Nya punktskriftsböcker mars 2024

Inledning

Listan är uppdelad i 2 delar: Böcker för vuxna och Böcker för Barn. Dessa ligger på rubriknivå 1.

Böcker för vuxna är uppdelad i avsnitten Skönlitteratur och Facklitteratur. Böcker för barn har underavsnittet Skönlitteratur. Dessa avsnitt ligger på rubriknivå 2.

Avsnittet Facklitteratur är indelat i olika ämnen. Ämnesrubrikerna ligger på rubriknivå 3.

Listan omfattar 55 titlar.

Böcker för vuxna

Skönlitteratur

Människosonen

av Jean-Baptiste Del Amo. Albert Bonniers förlag, 2024. Översatt av Marianne Tufvesson.

6 vol., 515 s. tryckt punktskrift.

En man dyker utan förklaring upp hos sin sambo och sitt barn efter att ha varit borta i sex år. En kort tid senare tar han dem till ett förfallet hus uppe i bergen, där han själv vuxit upp med sin auktoritäre far. I väntan på att mannen tillåter dem att återvända lever de ett liv i huset som blir alltmer outhärdligt. Parallellt med historien löper tillbakablickar fyllda av mörka minnen och en historia om ärvd brutalitet. Romanen belönades med det franska Prix du Roman Fnac 2021.

MediaNr: P34861

Från Monterosa till Röda bergen

av Alexandra Appelqvist. Louise Bäckelin förlag, 2023.

7 vol., 680 s. tryckt punktskrift.

Del ett i en planerad serie. Italiensksvenska Stella lämnar italienska Monterosa för att leva närmare sin pappa i Stockholm. Stella är konststuderande men känner sig vilse i det främmande landet där hon har svårt att behärska språk och vanor. Så småningom börjar hon dock acklimatisera sig och få vänner, och en ständig källa till tröst och glädje finns alltid i den italienska maten. Feelgood.

MediaNr: P34799

Etrusken

av Tomas Bacoccoli. Kaunitz-Olsson, 2023.

9 vol., 793 s. tryckt punktskrift.

Den svenskitalienske polisen Enrico har fått sparken, mist sin fru och lever numera som tryffeljägare ensam med sin son utanför Perugia. När en svensk student mördas blir Enrico ombedd att ställa upp som polisens tolk. Han påminns om det skandalomsusade Amanda Knox-fallet. Mordet på den svenska studenten visar sig ha trådar längre bakåt i tiden. Enrico leds till Gustaf Adolf VI:s arkeologiska utgrävningar och mystiken kring etruskerna. Deckare.

MediaNr: P34789

En månad på landet

av J. L. Carr. Modernista, 2023. Översatt av Ragnar Strömberg.

4 vol., 305 s. tryckt punktskrift.

Tom Birkin, krigsveteran efter första världskriget, anländer till en liten by i Yorkshire för att restaurera en medeltida muralmålning. Kriget och ett sprucket äktenskap förmörkar hans tillvaro men arbetets långsamma och upprepande karaktär har en terapeutisk inverkan på honom. Den vackra naturen och en välvillig lokalbefolkningen gör att detta blir en minnesvärd sommar för Tom, där han både kan reflektera över det förgångna och se framtiden försiktigt an. En ”minor classic”, ffg på svenska.

MediaNr: P34806

Den smarta kvinnans överlevnadsguide

av Victoria Dowd. Lind & Co, 2023. Översatt av Fredrika Spindler.

8 vol., 774 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Den smarta kvinnans handbok i mord. Ursula Smart och hennes familj är på väg till Yttre Hebriderna för en mysig semester. Innan de kommit fram råkar de ut för en båtolycka och hamnar med de andra passagerarna på en öde ö. De tampas med svält och kyla och behöver kämpa för att överleva. Snart börjar en efter en av reskamraterna att dö. Står familjen näst på tur eller kommer de lyckas fly?

MediaNr: P34824

Kameleont

av Lena Einhorn. Norstedts, 2024.

9 vol., 844 s. tryckt punktskrift.

1990 hade Sovjetunionen ett år kvar att leva som stat. En av dess lydiga underhuggare, Vladimir Putin, kom då tillbaka från sin gråa spiontillvaro i Östtyskland till sin gamla hemstad Leningrad och hade ingen aning om i vilken riktning hans liv skulle ta sig. Han vände sig till den nyvalde borgmästaren i Leningrad, Anatolij Sobtjak, och erbjöd sina tjänster som väskbärare och chaufför. Tio år senare blev han Rysslands president. Naket och rakt om en maktmänniskas väg till presidentstolen.

MediaNr: P34800

Fördelen med att bli gammal

av Carl-Göran Ekerwald. Karneval förlag, 2023.

4 vol., 288 s. tryckt punktskrift.

Författaren Carl-Göran Ekerwald (f. 1923) är när detta skrivs 100 år gammal och har följaktligen ett och annat att säga i ämnet. I åttiotalet prosastycken vandrar han tankar från det mest konkreta om dagliga rutiner till t ex änglar, Goethe, konst och musik. Tankarna kring åldrandet löper genom berättelserna, gärna med ett stänk av nostalgi och inte sällan med en kritisk blick på den tekniska utvecklingen. Kulturen är hans stora hjärteämne, liksom djuren och naturen.

MediaNr: P34831

Motiv

av Malin Persson Giolito. Wahlström & Widstrand, 2024.

6 vol., 559 s. tryckt punktskrift.

En novellsamling där tio berättelser rör sig kring olika paragrafer i brottsbalken. Tio fall med människor som oftast råkar vara på fel plats vid fel tillfälle och vars bakgrund bidrar till att de överhuvudtaget råkat in på brottets bana. I ett samhälle fyllt med gråzoner och där samhället har svikit medborgarna är avståndet inte långt mellan grå vardag och svart brottslighet. Författaren är flerfaldigt prisbelönad och översatt till en mängd språk. Kriminalnoveller.

MediaNr: P34865

Position okänd

av Anna Granlund, Jenny Helldahl. Bokfabriken, 2024.

11 vol., 739 s. tryckt punktskrift.

Första delen i spänningsserien om K9 Hundenheten i Stockholm. Hundförare Zarah Tegnér och Micke Roslundh beordras ut på en sökinsats. Två kriminellt belastade ungdomar har flytt från ett SIS-hem på Lovön i Stockholm, mitt i natten. Jakten efter pojkarna tvingar dem att ta svåra beslut som kan komma att riskera hela deras karriärer. Ett fynd i skogen ser ut att få oanade konsekvenser och nu är det upp till hundarna att nosa reda på sanningen.

MediaNr: P34866

Raka vägen hem

av Klara Grede. Albert Bonniers förlag, 2023.

7 vol., 612 s. tryckt punktskrift.

Isa och hennes syskon Jack och Robin tvingas återvända till sitt barndomshem för att förbereda begravningen av sin pappa. Deras mamma har försvunnit. Syskonen konfronteras av minnena av vad som hände för trettio år sedan och var Indra, det fjärde syskonet, är. Samtidigt behöver Isa välja mellan sin nuvarande kärlek och sin barndomskärlek. Feelgood för både unga och vuxna.

MediaNr: P34851

Försvinnandet

av Josefin De Gregorio. Norstedts, 2023.

2 vol., 186 s. tryckt punktskrift.

Hedvig minns tillbaka till hur hon träffar och börjar fascineras av Hanna redan i fjärde klass. Hon dras in i Hannas ljus och vill stanna där. När Hannas storebror Karl visar intresse för Hedvig tvekar hon inte. Men egentligen vill hon bara ha hela Hannas uppmärksamhet. Det hela slutar i ett triangeldrama där Hanna plötsligt en dag är försvunnen. Kanske gick det att se från allra första början att Hanna skulle försvinna?

MediaNr: P34826

Jag tar inte farväl

av Kang Han. Natur & Kultur, 2024. Översatt av Anders Karlsson, Okkyoung Park.

7 vol., 649 s. tryckt punktskrift.

Efter att författaren Gyeongha skrivit klart sin roman om en massaker går hon in i en tung depression och hon börjar drömma hemska drömmar. När hennes vän hamnar på sjukhus åker Gyeongha till henne på ön Jeju för att ta hand om vännens fågel. Jeju har en hemsk historia bakom sig med massmord. En snöstorm gör att minnen av händelserna åter vaknar till liv. Vem ska trösta de dödas själar? Sydkoreanska Han Kangs roman Vegetarianen prisades med Man Booker-priset 2016.

MediaNr: P34858

Bokhandlaren som ringde på

av Carsten Henn. Nona, 2023. Översatt av Anna Hörmander Plewka.

5 vol., 427 s. tryckt punktskrift.

Den äldre mannen Carl Kolhoff levererar böcker till speciella kunder efter bokhandelns stängningstid. Kunderna har han i smyg döpt efter romankaraktärer, och han är skicklig på att välja den bok som passar hans kunder. En dag avbryts han av nioåriga Schascha som blir en ovälkommen följeslagare. När Carl oväntat förlorar jobbet kan böckerna och Schascha hjälpa honom. Debutroman. Feelgood.

MediaNr: P34859

Sömmerskan och friheten

av Karin Härjegård. Printz Publishing, 2023.

9 vol., 790 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Kallbaderskan på fjället. Livet har blivit ljusare för Helena, som tog sin tillflykt till Härjedalen när hennes liv kraschade. Nu gräddar hon våfflor i det mysiga våffelbruket om dagarna. Hon blir nyfiken på Hilda – kvinnan som förr i tiden drev våffelbruket. Hilda som på 1970-talet drömmer om att sy kläder. Och så en dag dyker det upp ett filmteam som inte har någon sömmerska. Feelgood.

MediaNr: P34844

Pianisten vid fjällsjön

av Karin Härjegård. Printz Publishing, 2024.

9 vol., 814 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Kallbaderskan på fjället. Emily närmar sig trettio men har svårt att bli klar med ekonomistudierna i Uppsala. Hon är inte säker på att det är hennes dröm. I stället känner hon att hon behöver få utlopp för sin kreativitet och reser till Härjedalen. Där träffar hon Helena som håller på att öppna sin restaurang. Tillsammans utforskar de fjällen och skogarna samtidigt som Emily kommer närmare sitt ursprung.

MediaNr: P34845

Till offer åt det okända

av Anna Jansson. Norstedts, 2024.

9 vol., 846 s. tryckt punktskrift.

Del 25 i serien som börjar med Stum sitter guden. Kompisarna Lovisa och Rosalie har precis börjat på Wisbygymnasiet. Deras vänskap består nu mest av att Lovisa täcker upp för Rosalie. Efter en fest kommer Rosalie inte hem under kvällen. Kriminalinspektör Maria Wern får i uppdrag att leda utredningen av försvinnandet. Det visar sig att även en annan klasskamrat är försvunnen. Skräcken sprider sig på skolan när en död kropp hittas.

MediaNr: P34814

Tebutiken på hörnet

av Milly Johnson. Bokförlaget Polaris, 2021. Översatt av Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn.

12 vol., 1085 s. tryckt punktskrift.

Molly Jones exman har dykt upp i hennes liv igen och vill rätta till allt innan det är försent. Will Lintons företag har gått omkull och hans fru har lämnat honom att ensam ta hand om spillrorna av sitt liv. Och Carla Pride har precis upptäckt att hennes framlidne make inte alls var den hon trodde. Tre personer som kanske kan hitta den tröst och trygghet de behöver hos Leni i tebutiken på hörnet? Feelgood.

MediaNr: P34834

Spelet

av Elle Kennedy. Bookmark, 2023. Översatt av Sabina Söderlund.

10 vol., 954 s. tryckt punktskrift.

Garrett vill bli professionell hockeyspelare men drömmen hotas när han får underkänt på filosofiprovet. Han behöver en privatlärare och ber Hannah, som fick högsta betyg på provet, om hjälp. Hon går motvilligt med på att hjälpa till. Hon är intresserad av en kille som inte vet att hon existerar och vill därför att hon och Garrett ska fake-dejta för att göra killen svartsjuk. Fake-dejtandet blir komplicerat när riktiga känslor uppstår.

MediaNr: P34846

Sarahs val

av Marie H Lundh. Polaris, 2023.

8 vol., 713 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i Nordmyrserien som börjar med Sarahs lag. Domarstuderande Sarah Modér ska sitta ting under två år i Nordmyr, en lite ort i Norrland. Här hittar hon kärleken i Erik och vågar närma sig minnena från ett trauma i det förflutna. När Sarah kallas tillbaka till Stockholm ställs hon inför flera svåra val. Ska hon lämna Erik och Nordmyr eller ska hon stanna och ge upp drömmen om att bli domare?

MediaNr: P34852

Sarahs mål

av Marie H Lundh. Polaris, 2024.

8 vol., 716 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i Nordmyrserien som börjar med Sarahs lag. Juristen Sarah återvänder till Nordmyrs tingsrätt i den norrländska fjällvärlden. Kvar i hovrätten lämnar hon skrönan om mormor Yvonnes spökseans, och Jonah. När Sarah kommer hem faller hennes sambo ner i en djup depression. Samtidigt börjar Jonah som ny domare. När mormor Yvonne blir sjuk tvingas Sarah kämpa, för att hålla ihop både sig själv och sitt förhållande. Avslutande delen i serien.

MediaNr: P34853

Eddie och Maxon Jaxon

av Viveca Lärn. Rabén & Sjögren, 1991.

6 vol., 518 s. tryckt punktskrift.

Eddie är sju år gammal och ska börja skolan. Han vill hellre ha ett riktigt jobb, till exempel som kamelskötare. I skolan måste man visst kunna snyta sig själv och höra på. Eddie vet inte vilket som är värst. Tur att han har tre rådgivare på väggen: Madonna, Maradona och Maxon Jaxon (Michael Jackson). Dessutom har Eddie lärt sig en svår konst, han kan hålla huvudet kallt.

MediaNr: P34855

Hjärterum

av Sara Lövestam. LL-förlaget, 2017.

4 vol., 356 s. tryckt punktskrift.

Fjärde delen i serien om Kouplan som börjar med Flicka försvunnen. Kouplans liv har blivit bättre - han har fått uppehållstillstånd i Sverige, han har en bostad och gör praktik på ett bibliotek. Men han är inte lycklig. Han tänker på sin bror, Nima som är försvunnen. För att leta spår går Kouplan till Azads grill där många papperslösa arbetar. Men ingen där vill prata. En av arbetarna har blivit mördad och de kan inte gå till polisen. Lättläst.

MediaNr: P34785

Sommarskuggan och vattenbuset

av Tina Mackic. Rabén & Sjögren, 2023.

2 vol., 170 s. tryckt punktskrift.

Del 5 i serien som börjar med Sommarskuggan och halloween-buset. Leah och Idris bor på Gotland. De har sagt skuggramsan och hoppas kunna locka till sig Sommarskuggan. En kista har drivit i land på stranden. Där i ligger skuggdräkten, men så plötsligt är den försvunnen. Leah och Idris måste försöka lista ut vem som tagit den innan skuggdräkten hittar sin utvalda person.

MediaNr: P34840

Stormberget

av Liza Marklund. Piratförlaget, 2023.

6 vol., 567 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Polcirkeln. Mitt under midsommarfirandet i Stenträsk flyter en kropp upp ur Kallmyren. Man utgår från att det är kommissarie Wiking Stormbergs drunknade hustru som har hittas. Men människan i myren visar sig vara en man, och han har inte drunknat. Hans kropp har varit fäst mot myrens botten med en påle genom hjärtat, likt en vampyr. För Wiking innebär fyndet en svindlade resa bakåt i hans egen familjehistoria.

MediaNr: P34878

Falsk hare

av Fernanda Melchor. Tranan, 2023. Översatt av Hanna Nordenhök.

7 vol., 624 s. tryckt punktskrift.

Falsk hare är den mexikanska författaren Fernanda Melchors (f. 1982) debutroman, men den tredje som är översatt till svenska, alla av Hanna Nordenhök, efter Orkansäsong och Paradais. Vi befinner oss i dagens Mexiko, ett land med enorma socioekonomiska klyftor och impregnerat i våld. I hamnstaden Veracruz för läsaren följa fyra unga män vars existens präglas av allt som ge dem pengar och mening, inklusive våld, droger, prostitution. Skrivet i en stil somliga kallar ”mardrömslik realism”.

MediaNr: P34833

Innan fåglarna vänder åter

av Merja Mäki. Historiska media, 2023. Översatt av Mattias Huss.

10 vol., 943 s. tryckt punktskrift.

En skildring av ett ung finsk kvinnas öde under den dramatiska tiden för det finska vinterkriget. I februari 1940 försöker fiskardottern Alli ta sig hem på skidor till sin hembygd för att själv arbeta som fiskare. Dessvärre kommer denna snart att överlämnas till Sovjetunionen och hon tvingas ännu en gång att fly, denna gång till Österbottens inland, långt ifrån hav och fiske.

MediaNr: P34862

Vickys värdshus

av Sara Paborn. LL-förlaget, 2024.

1 vol., 47 s. tryckt punktskrift.

Vicky har ett värdshus. Det ligger mitt i skogen och har funnits i familjen i generationer. Förut var det ett populärt ställe, nu är det tyst och nästan tomt. Utöver några enstaka gäster kommer bara pensionären Gunnarsson, som är stammis och Vickys vän. Men en dag ersätts lugnet av dånet från grävskopor. Det ska byggas en ny folkhögskola på andra sidan vägen och Vicky bestämmer sig för att förvandla värdshuset till en modern pizzeria. Lättläst.

MediaNr: P34804

Den hemliga gästen

av Nita Prose. Albert Bonniers förlag, 2024. Översatt av Manne Svensson.

8 vol., 699 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien som börjar med Städerskan. Molly Gray sätter stolt på sig städuniformen inför sina arbetspass på Regency Grand Hotel, där hon puffar upp kuddar, sopar upp gästernas hemligheter och osynligt återställer rummen till perfektion. När en känd gäst faller ner död i tesalongen får Molly ta hand om ett ovanligt städuppdrag. Rykten och misstankar tar fart i hotellkorridorerna, men Molly vet att hon kan lösa det mystiska dödsfallet.

MediaNr: P34796

Tranorna flyger söderut

av Lisa Ridzén. Bokförlaget Forum, 2024.

6 vol., 550 s. tryckt punktskrift.

Bo lever ensam sedan hans fru flyttat in på demensboende. Hunden Sixten är hans enda sällskap förutom besöken från hemtjänsten. Ensamheten ger honom möjlighet att reflektera och kanske lösa den haltande relationen till sonen. När sonen vill omplacera Sixten väcks känslor hos Bo och han minns tillbaka på sitt liv och sitt faderskap. Romandebut som utforskar manlighet och känslor på landsbygden i Norrland.

MediaNr: P34839

Den svarta dolken

av Veronica Sjöstrand. Romanus & Selling, 2021.

8 vol., 727 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Rodins auktionshus. Stella, motvillig arvtagerska till Rodins auktionshus, tvingas överge Edinburgh och återvända till Stockholm. Hennes pappa ligger i koma och Stockholm skakas av rasistiska mord utförda med SS-dolkar. När Stella upptäcker att hennes far handlat med nazistiska föremål inser hon att hennes familj kan ha kopplingar till morden. Jakten på sanningen leder henne ut på farlig mark bakom överklassens polerade fasader.

MediaNr: P34835

Erövringen

av Per Starke. Bokförlaget Korpen, 2023.

14 vol., 1315 s. tryckt punktskrift.

Med hjälp av historiska personer skildras 1500-talets Europa, upptäckten av Nya världen, Habsburgättens makt samt bildandet av Mexiko. Hernán Cortés är en av dem som raserar aztekernas avancerade samhällen, sprider sjukdomar samt erövrar mark, guld och ära. Det spanska imperiet leder kampen för den sanna katolska tron. Européernas syn på sig själva som världens herrefolk leder till intolerans, makt, penningbegär och en patriarkal kultur.

MediaNr: P34825

Vildsvinet

av Adam Svanell. Mondial, 2023.

7 vol., 626 s. tryckt punktskrift.

Gustavs bästa vän tar oväntat sitt liv. När Gustav träffar Julia på begravningen förenas de i sorgen och han blir hopplöst förälskad. Hon är en kicksökande teaterstudent med två intressen: Palmemordet och sex. Gustav har aldrig haft en flickvän och han har knappt några sexuella erfarenheter. Ändå verkar hon gilla honom. Men Gustav känner ingen ro i deras relation och han upplever att Julia döljer saker. Kan han lita på henne? Roman.

MediaNr: P34815

Korsmärkt

av Jan-Erik Ullström. Lind & Co, 2022.

12 vol., 1097 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i Sveablot-serien. Året är 1739 och Sebastians vän Anders Celsius behöver hjälp. Sebastian måste hindra att Carl Linnæus publicerar sin forskning. Linnæus kommer avslöja alla de väsen som lever i människornas närhet men som lyckats hålla sin sanna natur dold. Om de avslöjas riskerar det att bli krig mellan människor och väsen. Samtidigt inser Sebastian att påvens välde, som han i hundratals år lytt, inte är den rätta vägen. Nordic fantasy.

MediaNr: P34818

Din Margot

av Meri Valkama. Bazar, 2023. Översatt av Camilla Frostell.

11 vol., 1028 s. tryckt punktskrift.

En finländsk familj flyttar till Östberlin i början av 1980-talet. Både pappa Markus och mamma Rosa är idealistiska socialister. Här växer Vilja och hennes bror upp tills muren och landet faller, liksom deras föräldrars äktenskap. 2011, efter pappans död, återvänder Vilja till Berlin. Med sig har hon upphittade kärleksbrev till pappan och en fråga om vad som egentligen skedde under dessa åren. Debutroman.

MediaNr: P34832

För allas bästa

av Anna Charlotta Wikman. Lavender Lit, 2023.

8 vol., 741 s. tryckt punktskrift.

Jenny är tvåbarnsmamma och gift med Niklas. Under fjällsemestern ger Niklas mer kärlek till sin skoter än till henne. När han inte dyker upp till den romantiska hotellnatten Jenny bokat får hon nog. Jenny träffar sångaren i ett coverband och har roligare än på länge. Nästa morgon vaknar hon inte i hotellrummet utan i en turnébuss på väg till Norge. Mörkare ämnen som livskriser berörs också. Debutroman. Romantisk feelgood.

MediaNr: P34857

Stegar

av Elin Willows. Natur & Kultur, 2024.

3 vol., 232 s. tryckt punktskrift.

Vi har ritualer för att hantera sorg: en dödsannons, en krans, en gravplats. Men vad händer när man inte får del i en sådan gemenskap, när sorgen blir något ensamt och hemligt? En nyseparerad tvåbarnsmamma förlorar en man som börjat komma henne nära, kanske mer än hon förstått. I fragment tecknas berättelsen av vad som hände och hur förlust förvandlar en människa. Hur tomrum rymmer sin motsats, får det som finns kvar att lysa så starkt. Roman.

MediaNr: P34869

Facklitteratur

Religion

Bibelns kvinnor

av Charlotte Frycklund. Argument, 2020.

8 vol., 683 s. tryckt punktskrift.

Prästen Charlotte Frycklund lyfter välkända och okända kvinnor som förekommer i Bibeln genom att prata med dem. Vissa kvinnor figurerar i Bibeln endast med namn, andra vet man mer om. Men med hjälp av Frycklunds samtal växer kvinnorna fram och blir huvudpersoner istället för en bisats i männens berättelser. Varje kvinna har ett eget kapitel vilket inleds med en kort bakgrund till var i bibeln som hon omnämns. Detta gör även att läsaren leds genom Bibelns olika berättelser.

MediaNr: P34817

Uppfostran och undervisning

Hand i hand med barnen till Treblinka

av Margit Silberstein. Albert Bonniers förlag, 2024.

5 vol., 435 s. tryckt punktskrift.

Janusz Korczak (1878-1942) var en polsk judisk barnläkare och författare som startade ett barnhem för föräldralösa barn i Warszawa. Han var tidig med att kämpa för barns rättigheter. Författaren skildrar hans liv genom hans böcker och dagboksanteckningar. I augusti 1942 deporterades Korczak tillsammans med nästan 200 barn till döden i Treblinka. Författaren är även journalist och har tidigare skrivit om sina föräldrar som överlevde Förintelsen.

MediaNr: P34843

Biografi med genealogi

Hur långt är nu?

av Jane Oksanen. Bokförlaget Forum, 2023.

5 vol., 378 s. tryckt punktskrift.

Melina är fyra år när hon insjuknar i akut myeloisk leukemi. Jane Oksanen är mamman som berättar sin historia om detta trauma och om hur livet förändras på ett ögonblick. Föräldrarna bosätter sig nära sjukhuset där Melina får en svår behandling som gör henne mycket sjuk. Författaren skildrar en process som hon vill dela med sig till föräldrar i samma situation. Boken riktar sig även till dem som vill förstå hur det är att leva med ett svårt sjukt barn.

MediaNr: P34809

Ekonomi och näringsväsen

Mästarnas köksträdgårdar

av Bella Linde. Bokförlaget Arena, 2022.

6 vol., 525 s. tryckt punktskrift.

Frilansjournalisten Bella Linde och fotografen Lena Granfelt har besökt tio meriterade trädgårdsodlare och bett dem berätta om sina trädgårdar. Varje besök inleds med en kort historik kring trädgården och ackompanjeras sedan med inspirerande fotografier. Därefter kommer fakta om bland annat plantor, jord och tillvägagångssätt. Handfasta tips och förslag på hur man kan skapa en egen trädgård finns också med. John Taylor, Simone Grind och Annelie Engkvist är några av dem som medverkar.

MediaNr: P34805

Böcker för barn

Skönlitteratur

Vinterflickor

av Laurie Halse Anderson. Översatt av Amanda Svensson.

7 vol., 588 s. tryckt punktskrift.

Bästa kompisarna Lia och Cassie har sina ätstörningar gemensamt. Men så dör Cassie, och Lia som lämnas ensam kvar brottas med sitt dåliga samvete och sorg. Lia blir allt sämre i sin sjukdom, men till slut inträffar något som får allt att vända. Vinterflickor handlar om psykisk ohälsa, ätstörning och självskadebeteende. Boken valdes till årets bästa ungdomsbok av ALA (American Library Association). Från 15 år och uppåt.

MediaNr: P34856

Ihop i smyg

av Emma Askling. Rabén & Sjögren, 2020.

3 vol., 216 s. tryckt punktskrift.

Klara går i femman. Hennes gamla bästis Sia har fått en ny bästis, Olivia, som är ny i klassen och som bestämmer allt. Till exempel att allt Klara och Sia förut gillade är töntigt. Ingenting är längre som vanligt, och nu har Klara inte någon att prata med. Men kanske kan hon prata med Albin? Albin som hon varit kär i jämt. Fast det finns ett problem: Olivia har bestämt att Sia ska bli ihop med Albin. Om trasslig vänskap, kärlek och hemligheter.

MediaNr: P34874

Rösten från förr

av Helena Dahlgren. Nypon förlag, 2024.

1 vol., 42 s. tryckt punktskrift.

Emmy vaknar upp mitt i natten av ett mystiskt röstmeddelande i mobilen. Det är något som är bekant med den ljusa flickrösten, ändå blir Emmy kall av skräck. När hon hör fler meddelanden börjar scener av två flickor som är på rymmen spelas upp i hennes huvud. Flickan med flätor springer ut på vägen för att plocka upp sitt armband och ser inte bilen som kommer. Emmy vet inte om det är fantasier eller bortträngda minnen som återvänder. Lättläst.

MediaNr: P34819

Klättrarna

av Keith Gray. Argasso, 2024. Översatt av Maria Fröberg.

2 vol., 153 s. tryckt punktskrift.

Ingen är så skicklig på att klättra i träd som Sully. Han kan ta sig uppför grenarna på både Korkskruven och Dubbelstammen hur enkelt som helst. Men när en nyinflyttad kille, Nottingham, plötsligt dyker upp och får alla att häpna över hans klättrarförmåga, känner Sully att hans position är hotad. Det finns bara ett sätt att bevisa vem som är bäst: att lyckas klättra uppför ett livsfarligt träd som ingen hittills lyckats nå toppen på.

MediaNr: P34781

Midvinterdrottningen

av Maria Hellbom. Bonnier Carlsen, 2024.

7 vol., 656 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien som börjar med Älgkungen. Covidpandemin har kommit till byn Vidås. Klara och Anton tittar tillbaka i byns historia för att se hur tidigare invånare klarade spanska sjukan som inträffade för hundra år sedan. Det övernaturliga skogsfolket Vidugast hjälpa dem reda ut vad som hänt. Spåren leder till Midvinterdrottningen som kan ha lösningen mot sjukdom och död. Men priset är högt för att Klara ska få Midvinterdrottningens hjälp.

MediaNr: P34830

Mot okänt land

av Camilla Lagerqvist. Bonnier Carlsen, 2023.

4 vol., 296 s. tryckt punktskrift.

Det är 1939 och 13-åriga Viivi bor i en by i Finland. När Ryssland attackerar och bomber faller över byn bestämmer sig mamman för att skicka Viivi och lillasyster Tuulikki till tryggheten i Sverige. Vägen dit blir en resa på liv och död. Viivi och Tuulikki har sällskap av Jere, Viivis skolkamrat. Kanske kan de hjälpa varandra att klara sig hela vägen till Sverige?

MediaNr: P34828

En ny vänskap

av Magnus Ljunggren. Nypon förlag, 2022.

2 vol. tryckt punktskrift.

Första delen i serien Epa-liv. Erik flyttar från Stockholm till en mindre ort. På sin nya skola märker han att många kör epa-traktor. Det är det töntigaste Erik kan tänka sig. Men han blir vän med Frans som samlar på doftgranar och har döpt sin epa till Bettan. Han träffar också Juno och så får han åka epa för första gången. Det förändrar allt vad han tidigare tänkt. Lättläst.

MediaNr: P34829

Monstret i skåpet

av Viveca Lärn. Rabén & Sjögren, 1979.

3 vol., 211 s. tryckt punktskrift.

Mimmi är 6 år och börjar lekskolan. Samtidigt får hon en dagbok. En röd. Med lås. Det gör inget att hon inte kan skriva, för hon skriver på sitt eget sätt: hemligheter, viktiga saker och orättvisor.

MediaNr: P34854

Vi rymmer till Draken

av Susanna Martelin. Bonnier Carlsen, 2024.

5 vol., 461 s. tryckt punktskrift.

De snart åttaåriga bästisarna Jaana och Lina har övat i veckor för att uppträda tillsammans på skolavslutningen. Men då kommer beskedet om att Jaanas mormor har dött. Allt blir annorlunda hemma när mamma drabbas av sorg. Vad kommer hända med skolavslutningen och uppträdandet om inte mamma dyker upp? På torget sitter Draken. Det sägs att Draken vet hur sorg kan botas. Jaana och Lina behöver söka upp Draken för att hjälpa mamma. Kapitelbok.

MediaNr: P34842

En flicka död

av Jenny Milewski. Hegas, 2023.

1 vol., 80 s. tryckt punktskrift.

Del 1 i serien Mördarens märke. I en mindre småstad försvinner plötsligt en flicka i gymnasietjejerna Hedvig och Bellas parallellklass. Kompisarna som tycker det är spännande med true crime och slukar dokumentärer om seriemördare, engagerar sig direkt i försvinnandet och försöker ta reda på vad som har hänt. Kommer de hitta henne innan det är för sent? En lättläst berättelse som innehåller frågor kring rasism, fördomar och mobbing. True crime för läsare 12–15 år.

MediaNr: P34837

Bara borta

av Jenny Milewski. Hegas, 2024.

1 vol., 76 s. tryckt punktskrift.

Del 2 i serien Mördarens märke där första delen heter En flicka död. Stämningen i den lilla orten är orolig efter att man hittat den försvunna gymnasieflickan död. Det var kompisarna Hedvig och Bella som hittade henne. Hedvig vill att hon och Bella ska hitta mördaren, men Bella har åkt till sin pappa sägs det, men Hedvig känner på sig att det är något som inte stämmer. När Bellas pojkvän Viktor kontaktar Hedvig och ber om hjälp börjar varningsklockorna ringa. Lättläst för läsare 12–15 år.

MediaNr: P34838

Fallet med den farliga dimman

av Kristina Ohlsson. Bonnier Carlsen, 2022.

2 vol., 123 s. tryckt punktskrift.

Del 3 i serien om Spökbyrån som börjar med Fallet med den rysliga skuggan. Någon släpper ut Roberto Gonzales häst på nätter när det är dimma. Hästen verkar bli riden till vattenfallet av någon osynlig person. Kan det vara en spökryttare och vad är det som finns vid vattenfallet? Elsa och Kalle rycker ut för att undersöka stallet och träffa hästen Viola. Med hjälp av farfar Nikodemus och Stora Spökhandboken gör de upp en plan. Kapitelbok.

MediaNr: P33351

Gudarnas bägare

av Rick Riordan. Bonnier Carlsen, 2024. Översatt av Torun Reuterswärd.

6 vol., 534 s. tryckt punktskrift.

Del 6 i serien Percy Jackson, där första delen heter Född till hjälte. Sjuttonåriga Percy Jackson planerar att börja på college. Men för att komma in måste han få tre rekommendationsbrev från gudinnor och gudar. Rekommendationsbreven får man endast om man utför ett uppdrag. Percy letar efter uppdrag och får reda på att guden Ganymedes blivit av med något mycket viktigt. Böckerna om Percy Jackson har lett till två filmer och en tv-serie. Passar äventyrliga läsare från 12 år och uppåt.

MediaNr: P34848

Solhjärtats hemlighet

av Pär Sahlin. Idus förlag, [2015].

3 vol., 206 s. tryckt punktskrift.

Kim, snart tolv år, bär tecknet. Han är den ende som kan förgöra den onda Ajcüll, tyrannen som förmörkat landet Elorien. Men hur ska en vanlig kille, som nyss var på semester med sin pappa i Italien, kunna slåss mot ondsinta svartmunkar och lömska förrädare i ett land han inte ens visste fanns? Tillsammans med flickan Nela får Kim uppleva ett spännande och farofyllt äventyr.

MediaNr: P34770

Den hemliga nyckeln

av Martin Widmark. Bonnier Carlsen, 2024.

1 vol., 33 s. tryckt punktskrift.

Bröderna Bacon har hittat en mystisk nyckel som ingen vet vart den leder. Bröderna försöker hitta nyckelns ägare men hela Valleby verkar ha problem med nycklar. Muhammed Karat har låst ute sig från sin butik. Frida i zooaffären kan inte få ut djurens mat och Fransy Vik har tappat bort nyckeln till skåpet i simhallen. Kanske kan bröderna hitta ägaren till den mystiska nyckeln, samtidigt som de löser mysterierna med de andra borttappade nycklarna.

MediaNr: P34816