttar från innerstaden till Hisingen, han får en lillebror och han tar hand om en bortsprungen hund, skeppshunden Jack, som han tycker mycket om. När Jacks riktiga husse kommer tillbaka och vill ha tillbaka sin hund, blir Magnus ledsen. Stillsamma vardagsberättelser med ett enkelt språk.

MediaNr: P34762

Det perfekta offret

av Nora Roberts. Översatt av Camilla Jacobsson. Albert Bonniers förlag, 2024.

14 vol., 1340 s. tryckt punktskrift.

Morgan Albright drömmer om att äga en egen bar och hon arbetar frenetiskt med sina småjobb för att spara ihop till en startsumma. Hennes ambitioner sätts dock P för av en IT-tekniker utrustad med viss charm. Han snillar Morgan på hennes tillgångar och mördar dessutom hennes närmaste väninna. Pank och stukad flyr hon till mormor i Vermont men rädslan för IT-teknikern överger henne inte. Har han månne planer på att hälsa på henne i Vermont? Krimi med rysarinslag.

MediaNr: P34802

Hundra procent ströga

av Pär Sahlin. Hegas, 2023.

2 vol., 114 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien Säva spinoff, där första delen heter Hundra procent rost. Osman och Elli är redo att ta epa-körkort och drömmen om att ströga genom Sävaträsk är inom räckhåll. Men när Osman förälskar sig i en sliten Amazon växer oron. Hans föräldrar hatar epa-traktorer och vill att han ska ägna sin tid åt annat. Ellis föräldrar däremot älskar motorer och hennes Mercedes står redo, men kommer hon klara teoriprovet? Passar läsare 13 år och uppåt.

MediaNr: P34752

Ledstjärnor

av Dani Shapiro. Översatt av Manni Kössler. Brombergs, 2023.

7 vol., 608 s. tryckt punktskrift.

1985 leder en rad dåliga beslut av tonårssyskonen Theo och Sarah till en bilolycka där en av deras kamrater dör. Theo och Sarah överlever men är märkta av skuld. Familjen kommer överens om att inte tala om händelsen. Berättelsen rör sig mellan slutat av 1900-talet och 2020. Olyckan ingen nämner men alla minns påverkar på olika deras liv och trasar sönder familjen. Kan grannpojken Waldo som ser saker på ett sätt som inte andra ser hjälpa dem?.

MediaNr: P34745

Att hitta hem

av Caroline Twamley. Historiska Media, 2023.

8 vol., 726 s. tryckt punktskrift.

Irland, 1960. Hunger och smuts är 16-åriga Colleens ständiga följeslagare, bara den unge Billy kan få henne att glömma misären. När Colleen blir gravid är skammen så stor att den överskuggar både faderns alkoholproblem och hans våld. Sextio år senare är Irland drömresmålet för nyskilda Inga. Hon har tidigare alltid förlitat sig på sin make men under resan växer hennes självförtroende. Samtidigt i Sverige sörjer Malin sin bortgångna mamma. Roman.

MediaNr: P34790

Dödsbringaren

av Jan-Erik Ullström. Lind & Co, 2022.

9 vol., 888 s. tryckt punktskrift.

Första delen i Sveablot-serien. Sebastian har varit med ovanligt länge i historiens skeenden, inte mindre än 650 år. Sedan hans ankomst har han tjänat Rom och påvemakten. Livskraften får han av att knyta människor till sig och nu, när vi kommit fram till Karl XII:s död 1718, heter hon Beata. Världen håller på att förändras och han hotas av en ulv som växer sig allt starkare. Ska Sebastian ändra historiens gång och i så fall – till vems fördel? Nordic fantasy.

MediaNr: P34735

Med liv och lust

av Karin Wahlberg. Albert Bonniers förlag, 2024.

11 vol., 958 s. tryckt punktskrift.

Del 4 i serien som börjar med Än finns det hopp. Det har hunnit bli 1963 i Ekstad och en ny tid står för dörren. Hos barnmorskan Stina och hennes kolleger har männen börjat vilja vara med vid förlossningarna. Läkarfrun Nancy, numera reporter på Ekstad-Tidningen, bevakar den senaste tidens bränder som skapar oro bland ortsborna. Är det en pyroman som är i farten? För syster Greta vankas snart pensionen efter ett långt yrkesliv. Roman.

MediaNr: P34807

Plommonträdet

av Ellen Marie Wiseman. Översatt av Leif Jacobsen. Massolit, 2013.

12 vol., 1148 s. tryckt punktskrift.

En berättelse om mod och beslutsamhet. Boken utspelar sig i Tyskland under andra världskriget, och vi får följa huvudpersonen Christine och hennes kamp för att få vara med den hon älskar. Christine har förälskat sig i den unge juden Isaac, under kriget skiljs de åt och får på skilda håll uppleva det nazistiska förtrycket. E-M.W. är amerikanska, med tyskt ursprung.

MediaNr: P34749

Rent hus

av Alia Trabucco Zerán. Wahlström & Widstrand, 2023. Översatt av Hanna Nordenhök.

6 vol., 501 s. tryckt punktskrift.

En liten flicka har dött under märkliga omständigheter och ett hembiträde berättar sin historia inifrån en fängelsecell. Kvinnan heter Estela, och har lämnat sin mor och ett fattigt liv på landsbygden för att bli tjänsteflicka hos en välbärgad familj i Santiago. I bekännelsens form rullar en skakande berättelse fram om alienation och maktlöshet, med förgreningar in i det chilenska klassamhällets mörkaste vrår. Roman.

MediaNr: P34822

Ryska posten

av Mikael Zettersten. Jengel Förlag AB, 2023.

16 vol., 1572 s. tryckt punktskrift.

Genforskaren Carolina Ersdotter-Cox drar sig undan till en by i Jämtland för att slicka såren efter att hon, i eget tycke, blivit oskyldigt anklagad för forskningsfusk. Där börjar hon nysta i sin morfars oförklarliga självmord. Carolinas sökande i historiska och nutida oförrätter, samt ett mystiskt kodat brev, väcker den ryska underrättelsetjänstens intresse. Och snart sker ett spektakulärt mord som skakar om hennes tillvaro. Spänningsroman.

MediaNr: P34791

Facklitteratur

Ät hjärnsmart!

av Kristina Andersson. Tukan Förlag, 2018.

5 vol., 432 s. tryckt punktskrift.

En bok om hur kost och matval påverkar hjärnan. Författaren beskriver vilka råvaror som förbättrar minnet och inlärningen, och hur du skapar goda förutsättningar för bättre psykisk hälsa och ett långt liv. Hon berättar också varför du, enligt henne, faller för söta smaker trots att du försöker låta bli och vad det är för starka drivkrafter i din kropp som motarbetar dina goda föresatser. Kristina Andersson är näringsfysiolog.

MediaNr: P34811

Hunger

av Kristina Andersson. Polaris, 2023.

6 vol., 534 s. tryckt punktskrift.

Näringsfysiologen Kristina Andersson skriver att vi från början åt för att överleva. Men nu har vi ett överflöd av mat som i stället ger motsatt effekt. Författaren vill därför ge oss en förståelse för vilka drivkrafter som ligger bakom vår tids överätande och hur vi ska göra för att äta rätt, lagom och hälsosamt. Med hjälp av fakta, tips och egna erfarenheter ger författaren läsaren verktyg att förstå sin hunger. Det kommer i sin tur ska leda till ett längre och lyckligare liv.

MediaNr: P34763

Tillsammans

av Lasse Berg. Ordfront, 2024.

11 vol., 1090 s. tryckt punktskrift.

Boken liknar ett resereportage som rör sig mellan ämnen, kontinenter och tidsepoker. Utifrån författarens långa erfarenhet som reporter i Asien och Afrika och med utgångspunkt i den lilla människans upplevelser blir det personlig reflektion över samtiden. Trots de hot vi står inför menar han att det också finns ett hopp i människans inneboende natur. Innehåller slutnoter, källförteckning och personregister. Författaren är journalist.

MediaNr: P34755

Gustav Vasas väg till tronen

av Tomas Blom. Historiska media, 2023.

4 vol., 287 s. tryckt punktskrift.

Historien om hur Sveriges kanske mest kända regent mot alla odds nådde makten. Historien omfattar både Stockholms blodbad, befrielsekriget och uppbrottet från Kalmarunionen och knyter an till de större förändringar som Sverige genomgick under 1500-talet. Med nyare forskning kan författaren slå hål på de myter som uppstått ur äldre källor och visa en ny bild av Gustav Vasa och hans väg till makten. Ingår i serien Sveriges dramatiska historia.

MediaNr: P34821

"Jag tror jag går in i hans rum och öppnar en väska till"

av Marie-Louise Ekman. Piratförlaget, 2023.

2 vol., 184 s. tryckt punktskrift.

Konstnären och regissören Marie-Louise Ekman (f. 1944) berättar om sin älskade, skådespelaren Gösta Ekman (1939-2017) delvis genom hans dagböcker, alltifrån det tidiga 50-talet till 70-talet och delvis med hjälp av korta brottstycken från hennes mans sjukrum under hans sista dygn i livet. I dagböckerna framträder en ung och osäker man som ibland talar om självmord medan interiörerna från sjukrummet genomsyras av det obönhörliga slutet. En ömsint skildring av att mista sin älskade.

MediaNr: P34810

Det växer saft och sylt överallt

av My Feldt. Bonnier fakta, 2023.

4 vol., 394 s. tryckt punktskrift.

I bokens inledning berättar författaren om sin barndom och hur den påverkat hennes förhållningssätt till naturen och till allt vi kan göra av det som växer. I receptdelen ryms både klassiska sylter och safter och mer ovanliga recept på till exempel tallkottesylt, luktärtssaft, granskottssirap och ketchup på nypon. Recepten är utförliga och samspelar med berättelserna om författarens liv med mat och natur. Författaren är konditor.

MediaNr: P34778

Sveriges historia

av Bengt Fredrikson. LL-förlaget, 2019.

8 vol., 734 s. tryckt punktskrift.

Det här är en historia om hur Sverige blev det land det är idag. Det är en historia om mäktiga kvinnor och män, krig och mord, uppror och samarbete. Läsaren får möta kvinnorna som klädde ut sig till män för att bli soldater och invandrarna som redan för tusen år sedan kom hit med sina kunskaper. Läsaren får också lära sig om när svenskarna flydde till Amerika, när landet fick sina första tonåringar och hur det fattiga landet blev rikt. Lättläst.

MediaNr: P34750

Hindrad

av Finn Hellman.

3 vol., 210 s. tryckt punktskrift.

Den här uppsatsen handlar om att blinda i Sverige med ledarhund hindras. Det samma gäller personer med andra funktionsnedsättningar med assistanshund. De hindras från att använda sina levande hjälpmedel som det är tänkt. Uppsatsen bygger på gruppintervjuer, dagböcker och enkätsvar från cirka 215 assistans- och ledarhundsförare.

MediaNr: P34670

Risbergska skolan 1971-2016

av Åke Johansson. Mark Station förlag, 2023.

5 vol., 462 s. tryckt punktskrift.

Bok om Risbergska skolan i Örebro åren 1971 – 2016. Bygger till stor del på intervjuer med elever och personal. Författaren har varit rektor på skolan.

MediaNr: P34757

Doppelgänger

av Naomi Klein. Översatt av Ola Nilsson. Ordfront, 2023.

15 vol., 1430 s. tryckt punktskrift.

Naomi Klein ger sig in i den vildvuxna djungeln av alternativa fakta och konspirationsteorier. En art som dessutom fick extra gödning under pandemin där covid-19 beskrevs som en komplott för att förslava mänskligheten. Med titeln Doppelgänger (dubbelgångare) anspelar författaren på hur företrädare för yttersta högern speglar vänsterns retorik för att sedan förvränga dess innehåll till något ytterst negativt. En omfattande studie utifrån hennes egen systemkritik av den globala kapitalismen.

MediaNr: P34734

Instängda barn

av Leone Milton. Word Audio Publishing, 2023.

4 vol., 398 s. tryckt punktskrift.

Författaren försöker besvara frågan om vad som driver föräldrar att låsa in sina barn och hur barnen mår som vuxna. Han refererar till tre omtalade fall: Åsa, Roger och deras fem barn blev kända som Ystadsfamiljen; barnen hölls instängda i hemmet och fick aldrig gå i någon skola. På en ensligt belägen gård i Skåne bodde ”pastorn” vars döttrar isolerades från omvärlden. I Bromölla hölls Melina gömd av sin pappa i nästan två decennier.

MediaNr: P34813

Ris

av Tove Nilsson Jakobson. Natur & Kultur, 2023.

5 vol., 460 s. tryckt punktskrift.

En matresa i risets tecken. Boken inleds med en genomgång av odlingsmetoder, historia och möten med risodlande bönder runt om i världen. Huvuddelen är en kokbok med recept från hela världen där ris är basen. Recepten har tillagningsanvisningar och personliga tips och introduktioner till rätten. Innehåller alfabetiskt receptregister. Författaren är matstylist och kock. Kokbok.

MediaNr: P34772

Aldrig mer trött

av Pia Norup. Översatt av Thomas Andersson. Bonnier Fakta, 2022.

8 vol., 724 s. tryckt punktskrift.

Trötthet yttrar sig i många olika former. Fysisk-, mental- eller livströtthet är bara några variationer som allt fler känner sig drabbade av. Pia Norup är läkare och försöker ge råd med utgångspunkt från mitokondrierna, kroppens ” mikroskopiska cellkraftverk”, som hon beskriver dem. Med hjälp av en modifierad medelhavskost, med mer fett och mindre kolhydrater, och ett fyraveckors energischema, vill författaren ge den trötte verktyg att övervinna sin dåsighet.

MediaNr: P34751

Böcker för barn

Skönlitteratur

Nattfågel

av Katya Balen. Översatt av Helena Olsson. Argasso, 2024.

1 vol., 86 s. tryckt punktskrift.

Fristående fortsättning på Fågelgömman. När Noahs pappa, som bor i New York, kommer och hälsar på för första gången på länge hittar han och Noah en skadad fågel ute i skogen. Noah vill rädda fågeln medan hans pappa tycker att det är bättre att bara låta den dö en naturlig död. Konflikten som har legat och pyrt mellan dem ända sedan Noahs pappa flyttade exploderar. Ska de någonsin lära sig att förstå varandra på riktigt?.

MediaNr: P34782

Där ljuset kommer in

av Anette Eggert. Opal, 2024.

5 vol., 406 s. tryckt punktskrift.

Sonja går i slutet av högstadiet. Pappa mår dåligt och familjen oroar sig över att han kanske inte kommer orka leva längre. Sonja plågas av vad hon hörde mamma säga i telefon – att allting började när Sonja föddes. Ljuset i hennes liv är kompisarna Bang och Lilly. Sen träffar hon Tom och deras kärlek tar fart. Men då vänds livet upp och ner och Sonja känner att allt hon rör vid går sönder.

MediaNr: P34748

Hjärtat i källaren

av Micaela Favilla. Bonnier Carlsen, 2023.

2 vol., 167 s. tryckt punktskrift.

Tysta och blyga Aurora är en tjej som mest hänger med. När barnen på gården leker källargömme hittar hon en märklig rödbeta i ett av källarförråden. Eller är det i själva verket ett hjärta? En sak är i alla fall säker. Så snart hon plockat upp den röda, bultande klumpen börjar märkliga saker att hända. Det är som om något annat styr Aurora - ofta mot saker hon är riktigt rädd för. Samtidigt börjar klumpens ägare - en läskig tant - förfölja henne.

MediaNr: P34078

Farligt guld

av Pia Hagmar. B. Wahlströms, 2024.

2 vol., 198 s. tryckt punktskrift.

Tredje delen i serien som börjar med Rädda hunden. Maggot och Molly blir vittnen till ett rån i en guldaffär. Molly vill bli kändis och vill genast ta reda på vem rånaren är. Maggot är mer tillbakalutad och vill mest ta det lugnt men för Mollys skull ställer han upp på att spåra rånaren. Efter mycket spänning och dramatik börjar de förstå vem som gjort det. Kanske hinner de avslöja rånaren innan polisen? Kapitelbok med svartvita illustrationer av Peter Bergting. För åldern 6-9 år.

MediaNr: P34723

Drömmarnas eko

av Erin Hunter. Översatt av Elin Pirttimaa Rosén. Bokfabriken, 2024.

7 vol., 650 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i Warriors fjärde svit Stjärnornas budskap som börjar med Den fjärde lärlingen. Enligt en uråldrig profetia kommer fyra av katterna i Åskklanen att ha makten bland krigarkatterna. Nu vet Duvtass att hon är den tredje katten som behövs. Lejonflamma tränar ungkatterna i strid och Blåtass kämpar med att vara medicinskt ansvarig i klanen. Vinterunge har börjat bli avundsjuk på sin syster. Samtidigt närmar sig onda krafter klanen. Kommer klanen att kunna skyddas?.

MediaNr: P34746

Stickor

av Patrice Lawrence. Översatt av Maria Fröberg. Argasso, 2023.

3 vol., 212 s. tryckt punktskrift.

Charlene är 15 år och bor i en fosterfamilj. Hon är olycklig efter att hennes mamma dött, blir lätt väldigt arg och kan inte lita på andra människor. Hennes enda nära relation är halvsystern Kandy som hon har stickat en filt till. När hon inte får träffa sin halvsyster får hon ett utbrott och hamnar i stället hos polisen. Hur ska hon kunna få förtroende igen för sin omgivning och måste hon be om ursäkt? Prisbelönad med bland annat Little Rebels Reward.

MediaNr: P34733

Jag vill dig

av Christina Lindström. B. Wahlströms, 2024.

6 vol., 590 s. tryckt punktskrift.

Växelvis följer vi Dante och Ebba. Artonåriga Dante har alltid känt sig utanför och det beror dels på ansiktsförlamningen han har i halva ansiktet, dels på hans alkoholiserade pappa. Ebba däremot är alltid positiv och nästan överdrivet glad. Hon vill kompensera för sin ångestfyllda syster Lovisa. Dante och Ebba möts på en spanskalektion och känslor uppstår trots deras olikheter, men de kanske är mer lika än de tror. Från 15 år och uppåt.

MediaNr: P34732

Expedition Snöstorm

av Hans Peterson. Rabén & Sjögren, 1968.

3 vol., 300 s. tryckt punktskrift.

Författaren Hans Peterson skrev Expedition snöstorm 1968. Boken handlar om pojken Ola som går ut i en snöstorm efter att han fått en örfil av sin pappa. Tillsammans med Cecilia och Bengt ger sig Ola ut i den värsta snöstormen som någonsin drabbat Göteborg. Kompisarna får uppleva massor av spännande äventyr och oväntade möten under den kalla snönatten. Passar läsare 9–12 år.

MediaNr: P34776

Familjen Amarant flyttar in

av Elin Ruuth. Bonnier Carlsen, 2024.

1 vol., 92 s. tryckt punktskrift.

Första boken i en trilogi. En besynnerlig familj flyttar in i Neos grannskap, till ett gammalt övergivet hus som Neo länge velat besöka. Familjen Amarant verkar komma direkt från förra seklet då de har tjänstefolk och tillhör en gammal aktad släkt. En annan kuriös detalj är att de har djurlika drag och en krokodil som husdjur. Neo längtar efter att få nya vänner men kan de vara hur konstiga som helst? Illustrationer av Johanna Magoria. För åldersgruppen barn och ungdom.

MediaNr: P34718

Den gula tröjan

av Åsa-Caroline Salomonsson. Idus förlag, 2024.

1 vol., 48 s. tryckt punktskrift.

Anna saknar Johan. Ingen på gruppboendet vet om att hon är kär i honom, inte heller Johan själv. Gruppboendet Solfriden där hon bor har en fin trädgård och här håller Anna helst till, iklädd sin gula tröja. Hon är olyckligt kär och vill helst vara för sig själv. Hon anar inte att hennes kompis planerar en utflykt för att få henne på bättre humör. Lättläst i tio kapitel och vänder sig till personer med olika funktionsvarianter och lässvårigheter.

MediaNr: P34767

Den största lögnen

av Johanna Solberger. Rabén & Sjögren, 2024.

4 vol., 382 s. tryckt punktskrift.

När Noomi ska börja gymnasiet försvinner hennes storasyster Lia. Noomi vill hitta sin syster och övertala henne att komma hem igen. Samtidigt blir Noomi aktiv i skolans teatergrupp där hon skaffar nya vänner och blir intresserad av Nils. Men familjen som är med i en strikt kristen församling accepterar inte att hon umgås med vem som helst. Noomi riskerar att bli utesluten och tappa kontakten med sin familj.

MediaNr: P34766

Häxhammaren

av Johanna Strömqvist. Bonnier Carlsen, 2024.

4 vol., 310 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Silver & Stål som börjar med Helvetets portar. Lilly och Vincent har precis hämtat sig från sitt senaste äventyr när Lilly börjar få magiska krafter. Eftersom hon inte är en färdig häxa kan krafterna vara farliga. Lilly börjar se en mystisk vålnad i spegeln och samtidigt är det någon som verkar vilja fortsätta den brutala häxjakten. När Lilly och Vincents mammor åker fast behöver kompisarna kämpa mot fiender och hot. Kapitelbok.

MediaNr: P34737

Den som måste livet leva

av Linda Wahlund. Speja, [2022].

4 vol., 308 s. tryckt punktskrift.

I den här boken berättar Moa om hur det är att förlora sin bästa kompis till cancer, om hur det känns som att man själv också dör. Hur ska man kunna leva vidare med en sådan stor saknad i kroppen? Ingen förstår vad Moa går igenom och hon orkar inte svara på fler frågor om hur hon mår. Till slut hittar Moa en väg, och hon bestämmer sig för att livet måste levas. I boken Den som måste döden dö är det den dödssjuka Mys perspektiv som står i fokus. Passar läsare från 12–15 år.

MediaNr: P34768

Sjuk i hela huvudet

av Mia Öström. Gilla böcker, 2024.

4 vol., 388 s. tryckt punktskrift.

Alvas mamma är inlagd på ett behandlingshem efter hon haft en psykos. För att hantera sin oro startar Alva ett modighetsprojekt där hon ska ta itu med sina rädslor. Rädslan för djupt vatten och spindlar försöker Alva bli av med men rädslan för att mamma eller pappa ska dö går inte att göra något åt. Till sin hjälp med utmaningen har hon sina kompisar tvillingarna. Och kanske behöver hon inte vara rädd för att bli dissad av en snygg kille.

MediaNr: P34777

Specialproduktioner

Bredvidböcker

Valpen

av Ingrid Flygare. Rabén & Sjögren, 2021.

1 vol., 16 s. tryckt punktskrift.

Småbarnsbilderbok. Den lilla valpen får för första gången göra en bussresa till stan för att besöka hundfrisören. Handlingen berättas ur valpens perspektiv och valpens känslor är i fokus. Ljudåtergivelser lockar till dialog, att härma och hänga med i berättelsen. Andra delen i en bokserie om djurens ungar.

MediaNr: P33100

Interfolierade böcker

Åka vagn

av Eva Jacobson. Lilla Piratförlaget, 2023.

24 blad tryckt punktskrift.

I Eva Jacobsons bilderbok får vi möta Lalla, som brukar köra Tuss upp på berget för att titta på flygplan. Men en dag får Lalla en docka i present. Nu blir det i stället Dockan, som får åka vagn och Tuss känner sig övergiven och ledsen. Genom att klä ut sig till Dockan försöker Tuss återvinna hennes kärlek. Lalla låtsas som om hon tror att det är Dockan. I en sista bild får man se hur de alla tre tittar på ett flygplan. En bok om starka känslor och hur man kan övervinna dem. För barn 3-6 år.

MediaNr: P34312

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The eagle has flown

av Jack Higgins. Harper, 2013.

7 vol., 648 s. tryckt punktskrift.

Fortsättning på författarens debutbok Örnen har landat. Den tyske översten Kurt Steiner misslyckas med kidnappningen av Churchill och hamnar i brittisk fångenskap. Han ska i "Örnens flykt" fritas av SS-generalen Walter Schellenberg på order av Himmler, som också planerar att mörda Hitler. Spel på storpolitisk nivå alltså, med tysk och brittisk underrättelsetjänst i aktion. På engelska.

MediaNr: P34784