Nya punktskriftsböcker januari 2023

Inledning

Listan är uppdelad i 4 huvuddelar; Litteratur för vuxna, Litteratur för barn, Specialproduktioner samt böcker på andra språk än svenska, vilka ligger på den första rubriknivån. Litteratur för vuxna och Litteratur för barn är i sin tur uppdelad på skön- respektive facklitteratur. Böcker på andra språk än svenska är uppdelad i Böcker för barn och böcker för vuxna. Boktitlarna ligger på nivå 3.

Listan omfattar 58 titlar.

Litteratur för vuxna

Skönlitteratur

Variationer på imperfekt

av Nina Burton. Albert Bonniers förlag, 2022.

1 vol., 54 s. tryckt punktskrift.

Med denna diktsamling återvänder Nina Burton till lyriken med en samling dikter om livets olika tempus. I dikterna pågår ett koncentrerat samtal mellan det avslutade och det oavslutade. Vilka former gäller för det kommande, för det förgångna? Nina Burton, född 1946, är en svensk poet och essäist.

MediaNr: P33921

En ny gud

av Zara Kjellner. Nirstedt/litteratur, 2022.

5 vol., 498 s. tryckt punktskrift.

Leila följer med pojkvännen Ludvig till hans familjs ståtliga gods. Fadern är husets självklara överhuvud, men välståndet kommer från hans fru, som sjunker djupare ner i sammetssofforna för varje glas vin. Ludvig och hans bror ska nu lära sig att sköta godset. Leila är främmande för den nya miljön, men tillsammans med hembiträdet Dolores inleder hon ett märkligt spel och när jaktsäsongen närmar sig är det inte lika självklart vem som bestämmer.

MediaNr: P33798

Änglarummet

av Ewa Klingberg. Historiska media, 2022.

5 vol., 442 s. tryckt punktskrift.

Första delen i feelgoodserien Evigheten AB, en så kallad spinoff på serien Begravningsbyrån Tranan. Angelika har startat eget och har sin kundmottagning på badhotellet i Tranås. Där tar hon emot människor som befinner sig i livets slutskede och som är i behov av en hand att hålla i när det är dags att somna in. Men hennes framtid är osäker och snart blir Angelika erbjuden ett annorlunda uppdrag som hon inte kan tacka nej till.

MediaNr: P33863

Selma Lagerlöfs jul

av Selma Lagerlöf. Romanus & Selling, 2022.

7 vol., 680 s. tryckt punktskrift.

Julberättelser, författade för dåtida jultidningar, samlade av Lagerlöfbiografen Anna-Karin Palm. I 24 kapitel skildras bland annat välbeställda bönder, utblottade tiggare, gengångare, tomtar och troll med den sedvanliga berättarglädje man associerar med författaren. Det råder en ålderdomlig och något sentimental stämning i berättelserna och över allt vilar Guds blick. Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur 1909.

MediaNr: P33788

Medan snön faller i Ådala

av Åsa Liabäck. Printz publishing, 2022.

8 vol., 796 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med I hjärtat av Ådala. Ådala koloniområde har stängt för året och ligger tyst och stilla i väntan på en ny säsong. Helt tyst är det dock inte, alla kan inte hålla sig borta från området. Ragnar gör sitt bästa för att hålla koll på sina vänner i väntan på att kaffestugan kan invigas. Markus har återvänt från USA med brustet hjärta, Patric och Anna väntar barn och Stephanie hittar en oväntad vän. Allt medan julen nalkas.

MediaNr: P33764

En djupfryst man i gula byxor

av Kalle Löfqvist. Word Audio Publishing Intl. AB, 2022.

7 vol., 706 s. tryckt punktskrift.

Första delen i deckarserien Morden i Lund. Oskar Stenvall är en man utan ambitioner. När hans studiekamraterna gjorde karriär och skaffade familj blev han kvar på sin resebyrå på Lilla Fiskaregatan i Lund förande en stillsam tillvaro. Hans liv förändras dock abrupt när praoeleven Hanna från Arlöv kliver in i hans liv. Detta, ett mordförsök på hans granne och en misstänkt gärningsman i hans gamla Volvo innebär starten på en smått absurd roadtrip genom Europa. Debutroman.

MediaNr: P33797

Kodknäckaren

av Jia Mai. Översatt av Mikael Wiberg. Chin Lit, 2022.

10 vol., 944 s. tryckt punktskrift.

Rong Jinzhen är en inåtvänd pojke med autistiska drag och som av vissa påstås kunna tyda drömmar. Men Lisiewicz, en gästprofessor i Kina under andra världskriget, upptäcker att Jinzhen egentligen är ett geni med stor talang för beräkningar. Under kalla kriget rekryteras Jinzhen till en topphemlig enhet för att arbeta som kryptograf. Arbetet drar honom allt djupare in i en oändlig spiral av tankar och allt längre bort från verkligheten.

MediaNr: P33860

Hon som äter jord

av Dolores Reyes. Översatt av Siri Hultén. Palabra förlag, 2021.

4 vol., 344 s. tryckt punktskrift.

En flicka i tonåren upptäcker att hon har en övernaturlig förmåga: när hon äter jord kan hon för sitt inre se vad som hänt de som gått på jorden. Ryktet om hennes förmåga sprider sig och allt fler kommer till slumområdet där hon bor för att få svar på var de som försvunnit befinner sig. Till slut tar också polisen hjälp av henne för att lösa fall. Denna debutroman gavs ursprungligen ut i Argentina 2019 och har översatts till en lång rad språk.

MediaNr: P33871

Midnattsdåd

av Nora Roberts. Översatt av Camilla Jacobsson. Albert Bonniers förlag, 2023.

13 vol., 1294 s. tryckt punktskrift.

Harry Booth är en av världens skickligaste konst- och juveltjuvar. Han är ovanlig i sin bransch – en bildad gentlemannatjuv med trasig barndom. I Harrys värld gör kärleken en sårbar. När han förälskar sig i Miranda Emerson, sin professors rödhåriga dotter, inser han att han måste bryta sig fri. Bara så kan han våga hoppas på ett lyckligt slut – på något mer värdefullt än allt han någonsin stulit. Spänningsroman.

MediaNr: P33918

Som vi lekte

av Ninni Schulman. Bazar förlag, 2023.

10 vol., 972 s. tryckt punktskrift.

Första delen i Siljanserien. Året är 1982. Den tolvårige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Före detta polisen Ingrid Wolt har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias.

MediaNr: P33917

Oceanen

av Steve Sem-Sandberg. Albert Bonniers förlag, 2022.

7 vol., 604 s. tryckt punktskrift.

Hösten 1765 befinner sig Jean-Jacques Rousseau på en ö utanför Bern. Han är en av Europas mest omtalade personer men hans resonemang om samhället och religionen har gjort att han förvisats och befinner sig i landsflykt. Under några veckor har han fått fristad på ön där han ägnar sig år botaniska observationer. Men han plågas av grubblerier, svek, ständiga urinvägsbesvär och onda drömmar och inser att fristaden bara är tillfällig. Dokumentärroman.

MediaNr: P33811

Läckan

av Karl G. Sjödin. Tiden, 1990.

6 vol., 544 s. tryckt punktskrift.

Departementssekreterare Per Jönsson föll handlöst framför det framrusande tunnelbanespåret. Redan samma dag fanns dödsfallet med i kvällstidningarna. Det faktum att Per Jönsson var anställd i finansdepartementet hade omedelbart väckt tidningarnas intresse. Vid obduktionen påträffas tre mystiska plastflisor i den dödes kropp. Kriminalinspektören Sune Bergström tar sig an fallet som visar sig innehålla såväl politisk korruption som insideraffärer.

MediaNr: P33906

Koloristen som vägrade svart

av Kjell Stjernholm. Lava förlag, 2022.

9 vol., 862 s. tryckt punktskrift.

Den 40-årige Pär, med Downs syndrom, lämnar Malmö efter sin mammas död och han är redo att leva ett liv efter egna val. Han lär sig graffiti och tar över det offentliga rummet till den grad att han blir en internationell nyhet, jagad av polis och föremål för politisk konflikt. Samtidigt kämpar hans syster mellan att försöka hämta hem honom, och då beröva honom hans egenmakt, eller låta honom leva det liv han själv väljer. Roman.

MediaNr: P33898

Djävulen & det mörka vattnet

av Stuart Turton. Översatt av Åsa Brolin. Modernista, 2022.

13 vol., 1224 s. tryckt punktskrift.

Året är 1634 och Samuel Pipps, världens främste detektiv, forslas ombord på ostindiefararen Saardam. Fartyget ska föra honom till Amsterdam där han ska avrättas för ett brott han kanske – eller kanske inte – har begått. Men fartyget har knappt hunnit komma ut på öppet hav förrän resan börjar förgiftas av djävulskap. En märklig symbol dyker upp på seglet, boskap dör i natten och en död spetälsk tycks röra sig över däcken. Historisk deckare.

MediaNr: P33903

Polisen och den beskedlige utpressaren

av Gösta Unefäldt. Carlsson, 1987.

8 vol., 786 s. tryckt punktskrift.

En kvinna påträffas död i sin egen bastu. Inga tecken på våld föreligger, men frågan måste ställas om hon hindrats att komma ut. Kommissarierna Kronborg och Gryt får lägga många pusselbitar i denna deckare - förlagd till ett höstligt Strömstad - innan den misstänkte verkligen kan gripas.

MediaNr: P33907

Den största gåvan

av Katrine Wessel-Aas. Översatt av Eva-Maria Gelotte. Bokförlaget polaris, 2022.

7 vol., 668 s. tryckt punktskrift.

Del 7 i serien om familjen Winther som börjar med En ny tid. Rose Winther och Dimpy Ashmore är nygifta och ska tillbringa julen på familjens gods, Oaktree Manor. Rose har stora planer för firandet men förväntningarna och glädjen förvandlas till sorg och förtvivlan när Dimpy hastigt måste ge sig av hemifrån. När en främling kommer till godset hamnar Rose hamnar i ett känslomässigt kaos. Hur väl känner hon egentligen Dimpy? Och kan julen räddas?.

MediaNr: P33831

Facklitteratur

Lyrikvännen

Lund, 2022.

4 vol., 326 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2022:4-5 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P33683

Lyrikvännen

Lund, 2022.

3 vol., 218 s. tryckt punktskrift.

Lyrikvännen 2022:6 innehåller dikter, texter och kritik.

MediaNr: P33899

Hjärtat

av Daniel Bergman. 2021. Bokförlaget Polaris, 2021.

10 vol., 952 s. tryckt punktskrift.

Självbiografi av Daniel Bergman, 1962- , filmarbetare och sjuksköterska. Han berättar om uppväxten med sina två berömda föräldrar – filmregissören Ingmar Bergman och konsertpianisten Käbi Laretei och sin egen karriär inom filmbranschen där han bland annat regisserade filmen Söndagsbarn. Han tröttnade på filmvärlden och utbildade sig till ambulanssjuksköterska. Det är också en berättelse om två allvarliga diagnoser - MS och hjärtfel - som han fått.

MediaNr: P33729

Emigrationen till Amerika

av Tomas Blom. Historiska media, 2022.

4 vol., 328 s. tryckt punktskrift.

1,2 miljoner svenskar utvandrade till Amerika från mitten av 1800-talet fram till början av 1900-talet. Det är den största folkomflyttningen i Sveriges historia men bakom varje siffra ryms ett människoöde vars drömmar förverkligats eller krossats Genom några av dessa öden förklaras mekanismerna bakom utvandringen och tar oss med till svenskbygder i Minnesota, Wisconsin och storstaden Chicago. Boken ingår i serien Sveriges dramatiska historia.

MediaNr: P33840

Sébastiens vinter

av Sébastien Boudet. Mondial, 2022.

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift.

Sébastien Boudet är fransmannen som vill förändra hur vi ser på bröd och bakning. I denna bok fokuserar han på vinterns smaker. Med såväl matiga recept som söta bakverk guidar han dig hela vägen från oktober till februari.

MediaNr: P33872

Baka gott utan gluten!

av Jessica Frej. Tukan förlag, 2022.

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift.

Glutenfria recept på allt från bröd, kakor och bullar till pasta, pizza och pajer. I inledningen finns en kort förklaring om vad gluten är och vad glutenfritt innebär samt en faktadel med ingrediensförteckning och goda råd inför bakningen. Recepten är uppdelade i avsnitten bröd, fikabröd och mat. De är tydliga och utförliga med ingrediensförteckningar. Boken är illustrerad. Receptöversikt i början av boken och receptregister i slutet.

MediaNr: P33869

Flodhästen i sovrummet

av Tommy Hellsten. Libris, 2022.

4 vol., 320 s. tryckt punktskrift.

Boken berättar om kärlek och relationer, om hur kärlekens sanna växtunderlag, enligt författaren, enbart kan vara friheten och oberoendet. I texten beskrivs hur kärleken tyngs ner av ”omedvetenhetens flodhäst” när krav och sår från det förflutna tillåts ta plats i relationen. T.H. är en finlandssvensk terapeut, teolog, föreläsare och författare.

MediaNr: P33866

Chokladbollar

av Kersti Liljeqvist Zebeda. Votum, 2017.

2 vol., 156 s. tryckt punktskrift.

Boken rymmer chokladbollar i massor av olika varianter och visar hur chokladbollen med bra råvaror kan förvandlas till ett nyttigt och praktiskt livsmedel som är lätt att ta med. Recepten innehåller varken gluten, vitt socker eller mjölk. Inleds med en introduktion om olika slags choklad och en genomgång av redskap. Recepten innehåller ingredienslista och numrerade steg-för-steg-instruktioner. Författaren föreläser om choklad, kropp och hälsa.

MediaNr: P33894

Tårtor

av Kersti Liljeqvist Zebeda. Votum, 2018.

3 vol., 246 s. tryckt punktskrift.

Den här boken vidgar vyerna om vad tårtor kan innehålla. Det finns gott om tips på nya ingredienser som kan göra tårtan både god och nyttig. Alla tårtor är glutenfria, mjölkfria och fria från vitt socker och konstgjorda färgämnen. Boken inleds med tankar om vegansk mat och ingrediensbeskrivningar.

MediaNr: P33895

Har vi råd med männen?

av Åsa Moberg. Natur & Kultur, 2022.

7 vol., 666 s. tryckt punktskrift.

Åsa Moberg är författare, journalist, recensent och översättare. Inte minst är hon förknippad med tidningen Aftonbladet där hon medverkade under en lång rad år. Den här boken innehåller texter från hela hennes liv som skribent, med återkommande teman som kvinnokamp, kärnkraft och psykiatri.

MediaNr: P33925

Handbok för konfirmandarbete

av Martin Modéus. Origo, 1991.

9 vol., 846 s. tryckt punktskrift.

Handbok för präster som arbetar med konfirmander. Boken har ett 40-tal ämnen kring trons artiklar. Varje ämnesområde presenteras på ett uppslag. Origo, 1991.

MediaNr: P33873

Evy Palm

av Evy Palm. Sjösala förlag, 2022.

3 vol., 290 s. tryckt punktskrift.

När Evy Palm började jogga 2,5-kilometerslingan hemma i Lidköping var hon 33 år gammal. Tanken att tävla fanns inte alls – vilket ändå inte spelade någon roll, på den tiden fanns det knappt några lopp för kvinnor. Fjorton år senare hade Palm, som 47-åring, deltagit i ett olympiskt spel och ett världsmästerskap. Hon var världsrekordhållare, svensk mästare och finnkampssegrare. Här berättar hon om hur det var att vara äldst och samtidigt snabbast.

MediaNr: P33867

När du ler stannar tiden

av Anna Pella. Libris, 2018.

5 vol., 458 s. tryckt punktskrift.

Anna Pellas dotter Agnes har en svår flerfunktionsnedsättning. Föräldrarnas vardag är full av praktiska uppgifter för att göra Agnes liv så bra som det bara är möjligt. I dessa dagboksanteckningar, riktade till Agnes som fyllt 13 år, berättar Anna inte bara om stor oro och trötthet men också om djup kärlek, glädje och samhörighet.

MediaNr: P33908

Skärmsmart

av Mattias Ribbing. Bazar, 2020.

8 vol., 774 s. tryckt punktskrift.

I en stressad vardag kan allt mer tyckas kretsa kring att kolla mobilen, svara på mejl och vara tillgängliga för allt och alla. Blir vi dummare av vårt skärmanvändande eller utvecklar det nya förmågor hos oss? Och hur kan vi lära oss att få ut mer av den nya tekniken? I boken guidas läsaren genom forskning och innovativa sätt att ta sig an diverse vardagsproblem. Författaren är föreläsare och tidigare svensk minnesmästare.

MediaNr: P33858

Svenska fyrar

av Magnus Rietz. Lind & Co, 2022.

4 vol., 312 s. tryckt punktskrift.

Presenterar hundra svenska fyrar och fyrplatser. Ett dokument över en kulturskatt där fyrhistoria och fyrteknik vävs samman med personliga reflektioner och naturbetraktelser. Beskriver de olika fyrarnas historik, arkitektur, tekniska data, den omgivande fyrplatsen, fyrens dagsform och nuvarande funktion, kompletterat med anekdoter och betraktelser. Den tryckta boken är rikt illustrerad. Innehåller en översiktlig karta och register samt ordlista.

MediaNr: P33890

Den gyllene tråden

av Ravi Somaiya. Översatt av Manne Svensson. Albert Bonniers förlag, 2021.

9 vol., 832 s. tryckt punktskrift.

Några minuter innan midnatt den 17 september 1961 påbörjar ett flygplan nedstigningen mot flygplatsen i Ndola, i dåvarande Nordrhodesia. I flygplanet sitter FN:s dåvarande generalsekreterare, Dag Hammarskjöld. Men landningen fullföljs aldrig, flygplanet anmäls försvunnet och först dagen därpå hittas vraket. Författaren är även journalist och boken är resultatet av hans arbete för att en gång för alla lösa ett av 1900-talets stora mysterier.

MediaNr: P33838

Bäst i test

av David Sundin. Forum, 2021.

3 vol., 264 s. tryckt punktskrift.

En bok som ger en hemmaversion av TV-programmet ”Bäst i test”. Babben Larssons assistent David Sundin återger tester som kan utföras på allt från parmiddagar och jobbfester till barnkalas och bröllop; exempelvis Hålla handen-gömme, SMS-pingis, Fruktbyte, Framtidspicknick och Kiwigubbe. Det medföljer även anekdoter från inspelningarna av programmet, quiz samt en guide till att anordna den bästa Bäst i test-festen. Förord av Babben Larsson.

MediaNr: P33020

Mitt hemland

av Per Wirtén. Albert Bonniers förlag, 2021.

4 vol., 310 s. tryckt punktskrift.

Med hjälp av politiska debattböcker, filmer och romaner undersöker författaren vårt lands komplexa förhållande till Europasamarbetet. Hur gör man när man vill bli erkända som riktiga européer, men slippa vara med på riktigt? Med utgångspunkt i Sveriges strategi under Coronapandemin, som skiljde sig från många andra länders, lyfts frågor som visar på Sveriges motsägelsefulla inställning gentemot EU och fram skymtar ett självvalt utanförskap.

MediaNr: P33859

Den andre

av Prins Harry. Översatt av Margareta Eklöf. Albert Bonniers Förlag, 2023.

15 vol., 1460 s. tryckt punktskrift.

I sin självbiografi skriver brittiske prins Harry bland annat om sin mamma, prinsessan Diana, och om sorgen efter hennes död. Han tar även upp konflikterna med brodern prins William, sina erfarenheter av droger och upplevelserna från tiden då han tjänstgjorde som helikopterpilot i kriget i Afghanistan. Boken skildrar vidare vad som ledde fram till att han bröt med det brittiska kungahuset och bosatte sig i USA.

MediaNr: P33914

Böcker för barn

Skönlitteratur

Höra pulsen slå

En bok för alla, 2022.

4 vol., 364 s. tryckt punktskrift.

Novellsamling med 13 noveller av olika författare om kärlek, åtrå, sex, relationer och längtan. Här ryms såväl homosexuell som heterosexuell kärlek, besatthet och när kärleken går över styr, och när den omöjliga kärleken blir möjlig. Novellerna innehåller kyssar i snöyra och magin i en varm sommarkväll, kraften i en lätt beröring som lämnar brännheta spår på huden och sorgen över ett obesvarat sms. Ungdomsbok.

MediaNr: P33801

Farlig sommar

av Katja Brandis. Översatt av Anna Hörmander Plewka. Tukan förlag, 2022.

4 vol., 372 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien. En fantasybok om djur som kan anta mänsklig skepnad, så kallade woodwalkers. Ett syskonpar, som är pumor, räddar ett par andra woodwalkers, en hund och en fladdermus, från ett djurhem. I deras frånvaro har en flock vargar tagit över pumafamiljens område, vilket skapar en vild revirkonflikt. I serien skildrar författaren världen från djurens synvinkel och ger en tankeställare om hur märkligt vi människor beter oss i deras ögon.

MediaNr: P33799

Småkrypskrisen

av Camilla Ceder. Bonnier Carlsen, 2023.

2 vol., 190 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Papegojkaoset. Bästa vännerna och klasskamraterna Fardu och Malte har som skoluppgift att intervjua redaktören för tidskriften Våra Små Djur. De går in för uppgiften med liv och lust och kombinerar Fardus kärlek till skrivandet med Maltes djurintresse. I en positiv upptäckarlust upptäcker de en hel värld av insekter och gör därmed också den lilla tidskriften till något större. Illustrationer av Hanna Granlund. För målgruppen 6-9 år.

MediaNr: P33928

Ur lönnfacket

av Lisa Gunnvald. [förf.], 1972.

1 vol., 102 s. tryckt punktskrift.

Författarens Lisa Gunnvalds (1897- ?) förord: ”Dessa dikter har tillkommit i etapper under en lång följd av år. De äldsta skrevs redan omkring 1920, någon ännu tidigare. Samlingen tillägnas mina barn.” Diktsamlingen fördelar sig på fyra temakapitel: 1. Från hem och hembygd, 2. Minne från skoltiden, 3. Året runt, 4. Porträtt.

MediaNr: P33750

Börja rida med Sigge - borsta och skritta

av Lin Hallberg. Bonnier Carlsen, 2018.

1 vol., 46 s. tryckt punktskrift.

Saga och Harry ska börja rida på Brobygården. Det är nervöst och det är mycket att lära sig. Tur att de lite äldre stallskötarna, Elina och Mattis, finns där för att hjälpa till. Att borsta en häst är inte så lätt som det ser ut, och hur gör man när hästen inte vill öppna munnen för betslet eller spänner ut magen så att man inte kan dra sadelgjorden? I boken finns även fakta och tips.

MediaNr: P33897

Det spökar, Sigge

av Lin Hallberg. Bonnier Carlsen, 2010.

3 vol., 214 s. tryckt punktskrift.

Nu börjar den tredje terminen på Brobygården. Elina, Hanna, Mattis och Agnes får hjälpa till mer i stallet. På den första ridlektionen dyker två nya elever upp. Tänk om de också vill rida och sköta tjejernas favorithästar? Den ena, Rosanna, är minst lika hästtokig som Elina och hon tycker också att Sigge är väldigt söt. När de stora tjejerna ordnar spökkväll skulle Elina helst vilja att Rosanna inte kom dit.

MediaNr: P33886

Klar för start, Sigge

av Lin Hallberg. Bonnier Carlsen, 2016.

3 vol., 220 s. tryckt punktskrift.

En bok i BUS-serien, Broby-ungarnas shettisar. Sommarlovet börjar gå mot sitt slut. Hästarna som också varit sommarlovslediga behöver ridas till innan höstterminen startar och det är Elina och stallkompisarna som får hjälpa till. Ingela planerar en långritt med övernattning och träning för hopptävling. Men så händer det en olycka med hästarna. Är det Elinas fel och varför blev Sara Li så sur?.

MediaNr: P33891

Pärlbäraren

av Maria Hellbom. Bonnier Carlsen, 2023.

8 vol., 764 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Älgkungen. Ett år har gått sedan sommaren då Klara och Aron lärde känna varandra, sommaren då skogsbränderna härjade. De bor nu båda i byn Vidås, där märkliga ting sker. Klara kan se och uppleva övernaturliga saker och får genom vidugast-varelserna reda på att en tidigare byinvånare har fått sitt hjärta att bli förhärdat och känslokallt, vilket påverkar hela byn. En berättelse där vardagslivet i byn och människors relationer kryddas med inslag av fantasy.

MediaNr: P33936

Se upp för Super-Sally!

av Åsa Hofverberg. Rosa huset, 2010.

3 vol., 238 s. tryckt punktskrift.

Sally, snart 8 år, ska starta ett band. Eftersom hon är sångerska ska hon sjunga. Det borde inte vara så svårt att övertala Amy att vara med i ett så bra band. Amy är en av glitterflickorna i Sallys klass. De har långt hår, rosa och röda kläder och nya ryggsäckar. Sally vill så gärna vara med Amy. Då börjar glitterflickorna kalla Sally för "blå tjejen". En bok om att våga vara den man är.

MediaNr: P33825

Pojke 265

av Camilla Lagerqvist. Bonnier Carlsen, 2022.

4 vol., 326 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien om hemmet för bortrövade barn som börjar med Planen. Adam bor i sitt ärvda hus tillsammans med vännen Lilly, mostern och två barn som de räddat från att säljas på auktion. Adam och Lilly fortsätter sin kamp för rädda fler utsatta barn och ge dem en fristad i det stora huset. Sökande leder dem till stadens mörka och farliga sidor. Samtidigt är både polisen och Adams rike farfar dem på spåren och mystiken tätnar kring Adams döde far.

MediaNr: P33793

Sommarskuggan och campingbuset

av Tina Mackic. Rabén & Sjögren, 2021.

2 vol., 200 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Sommarskuggan och halloween-buset. Sommarskuggan har under flera somrar lurat barn och vuxna i programmet Sommarlov. Struts fått uppdraget att se till att skuggkistan blir inlåst för alltid. Samtidigt är bästisarna Agns och Ailo på en camping i utkanten av staden. De är trötta på de vanliga lekarna. Då hittar de en magisk ramsa på nätet som sägs kunna locka fram den riktiga Sommarskuggan.

MediaNr: P33314

Sommarskuggan och kalasbuset

av Tina Mackic. Rabén & Sjögren, 2020.

3 vol., 202 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Sommarskuggan och halloweenbuset. I boken, som bygger på SVT:s barnprogram Barn om Sommarskuggan, har Skuggdräkten återigen smitit. På skuggkalaset i leklandet utbryter kaos då många av barnen fastnar i ett kladdigt skuggslem och misstankarna faller på Sommarskuggan. Ett intensivt detektivarbete inleds men när barnen har tårtätning passar skuggdräkten på att smita igen. Med svartvita illustrationer av Johanna Arpiainen. För barn i åldern 6-9 år.

MediaNr: P33929

Lotte möter Russen

av Sven Martinson. B. Wahlström, 1973.

3 vol., 236 s. tryckt punktskrift.

Första delen i serien om Lotte. Lotte har bara ridning i huvudet och hon skulle gärna vilja ha en häst som kunde bära henne vart som helst. Men vem skulle kunna tro på att hon skulle kunna sitta på en häst? Ska hon våga tala med sin mamma om saken? Hon hade ju sagt, på morgonen när Lotte ramlat ur rullstolen, att det så småningom inte skulle vara omöjligt att lära sig rida. Klassisk serie i B. Wahlströms ungdomsböcker om den rullstolsbundne Lotte som älskar hästar.

MediaNr: P33896

Bodil badar

av Mårten Melin. Nypon förlag, 2021.

1 vol., 19 s. tryckt punktskrift.

Det är en varm och solig dag. Bodil och hennes bästa vän, hunden Tofu, bestämmer sig för att gå och bada. Vid badplatsen finns ett högt hopptorn. Självklart vill Bodil hoppa från det! Om hon vågar hoppa från ettan kan hon väl lika väl hoppa från trean, eller femman. Sakta börjar hon klättra upp för stegen, medan Tofu tittar på. Kommer hon att våga hoppa, tror du?.

MediaNr: P33829

Drömväsen

av Lena Ollmark. B. Wahlströms, 2022.

5 vol., 428 s. tryckt punktskrift.

Andra delen i serien som börjar med Strykpojken. En mörk och många gånger otäck berättelse om barnen i Disby. som anfäktas av drömmar och hotet om att något hemskt är på väg att hända. André har börjat se vålnaden Max igen och fler och fler elever i Disby vaknar med blåmärken och rispor på kroppen, men ingen vågar säga något. Psykologen Ingrid ber barnen att samarbeta och menar att det är det enda sättet att få mardrömmarna att sluta. En berättelse med teman om vänskap, mobbning och relationer.

MediaNr: P33791

Rosas spådomsbok

av Tuvalisa Rangström. Opal, 2022.

2 vol., 166 s. tryckt punktskrift.

Rosa har svarta slingerflätor och är spetsörad som hennes häxdjur räven. Inspirerade av en siare på 1700-talet, Mamsell Ulrica Arfvidsson, har Rosa och hennes häxkompis Elin bestämt sig för att starta en spådomsbyrå. Handlingen växlar mellan 1700-talets Stockholm och nutiden. Boken är en samling av Rosa och Elins kunnande om att spå i kort, orakel, spådomspromenader, drömtydning, att spå väder, recept på månkakor med mera. Boken är illustrerad.

MediaNr: P33843

Hjälp! han sjunker!

av Jo Salmson. Bonnier Carlsen, 2022.

1 vol., 44 s. tryckt punktskrift.

Linns morfar samlar på slott. Nu får kompisarna från förorten följa med Linns morfar på en båttur till Drottningholm där kungen bor. Båtresan blir ett äventyr. De möter några riktiga stroppar som schasar i väg dem på engelska, räddar en kanotist som vält i vattnet och pratar med en dam som minns sin pappa när de åker förbi Långholmen eftersom han var tjuv och satt i fängelse där. Och väl på slottet träffar de kungen. Eller? Lättläst.

MediaNr: P33853

Faktaböcker

Boken för dig som är kille

av Nina Brochmann. Översatt av Sabina Söderlund. Lilla Piratförlaget, 2022.

4 vol., 390 s. tryckt punktskrift.

Åren när man inte längre är barn men inte ännu är vuxen är omtumlande. Kroppen förändras, hormonerna tar kontroll, känslorna svallar och i hjärnan sker en slags ommöblering. Det här är en bok som förklarar vad det är som händer i kroppen och hjärnan såväl som vad det kan innebära för relationer och sociala sammanhang. Författarna är läkare.

MediaNr: P33876

Elins hemligheter

av Tuvalisa Rangström. Opal, 2019.

1 vol., 84 s. tryckt punktskrift.

I denna handbok i häxkonst får vi följa häxan Elin under ett år och ta del av hennes kunskaper om besvärjelser, viktiga artefakter, magiska formler, spådomar, magiska platser, pentagram, häxbrygder, honungskatten med mera. En häxa tager vad hon haver och omgivningen är full av magiska tillbehör. Vissa dagar som midvinter, midsommar och fullmånekvällar är världen extra magisk och magin mer närvarande. Innehåller illustrationer och dekorationer.

MediaNr: P33826

Har du fel?

av Matilda Westerman. Bonnier Carlsen, 2022.

2 vol., 128 s. tryckt punktskrift.

Bok om vikten av att granska både egna och andras tankar och ord, att tänka på hur man uttrycker sig och att kunna sätta sig in i andras situation. Vad är egentligen fakta, åsikter och normer och hur löser man konflikter där båda sidor anser att de har rätt? Innehåller exempel både från historiska och aktuella händelser samt tipslistor som hjälp för reflektion och verktyg för att ifrågasätta och bilda sig egna uppfattningar i informationsflödet.

MediaNr: P33851

Specialproduktioner

Böcker med inklistrad punktskrift

Obi vaknar

av Carl Johanson. Rabén & Sjögren, 2022.

1 vol., 4 s. tryckt punktskrift.

Enkel småbarnsbilderbok med lite text och färgglada bilder. Boken följer Obi från det han vaknar tills det är dags att gå till förskolan. Han ska äta frukost, borsta tänderna, klä på sig och packa sin ryggsäck. Bok i kartong med inklistrad punktskrift.

MediaNr: P33855

Böcker på andra språk än svenska

Böcker för vuxna

The perks of being a wallflower

av Stephen Chbosky. Simon & Schuster, 2012.

21 vol., 1036 s. tryckt punktskrift.

Charlie är nervös inför att börja high school. Han känner sig ensam, särskilt efter att hans bästa vän Michael begick självmord. I brevform till en "vän" skriver Charlie om sina känslor och om vad som händer i skolan. Där blir han så småningom vän med Sam och hennes styvbror Patrick. I deras sällskap dras han in i ett umgänge som leder till utforskande av honom själv och insikten i hur han är och vill vara som människa.

MediaNr: P33902

Böcker för barn

Holes

av Louis Sachar. Bloomsbury Publishing, 2015.

18 vol., 870 s. tryckt punktskrift.

Stanley blir oskyldigt dömd för stöld av ett par begagnade baseballskor. Han hamnar på Camp Green Lake, en anstalt för ungdomsbrottslingar mitt i öknen. En lättläst farsartad berättelse med många förvecklingar, bland annat vävs en släkthistoria från 1800-talet samman med det som sker i romanens nu. Upplösningen är lika oväntad som spännande. En annorlunda och humoristisk ungdomsroman. Punktskriftsbok på engelska.

MediaNr: P33904